Čtvrtek 30. října 1947

Nedostatkem pracovních sil bylo ztraceno v tomto týdnu jen při hlubinném dolování 0,85 % těžby. I problém opatření stálých a hlavně mladých pracovních sil je velmi naléhavý. Z řeči pana ministra je zřejmé, že tento problém je ministerstvu průmyslu i ostatním ministerstvům dobře znám a že jej také bedlivě sledují.

Jedním z nejdůležitějších úkolů, a to jak pro zvýšení těžby uhlí, tak i pro zlidštění hornické práce je, jak již jsem uvedl, důsledná mechanisace našich dolů. Při sestavování dvouletého plánu pro doly se počítalo s mechanisací, která nemohla být provedena v tak krátké době, protože jde většinou o veliké a těžké těžné a dopravní stroje. Jejich objednávky již byly provedeny. Je nyní na všech příslušných činitelích, aby si uvědomili důležitost těchto dodávek všeho těžného zařízení, aby přislíbené termíny vskutku závazně dodrželi, protože doly počítají ve dvouletce s tímto zařízením a není možno trvale vyžadovat na hornících zvýšené pracovní výkony. Celý náš průmysl je závislý na těžbě uhlí a proto všechen průmysl, pokud má nějaké závazky k znárodněným dolům, musí je splnit. To je závazek, na jehož splnění musí dozírat ministerstvo průmyslu a jehož splnění musí požadovat pod osobní odpovědností všech zodpovědných činitelů. Myslím, že by velmi prospělo, kdyby ministerstvo průmyslu zveřejnilo jména závodů a dodací lhůty pro důlní zařízení a vypsalo soutěž nebo určité kolektivní odměny za zkrácení dodacích lhůt nebo jejich včasné splnění. Přínos, který by tak vznikl zvýšenou těžbou uhlí, by vypsané odměny několikanásobně nahradil. Totéž platí o stavebních investicích, které se pro známé nám všem příčiny zdržely ve všech oborech, i v hornictví.

Chtěl bych shrnout: Úspěch dvouletky v hornictví je podmínkou úspěchu dvouletky ve všech ostatních oborech průmyslových. Jím může být dosaženo i zvýšeného vývozu, který nám umožní zvýšený dovoz potravin. Proto všichni, ať přímo pracující na dolech, nebo nepřímo pracující pro československé doly, se musí vypnout k nejvyšším výkonům. Musí být trestáni ti, kteří neplní své úkoly, ale bezohledně musí být naloženo s těmi, kteří výrobu záměrně brzdí, a takoví jsou také v hornictví. Musí být nalezeny nové prostředky pro vedení organisovaného náboru stálých sil do hornictví. K tomu účelu je také potřebí provádět důslednou péči o horníky, starat se o jejich kulturní potřeby, vytvořit pro ně radostnější prostředí. V rámci dvouletého stavebního plánu postavit pro horníky tolik bytů s příslušnými veřejnými kulturními a společenskými středisky, kolik jich naše revíry potřebují. Je třeba uspíšit povolování všech těchto staveb, postarat se o pracovní síly, potřebný stavební i investiční materiál. Tělesnou zdatnost horníků je nutno podpořiti preventivní lékařskou péčí a dáti horníkům nejlepší rekreační podmínky. Zajistit včasné dodávky strojů a těžného zařízení i náhradních součástek a udržovacího materiálu, provést důkladnou a účelnou organisaci práce, aby tak bylo zabráněno hospodářským ztrátám a postaráno o zvýšení výkonu. Převést odpovědnost za splnění svěřených mu úkolů na každého jednotlivého zaměstnance. Podpořit iniciativu a vynalézavost všech zaměstnanců, postarat se o řádné odborné školení hornického dorostu, hornických pracovních sil. Požadovat a podporovat spolupráci všech zaměstnanců v hornictví, a to i brigád, které dnes ještě velmi účinně pomáhají, aby mohla být splněna těžba podle plánu. Je potřebí zařídit ve všech revírech v dostatečné míře zdravotní a hygienická opatření, postarat se o dostatek vody; v tomto směru je v některých revírech stav katastrofální.

A co by ještě zajímalo horníky a jistě celou československou veřejnost, je, aby bylo zjištěno, zdali zvýšení spotřebních statků proti předválečnému průměru bylo dosaženo právě v hornických oblastech a zda se tamní spotřeba rovná alespoň našemu celostátnímu průměru. Horníci jsou přesvědčeni, že tam ministerstvo výživy nesplnilo svůj úkol. Nikde nejsou tak špatně a nepravidelně zásobováni moukou, masem, tuky, brambory, zeleninou a hlavně mlékem a mléčnými výrobky, jako v hornických krajích. Je nutno rázně a nekompromisně sjednat pořádek v distribuci, která nedovede dodávat včas dostatečné množství potravin. Stejně tomu musí být v textilu. Je nutné v rámci našich vyživovacích možností učinit opatření, aby hornické ženy a děti nemusely státi denně ve frontách jen proto, že některé naše instituce nemají schopnost zorganisovat distribuci, nebo snad lépe řečeno nemají dobré vůle.

Také v zájmu dobré docházky do zaměstnání by bylo záhodno, aby dopravní prostředky v uhelných revírech byly přednostně vybavovány obručemi a vším udržovacím materiálem, což se dosud neděje. Těm, kdož byli nejvíce postiženi válkou a kteří dnes dávají republice za největších obětí nejcennější surovinu, jsou příslušné úřady povinny se postarat, aby byli aspoň normálně v rámci naší možnosti zásobováni; ovšem příslušelo by jim přednostní zásobování, a jsem přesvědčen, že by s tím celý národ souhlasil.

Horníci dále žádají, aby celý národ šetřil uhlím, aby uhlí bylo využíváno skutečně hospodárně. A protože stížnosti na distribuci uhlím jsou přenášeny na celý hornický stav, žádají horníci, aby všechen traťový velkoobchod uhlím byl převeden na znárodněné prodejny, protože jen tím bude zamezena šmelina a zaručeno spravedlivé rozdělení naší nejcennější a nejhledanější suroviny - uhlí. Horníci splní svoji povinnost k národu jako vždy, splní ji za všech okolností, splní svůj dvouletý plán.

Někteří páni poslanci a hlavně p. posl. inž. Janáček, předseda průmyslového výboru, mluvili o práci a výkonech našeho hornického průmyslu. Myslím, že p. posl. inž. Janáček by měl být dobře informován právě proto, že je předsedou průmyslového výboru. Jeho vývody byly v některých případech nevěcné. Pan poslanec nepoužívá informací, které by mohl dostat a které mu také byly nabízeny. Pan posl. Janáček jako odborník ví, že odborníci svá tvrzení opírají fakty. V jeho případě se to říci nemůže. P. posl. Janáček i jiní poslanci tvrdili, že se u nás projevuje pokles těžby. Opak je pravda. Pokles těžby byl v letních měsících, ale ten je všemi národohospodáři úplně jasně a rozumně odůvodněn. Dnes se těžba zvyšuje. Každý z nás, každý kdo umí číst, si to může přečíst ve výkazech našich národních důlních podniků a všichni Čechoslováci si to mohou ověřit v listech, které jsou vydávány našimi statistickými úřady. (Předsednictví převzala místopředsedkyně Hodinová-Spurná.)

Mluvilo se o tom, že se podstatně zvýšil počet osazenstva. Stokrát zde již bylo řečeno i na jiných forech, že se zvýšil počet osazenstva o to osazenstvo, které dřív nebývalo včleněno do osazenstva dolů, protože bývalo zaměstnáno u externích firem, které prováděly určité práce.

Mluvilo se o tom, že výkon našich horníků je malý. Fakt je, že se výkon našich horníků podstatně zvyšuje a že se zvyšuje rychleji než po prvé světové válce. Důvody, proč je výkon tak nízký, jsou všem národohospodářům opět úplně jasně.

Muvilo se o tom, že je špatná jakost uhlí. Snad tyto informace pocházejí od konsumentů, kteří kdysi dostávali pro svoji domácí potřebu uhlí kamenné, dnes dostávají hnědé. Ale fakt je, že skutečně dnešní uhlí, dnešní naše zásoby uhlí, jsou již horší jakosti, než bylo uhlí po prvé světové válce a než bylo uhlí za dob předmnichovské republiky.

Mluvilo se, že jsou špatně splňovány dodávky strojů, že prý jen UNRRA nám dodala stroje a že náš průmysl je nesplňuje. Opět to není pravda. Víme všichni, že UNRRA dodala sice nějaké stroje, ale že jsou to jenom lehké stroje. A víme také, že náš kovoprůmysl dodal už důlnímu průmyslu stroje a že dodává kvalitní stroje, a víme všichni, že nebudujeme teprve průmysl, který by se zabýval výrobou těžních strojů, že ho máme. Je to poškozování našeho kovodělného průmyslu u nás i v cizině, když se takhle mluví v našem ústavodárném Národním shromáždění.

Mluvilo se o memorandu inženýrských komor. O tom nebudu mluvit, nebudu to rozkládat. O tomto memorandu dali prohlášení odborníci a jistě to byli povolaní odborníci, kteří se sešli na anketě, svolané panem ministrem průmyslu.

Nyní bych se chtěl zmínit o našem energetickém průmyslu, jenž spotřebovává výsledky hornické práce, aby je vrátil československému hospodářství v energii. Je nutné, aby přeměna uhlí v našich elektrárnách a plynárnách byla skutečně hospodárná, to znamená, aby specifická spotřeba uhlí na 1 kW hodinu a 1 kubický metr plynu byla skutečně co nejnižší. Dosáhli jsme již určitého zlepšení, ale musíme trvale omezovat spotřebu energie, což nepříznivě zasahuje do našich výrobních plánů a ochuzuje tak přímo i nepřímo naši celkovou životní úroveň. Je proto důležité, aby v tomto tak exponovaném sektoru našeho hospodářství byly splněny všechny předpoklady bezpečného zásobování všech důležitých spotřebitelů a aby tím bylo dosaženo plného výkonu, žádaného naším dvouletým plánem.

Pokud je výroba v energetice závislá na práci a snaze zaměstnanců tohoto průmyslu, bude jistě splněna, tak jako bylo splněna dosud. Je všeobecné známo, že zařízení našich znárodněných energetických závodů je zastaralé, že bylo za okupace a je dosud trvale přetěžováno, že v něm vznikají časté poruchy, které jsou odstraňovány jen krajním úsilím všech našich zaměstnanců.

Obzvláště zimní měsíce znamenají nebezpečné úskalí a proto je třeba učinit všechna opatření, aby náš průmysl, závislý na energetice, mohl splnit i v tomto údobí úkoly, vyplývající z dvouletého plánu. Energetický průmysl má v celku již dostatečný počet pracovníků. Potřebuje jen ještě určitý počet odborníků výměnou za ty, kteří se neosvědčili. Protože bude obtížné tyto náhradní odborné síly získat z jiných oborů, musí si všechny závody ve svých závodních školách práce tyto potřebné odborníky vychovat.

Pro sociální zabezpečení a pracovní klid zaměstnanců je nutné ve všech energetických závodech, a to současně s ostatními znárodněnými podniky, zavésti mzdy podle zásluhy na podkladě státního katalogu práce. Dále by podstatně přispělo k utužení pracovní morálky urychlené vydání prováděcího nařízení k zákonu č. 25 a dekretu č. 145. Zaměstnanci požadují zřízení příplatkové soustavy pod!e zásad dosavadního pensijního pojišťování. Sami budou žádat a přísně kontrolovat opatření proti zbytečným přesčasovým hodinám, černým mzdám a špatné docházce do práce. Od vedoucích orgánů žádají zlepšení a důsledné provádění úrazové zábrany. Zaměstnanci se zasadí ve svých podnicích o dokonalou přípravu všeho zařízení pro nadcházející zimní měsíce tím, že provedou včas a dokonale všechny opravy a revise. Je potřebí, aby i ty opravy, které byly zadány jiným strojírenským závodům, byly včas dodány. Musí být zajištěno dostatečné množství uhlí pro provoz a elektrárny.

To, co jsem výše uvedl, bylo snad již vykonáno nebo bude vykonáno pro zabezpečení provozu. Ale to, na čem závisí splnění plánů v roce 1948 a hlavně příprava energetického průmyslu pro dobrý start do našeho pětiletého plánu, to je splnění velkého investičního programu tak, jak bylo pro dvouletku plánováno. Je v zájmu celého našeho hospodářství a též našeho vývozu, aby byly znovu pečlivě přezkoumány jednotlivé termíny a učiněno vše pro jich dodržení. V zájmu věci je nutná měsíční kontrola tohoto výrobního programu, a opět by nevadilo, kdyby se tak dálo pod veřejnou kontrolou. Plnění a dodržování musí zaručit podnikoví ředitelé a zmocněnci pro dvouletý plán, bude je však nutno vybaviti takovými plnými mocemi, aby tento svůj úkol mohli splniti. Je potřebí, aby stejně jako v báňském oboru byly i v energetickém průmyslu dodržovány dodací lhůty, jak to žádá náš dvouletý plán, aby všechny firmy, které dodávají stavební materiál a provádějí stavební investice, je provedly včas.

Průmyslové závody, živnosti, úřady, obchody i domácnosti, prostě celý národ bude muset v příštích měsících šetřit proudem i plynem; šetříme tím uhlím, prací našich horníků, pomáháme našim obětavým pracovníkům energetiky, aby splnili svůj těžký úkol, zabezpečili dvouletý plán v našem průmyslu dostatečnými a bezpečnými dodávkami energie. Tím oni zajišťují i provedení naléhavých investičních prací ve svých podnicích, které znamenají další zvýšeni naší výroby a vývozu; ale hlavně máme všichni radost z toho, že zajišťují elektrisaci dalších našich zemědělských obcí. Tady dokazuje náš lidově-demokratický režim, jak dovede již v dobách, kdy ještě neoplýváme přebytky, zvyšovat životní úroveň těch, kteří se starají o výživu národa. Toto úsilí vlády a pracujícího lidu v průmyslu jistě bude kvitováno s povděkem a zvýšeným úsilím všeho zemědělského lidu ve splňování dodávek.

Stejně jako znárodněné báňské podniky, tak i naše znárodněné podniky energetické právem žádají přednostní zařazení při výrobě investičních statků. Žádají méně byrokratické a pružnější úřední řízení při výstavbě. Ve vyšších instancích je potřeba, aby dohlédací investiční činnost byla soustředěna, aby nedocházelo ke kompetenčním sporům a z toho vyplývajícímu zbytečnému zdržování celého úředního řízení. Naše energetika bude mít velké a krásné úkoly v pětiletém plánu. Krásné v tom směru, že chceme podle slov předsedy vlády dát elektrický proud a telefonické spojení všem obcím, které dosud nejsou zapojeny na elektrickou síť, a provést tak úplnou a dokonalou elektrifikaci našeho zemědělství, abychom tak splnili heslo: "Lidem myšlení a strojům dřinu." Na tyto úkoly se musí celý náš energetický průmysl důkladně připravit, hlavně pak výchovou svých nových pracovních kádrů. Pan ministr se snad ze skromnosti ve svém výkladu nezmínil, že v těchto dnech již bude splněn jeho slib, který je v našem plynárenství významnou událostí a znamená podstatnou pomoc naší Praze v hospodaření plynem. Mělo by být tohoto plynu využito hlavně ku prospěchu těch domácností, v nichž oba rodičové anebo několik příslušníků rodiny pracuje na splnění dvouletky. To je přání všech těch, kteří na tomto velikém díle naší dvouletky neúnavně pracovali. Pan ministr tím splnil slib, který dal naší veřejnosti. Svůj závazek splnili všichni zúčastnění zaměstnanci energetických závodů a těch závodů, které na dálkovém plynovodě pracovaly, ale svůj slib panu ministrovi a všemu pražskému lidu také splnili stalinovci, i když nebyly splněny všechny předpoklady pro jejich práci. O této významné události budu ještě mluvit v souvislosti se Stalinovými závody.

Vedle našeho průmyslu báňského a naší energetiky má pro vývoj našeho průmyslu veliký význam nově se vytvářející a osamostatňující průmysl chemický. Bude jistě vedle kovoprůmyslu jedním z největších pomocníků našeho zemědělství a také jedním z největších našich vývozců. Mimo to zachrání pro naše hospodářství veliké hodnoty tím, že dodá našemu průmyslu výrobky, které jsme dosud kupovali v cizině, hlavně v Německu, což pro náš průmysl znamenalo ponižující závislost. Je třeba dále upozornit, že jsme musili kupovat hotové výrobky, a to za neúměrné ceny, protože německá chemie byla téměř bez konkurence a na základě vytvořených mezinárodních trustů pod německou kontrolou diktovala suverénně ceny. Pan ministr ve svém výkladu upozornil, že zařízení našich chemických závodů je nejen zastaralé, ale nebylo během války vůbec - a zdá se, že záměrně - opravováno. Němci tím připravovali úplné vyřazení našeho chemického průmyslu, který však, jak jsem již dříve řekl, byl stejně jen trpěnou složkou a služkou německé chemie. Proto je pochopitelné, že naše potřeba chemických výrobků ve dvouletém plánu počítala se stoprocentním využitím našich výrobních zařízení. Mimo to bylo nutno počítat s vývozem a zajišťovat pro naše chemické výrobky, a to nejen pro ty, které již vyrábíme, ale také pro ty, které ještě chceme vyrábět, zahraniční trhy, které jsou dočasným zastavením německého chemického průmyslu volné. Upozorňuji, že jen dočasným zastavením. Důrazně na to s tohoto místa upozorňuji všechny naše úřední činitele a také ty nevěcné kritiky a t. zv. národohospodáře, kteří svými často demagogickými zásahy rušivě zasahují do vývoje naší chemie. Plní-li dnes naše chemie již svůj úkol tak, že ve většině oborů využívá z 90 až 100 procent své výrobní kapacity proti roku 1946, kdy výrobní kapacita byla využita jen ze 40 až 70 %, pak to jistě svědčí o stoupající a důsledné konsolidaci v chemickém průmyslu, k níž přispívá hlavně dobrá pracovní morálka zaměstnanců a také jejich zlepšený stav. V této souvislosti chci říci, že jeden z našich největších chemických podniků, Stalinovy závody, má své úplně zvláštní podmínky a proto o něm budu mluvit zvlášť.

Další zvýšení výroby je již převážně závislé na instalaci nových výrobních zařízení. A tu musím opět apelovat na naše kovodělné závody a ostatní náš průmysl, aby včasným dodržením dodacích lhůt umožnily našim chemickým závodům splnění velikých povinností, které mají k našemu vnitřnímu trhu, k našemu průmyslu, jehož požadavky na chemický průmysl za války značně vzrostly a dále se enormně zvyšují. Jde hlavně také o to, aby náš chemický průmysl mohl splnit veliké závazky našeho vývozu. A je to vývoz tím důležitější, protože jde o vývoz do slovanských států, které ve svém plánovaném hospodářství počítají s naší chemickou produkcí.

Můžeme vzít s radostí na vědomost, že v těchto dnech byl uskutečněn veliký obchod se Sovětským svazem. Naše chemické závody dodají jen podle této jedné úmluvy do Sovětského svazu výrobků za 350 mil. Kčs. Slavnou sněmovnu bude jistě zajímat, že Stalinovy závody participují na této dodávce velmi pěknou částí, plnými 250 mil. Kčs, a to za dodávku t. zv. vedlejšího produktu, pyrokatechinu. I naše farmacie se podílí na tomto obchodě 30 mil. Kčs, za něž dodá Sovětskému svazu hotová léčiva. Tento obchod je pro náš chemický průmysl životně důležitý, protože v kompensaci obdržíme suroviny. Dostaneme ruské fosfáty, apatity a rozpustidla. Jsou to suroviny, které potřebujeme pro naše zemědělství a průmysl. Kromě toho nám tyto suroviny umožní naši vývozní kapacitu v chemickém oboru.

Chemický průmysl tím důsledně sleduje a podporuje orientaci našeho zahraničního obchodu na východ, naši zahraničně politickou koncepci, posiluje vzájemné svazky slovanských národů a plánovité hospodářství všech těchto států, jež nastoupily cestu k novému hospodářskému vývoji, budovanému na socialistických zásadách. Tyto společné hospodářské zásady a vzájemná koordinace našich hospodářských plánů zajistí našemu chemickému průmyslu dostatek surovin všeho druhů, zajistí tím naši výrobu, dostatečné zásobování trhu všech našich přátel chemickými výrobky; pomůže zajistit brannost našeho slovanského společenství a podpoří snahy všech pokrokových a demokratických sil, usilujících o mír ve světě.

Nyní bych prosil, paní a pánové, abyste mi dovolili zmíniti se o Stalinových závodech. Tento gigant mezi našimi chemickými podniky již vrostl do našeho hospodářství a tak podstatně ovlivňuje náš hospodářský život i vývoj, že není potřeba, abych tady vyvracel všechny ty pomluvy, které byly proti Stalinovým závodům proneseny. Jsem přesvědčen, že všichni političtí i hospodářští činitelé ve státě, pokud rozumějí národohospodářským problémům a dovedou zhodnotit význam našeho politického i hospodářského osamostatnění, schvalují a vysoce hodnotí rozhodnutí naší vlády, a to hlavně předsedy vlády soudr. Gottwalda, místopředsedy vlády pana Fierlingra, ministrů Laušmana a Svobody a i ostatních vládních a úředních činitelů, kteří vždy tvrdili, že Stalinovy závody, uvedené znovu do provozu po květnové revoluci několika desítkami nadšenců, byly a musí být našemu hospodářství i naší brannosti zachovány. Dnešní poměry na mezinárodním trhu nafty jim dávají plné zadostiučinění. Potvrzují jejich dobrý postřeh a předvídavost příštího vývoje. Spotřeba nafty rok od roku vzrůstá. Těžba nestačí a zdražuje se, ceny nafty mají a budou míti vzestupnou tendenci. Zásoby nafty nejsou nevyčerpatelné a státy, které obhospodařují naftové prameny, již dnes nejen omezují, ale přímo zakazují vývoz nafty a naftových výrobků. Tyto státy také již dnes budují velikými náklady synthetické výroby pohonných paliv, protože věří, že uhlí je nejvhodnější budoucí surovinou pro výrobu pohonných paliv. Bylo proto, mírně řečeno, neprozřetelné volání, aby Stalinovy závody byly zavřeny, a zdá se, že to nebyly hlasy hájící zájmy státu, státní suverenity, a konečně ani hlasy, hájící zájmy naší lidově demokratické republiky. Pokud tu snad byly určité zájmy, a konečně pochopitelné, pak to byly zájmy zahraničních petrolejářských a olejářských firem. Hájení těchto zájmů však není slučitelné s vlasteneckým smýšlením žádného Čechoslováka, i když se kryje národohospodářskými zřeteli.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP