Středa 12. července 1950

Velký význam bude mít školení všech veřejných orgánů, kteří budou s novým zákonem pracovat. Zvláště pak je důležité, aby se s našimi novými trestními předpisy dobře obeznámili volení funkcionáři lidové správy, kteří je budou uvádět v život, budou odpovědni za jejich provádění a na nichž tedy bude v první řadě záležet, jak dosáhneme cílů zákonem sledovaných. Musíme mít stále na zřeteli, že právě používání zákona v praxi je nejdůležitější fáze při uskutečňování práva a že i nejlepší právní předpis zůstane při špatné aplikaci jen mrtvou literou a stane se nakonec brzdou vývoje. Chtěl bych proto při této příležitosti, kterou pokládám za zvlášť vhodnou, upozornit na to, aby volení zástupci lidu odložili svou, někde ještě ne zcela odstraněnou a dříve u starých buržoasních předpisů zcela pochopitelnou nechuť k paragrafům, aby si jasně uvědomili, že toto nové právo je opravdu jejich právem, že se jím uskutečňuje vůle pracujícího lidu a že se mu tedy nesmí vyhýbat, ale naopak se s ním co nejlépe seznámit. Nové předpisy jsou formulovány jasně a srozumitelně, jsou zbaveny všech právnických kliček, které byly příčinou, že výklad právních předpisů byl výsadou jen úzkého kruhu odborníků, takže budou v rukou lidových orgánů opravdu dobrou zbraní k ochraně našeho vývoje k socialismu. Myslím, že mohu bez nadsázky prohlásit - ostatně tomu nasvědčují i všechny dosavadní zkušenosti získané při instruktáži orgánů lidové správy - že nové trestní zákony budou právě typem předpisů, jakých v dnešní době potřebujeme, typem předpisů, kterým bude každý rozumět a které přispějí k tomu, že dříve odůvodněná nechuť k právům a k právnímu předpisu, tak často proti zájmům lidu zneužívaného, bude odstraněna. Mohu také prohlásit, že tyto snahy se setkaly u lidových funkcionářů s plným pochopením a že se lidoví funkcionáři věnují studiu nových trestních zákonů opravdu intensivně a se zájmem. Myslím konečně, že dalším kladem při tomto postupu bude i ta skutečnost, že se tak znovu přispěje k utužení správného poměru mezi volenými referenty a úředníky lidové správy, ať již v tom směru, že někde byl volený referent dosud až příliš odvislý od odborných posudků úředníků, či naopak zase že někde neprávem nepřikládal správné aplikaci práva ten význam, který mu s hlediska socialistické zákonnosti přísluší. I na tomto poli můžeme podle mého názoru přispět k výstavbě socialismu v naší vlasti.

Zachovávání socialistické zákonnosti bude garantováno v prvé řadě zastoupením pracujícího lidu v naší lidové správě, jednotnou politikou ohrožené Národní fronty i vedoucí úlohou dělnické třídy v čele s naší KSČ. Dodržování socialistické zákonnosti bude však zajištěno i celou řadou dalších opatření. Vedle generální linie výstavby socialismu a směrnic vydávaných k jejímu správnému uplatnění jsou to zejména organisační předpisy pro národní výbory, především sistační oprávnění předsedy národního výboru a stálá kontrola národních výborů lidem, dále právo krajských národních výborů zrušit nebo změnit jakýkoliv pravoplatný trestní nález, jestliže se příčí zájmům pracujícího lidu. Jsem přesvědčen, že tato opatření spolu s dalšími opatřeními zaručí, že národní výbory budou při provádění nových trestních zákonů mít na paměti jen a jen ohledy na rychlou a úspěšnou socialistickou výstavbu naší země.

Závěr.

Slavné Národní shromáždění, paní a pánové, projednáváním a schválením obou nových zákonů o trestním právu a řízení správním ukončujeme významnou etapu při kladení základních kamenů nového, pokrokového správního řádu naší lidové demokracie. Tím však naše práce nekončí, naopak, hlavní úkol máme teprve před sebou. Tímto úkolem je zajistit řádné provádění nových zákonů, které přinášejí tak revoluční změny do důležitého úseku naší veřejné správy v duchu, kterým jsou naplněny. Očekávám jak již jsem naznačil vaši pomoc při tom a jsem přesvědčen, že společnou prací dosáhneme toho, aby oba nové zákony se staly skutečným pomocníkem při budování nového společenského řádu, při budování socialismu v naší zemi. (Hlučný potlesk.)

Místopředseda Richter (zvoní): Přerušuji i schůzi na deset minut.

(Schůze přerušena v 10 hod. 16 min. - opět zahájena v 10 hod. 37 min.)

Místopředseda Richter (zvoní): Pokračujeme v přerušené schůzi.

Ke slovu jsou přihlášeni řečníci: pp. posl. Vodička, dr Burian, dr Štefánik, dr Polanský, Valo. Zahájíme rozpravu.

Dávám slovo prvnímu přihlášenému řečníku, p. posl. Vodičkovi

Posl. Vodička: Vážená sněmovno, paní a pánové!

Projednávání osnov obou trestních zákonů a trestních řádů na tomto zasedání Národního shromáždění se stává velmi důležitou událostí ve vývoji nového právního řádu naší lidově demokratické republiky.

Účelem tohoto našeho trestního práva je, aby se stalo v rukou našich lidových soudů spolehlivým nástrojem proti všem nepřátelům a škůdcům našeho lidově demokratického zřízení. Přísným a spravedlivým nástrojem ochrany svobod, práv a zájmů dělnické třídy a pracujícího lidu. Mocným nástrojem a pomocníkem bdělosti a ostražitosti našeho lidu proti těm reakčním silám, které v zájmu domácích i zahraničních kapitalistů ohrožují samostatnost našeho lidově demokratického státu, získanou zásluhou slavného vítězství hrdinné sovětské armády a květnovým povstáním našeho lidu. A neúprosným a pevným nástrojem ochrany a záštitou výsledků květnového povstání a únorových událostí, které se jeví v úspěšném budování republiky a v plnění pětiletého hospodářského plánu, jež jsou cestou k uskutečnění socialismu v našich bohatých a krásných zemích.

Od května 1945 až do února 1948 bránila se československá reakce, representovaná stranou národně socialistickou, pravicovým křídlem strany lidové a Majerovým pravicovým křídlem sociální demokracie, jakýmkoli změnám právního řádu, jež by odpovídaly novým poměrům a lidově demokratickému zřízení našeho státu.

Protože ministerstvo spravedlnosti v období do února 1948 bylo v rukou zrádce Drtiny, používala československá reakce až do své únorové porážky právního řádu z prvé Československé republiky, odůvodňujíc to t. zv. právní kontinuitou republiky prvé s naší lidově demokratickou, jako prostředku k vyvolání nedůvěry širokých mas proti vládě a k zeslabení lidově demokratického režimu.

To se velmi ostře projevovalo v osvobozování nebo v odsuzování k malým trestům velmi známých kolaborantů, zrádců a gestapáckých konfidentů, z nichž stačí jen uvésti nízké tresty členům protektorátní vlády, dvouletý žalář fašistovi Gajdovi, nízký trest kolaborantům a zrádcům Syrovému a Beranovi, propuštění Preise na svobodu, osvobození gestapáckého a nyní amerického agenta Arno Haise, nedostačující trest konfidentům Trnkovi a Kolomazníkovi, osvobození olomouckého gestapáckého konfidenta advokáta Pospíšila, za něhož vyvolala národně socialistická strana velkou kampaň i v parlamentě, a velkorysého udavače 2000 pražských komunistů Gestapu, agenta státní bezpečnosti prvé republiky Záluského.

Naproti tomu však byli, a velmi záměrně, k přísným trestům odsuzováni za delikty podle retribučního dekretu provinilci z lidu, kde drtinovské soudy úmyslně nebraly v úvahu neuvědomělost, zbabělost, strach a někdy i donucení, což mohl po únoru napravit teprve náš president Klement Gottwald velkorysou amnestií a udělením milosti.

Kromě toho se pokoušela československá drtinovská reakce stavěti před soudy i bojovníky za svobodu pro činy, spáchané proti gestapákům, esesákům a českým konfidentům a zrádcům zrovna tak, jak to dělá dnes reakce v Rakousku, aby poctivé účastníky domácího odboje za svobodu buď zkompromitovala, zastrašila, anebo vyvolala proti nim nedůvěru.

Právní trestní řád, platný do února 1948, byl v rukou drtinovské kliky i nástrojem k znemožnění a zmenšení ostražitosti a bdělosti československého lidu proti zrádcům z řad československé reakce. Tak pod ochranou drtmovských soudů mohli nár. socialističtí poslanci Bartoš, dr Hřebík, Čížek, Hora, slovenský demokratický poslanec Zibrín, předseda Slovenské národní rady dr Lettrich, lidovec dr Procházka a jeho žena dr Koželuhová a jiní a jiní organisovati a prováděti celkem veřejně vojenskou a hospodářskou špionáž ve prospěch imperialistické Ameriky a Anglie.

Následkem zdrcující porážky v únoru 1948 ztrácí československá reakce své dosud legální posice. Ztrácí tak i naději na získání moci ve státě vlastními silami a vlastními cestami. Svou věc před národem a lidem prohrála velmi dokonale.

Tuto skutečnost však nevzala na vědomí. Smířila se sice s porážkou doma, ale upřela svou pozornost na západ, na pomoc západních imperialistů, s kterými navázala nejužší spojení a nabídla jim své zrádcovské služby. Kromě toho začala doufat ve válku, pro kterou u nás v Československu začala dělat přípravy, ve válku ještě strašnější a hroznější, než byly dvě poslední. Válku proti vlastní republice, vlastnímu národu a lidu a jeho věrným spojencům, Sovětskému svazu a státům idových demokracií.

Od nové války očekávali a očekávají, jak před státními soudy potvrzují souzení špioni, zrádci a záškodníci, návrat ke kapitalismu a splnění svých zištných a sobeckých zájmů. Zničení vlády lidu a nastolení diktatury těch, kteří přivedli prvou republiku k Mnichovu hitlerovskému a dnes připravují Mnichov americký.

Po únorové porážce r. 1948 zalezla čs. reakce do hnusných a smrdutých děr zločineckého podsvětí, aby odtud organisovala, vedla a řídila nenávistnou, zločinnou, záškodnickou práci, špionáž, sabotáž, vraždy a jinou škůdcovskou činnost.

Zásluhou bdělosti a ostražitosti našich bezpečnostních orgánů a našeho lidu shledáváme se s těmito zrádci a záškodníky u našich státních soudů. Procesy s nimi jsou velkou školou a velkým poučením pro náš lid, neboť se názorně seznamuje s hnusnou a ničemnou činností těchto zrádců a jejich zločinnými záměry, které jsou jen doplňkem imperialistických záměrů západních velmocí.

Mezi prvními zrádci a špiony souzenými lidovými soudci byli vojenští představitelé londýnského odboje, který spolu s obžalovanými stál před tímto soudem v plné zločinecké nahotě a také spolu s nimi byl i odsouzen jako odboj vedený a organisovaný ne pro zájmy čs. lidu, nýbrž tenké vrstvy čs. kapitalistů. Byl to generál Pika, odsouzený generál Bartík, včas uprchlí generálové Inger, Moravec, Janoušek a Liška, a na konec smutná postava pražského povstání, zeť zrádce Laušmana major Nechanský spolu s celou řadou jim podobných zrádců.

Všechny tyto procesy dokazují, jak nepřítel má zvláštní a zvýšený zájem na branných silách státu. Jak se snaží dověděti se o armádě vše, co je možné, početní sílu, výzbroj, výcvik, výstroj, materiální zabezpečení, morální vyspělost, zvláštní a speciální zbraně a vyspělost lidové brannosti.

Vojenskou špionáž doprovází ruku v ruce špionáž hospodářská. I v tomto směru vyvíjejí čs. zrádcové pro své zahraniční chlebodárce zvýšenou činnost. Dokázal to proces se skupinou vedoucích mnišských řádů, kteří se velmi zajímali o Stalinovy závody a jejich potrubí, a velký proces s vedoucí skupinou Milady Horákové, ve kterém Zeminová, Hejda, Kleinerová, Kalandra a druzí svým doznáním ukázali, jaký význam připisují zahraniční nepřátelé získání zpráv o výrobě, vývozu a dovozu, o potřebě surovin, o výrobních tajemstvích, aby na základě těchto zpráv mohli blokovati náš dovoz surovin, překážet vývozu výrobků a provádět diskriminaci našeho zahraničního obchodu.

Také politická špionáž je na západě považována za důležitou. Proto posílají k nám do Československa své tiskové agenty, kteří se méně zabývají posíláním normálních tiskových zpráv, aby tím více připravovali skreslené zprávy o politickém dění v naší republice, o náladě obyvatelstva, o jeho politické vyspělosti a zaměření a současně byli prostředníky při předávání špionážních zpráv vojenských a hospodářských. A tak, jak doznal Kalandra: Co tiskový agent ze západu, to ve skutečnosti špion. Co tisková agentura ze západu, to špionážní agentura.

Tato zákeřná činnost zahraničních placených špionů bývá doprovázena i přípravou plánovaného záškodnictví a plánovaných sabotáží. Mezi prvními jsou to pokusy o zničení závodů a továrních objektů, stavení a také úrody plánovanými a uměle založenými požáry, kterými chce nepřítel poškodit a zabrzdit úspěšný rozvoj našeho hospodářství.

Dále jsou to pokusy o zničení naší úrody a úrody s námi spřátelených států, mezi něž patří v poslední době zločinné a barbarské zavlečení mandelinky bramborové na naše pole nepřátelskými agenty v pohraničním pásmu, sousedícím s americkou zónou, a americkými letadly nad Německou demokratickou republikou, což má postihnout i spojenecké Polsko a Sovětský svaz.

Nejsou vyloučeny - a proto jsme na ně připraveni ani - jiné zločinné útoky, které američtí imperialisté prostřednictvím svých agentů budou chtít vyzkoušet, aby vyvolávali stálou nejistotu, obavy a neklid i v této době míru. Ovšem tak jako prohrávají jejich zločinní agenti ve své zločinné, podvratné činnosti, prohrají a nebudou mít úspěch ani při používání takovýchto bestiálních prostředků. Bdělost, ostražitost a pohotovost našeho lidu zneškodní každý takový nelidský a barbarský zločin.

Doprovodnou zbraní této barbarské a zločinné činnosti, hodné jen gangsterských band domácích i zahraničních nepřátel, je i rozvratná a podvratná propaganda, která je šířena z jednoho centra pověstnou šeptandou. Je to záměrné šíření nepravdivých zpráv příslušníky reakce, aby i touto cestou byla vyvolána nedůvěra a nejistota mezi obyvatelstvem. Ovšem ani tato činnost díky politické vyspělosti našeho lidu nemá vliv takový, jako měla dříve, ať se jednalo o thesaurování peněz nebo vykupování různého zboží a pod., jak by to naše reakce a západní imperialisté potřebovali.

V řadě procesů se špiony a zrádci bylo prokázáno, že čs. reakce se nevyhýbá žádnému zločinnému prostředku a zákeřnosti, jako je příprava atentátů a vražd a organisování páté kolony, která se měla u nás státi pučistickou základnou amerického imperialismu a vpadati zákeřně vzad našemu lidu a mařit jeho budovatelské úsilí.

Připravování individuálního teroru a vražd bylo prokázáno záškodnickým skupinám, souzeným v místě svých zločinů, a to v Lounech, na Mělníce, v Hodoníně, v Jihlavě a i v jiných částech republiky, a mezi prvními oběťmi této zvrhlé činnosti byl o zavraždění majora Schramma v Praze a studenta Krátkého v Pardubicích.

Při souhrnu těchto zločinů, připravovaných a do určité míry čs. reakcí i provedených, je třeba si povšimnout těch, které vidíme v řadách nepřátel naší republiky. Jsou tam příslušníci vyvlastněné buržoasie, býv. nár. socialističtí přisluhovači kapitalistů a hochštapleři, soc. demokratičtí bonzové a zrádci, býv. funkcionáři živnostenské strany, trockisté, gestapáčtí konfidenti, staří profesionální špioni, úplatkářští advokáti a podvodníci. Společnost beze cti a svědomí.

Všichni společně navazovali na americkou, anglickou, francouzskou, belgickou a holandskou diplomatickou službu, od které dostávali pro svoji záškodnickou a zločinnou činnost pokyny, rady, peníze a jinou pomoc.

Kromě toho měla tato společnost přes býv. ministra Ripku spojení s nacistou Strasserem a nenávistným nepřítelem naší republiky Jakschem, s kterými sjednávala návrat sudetských Němců do naší republiky. (Předsednictví převzal místopředseda Žiak.)

Přes politické rozdíly, přes to, že mají hlavně v cizině mezi sebou velmi těžké spory, především finanční, spojuje je v nepřátelství proti republice společná nenávist k lidu, který je zbavil moci, a společný cíl, který je vyjádřen v úsilí o návrat ke kapitalismu, od něhož očekávají splnění svých zištných a sobeckých zájmů. Pro tyto zločinné cíle chtějí obětovat svobodu a samostatnost našeho lidu, připravit mu nový Mnichov, nový protektorát, tentokrát americký, a připravovat mu ještě hroznější válku, než jakou prožil za hanebné okupace v letech 1939 až 1945.

Proto dnes, kdy projednáváme nové trestní zákony a řády, je třeba zdůraznit, že mají-li splnit svůj úkol, t. j. být nástrojem vnější i vnitřní bezpečnosti státu, je třeba, aby naše bezpečnostní orgány republiky spolu s naším lidem byly ještě bdělejší a ostražitější a ještě pohotověji mařily hanebné dílo domácích i zahraničních nepřátel.

Musíme a budeme se řídit tím, co řekl na adresu československé i zahraniční reakce náš president Klement Gottwald: "Dovedli jsme zatočit s reakcí, když seděla ve vládě. Najdeme ji v jejich děrách a její temné dílo znemožníme."

Ano, znemožníme hnusné, reakční dílo býv. kapitalistů a vykořisťovatelů, kteří usilují znovu o své továrny, závody, doly, hutě, velkostatky, banky a spořitelny. O novou možnost žít a rozhodovat na účet dělnictva a lidu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP