Čtvrtek 22. března 1951

Světová rada míru na svém prvním zasedání v Berlíně ještě více zkonkretizovala požadavky, které byly formulovány v devíti bodech Poselství Organisaci Spojených národů na II. kongresu obránců míru ve Varšavě, kteréžto body byly tam jednomyslně schváleny zástupci 81 národů. Světová rada míru ukázala také jasně, že jsou zde reálné možnosti, jak tyto požadavky uskutečnit. Že zde takové možnosti jsou, dokazuje na př. také právě probíhající jednání zástupců zahraničních ministrů 4 velmocí v Paříži. Nebýt velikého tlaku lidu a velikého rozvoje mírového hnutí ve světě, ale zvláště ve Francii, v Italii a v jiných zemích, a nebýt velmi napjaté vnitropolitické situace jak ve Francii, tak i v Anglii, nebyly by západní velmoci přijaly sovětský návrh na svolání této schůzky a neprojevily by ochotu jednat o naléhavých mezinárodních otázkách. Je úspěchem světového mírového hnutí, že dochází k této schůzce, která je sice teprve prvním krokem k uskutečnění jednání o všech naléhavých mezinárodních problémech; je však úspěchem i přesto, že zástupci západních velmocí se již po celých 14 dní pokoušejí zkomplikovat průběh jednání a snaží se znemožnit konkrétní jednání o remilitarisaci Německa a jiných zásadních problémech, jejichž vyřešení si přeje lid. Zatím co se sovětský delegát Gromyko poctivě snaží získat možnost dohody o nejzákladnějších otázkách války a míru, usilují zástupci angloamerických imperialistů o to, aby zmařili každou možnost jednání.

Drazí přátelé, proto je náš požadavek za svolání konference pěti velmocí tak naléhavý, proto boj za prosazení této zásady stojí v popředí všeho našeho snažení. Že zde jsou reálné možnosti mírového řešení palčivých mezinárodních problémů, dokazuje také evropská dělnická konference, která je svolána na podnět dělnictva závodů Hagen-Haste v západním Německu na dny 21.-25. března t. r. do Berlína a ke které se v těchto dnech již sjíždějí delegace dělnictva z celého světa. My i s tohoto místa zdravíme vřele tuto konferenci, na které zástupci dělnické třídy nejrůznějších zemí světa budou jednat o účinných opatřeních proti opětnému vyzbrojení západního Německa západními imperialisty a proti jejich přípravám na rozpoutání nové světové války. Jsme přesvědčeni, že jednání této konference bude mít pro vývoj mírových sil ve světě velké výsledky.

Usnesení Světové rady míru ukládá i nám celou řadu úkolů, neboť bylo usneseno rozvinout širokou podpisovou kampaň za svolání konference pěti velmocí a za uzavření mírového paktu. Všechen náš lid je rozhodně proti remilitarisaci záp. Německa a proti obnovování nacistické armády, neboť je si vědom, jaké nebezpečí to znamená pro republiku a pro všechen náš lid.

My v Československu jsme všichni bez rozdílu proti válce a za řešení mezinárodních problémů mírovými prostředky. Jako stát jsme pro mír a proti válce. President republiky, Národní shromáždění, vláda i lid jsou zajedno v úsilí boje a práce pro zachování míru ve světě. (Potlesk.) Je tomu tak proto, že náš stát neřídí buržoasie, ale že v čele tohoto státu stojí dělnický president Klement Gottwald (Potlesk.), že v čele vlády stojí osvědčený dělnický vůdce Antonín Zápotocký (Potlesk.) a že naše Komunistická strana Československa a celá obrozená Národní fronta zaměřují všechno své úsilí k zachování světového míru. (Potlesk.) Vždyť mírumilovnost našeho lidu je prokázána celou jeho historií, která není historií loupežných válek a výbojů, nýbrž je historií pokojného soužití se všemi, kdož jej neohrožovali. Jsme pro mír pro to, čeho jsme do dnešního dne docílili, jsme pro mír také pro to, co nás ještě v budoucnosti čeká. Cožpak je to náhoda, že dnes nikdo u nás nesní krajíc suchého chleba, že nikdo u nás nechodí bos a otrhán, že se dnes nestřílí do dělníků, že nejsou rozháněny dělnické schůze, že lid má chléb, práci i svobodu? Každý dnes cítí, že jen v míru můžeme i nadále rozvíjet výstavbu továren, měst, vesnic i škol. Ano, každý dnes u nás ví, že mír je neodlučitelný od socialismu, že kapitalismus znamená válku, socialismus však že znamená mír.

Všechen náš lid je rozhodně proti remilitarisaci západního Německa. Svědčí o tom mimo jiné i 6688 resolucí, které po prvním československém sjezdu obránců míru do včerejšího dne došly do ústředního sekretariátu Československého výboru obránců míru. Všechny tyto resoluce mluví velmi jasnou řečí a dovolte mi, abych aspoň malou částečku, jednu z nich citovala. Je od zemědělců a zemědělských žen z obce Poustky ve frýdlantském okrese v Čechách a říká se v ní: "Protestujeme co nejrozhodněji proti znovuvyzbrojení západního Německa a obnovení nacistické armády. Dosud jsme nezapomněli na hrůzy německé okupace a stále ještě cítíme následky druhé světové války. Nechceme, aby západní Německo bylo stálým nebezpečím pro mír. Chceme v klidu a míru budovat novou socialistickou vesnici, abychom tak posílili síly míru a pokroku v celém světě. Na znamení protestu proti znovuvyzbrojování západního Německa vyhlašují zemědělské ženy obce Poustky tyto mírové závazky: Na úpravě cest a na úpravě jeslí odpracujeme 480 hodin. Ze své jedné krávy dodáme navíc 650 litrů mléka. Dále dodáme nad kontingent 1330 vajec." Mohla bych zde uvést nekonečnou řadu takových a podobných resolucí, které všechny jsou jasným svědectvím toho, že náš lid je si dobře vědom, že může svou řádnou a poctivou prací na budování naší republiky zabránit nové válce, a že si dobře uvědomuje, že i u nás má boj za mír velký význam a smysl a že je v jeho rukou, v rukou všeho našeho pracujícího lidu, v rukou dělnické třídy, aby byly zmařeny zločinné plány imperialistických válečných paličů.

Proto i u nás připravujeme lidové hlasování ve spojení s kampaní proti opětnému vyzbrojování západního Německa, jež bezprostředně ohrožuje mír a bezpečnost naší země.

I my rozvíjíme širokou ujasňovací kampaň, aby každý z nás pochopil, co by znamenal pakt míru pěti velmocí, mírové řešení otázky Německa a Japonska a uzavření mírové smlouvy s těmito zeměmi ještě v tomto roce. Rozvíjíme protestní kampaň za skončení krvavé války proti korejskému lidu a odvolání cizích armád z Koreje a Tajvanu. Ve znamení varšavského hesla: "Na mír se nečeká - za mír se musí bojovat" a ve znamení našeho hesla "Buduj vlast - posílíš mír" rozvinou všichni občané naší republiky bez rozdílu veliké úsilí, aby poctivě splnili úkoly dané nám naší pětiletkou výstavby našeho průmyslu a přestavby naší vesnice.

Dělníci na závodech a zemědělci v polích budou vyrábět více, lépe a levněji. Naše ženy stále ve větším počtu pomohou plnit náš hospodářský plán tím, že nastoupí na místa mužů v té práci, kterou mohou vykonávat. Naši žáci na školách se budou ještě lépe učit a připravovat na svou budoucí práci. Naši vědci a technikové dají své znalosti a svou dovednost do služeb našeho mírového budování a budou dělníkům na závodech pomáhat v jejich úsilí o zvýšení výroby a splnění pětiletky. Naši básníci, spisovatelé, divadelníci, filmaři i ostatní naši umělci dají celé své umění do služeb našeho budování a svými díly, prodchnutými velkou vírou ve veliké a slavné vítězství dělnické třídy celého světa, ve spravedlivé vítězství věci míru nám pomohou, abychom z naší země vybudovali zemi opravdu krásnou, zemi milovanou.

Budeme stále více a více prohlubovat svou velkou lásku a rozvíjet své přátelství k SSSR a k velikému Stalinovi. (Potlesk.) Naše přátelství a spojenectví se Sovětským svazem vždy sloužilo k prospěchu lidu a naopak každý odklon od této zásady znamenal pro národ utrpení a ztrátu jeho samostatnosti. Nikdy by nebylo došlo k Mnichovu a k strašlivým letům okupace a poroby, kdyby naše zrádná buržoasie nebyla znemožnila pomoc Sovětského svazu naší republice. Nikdy nemůžeme dost docenit tu skutečnost, že z rukou sovětské armády se nám dostalo našeho osvobození a že veliký náš přítel a ochránce soudruh Stalin vložil v r. 1945 osud republiky do rukou českého a slovenského lidu k rozhodnutí.

A náš lid rozhodl správně, to jest jít cestou k svobodě, cestou k socialismu. Proto půjdeme vždy věrně se Sovětským svazem a nikdy jinak! (Potlesk.) Budeme také utužovat své přátelské svazky s lidem Čínské lidové republiky, s lidem všech lidových demokracií a s lidem Německé demokratické republiky, a skutky naplníme svou solidaritu s bojem lidu všech zemí světa, který právě tak jako my nechce válku a tvrdě proti ní bojuje.

Zvýšíme svou bdělost a ostražitost tak, abychom znemožnili zločinné dílo nepřátel naší republiky doma i v zahraničí, kteří ve spojení s odpornými vrahy národů se snaží rozvracet i naši republiku a špinavými pomluvami se snaží podkopávat naše spojenectví a přátelství se Sovětským svazem. Nemilosrdně zúčtujeme se všemi, kteří jako Šling, Švermová, Clementis a jiní se pokoušeli vytrhnout naši republiku ze spojeneckého svazku se Sovětským svazem a vydat ji znovu do rukou imperialistů. Budeme odhalovat zločinnou válečnou propagandu ze Západu, která má za účel vnésti neklid do řad našeho lidu a zdržet jej od jeho budovatelského nadšení. Podle slov velikého Stalina každý z nás vezme věc zachování míru do svých vlastních rukou a bude ji hájit až do konce. (Potlesk.)

Jen tak můžeme dosáhnout i toho, aby bylo zabráněno válce a aby rok 1951 byl rozhodným rokem pro udržení a posílení světového míru. Pak budeme mít záruku, že naše děti budou žít v míru opravdu šťastným a krásným životem, který nebude kalen strachem z války.

V tomto znamení boje za mír oslaví veškerý náš lid i velký svátek dělnické třídy. První máj, svátek radosti, který letos bude slavnou přehlídkou velikého budovatelského úsilí našeho pracujícího lidu, přehlídkou plnění předmájových závazků, vyhlášených u příležitosti nástupu do 3. roku naší pětiletky, u příležitosti I. Čs. sjezdu obránců míru, u příležitosti našeho Mezinárodního dne žen, závazků vyhlášených na znamení protestu proti remilitarisaci západního Německa a propouštění nacistických válečných zločinců z vězení.

První máj a po něm i oslavy výročí našeho osvobození, Dne vítězství, budou velikým mírovým svátkem všeho našeho lidu, budou manifestací jeho rozhodné vůle bránit mír a bojovat za něj až do konečného vítězství! A proto směle do boje za mír, za vlast, za socialismus! (Dlouhotrvající hlučný potlesk.)

Podpredseda Valo: Ďalším prihláseným rečníkom je pán posl. Hložek. Prosím, aby sa ujal slova.

Posl. Hložek: Slavné Národní shromáždění!

Výdajová část státního rozpočtu republiky Československé dokazuje jeho budovatelskou a mírovou politiku. Částky věnované v rozpočtu hospodářské výstavbě, účelům školským, kulturním, sociálním a zdravotním daleko převyšují vydání určená pro armádu. Už zde bylo zdůrazněno, že 49,8% letošního rozpočtu je věnováno hospodářské výstavbě státu, na sociální a zdravotní péči dáváme 19,7%, na školství a kulturu 10,4% a na vnější bezpečnost, t. j. na armádu, toliko 6,3% všech výdajů státního rozpočtu.

Výdaje investiční činí 77 miliard 200 milionů Kčs. Ve všech těchto číslech se projevuje budovatelský a mírový charakter našeho aktivního státního rozpočtu, který je rozpočtem státu pracujícího lidu, je dokladem o rozvinutí pracovního úsilí a tvůrčích sil našich národů, je rozpočtem budování socialismu a míru.

A stejně tak je tomu také v ostatních lidově demokratických zemích, tak na př. Polská lidová republika dává ve svém letošním rozpočtu na zespolečenštěné hospodářství 40,7%, na sociální a kulturní služby 31,6% a na národní obranu pouze 7,2% z výdajů svého rozpočtu. Sovětský svaz věnuje dvě třetiny rozpočtových výdajů rozvoji národního hospodářství, kdežto ministerstvu vojenství a vojenského námořnictva je přes veliké jejich úkoly určeno toliko 21% z celkových výdajů rozpočtu.

Naproti tomu dávají Spojené státy na přímou přípravu války přes 72% svého rozpočtu, to jest dva a půl bilionů našich korun, kdežto na národní hospodářství věnují toliko 14,6%, na sociální péči a zdravotnictví věnují toliko 3,7% a na školství a všeobecný výzkum toliko sedm desetin procenta. Výdaje Spojených států na zbrojení činí 22% celkového jejich národního důchodu.

Imperialisté se dali v čele s Amerikou v beznadějné situaci kapitalistického krisového hospodářství na cestu šíleného zbrojení a válečných dobrodružství. Od roku 1938, v době, kdy fašistická agrese ohrožovala bezprostředně Spojené státy, činily vojenské výdaje Spojených států na rok a obyvatele asi 8 dolarů a dnes, kdy Americe nehrozí vůbec žádné nebezpečí, vyrostly tyto výdaje na 307 dolarů na rok a obyvatele. Poslanecká sněmovna Spojených států však odmítla povolit 2 miliardy dolarů na pomoc v boji s rakovinou a jinými chorobami, postihujícími miliony Američanů, s tím cynickým odůvodněním, že si Spojené státy tyto výdaje nemohou dovolit.

Reakční vlády západoevropských zemí vystoupily na americký příkaz s podobným programem obrovského zvýšení vojenských rozpočtů. Tak vydává na př. Anglie za jeden rok na zbrojení kromě tvoření zásob 1 miliardu 300 milionů liber, při čemž tvoří celý anglický rozpočet 35% národního důchodu Anglie. Roční vydání Francie na vojenské účely činí astronomické číslo a představuje jednu pětinu veškerého národního důchodu Francie.

Protilidový a válečný charakter opatření vlád v satelitních státech se projevuje ještě ostřeji než v samotných Spojených státech. Tak na př. Titova Jugoslavie, která tvoří na rozkaz svých amerických pánů provokačními incidenty na hranicích lidově demokratických států ohnisko válečných dobrodružství imperialistů na Balkáně, zvyšuje vydání na přímou přípravu války na 133 miliard dinárů, tedy více než 70% celého titovského pasivního rozpočtu. Rovněž tak státní rozpočet Italie sestává ze dvou třetin z vojenských výdajů.

Co stojí za těmito miliardami, připravujícími válku a určenými ke zkáze zemí, vraždění milionů, zabíjení bezbranných dětí, žen a starců? Co stojí za miliardami vyždímanými z dělníků amerických a stejně tak z dělníků britských, francouzských, italských a ostatních států Atlantického paktu a jeho vasalů, co stojí za miliardami vydřenými z potu a krve koloniálních národů, z práce všech lidí, jejichž výsledků se zmocňují američtí monopolisté a jejich kapitalističtí příživníci?

Miliardy, určené k šílenému zbrojení, sledují Göringovo heslo: utáhnout opasky, méně másla a více kanonů - způsobují zavírání továren, růst nezaměstnanosti, zvýšení daní, zvýšení cen a další podstatné snižování životní úrovně pracujících. Zástupci západních kapitalistických států přiznali na posledním zasedání hospodářské a sociální rady OSN otevřeně, že stoupající výdaje na vojenské účely urychlují inflaci, nutí obyvatelstvo k ještě větším obětem a přinášejí škodu všem odvětvím mírového hospodářství.

Výjimečný stav ve Spojených státech, převedení veškerého hospodářství na válečné koleje, vyšší daně, prodloužení vojenské služby, zvýšení počtu vojenských stavů, méně, ale dražší spotřební zboží, velkoobchodní ceny stouply ve Spojených státech od počátku intervence v Koreji o 21%, bavlny o 40% - omezení stavby obytných domů o více než jednu třetinu - to slibuje Američanům jejich president! Daně dosáhnou v Americe závratné výše 64 miliard 200 milionů dolarů, tedy o 30% větší částky, než tomu bylo za druhé světové války. Pracující lid Spojených států musí zaplatiti za jeden rok na daních 47 miliard dolarů, aby se naplnily kapsy zbrojařů a válečných štváčů, kteří jim přisluhují. Důchod více než poloviny amerických rodin je dnes hluboko pod životním minimem a miliony Američanů strádají v bídě a jsou nuceny žít pod širým nebem.

Finančně-hospodářské kruhy států politiky války jsou si plně vědomy toho, že zvýšení vojenských výdajů může být provedeno buď na účet zmenšení spotřeby širokých mas, nebo na účet zmenšení výroby pro vývoz, nebo na účet investic. A rozpočty vlád států komandovaných Amerikou dokazují, že se rozhodly pro to nejhorší, to jest plnit diktát Washingtonu.

Proto musí Anglie snižovat výdaje na sociální potřeby a statisíce anglických dětí budou zbaveny možnosti učit se ve školách, statisíce anglických rodin nemají naděje slušně bydlet, neboť program obrany, předložený dolní sněmovně labouristickým premiérem Attleem, žádá mimo jiné zastavení všech staveb občanských, nemocničních a školních. V Londýně žije už dnes podle sdělení londýnské městské rady přes 200.000 rodin, tedy nejméně půl milionu lidí, bez přístřeší! Ceny předmětů denní spotřeby byly v lednu v Anglii zvýšeny průměrně o více než 15%, snižují se příděly potravin na lístky a tak na př. dostávají Angličané v důsledku omezení dovozu masa jenom 100 gr masa týdně. To všechno však nedělá vládcům Anglie žádné starosti - neboť, jejich politika sleduje jiné úkoly: vyzbrojit imperialistickou armádu, válčit v Malajsku, v Burmě, na Koreji.

Ve Francii klesla kupní síla zaměstnanců oproti roku 1938 o 50%. Úvěr na školství musel být snížen o více než 3 miliardy franků. Na každých 100 franků, vydaných francouzskou vládou na přípravu války, připadá pouze 1 frank na zdravotní péči a heslem francouzské zmarshallisované vlády se stalo: nač vydávat miliony na péči o nemocné, když se připravujeme pobíti ve válce miliony zdravých lidí? Francouzský ministerský předseda otevřeně prohlásil, že závody ve zbrojení znamenají konec bytových staveb ve Francii.

Aby mohl Tito postavit a vyzbrojit americkým diktátem žádané divize, pracují jugoslávské závody jenom na čtvrtinu své výrobní kapacity. Proto také posílá Tito Francovi jeden kilogram cukru za 4,5 dinárů, ačkoliv se prodává cukr v Bělehradě na volném trhu za 500 dinárů, to jest za jednu šestinu měsíčního výdělku dělníka v Jugoslavii. V Záhřebě se platí 120 dinárů za 1 litr vína, které je posíláno do západního Německa za 6 dinárů, kilogram rýže se vyváží z Jugoslavie za 6 dinárů a doma stojí 120 dinarů. Aby mohl Tito plnit rozkazy svých pánů, dostává kojící matka v Jugoslavii 116 gr chleba denně čili necelých tři a půl kg měsíčně.

Lid západního Německa má obětovat na postavení a udržování americkým remilitarisačním plánem nařízených 25 motorisovaných divizí západní žoldnéřské armády až 15 miliard marek, t. j. 180 miliard našich korun ročně, zatím co celý rozpočet západního Německa činí 13 miliard marek.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP