Čtvrtek 21. prosince 1950

Do dnešního dne provedených více než tři tisíce hospodářsko-technických úprav půdy v našich JZD dosvědčuje, že základní předpoklady pro úspěšnou vzornou velkovýrobu v našem zemědělství byly již vytvořeny. Na zkušenostech sovětských zemědělských pracovníků vidíme, že všech úspěchů bylo dosaženo jen novým pojetím výzkumnictví a vědy, jen nejužší spoluprací vědeckých pracovníků a ústavů se statisíci praktických rolníků. Slavný akademik Lysenko sám o sobě skromně říká: "Já sám bych nebyl ničím bez spolupráce milionů kolchozníků a sovchozníků. Jeden mozek genia je s to mnoho dokázat, ale týž mozek násobený desítkami a statisíci dalších do problémů věci zapálených hlav vytvoří skutečné zázraky." A týž Lysenko shrnuje celou tuto novou theorii do prosté, ale tím významnější věty: "Dnešní sovětská věda není veliká proto, že je ruská, ale ruská věda je dnes proto slavná a veliká, že je sovětská.

Proto i zákon věnuje velkou pozornost zakládání mičurinských kroužků, sdružujících pokusníky, a zajišťuje i u nás vytvoření nového důkladného spojení naší vědy s praktickou prací v JZD a ČSSS.

Uznávací řízení o osivu a sadbě musí být prováděno pružně a včas za nejširší úcasti pěstitelů a pokusníků. Musí být dobrou školou při snaze o zlepšování kvality osiva i sadby. Dosavadní způsob úředního, byrokratického řízení byl mnohdy příčinou pozdního dodání a zdržení setí obilí nebo sázení brambor, Mnohde poklesla také nutná bdělost a nejsou dodržovány podmínky a kriteria při posuzování a uznávání osiva a sadby. Také přidělování a rozmisťování vhodných odrůd podle půdních a povětrnostních podmínek musí být lépe zajištěno a zorganisováno. Uvádím příklad, který je toho dokladem: JZD obce Vištuk vypěstovalo a dodalo do hospodářského družstva 100 q šlechtěných brambor. Samo si objednalo 500 q nové šlechtěné sadby. Objednávka přesto, že už je to rok, dosud vyřízena nebyla, družstvo brambory nedostalo, ale pověřený orgán, který má na starosti výkup a dodávky šlechtěného osiva a sadby pro hospodářská družstva, našel později v záznamu dodaných 100 q brambor a přišel je nabídnout zmíněnému družstvu jako novou a kvalitní odrůdu, která by se mu prý dobře hodila. Proto předpisy o podmínkách pro uznávání, dále záruka jakosti, pravosti a čistoty jsou v zákoně velmi přísně stanoveny; podomní obchod semeny je zakázán a obchod přechází jedině na hospodářská družstva. Dosavadní šlechtitelské stanice přejímají ČSSS.

Zvláštní pozornost a péči věnuje zákon zvelebování ovocnářství a vinařství. Pod dozor národních výborů přecházejí všechny školky. Likvidace i rozšiřování školek závisí jenom na povolení KNV.

Slavný Mičurin řekl, že vytvoří z veliké ruské země jednu kvetoucí zahradu. Abychom i my mohli vytvořit z naší republiky krásnou a kvetoucí zahradu - k tomu předpoklady a podmínky dává právě navrhovaný zákon.

Závěrem k první části zákona mi dovolte, paní a pánové, ještě jednu připomínku. Zákon je dokladem péče a úsilí o zvýšení hektarových výnosů a plnění pětiletého plánu. Když vláda, strana, všechen náš pracující lid vynakládají veškeré úsilí v práci na zajištění výživy, na rozmnožení druhů potravin na stole pracujícího člověka, musí nás také zajímat, jak se zejména s chlebem a moukou hospodaří. Z pověření zemědělského výboru Národního shromáždění připojuji několik kritických slov k této otázce. Dostatek chleba jako předmětu denní potřeby každého z nás je symbolem rostoucího blahobytu a klidného vědomí zajištění výživy všech, kteří poctivě pracují. Při uvolňování chleba měla vláda na mysli dát každému pracujícímu tolik chleba, kolik požádá a kolik ho skutečně spotřebuje. Předpokládala oprávněně, že vrozená úcta ke chlebu zabrání, aby se jím plýtvalo. Nyní však zjišťujeme, že se chlebem nejen nešetří, ale že se jím dokonce krmí prasata a drůbež. Zjišťujeme vysokou spotřebu chleba v ryze zemědělských obcích, kde samozásobitelské dávky obilí jsou zkrmovány prasaty a dobytkem a chleba je kupován v obchodě. Znám případ 3členné zemědělské rodiny z Jaroměřska, která denně kupovala přes 6 kg chleba, což jistě nemohla v žádném případě spotřebovat k jídlu. Krmili jím prase na volný trh. Kolik chleba se zkrmuje koňmi povozníků a drožkářů, kolik chleba a moučných výrobků se odhazuje v městech do popela a jaká množství jako odpadky právě z těchto moučných výrobků jsou zkrmována prasaty chovanými při závodních kuchyních a jídelnách! Je třeba i s tohoto místa konstatovat, že takto se s produkty našich polí hospodařit nesmí. Nutno konstatovat, že takovému plýtvání nejcennější základní výživou lidu je nutno učinit přítrž. Bojujeme za vyšší hektarové výnosy polí, bojujeme za naprostý dostatek chleba pro všechen náš pracující lid a ne proto, aby jím byla živena zvířata. Prosím jménem zemědělského výboru, aby všichni členové Národního shromáždění, lidové správy, všech zájmových složek NF a všech masových organisací při všech příležitostech toto plýtvání chlebem, moukou a moučnými výrobky pranýřovali a všude těmto zjevům zabraňovali. (Potlesk.)

Druhá část zákona se zabývá ochranou rostlin před všemi škůdci. Ukazuje na nutnost boje jak proti škůdcům původu živočišného, tak také proti plevelům a plísním všech možných druhů. Ukládá zejména místním národním výborům, aby v případě potřeby mobilisovaly občanstvo k zabránění rozšíření škůdců a k zničení jich v nejkratším čase.

Dále se zákon zabývá zajištěním ochranných prostředků a kontrolou výroby i nutným zajištěním výroby technických potřeb v boji proti škůdcům. Stanoví kontrolu obsahem přípravků, které dříve v rukou soukromých výrobců byly zdrojem kšeftařskych zisků. Dnes náš znárodněný chemický průmysl vyrábí a dodá dostatek účinných a levných prostředků podle nutnosti a potřeby v boji proti škůdcům.

Základem úspěšného boje proti všem škůdcům je vytvořit podmínky pro jeho úspěšný průběh. Zkušenosti z boje proti americkému brouku mandelince, kde nezištně a účinně zasáhla i sovětská letadla, ukazují při použití strojů a techniky k účinnému boji proti škůdcům na naprostou nutnost scelení pozemků, protože na těchto velikých lánech se dá daleko lépe a s větším úspěchem bojovat proti všemu, co snižuje výnosy našich polí.

Nový zákon ruší 2 staré zákony a 5 vládních nařízení.

Závěrem možno shrnout opravdu důležitý obsah zákona do těchto několika bodů: 1. Je dokladem péče strany a vlády o drobné a střední rolníky. 2 Zajišťuje plnění pětiletého plánu zvyšováním výnosů polí a bojem proti škůdcům i zvyšování životní úrovně pracujících drobných a středních rolníků. 3. Je posílením a upevněním našich JZD a Československých státních statků, prohloubením jejich činnosti. Čs. státní statky stávají se tak vzorem velkovýroby pro naše JZD. Spolupráce národních výborů, Jednotného svazu českých zemědělců, Ústředí pro hospodaření zemědělskými výrobky a hospodářských družstev při zajišťování výroby s JZD a Čs. státními statky. 4. Rozvinutí iniciativy drobných a středních rolníků ve spolupráci vědy s praxí za vysokou úrodu našich polí, aby i oni byli brzy mistři velkých sklizní. 5. Pomůže přetvořit a převychovat člověka od dnešního ještě sobeckého já na nové lepší kolektivní my. 6. Zvyšováním výroby stoupá i blahobyt. Zvyšováním výroby posiluje naši zemi. Soudruh Zápotocký ve svém projevu na ústředním akčním výboru Národní fronty řekl: "Kapitalisté respektují silného, slabého bijí. Musíme být silní. Silného se bojí. Zabráníme, aby nikdo cizí nemohl svým svinským rypákem rýt v naší krásné zahradě." President republiky s. Gottwald řekl v Líšni dne 3. září 1950: "Každý metrák obilí, každý litr mléka navíc je ranou do úmyslů a plánů válečných štváčů. Je tudíž i cenným a důležitým příspěvkem k udržení a zajištění míru." Zemědělský výbor projednal ve schůzi dne 15. prosince 1950 osnovu zákona, ale vzhledem k tomu, že vládní nařízení ze dne 19. prosince 1950, č. 159/1950 Sb. nově upravuje počet a působnost ministerstev - toto vládní nařízení bylo vydáno na základě § 1 ústavního zákona č. 47/1950 Sb. - si tato úprava vyžaduje, abychom v § 20 a v § 27 předložené osnovy přesně vymezili kompetenci příslušných resortů; proto budiž v § 20 místo ministerstva výživy uvedeno ministerstvo potravinářského průmyslu a v § 27 odst. 1 budiž místo ministerstva průmyslu uvedeno ministerstvo těžkého průmyslu. Jako zpravodaj doporučuji osnovu se změnami právě uvedenými Národnímu shromáždění ke schválení. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Ku slovu sa prihlásili títo rečníci: posl. Leichman a posl. Haško.

Dávam slovo posl. Leichmanovi.

Posl. Leichman: Slavné Národní shromáždění, paní a pánové!

Vláda a ministerstvo zemědělství nám předložili k projednání a schválení dva návrhy zákonů, které mají pro naše zemědělství v budoucnosti nemalý význam. Jsou to vládní návrh zákona o zdokonalení rostlinné výroby a vládní návrh zákona o zdokonalení výroby živočišné. Schválením těchto zákonů má být celá naše zemědělská výroba postavena jak po stránce politické, tak i výrobní na nový, moderní základ. Tyto zákony se mají stát mocnou podporou našim státním statkům, jednotným zemědělským družstvům i našim malým a středním rolníkům v přetváření zemědělské výroby na socialistickou velkovýrobní základnu. Uvedení těchto zákonů v praxi má umožňovat postupnou přeměnu naší dosavadní primitivní, mnohdy neodborné malovýroby na moderní, produktivnější zemědělskou velkovýrobu při postupném vybavování školenými pracovními kádry za pomoci ministerstva zemědělství, pokud se týče podpory finanční i pomoci materiální, a za vědecké spolupráce příslušných institucí z oboru agrobiologie a veterinárních ústavů a pracovníků. Velkým vzorem budou nám zde velkolepé úspěchy sovětské vědy a sovětské agrobiologie, s jejímiž výsledky nás seznamují delegace našich zemědělců, kteří na vlastní oči viděli, jaké přímo divy dokázal SSSR v uplatnění vědeckých poznatků v zemědělství. Těmito účinnými zásahy ve smyslu praktického provádění navrhovaných zákonů bude možné i uvolnit část pracovních sil z vesnice do výroby průmyslové, aby i ona mohla splnit své úkoly. A jedině tímto způsobem bude možno zvýšit existenční a kulturní úroveň naší vesnice a všeho pracujícího lidu, jak slibuje náš pětiletý plán a náš vývoj k socialismu.

Paní a pánové, je však nutno tyto osnovy a jejich účel sledovat i se stanoviska praktického, se stanoviska výrobního. Je nutno konstatovat, že není náhodou, že tyto návrhy - jak návrh o zdokonalení rostlinné výroby, tak i návrh o zdokonalení výroby živočišné - nám byly předloženy k projednání současně. Je zde i pokud se zemědělské výroby týče, naprostá souvislost výroby rostlinné i živočišné, poněvadž jedna druhou doplňuje a její zlepšování a zkvalitňování v jednom jejím odvětví podmiňuje zlepšení odvětví druhého. Není možné zdokonalovat výrobu živočišnou, nebudou-li tu předpoklady v odborné výrobě rostlinné. A tyto předpoklady jsou výstižně vyjádřeny v § 1 odst. 1 navrhovaného zákona, který praví: "Účelem tohoto zákona je pomoci jednotným zemědělským družstvům a malým a středním rolníkům ke zvýšení výnosu v rostlinné výrobě, zejména péčí o jakostní osivo a sadbu a zabraňováním škodám, jež působí škůdci rostlinného a živočišného původu."

Zde je klíč ke zvyšování hektarových výnosů, ovšem při současném dobrém obdělávání a odborném hnojení půdy. A tato zvýšená výroba na hektarové jednotce má při dobrém plánování výrobních úkolů výroby rostlinné - s přihlížením k přiměřenému procentně vyhovujícímu zajištění produkce krmné základny, hlavně v krmivech jadrných a v hodnotných pícninách motýlokvětých - zajistit dostatek krmiva pro naše stavy dobytka, zajistit tak plánované dodávky jatečného dobytka a zároveň udržet a hlavně zvyšovat užitkový potenciál našich dojnic i užitkového dobytka vepřového. Je nutno poukázat na stoupající nároky na konsum výrobků živočišné výroby u širokých vrstev našich pracujících, jejichž mzdy dnes stouply, takže mohou konsumovat více zboží. Proto se musíme snažit vyrábět lépe jak co do kvantity, tak i pokud se kvality týče. Lepší výživa národa nutně vyžaduje rozšíření živočišné výroby.

Je však nutno konstatovat dále, že nebylo dosud vše vykonáno pokud jde o zajišťování předpokladů, aby se udržely a hlavně zlepšovaly užitkové hodnoty našeho dobytka, jmenovitě hovězího. Bude nutno v prvé řadě vyprodukovat dostatek kvalitního jadrného krmiva ke zlepšení tělesné kondice našich dojnic, hlavně těch vysoce užitkových. Totéž se týká i výchovy užitkového dorostu u těchto užitkových kusů, které mají být základem budoucích kvalitních chovů, a bude nutno i po stránce zdravotní věnovati tomuto dorostu veškerou péči a pokud možno přirozeným odchovem ve výbězích a na pastvinách vytvářet dobré předpoklady jejich budoucí užitkové kvality.

Máme kraje a obce v živočišné výrobě velmi vyspělé, s velmi dobrým užitkovým materiálem i dobrými chovatelskými kádry. Je jen zapotřebí dobrým výběrovým řízením, jak je navrhovaný zákon sleduje, tento materiál zjistit, udržet a po stránce užitkové dále rozmnožovat. Bude nutno řádně prováděným geonomickým průzkumem zjišťovat dobré podmínky krajové v pěstování určitých druhů polních i průmyslových plodin a postupně specialisovat rostlinnou výrobu na základě těchto půdních, povětrnostních a pokud možno i dopravních podmínek.

Dále bude nutno i ve výrobě živočišné přihlížeti k uvedeným podmínkám, zjišťovat a zajišťovat hodnotné užitkové chovy i obce s chovatelsky vyspělými zemědělskými pracovníky a podporovat je v jejich snaze o výchovu vysoce kvalitních kusů.

Bude nutno věnovati velikou péči i výchově a školení těchto pracovníků, hlavně odborných vedoucích sil JZD, jako agronomů a zootechniků, ale i krmičů a ostatních pracovníků. Zákon správně pamatuje i na evidenci vysoce užitkových zvířat jejich přesnou registraci v krajských a státních plemenných knihách, aby tak bylo umožněno odborné šlechtění a rozmnožování jejich kvalitních potomků.

Dále poukazuji na § 12 navrhovaného zákona o zdokonalení živočišné výroby, který pojednává o činnosti veterinární. V tomto paragrafu v odst. 4 se praví: "Úkolem této veterinární činnosti je odstraňovat příčiny nákaz a jiných nemocí zvířat, zejména zlepšováním jejich životních podmínek a prostředí, provádět pravidelné zdravotní prohlídky, léčit nákazy a jiné nemoci zvířat a odstraňovat jejich škodlivé následky, aby tak byla zajištěna i hodnota a zdravotní nezávadnost surovin živočišného původu."

Tím bude i celá zdravotní péče v živočišné výrobě postavena na nový základ. Tato péče se má podle návrhu zákona počínat již různými preventivními opatřeními k odstraňování příčin onemocnění dobytka, zajišťováním dobrého a zdravého prostředí a ostatních podmínek umožňujících správný odchov.

Naši veterináři nebudou již jen léčit, nýbrž se budou starat i o to, aby se náš dobytek pokud možno již zdravě vyvíjel, a budou tyto podmínky zajišťovat. Stát bude svými orgány dohlížet na jejich činnost a bude je za ni honorovat. Mám za to, že nebude již případů, aby náš malý rolník musil za zvěrolékařské ošetření zvířete zaplatit honorář daleko převyšující hodnotu vyléčeného zvířete nebo aby za prosté potvrzení o uhynutí jeho jediné krávy musil zaplatiti několik set korun, aniž by zvěrolékař uvažoval nad zoufalou situací postiženého rolníka.

Mám-li tedy objektivně zhodnotit účel navrhovaných zákonů, musím znovu prohlásit jako zástupce zemědělské složky, že musíme tyto zákony jen vítat. Jejich provádění umožní zodbornění výroby rostlinné; tím se budou podstatně zvyšovat hektarové výnosy našich polí, zvýší se kvantum i kvalita krmné základny a tím bude zajištěno stálé zlepšování užitkové kvality hospodářských zvířat, zlepší se produkce mléka i dodávka masa a ostatních potravin. Tím bude lépe zajištěno plnění pětiletého plánu v zemědělské výrobě a životní a existenční podmínky našich zemědělců se budou stále zlepšovat. Našim pracovníkům v ostatních pracovních oborech dostane se na stůl stále více a kvalitnější potravy k udržení jejich zdraví a pracovních schopností.

Při správném provádění a při poctivé, odpovědné a vědecky podložené práci našich zemědělských pracovníků i vědeckých ústavů to tyto zákony jistě umožní. Proto vítáme předložené osnovy a budeme pro ně hlasovat. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Dávam slovo posl. Haškovi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP