Pondělí 24. března 1952

Světová fronta míru, k níž patříme, obrací hlavní proud svého úsilí k mírovému budování. Při tom však musíme dbát i na to, abychom byli připraveni odrazit jakýkoliv útok na naši republiku, o který by se imperialističtí váleční žháři chtěli pokusit. I když světové hnutí míru den ze dne sílí a v buržoasních státech jde lid jednoznačně proti paličům války, i když tento lid již béře věc míru do svých rukou, musíme být připraveni na všechny případy. (Potlesk.)

Jaký je však rozdíl mezi necelými 7 % státních vydání, která věnujeme na národní bezpečnost my, a mezi výdaji na zbrojení zemí ovládaných buržoasií!

Pro kapitalistické rozpočty je charakteristické, že jsou pravidlem schodkové, a schodkovitost rozpočtů kapitalistických států v údobí imperialismu lze označit přímo za zákonitost ekonomiky upadajícího kapitalismu. S rostoucími rozpory upadajícího kapitalismu souvisí přímo růst třídního útisku v kapitalistických státech, kterými trvale obchází strašidlo hospodářské krize. Kapitalističtí monopolisté hledají východisko ve válečných dobrodružstvích a ve zbrojení. Výlohy na zbrojení platí jen jejich pracující lid, na kterém jsou vymáhány přímými i nepřímými daněmi i nízkou úrovní jejich mezd. S tímto procesem souvisí i růst cen zboží masové spotřeby, trvalý tlak na pokles mezd pod lidské existenční minimum a souběžně s tím zadlužování se státu u bank a růst jejich oběživa. Zatím co jsme v zemích socialismu svědky kypící mírové výstavby a rozvoje výrobních sil a růstu životní úrovně pracujícího lidu, jsme v zemích kapitalismu svědky rozvoje militarisace a remilitarisace, drtící svými finančními důsledky buržoasií ovládaný pracující lid a prospívající jen čím dál tím více se zužující vrstvě velkoburžoasie. Čteme-li, že vojenské výdaje ve Spojených státech stouply již na 80 % celého rozpočtu, ve Velké Británii na 50 % celého rozpočtu, čteme-li současně o růstu daní u nich i růstu cen spotřebních statků, a čteme-li i o snižování výdajů na zdravotnictví ve Velké Británii, je to bilance pro nás dnes už nepředstavitelné bídy a útisku pracujících na jedné a obrovitých kapitalistických zisků na druhé straně. A pohleďme třeba na Francii, smítající se pod tíhou americké "pomoci" a dávající pod nátlakem Spojených států 1400 miliard franků na zbrojení!

Zatím co my věnujeme rozhodující většinu svého rozpočtu na rozvoj výrobní základny našeho sociálního a kulturního života a na rozvoj kulturních, výchovných a zdravotnických opatření, dává francouzská buržoasie proti vůli jejího lidu dvě pětiny svého rozpočtu jen na přípravu imperialistické války v rámci atlantického bloku, na utiskovatelskou válku v Indočíně a na útlak koloniálních národů. Zatím co se naše hospodářství rozvíjí a naše měna je pevná, zatím co se my ve svých mezinárodních vztazích čím dál tím pevněji opíráme o bratrskou pomoc Sovětského svazu (Hlučný potlesk.) a o spolupráci se zeměmi lidové demokracie, pokračuje ve Francii za diktátu amerických monopolistů proces zbídačování. Zatím co naše oběživo kleslo během roku 1951 podle plánu a zatím co i v roce 1952 je plán poklesu oběživa nejen plněn, ale i překračován a to při stoupající spotřebě našeho obyvatelstva, řítí se francouzské hospodářství do katastrofy. Francie má již na tisíce miliard oběživa, jež vzrostlo od počátku roku 1949 dvojnásobně.

Zatím co se životní úroveň pracujících lidí ve státech, svázaných jejich buržoasií s monopolisty Spojených států, trvale s nutností zákona propadá, lepši se hospodářské poměry u nás, celé naše hospodářství se stále víc a více zpevňuje, zpevňuje se i náš finanční pořádek, který nám umožnil postavit na pevnou finanční základnu celé naše národní podnikání i zkonsolidovat a nemnožit státní dluh a upevnit naše hospodářství tak, že všechny pokusy nepřátelské propagandy o podlomení důvěry našeho lidu v naši měnu musily skončit a vždy skončí jen v lítosti těch, kdož jim podlehli a lehkomyslně utráceli svoje peníze. (Hlučný potlesk.)

A na této hospodářské základně spočívá i naše síla politická, i síla naší obrany. I nezadržitelně rostoucí rozvoj hospodářských sil Československa, věrného i oddaného spojence Sovětského svazu a států lidově demokratických, padá na váhu rozhodnutí o výsledku zápasu mezi mocnostmi války a míru.

Zatím co síla našeho státu a síla všech s námi spojených lidových demokracií a především síla Sovětského svazu roste z přesvědčení a uvědomění našich pracujících o tom, že jedině ze socialismu může vzejít svět trvalého pokroku, trvalého růstu kultury a věčného míru mezi národy, o koho se mohou opírat i ve svých vlastních státech imperialističtí váleční štváči? Jak to řekl soudruh Vyšinskij na VI. zasedání Organisace spojených národů:

"Jejich tank proti našemu tanku neobstojí, jejich dělo proti našemu dělu neobstojí, jejich voják proti našemu vojáku neobstojí, protože se nemohou spolehnout na to, že jejich voják nepřestane být jejich vojákem a nezmění se v našeho vojáka." (Hlučný potlesk.)

Jsme si dobře vědomi politické síly celého tábora míru, opírajícího se o nezdolný Sovětský svaz, vedený soudruhem Stalinem (Poslanci povstávají a dlouhotrvajícím potleskem kvitují řečníkova slova.) a proto věříme v mír a proto chceme a budeme cílevědomě budovat svůj stát a svoje hospodářství a proto také chceme i vynaložit všechny své schopnosti a všechny své síly k naplnění úkolů, které vyrůstají před námi z našeho nového státního rozpočtu jakožto výrazu vůle našeho pracujícího lidu k míru a k vybudování socialismu.

Závěr.

Paní a pánové, soudružky a soudruzi, dovolil jsem si ukázat a osvětlit vám několik charakteristických rysů našeho finančního vývoje v prvních třech letech pětiletky a načrtl jsem i hlavní rysy návrhu státního rozpočtu na rok 1952.

Viděli jste, že přes chyby a nedostatky, které si nesmíme tajit, rostou síly našeho hospodářství, zbaveného kapitalistických vykořisťovatelů a řízeného hospodářským plánem, nezadržitelně na našem pochodu k socialismu. Státní rozpočet je letos daleko více než v letech minulých mobilisujícím prvkem rozvoje a nástrojem hospodářského plánu. Jím plníme generální linii, kterou vytyčil IX. sjezd Komunistické strany Československa. Hlavním smyslem našeho usilováni v rozpočtovém hospodaření bude nyní, abychom uvedli v činnost mobilisující funkci státního rozpočtu na obou jeho stranách: abychom zvyšovali jeho příjmy snižováním vlastních nákladů v podnicích a abychom nakládali s jeho prostředky výdajovými co nejhospodárněji, t. j., abychom všude prosazovali nový poměr k socialistickému vlastnictví a režim hospodárnosti, abychom prosazovali zachovávání socialistické zákonnosti, abychom stálým uvědomováním vzbudili ve všech dobrovolnou úctu ke státní kázni, která je znakem nového socialistického člověka.

Státní rozpočet ukládá nám všem úkoly nejen hospodářské, ale i politické. Máme-li je splnit, musí být každý náš občan hospodářem na svém pracovišti, musí být důsledným bojovníkem o zachování státní discipliny, strážcem socialistické zákonnosti, bojovníkem proti osobní neodpovědnosti a nedbalosti; každý z nás musí být vojákem míru a socialismu, vojákem, bojujícím o cíle, jež před nás staví náš president Klement Gottwald. (Poslanci povstávají a dlouhotrvajícím potleskem provázejí řečníkova slova.) Každý z nás musí být vojákem veliké armády míru, vedené velikým Stalinem. (Poslanci povstávají a dlouhotrvajícím potleskem kvitují řečníkova slova.)

Dovoluji si tedy navrhnouti jménem vlády:

1. abyste schválili použití přebytku státního rozpočtového hospodaření v roce 1950 v částce 30.735,355.325,68 Kčs k dotaci Fondu znárodněného hospodářství,

2. abyste vzali na vědomí předběžnou charakteristiku výsledku státního hospodaření v roce 1951, ve kterém počítáme rovněž s použitím přebytku pro účely národního hospodářství a

3. abyste schválili předložený vám vládní návrh rozpočtového zákona a státního rozpočtu na rok 1952.

Vpřed do práce za splnění úkolů vtělených do státního rozpočtu!

Vpřed na cestě k vítězství socialismu a míru v celém světě!

Vpřed pod moudrým vedením našeho presidenta soudruha Klementa Gottwalda! (Potlesk.)

Vpřed po boku a podle vzoru velikého Sovětského svazu vedeného soudruhem Stalinem! (Poslanci povstávají. - Bouřlivý, neutuchající potlesk.)

Předseda (zvoní): Děkuji panu ministrovi financí za jeho projev.

Dávám slovo předsedovi rozpočtového výboru a zpravodaji ke státnímu rozpočtu na rok 1952, posl. Valovi.

Spravodajca posl. Valo: Vážení priatelia, súdružky a súdruhovia! Vláda predložila Národnému zhromaždeniu štátny rozpočet na rok 1952, ktorý, ako už uviedol minister financií, líši sa svojím obsahom i štruktúrou od rozpočtov predchádzajúcich rokov.

Štátny rozpočet na rok 1952 je rozpočtom, ktorý po prvé sústreďuje tiež všetky finančné prostriedky celého národného podnikania, a nie je, ako to bolo v minulých rokoch, rozpočtom obsahujúcim len príjmy a výdavky štátnej správy a štátnych zariadení. Tohoročný štátny rozpočet vyjadruje v presných číslach finančný vzťah celého národného a komunálneho podnikania a prevažnej časti výroby vôbec ku štátnemu rozpočtu. Sústreďuje a mobilizuje všetky potrebné finančné zdroje a stáva sa tak vrcholným finančným plánom nášho štátneho a hospodárskeho zriadenia.

Štátny rozpočet predovšetkým na základe štátneho národohospodárskeho plánu presne vyčísľuje všetky plánované úlohy, hlavne tiež určuje našej výrobe jej úlohu akumulácie a úlohy investičné. Stáva sa tak štátny rozpočet dôležitým nástrojom v uskutočňovaní národohospodárskeho plánu, má veľkú organizačnú úlohu pri uskutočňovaní plánu a aktívne pôsobí na rozvoj celého národného hospodárstva.

Druhá časť štátneho rozpočtu určuje všetky potrebné prostriedky pre uskutočňovanie našich kultúrnych a sociálnych opatrení, ktoré v spoločnosti, spejúcej k socializmu, majú stále vzostupnú tendenciu.

Tretia časť štátneho rozpočtu stanoví výdavky spojené s nutnou obranou našej zeme a vnútornou bezpečnosťou.

Štvrtá časť rozpočtu určuje náklady na štátne ústroje, hlavne tiež národné výbory všetkých stupňov.

Piata časť štátneho rozpočtu na strane výdavkov vyjadruje úrokovú a umorovaciu službu štátneho dlhu, ktorý sme zdedili z minulých režimov.

Búrlivý rozmach priemyslovej a pôdohospodárskej výroby, prudký rast výrobných prostriedkov a naše úspechy docielené na ceste socializmu vyžiadali si hlavne tiež v minulom roku dôležité zmeny organizácie na všetkých úsekoch nášho života, predovšetkým v našom hospodárstve. S. námestník predsedu vlády dr. Dolanský na zasadnutí Ústredného výboru KSČ dňa 6. septembra 1951, hovoriac o týchto nových úlohách a nutných organizačných opatreniach, povedal: "V socializme a v našom ľudovodemokratickom poriadku, kde kapitalisti sú odstránení, pripadá štátu, konkrétne hospodárskym ministerstvám, iná funkcia a iná náplň ich činnosti. Majú za úlohu riadiť výrobu, a to výrobu pre celé odvetvia národného hospodárstva. To je úloha, ktorá vyžaduje úplne inú organizáciu a iný spôsob práce." Na základe uznesenia strany a vlády boli preto zriadené nové výrobné ministerstvá, ktoré priamo riadia výrobu svojho úseku a sú za ňu plne zodpovedné. Logickým dôsledkom toho je nová organizácia nášho hospodárstva. S tým je spojená priama zodpovednosť každého člena vlády za dôsledky hospodárenia na úsekoch nimi spravovaných a priama zodpovednosť vlády za celé hospodárstvo, stanovené rozpočtovým zákonom na rok 1952. Na tejto zodpovednosti vlády berie účasť každý, komu je štátnym hospodárskym plánom a štátnym rozpočtom stanovená akákoľvek úloha.

Úspechy nášho budovania, prekonávania všetkých obtiaží, tvoria všetky predpoklady, aby sme stanovené úlohy splnili. Opierajúc sa o tieto úspechy, mohli sme prikročiť už k veľkým stavbám socializmu: k výstavbe nového hutného kombinátu v Kunčiciach a hutného kombinátu na východnom Slovensku a k desiatkam iných veľkých stavieb socializmu, ktoré tvoria pevný základ celého nášho socialistického budovania a sú význačným našim prínosom v boji za svetový mier. Prezident republiky s. Klement Gottwald to jasne vyjadril vo svojom novoročnom posolstve týmito slovami: "Za vec mieru bojujeme na svojom úseku dnes tým, že budujeme a spevňujeme svoju ľudovodemokratickú republiku a jej politickú a hospodársku silu a odolnosť, budujeme novú socialistickú spoločnosť a jej hospodárske základy."

Buďme si všetci vedomí, že všetky naše veľké stavby socializmu, všetko toto naše budovanie, sa musia stať nezdolateľnými pevnosťami našej socialistickej vlasti, nezdolateľnými pevnosťami tábora mieru.

Dovoľte teraz, aby som vám podal krátku správu o tom, ako výbory Národného zhromaždenia prerokovali návrh rozpočtového zákona a návrh štátneho rozpočtu na tento rok. Výbory skúmali veľmi starostlivo rozpočtové kapitoly predložené im k prerokovaniu. Každá kapitola tohoročného rozpočtu prešla v rozprave vo výboroch ohňom kritiky a sebakritiky. Rozpravy sa zúčastnili temer všetci poslanci a členovia vlády. Už jednanie vo výboroch jasne ukázalo, ako ľudovodemokratické Národné zhromaždenie v samotnej podstate sa líši a je niečím iným než buržoáznomeštiacke parlamenty. Poslanci prinášali bezprostredné a živé poznatky zo všetkých pracovísk nášho ľudu, tovární, dedín, škôl a úradov, stovky realizovateľných podnetov. Skúmali návrh rozpočtu do všetkých podrobností, overili si jeho správnosť a ukázali, ako rozpočet má byť uvádzaný do života, aby tak úlohy stanovené štátnym národohospodárskym plánom boli splnené.

Nie je mi možné, vážené súdružky a súdruhovia, zhrnúť rozpravu vo výboroch v celom rozsahu. Dovoľte mi, aby som len na jednom príklade ukázal, ako táto rozprava prebiehala. Súdruh poslanec dr. Bláha upozornil v sociálno-politickom a zdravotníckom výbore na niektoré skutočnosti, súvisiace s výrobou a so spotrebou liečiv. Uviedol, že Československo je relatívne prvým štátom na svete, pokiaľ sa týka množstva spotreby liečiv. Táto výška spotreby liečiv nie je odôvodnená len vysokou úrovňou našej liečebnej starostlivosti, ale je spôsobovaná tiež niektorými našimi nedostatkami. Tieto nedostatky spočívajú predovšetkým v tom, že s liečivami nevieme dobre hospodáriť, nevedia dobre s nimi hospodáriť ani lekári, ani spotrebitelia, a mimo to sú niektoré závady v ich výrobe a distribúcii. Je príznačné, že poslanec s. dr. Bláha hovoril nielen kriticky, ale i sebakriticky ako lekár. Súdruh dr. Bláha navrhol rad konkrétnych zlepšení vo všetkých odvetviach lekárskej starostlivosti práve vzhľadom k výrobe a spotrebe liečiv, rad konkrétnych zlepšení vyplývajúcich z bohatých skúseností Sovietskeho sväzu. Súdruh posl. dr. Bláha ukázal prakticky, ako závady môžu byť odstraňované. Ukázal, že už napr. vydaním moderného správneho liekopisu obsahujúceho všetky nutné a potrebné návody odpovedajúce dnešnému stavu lekárskej vedy, bolo by možné účelnejšie a hospodárnejšie sa starať o zdravie nášho ľudu. S. dr. Bláha tiež prakticky ukázal, ako chemický a farmaceutický priemysel by mal postupovať pri výrobe hodnotných liečiv, ukázal tiež, ako orgány zdravotníctva môžu zabezpečiť riadnou kontrolou hospodárne plnenie týchto úloh. Opakujem znovu, že je to len jeden z mnohých príkladov a že som ho mohol uviesť len v najväčšej stručnosti. Takto konkrétne boli však podrobené rozboru vo výboroch všetky rozpočtové kapitoly.

Rozpočet nie je len súhrn suchých čísiel, ale je to finančný plán všetkých našich úloh, potrieb a všetkých našich povinností. Je jasné, že jeho úspech, to znamená jeho splnenie, závisí od toho, ako vieme zmobilizovať miliónové masy pracujúcich k splneniu vytýčených úloh. Úspech nášho štátneho hospodárskeho plánu a splnenie úloh stanovených rozpočtom závisí na tom, koľko uhlia vyťažia naši baníci, koľko rudy nám dajú naši pracujúci v rudných baniach, ako budú plniť úlohy naše vysoké a martinské pece, ako sa pričinia naši hutníci, naši pracujúci v ťažkom a ľahkom strojárenstve, naši pracujúci v chemickom priemysle, naši textiláci a naši dopravní zamestnanci, naše roľnícke družstvá a pracujúci na štátnych majetkoch a traktorových staniciach, naši drobní a strední roľníci, naši technici, inžinieri a vedci. Od všetkých záleží, aby to, čo sme si stanovili naším plánom, čomu sme dali podklad naším rozpočtom, bolo vtelené prácou do života a skutočnosti, aby náš plán bol splnený a prekročený. Od vás, muži práce, od vás, naša mládež a ženy, to závisí, lebo vy ste tí, ktorí uskutočňujete naše skvelé plány, ktorí staviate naše továrne, domy, ktorí vytvárate hodnoty krásnejšiemu a radostnejšiemu životu pracujúcich v našej vlasti.

Súdruh prezident republiky Klement Gottwald ako prvý hospodár v našom budovaní povedal: "Mohli by sme rýchlejšie a úspešnejšie napredovať v budovaní socializmu, keby sme sa naučili hospodárnejšie pracovať a lepšie hospodáriť."

Niet sporu o tom, že tieto slová sú plne časové a nanajvýš správne. Vidíme, na každom kroku, že sme sa dosiaľ nenaučili správne hospodáriť so zverenými prostriedkami a hodnotami tak, ako by bolo potrebné. Mnohí z nás často zabúdajú, že hodnoty a prostriedky, o ktoré ide, sú spoločným vlastníctvom všetkého pracujúceho ľudu, socialistickým vlastníctvom. Že teda hospodári každý z nás na spoločnom a súčasne na svojom, pre nás pre všetkých a tým aj pre seba.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP