Středa 7. prosince 1949

V otázke osvojenia je zásadný rozdiel medzi novým právom a starým osvojovacím zákonom. Podľa nového zákona osvojiť možno len nesvojprávneho. Osvojenie vzniká súdnym výrokom na žiadosť osvojiteľa. Osvojenec je na roveň postavený ostatným deťom osvojiteľa. Osvojenie môže byť zrušené z dôležitého dôvodu súdnym rozhodnutím, a ak je osvojenec plnoletý, môže byť osvojenie zrušené i smluvou medzi osvojiteľom a osvojencom.

Otázka vyživovacej povinnosti medzi príbuznými je oveľa lepšie a pregnantnejšie normovaná v novom kodexe, než to bolo doteraz. Z novej úpravy tejto otázky jasne plynie, aký význam nové právo dáva rodine v našom spoločenskom a právnom poriadku. Doterajšia právna úprava o tejto otázke bola nedostačujúca, medzerovitá a nejasná. Všeobecne uznávaný a hlásaný zákon lásky k blížnemu nijak nevadil tvorcom kapitalistického právneho poriadku, aby pri tejto otázke úplne ignorovali najzákladnejšie pravidlá kresťanskej morálky o vzájomnej vyživovacej povinnosti príbuzných ocitnuvších sa v núdzi. I tu sa ukazuje, že socialistické, resp. ľudovodemokratické zákonodarstvo je na vyššej úrovni a že je predchnuté úprimnou láskou k človeku. Rozpor medzi slovami a skutkami bol charakteristickým zjavom pokryteckej morálky buržoázneho zákonodarstva, nech už v otázkach postavenia ženy, vzájomného pomeru detí a rodičov, ponímania manželstva a rodiny, pomeru detí manželských a nemanželských a pomeru adoptačného a poručníckeho. Ľudovodemokratické právne cítenie nášho pracujúceho ľudu tieto pokrokové ľudstvo zahanbujúce prvky odstraňuje, čo sa v plnej miere prejavuje v prejednávanej osnove, ktorá ako nezbytný článok pri socialistickom prebudovaní našej vlasti dovršuje odvekú túžbu pracujúceho ľudu, aby právo bolo spravodlivosťou a spravodlivosť právom a aby obe nielen na papieri, ale aj v skutočnosti naozaj prenikaly základy štátu. (Potlesk.)

Nový rodinný kodex upravuje aj otázku poručenstva. Poručenstvo je čestným úradom vykonávaným vo verejnom záujme a je všeobecnou občianskou povinnosťou každého, kto je spôsobilý k jeho výkonu.

Načrtol som len v hrubých rysoch tie prenikavé zmeny, ktoré vládny návrh zákona o rodinnom práve uskutočňuje v našom spoločenskom a právnom poriadku. Myslím, že je potrebné, aby som zdôraznil ešte toto: Prejednávaný zákon o rodinnom práve je ľudovým a ľudu srozumiteľným zákonom, ktorý upevní našu cestu k socializmu. Je ľudovým preto, lebo je výrazom jednoznačnej vôle ľudu, výrazom mravného a právneho cítenia ľudu. Je ľudovým preto, lebo ľud ho tvoril, ľud formoval jeho ducha, jeho vety, jeho obsah, ľud v závodoch, na schôdzkach, v rozhlase a v tlači zaujímal k nemu stanovisko a prejavoval s ním súhlas. Ľudovým je preto, lebo jeho systematika, jeho usporiadanie, jeho obsah a reč sú jasné pre každého. Tu nie je možno mi nevyzdvihnúť vynikajúci, ba v niektorom smere rozhodujúci podiel pána ministra spravodlivosti dr Alexeja Čepičku, na vytvorení charakteru rodinného kodexu.

S osnovou zákona o rodinnom práve prichádza osnova zákona o dočasných zmenách v niektorých občianskych veciach právnych a osnova zákona o matrikách. Prvá z nich je to vlastne uvodzovací zákon je vyvolaná potrebou dočasne upraviť procesné právo prispôsobením novému rodinnému právu, kým kodifikačné práce veľkých kodexov budú ukončené, a druhá sjednáva právny podklad pre zjednodušenie úpravy vedenia matrík na celom území štátu.

Pri prejednávaní týchto osnov treba oceniť, panie a páni, aj tú významnú skutočnosť, že unifikujú právo pre celé územie štátu, odstraňujú právny dualizmus a uzákoňujú moderné ľudové, československé jednotné právo.

Všetky strany Národného frontu vítajú predložené osnovy a sú zajedno v náhľade, že nová kodifikácia rodinného práva bude základom, ktorý utuží pevnosť a stálosť rodinných a manželských sväzkov, na ktorých má naša spoločnosť prvoradý záujem. A keď mám možnosť vyjadriť sa k predkladanej osnove rodinného práva, neostáva mi, panie a páni, než vyjadriť ešte svoju nádej a presvedčenie, že dokonalá štruktúra rodinného práva, ktoré dnes prejednávame, nájde v našom ľude pravé pochopenie a že vznešená inštitúcia rodiny a manželstva nájde v našom ľude svoju pravú mravnú náplň, prameniacu z uvedomenia a z mravného náhľadu a založenia nášho ľudu. Že v tomto smere bude pevná, stála, zdravá, šťastná a spokojná rodina základom pevného, stáleho, zdravého a šťastného a spokojného spoločenstva československého ľudu. V tomto znamení budeme pre predloženú osnovu o práve rodinnom jednomyseľne hlasovať. (Dlhotrvajúci potlesk.)

Podpredseda Valo: Ďalej nie je nikto k slovu prihlásený, rozprava je skončená. Dávam slovo k doslovu zpravodajkyni posl. dr Patschovej.

Zpravodajka posl. dr Patschová: vzdávám se slova.

Podpredseda Valo: Má pani zpravodajkyňa nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodajka posl. dr Patschová: Navrhuji tuto tiskovou opravu: v § 91 nadpis tohoto paragrafu "Závěrečná ustanovení" budiž přesunut před číslici 91.

Podpredseda Valo (zvoní): Pristúpime k hlasovaniu.

Pretože niet pozmenovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona v znení zprávy výborovej s opravou práve uvedenou, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej.

Tým je vybavený prvý bod poriadku. (Dlhotrvajúci potlesk.)

Prerušujem schôdzu. Schôdza bude znova zahájená o 14. hodine.

(Schôdza prerušená o 12. hod. 5o min. Opäť zahájená o 14. hod. 13 m.)

Místopředseda David (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Přistoupíme k projednávání druhého bodu denního pořadu, jímž je

2. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 379) o zatímních změnách v některých občanských věcech právních (tisk 383).

Zpravodajem je posl. dr Bartuška. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Bartuška: Paní a pánové!

Vláda předkládá Národnímu shromáždění ke schválení návrh zákona o zatímních změnách v některých občanských věcech právních. Tato osnova je přímým důsledkem projednané nové úpravy rodinného práva, jak je ráno slavnostně schválila tato sněmovna. Rodinné právo v mnoha oborech zasahuje do občanského práva, a to jak v obecné části zákona, tak v právu dědickém i v normách procesních. Poněvadž kodifikační práce vyjdou teprve později, je třeba přizpůsobit v těchto směrech dosavadní předpisy novému rodinnému právu. To je vlastní smysl a účel předložené osnovy. Stejně jako v celé nové úpravě rodinného práva, tak i v projednávané předloze projevuje se zvýšený zájem státu lépe uspořádat zájmy dítěte bez rozdílu jeho původu a ještě více utužit manželství, ochranu matky a zajistit zrovnoprávnění žen.

Několik poznámek k vlastnímu obsahu navrhované osnovy. Osnova důsledně stanoví hranici zletilosti na 18. rok věku v souladu s věkem rozhodným pro aktivní právo do zastupitelských sborů podle naší nové Ústavy 9. května. Také v předpisech o prohlášení za mrtvého vychází osnova podstatně vstříc potřebám života a zjednodušuje také činnost našich soudů tím, že stanoví, že zánik manželství je přímo spojen s pravomocným prohlášením za mrtvého, takže nebude napříště již třeba, aby vedle řízení o prohlášení za mrtvého bylo třeba ještě zvláště žádat o soudní výrok, že se manželství považuje za zaniklé. Zrovnoprávněné postavení dítěte bez zřetele k jeho původu obráží se také v oblasti práva dědického, kde děti budou nyní zákonnými dědici bez ohledu na to, byli-li jejich rodiče oddáni.

Podstatně se mění také předpisy o osvojení, neboť osvojené dítě vstupuje do nové rodiny s plnými právy. Osnova vychází dále vstříc i československým občanům v cizině při uzavírání manželství, zejména v těch zemích, kde jim dosavadní praxe působila obtíže. Způsobilost uzavřít manželství upravuje se pro příště pro každého snoubence právním řádem státu, jehož je příslušníkem.

Úplnou novotou je rozhodování o neplatnosti manželství v řízení nesporném. Vyšetření neplatnosti manželství náleží do tohoto řízení. Tím se odstraní obtíže, které dosud zejména v českých zemích vznikaly tím, že se vyslovovala ve sporu neplatnost manželství z úřední povinnosti, přestože zde nebyl žalobce. Ve snaze jíti po linii zjišťování materielní pravdy osnova nyní prohlubuje již nyní platnou vyhledávací zásadu v řízení ve věcech manželských. Společenské úkoly manželství vyžadují, aby všechny manželské spory byly projednávány zevrubně a skutkový stav věci vyšetřen z úřední povinnosti. Proto v řízeních o neplatnosti manželství, která se provedou z úřední povinnosti, bude nyní i prokurátor oprávněn zasahovat jako účastník a ochránce veřejného zájmu.

Nová úprava jeví se i v prozatímních opatřeních. Osnova stanoví povinnost osvědčit jen potřebu úhrady a jejího rozsahu. To je nutné proto, že manžel má nárok na úhradu jen podle poměru vzájemných sil a podle výdělkových a majetkových možností. Zákon o právu rodinném zavádí rozvod jako jediný způsob zrušení manželství. Manželé rozvedení v dosavadním smyslu slova se samozřejmě považují za manžely. Smíry a pravomocné soudní výroky o výživném zůstávají nedotčeny. Nebylo-li však dosud o výživném rozhodnuto, budou platit nová ustanovení zákona o právu rodinném. Usilují-li manželé dříve rozvedení o rozvod ve smyslu zákona o právu rodinném, osnova připouští, aby pro nové řízení rozvodové bylo užito důkazů, provedených ve starém rozvodovém sporu; a konečně aby i tam, kde spory jsou ještě v běhu, nebylo zmařeno provedené řízení ve sporech o rozvod, osnova stanoví, že soud vyzve žalobce, po účinnosti zákona o právu rodinném, aby přizpůsobil žalobu novému zákonu o právu rodinném.

Důležitou novotou je, že osnova rozeznává řízení o majetkových nárocích a odlišuje je od řízení o vyslovení neplatnosti manželství. Řízení o neplatnost manželství se převádí do řízení nesporného, tedy se zjednodušuje, kdežto majetkové spory zůstanou u dosud příslušných soudů. Zákon o právu rodinném nemá ustanovení o svatebních smlouvách podle dosavadního práva. Na takové smlouvy z dřívější doby jsou však namnoze ještě vázány poměry celé řady lidí, na př. zemědělské výměnky a pod. Proto tam, kde se manželé nedohodnou o nové úpravě, je třeba ponechat svatební smlouvy v účinnosti a ponechat tudíž i pro tyto případy. V platnosti dosavadní předpisy. Ovšem pro manželství, která budou uzavřena napříště, dosavadní ustanovení o svatebních smlouvách neplatí.

Velmi podstatně upravuje nová osnova všechny poměry, které mají vztah k rodičům a dětem. Zájem dítěte je i zde základem všech těchto ustanovení. Proto celá úprava a dohoda rodičů o výživě a výchově dětí vyžaduje schválení soudu. Přihlíží se i k tomu, že matka již svou péčí o dítě a domácnost přispívá značně na tuto výživu.

Co do správy jmění poručence klade osnova hlavní důraz na zájem dítěte, nad kterým bdí jako zástupce společnosti soud. Nově jsou upraveny otázky popření manželského původu dítěte. Podle dosavadního práva mohl manžel popřít otcovství k dítěti narozenému před 180. dnem po uzavření manželství; tímto popřením se už dítě stalo dítětem nemanželským a teprve zvláštní žalobou bylo možno manžela matky žalovat o uznání otcovství. Obdobně tomu bylo, narodilo-li se dítě ženě rozvedené po 10 měsících o provedeném rozvodu. Osnova tu zavádí běžné řízení o uznání otcovství, odstraňuje instituci opatrovníka k obhájení původu dítěte a žaloba o uznání bude směřovat proti otci, žaloba o popření otcovství proti matce a dítěti nebo proti otci a dítěti.

Osnova se nijak nedotýká zaopatření dětí, jež bylo získáno na základě smíru nebo soudního výroku o výživném. Přiznává-li se některým osobám právo požadovat na jiném výživu nebo zaopatření, je třeba také zajistit ochranu tohoto práva, a to dokonce i trestní hrozbou, aby osobám, které mají právo na výživu nebo zaopatření, dostalo se zvýšené ochrany státní. Proto se zostřují trestní sankce proti těm osobám, které neplní svou alimentační povinnost.

Za zmínku snad stojí, že ustanovení nového navrhovaného zákona platí jen tehdy, nepůjde-li o čin přísněji trestný, a postihuje každé úmyslné nebo nedbalé jednání, jež odporuje jak ustanovením zákona o právu rodinném, tak předpisům, které jej provádějí.

Paní a pánové, jsem přesvědčen, že navrhovaná osnova přispěje k utužení manželství, k ochraně matky a k zrovnoprávnění žen, poněvadž to, co je obsahem nového zákona o právu rodinném, věcně i organisačně také po linii soudní praxe zajišťuje. I náš právní řád podává zde důkaz, že naše společnost má zájem na tom, aby rodina jako základ této společnosti se zdárně vyvíjela a svým úsilím přispěla na naší cestě k socialismu.

Proto navrhuji jménem ústavně-právního výboru, aby návrh zákona o zatímních změnách v některých občanských věcech právních byl Národním shromážděním schválen. (Potlesk.)

Místopředseda David (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Má pan zpravodaj nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Bartuška: Nemám.

Místopředseda David: Přistoupíme k hlasování.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 2. bod pořadu.

Budeme projednávat třetí bod denního pořadu, jímž je

3. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 380) o matrikách (tisk 384).

Zpravodajem je posl. dr Skála. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Skála: Pane místopředsedo, paní a pánové!

Vládní návrh zákona o matrikách, tisk 380, úzce souvisí s právě přijatou osnovou o právu rodinném, neboť zavedení jednotného systému státních matrik je předpoklad pro zavedení obligatorního sňatku civilního. Vedením matrik a obstaráváním úkonů s tím souvisících jsou napříště pověřeny místní národní výbory. Přitom může krajský národní výbor sdružit k tomuto úkonu dva nebo více místních národních výborů. Je to důležité ustanovení, které je v naprosté shodě s Ústavou 9. května, které přiblíží na jedné straně tyto orány lidu a na druhé straně neobyčejně zvedne vážnost místních národních výborů v očích občanstva. Je jistě samozřejmé, že uzavírání manželství před národním výborem se bude provádět ve zvláštní, zvlášť k tomu stanovené místnosti, upravené důstojným způsobem, před voleným lidovým orgánem, to je před předsedou nebo členem rady, event. pléna národního výboru, k tomu zvlášť ustanoveným.

Zápisy do matriky bude provádět matrikář, jmenovaný místním národním výborem, vedením matrik pověřeným. Matrikářem může být pouze zletilý československy státní občan, mravně a politicky zachovalý. Musím ovšem zdůraznit, že výběru matrikářů se bude muset věnovat veliká péče a že je bude nutno řádně vyškolit a instruovat vzhledem k závažnosti a důležitosti jejich poslání.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP