Čtvrtek 13. července 1950

Soubor zákonů, o nichž jednáme, je vyvrcholením tohoto vývoje. Bylo při nich využito všech nových zkušeností, získaných v pětiletém vývoji našeho socialistického hospodářství, ať již jde o zkušenosti při hledání správných organisačních forem podniku a zkušeností při plánování, nebo o poznatky, získané v péči o kádry, rozvíjení techniky výroby, finanční hospodářství v podniku atd. Proto i tyto zákony jsou důkazem převahy společenské i hospodářské soustavy socialistické nad kapitalistickou.

Také o nás, o našem pracujícím lidu, platí slova G. M. Malenkova, která pronesl ve svém projevu k 32. výročí Velké říjnové revoluce: "Sovětští lidé se nebojí mírového soutěžení s kapitalismem. Proto bojují proti nové válce, na obranu míru přesto nebo právě proto, že jsou pevně a úplně přesvědčeni o své nepřemožitelné síle."

lmperialisté mají věru mnoho důvodů bát se mírového soutěžení s táborem socialismu. Koncem minulého roku překročila průmyslová výroba všech kapitalistických států předválečnou úroveň o pouhých 20 %. Za stejnou dobu průmyslová výroba SSSR a zemí lidové demokracie překročila rozsah výroby z roku 1937 o 203 %, t. j. vzrostla více nežli dvojnásobně. Sovětský delegát Aruťuňan provedl ve schůzi evropské hospodářské komise Spojených národů, která zasedala v Ženevě v červnu t. r., rozbor evropské hospodářské situace a uvedl dvě linie vývoje: stálý rozmach hospodářství lidových demokracií a SSSR, vzrůst jejich hospodářské spolupráce a vzájemné pomoci na jedné straně a přiostřování rozporů i vzrůstající hospodářskou krisi v západoevropských zemích, které se vyvíjejí pod neblahým vlivem Marshallova plánu, na straně druhé. V mnoha západoevropských státech - pravil Aruťuňan - prožívají nejdůležitější průmyslová odvětví úpadek a krisi. Tak na př. index báňského průmyslu v Anglii činil v roce 1949 85 a v Nizozemí 82. Některé západoevropské státy nedosáhly ani úrovně r. 1929. Průmyslová výroba Francie činí nyní ve srovnání s r. 1929 jen 92 %, Belgie 94 % atd. Úroveň výroby, dosažená v západoevropských státech, se jeví zvláště nízká ve srovnání s úspěchy SSSR a zemí lidové demokracie. Tyto úspěchy jsou zajištěny každoročním vzrůstem průmyslu.

V socialismu, kde není už rozporu mezi charakterem výroby a charakterem přivlastňování výsledků práce, není možno, aby se za obětavé pracovníky skrývali parasiti, žijící z práce jiných. Jedním ze základů socialistické ekonomiky a ekonomiky zemí lidové demokracie je neustálý vzrůst výroby a tím i národního důchodu. Nejde však jen o neustálý, ale též o velmi rychlý vzrůst, podmíněný rychlým a stálým vzrůstem společenské produktivity práce. Tento vývoj v socialistické společnosti je pochopitelný. Byly v ní odstraněny všechny překážky jejího růstu, mezi nimi nejhlavnější: soukromé vlastnictví výrobních prostředků. Na jeho místo nastoupilo vlastnictví národní, společné, které odstranilo všechny anarchie ve výrobě, vytvořilo předpoklady pro plánované hospodářství, zaměřované na neustálé zvyšování životní úrovně pracujícího lidu.

Prvý rok první pětiletky přinesl našemu hospodářství celou řadu velkých úspěchů. Splnění plánu průmyslové výroby na 102 %, při čemž celkový rozsah průmyslové výroby od r. 1946 vzrostl o více než 57 %, zlepšení plnění plánu stavebnictví, rozvoj socialistického soutěžení, to jsou úspěchy našeho československého plánovaného hospodářství. Sovětský národohospodář Kronrod píše v č. 8 časopisu "Bolševik", z r. 1950, že je charakteristické, že v kapitalistických zemích po druhé světové válce v důsledku prohloubení celkové krise kapitalismu zesílila tendence ke snižování objemu národního důchodu. V USA objem hmotné výroby v poválečných letech je na úrovni zůstávající o více než 20 % pozadu za úrovní t. zv. válečného maxima. Ve čtvrtém čtvrtletí 1949 zvýšila se úroveň průmyslové výroby SSSR o 53 % nad úroveň posledního předválečného roku 1940. Současně s rozšířením výroby roste nebývalým tempem též počet pracovníků v sovětském průmyslu, zejména pracovníků kvalifikovaných, čímž se rychle zvyšuje společenská produktivita práce.

Zatím na druhé straně v kapitalistických státech souběžně s poklesem výroby stále se zvětšuje obrovská armáda nezaměstnaných, lidí vyvržených na okraj života, lidí, kteří chtějí žít, pracovat a tvořit, ale kterým kapitalismus dovoluje již jen živořit a umírat.

Podle údajů Labour Monthly Review bylo v USA koncem minulého roku 5,710.000 zcela nezaměstnaných, 2,392.000 dělníků pracovalo průměrně jen 7 hodin týdně, 7,660.000 dělníků jen 24 hodin týdně. Počet nezaměstnaných v celém hospodářském světě dosáhl počtu 45 milionů. V letech 1929 až 1933, tedy v období hospodářské krise, nejhlubší do té doby všech, které předtím řádily v kapitalistické společnosti, dosahoval počet nezaměstnaných 30 až 40 milionů. A tento počet dnes v kapitalismu už dávno přesáhli. Omezuje se výroba, což je způsobeno nedostatkem koupěschopné poptávky. Rostou neprodejné zásoby zboží a zmenšuje se rozsah objednávek, což je charakteristické začínající hospodářskou krisí z nadvýroby.

A tak i na těchto číslicích vidíme, jak v období všeobecné hospodářské krise, do níž kapitalismus znova vstupuje, uplatňuje se znovu zákon o absolutním a relativním zbídačení proletariátu, který objevil již Karel Marx. Podíl dělnictva na národním důchodu v kapitalistických zemích klesá, reálné mzdy dělníků se snižují absolutně i relativně. Ještě jasněji se rýsuje proces shromažďování obrovských bohatství na straně jedné a utrpení, hladu a bídy na straně druhé. V USA zisky akciových společností činily po odpočtu daní v r. 1948 21,2 miliardy dolarů, t. j. vzrostly 3 a půlkráte ve srovnání s r. 1939, a v r. 1949 se tyto zisky ještě zvýšily o dalších 7 %. Ve Francii za dva roky, od května 1947 do loňského května, se zvýšily zisky kapitalistů o 276 %. Zisky deseti akciových společností stouply v téže době téměř na čtyřnásobek. Přitom za stejné období klesla reálná hodnota mezd francouzských dělníků o 25 % a dnes dosahuje pouze poloviny předválečné úrovně. Ceny chleba za stejnou dobu stouply tam o 290 %, mléka o 233 %, cukru o 187 %.

A přitom, jak píše New York Herald Tribune ve svém pařížském vydání z 10. 3. 1950, vládne hlad v táboře zemědělských dělníků v městě Phönix ve státě Arizona, USA. Sociální pracovník John Thompson prohlásil, že našel 6 dětí, které nejedly 10 dnů. Prohlásil dále: Skoro 100 dětí je před vyhladověním. Jsou to děti zemědělských dělníků, kteří přišli se svými rodinami do Arizony na sbírání ovoce. Zůstali bez práce, poněvadž ovoce bylo zničeno živelními pohromami. Anglický časopis Economist píše: "Ve velkém údolí uprostřed Kalifornie prožívá 50.000 potulných dělníků scény známé z knihy Johna Steinbecka "Hrozny hněvu" a čeká na ně temná budoucnost."

A v knize A. Johana "Záhuba Ameriky z nadbytku" píše nezaměstnaný Charles Doyle z města Phönix v Arizoně, o němž už byla prve řeč: "Jsem slevač ocele. Posledních 30 let jsem pracoval v ocelárnách. Před 3 roky mne vyhodili na ulici a od té doby jsem již nenašel práci. Peníze, jež jsem si ušetřil, jsme již dávno projedli. Včera jsem spal v loděnici pod přístřeškem. Práci již nehledám. Přišel jsem k závěru, že svět skončil a že práce je tudíž skončena. To je vše, co jsem chtěl říci. Dobře, že žena a dva synové, také nezaměstnaní, zemřeli. Nyní jsem sám."

Tak vypadá "ráj" v kapitalistických zemích, takový je život ve státech, kde vládnou monopoly a kde hlavní slovo mají dosud váleční paliči, kteří špiní vysoce ušlechtilou stockholmskou resoluci. Tak vypadá svět, k němuž i naši buržoasní političtí ztroskotanci upjali své naděje, jak ukázal poslední proces s rozvratníky na Pankráci, doufajíce, že útočná válka, kterou imperialisté připravují, povede k porážce jejich vlastní země a k nastolení kapitalismu zvenčí.

Kam by nás jejich vítězství zavedlo, dokazuje nejlépe osud jižní Koreje, jejíž hospodářství bylo okupanty zničeno a bohatství země vyrabováno. Srovnáno s rokem 1943, klesl počet podniků v jižní Koreji v prvé polovici 1949 na 36 %. Strojírenský průmysl dosahoval v roce 1949 jenom 5 % ve srovnání s koncem roku 1945. Výroba dopravních prostředků v jižní Koreji klesla na 8 % a v textilním průmyslu, který je nejvyvinutějším oborem průmyslu v jižní Koreji, dosáhla produkce jenom 13 %. Obdělávaná půda klesla v roce 1949 na 55 %. Ve srovnání s předválečnou dobou stouply tam ceny 160krát v roce 1946, 400krát v roce 1947, 818krát v roce 1948 a 1002krát v roce 1949. To jsou plody a prospěch, které má jižní Korea z americké pomoci.

A zatím co americký nezaměstnaný slevač, Charles Doyle, píše svůj výkřik zoufalství, náš československý úderník, hrdina naší doby, píše zcela jinak. Poslyšte, co píše slevač-úderník Jindřich Toncar v knížce, která vyšla v "Knihovničce úderníků", jak ji vydává nakladatelství Práce: "Zakousl jsem se do práce, zkoušel, nekoukal jsem na hodiny, chodil jsem ze závodu pozdě večer. Neměl jsem za to nic, protože jsem vyráběl zmetky. Tak jsem těžce vyhmatával a odstraňoval postupně všechny závady. Špatný kus jsem rozbil, prohlížel kanálky, hledal příčinu chyby. Byl jsem kolikrát v dílně úplně sám a někdy to bylo opravdu zoufalé. Chtělo se mi utéci. Vyběhl jsem z dílny. Na dvoře bylo šero. Najednou, jako když vidím tam dole svého tátu, jak zametá dvůr. Vrátil jsem se zpátky. "Musím, musím" - tak jsem si opakoval snad stokrát a znovu jsem prohlížel zmetek, znovu jsem hledal chyby. Cítil jsem, jako by má práce byla hrozně důležitá, že na ní záleží, aby se už nikdy nevrátily doby, kdy dělník, když se zmrzačí, musí živořit i s rodinou a z milosti dostává práci zametače."

Ano, takový je náš dělník, který je pánem podniků, jejichž hospodářskou ústavu tvoří zákony, o kterých právě jednáme. Naplňují se prorocká slova S. K. Neumanna z jeho "Zpěvu zástupů", který vyšel už v roce 1923 v Rudých zpěvech: "...otroci železa vstaneme, železa pány se staneme."

Zákony, o nichž budeme za chvíli hlasovat, znamenají další vítězství v našem boji za socialismus. A bojovat za socialismus, to znamená také bojovat za to, aby člověk, aby dělník přestal být pracovní silou a aby se stal hrdým, sebevědomým tvůrcem nesmírně krásných věcí, květů a plodů tak krásných a bohatých, že je vnímáme všemi smysly, že jsou nejen naší pýchou, ale také naším životem. (Potlesk.)

Soubor těchto čtyř zákonů není jenom souhrnem suchých právních předpisů. Bude nepostradatelnou pomůckou všem, kteří jsou činní v našem hospodářství. Přinášejí milionům našich pracujících štěstí a blahobyt, jsou projevem naší odhodlanosti mír uhájit a za mír bojovat, protože víme, co je to vlast. Vlast, tolikrát zkoušená a tolikrát ohrožená, je drahým pokladem našeho lidu. Osvobozené Československo není už jenom naší rodnou zemí: stalo se naší skutečnou vlastí. Není v něm už jiného pána nežli lid, který v něm žije a pracuje. Už nepatří nikomu jinému než nám se vším svým bohatstvím, z něhož největší je pracující člověk, který miluje svou vlast a svou svobodu. Ví však, že by svobody ani vlasti neměl, kdyby se nezbavil vykořisťování, kdyby neusiloval uskutečnit v naší zemi socialismus.

A tak, jestliže jménem celé Národní fronty se hlásím k těmto zákonům, bude jejich jednomyslné odhlasování znamenat projev důvěry naší vládě, vládě Národní fronty, avšak současně též hluboké úcty k tomu, který svým životním dílem tyto zákony připravoval tak, jako nás učil hospodařit, a který nás vede k socialismu, našemu moudrému presidentu Klementu Gottwaldovi. (Potlesk.) Bude však znamenat současně též projev nesmírné lásky k tomu, kdo svým dílem připravil nejen nám, ale celému lidstvu cestu z otroctví ke svobodě a který jako vůdce pracujícího lidu celého světa je nejlepším strážcem míru a ochranitelem dobyté svobody, velikému Josefu Vissarionovičovi Stalinovi. (Hlučný potlesk.)

Místopředseda David: Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru ústavně-právního k bodům 1 až 3, posl. dr Procházkovi.

Zpravodaj posl. dr Procházka: Vzdávám se slova.

Místopředseda David: Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru hospodářského k bodům 1 až 3, posl. Poláčkovi.

Zpravodaj posl. Poláček: Vzdávám se slova.

Místopředseda David: Dávám slovo k doslovu zpravodaji k bodu 4, posl. dr Hulínskému.

Zpravodaj posl. dr Hulínský: Vzdávám se slova.

Místopředseda David: Vykonáme nyní oddělené hlasování o společně projednávaných předlohách.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Budeme hlasovat nejprve o prvém bodu pořadu.

Ad 1. Hlasování o osnově zákona, kterým se mění a doplňují předpisy o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků (tisk 502).

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 1. bod pořadu.

Přistoupíme k hlasování o druhém bodu denního pořadu.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona, kterým se mění a doplňují předpisy o znárodnění některých podniků průmyslu potravinářského (tisk 503).

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 2. bod pořadu.

Přistoupíme k hlasování o třetím hodu denního pořadu.

Ad 3. Hlasování o osnově zákona o národních podnicích průmyslových (tisk 504).

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 3. bod pořadu.

Přistoupíme k hlasování o čtvrtém bodu denního pořadu.

Ad 4. Hlasování o osnově zákona o financování národních a komunálních podniků (tisk 498).

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 4. bod pořadu.

Přerušuji schůzi na 10 minut.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP