Pátek 2. listopadu 1951

Náš ľud nenávidí vojnu, chce svoju vlasť budovať v pokoji, bojuje za mier svojou statočnou prácou. Ale skúsenosti ho učia, že akej reči rozumia jeho nepriatelia, že je to reč hospodárskej sily mierového tábora, reč politickej jednoty pracujúceho ľudu a jeho vysokej brannosti. Budovateľské výsledky obetavej práce musia byť zabezpečené vysokou morálkou obrany vlasti. Preto sa nedá odlučovať brannosť ľudu od budovateľskej práce. Preto ľud víta, že branná výchova dostáva správnu náplň pomocou zákona, ktorý máme dnes predložený. Naša vláda sa nebojí ľudu, ako sa bály vlády buržoázne. Preto dáva zbraň do rúk ľudu, z ktorého vyšla, ktorého je nedeliteľnou súčasťou.

Každý občan našej republiky, ktorý nechce, aby naše deti, ženy, starci, prežívali hrôzy vojny, sa statočne pričiňuje, aby sme každým dňom hospodársky silneli, aby bol každý občan statný obranca vlasti, aby zašla chuť hazardérom s ľudským šťastím. (Potlesk.)

Prezident súdruh Gottwald nás učí, že imperialisti sa s obľubou vrhajú na slabšieho. Dnes mierový tábor ľudstva pod vedením nepremožiteľného SSSR je silný, aký v dejinách nikdy nebol. Preto sme nie ľakavého srdca, ako by si to želali vojnoví štváči, ktorí štrngajú so zbraňami. Veľký Stalin pred Vlasteneckou vojnou upozornil, že každý dostane po svinskom rypáku, ktorý by zaryl do sovietskej záhrady. A tak sa i stalo. Dnes asi by každý podobný živočích, či už fajčí cigaru alebo sa oháňa dolármi, dostal po rypáku vo vlastnom chlieve. (Potlesk.)

Naša vec mieru a socializmu je spravodlivá a hlboko ľudská. Preto pod vedením Sovietskeho sväzu a Stalina, pod vedením KSČ a súdruha Gottwalda pomocou celého pokrokového ľudstva zvíťazí. (Hlučný potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský: Ke slovu je přihlášen posl. Hložek. Prosím, aby se ujal slova.

Posl. Hložek: Slavné Národní shromáždění, soudružky a soudruzi!

Jak už ve své zprávě zdůraznil soudruh zpravodaj, zřizuje vládní návrh zákona o branné výchově Svaz pro spolupráci s armádou, který bude organizovat, řídit a kontrolovat podle směrnic MNO provádění branné výchovy v dobrovolných organizacích, které se staly členy Svazu.

Organisační řád Svazu stanoví vláda, čímž je umožněno, že vláda může kdykoliv přizpůsobit organizaci Svazu jak vývoji branné výchovy, tak i vnitřní výstavbě Svazu; může být v budoucnu upravena částečně neb zcela podle zákona o dobrovolných organizacích a shromážděních.

Vytvořením této vrcholné organizace pro brannou výchovu a výcvik bude odstraněna dosavadní roztříštěnost v provádění branné výchovy jednotlivými organizacemi, bude usnadněna a zlepšena kontrola této jejich činnosti a tak bude dosaženo lepších výsledků v plnění poslání branné výchovy, t. j. zajistit na podkladě dobrovolné účasti řádnou přípravu nejširších vrstev pracujícího lidu k obraně vlasti.

Ústřední výbor Svazu má za úkol zejména; řídit podle směrnic MNO brannou výchovu a za tím účelem vydávat směrnice k jejímu provádění. Spolupracovat při přípravě obyvatelstva k civilní obraně, propagovat brannou výchovu a veškerou civilní obranu mezi veškerým obyvatelstvem, kontrolovat provádění branné výchovy, řídit a usměrňovat činnost všech složek Svazu, pečovat o správu majetku Svazu a vydávat pro jeho běžnou správu a pro finanční hospodaření Svazu směrnice.

Ústřední výbor Svazu také plánuje, organizuje, koordinuje a zajišťuje masové soutěže a sportovní závody branné zdatnosti, pochodová cvičení a pod., pokud jsou celostátního významu, a tak bude Sokolovský závod 1951/52, t. j. zimní závod branné zdatnosti, prováděn už za řízení ÚV Svazu pro spolupráci s armádou.

Okresní výbory Svazu pro spolupráci s armádou organizují brannou výchovu zejména tím, že zřizují na závodech, ve městech i na venkově branné kroužky různých stupňů a typů, ve kterých řídí provádění branné výchovy a výcviku podle směrnic ÚV Svazu členové instruktorských sborů, vybraných z příslušníků kolektivních členů, a to především z řad lidové milice, která se stane páteří Svazu, jak tu bylo opětovně zdůrazněno.

Účast jednotlivců v provádění branné výchovy v rámci Svazu je dobrovolná a je vázána jen na jejich členství v některé dobrovolné organizaci, jež se stala členem Svazu a byla prováděním branné výchovy pověřena. Výjimku činí toliko výcvik v CO, kterého se mohou účastnit všichni občané republiky, byť i nejsou členy některé z příslušných dobrovolných organizací.

Slavné Národní shromáždění, pracující lid československý dobře pochopil, že v souvislosti s bojem za mír je třeba upevnit lidově demokratický řád a zvyšovat obranyschopnost naší republiky. Proto vyvolala zpráva o plánovaném zřízení Svazu pro spolupráci s armádou, jak již zde bylo zdůrazněno, veliký zájem a naprostý souhlas s tím, jak naše vláda, jak lidové demokratický režim řeší zároveň s úkoly politickými a hospodářskými také úkoly posílení obrany výsledků budovatelského úsilí lidu. Čím větších úspěchů ve výstavbě socialismu dosahujeme, čím větší jsou perspektivy našeho socialistického budování, tím mocnější musí být také obranyschopnost naší vlasti proti záměrům imperialistických válečných štváčů.

A tak opravdový zájem nejširších vrstev o ustavení Svazu pro spolupráci s armádou umožnil, že ještě před schválením nového zákona o branné výchově se sešli zástupci dobrovolných organizací ve všech krajích i okresech, aby ustavili přípravné výbory Svazu a prohlásili za své organizace, že vstoupí dobrovolně do Svazu pro spolupráci s armádou.

Na těchto shromážděních byla znovu odsouzena buržoasní politika předmnichovských vlád republiky, které neměly nikdy na zřeteli její obranu, ale budovaly po 20 let armádu jako svůj třídní nástroj k záchraně kapitalistického režimu před lidem, k utlačování lidu, bály se revoluční jednoty armády s lidem, proto isolovaly armádu od lidu, nenáviděly Sovětský svaz, odmítaly vojenskou pomoc, nabízenou nám Sovětským svazem, nepočítaly s branností lidu, nepřipravovaly ji, neuskutečnily v osudových chvílích výzvu soudruha Gottwalda bránit se zuby nehty, bít se o každý strom, o každou mez, bít se o každou chalupu, o každou vesnici, a tak v rozhodném okamžiku, ačkoliv lid i armáda chtěli bránit svou vlast, zrádcovská protilidová a proto kapitulantská vláda, spolčená se západními imperialisty, vydala republiku Hitlerovi.

Na ustavení pražského krajského přípravného výboru Svazu pro spolupráci s armádou prohlásil zástupce lidové milice, že pracující lid Československa ani jeho vláda nedovolí opakování tragických událostí před 13 lety, kdy v září roku 1938 statisícové zástupy občanů republiky demonstrovaly na náměstích a prostranstvích obcí a měst, žádaly, prosily, hrozily a se slzami v očích a zaťatými pěstmi volaly po obraně naší svobody..., ale Hodža, Syrový a president Beneš tuto možnou a úspěšnou obranu republiky nechtěli a proto ji znemožnili!

S buržoasní praxí v zajištění obrany státu jsme květnovou revoluci roku 1945 skoncovali!

Bylo však třeba s tímto protilidovým a protisovětským pojetím branné politiky, uplatňovaným nepřáteli lidu v čele s dr. Zenklem a také několika zrádcovskými generály i v armádě a ve Sboru národní bezpečnosti ještě až do února 1948 bojovat! Vítězný únor zasadil těžkou ránu všem těmto rejdům! Byly vytvořeny lepší podmínky obrany státu. Ústava 9. května položila pevné základy nové branné politice a nové armádě, mohly být realizovány hlavní zásady branné politiky hlásané už před válkou s. Klementem Gottwaldem, to jest branné politiky opírající se o lid, o lidovou armádu a veliký Sovětský svaz.

Vedeni těmito zásadami budujeme lidově demokratickou armádu jako součást lidově demokratického zřízení, jako nástroj lidové politiky, stavíme armádu obrany míru a budování socialismu podle vzoru nejlepší armády světa - armády sovětské. A k veliké radosti pracujícího lidu byla nastoupena příchodem ministra národní obrany arm. generála dr. Alexeje Čepičky ještě rozhodnější cesta v budování naší lidové armády energickým plněním hesla "Sovětská armáda - náš vzor!" (Potlesk.)

Z iniciativy vrchního velitele čs. branné moci presidenta republiky Klementa Gottwalda byla provedena důležitá opatření k rychlejšímu dobudování armády jako spolehlivé záštity budovatelského díla našeho lidu a světového míru.

Pracující měst i venkova sledují s hrdou radostí, jak naše armáda vyrostla. Její skvělé vystoupení v den 6. výročí našeho osvobození i v Den čs. armády dne 6. října se stalo svátkem všeho lidu. Tyto oslavy vyzněly v nadšené projevy přátelství a družby mezi naší lidovou armádou a pracujícím lidem i naší mládeží a ukázaly, jak mocnou a spolehlivou stráží svobody a díla pracujícího lidu se naše armáda stala, ukázaly, že naše armáda tvoří dnes takovou sílu a záštitu obrany míru, jaké tu dosud u nás nikdy v minulosti nebylo!

Zajistit obranyschopnost naší země nemůže ovšem zůstat jenom věcí armády samé. Obrana svobody národů se musí stát záležitostí všeho lidu, celého státu.

A takový cíl sleduje vládní návrh zákona o branné výchově, dává-li Svazu pro spolupráci s armádou úkol přispět politickou, tělesnou a vojenskou přípravou lidu k posílení mohutnosti čs. branné moci, prohloubit jednotu pracujícího lidu s lidově demokratickou armádou, zpevnit zázemí a zajistit tak bezpečnost a svobodu naší vlasti! Bylo by, soudružky a soudruzi, omylem předpokládat, že spravedlivý boj lidu mimo regulérní armádu je nemyslitelný v době tanků, tryskových letadel a atomových zbraní. Podstatným a rozhodujícím činitelem každé války zůstane člověk, jeho vysoká morálka, vůle a připravenost bránit svou vlast válkou lidovou, všenárodní.

Jednou ze zvláštností Velké vlastenecké války byla podle generalissima Stalina skutečnost, že to nebyla válka jen dvou armád, ale veliká osvobozovací válka všeho sovětského lidu proti hitlerovským útočníkům. Všechen sovětský lid povstal dobře připraven na obranu své socialistické vlasti.

"Žádná armáda na světě" - říká s. Stalin - "nemůže zvítězit - jde ovšem o pevné a trvalé vítězství - bez pevného zázemi. Zázemí je pro frontu první věc, poněvadž právě ono a jen ono dodává frontě nejenom všechny druhy potravin, ale i lidi - vojáky, náladu a ideje!"

"Největší armáda, nejlépe vyzbrojená, by se rozpadla a obrátila v prach bez pevného zázemí, bez jeho podpory a porozumění, bez podpory a porozumění pracujícího obyvatelstva" - to jsou slova Stalinova, jejichž pravdivost potvrdila porážka fašistických armád a slavné vítězství sovětské armády, vítězství, které bylo sice historickými přednostmi socialistického společenského řádu před hitlerovským kapitalistickým Německem umožněno, ale tyto možnosti bylo třeba přeměnit ve vítězství!

A klasická brannost sovětského lidu to byla, která k porážce fašistického vetřelce přispěla! Hned v prvních měsících Velké vlastenecké války představoval dokonale branně připravený sovětský lid, představovali sovětští partyzáni - národní mstitelé - strašlivou sílu! V prvních dvou letech války pobili tito hrdinové více než 300.000 hitlerovců, zničili přes 3.000 vlaků, vyhodili do povětří 895 muničních skladišť, zničili na půl čtvrta tisíce železničních a silničních mostů atd. To vše může dokázat jen lid branně připravený vést válku spravedlivou, válku národní, lid, který se podle slov s. Gottwalda dovede bít jako lev, jen když má volné ruce a ví-li, zač se bije.

A vysoká brannost sovětského lidu, zaníceného láskou k socialistické vlasti, se neprojevila jenom na bojišti, ale i v nezměrné obětavosti a budovatelském úsilí sovětských občanů.

Sovětský dělník i kolchozník věnoval na obranu vlasti ze svých prostředků letadla, tanky i jiné zbraně. Sovětsky člověk - hrdina - stál u strojů postavených z přemístěných závodů často ve volné přírodě, pracoval neúnavně a bez ohledu na počasí, v krutých mrazech a dešti, a dokázal tak, že se na příklad na Urale zvýšila vojenská produkce roku 1943 proti roku 1940 šestkráte, v oblastech západní Sibiře čtyřiatřicetkráte a v Povolží jedenáctkráte.

Sovětský zemědělec zvyšoval usilovně zemědělskou výrobu a tak se hrdinnému sovětskému lidu podařilo nejen nahradit ztráty na počátku války vzniklé přepadem Sovětského svazu Hitlerovými vojsky, ale i podstatně zvýšit výrobu všech statků potřebných pro úspěšné vedení Velké vlastenecké války. Proto je brannost sovětského lidu našim velikým příkladem a proto bude Svaz pro spolupráci s armádou organizovat a řídit provádění branné výchovy v dobrovolných organizacích, které se staly členy Svazu podle velikého vzoru dobrovolné Společnosti pro spolupráci s armádou, letectvem a námořnictvem, která připravuje desítky a desítky milionů sovětských občanů bránit svou vlast.

Rychlé zvyšování bojeschopnosti armády závisí především také na tom, jak tělesně zdatní branci budou do armády přicházet. To je velikým úkolem milionové organizace našeho Sokola, který přivítal kritiku ministra národní obrany, pronesenou na nedostatečné provádění přípravy tělesné zdatnosti, a Sokol přivítal proto také spolupráci se Svazem, který pomocí svých kolektivních členů, celé obrozené Národní fronty a především pomocí ČSM musí získat nové a nové desetitisíce mladých budovatelů, aby se správně zaměřenou a prováděnou tělesnou přípravou v Sokole stali zdatnými, smělými a odvážnými obránci své vlasti.

Mládež, připravená pro službu v armádě i pro plnění úkolů v zázemí již před základní službou v armádě, bude zárukou, že vyroste ve skutečného lidově demokratického vojáka, rovnocenného bojovníkům slavné sovětské armády. Těm, kteří nesloužili, nahradí branný výcvik částečně vojenskou službu, aby mohli plnit úkoly při zajišťování pevnosti a odolnosti našeho zázemí, a branná výchova prováděná po vykonáni vojenské služby přispěje pak k udržení a rozšíření vojenského umění vojáků v záloze.

To jsou, soudružky a soudruzi, veliké úkoly Svazu pro spolupráci s armádou. Zocelit odvahu a vůli pracujícího lidu, vycvičit k bojové zdatnosti technické, obeznámit se všeobecnými předpisy, s organizací obrany zápolí všeho druhu, s přímou obranou obcí, měst a továren, zocelit odolnost a kázeň lidu, aby vydržel v pevném odhodlání splnit úkoly obrany vlasti stůj co stůj.

A toto naše společné úsilí o zpevnění brannosti všeho lidu, jak nám to dnes projednávaný a pro bezpečnost naší republiky tak významný zákon umožňuje, je naším příspěvkem v boji o zachování míru. Tvoří součást našeho budovatelského plánu, neboť přispěje k obraně toho, co si lid svou vlastní prací už vybudoval a vybuduje.

V tomto duchu chápe Svaz pro spolupráci s armádou brannost národa, v tomto duchu chápou svou povinnost miliony členů dobrovolných organizací, které se staly členy Svazu a jejichž zástupci jsou dnešnímu jednání ve sněmovně přítomni. Tak chápe svou povinnost k obraně vlasti celá obrozená Národní fronta pracujících měst i venkova - vytvořit ve Svazu pro spolupráci s armádou pevnou základnu síly a vůle národa, spoluvychovávat nového - socialistického člověka - budovatele i obránce vlasti, jehož heslem je: Vysokou branností uhájíme mír - zajistíme budování socialismu. (Potlesk.)

Slavné Národní shromáždění! Splníme tento náš společný veliký úkol, protože stojíme v řadách mohutného tábora míru vedeného generalissimem Stalinem! (Potlesk.)

Splníme tento úkol, protože se opíráme o důvěru a sílu dělnické třídy a její slavné Komunistické strany Československa. Opíráme se o lidově demokratický řád a jeho lidovou armádu. (Potlesk.)

Svaz pro spolupráci s armádou splní úkol přípravy občanů k obraně naší krásné vlasti, protože se ve své práci bude řídit hlasatelem a budovatelem lidové obrany vlasti, presidentem republiky s. Klementem Gottwaldem. (Potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji posl. Janulíkovi.

Zpravodaj posl. Janulík: Vzdávám se slova.

Místopředseda dr. Polanský: Pan zpravodaj se vzdává slova.

Přistoupíme tudíž k hlasování.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP