Úterý 25. března 1952

Cílem babického zločinu bylo zastrašit naše poctivé občany, odehnat je od díla na výstavbě republiky, rozvracet a brzdit tuto výstavbu. A konečným cílem bylo nastolení někdejšího panství kapitálu. Zločinci a jejich inspirátoři počítali u našich lidí se stejnou zbabělostí, jaká je charakteristická pro ně. Přepočítali se však. Svým zločinem dosáhli pravého opaku. Na místa mrtvých hrdinů nastoupili noví, stejně nadšení pracovníci. Vrahové byli v několika dnech rozdrceni a smeteni společným úsilím našich bezpečnostních orgánů a občanů. Byli rozdrceni společnou vůlí našeho lidu, pevnějšího a jednotnějšího než kdykoliv dříve, ještě odhodlanějšího vybudovat ze své vlasti domov štěstí, domov socialismu.

Tento surový zločin ukázal našemu lidu v plném světle západní imperialisty a pravou tvář jejich zločineckých, bídáckých pomocníků u nás a mobilisoval pracující lid ke zvýšení bdělosti a k rozhodnějšímu boji vůči nepřátelům naší republiky. Se stejnou pohotovostí a nelítostností, s jakou byla likvidována skupina vrahů na Jihlavsku, dopadnou orgány naší bezpečnosti, opírající se o lid, každého, kdo se pokusí ohrožovat pokojnou práci a životy našeho lidu. Také proces, který v lednu t. r. probíhal v Praze, s 8 špiony výzvědné americké služby CIC, jasně prokázal, koho si američtí imperialisté vybírají za své agenty, že jsou to podvodníci, zlodějové, darmošlapové, štítící se práce, zrádci, nejhorší spodina lidské společnosti. Tito darebáci utekli k americkým paličům války, úhlavním nepřátelům našeho lidu proto, aby v jejich žoldu na našem lidu prováděli bestiality, kterým se naučili v hitlerovských službách. Mařit svobodnou práci našeho lidu, zastrašovat, vraždit a ničit - to byl jejich úkol, stejně jako vrahů z Babic a j. I v tomto případě příslušníci pohraniční stráže a SNB ve, spolupráci s ostatním lidem zneškodnili včas jejich zločineckou činnost a po zásluze se jim dostalo spravedlivého trestu.

Rovněž 12členná špionážní a teroristická skupina, která byla ve dnech 12. až 15. března souzena státním soudem v Praze, znovu dokazuje, že zbytky kapitalistů a reakce se staví na odpor proti budovatelskému úsilí našeho lidu. Vědí, že vlastními silami nemohou zvrátiti lidově demokratické zřízení. Proto počítají na pomoc zvenku a dávají se do služeb imperialistů, kteří hledají pomoci svých agentů naše slabá místa, jimiž by pronikali do naší země, aby mohli brzdit naši výstavbu, připravovat rozvrat a oslabovat naši bojovou schopnost v případě napadení. Všechny členy této skupiny, jejímž vůdcem byl Josef Pavelka a dalšími členy tlupy syn někdejšího protektorátního ministra Havelka, syn továrníka, velkouzenáře a řezníka Hájek, dcera nájemce velkokavárny Štočková, majitel autodílny Weber a jiní, spojovala nenávist k lidově demokratickému zřízení, touha po lehkém, rozmařilém životě a naděje na válku, od níž si slibovali návrat kapitalismu. Proto se stali ochotnými a horlivými služebníky připravovatelů války, amerických imperialistů.

Jejich úkol byl: Provádět špionáž a teror, převádět přes hranice zrádce. Zvláště nebezpečný úkol měla sehrát skupina, která v případě války měla být pátou kolonou a měla umožnit přistání amerických agentů a záškodníků na našem území, zrazovat vojenská tajemství atd. Přesně podle směrnic americké výzvědné služby byla provedena vražda našeho důstojníka SNB. Věděl o ní také americký špion, bývalý vedoucí pražské americké agentury Nathan Oatis, se kterým tato banda spolupracovala. Rozsudkem nad těmito zločinci rozdrtil náš pracující lid další nebezpečné hnízdo banditů, zrádců národa ve službách amerických válečných štváčů. Vrahům, sabotérům a rozvratníkům v ČSR pšenice neporoste. Nepomůže tomu ani americký zákon, ani Hlas Ameriky, ani t. zv. Hlas Svobodné Evropy.

Nepomohou tomu ani skřeky Zenkla, Ripky, Procházky, Majera, Peroutky a ostatních, kteří ze západních rozhlasů vlastizrádně štvou proti naší republice, kteří svými lživými ústy pronášejí pokrytecká slova o humanitě, o Masarykovi a Benešovi a přitom ve spojení s americkými imperialisty a nacistickými hrdlořezy posílají vrahy, aby zákeřně zabíjeli naše občany a funkcionáře, usilující o lepší život národa. Pracující lid v naši zemi znemožní jejich plány. Má k tomu dosti síly a zkušenosti. Má k tomu také Sbor národní bezpečnosti, který vede nesnadný a složitý boj se zákeřným nepřítelem a během tohoto boje se školí, vychovává a zoceluje své řady. Je velkou ctí být příslušníkem naší Národní bezpečnosti! Jsme na ně hrdi, patří jim náš dík a jejich odpovědné práci čest! Naše národní bezpečnost stojí v otevřeném boji s třídním nepřítelem a jejím úkolem je vykořenit nepřátele lidově demokratického zřízení. Každá složka naší Národní bezpečnosti plněním svých úkolů slouží tomuto společnému cíli.

Hlavním naším úkolem do likvidace vykořisťovatelských tříd je potlačovat odpor svržených tříd a organisovat obranu země proti pronikání špionů, agentů, diversantů a teroristů. Není náhodou, že škůdcovská a zrádná klika Slánský, Švermová, Šling a spol. si vybrala pro své plánované zrádné záměry také Sbor národní bezpečnosti a dosadila tam své agenty, jako byli Pavel, Šváb a Závodský. Zásluhou Ústředního výboru naší strany však byli odhaleni a tak zneškodněni vyložení zrádci a spojenci třídního nepřítele ve Sboru národní bezpečnosti.

Tím byla výpočtům americko-anglických imperialistů zasazena nesmírná rána. Neznamená to však, že by se naši nepřátelé přestali zajímat o naši Národní bezpečnost. Víme přece, že třídní nepřítel nikdy nespí. Hledá a bude hledat nové osoby, které by mohly posloužit jeho zájmům. Soustřeďuje se v prvé řadě do řad příslušníků zbytků poražené buržoasie a venkovských boháčů, kteří se ve své slepé nenávisti proti lidově demokratickému řádu, socialismu a pokroku spojí s každým nepřítelem naší republiky. Být bdělý a ostražitý je povinností každého příslušníka Sboru národní bezpečnosti, příslušníka pohraniční stráže a každého poctivého občana naší vlasti. Zkušenosti z loňského roku a řada procesů u státního soudu nám ukazují, že nepřítel je schopen všeho, aby mohl proniknout všude tam, kde by mohl rušit naši cestu k socialismu. Zvýšená bdělost našich pracujících zneškodní rozvratné pokusy nepřátel a zasloužený trest tvrdě dopadne na jejich hlavy.

V plzeňském kraji, který je jedním z nejzápadnějších krajů naši republiky a má přes 150 km státní hranice se západním Německem a s americkou okupační armádou, s jejími špionážními centrálami, máme řadu dokladů o tom, jak náš pracující člověk je bdělý a ostražitý a jak pomáhá pohraniční stráži a příslušníkům Sboru národní bezpečnosti odhalovat zločince a nepřátele našeho pokojného budování. Také dobrá spolupráce bezpečnostních orgánů s národními výbory a s příslušníky lidové milice přináší uspokojivé výsledky. Je ji třeba ještě zlepšit. Naši dělníci střeží své závody a znesnadňují provádění sabotáží a narušování plnění plánů v průmyslu. Členové JZD, malí a střední rolníci, odhalují stále více pravou tvář vesnických boháčů, kteří sabotují plnění plánu našeho zemědělství a chtějí ohrozit výživu národa. Velká většina našeho lidu chápe, že bezpečnost našeho státu je i bezpečností pro život a práci každého našeho občana, bezpečností každé jednotlivé rodiny. A proto se o bezpečnost naší vlasti nestará jen Sbor národní bezpečnosti, nýbrž všechen náš pracující lid. Náš lid je si plně vědom svého důležitého úkolu: Zabezpečit obranu svého státu, jeho bezpečnost při budování socialismu - to je vrcholnou povinností každého občana. Pracující lid si přeje, aby se v našem státním rozpočtu, který je rozpočtem mírovým, dostalo našim bezpečnostním sborům takových prostředků, aby naše obrana a bezpečnost republiky a tím všeho lidu byla zajištěna.

Nesplní se "proroctví" imperialistů a jejich lokajů, kteří by rádi viděli, aby se nám dílo nedařilo. Škůdcům, sabotérům a vrahům se nepodaří narušit úkoly čtvrtého roku pětiletky a státního rozpočtu. O to se postará náš lid; plněním a překračováním plánu dostanou nepřátelé pádnou a správnou odpověď.

Schválením letošního státního rozpočtu učiníme další krok k vybudování socialismu v naší vlasti. Ve čtvrtém roce pětiletky se přiblížíme k cílům, za něž desetiletí bojovali nejlepší synové a dcery dělnické třídy pod vedením naší KSČ a jejího předsedy soudruha Klementa Gottwalda. (Potlesk.) Rozpočet, který schválíme, dá nám prostředky, které umožňují provést nutná opatření k upevnění obranné schopnosti a zajištění bezpečnosti naší vlasti.

Československo nemá žádných útočných plánů. U nás platí zákon na ochranu míru. Nevyhrožujeme žádnému národu, ale republiku si rozvracet nedáme. Učiníme vše pro bezpečnost našeho státu, aby se každý poctivý občan republiky mohl věnovat v klidu a bez obav své práci, svému povoláni, aby mohl pracovat pro rozkvět republiky a štěstí své i svého národa. Věrně po boku Sovětského svazu, v čele s presidentem republiky Klementem Gottwaldem, půjde náš lid kupředu, k socialismu. (Potlesk.)

Místopředseda David (zvoní): Děkuji posl. Paškovi za jeho projev. Slovo má dále posl. dr Polanský.

Posl. dr Polanský: Vážené Národní shromáždění!

Projednávaný námi státní rozpočet je vyjádřením budovatelského úsilí našeho lidu. Dynamika tohoto úsilí je očividná a chtěl bych říci několik slov k jeho přítomné situaci.

V celé naší vlasti vzrůstá, mohutní a vzkvétá každým dnem mohutné dílo socialismu. Je výrazem vůle a rozhodnosti, síly a odpovědnosti našeho lidu, vůle vytvořit z našich krajů vlast šťastného života, vlast pokroku, demokracie a svobody. Dosud jsme dosáhli velkých úspěchů, sebevětší však nás nemohou ukolébat a uspokojit, nad žádnými úspěchy se nemůžeme zastavit. Celým svým pracovním nadšením, houževnatostí a dovedností musíme usilovat, abychom ještě bohatěji, ještě mnohostranněji a ještě revolučněji urychlili uskutečnění socialismu, a to nejenom budovatelskými činy, ale abychom tímto socialismem prozářili, rozradostnili a zapálili každé srdce, všechen rozum a všechnu obětavost i lásku našeho lidu k milované vlasti. Nikdy nebude dost příkladů, povzbuzení, zlepšovacích návrhů, kritických zkušeností a vzájemné pomoci, abychom budovali lépe, rychleji, hospodárněji.

Ohromná je zde pomoc Sovětského svazu a ještě podnětnější úchvatný příklad sovětského lidu, který je nám vzorem a nedostižným učitelem při každodenním rozhodování, uskutečňování. Jsme neskonale vděční za bratrskou pomoc i nezištné přispění a slíbili jsme, že učiníme vše, abychom byli nádherné družbě československo-sovětské vděčni, abychom svou vlast učinili hodnou sestrou sovětské vlasti, této země štěstí a míru.

Je samozřejmé, že každý úspěch na naší cestě k socialismu je trnem v oku našich nepřátel, je podnětem k tomu, aby zběsile štvali proti nám. Nesnesou pracovní soustavnost, nesnesou radostné tvůrčí nadšení, které denně zajišťuje milionům nejenom chléb, nýbrž i zdraví a sílu k dalším činům výstavby. Můžeme se ptát, kdo jsou naši nepřátelé. Odhalíme je v každém, kdo nepřeje novému životu, kdo je zapřisáhlým odpůrcem a ničitelským škůdcem všeho zdravého. Jsou to všichni, kteří tyli z vykořisťování druhých, kteří bezpracně shrabovali zisky z dřiny pracujícího lidu. Jsou to všichni, kterým lid vítězným únorem jednou provždy řekl tak dost" a kteří to dosud nechtějí nebo nemohou pochopit. Jejich řady mezi námi se den ode dne menší, ale nesmíme ani na chvíli polevit v bdělosti a ostražitosti. Je nutno se vší rozhodnosti znemožnit jejich rejdy a pikle, s největší rozhodností odhalit je ve všech skrýších a doupatech a s největší rozhodností zneškodnit jejich podvratnou činnost. Tak nám káže naše socialistické vlastenectví, tak nám přikazuje občanská povinnost.

Sleduje jenom, co chce tato hrstka stále včerejších rozvratitelů našeho hospodářství, co chce tato smečka věčně štvoucích a pomlouvačných nactiutrhačů všeho nového a krásného v naší vlasti. Přeje si zvrat poměrů, chtěla by znovu bezpracně zneužívat pracujícího lidu, chtěla by využívat a vykořisťovat, chtěla by navrácení všeho, co lid si právem učinil národním majetkem, co vtělil do podstaty národního jmění. Jednou s nimi lid skoncoval rozhodně a pádně. Nikdy již se nedostanou ke slovu a nikdy již nebudou hrozit a vyhrožovat výlukami a střílením do dělníků, nikdy již se nebudou paktovat s cizími kapitalisty a zaprodávat naši půdu, naše nerostné bohatství, doly a hutě. To nechť si jednou provždy zapamatují! A kdyby kdokoliv z nich chtěl jakýmkoliv způsobem narušit naše národní společenství, bude nemilosrdně vyřízen. Takový je zákon lidu, zákon spravedlnosti, zákon socialistického vlastenectví.

Procesy, které ukazují, jak náš lid bdí nad postupem budovatelské výstavby, jsou zároveň svědectvím, jak si naši pracující nedají nikdy a nikým v ničem rozvracet pokojný život a pokojnou práci. To platí všem, kteří se jakýmkoliv způsobem domnívají, že mohou uskutečnit reakční záměry, že mohou prosadit jakékoliv narušení poměrů. Spravedlivý a neúprosný trest stihne každého, kdo ničí vítězství lidu, kdo ničí dílo socialismu v naší vlasti. Marně se sdružují naši nepřátelé v legie, marně vyhrožují a na vlnách etheru vedou pomlouvačnou kampaň proti dělnému nadšení našeho lidu. Všichni, kteří uprchli za hranice, protože nechtěli pracovat na štěstí našeho lidu, protože jim byl rozkvět vlasti cizí, vyřadili se jednou provždy z národního společenství. Jsou nejodpornějšími zrádci, kterými náš lid opovrhuje a jejichž diversantské methody i sabotážnické činy s největším odporem odmítá a likviduje.

Naše emigrace, takoví Ducháčkové, Zenklové, Lettrichové, Tigridové, nejpustší sebranka beznárodních a protinárodních živlů, nemá nejenom práva mluvit o našem lidu, ale nemá ani nejmenšího mravního předpokladu mluvit o vlasti, když ji zradila. Nikdy se žádná emigrace nevrací, když se rozešla s lidem. Jako se zpronevěřila naše emigrace všemu, čím u nás žijeme, z čeho se radujeme, tak se její myšlení i činy staly naprosto cizími a nepřátelskými všemu našemu budováni. Jak hrůzně poklesla její morálka, o tom máme denně mnoho dokladů. Její námezdní žold ve službách banditského imperialismu je tím nejpotupnějším zneuctěním českého a slovenského jména, je tím nejbídáčtějším vyvrhelstvím z národního společenství. S největším hnusem a odporem odmítá všechen náš lid pikle a rejdy emigrantské soldatesky, která služebníčkuje a lokajčí nestvůrám a lidojedům, kteří vyhlazují nevinné oběti bakteriologickou válkou. Nechť vědí - a procesy s jejich špiónskými agenty a banditskými pomahači je v tom jenom usvědčují - že náš lid nikdy nedopustí, aby z naší země vytvořili podobnou spoušť, jako je tomu v krásné Koreji. (Potlesk.)

Jsme všichni připravení jako jeden muž hájit svou vlast před jakýmkoliv úkladem reakce domácí i vnější, jsme všichni rozhodnuti všemi prostředky vyhladit jakékoliv stopy nepřátelského postupu proti naší výstavbě. Činíme tak v zájmu svobody a demokracie, činíme tak v zájmu světového míru, v zájmu klidu a pokoje našich domovů, v zájmu štěstí našich dětí. Jako každým dnem stupňujeme své pracovní výkony o zdoláváme všechny překážky, jež se nám objevily v pracovním postupu i tempu při uskutečňování socialismu, tak neméně důsledně a rozhodně zdoláváme a odstraňujeme všechno býlí, rmut a kal, které by nám chtělo náš pracovní den otrávit, znevážit a znehodnotit. Vytrháme toto býlí důsledně, až do nejútlejších kořínků, protože jsme dobří a rozumní hospodáři své vlasti. Každý z nás je na stráži, aby se ničím nezaplevelilo jeho pracoviště ani okolí, aby ani stínem nebyla narušena jeho práce. Tak nám velí občanská čest i státní disciplina, tak nám přikazuje zákon socialistického vlastenectví.

Co to znamená pro každého z nás? Jako ostříž bdít nad svým domovem, krajem i vlastí, jako orel přezírat všechen prostor a nedopustit, aby kdekoliv se zahnízdila, rozplemenila havěť. Velké oběti přinesl náš lid svobodě, velké a slavné je jeho vítězství, které si vybojoval dík Sovětskému svazu a jež s jeho slavným přispěním hájí a brání. Tyto oběti nás zavazují. Zavazují nás nejenom k nejodpovědnějšímu pracovnímu výkonu, k nejtvořivější kritice a sebekritice, nýbrž i k nejsoustředěnější ostražitosti před nepřáteli. Co jsme si vydobyli, to si též i za všech okolností a přes všechny zloby a vyhrůžky, přes všechny hrozby a zákeřnosti nepřátel uhájíme. Žádné křižácké tažení imperialistických barbarů neohrozí mysl a srdce našich lidí, před žádným násilím imperialistických banditů neustoupíme ani o píď a nevzdáme se ani jediné možnosti růst a kvést v socialistickém státě, růst a kvést po zákonech socialistického vlastenectví. Máme jedinečné záruky svého míru, nejrozhodnějšího bojovníka za blaho národů a za vítězství pokrokových myšlenek v celém světě, nepřemožitelnou zemi Stalinovu - Sovětský svaz. Máme věrné spojence myšlenky proletářského internacionalismu a nejupřímnější obránce socialistického zítřka - země lidových demokracií i všechen pokrokový lid světa, který si přeje mír, který věří v konečné vítězství demokracie a pokroku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP