Úterý 25. března 1952

Z toho je zřejmo, že budování socialismu je nejkratší, nejrychlejší a nejspolehlivější cesta k zajištění a upevnění míru v naší zemi i míru ve světě. (Potlesk.) Převaha, kterou mají v tomto směru mírové síly, poněvadž se opírají o nový společenský řád, který stojí vysoko v každém ohledu nad starou kapitalistickou soustavou, se odráží také v rozdílu, který je na první pohled patrný v rozpočtech kapitalistických zemí a zemí socialismu. Americký imperialismus je nucen použíti 3/4 svého rozpočtu na zbrojení a donutil své přisluhovače v Anglii, ve Francii a v jiných kapitalistických státech, aby obětovali na válečné výdaje více než polovinu všech svých příjmů. Imperialisté vědí, že nemohou s útokem započíti, dokud nebudou míti převahu nad táborem míru. Aby změnili dnešní poměr sil, který není pro ně příznivý, přikročili k šílenému zbrojení za cenu zničení svého mírového hospodářství, které vede k dalšímu snižování životní úrovně a zbídačování vlastních zemí. Tím se přirozeně prohlubují rozpory v samém lůně kapitalistického světa. Vedle toho obava z mírového soutěžení, které stupňuje převahu tábora míru, je další příčinou, proč je třeba být připraven na útok nepřítele, který v beznadějném postavení a v zoufalství by mohl hledat východisko ve válečném dobrodružství.

Na obranu proti tomuto nebezpečí je pamatováno v našem letošním rozpočtu částkou 23 miliard, t. j. necelých 7 % všech státních příjmů. Tyto finanční prostředky jsou přiměřené našim možnostem a jsou dostatečné, aby výstavba obrany naši vlasti mohla pokračovat a úspěšně se rozvíjet. Z horoucí lásky českých a slovenských vlastenců k vlasti, k socialismu a k Sovětskému svazu, z nadšené práce dělníků, rolníků a pracující inteligence pod vedením Komunistické strany Československa a vrchního velitele, presidenta republiky soudruha Klementa Gottwalda vybudujeme z naší vlasti skutečně nepřemožitelnou, skálopevnou baštu socialismu a míru. (Dlouhotrvající, hlučný potlesk.)

Netřeba se bát budoucnosti, i když je třeba očekávat na straně válečných žhářů další stupňování válečných příprav a válečných štvanic. Lidstvo se dnes války nemusí obávat. Strach z války musí mít oprávněně ti, kteří ji připravují. Většina lidstva poznala, že skutečným původcem válek je kapitalismus, a je jisto, že světový válečný požár, kdyby se jej podařilo válečným podněcovatelům roznítit, znamenal by také smrt kapitalismu. (Potlesk.) Věc míru je dnes v pevných, silných, nepřemožitelných rukou sovětských vlastenců,, budovatelů socialismu, všech pokrokových lidí na celém světě. Vykořisťovatelům se nepodaří hnát jen tak snadno, jako v minulosti, lid na válečná jatka, aniž by nenarazil na mohutný odpor dělnické třídy, pracujícího lidu vlastních zemí. Myšlenka míru má obránce a spojence ve všech zemích, ve všech státech, na celém světě. Boj za světový mír, jakkoli obtížný a tvrdý, bude vybojován vítězně. Vždyť jej řídí s velitelského pahorku ten, který ztělesňuje vítězství: generalissimus míru - soudruh Stalin! (Shromáždění povstává. - Bouřlivý dlouhotrvající potlesk.)

Místopředseda David (zvoní): Děkuji panu ministru národní obrany dr Alexeji Čepičkovi za jeho projev.

Slovo má posl. Burda.

Posl. Burda: Soudružky a soudruzi, paní a pánové poslanci!

Náš státní rozpočet na rok 1952 je ve svém plném rozsahu rozpočtem mírovým. Zračí se v něm veliké úkoly, které vytyčila naše komunistická strana a naše vláda k dalšímu rozvoji průmyslové i zemědělské výroby, k rozvoji dopravy, ke zvýšení životní úrovně pracujících v našem státě. Z čísel rozpočtu je jasně zřejmá péče naší komunistické strany a naší vlády o všestranný rozvoj kultury, školství a pokrokové vědy.

V rozpočtu jsou zahrnuty i prostředky, nutné k budování obrany a bezpečnosti země. Je tomu tak proto, jak ukázal soudruh Gottwald v rozkaze ke Dnu armády, že "zatím co se v SSSR a lidově demokratických zemích bouřlivě rozvíjí dílo výstavby a sílí boj za mír, v zemích kapitalismu organisují američtí imperialisté stále zběsileji proti vůli pracujícího lidu a na jeho účet křižácké tažení proti SSSR a zemím lidové demokracie. Nejenom vedou agresivní válku v Koreji, ale dokončují znovuvyzbrojení Západního Německa a zesilují provokace také proti naší republice. Vědom si nebezpečí, zvyšuje náš pracující lid úsilí, aby spolehlivěji zabezpečil obranu vlasti a účinněji bojoval za udržení míru."

Náš pracující lid při budovatelské práci bedlivě sleduje válečné přípravy imperialistických útočníků. U vědomí, že síly tábora míru jsou nepřemožitelné, že jsou s to zadržet zločinnou ruku válečným paličům, si náš lid stále více uvědomuje že imperialističtí nepřátelé nás nesmí v žádném směru překvapit. Proto i v letošním roce činíme opatření pro další upevnění obrany naší vlasti.

A to právě kapitalistickým útočníkům nejde do krámu, do jejich válečných plánů. Proto ve spolupráci se zbytky poražené buržoasie u nás a zrádci všeho druhu se snaží i obranu naší země narušovat. Roznášejí na př. pomluvy, jako by budování armády bylo v rozporu s mírovým úsilím našeho pracujícího lidu. Jim by samozřejmě lépe vyhovovalo, kdybychom u nás o boji za mír jen mluvili a při tom hospodářsky silnou republiku i obranu své země nebudovali. Chtěli by, abychom v případě jejich útoku na nás byli bezbranní. Avšak náš lid, poučen slovy soudruha Stalina, že agresora je třeba přivítat v plné zbroji, chce být také připraven v případě útoku přivítat agresora tak, jak se na potomky slavných husitů a vítězné budovatele socialismu sluší a patří. (Potlesk.)

Život v našich městech i vesnicích je naplněn mírovou budovatelskou prací. Náš lid si přeje a potřebuje mír, aby mohl vybudovat ve své zemi ještě šťastnější život sobě i příštím generacím. Nemá útočných úmyslů. Odsuzuje agresivní válku a považuje ji za zločin proti lidstvu. Náš lid nikomu nevyhrožuje a svůj společenský pořádek nikomu nevnucuje. Přeje si svobodu a přeje ji i jiným.

Přeje si mír a je rozhodnut všemi prostředky tábor míru a socialismu posílit. A věci vítězství a upevnění míru poslouží, jestliže široké masy našeho pracujícího lidu si budou plně vědomy, že bojovat za mír u nás dnes znamená především vzorně plnit na všech úsecích úkoly pětiletého plánu i budovat obranu své země, a jestliže i budování obrany země vezmou ještě pevněji do svých rukou. Neboť "čím silnější a zdatnější bude naše branná moc" - řekl soudruh Gottwald - "tím pevnější a silnější bude i světová fronta míru."

Kapitalisté budují svoji armádu s úmyslem napadnout jiné státy, porobit svobodymilovné národy. Budují armádu, aby ozbrojenou mocí udrželi a násilím rozšířili své třídní panství, aby mohli lid vykořisťovat a utlačovat. Proto také svoji často jen žoldáckou armádu vychovávají v duchu imperialismu, v duchu rasového a národnostního útlaku jiných národů, v duchu nenávisti k lidu jiných zemí. Na př. reakční americký novinář J. Wallic formuloval ideologii amerických vojenských kruhů takto:Ať mají jiné národy vlastní systém. Naším systémem je vraždit. Je to americký systém a proto je nejlepší." A že imperialisté dovedou tuto zrůdnou theorii uplatnit v praxi, ukazují jejich barbarské zločiny v Koreji.

Náš pracující lid, osvobozen slavnou sovětskou armádou, rozbil okovy kapitalistického otroctví a úspěšně buduje socialismus ve své zemi. Svoji armádu buduje proto, aby chránila společné budovatelské dílo, svobodu a nezávislost země. Naše armáda, vedená po vzoru slavné Sovětské armády, je na rozdíl od kapitalistických armád armádou vskutku lidovou, národní armádou. Je s lidem těsně spjata, lid ji považuje za svoji armádu a všestranně ji podporuje. Do velitelského sboru naší armády přicházejí nejlepší pracovníci ze všech pracovišť, aby pomohli budovat armádu v novém duchu, v duchu vítězných idejí dělnické třídy.

Politickou výchovou, stranickými i mládežnickými organisacemi jsou naši vojáci vychovávání k lásce k vlasti, k hrdosti na budovatelské dílo našeho lidu, k lásce a k věrnosti k Sovětskému svazu a k zemím lidové demokracie. Jsou po vzoru slavné sovětské armády vychovávání v duchu přátelství k jiným národům, v duchu respektování jejich samostatnosti a svébytnosti, v duchu osvobození všech utlačovaných národů. Naše armáda je prodchnuta myšlenkou proletářského internacionalismu, úctou k jiným národům, k dělníkům a rolníkům všech zemí. Je rozhodným nepřítelem imperialistů, nepřítelem všech osnovatelů nové války. Je však věrným přítelem a spojencem pracujících celého světa.

Naše armáda však není jen spolehlivým ochráncem revolučních vymožeností lidu, svobody a nezávislosti země. Je současně i významným pomocníkem při výstavbě socialismu v naší zemi. Vychovává dnes republice tisíce kvalifikovaných pracovníků, řidičů, traktoristů, mechaniků, techniků i lékařů.

Mimo služební úkoly se vojáci z vesnic během základní služby v armádě učí v zemědělských kroužcích a připravují se k tomu, aby po návratu z činné služby uměli na základě zkušeností sovětských kolchozníků budovat JZD a dobře v nich pracovat.

Vojáci v rámci patronátů pomáhají státním strojním stanicím při opravách strojů, učí traktoristy, jak se stroji zacházet, jak je ošetřovat a opravovat. Jen v měsíci únoru loňského roku opravili vojáci dobrovolnými brigádami na STS 167 traktorů a řadu dalších strojů a zorganisovali pro 1500 pracovníků STS přednášky a besedy. (Potlesk.)

V době nutných prací vojáci v tisícových počtech přicházejí na pomoc rolníkům v JZD, státním statkům i dělníkům na stavbách a v závodech a pomáhají zvládnout pracovní úkoly. Nikde v kapitalistickém světě nenajdeme takového přikladu.

V našich vesnicích a v závodech pracující vždy s radosti očekávají příjezd vojáků a vojenských kulturních souborů. Vojensko-umělecké kroužky v minulém roce jen v měsících lednu až květnu provedly v závodech, JZD i při jiných příležitostech 1757 vystoupení. Armádní umělecký soubor Víta Nejedlého, jehož vystoupení v minulém roce vidělo na půl milionu lidí, se stal miláčkem naší veřejnosti. Vojenské umělecké soubory aktivně a progresivně již dnes ovlivňují celý náš kulturní život.

Také sportovci naší armády si přes všechny překážky svým vzorným vystupováním a rostoucím uměním vybojovali nejen dobré jméno, ale i čestné místo v našem sportu. Celý svět dnes zná vojáka naší armády, škpt. Emila Zátopka. (Potlesk.)

Naše armáda se stává mohutnou výchovnou institucí, kde v procesu politické, vojenské a všeobecné výchovy jsou formování politicky vyspělí, mravně silní, stateční a iniciativní budovatelé socialismu, skuteční opravdoví vlastenci. Vojáci naši armády stojí v jedině frontě všeho pracujícího lidu při budování socialismu a v boji za světový mír. Po boku slavné a mocné sovětské armády je naše armáda armádou míru a přátelství mezi národy.

Je svatou povinností každého upřímného vlastence, každého bojovníka za mír, aby přispěl k posílení obranyschopnosti naší vlasti a našich ozbrojených sil a aby podle zářného vzoru sovětských lidí byl sám vždy k obraně své vlasti připraven.

Rozvíjením branné výchovy a svou masovou účastí v branných kroužcích, organisovaných Svazem pro spolupráci s armádou, náš pracující lid a zvláště mládež novým a účinným způsobem přispějí k výstavbě a zabezpečení obrany naší vlasti.

Pomáhat rozvíjet brannou výchovu, která má významnou úlohu při zvyšování obranné schopnosti naši země, pomáhat Svazu pro spolupráci s armádou je čestným a důležitým úkolem masových organisací i národních výborů. Zvláště Československý svaz mládeže a Sokol se musí daleko aktivněji než dosud na provádění branné výchovy podílet a Svazu pro spolupráci s armádou pomáhat. Za účinné pomoci masových organisací a národních výborů a za jejich aktivní účasti stane se jistě branná výchova záležitostí a potřebou širokých mas pracujícího lidu.

Při budování socialismu i obrany vlasti jsou nám zářným příkladem pracující Sovětského svazu, kteří stojí v čele bojovníků za mír. Sovětská armáda mohla rozdrtit zrůdnou Hitlerovu vojenskou mašinérii, zbavit národy útlaku nacistických okupantů a všemu lidstvu vybojovat mír také díky tomu, že věc obrany země byla a stala se v Sovětském svazu záležitostí a předmětem péče všeho lidu.

Učme se od Sovětského svazu, jak pod vedením s. Gottwalda vítězně budovat socialismus v naší zemi. Učme se od Sovětského svazu i budovat obranu své země, aby boj proti osnovatelům nové války byl zakončen vítězstvím tábora míru, vedeného Sovětským svazem a velikým Stalinem. (Hlučný potlesk.)

Místopředseda David (zvoní): Děkuji posl. Burdovi. Slovo má posl. Pašek.

Posl. Pašek: Vážení soudruzi a soudružky, vážení přátelé!

Státní rozpočet na r. 1952, který dnes projednává Národní shromáždění, je skutečným rozpočtem mírového budování. O tom, že náš státní rozpočet je a zůstává rozpočtem mírového budování, svědčí i ta okolnost, že na zajištění bezpečnosti státu, vnější i vnitřní, je věnováno jen 6,9 % výdajů státního rozpočtu.

Nejdeme tedy cestou, po níž se ubírají kapitalistické státy, které zvyšují rok od roku rozpočtové vydání na zbrojení a přípravu nové války. Mimo to v Americe, kde přes tri čtvrtiny svého rozpočtu věnují na přípravy k válce, mají ještě zákon, který dne 10. října 1951 podepsal Truman, podle kterého financují podvratnou činnost proti Sovětskému svazu a zemím lidové demokracie. Americký zákon povoluje 100 milionů dolarů k financování jakýchkoli osob, žijících v Sovětském svazu, Polsku, Československu, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a Albánii, nebo osob, které uprchly z těchto zemí, buď k jejich organisování ve vojenské oddíly, které by podporovaly organisaci Severoatlantického paktu, anebo k jiným účelům, t. j. k financování vrahů, špionů a diversantů. Ano, vraždy, zrada vlasti, sabotáž, teror proti lidu - to je zákon americké vlády.

Je na každém poctivém Čechu a Slováku, který miluje svou vlast a má na mysli blaho svého národa, svých dětí, aby se přičinil o to, aby miliony dolarů amerických kanibalů byly vyhozeny do větru.

Jsme si všichni dobře vědomi toho, že rychlý vývoj výstavby socialismu v naší zemi staví náš lid před nové úkoly. Je nutno zesílit bdělost a ostražitost proti nepříteli. Bezpečnost našeho státu je bezpečnost našeho lidu; škůdcům, sabotérům a vrahům se nesmí podařit narušit naše úkoly 4. roku pětiletky a státního rozpočtu.

Vítězství dělnické třídy a úspěchy budovatelské práce vedou k zesílení odporu poražené třídy a znovu se potvrzuje poučka, že svržení vykořisťovatelé se nesmiřují se svou porážkou a sahají ke krajním prostředkům, aby se znovu dostali k moci a znovu mohli vyssávat pracující lid. Domácí reakce vyvíjí svou protistátní činnost, jak ze zkušenosti denně se přesvědčujeme, v úzkém spojení se zahraniční reakcí, a tak proti pokojně pracujícímu lidu, který spolu se stamiliony lidí na celém světě svou prací bojuje za mír a proti válce, usiluje skupina nepřátel uvnitř státu i za hranicemi všemi prostředky o návrat vykořisťovatelů. Na naše území jsou vysíláni školení agenti, špioni a teroristé, aby organisovali sabotážní a teroristické sítě a aby spojovali zbylé příslušníky reakce, kteří ve svém marném úsilí o zvrat našich poměrů spoléhají na válku proti vlastnímu národu.

Jméno malé pokojné vesničky Babic, kde byla 2. července 1951 provedena surová vražda 3 členů místního národního výboru, se vrylo nesmazatelně do paměti všeho našeho lidu. Smrt babických hrdinů, kteří padli uprostřed obětavé práce pro rozkvět své obce a své vlasti, zavolala jako bitevní polnice do řad našeho pracujícího lidu a sjednotila jeho vůli k ještě bdělejší pohotovosti vůči třídnímu nepříteli, který se ve své zavilé nenávisti nezastavuje ani před nejhroznějším zločinem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP