Pátek 18. června 1948

Tohoročná žatva a výkup obilia budú na Slovensku, najmä tiež preto, že ide o nový výkupný systém, veľkou bitvou, a musíme urobiť všetko, aby táto bitva skončila rozhodným víťazstvom ľudu a republiky. Predpoklady pre toto víťazstvo sú dané v sľubnej úrode, ako sa ona vcelku ukazuje a ktorá bola iba kde tu znehodnotená veľkými povodňami minulého týždňa. Naši roľníci iste pochopia svoje záväzky voči národu a štátu a splnia svoju vlasteneckú povinnosť riadnym odovzdaním kontingentov obilia, mäsa, vajec, mlieka i ostatných svojich produktov. Trvalým zvyšovaním produktivity našej pôdohospodárskej výroby - čo bude vláda sústavne sledovať - ako aj veľkými výdobytkami našej roľníckej politiky, ktoré už dnes všestranne zveľaďujú život nášho roľníka a našej dediny, sa plnenie týchto národných povinností roľníkovi podstatne uľahčuje.

Pokiaľ ide o distribúciu zeleniny a ovocia, dobudujeme na Slovensku sieť sberní, aby sme mohli uskutočniť organizovaný výkup všetkých roľníckych produktov; ponecháme však maloproducentovi pri zachovaní úradných cien možnosť priameho predaja jeho výrobkov na mestských trhoch.

V roľníckej politike stoja pred nami najmä úlohy uskutočnenia a dokončenia pozemkovej reformy, včítane revízie prvej pozemkovej reformy, ďalej úlohy spojené so zvyšovaním produktivity našej pôdohospodárskej výroby. V tomto smere ako aj v smere vzorného plnenia dodávkových povinností veľmi pozitívnu úlohu hrá chlumecko-nitrianske hnutie našich roľníkov, ktoré treba všemožne napomáhať. Veľké úlohy nás čakajú aj v pôdohospodárskom výskumníctve, v ďalšej mechanizácii pôdohospodárskej výroby a v elektrizácii vidieka, ako aj v podstatnom preorientovaní našej pôdohospodárskej výroby na produkciu živočišnú.

Od praktického uskutočnenia novej ústavy, demokratizácie súdnictva, dobudovania nového právneho poriadku a najmä od reorganizácie verejnej správy očakáva slovenský ľud zjednodušenie, zlepšenie a zrýchlenie úradnej agendy a uľahčenie svojich životných podmienok na mnohých úsekoch verejného i súkromného života. Zásadu, že všetky úrady, orgány a ustanovizne tejto republiky majú slúžiť ľudu, uvedieme postupne, ale zato dôsledne a rozhodne vo všetkých sektoroch do života. (Potlesk.)

Na základe výsledkov volieb do Národného shromaždenia v najkratšom čase uskutoční sa aj reorganizácia Slovenskej národnej rady, aby jej složenie zodpovedalo skutočným politickým pomerom a aby tento slovenský zákonodarný orgán mohol riadne plniť svoje poslanie. Príslušný zákon bude snemovňou prerokovaný budúci týždeň. Reorganizovanej Slovenskej národnej rade predstaví sa aj nový Sbor povereníkov, ktorý bude menovaný ešte dnes, takže aj slovenské národné orgány ruka v ruke s vládou sa pustia s plným elánom do ďalšej budovateľskej práce.

S preskupenými silami a so stabilizovanými pomerami, opierajúc sa o dôveru širokých vrstiev ľudu, púšťa sa náš režim a Zápotockého vláda do ďalšej práce a ďalších úloh. Bude to významné obdobie a pôjde o riešenie veľkých problémov, ktoré nám otvoria bránu do šťastného socialistického veku. Náš vnútorný režim v dôsledku februárových udalostí a víťazných volieb sa ešte viac upevnil a predpoklady pokojnej, tvorivej práce sa podstatne zlepšily.

Naša zahraničná politika nebude viac podrývaná ani vo vláde ani v parlamente rozvratnou reakciou, ktorá tohto roku utrpela dvojnásobnú porážku, a to jednak vo februári, jednak v máji - vo voľbách. Svoje spojenectvo a priateľstvo so Sovietskym sväzom a s krajinami ľudovej demokracie nedáme si nikým podkopávať, budeme ho naopak upevňovať a rozvíjať, lebo v ňom je najväčšia záruka našej národnej existencie a slobody i štátnej nezávislosti Československej republiky. (Potlesk.) Vítame preto vyhlásenie, že bude uzavretá spojenecká smluva so spriateleným ľudovodemokratickým Rumunskom, a veríme, že sa napriek všetkým ťažkostiam vláde podarí nájsť spôsob, ako vyriešiť aj politické otázky, stojace doteraz na ceste dorozumenia medzi nami a Maďarskom, i keď niektoré opatrenia maďarskej vlády - a to práve v posledných dňoch - právom a značne roztrpčujú a znepokojujú slovenskú verejnosť.

Vládne vyhlásenie, prednesené súdruhom Zápotockým, je bohatým a obsažným programom. Obsahuje plán práce na dlhé obdobie a pamätá na všetky oblasti nášho verejného života, na otázky politické, hospodárske, sociálne i kultúrne, pritom však kladie dôraz na problémy najzávažnejšie a najpodstatnejšie. Zvlášť si treba ceniť, že v rámci možnosti pamätá sa v ňom i na zvyšovanie kultúrnej úrovne ľudu, na zdravotnú starostlivosť i na kultúru a výstavbu bytov. Na Slovensku osobitnú a všestrannú starostlivosť treba venovať južným pohraničným krajom, aby sa docielila ich konečná konsolidácia.

Realizovanie tohto programu bude vyžadovať mnoho úsilia, obetavosti, uvedomelosti a najmä jednoty a svornosti nášho národa. Politika národnej jednoty, politika Národného frontu ostáva i naďalej našou politickou cestou. Zásluhou správnej politiky Gottwaldovej vlády, vďaka znárodneniu kľúčových hospodárskych pozícií, pozemkovej reforme, plánovitému hospodárstvu, správnej menovej politike a ľudovodemokratickému charakteru nášho zriadenia podarilo sa nám docieliť pozoruhodných výsledkov v rekonštrukcii, v budovaní a v celkovej konsolidácii našich pomerov. Na mnohých úsekoch nášho života prepracovali sme sa medzi najprednejšie národy sveta a po boku Sovietskeho sväzu a ostatných slovanských národov hrdo nesieme zástavu pokroku, demokracie a humanizmu. (Potlesk.) S tejto cesty napredovania, dvíhania životnej úrovne ľudu, vývoja k socializmu a spolupráce s mierumilovnými a demokratickými krajinami sveta za nijakých okolností nesídeme. Štvanice západných imperialistov, zavýjanie nepriateľov a zradcov nášho národa nás nemôže zmýliť. Ľudí dobrej vôle bez ohľadu na politickú a náboženskú príslušnosť voláme do spoločnej práce pre blaho národa a republiky. Nikoho nevylučujeme z možnosti spolupráce, kto sa len sám z nej nevylučuje, hovorí sa jasne vo vládnom vyhlásení. Rovnako jasné však je, že šarapatenie rozvratných živlov nestrpíme a že pred ich úkladmi, osnovanými už či zo zahraničia alebo z domáceho podzemia, budeme vedieť republiku ochrániť.

S optimizmom a dôverou, s odvahou a novým pracovným elánom vstupujeme do nového obdobia nášho štátneho života v tom pevnom presvedčení, že niet takej sily, ktorá by vedela zahatiť cestu k socializmu. (Potlesk.)

Nech žije a rozkvitá ľudovodemokratická Československá republika! (Potlesk.) Nech žije jej prezident Klement Gottwald! (Potlesk.) Nech žije nová československá vláda na čele so súdruhom Antonom Zápotockým! (Potlesk.) Nech žije družba slovanských národov na čele so Sovietskym sväzom! (Potlesk.) Nech žije veľký priateľ českého a slovenského národa generalissimus Stalin! (Potlesk.)

Místopředseda dr Polanský (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Tymeš. Uděluji mu slovo.

Posl. Tymeš (uvítán potleskem): Paní a pánové!

Předseda páté vlády naší republiky Antonín Zápotocký přednesl nám včera vládní program, který plným právem získal nadšený souhlas celého zákonodárného sboru. Jsem přesvědčen, že tento program naší nové vlády bude přijat stejně sympaticky a radostně také českým a slovenským lidem, a věřím, že nová vláda v čele s Antonínem Zápotockým půjde ve šlápějích Klementa Gottwalda a učiní vše, aby nový vládní program stejně jako budovatelský program Gottwaldovy vlády byl v zákonném termínu splněn. Nepochybuji o tom, že nově zvolené Národní shromáždění bude vládu v její těžké a odpovědné práci podporovat a přál bych si, aby po celé volební období byla opravdu srdečná spolupráce vlády s Národním shromážděním, aby jak vláda, tak i Národní shromáždění mohly dobře a úspěšně plnit své velké úkoly. Vyslovuji stejně jako pan předseda vlády přesvědčení, že můžeme ve své práci spoléhat na plnou podporu, pomoc a rady našeho nově zvoleného presidenta republiky Klementa Gottwalda.

Jménem klubu poslanců sociálně demokratické strany prohlašuji, že vítáme prohlášení vlády, jež hned v úvodní části zdůrazňuje, že chce "pokračovat důsledně ve splňování všech cílů, programů a úkolů, které nám Klement Gottwald tak jasně a nedvojsmyslně narýsoval". Je to jasné přihlášení se k zásadám a cílům květnové revoluce, která ve svých důsledcích neznamenala jen národní osvobození z nacistického otroctví, ale také osvobození z pout poroby hospodářské.

Řekl jsem v r. 1945 na sjezdu sociální demokracie, že vítězstvím nad nacismem propadá se do dějin jedna epocha a začíná epocha nová. Nikdo z nás nemohl očekávat, že naše revoluce bude mít pouze národní charakter, že se spokojíme jen s národním osvobozením, s vyhnáním a potrestáním nacistických Němců a jejich pomahačů. Bylo v duchu revoluce, v duchu košického programu, že jsme hned v počátcích budování nové osvobozené republiky učinili průlom do sociální struktury země a začali budovat stát na nových základech. A bylo proti duchu naší revoluce a košického programu, když později i reakční síly záměrně mařily výstavbu nové republiky. Odpůrci nového řádu buď, nechápali pravý dosah a význam naší květnové revoluce, anebo vědomě, povzbuzeni dočasnými úspěchy kapitalistické obnovy v některých zemích na západě, chtěli brzdit sociální vývoj a postupně se vracet zpět. Nerespektovali ani presidenta dr Beneše, který jasně řekl, že nikdy se nesmíme vrátit do reakce. Tento jejich postup nutně vedl ke krisi. Únorové události krisi překonaly, a od té doby počíná, jak řekl pan president Gottwald, nová etapa v našem poválečném vývoji. Volby byly jen logickým důsledkem únorových událostí. Prakticky to znamená, že budeme pokračovat rychleji ve výstavbě nových řádů, k nimž jsme v r. 1945 položili základy. Reakce nemá opory ani ve vládě, ani ve sněmovně, ani v národních výborech, ani v lidu. Posledním znárodněním byla jí vzata, jak řekl předseda vlády, také hospodářská základna pro její záškodnickou politickou činnost. Nemá proto možnost brzdit naši práci. To ovšem neznamená, že již nebudeme mít žádné překážky na cestě k socialismu. Vláda je si toho vědoma, věří však jako my všichni a náš lid, že všechny překážky překonáme.

Zápotockého vláda považuje za svůj první a hlavní úkol zdárné dokončení dvouletého plánu a předložení a uskutečnění pětiletého plánu. Souhlasíme jistě všichni s panem předsedou vlády, že o řádnou výrobu se musíme starat především. Naše plánování je samozřejmým důsledkem znárodnění našeho průmyslu a změny sociální struktury. Bez plánování byl by v našem hospodářství chaos. Jsme si vědomi toho, že jsme teprve v počátcích plánování a že v dvouletém plánu nebylo vše dokonalé, neboť jsme v hospodářském plánování neměli žádné zkušenosti.

Nezapíráme také, že neutěšené poměry mezinárodní a zejména naše loňská neúroda rušivě zasahovaly do našeho dvouletého plánu. Jestliže přes to v poměrech skutečně mimořádných plníme ve většině oborů náš dvouletý plán - a v některých sektorech dokonce do 28. října - pak je to velký úspěch našeho prvého plánování. Při pracích na pětiletém plánu můžeme už přihlédnout ke zkušenostem z období plnění dvouletého plánu. Zde zvláště podtrhuji slova pana předsedy vlády, že "znárodněnou výrobu je potřebí plánovitě organisovat, správně i regionálně rozkládat a ne jen slepě a paušálně centralisovat". V plánovaném hospodaření je centralisace nutná, ale nesmí to být centralisace za každou cenu.

Pan předseda vlády charakterisuje pětiletý plán jako plán výstavby a přestavby našeho hospodářství. Je správné, že se vláda nespokojuje pouze s obnovou našeho průmyslu na výši předválečného stavu, nýbrž že chce dále budovat a rozšiřovat naši výrobu, která se přizpůsobí novým hospodářským a politickým poměrům.

Vzhledem k tomu, že v Sovětském svazu a v zemích lidové demokracie je plánované hospodářství a my s těmito zeměmi úzce spolupracujeme, máme nyní větší možnosti plánovité výstavby našeho průmyslu. Jsme na nejlepší cestě stát se světovou průmyslovou velmocí. Rozvoj našeho průmyslu nebude hrobem řemesla a živností, neboť řemeslná výroba má v pětiletém plánu stoupnout téměř o 60%.

Plánovaná obnova výstavby a přestavby našeho průmyslu je možná jen při dobré a svědomité práci našich zaměstnanců. Velká část našich průmyslových dělníků a úředníků pracuje opravdu s láskou a radostí, neboť si dobře uvědomuje, že již nepracuje pro své vykořisťovatele, nýbrž pro sebe a pro své rodiny. Je to především zásluha nejuvědomělejších pracovníků dělnické třídy, kteří zaměstnance získali pro velkou ideu socialismu. Výchovná socialistická práce odborových organisací nebyla ještě plně doceněna. V některých závodech však nejsou poměry uspokojivé. Tam, kde praxe je v rozporu s theorií, kde převládá malicherné škorpení, kde se vedoucí funkcionáři dostatečně nestarají o socialistickou výchovu, tam nejsou zdravé poměry, tam není ani práce radostná a tam nemohou být ani dobré pracovní výsledky. Bude proto třeba, aby všude byli nejschopnější a nejlepší lidé na odpovědných místech, aby v továrnách byl opravdu přátelský duch, soudružská solidarita, aby lidé s láskou pracovali a z výsledků společné práce se radovali. I v závodech a především tam potřebujeme jednotu a spolupráci. Jen stálým zvyšováním a zlepšováním výroby zvýšíme životní úroveň našeho lidu.

Rozvoj našeho průmyslu nebude na úkor našeho zemědělství. Naopak pětiletý plán počítá i s velkým rozvojem zemědělské výroby. Vítáme prohlášení předsedy vlády o urychlené mechanisaci a elektrisaci venkova. Mechanisací zemědělské práce odstraníme nebo alespoň zmírníme nedostatek pracovníků v zemědělství. Ulehčíme práci zemědělcům, snížíme jejich výrobní náklady a především zvýšíme zemědělskou výrobu a tím i produktivitu zemědělské práce.

Také se změnou struktury našeho zemědělství můžeme plně souhlasit. Správně řekl pan předseda vlády, že bez zvýšení živočišné produkce marně bychom snili o zlepšení našeho zásobování. Velká část našeho pracujícího lidu trpěla už před válkou podvýživou. Dnes se bolestně pociťuje zejména nedostatek mléka, tuků a masa. Živočišnou produkci možno zvýšit a velkorysý zemědělský program vlády nám to umožní. Zemědělci zvláště také uvítají prohlášení vlády o lepší součinnosti mezi výrobou, výkupem a distribucí, při čemž se správně zdůrazňuje rozhodující úloha družstev. V této souvislosti vyslovuji přesvědčení, že družstevní hnutí, konsumní i výrobní, které dobře plní své poslání, uplatní se plně i při socialistické výstavbě republiky.

Vládní prohlášení nezapomíná ani na nápravu škod v lesním hospodářství, a tak možno plným právem očekávat, že budeme mít opravdu velkorysou, moderní, socialistickou zemědělskou politiku. Přispěje to nejen k zlepšení sociálních poměrů na vesnici, ale především také k dalšímu vyrovnání a sblížení měst a venkova. Chceme odstranit staré rozdíly, spravedlivě hodnotit každou práci a trvale sjednotit veškerý pracující lid.

Vládní prohlášení o stavebnictví neuspokojí ty naše občany, kteří netrpělivě čekají na nové byty. Vláda však postupuje správně, když neslibuje, co by nemohla splnit. Nemůžeme mít všechno současně a proto je správné, co říká předseda vlády, že i v bytové výstavbě musíme postupovat plánovitě a stavět domy především v místech postižených válkou a pro ty pracovníky, které nejnutněji potřebujeme.

Vítáme rovněž prohlášení předsedy vlády o politice finanční, rozpočtové, daňové a cenové. Nyní budeme moci vše řešit věcně, bez zřetelů agitačních, klidněji, bez spěchu a zbytečné nervosy. Postupné snižování schodků ve veřejné správě, kterého můžeme dosíci především úsporností a hospodárností, bude jednou z nejlepších cest ke zvyšování národního důchodu a především také ke zvýšení platů veřejných zaměstnanců. Vláda předpokládá, že již v r. 1953 bude náš národní důchod o 50-60% vyšší ve srovnání s rokem 1937. To je veliký úkol a my všichni se musíme přičinit o jeho splnění.

I když vláda ve svém prohlášení klade hlavní důraz na zvýšení výroby, nezapomíná na úkoly sociální a zdravotní. Mnoho jsme již učinili zákonem o národním pojištění, ale vláda oznamuje v sociální a zdravotní péči nová zlepšení. Má se především zvýšit úroveň zdravotní péče, zmodernisovat nemocnice a sanatoria. Pamatuje se zejména na péči o mládež. Je obecně známo, že válečnými událostmi se značně zhoršil zdravotní stav národa. Rozšíření tuberkulosy je velmi povážlivé a proto péče o zdraví národa právem patří mezi naše nejdůležitější úkoly. Podaří-li se nám splnit náš sociální a zdravotní program - a musíme učinit vše, aby se nám to zdařilo - pak se zařadíme mezi nejvyspělejší národy světa. Při této příležitosti chci říci, že ženy budou velmi vděčny za všechna připravovaná opatření, která jim mají usnadnit práci v domácnosti a umožnit, aby se mohly lépe starat o výchovu dětí. Sociální a zdravotní péče velmi zatíží státní pokladnu. Bude možná jen při splnění našeho programu hospodářského, při zvýšené výrobě ve všech oborech našeho podnikání.

To platí i o politice kulturní. Vláda nám předložila bohatý kulturní program, který dokazuje, jak poctivě to myslíme se sociální změnou. Chceme i kulturně žít nově, bohatěji. Jde nám o úplný sociální přerod. V této souvislosti můžeme projevit jenom naprostý souhlas s lapidární větou vládního prohlášení, která zdůraznila, že naše cesta k socialismu nesmí inteligenci proletarisovat, protože odstraňuje proletarisaci vůbec. S díky také kvitujeme konkretní slib, že bude zlepšeno postavení vědeckých a výzkumných pracovníků.

Ústava je základnou našeho nového právního řádu. Tento řád musíme rychle vybudovat, abychom se, jak řekl předseda vlády, odpoutali ode všech zbytků, které připomínají kapitalistické zřízení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP