Čtvrtek 26. června 1947

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Smrkovský (pokračuje): Tady pan posl. Novák měl seznam několika osob, mezi kterými byl i úředník ministerstva zemědělství Frico Hemelka, jehož jméno vyvolalo bouři posměchu v řadách příslušníků národně socialistické strany. K tomu chci prohlásit, že tento vysmívaný úředník ministerstva zemědělství Frico Hemelka je Slovák, skutečně pravověrný a starý Slovák, který v době, kdy nevím co dělal p. posl. Novák a mnozí jeho kolegové, kdy p. posl. Torna a jiní dělali rozhodně něco jiného, než bylo v zájmu národa, tento Frico Hemelka bojoval za svobodu slovenského národa a za svobodu Československé republiky a za to byl žalářován, za to byl v koncentračním táboře. (Posl. Žáčková-Batková: Ten byl v koncentráku z jiného důvodu!) A takovéhoto Slováka, skutečně pravověrného a poctivého vlastence chcete zesměšňovat a chcete pochybovat o tom, zda má právo nebo ne býti v ministerstvu zemědělství! (Hluk. - Stálé výkřiky.)

Páni kolegové (Hluk. - Výkřiky.), to máme s jednoho hlediska, kde musíme odmítnout všechny tyto vaše pusté a nedemokratické štvanice. Ale podíváme se na to ještě s druhé strany, když chcete zkoumat, zda to jsou arijci nebo nearijci. Kdybychom to chtěli dělat, bylo by záhodno podívat se, jak je to v ministerstvu zahraničního obchodu, jak je to v ministerstvu školství. Kam bychom však došli? Došli bychom ke smutným koncům, dělali bychom totiž hitlerovskou antisemitskou politiku. (Posl. dr Krajina: Jak je možné takovým způsobem hovořit, jak je to možné?) Je třeba toto vše odmítnout, odmítnout fašistické řeči, jaké tady vede váš representant.

Za druhé, páni kolegové, tady bylo mnoho řečí o tom, kdo pracuje nebo nepracuje, zda dobře pracuje zemědělský výbor. Co tam dělají vaši zástupcové? Věc je jasná. (Posl. Hušek: Není!) Dnes každý ví, že půda nad 50 ha bude vykoupena a přidělena drobným zemědělcům, těm, kteří na půdě pracují a mají na ni právo. (Hluk. - Výkřiky.)

A vaši zástupcové, zástupcové strany národně socialistické a strany lidové, žádali včera, aby až do dalšího opatření mohl každý, kdo má přes 50 hektarů, tuto půdu prodat svým rodinným příslušníkům bez ohledu na to, zda jsou to zemědělci či nikoliv. Tedy vy jste chtěli, aby velkostatkáři formálně prodali půdu nad 50 ha rodinným příslušníkům, kteří jsou ve městech, což by fakticky vedlo k tomu, že by půda zůstala v rukou toho velkostatkáře. Tedy vy jste zde hájili zájmy velkostatkářů a ne zájmy pracujícího lidu. To se vám nepovede, páni, to se vám nepovedlo včera a to se vám nepovede ani v budoucnu. To se ještě uvidí! (Potlesk. - Výkřiky.) Jenom jedno je nám nepochopitelné, jak může na příklad takový kol. Nermuť, malozemědělec, který má 10 ha a který potřebuje, abychom i jemu přidali těch pár korců, dělat politiku velkostatkářů. To je nám nepochopitelné. (Hluk. - Výkřiky poslanců nár. soc.)

A ještě jedno bych vám řekl, pánové, když tak útočíte, že to neděláte. (Hluk. - Stálé výkřiky.) My víme, že vy nic neděláte, že jenom chodíte mezi lidi a štvete je. (Posl. Uhlířová: Jaký jsi ty zemědělec?) O tom s tebou hovořit nebudu.

Ještě jedno chci říci. Když zde chcete dávat vysvědčení ministru zemědělství a komunistické straně z toho, zdali dělá dobrou politiku nebo ne, tedy vám, pánové, na to musíme odpovědět tím, že naše zemědělská politika je a bude diktována zájmy té ohromné většiny 96 % našich českých a slovenských zemědělců, bude to tedy politika lidová a nikoliv politika velkostatkářská a my se k vám nebudeme chodit učit, nebudeme k vám chodit na radu (Hlasy: Ani my! My také ne!), co máme dělat, protože s touto politikou souhlasí všichni zemědělci i vaši příslušníci! (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: K věcné poznámce je přihlášen pan posl. dr Rozehnal.

Posl. dr Rozehnal: Paní a pánové!

Z debaty, která se zde vyvinula, je patrno, že řečníci zapomněli, co je bodem programu a co projednáváme. Je to zákon o radiotelegrafii, o němž už nám zde pověděli hlavní referenti.

Pan kol. Nepomucký použil této příležitosti, aby slavnou deputaci, která dnes zase byla podle starého vzoru ověřovat si svobodu jednání parlamentu v zemědělském výboru (Výkřiky.), použil této příležitosti k tomu, aby si dělal osobní reklamu a reklamu své straně. Celý zemědělský výbor byl předmětem útoku, že nepracuje tak, jak by pracovat měl, ačkoliv z téže argumentace museli členové této deputace slyšet, že tento zemědělský výbor tak poctivě bere si práci k srdci, že o jednom paragrafu 18 a 19 hodin se dře (Hluk. - Veselost.), že to nehází přes palubu takovým jednoduchým, agitačním a demagogickým heslem, jak je (Výkřiky.) na všechny tyto deputace působeno, a že má poctivý poměr k půdě a k lidu, který ho učinil skutečným zástupcem a mluvčím svých požadavků. (Hluk. - Výkřiky.) Ale to jenom mimochodem k tomu, abych dovodil nesourodost programu s tím, co zde bylo mluveno a řečeno posl. Nepomuckým.

V § 50 jednacího řádu o volání k věci a pořádku, odnětí slova a vyloučení projevů jest toto ustanovení: "Odchyluje-li se řečník od věci projednávané, volá jej předseda k pořádku". A na toto já upozorňuji k faktické poznámce se přihlásiv, že posl. Nepomucký patrně proto nebyl volán k pořádku, poněvadž jeho hlas byl považován za hlas tlampače Zemědělských novin a zemědělského rozhlasu (Hluk. - Výkřiky.) a za součást radiotelegrafního zařízení. (Výkřiky. - Veselost.)

Stejně tak dokázal posl. Smrkovský svou známou pravdomluvnost do rozhlasu, když se snažil nám svědkům, kteří jsme na vlastní uši slyšeli výrok posl. Nováka, zkroutit skutečnost tvrzením, že mluvil o nějakém arijském původu, zatím co on mluvil o slovanském původu. (Hluk. - Výkřiky.) Pravdomluvnost tohoto citovaného rozhlasu a těchto výroků bylo lze ověřit zde na místě samém a je příslovečná. (Hluk.)

A proto konečný návrh: abychom se drželi skutečně pořádku podle § 50 jednacího řádu. (Potlesk. -. Výkřiky.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná (zvoní): K další poznámce je přihlášen pan posl. St. Novák.

Posl. St. Novák: Dámy a pánové!

Promiňte, že opět musím, třeba velmi krátce, reagovat na útok na mou osobu. Vážení pánové a dámy, mne uráží, když je řečeno, že rozlišuji v tomto státě občany na arijce a nearijce. To je přímá lež. (Výkřiky.) Přečtěte si, prosím, stenografický záznam (Hluk. - Výkřiky.) a uvidíte, že jsem mluvil o pochybném slovanském původu blízkého okolí pana ministra zemědělství, ne o původu arijském.

Vážení pánové a dámy, my budeme nejšťastnější lidé na světě, když pan ministr zemědělství nebude odstraňovat ze svého resortu odborně kvalifikované spolupracovníky (Výkřiky.) a když tam nebude povolávat lidi s pochybnou kvalifikací. Budeme šťastni, když kapitáni novodobé zemědělské politiky budou vybíráni z těch lidí, kteří rozumějí potřebám vesnice a znají duši venkovského člověka. (Stálé výkřiky.) Dámy a pánové, já mohu klidně každého, třeba i pana kolegu Smrkovského, pozvat na svou chalupu, obávám se však, že pan kol. Smrkovský nemůže pozvat mne na své vlastní hospodářství. (Hluk.)

Dámy a pánové, promiňte, že tím, že jsme se hlásili k poznámkám, vnesli jsme neklid do tohoto vážného sboru. Připojuji se k tomu, co zde řekl pan kol. dr Rozehnal. Není potřebí politických nájezdů po způsobu pověstných Zemědělských novin, je potřeba, abychom se dali do práce na zákonech, které jsou nám předkládány. (Hluk. - Výkřiky. - Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava jest skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor živnostensko-obchodní, p. posl. Fuskovi.

Zpravodaj posl. Fusek: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor průmyslový, p. posl. inž. Herlovi.

Zpravodaj posl. inž. Herl: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor technický, p. posl. Urbánkovi.

Zpravodaj posl. Urbánek: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor právní, p. posl. inž. Janáčkovi.

Zpravodaj posl. inž. Janáček: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 4 hlavy, 3 oddíly hlavy II, 18 paragrafů, nadpisy hlav, nadpisy oddílů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 hlavami, 3 oddíly hlavy II, 18 paragrafy, nadpisy hlav, nadpisy oddílů, nadpisem zákona a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jednacího řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona o výrobní, prodejní a opravářské živnosti radioelektrických zařízení (tisk 681).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. inž. Janáček: Vážené dámy a vážení pánové!

Dovolte, prosím, abych na chvíli vaši pozornost strhl na projednávaný zákon o živnosti radiotechnické a radiomechanické, poněvadž je třeba se usnésti na některých tiskových opravách a to:

V § 4, odst. 1, bod 1, v první řádce jest třeba za slovo "zkoušce" dáti předložku "z", takže to bude zníti: "státní zkoušce z oboru elektrotechnického" atd.

Další oprava týká se § 6, odst. 2, kde v prvé řádce za citovaným odstavcem 3, má přijít čárka.

Stejná oprava budiž učiněna také v § 9, odst. 2, v řádce 3, kde za citací odst. 2 má přijít čárka.

V následující pak řádce, kde se cituje § 8, odst. 1, má za tou jedničkou rovněž přijít čárka.

V § 10, v řádce 6, je nesprávně uvedeno slovo "újmu"; má tam správně státi "újmy", totiž "bez újmy".

V § 13, v odst. 1 jsou věty třetí a čtvrtá vytištěny jako samostatné odstavce; je potřeba to vytisknout v celku jako souvislé pokračování, aby to nebudilo dojem, že jde o samostatné odstavce tohoto paragrafu. - V odst. 2 pak místo slova "účinností" má přijít "účinnosti" s krátkým "i". - A konečně v § 14, odst. 4, v poslední větě za slovem "pracemi" má býti čárka škrtnuta.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, s opravami právě uvedenými, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Zbývá ještě hlasovati o resoluci výboru živnostensko-obchodního, otištěné ve zprávě výborové.

Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Resoluce se přijímá.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Pokračování v rozpravě o zprávě výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 632) o dani ze mzdy (tisk 680).

Zpravodajem je p. posl. Šulík.

Přihlášeni jsou ještě tito řečníci: pp. posl. Štěpán, Weberová, Kobylka, Vyškovský a Al. Jaroš.

Dávám slovu prvnímu řečníkovi, jímž je pan posl. Štěpán.

Posl. Štěpán: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Nebude snad nikdy vděčnějšího pole pro oprávněnou reformu, než jakým je naše finanční právo. Nehledíme-li již (Hluk.) - kdybych rušil, tak bych přestal - na dualismus, jaký tu máme od let po první světové válce, na rozdílné normy, používané v zemi České a Moravskoslezské na jedné straně a na Slovensku na straně druhé, setkává se odborník, t. j. úředník finanční správy, ale i poplatník s takovou záplavou zákonů, nařízení, novel a přečetných dodatků k nim, že můžeme s klidným svědomím přiznat jeden fakt: Je málo lidí, kteří se v této spleti vyznají. A to má za následek nejen zdlouhavost řízení, ale i další vážnější nedostatky. Ne právě řádný poplatník uniká v této spleti, finanční orgány se pak zcela přirozeně dopouštějí i nechtěných tvrdostí, a tak má tento stav na svědomí i všeobecný pokles daňové morálky. A tento poslední fakt by mohl být důvodem, aby se zákonodárce opravdu zamyslil.

Jestliže po společné práci, opravdu společné práci celé Národní fronty se podává nyní ústavodárnému Národnímu shromáždění návrh zákona o tak zvané dani ze mzdy, přispíváme tím nemalým podílem k budovatelskému programu vlády. To dovede ocenit každý, kdo byť jen nakrátko přišel do styku s oním velikým aparátem, jemuž se říká finanční správa. Nejde ovšem jen o tuto daň ze mzdy, jde o celý náš daňový systém a o celé finanční právo.

Při propočítání osnovy vyvstane nám jasně jádro a smysl, jaký tu má zákonodárce na mysli. Můžeme to vyjádřiti slovy: jednoduchost a spravedlivost. Jak jsem již řekl, jde o celý daňový systém. Ten se bude na příště skládat ze tří druhů daní: daně z pracovního důchodu, daně podnikové, daně z bezpracných důchodů.

Prvá kategorie, t. j. daň z pracovního důchodu, zahrnuje čtvero druhů samostatných daní. Předně daň ze mzdy pro všechny osoby námezdně pracující, počítaje v to i poživatele starobních a invalidních důchodů; dalšími druhy daní jsou daň živnostenská, daň zemědělská a konečné daň, která postihuje svobodná povolání.

Nás dnes zajímá daň ze mzdy, jejíž vypracovaná a vypilovaná osnova leží tu hotova před námi. Není úplnou novinkou, neboť již před 50 lety po ní volali daňoví odborníci. Snad tu byly určité nedokonalosti, stejně jako v roce 1919, kdy zákon č. 668 po několikaměsíčním trvání byl zrušen. Teprve v roce 1927 byl zčásti uskutečněn a daň byla srážena přímo z důchodů, alespoň po určitou hranici, stanovenou částkou 23.556 korun. Důchody vyšší byly zdaňovány podle podaných daňových přiznání v řádném vyměřovacím řízení. A tak tomu je až do doby, kdy přichází tato osnova.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP