Pondělí 24. března 1952

Z úhrnné částky výdajů našeho státního rozpočtu na rok 1952 připadá, jak již bylo řečeno, na financování našeho národního hospodářství 67,2 %, na sociální a kulturní účely 18,2 %, na národní obranu a bezpečnost 6,9 %. Tak převážná část celkových výdajů našeho rozpočtu je určena na další rozvoj našeho mírového průmyslu a zemědělství, na budování mohutných staveb socialismu na Ostravsku, na východním Slovensku i jinde, na výstavbu industrialisace Slovenska, na školství a výzkumné ústavy, na umění, vědu a kulturu vůbec, na zdravotnictví, na ochranu matek a péči o dítě, na rekreaci pracujících, na tělovýchovu a sport, na zajištění řádného, zdravého bydlení pro pracující, na sociální pojištění a podobně.

Toto všechno nad slunce jasněji ukazuje, jak náš státní rozpočet je opravdu rozpočtem mírovým. Svou touhu po míru a odhodlání mír bránit a ubránit projevuje náš lid denně ve své nadšené prácí na plnění budovatelských úkolů naší pětiletky. Dali jsme si do štítu heslo "Buduj vlast - posílíš mír". Ve znamení tohoto hesla každý den nastupují do práce miliony našich pracujících, mužů, žen i mládeže, v továrnách, v dolech, na stavbách i na polích, ve všech školách i vědeckých ústavech, prací svých rukou a mozků pomáhají z naší krásné země vybudovat opravdu pevnou a nepřemožitelnou tvrz míru, která se neskloní před žádným útokem, jehož by se proti nám odvážili naši nepřátelé. Náš lid nikdy neustoupí před svými nepřáteli. Nikdy a před nikým nebudeme kapitulovat, nikdy se nemůže a nikdy se nebude opakovat nový Mnichov. Naše Národní shromáždění je složeno z opravdových zástupců lidu, máme vládu, která je vládou lidu a neochvějně plní jeho vůli, a máme dnes armádu z lidu, s lidem srostlou a dobře připravenou přivítat útočníka - podle slov Stalinových - v plné zbroji. (Potlesk.) Své odhodlání bojovat za mír projevil náš lid při nesčetných příležitostech. Vzpomeňme, s jakým nadšením přijal výzvu Světové rady míru, žádající uzavření mírového paktu pěti velmocí. Na základě této výzvy ve dnech 25. května až 17. června loňského roku bylo u nás provedeno lidové hlasování. Zúčastnilo se ho 9,081.421 občanů, t. j. 98,38 % veškerého obyvatelstva naší země, staršího 15 let. Z nich 9,020.522, t. j. 99,33 % se bez výhrad vyslovilo pro požadavek, aby pět velmocí mezi sebou uzavřelo pakt míru, k němuž by se pak mohly připojit i další země. Těchto více než 9 milionů hlasů našich občanů - to byl také rozhodný protest proti opětovnému vyzbrojování západního Německa a válečné politice amerických imperialistů v této oblasti, odkud je přímo a bezprostředně ohrožena bezpečnost naší republiky. Současně s hlasováním vynesl náš lid i neúprosný soud nad zločinnou činností zrádné reakce, která v žoldu amerického dolaru, ve spolku se zavilými nepřáteli naší země z řad nacistů a jiných válečných zločinců by chtěla naši republiku rozvrátit a znovu uvrhnout do spárů kapitalistických vykořisťovatelů a utlačovatelů.

To je významný podíl v nesmírné mase téměř celé čtvrtiny lidstva, jež svým hlasováním se postavilo za výzvu Světové rady míru. A to podíl o to významnější, že tyto naše hlasy byly podepřeny konkrétními mírovými budovatelskými závazky, jejichž hodnota jde do stamilionů korun. Tak na příklad jen v kraji Ustí nad Labem bylo u příležitosti lidového hlasování uzavřeno na 22.500 závazků jednotlivců a na 2.000 závazků kolektivních. Na dole "Zápotocký" v Dubí u Kladna se horníci zavázali, že svůj těžební plán, který proti roku 1950 byl zvýšen o 16,38 %, splní do 23. listopadu 1951 a tím ušetří na materiálu částku převyšující 51/4, milionu korun. V závodě ČKD Stalingrad v Praze VII se dělníci zavázali, že úkoly třetího roku pětiletky splní do výročí Velké říjnové socialistické revoluce, při čemž tento jejich kolektivní závazek byl podepřen osobními závazky 82 % zaměstnanců závodu. Velké a hodnotné závazky byly uzavřeny i v zemědělství, kde na příklad 110 traktoristů ve slovenské Seredi se zavázalo, že plánovanou dobu na splnění úkolu třetího roku pětiletky zkrátí o padesát dní a že při tom ušetří 10 % pohonných hmot.

Splněním těchto a množství dalších závazků jsme významně přispěli k posílení tábora míru vedeného Sovětským svazem a účinně jsme podpořili světové hnutí obránců míru, které stále dosahuje dalšího a většího rozmachu. Nemine dne, aby tisk nebo rozhlas nepřinesl nové a nové důkazy o tom, jak neustále roste a mohutní světová fronta těch, kdo si vzali za úkol bojovat za trvalý mír.

Nezadržitelně se valí vpřed mohutný proud nezlomné vůle stamilionů obětavých bojovníků, kteří od slov o míru přešli k činům a nejrůznějšími akcemi stále masovějšího rázu maří uskutečňování zločinných plánů válečných paličů. Den ode dne sílí ve světě vědomí, že lid celého světa má jen jednoho a společného nepřítele - kořistnický a loupeživý imperialismus - a že jen ve společném boji jej lze porazit. Právě druhé zasedání Světové rady míru, které se konalo na sklonku minulého roku ve Vídni, ukázalo jasně, jak pevná a nerozborná je dnes již bojová jednota těch, kdo se semkli pod prapory Světové rady míru a v čele s lidem Sovětského svazu, Číny a zemí lidové demokracie povstali k rozhodné bitvě o štěstí člověka, o mír a svobodu, o demokracii a pokrok.

K posílení této pevné a nerozborné jednoty jsme právě nedávno přispěli znovu velmi významným způsobem. Byla to - jak už zde bylo vzpomenuto - návštěva našeho presidenta Klementa Gottwalda v hlavním městě Německé demokratické republiky Berlíně, která neobyčejně přispěla k utužení přátelství mezi lidem naší republiky a Německé demokratické republiky; posílila německý lid v jeho boji proti remilitarisaci západního Německa a v zápase o vytvoření jednotného, demokratického a mírumilovného německého státu na celém území Německa a tím pomohla účinně ke zpevnění velmi důležitého úseku světové fronty boje za mír.

I náš státní rozpočet na rok 1952 je velmi významným příspěvkem věci míru v celém světě. Je pádnou odpovědí na všechny válečné štvanice imperialistů a těžkou ranou jejich plánům na rozpoutání nové světové války, o nichž se mimo jiné dohadovali na nedávné konferenci v Lisabonu. Je odpovědí na jejich barbarskou válku v Koreji, kde se neštítí použít ani bakteriologických zbraní, odpovědí na jejich horečné zbrojení, na jejich opětovné vyzbrojování západního Německa, odkud chtějí vytrhnout k útoku proti Sovětskému svazu, proti zemím lidové demokracie, proti nám.

Plněním úkolů našeho státního rozpočtu na rok 1952, které nerozlučně souvisí s úkoly našeho pětiletého plánu, dokážeme, jak jsme pochopili to, čemu nás učí veliký Stalin, ukážeme, jak pevně jsme do rukou vzali věc míru a jak jsme odhodláni bránit ji až do konce.

A proto směle kupředu k novým a novým vítězstvím, která zajistí mír naší zemi i celému světu. (Potlesk.)

Místopředseda dr. Polanský: Dávám slovo posl. V. Davidovi.

Posl. V. David: Vážené soudružky, vážení soudruzi, vážení přátelé!

Rozpočet čtvrtého roku Gottwaldovy pětiletky, který tu dnes projednáváme, je svým obsahem jasným důkazem pevného rozhodnutí našeho lidu vybudovat v naší zemi socialismus a je výrazem postupujícího úsilí naší strany, vlády a lidu přispět všemi silami k zachování a upevnění míru.

Chtěl bych projednávání našeho rozpočtu uvést v souvislost s velkou událostí, jakou bylo projednávání a schválení státního rozpočtu v SSSR na rok 1952 ve dnech 5. až 8. března t. r. v Nejvyšším sovětu SSSR. Rozpočet Sovětského svazu na rok 1952 je výrazem nepřemožitelného úsilí o udržení míru a o vybudování komunismu. V tomto rozpočtu činí příjmy 509,9 miliardy rublů a vydání 476,9 miliardy rublů. Z výdajů je určeno 180,4 miliardy na rozvoj národního hospodářství, 124,8 miliardy na sociální a kulturní opatření, 113,8 miliardy na obranu země, 14,4 miliardy na vydržování orgánů státní správy a 8,9 miliardy na výplatu výher a úroků z půjček.

Tato čísla mluví o velikých úspěších, jichž dosáhl sovětský lid pod vedením Všesvazové komunistické strany (bolševiků) a generalissima soudruha Stalina na všech úsecích mírového budování, v průmyslu, v zemědělství, v kulturní výstavbě a jinde. (Potlesk.) V číslech sovětského státního rozpočtu je vyjádřen obrovský rozmach výrobních sil, neustálé upevňování hospodářské moci země, slavné úspěchy při vytváření hmotné a technické základny komunismu.

V popředí úsilí sovětského lidu jsou veliké stalinské stavby na Volze, Dněpru, Donu, Amu-Darji, stavby velikých elektráren, kanálů, zavlažovacích sítí, projekty, jež co do smělosti nemají obdoby ve světě a jež sovětský lid s nesmírným nadšením rychle uskutečňuje. Jejich provedení podstatně zvýši národní bohatství, výrobu elektrické energie, neobyčejně rozšíří a zvýhodní vodní dopravu, umožní zavlažení rozsáhlých prostor země. Tyto velké stavby komunismu jsou přesvědčivým důkazem mírového snažení sovětských lidí. Vyžadují velikého množství pracovních sil, ocele, cementu a techniky, zatímco v imperialistických Spojených státech jsou tyto zdroje vynakládány na šílené zbrojení a stavbu útočných vojenských základen.

Zároveň však uskutečňováním velikých staveb komunismu dosáhl Sovětský svaz vynikajících úspěchů i v četných jiných oblastech mírového budování. Národní důchod, který v Sovětském svazu patří všem pracujícím, vzrostl v roce 1951 ve srovnání s rokem 1950 o 12 %. Tím bylo umožněno značně zlepšit materiální poměry dělníků, rolníků a inteligence a zajistit další rozšíření socialistické výroby ve městech a na venkově. Systematicky jsou snižovány ceny a rozšiřován trh, vzrostla kupní síla rublu a limit mezd, plocha obytných domů, postavených v r. 1951, činí 27 milionů m2. Mimo to bylo na vesnicích postaveno na 400.000 domů. Bylo dále postaveno 5000 nových škol, 50.000 nových lůžek v nemocnicích a porodnicích, počet kin vzrostl o 4000 atd.

Mírové úsilí sovětských lidí zračí se přesvědčivě také v nevídaném rozmachu vědy a umění, jak to bylo nedávno jasně prokázáno ve zprávě o udělení Stalinových cen za vynikající práce v oblasti vědy, vynálezů a umění.

Takové byly v minulém roce výsledky mírové práce v Sovětském svazu. Soudruh Stalin na besedě s korespondentem Pravdy loni v únoru řekl: "Žádný stát, tedy ani stát sovětský, nemůže rozvíjet naplno civilní průmysl, zahájit velké stavby, jako jsou hydroelektrárny na Volze, Dněpru, Amu-Darji, vyžadující desítky miliard rozpočtových výdajů, pokračovat v politice systematického snižování cen zboží hromadné spotřeby, vyžadující rovněž desítky miliard rozpočtových výdajů, investovat stovky miliard na obnovu národního hospodářství, zpustošeného německými okupanty, a spolu s tím zároveň rozmnožovat své obrovské síly, rozvíjet válečný průmysl."

Rozpočet Sovětského svazu na rok 1952 je zároveň výrazem nezměrné síly a stále se upevňující moci Sovětského svazu, která nahání strach imperialistickým válečným štváčům. Sovětský svaz je pro mír, hájí věc míru. Nezapomíná však při tom na svou obranu a je připraven přivítat imperialistické útočné šílence - kdyby se o něco pokusili - v plné zbroji! (Potlesk.)

Mírumilovní lidé v celém světě s pocity největší radosti a uspokojení sledují rychlý vzrůst gigantické síly a moci SSSR. Vzpomínají, jak západní imperialisté v čele s Trumanem a Churchillem v minulé válce spekulovali na to, že SSSR se zakrvácí, vysílí a oni pak slabému budou diktovat, jak angloameričtí imperialisté po válce diskriminačními opatřeními dělali sovětské zemi nejrůznější obtíže při obnově válkou zpustošených území.

Avšak nic to imperialistům nebylo platné. Vítězný Sovětský svaz přes jejich diskriminaci sám v neuvěřitelně krátkém čase se rychle zotavil z válečných ran a mocným heroickým rozmachem nesmírných tvůrčích sil svého lidu stal se nejmocnější zemí světa, pevnou záštitou velkého tábora míru. (Potlesk.) A nejen to, Sovětský svaz za tuto dobu několika let poskytl řadě zemí, jež osvobodil, mezi nimi i naší, velikou nezištnou pomoc při budování jejich nového života.

Tyto skutečnosti jsou nám i dnes, kdy projednáváme svůj vlastní rozpočet, přesvědčivým dokladem o správnosti nastoupené cesty vybudování socialismu v naší republice, o správnosti naší zahraniční politiky - gottwaldovské politiky upřímného a věrného přátelství a spojenectví se Sovětským svazem. (Potlesk.) Tato politika je politikou našeho lidu, vyvěrá z jeho přání a vůle, je to politika míru v zájmu šťastného a spokojeného života pracujících.

Byly doby, kdy našimi t. zv. "přáteli" a "spojenci" byly úpadkové kapitalistické západní velmoci, které z nás udělaly své vasaly, strhly nás s sebou do hospodářské krise a na konec donutily ke kapitulaci před hitlerovským fašismem. Tyto doby jsou provždy pryč. "Naše státní loď našla svůj bezpečný přístav," řekl soudr. Klement Gottwald. A my víme, že tento přístav poskytuje nejen plnou bezpečnost, nýbrž současně otvírá naší státní lodi výjezd na širé nesmírné moře našeho mírového světa. Dnes je naším spojencem, ochráncem a přítelem nejmocnější a nejpevnější země světa, která je nejspolehlivější zárukou míru, země, která jde v čele kupředu k výšinám komunismu a ukazuje cestu všem. Její denní materiální a jiná pomoc zajišťuje zdar našeho budovatelského úsilí. Z neocenitelných zkušeností SSSR se denně učíme, vědomi si toho, že bez těchto zkušeností bychom - u nás socialismus nikdy nemohli vybudovat.

Projednávajíce smělá čísla našeho rozpočtu, uvědomujeme si, že máme-li velké nastávající úkoly splnit, musíme se od SSSR i nadále a důkladněji stále učit, že ještě více musíme na všech úsecích uplatňovat sovětské zkušenosti. Život nám dokázal, že vždy a všude, kde jsme těchto zkušeností používali, dobře jsme dělali, měli jsme úspěchy a vyvarovali jsme se chyb. A naopak, kde jsme tyto zkušenosti neuplatňovali, kde byly přehlíženy a podceňovány, špatně jsme dělali, zabředli jsme do zbytečných těžkostí, měli jsme škody a opožďovali jsme se.

Díky velké a bratrské nezištné pomoci SSSR dostává se rychle naše výroba, technika, věda a kultura na vysoký stupeň rozvoje a dokonalosti, dosahujeme úspěchů u nás nikdy před tím nevídaných a netušených. Podobné zkušenosti mají i ostatní země našeho mírového tábora. Všude zde, díky pomoci a podpoře se strany SSSR, rozvíjí se nový, tvůrčí, svobodný a radostný život, upevňují a rozšiřují se vzájemné přátelské vztahy a spolupráce k prospěchu národů těchto zemí a k prospěchu věci míru v celém světě.

Zahraniční a vnitřní nepřátelská reakce chtěla nás odtrhnout od SSSR a srazit do područí amerických imperialistů. Náš pracující lid, vedený komunistickou stranou, v čele se soudr. Gottwaldem, zmařil však v únoru 1948 tyto úklady. Nespojili jsme svůj osud se silami kapitalistického vykořisťování a války, se silami, nad nimiž dějiny vyřkly svůj soud, nýbrž se zemí svobody, pokroku, socialismu a míru, se zemí, která jde mílovými kroky kupředu, ke komunismu. A v tomto rozhodnutí náš lid navždy vytrvá. (Bouřlivý potlesk.)

Američtí imperialisté a jejich vatikánští a titovští sluhové ve dne v noci útočí na naše spojenectví a přátelství se Sovětským svazem. Urážejí, pomlouvají, snižují zemi socialismu a její úspěchy, její techniku a kulturu. Namáhají se rozviklat, narušit a přervat naše československo-sovětské vztahy. Vymýšlejí denně nové lži a útoky. Dávají tím znát, jak je pálí a uvádí do zuřivosti naše skálopevné československo-sovětské přátelství. Nás nikoho však nezmýlí. Nevyměníme svou samostatnost a svobodu za jejich otrocký chomout, nechceme zpět do svých kvetoucích závodů a družstevních polí jejich chráněnce, bývalé zrádné a cizácké kapitalistické a statkářské příživníky. Nevyměníme zajištěnou práci pro všechny, zdravotní a sociální zabezpečení a důstojný kulturní život našich lidí za jejich kapitalistické vykořisťování, nezaměstnanost, bídu a hlad. (Potlesk.)

Víme, že nebýt spojenectví, přátelství a veliké pomoci Sovětského svazu a soudr. Stalina, neměli bychom dosažených vymožeností, nýbrž naše národy by živořily v nesvobodě jako bezmocné figury na americké imperialistické šachovnici, jako národy vystavené na pospas německé imperialistické agresi.

A z ohromujících cifer sovětského rozpočtu náš lid správně usuzuje, co to bude i pro nás znamenat. Bude to znamenat další velikou materiální i technickou pomoc SSSR našemu průmyslu, stavebnictví, dopravě, zemědělství, vědě a umění. Bude to znamenat další zajištění plné zaměstnanosti našich pracujících, dodávky rud a jiných nejrůznějších cenných surovin, nedostižné nové sovětské stroje a zařízení, použití nových sovětských vynálezů, výrob a pracovních method, zajištění mohutných, spolehlivých a výkonných strojů, jež pomohou socialistické přestavbě našeho zemědělství, využití všech pokroků sovětské zemědělské vědy, další účinnou pomoc léky a zařízením našemu zdravotnictví, nová mistrovská díla sovětských filmových pracovníků atd.

A proto ať se vztekají imperialističtí paliči, jak libo. Náš lid nezastraší, nezískají a od Sovětského svazu neoddělí. Ví a bude si vědět rady i s jejich špiony, diversanty a teroristy a republiku si jimi nedá rozvracet. Jasnou odpovědí na imperialistické štvanice a zločiny proti nám jsou naše nové závody, přehrady, družstva, připravenost našich ozbrojených sil. Naší odpovědí je rostoucí zájem mas o život a zkušenosti sovětských lidí, účast skoro jednoho milionu pracujících na učení se ruskému jazyku, naší odpovědí je i nových 800.000 členů Svazu československo-sovětského přátelství. Ti, kteří se rozhodli vybudovat socialismus, kteří cítí, že si sami ze své vůle v této zemi vládnou, kteří již sklidili mnohé plody své budovatelské práce, kteří jsou z celé duše pro zachování míru a dělají proto vše, co je v jejich silách, i kteří se opírají o mocný, věrný a bratrský Sovětský svaz a o soudr. Stalina, ti všichni naši prostí pracující lidé mají dostatečně pevné nervy a silnou vůli, aby všechny obtíže překonali a všechny útoky a plány imperialistů zmařili.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP