Pondělí 19. prosince 1949

Ministr Plojhar (uvítán potleskem): Paní a pánové, slavná sněmovno!

Dovolte mi, abych připojil několik slov k projednávání této tak významné osnovy na poli zdravotnickém. Sjezd závodních rad v únoru 1948 žádal mimo jiné také znárodnění výroby a distribuce léčiv. Zákonem o znárodnění farmaceutické výroby jsme počali s vyhověním tomuto oprávněnému požadavku a dnešním zákonem, doufáme, že toto přání a oprávněné volání pracujícího lidu splňujeme téměř na sto procent. (Potlesk.)

Definitivně a zplna postátňujeme výrobu léčiv. Jak se již pan zpravodaj o tom zmínil, bylo jen málo sektorů v našem soukromokapitalistickém výrobním procesu, kterých by bylo bývalo tak nesvědomitě a po stránce finanční tak nadměrně zneužíváno, jako byla výroba léčiv. Nyní definitivně mizí všechny pokoutní dílny, umístěné za našimi lékárnami, kde v příšeří a tajemným způsobem lékárník, čím méně schopný, tím ve větším měřítku, vyráběl zázračné prostředky. Prodejný tisk byl pochopitelně vždy k disposici, aby nestoudnou reklamou tyto výrobky ochotně doporučoval. Výrobek byl zázračný a byl zázračným způsobem také doporučován, jenom že zázračně neléčil, zázračně nepomáhal, ale zázračně plnil kapsu vynálezce a výrobce. V tom byla jeho zázračnost. (Potlesk.) A proto definitivně končíme tuto éru zázraků.

Čest těm lékárnám i lékárníkům a laborantům, kteří svědomitě chápali a plnili své úkoly. Musíme si však otevřeně a upřímně přiznat, že mnozí tak nečinili. A tak mnohá lékárna, která se v minulosti honosila různými zbožnými a poetickými názvy, jako na př. lékárna U Anděla strážce, U černého medvěda, nebo U zlatého lva, by byla bývala mnohem větším právem nesla název lékárna u zlatého měšce, poněvadž ten měšec důkladně plnila. (Potlesk.)

Dnes končí tato smutná éra služby nemocnému a jeho rodině. Dnes přejímá stát do svých rukou výrobu léčiv, výrobu tak významného produktu našeho průmyslu, naší chemie a naší zdravovědy, jako je produkt, který ovlivňuje zdraví, život a práceschopnost každého občana. Výrobu léčiv přejímá stát, výrobu léčiv bude provádět ministerstvo průmyslu jako, pochopitelně, příslušný resort pro každou průmyslovou výrobu.

Dnes, po únoru, již neexistují otázky prestižního soupeření mezi jednotlivými resorty, dnes existuje pouze přátelská spolupráce resortů. (Potlesk.) A proto také považuji za svou povinnost, abych s tohoto místa poděkoval panu ministru průmyslu a jeho spolupracovníkům za to, že jsme se o výrobě léčiv, ministerstvo zdravotnictví s ministerstvem průmyslu, plně dohodli, a to ne tak, aby byla vyzdvižena prestiž nebo priorita buď ministerstva průmyslu nebo ministerstva zdravotnictví, nýbrž aby bylo co nejlépe poslouženo zdraví našeho lidu. To byla naše vůdčí myšlenka. (Potlesk.)

Podle této dohody bude ministerstvo průmyslu vyrábět a ministerstvo zdravotnictví v plné shodě s ministerstvem průmyslu plánovat a výrobu po stránce zdravotnické a lékařské kontrolovat. To je naše spolupráce a naše dohoda. My nejenom že jsme výrobu postátnili a znárodnili a tím znemožnili jakékoliv fušerství a podvádění nemocných lidí, kteří pochopitelně ve snaze zachránit zdraví a život jsou velmi důvěřiví a chápou se jako tonoucí někdy i stébla, ale my jsme se také postarali o to, aby vyrobené preparáty byly správně a spravedlivě distribuovány.

Jako jsme se jinými zákony postarali, aby nemocný člověk přestal býti u lékařů a v léčebném ústavě předmětem finanční kalkulace a úvahy o tom, že bude tak a tak léčen a že mu bude poskytnuto tolik péče, na kolik stačí jeho kapsa a jeho finanční možnosti, tak se také postaráme i o to, aby se mu dostalo takových léků a prostředků, ne na které by měl, nýbrž na které má podle svého zdravotního stavu nárok a právo. (Potlesk.) Proto také béřeme do svých rukou distribuci, především velkodistribuci, poněvadž ministerstvo zdravotnictví jako odborný úřad musí vědět, co se vyrábí, kolik se toho vyrábí, ale také, jak se to potřebným přiděluje.

Bohužel zůstává nám ještě v důsledku evolučního postupu naší socialisace určitý sektor soukromého podnikání a soukromého majetnictví lékáren. Bylo by bývalo lépe vyřešit i tuto otázku definitivně. To není útok na naše lékárníky a naše laboranty. To by bylo bývalo jen v jejich prospěch, včas, s porozuměním, s odborností a charakterností se zařadit do socialisačního procesu i v tomto sektoru. (Potlesk.) I když tomu tak dnes není, dospějeme k tomu v dohledné době evolučně; přesto i tento soukromý sektor našeho lékárnictví se musí obracet na jediné monopolní velkodistribuční podniky našich léčiv. Podléhá také přísné kontrole i distribuce léčiv v maloobchodě. Přestává tedy to, aby rozhodoval jedinec o tom, zdali poslouží nebo neposlouží, zdali povede nebo nepovede ten nebo onen lék. Lékárníci všichni - ať ve znárodněném nebo soukromém sektoru - musí vést ta léčiva, distribuovat je tak a za ceny, jak předepíše ministerstvo zdravotnictví. Také nastane intensivní a ideální spolupráce mezi lékařem a lékárníkem. Lékárníci obdrží lékopis a právě tak ho budou mít k disposici ošetřující lékaři, abychom nebyli do budoucna svědky toho, čeho jsme byli svědky a na co byly stížnosti, že lékař předepsal lék, který potom pacient nebo jeho příbuzní marně v lékárnách hledali. Proběhali celé hodiny a celé dny drahé pracovní doby za tím účelem, aby konečně snad - někdy s úspěchem a někdy s neúspěchem - našli lékárnu, kde by ten předepsaný lék obdrželi, anebo aby se po marném hledání po půldnech znovu vrátili k lékaři a žádali o změnu receptu, o nový předpis, poněvadž předepsaný lék nelze vůbec v republice dostat. Postaráme se o to, aby ze zahraničí byly dovezeny léky, kterých sami nemáme, ale budeme se také starat o to, abychom zbytečně v sektoru farmaceutické výroby nedováželi, co dovážet nemusíme. Proto také právě v těchto dnech věnujeme pozornost sběru a pěstování léčivých bylin. Vždyť myslím, že i pro vás, paní a pánové, bude trochu překvapující skutečnost, že na př. kupujeme ze zahraničí ročně za 51/2 milionu heřmánek (Veselost), drogu, která u nás roste jako plevel a kterou za drahé valuty z ciziny dovážíme. Tak je tomu i u jiných léčivých bylin. Jsem pevně přesvědčen, že v nejbližší době učiníme - ministerstvo zdravotnictví s ministerstvem zemědělství - takovou dohodu, abychom měli u nás dostatek těchto léčivých bylin a nemusili je draze platit ze zahraničí.

Postátníme velkodistribuci, a pokud zbude soukromý sektor, přísně dohlédneme na distribuci v malém. Tento zákon je dalším velkým krokem k socialisaci služby zdraví našemu lidu. Myslím, že zákony, o kterých se zmiňoval pan zpravodaj, které jsme od února vytvořili na této cestě k socialisaci služby zdraví našemu lidu, byly naším lidem s povděkem přijaty. Pokračujeme na této cestě; nic nás nezdrží a nic nás neodradí. Zlobit se bude na nás jenom ten lékárník, kterému podvážeme prameny nadměrných a podvodných důchodů, a s radostí a nadšením bude s námi spolupracovat lékárník, který svůj úřad a své poslání chápal správně a spravedlivě a svědomitě svůj úřad dosud vykonával.

Proto ty lékárníky a laboranty, kteří pracovali dobře, svědomitě a s láskou k věci, radostně do národního sektoru přijímáme, a o ty, o kterých jsem se zmínil v prvé řadě, nestojíme.

Tento zákon je dalším krokem k sjednocení našeho zdravotnictví. I to srdečně vítáme, právě tak jako jsme uvítali s potleskem právě před chvílí odhlasovanou novelisaci našeho národního pojištění, která taktéž je dalším krokem k sjednocení naší služby zdraví lidu, našeho zdravotnictví. I když nám to někdy nahoře ještě z různých důvodů dost dobře organisačně a theoreticky nejde, náš lid, náš život a naše praxe si to dole vynucují. Je potěšitelným zjevem, že i zákonodárný sbor i vláda právě odhlasováním zákona o novelisaci tuto živelnou touhu a tuto potřebu sjednocení aspoň v praxi, když to ještě nejde v theorii, uznávají a zákonem petrifikují. I tento zákon o postátnění výroby a distribuce léčiv je dalším krokem k sjednocení našeho zdravotnictví.

Považuji za svou povinnost, slavná sněmovno, abych vám za tento zákon jako představitel resortu veřejného zdravotnictví co nejupřímněji poděkoval a slíbil, že se vynasnažíme, aby použití tohoto zákona přispělo k tomu, co je naším velkým úkolem, aby sektor zdravotnický splnil své úkoly v pětiletém plánu a postaral se o to, abychom měli co nejméně absencí ze zdravotních důvodů a co nejvíce zdravého pracujícího lidu, který by nejen v pětiletce tvořil a pracoval, ale také ve zdraví se z výtěžků pětiletého plánu těšil. (Dlouho trvající potlesk.)

Podpredseda Žiak: K slovu už nie je nikto prihlásený, rozprava je skončená.

Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi posl. dr Bláhovi.

Zpravodaj posl. dr Bláha: Vzdávám se slova.

Podpredseda Žiak: Má pán zpravodajca nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. dr Bláha: Nemám.

Podpredseda Žiak: Pristúpime k hlasovaniu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona podľa znenia zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej. (Potlesk.)

Tým je vybavený 7. bod poriadku.

Pristúpime k rokovaniu o ôsmom bode poriadku, ktorým je

8. Zpráva výboru ústavno-právneho a kultúrneho k vládnemu návrhu zákona (tlač 390) o vedení výroby a distribúcie v odbore pôsobnosti Ministerstva informácií a osvety (tlač 400).

Zpravodajkyňou o ňom je poslankyňa Holečková. Dávam jej slovo.

Zpravodajka posl. Holečková: Paní a pánové!

Národnímu shromáždění je předložen k schválení návrh zákona, jímž se zmocňuje ministr informací a osvěty k řízení výroby a distribuce v oboru své působnosti.

Ministerstvo informací a osvěty bylo pověřeno významnými kulturně-politickými úkoly: řídit propagandu a osvětově-výchovnou a kulturní činnost, která je v naší lidově demokratické republice zaměřena k tomu, aby vedla československý lid k budování socialismu.

Ministerstvo informací a osvěty má k plnění těchto úkolů k disposici všechny prostředky: film, rozhlas, tisk, hudbu, výtvarné umění. Jsou to prostředky, představující velkou moc v rukou toho, kdo jimi disponuje.

V každém státě, za každého režimu uplatňuje rozhodující vliv na kulturu, propagandu a na výchovnou činnost třída, která je vládnoucí třídou ve státě, a využívá jich k upevnění své moci.

V kapitalistických státech slouží tyto prostředky k upevnění panství kapitalistů. V našem státě slouží rozhlas, film, tisk a ostatní kulturní statky k upevnění moci pracujícího lidu.

V kapitalistických státech se těchto prostředků používá k tomu, aby pracující byli vychováváni k poslušnosti vůči svým pánům, aby se učili obdivu k bohatství, aby mládež se učila nikoli čestné práci, ale touze po tom, jak bez velké námahy přijít k bohatství a pohodlnému bezpracnému životu.

My jich používáme k tomu, aby veškerá výchova našeho lidu byla zaměřena k ušlechtilému pracovnímu zápolení ve prospěch všech pracujících.

Kapitalistická "kultura", jejich propaganda a výchovná práce učí lidi šovinismu, vede je k rasové nenávisti. Je naplněna válečným štvaním a zlobou proti Sovětskému svazu, zemím lidové demokracie, proti všemu pokrokovému ve světě.

Nám slouží k tomu, abychom vychovávali náš lid k snášenlivosti a bratrství rovnoprávných národů. Učí jej milovat vlastní národ a vážit si opravdových vlasteneckých citů jiných národů. Na čelné místo v naší propagandě jsme postavili boj za mír, s bojem za mír spojujeme svoji činorodou práci, své budovatelské úsilí. Naše nová kultura je nám velkým pomocníkem v boji za vyšší produktivitu práce, při plnění pětiletého plánu, ona nám pomáhá rozplameňovat pracovní nadšení v závodech i na polích, ona nám tak pomáhá při zvyšování životní úrovně všech pracujících.

Nikdy nebyly kulturní statky v naší republice v tak veliké míře přístupny širokým lidovým masám, jako je tomu dnes. Náš lid vděčně přijímá novou lidově demokratickou kulturu, živou, znázorňující pracujícího člověka, jeho čestnou práci, vytvářející všechny hodnoty a připravující předpoklady pro rozkvět a štěstí naší vlasti, jakého neznají její dějiny.

Nejlepší zárukou, že naše kulturní a osvětová činnost splní své poslání, je skutečnost, že kulturní a propagační prostředky jsou v rukou lidově demokratického státu. Poněvadž jsme je však převzali od bývalých majitelů, nesou ještě často na sobě mnohé znaky kapitalismu a vyžadují některých úprav. Aby je ministerstvo informací a osvěty mohlo účinně a pružně provésti, k tomu má sloužiti navrhovaný zákon.

Je zejména potřebí, aby ministerstvu informací a osvěty bylo umožněno v oblasti polygrafické výroby a distribuce dokončiti organisaci polygrafického průmyslu. Také v oblasti filmu je nutno dokončiti připravovanou definitivní organisaci československého státního filmu a v oblasti gramofonového průmyslu dokončiti soustředění tohoto průmyslu a rozšířit jeho výrobu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP