Úterý 25. března 1952

Takto zaštítěni a takto vyzbrojeni přistupujeme denně na bojištích nové pracovní morálky k dalším a dalším úspěchům. A na těchto bojištích, v bitvách každodenní práce, svádíme boj nejenom proti nepřátelům domácím i zahraničním, proti reakci vnitřní a vnější, nýbrž bojujeme i zde o nového člověka, o nové chápání světa, o nové citové vztahy, o socialistický humanismus.

Naše vnitřní i vnější bezpečnost je věcí celé Národní fronty, to znamená, že denně každý rozhodujeme o tom, jak lépe budeme žít, jak lépe budeme pracovat, jak lépe posloužíme míru. Náš klid a pořádek je věcí svobodného rozhodnutí a uvážení, že jdeme nejlepší cestou národních pokrokových tradic, že jdeme nejlepší cestou k zítřku, jehož cíle dostihl již Sovětský svaz, že jdeme v jednotném šiku proti všem, kteří jsou nepřáteli míru a člověka.

S největším odporem odsuzuje všechen pokrokový svět zvěrstva, jež napáchali a jež rozsévají imperialističtí paliči války v Koreji bakteriologickou válkou. A tento největší odpor máme všichni proti každému strůjci a podpalovači válečného požáru, proti každému rozvratníku a reakčníku. Odpor, spojený s odhodláním zabránit za všech okolností rozpoutání válečných jatek, odpor, spojený s vůlí milionů pokrokových lidí hájit světový mír.

Nesčetně je důvodů, pro něž především my, vyznavači křesťanského světového názoru, stojíme v předních řadách všech, kteří nejrozhodněji bojují proti každé formě reakce, kteří jsou připraveni bránit mír a štěstí lidstva vždy a za všech podmínek. Je to samozřejmostí našeho nejvnitřnějšího přesvědčení, je to smyslem i posláním naší práce i našeho myšlení. Vždyť příkaz křesťanské lásky velí milovat spravedlnost, milovat svého bližního a tím všechno, co přispívá k rozvíjení nového člověka, co podporuje růst, co posiluje a uskutečňuje tvořivé hodnoty. Naši duchovní prohlásili jménem svým i věřícího lidu mnohokrát, jak příkaz křesťanské lásky, příkaz pokoje a míru, je nejzávažnějším slibem jejich poslání, je nejopravdovější náplní jejich pastorační činnosti. Naši duchovní se cítí především občany svého státu jako každý, kdo pracuje k upevnění míru, a tato občanská odpovědnost jim velí hájit poctivě a neústupně vše, čeho lid vydobyl, co vybudoval a co tvoří.

Ale není to jenom povinnost občana, která rozhoduje o nejzákladnějším postoji duchovních a všech našich věřících ke všem úkolům budovatelské výstavby, je to hluboce zakořeněná, rodná víra křesťana, která každému z věřících říká, aby přiložil co nejdůkladněji ruku k společnému dílu, protože je o dílo vyrostlé z lásky k člověku a uskutečňující křesťanské ideály zde na zemi. Proto jsou naši věřící nyní tak ostražití nad úspěchy své práce vůči všem jejím narušovatelům i vůči všem nepřátelům vlasti. Pátráme-li po důvodech, potom jsou to ovšem nejenom důvody křesťanské lásky a služby, důvody občanské a státní discipliny, ale i důvody socialistického vlastenectví a nejhlubší přesvědčení srdce i rozumu, že jdeme cestou nejsprávnější.

Je proto na nás všech, bez rozdílu životního a světového názoru, abychom společně se všemi pokrokovými lidmi, společně se všemi, kteří budují vlast k úžasné skutečnosti socialistického domova, zanesli toto poselství srdce do všech domovů, do všech koutů našich krajů, abychom ve jménu tohoto poselství míru a bezpečnosti vlasti mobilisovali všechen náš lid proti všem nepřátelům svobody, demokracie a míru. U příležitosti tak významného aktu, jakým je projednávání státního rozpočtu, je zajisté na místě, když si slibujeme, že tuto pravdu v srdci našeho lidu uzákoníme, mír ubráníme a socialismus vybudujeme! (Potlesk.)

Místopředseda V. David: Děkuji poslanci dr Polanskému. Slovo má posl. Antonín Novotný.

Posl. Ant. Novotný: Soudruzi poslanci!

Státní rozpočet naši lidově demokratické republiky na rok 1952 charakterisuje celý náš vývoj na cestě k vybudování socialismu v naší vlasti. Ukazuje pevnou vůli a víru všeho pracujícího lidu usilovnou prací pomáhat na frontě práce, dosahovat nových pracovních úspěchů a tak zabezpečovat krok za krokem vítězství socialismu. Státní rozpočet zároveň ukazuje, jak plníme generální linii danou nám na IX. sjezdu Komunistickou stranou Československa jako vedoucí silou Národní fronty Čechů a Slováků.

Úspěchy, kterých jsme dosáhli v roce 1951, jsou nám zárukou, že i nové veliké úkoly, jak je charakterisuje státní rozpočet v průmyslu a zemědělství i na všech ostatních úsecích našeho života, budou v roce 1952 splněny.

Státní rozpočet nám zároveň ukazuje, jak naše vláda věnuje velikou péči rozvoji kulturní úrovně našeho lidu a zvyšování jeho životní úrovně a sociálnímu zabezpečení.

Od slavného vítězství dělnické třídy v únoru 1948, kdy pod vedením Komunistické strany Československa byly odraženy útoky naší i zahraniční reakce, jejichž cílem byl zvrat našeho vývoje zpět ke kapitalismu, dosahujeme rok od roku stále nových úspěchů a jdeme nezadržitelně vpřed pod vedením našeho presidenta republiky s. Klementa Gottwalda, k socialismu.

Základna našeho hospodářství je neustále rozšiřována a zpevňována plněním hlavních a nejdůležitějších úkolů ve výstavbě těžkého průmyslu a tím vytvářením možností pro další rozvoj celého našeho hospodářství.

Zapálili jsme nové pece, otevřeli nové doly, vystavěli a dali do chodu nové továrny, stavíme nové byty a mnoho nových sociálních zařízení. Provádíme širokou industrialisaci Slovenska. To vše je důkazem rozmachu naší socialistické výstavby, rozvíjení budovatelského úsilí dělnické třídy a všech pracujících lidí.

Také na úseku zemědělského hospodářství rok od roku jdeme vpřed a rozšiřujeme socialistickou základnu. Přes všechny těžkosti, se kterými se musíme potýkat, počet jednotných zemědělských družstev neustále roste a jejich hospodářství se stále zpevňuje. Přesto však naše zemědělská výroba ve svém průběhu a vývoji zůstává za průmyslem. Je proto třeba, abychom si uvědomili, že k odstranění tohoto rozdílu vede jediná cesta, a to je zvýšení zemědělské výroby. Více vyrábět může naše zemědělství tehdy, přejde-li od drobné a roztříštěné malovýroby k socialistické velkovýrobě s vysokou produktivitou práce.

Usnesení komunistické strany a vlády, která byla v poslední době přijata, nasvědčují tomu, že i v zemědělství začíná rozhodující nástup za zvýšení zemědělské výroby a za zlepšení hospodaření. Je nyní třeba, aby všichni příslušníci Komunistické strany Československa a celá Národní fronta a hlavně pak všichni malí a střední rolníci pochopili, že usnesení komunistické strany a vlády jsou předpokladem a směrnicí, aby mohl být vybojován rozhodný boj za odstranění rozdílů mezi průmyslovou a zemědělskou výrobou a tím také zajištěno zlepšení zásobování pracujících.

Výsledky v roce 1951 a celého průběhu plnění pětiletého plánu ukazují, jak pevný je svazek celé dělnické třídy a pracujícího lidu s Komunistickou stranou Československa a jakou velikou a pevnou důvěru má tato v masách pracujícího lidu. Ukazuje to, jaká veliká síla a pevnost je v našem lidově demokratickém zřízení a jak náš lid stojí pevně na stráži proti všem nepřátelům republiky. Komunistická strana Československa, vedená předsedou naší strany a presidentem republiky s. Klementem Gottwaldem, je rozhodující silou a iniciátorem velikých budovatelských úspěchů našeho lidu. Je vůdčím činitelem našeho lidově demokratického zřízení a zárukou jeho pevnosti.

Vítězné učení marxismu-leninismu vyzbrojilo stranu k těžkým a úspěšným bojům proti kapitalistickému řádu. I dnes nám dává učení marxismu-leninismu sílu hledět vpřed a vést lid, kráčející odhodlaně k socialismu.

Vítězství, kterých jsme dosáhli a kterých dosahujeme, dosahujeme proto, že se řídíme velikým vzorem, Všesvazovou komunistickou stranou bolševiků, vedenou velikým Stalinem. (Potlesk.)

Sovětský svaz, vedoucí síla světového tábora míru, je naší pevnou oporou. Pomáhá nám účinně nejen při budování socialismu svou pomocí na poli hospodářském, ale i svými bohatými zkušenostmi. Autorita a síla socialistické velmoci a její slavné armády je oním činitelem a onou záštitou, která nám umožňuje naše klidné budování. Veliké zkušenosti sovětského lidu jsou nám platnou pomocí při výstavbě nového společenského řádu a při rozvíjení tvůrčí iniciativy pracujícího lidu.

Úkolem celé Národní fronty a v prvé řadě Komunistické strany Československa je denně rozvíjet a zvyšovat uvědomění lidu a tak vytvářet podmínky, aby každý dělník, každý malý a střední rolník a každý příslušník pracující inteligence věnoval všechny své schopnosti společnému dílu, budování socialismu. Naše lidově demokratická republika je silná proto, že se opírá o pevný svazek všeho pracujícího lidu v čele s dělnickou třídou, vedenou Komunistickou stranou Československa.

Nepřítel soustředil proto své úsilí na to, aby tento pevný svazek mezi pracujícími byl oslaben. Rozhodným zásahem Komunistické strany Československa bylo odhaleno zrádcovské nepřátelské spiknutí, které směřovalo proti straně a republice. Odhalení Slánského, Šlinga, Švermové, Clementise a ostatních ukázalo, že pracovali v žoldu západních imperialistů. Jejich cílem bylo svést naši republiku s cesty budování socialismu na cestu titovské fašistické kliky, do náruče západních kapitalistů.

Proto dnes, po odhalení této bandy, projevují starostliví rádci a proroci ze západu tolik starostí o tuto smečku. Počítali s ní a jejich výpočty jim, jako už tolikráte, nevyšly. V jejich účetnictví chybí totiž jeden činitel, a to je lid a jeho jednota. Nepočítají s tím, že lidové demokratické zřízení má pevnou oporu všeho lidu. Nepočítají s tím, že tato pevná opora má svůj původ v jednotě a odhodlání našeho lidu, o jejichž síle se náš lid mnohokráte přesvědčil, zvláště v únoru 1948. Nepočítají s tím, že Komunistická strana Československa má pevné kořeny mezi pracujícím lidem a že důvěra lidu v jeho stranu a presidenta republiky Klementa Gottwalda byla vyzkoušena v bojích dělnického hnutí. (Potlesk.) Lid dobře ví, kdo vždy bojoval za jeho zájmy a dobře také ví, kdo rozdával žebračenky, kdo byl rozbíječem jeho jednoty, kdo dělal stávkokaze a kdo vykořisťoval. Nepočítají, jak hluboké je přátelství lidu k Sovětskému svazu. Lid náš nikdy nezapomene, že to byla právě sovětská armáda, která mu v květnu 1945 přinesla svobodu a že osvobození Československa sovětskou armádou dalo možnost pracujícímu lidu vypořádat se svými vykořisťovateli. Nepočítají s tím, že vztahy přátelství a spolupráce mezí Sovětským svazem a naší lidově demokratickou republikou jsou na pevných základech. Proto náš lid odhaluje a nenávidí a bude i nadále odhalovat a nenávidět ty, kteří by chtěli porušit a kalit náš poměr a přátelství k Sovětskému svazu, ty, kteří by chtěli rušit jednotu našeho lidu. A proto se nepodařilo této nepřátelské agentuře ve straně ani ve vládě dokončit svoje plány. Komunistická strana Československa pod vedením předsedy naší strany a presidenta republiky soudruha Klementa Gottwalda překazila všechny tyto plány a rázně rozdrtila spikleneckou bandu. A nyní ještě pevnější a semknutější, s ještě větší důvěrou povede strana náš pracující lid k jeho šťastné budoucnosti.

V uplynulém roce jsme dosáhli význačných úspěchů. Přestože k stoprocentnímu splnění úkolů plánu scházelo několik desetin procenta, urychlili jsme úkoly výstavby socialismu. Základy našeho hospodářství byly významně posíleny úspěchy, kterých náš lid dosáhl plněním budovatelských úkolů. Podle pokynů našeho presidenta s. Klementa Gottwalda byla zesílena obranyschopnost a nezávislost země na kapitalistické cizině, v prvé řadě plněním úkolů, které byly vytyčeny jako nejhlavnější a nejdůležitější - orientovat se na výstavbu těžkého průmyslu. Jeho úspěšná výstavba vytváří pevnou technicko-hospodářskou základnu pro další rozvoj našeho hospodářství. I letošní státní rozpočet v prvé řadě pamatuje na další urychlení budování této hospodářské základny. To, že naše strana a vláda vytyčují tak mohutné úkoly, které jsou naším pracujícím lidem uskutečňovány, svědčí o tom, že usilovná práce Komunistické strany Československa a vlády ve prospěch pracujícího lidu je uznávána a pevně zakotvena v širokých lidových masách. Svědčí o tom, že i v tomto roce a příštích letech, pevně opřeni o jednotu pracujícího lidu Československa, budeme schopni překonat všechny potíže, stavící se nám v cestu, a zajistit rychlejší plnění Gottwaldovy pětiletky. Pracující lid vidí, že strana i vláda jsou dobrými hospodáři a že hospodáři v jeho prospěch, že hospodaří tak, aby byly splněny úkoly pětiletého plánu a tím zajišťováno zvyšování životní úrovně. Pracující lid je pevně odhodlán úkoly Gottwaldovy pětiletky včas a přesně splnit.

Závazky k 1. máji 1952 ukazují, že iniciativa pracujících a její další rozvíjení je toho zárukou. Tak příkladně dělníci ze SONP na Kladně: K okresní konferenci strany přijalo 2000 zaměstnanců osobní nebo kolektivní závazky. Oddělení Pérovna uzavřelo závazek, že vyrobí v nadplánu 700 tun pružin. Mimo to v lednu vyzvala Pérovna všechna oddělení v závodě k odpracování údernického měsíce února na počest vítězství dělnické třídy. Tuto výzvu zároveň podložila závazkem, že čtvrtletní plán jmenovitých úkolů splní do 20. března t. r. Tento závazek splnili soudruzi z Pérovny 17. 3. t. r. Osazenstvo elektroocelárny hutí Koněv na počest konference se zavázalo vyrobit v nadplánu 60 tun jakostní oceli. V huti Koněv vzniklo také několik mezisměnových soutěží z iniciativy našich zaměstnanců. V blokovně jsou to řidiči pravítek a stavěči válců, u hlubinných pecí soutěž ohřívačů. Soutěží se o nejmenší opal a procento spálených ingotů.

Pracovní četa Jaroslava Jelínka, která pracuje u bucharu čís. 5, se zavázala, že bude po celý rok 1952 překračovat prověřené normy o 5 %. Nejlepší mořič v tažírně soudr. Magera se zavázal, že s ohledem na novátorské methody práce u strojů Schumag bude míti vždy dostatek kvalitně vymořeného materiálu na všechny stroje. Tím umožní ostatním pracovníkům, výstrojářům, včasné plnění úkolů, ke kterým se zavázali. Zaměstnanci Vratné běžnice I mluví: Po splnění našeho závazku, který jsme si dali při vstupu do 4. roku pětiletého plánu, vyrobiti do půli roku 2500 tun výpalků navíc, zpevňujeme svůj závazek a v předmájovém soutěžení se zavazujeme, že vyrobíme do půli roku celkem 5000 tun výpalků navíc.

Závazky koněvských i poldovských tavičů byly podepsány na podkladě iniciativy soudruhů havířů dolu Gottwald, kterou první v našem závodě následovaly kolektivy tavičů Ocelárna II pod vedením soudr. Václava Mudry, vyznamenaného Řádem práce.

Tak mluví dělníci kladenských oceláren, kteří nejsou jediní, kteří svými závazky pomáhají budovat republiku.

Závazky pracujících jsou dokladem správnosti politiky strany a vlády a důkazem veliké důvěry. Jsou důkazem, že práce Komunistické strany Československa jako vůdčí síly dělnické třídy mezi lidem nachází své ovoce. (Potlesk.)

Výstavba socialismu může být uskutečněna jenom za předpokladu, že překonáme výrobnost práce staré kapitalistické společnosti. Proto tvůrčí iniciativa mas, kterou rozvíjíme, je silou, která je schopna zvýšit produktivitu práce jak v průmyslu, tak i v zemědělství.

Vývoj výroby, její úspěchy či neúspěchy mají základní vliv na další vývoj lidově demokratického státu. Usnesení strany a vlády, schválená v poslední době, jsou základní směrnicí pro další rozvoj našeho průmyslu a socialistického sektoru zemědělství. Jsou pro každého komunistu příkazem, aby denně bojoval za jejich uskutečnění. Dělník, technik v závodě, traktorista, družstevník, krmič i krmička, ředitel státního statku, zkrátka každý pracující musí být každý den znovu a znovu veden k tomu, aby pomáhal plnit tato usnesení. Nejsou nic platná usnesení, když jejich provádění není zajišťováno prakticky. Prakticky zajišťovat, to znamená vést masy k tomu, aby pečlivě usnesení strany a vlády prováděly. Proto klade strana tak velkou důležitost na masově politickou práci v denním spojení s pracujícím lidem. Důvěra, kterou si strana svou správnou politikou získala, byla docílena trpělivou a cílevědomou výchovnou a přesvědčovací prací. I dnes je důležité, aby strana prováděla širokou přesvědčovací práci mezi lidem v zájmu mobilisace za splnění velikých úkolů 4. roku 5LP.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP