Středa 26. března 1952

(Schůze znovu zahájena dne 26. března 1952 v 9 hod. 6 min.)

Předseda (zvoní): Zahajuji přerušenou 62. schůzi Národního shromáždění.

Pokračujeme ve společné rozpravě o státním rozpočtu na rok 1952 a o státním závěrečném účtu za rok 1950.

Do rozpravy se dále přihlásili tito řečníci: posl. Urbánek, Haduch, Šnobl, Fiala, Mrázik, ing. Šmok, Daubner, Durná-Hercková, min. zemědělství posl. Nepomucký, posl. Navračič, Borůvka, Mestek, Fridrich, Machačová-Dostálová, Dvořák a dr. Berák.

Dávám slovo posl. Urbánkovi.

Posl. Urbánek: Paní a pánové!

Dovolte mi, abych obrátil váš zájem na Ostravsko. Jsem rád, že právě včera vláda republiky Československé projednala vládní usnesení o pomoci a zajištění výstavby Ostravska. Zapálením vysoké pece Nových hutí Klementa Gottwalda v Kunčicích, která nám už dává stovky tun surového železa, přiblížili jsme se na Ostravsku k dokončení první etapy tohoto velikého objektu. My na Ostravsku máme jistě právo se radovat z tohoto gigantického růstu naší krajiny, které přírodní bohatství uhelné dalo podmínky velikého průmyslového rozvoje. Přáli bychom si, aby občané celé naší vlasti si byli vědomi, že budování HUKO, Nových Vítkovíc, Třince a dalších průmyslových středisek je i jejich nejen radostí, ale i starostí, a že tato společná díla Čechů a Slováků jsou nejpádnější odpovědí všem zjevným i tajným nepřátelům, kteří se snaží štvaním a strojením úkladů toto veliké dílo narušovat. Nic už nemůže tento náš slavný nástup narušit ani zastavit. Při tom zdůrazňujeme a nezastíráme, že bude třeba nadměrného vypětí a mobilisace všech našich sil, vždyť naše úkoly jsou o 65 % vyšší než roku minulého. Bude potřeba pomoci všech krajů republiky, aby se naše úkoly staly také jejich svědomím. Kapitalismus nám zanechal na Ostravsku nedůstojné dědictví. Vidíme tu honosné paláce bývalých těžařských a hutních magnátů a na druhé straně zbyly tu ještě nízké, nezdravé, ubohé kolonie ostravských havířů, hutníků a ostatních dělníků, které jsou drtivou obžalobou vyděračské ziskuchtivosti kapitalistického vykořisťování.

Kdo se na vlastní oči nepřesvědčil, nepochopí, jakou starost nám působí škody, způsobené poddolováním. Tady je vidět hrůznou nezodpovědnost kapitalistického chaosu při projektování a výstavbě. Poddolováním se nám trvale bortí školy, domy, lámou kanalisační potrubí, s klesající zemí stoupají hladiny spodních vod a tvoří na propadlých místech páchnoucí močály. I některé řeky se staly nečistými stokami, jako Ostravice a Lučina, a musí se to s hlediska zdraví a hygieny řešit. O problému vody na Ostravsku, který je problémem velmi vážným, bylo ve výborech Národního shromáždění velmi diskutováno.

Pro mohutný rozvoj ostravského průmyslu a nápravu hříchů kapitalistů na zdraví a životech pracujícího lidu Ostravska bude potřeba velkorysé výstavby města se zvláštním zřetelem k řešení otázky nejtíživější, otázky bytové. Náš státní rozpočet ve svých kapitolách zajišťuje po etapách plánovaně výstavbu nového socialistického města Ostravy a celé řady nových hornických, hutnických a dělnických sídlišť u Šumbarku, Karviné, v Třinci a jinde. Základní myšlenkou plánování nové socialistické Ostravy, nových měst a sídlišť je myšlenka stalinské péče o člověka.

Podle plánu máme odevzdat celkem letos ostravským pracujícím 11.000 bytových jednotek. Zde při této cifře cítíme, jaká to bude práce a starost. Bez záruky zdárného, dobře organisovaného přísunu pracovních sil by to nešlo. Nemám po ruce celoroční loňský přesný přehled o tom, jak kraje splnily svoji pomoc při přesunu pracovníků na Ostravsko. Z přehledu posledních měsíců je patrno, že v náboru pro Ostravsko pomáhaly téměř všechny kraje. Celkový úkol pro tyto kraje byl za poslední 4 měsíce splněn na 102,8 %. Z toho pro doly 39,2 %, pro hutě 25,4 %, pro stavebnictví 35,4 %. Nejvyšší úkoly pro Ostravsko měly kromě KNV v Ostravě kraje Bratislava, Gottwaldov, Olomouc a Brno. Největší počet pracovníků na Ostravsko vyslal za poslední 4 měsíce kraj Gottwaldov, a to 2443, splnění úkolů činí tedy 144,4 %, dále je to KNV Olomouc a KNV Brno. Nejlepšího plnění v procentech dosáhl kraj Liberec, a to 524 %, jeho úkol byl však velmi nízký. Slovenským krajům byly sice v listopadu a prosinci uloženy úkoly pro Ostravsko, avšak jejich plnění není číselně zachyceno. I když žádný slovenský kraj nepřekročil svůj úkol, přesto je počet získaných pracovníků velkým úspěchem, neboť dosud nikdy se nepodařilo tolik pracovníků získat v tak krátké době na práci do průmyslových závodů v Českých krajích. Jsou to potěšující zprávy. Přísun pracovníků na Ostravsko však vyžaduje odstraňovat nedostatky v péči o brigádníky a stavební zaměstnance, t. j. dobré ubytovaní a stravování, dále vyžaduje překonat odpor k novým pracovním methodám, odstraňovat technické závady proudových staveb, zajišťovat výrobně organisační přípravy, zajistit přísun a dopravu stavebního materiálu a materiálu přidružené výroby, zajišťovat strojní a mechanisační zařízení staveb a pod. Nesplnili jsme v roce 1951 všechny své závazky a zůstali jsme svému hospodářství mnoho dlužni. Během roku 1951 se nám projevily vážné disproporce v plánu jednotlivých podniků, a to ve výrobních úkolech, ve strojní kapacitě, ve hmotném zásobování a pod. Nenecháváme bez zřetele tyto disproporce mezi jednotlivými odvětvími a úseky, na př. mezi rychle vzrůstající výrobou a pomalým rozšiřováním dopravy, mezi zdroji a potřebou elektrické energie, plynu, vody, k jejichž odstranění má přispět důkladné a systematické provádění už zmíněných opatření strany a vlády v dolech, hutích a energetice.

4. rok pětiletky, v jehož průběhu projednáváme tento náš socialistický rozpočet, vyvolává nové pracovní nadšení a rodí nové a další hrdiny práce. Vychovávají nám je i všechny ty ostravské stavby, o kterých náš předseda vlády řekl 1. ledna 1952, že jsou velkolepou písní práce, básnickým dílem, historickým pomníkem, který bude hlásat nové pracovní nadšení, jaké nikdy nebyla s to vyvolat kapitalistická vláda. Splníme svůj plán práce a budování, přes to, že do našeho budovatelského života nastupují nové směny lidí, ale jsou to lidé hospodární, stateční, sebeobětaví, a proto bude socialistická Ostrava vybudována. (Potlesk.) Bude vybudována proto, že nám rostou party a lidé, kteří jsou vzorem. Máme jich na Kunčicích celé desítky. Tesařská parta Antonína Holáska, který dostal Řád práce, jde od úspěchu k úspěchu. Splnila závazek k únorovému vítězství a hned se zavazuje k dobudování betonárny. Rovněž dvanáctičlenný pracovní kolektiv soudruha Jiráčka se zavázal plnit normu na 190 % a trvalým vysokým plněním normy při nakládání a skládce železničního materiálu se stal vzorem a příkladem pro ostatní. A tak by se dali do nekonečna vypočítávat lidé a party a dnes už tisíce úředníků převedených do výroby se staly vzornými kováky.

Voláme na Ostravsko všechny kraje, aby svým podílem přispěly k budování ocelového jádra naší vlasti. Mnohé kraje nedovedly dosud pochopit, že starost Ostravských je i jejich starostí, tak jako Ostravští chtějí a musí chápat starosti Huka, Jihlavy anebo Karlových Varů. Je potěšitelné, že nastupují po bok mužů naše ženy. O Mezinárodním dnu žen jsme vyznamenali tisíce vzorných pracovnic a stovky závazků mluví jasnou mluvou vůle postavit se do řad předních budovatelů. Vyznamenávali jsme a děkovali našim ženám. Byly to takové, kterým po prvé v životě někdo poděkoval za jejich práci, po prvé v životě před tolika lidmi byly vyznamenány za svou práci, práci pro blaho celku. Mohutným potleskem děkují všichni přítomní Františce Solánské, matce šesti dětí, za její práci ve válcovně, Marii Mirtusové ze strojírny 28., která pracuje na pracovišti, kde dříve pracovaly čtyři pracovní síly, a řadě dalších. Třesoucíma rukama bere si čestnou odměnu za svou práci Jana Czopová ze závodní kuchyně a rozechvělým hlasem oznamuje, že přes své vysoké stáří odpracuje do 1. května po své směně 100 hodin. A již soudružka Františka Lorencová ze závodní kuchyně oznamuje, že si prodlužuje brigádu do konce roku. Tak tisíce dalších pracujících žen, nejlepších pracovnic, vyhlašovaly své závazky. (Potlesk.)

Nedávno jsme měli v krajích konference na ochranu práv dětí. Děti jsou prameny a praménky, doplňující a zásobující tok života národa. Proto v Ostravě začínáme v péči o člověka od těch nejmenších. Vždyť ještě v r. 1952 bude dokončeno 11 mateřských škol o 34 třídách a 6 národních a středních škol o 39 třídách a další 3 školy, každá o 19 třídách, budou dokončeny na počátku příštího roku. Z projednávané kapitoly ministerstva školství, věd a umění vysvitlo, že Ostrava nese z celkového podílu na školství 18,6 %. Nová Ostrava se stane výrazem vítězného třídního boje, kdy dělnická třída převzala do svých rukou moc a uvážlivě vládne svému státu a lidu. V budovatelském úsilí mizí i ty nejkřiklavější zjevy kapitalistického hospodaření. Klesá kojenecká úmrtnost, přibývá bytů vybavených vodou, plynem, elektřinou, ústředním topením, zdokonaluje se kanalisace, mizí nenávratné sklepní byty, kterých jen v Ostravě do nedávná bylo ještě půl druhého tisíce, kdežto 3600 bytů bylo zralých ke zboření. Prodlužujeme síť dopravy osob a brigáda pražských elektrikářů ukázala při stavbě koleje z Ostravy do Svinova, která znamená veliké odlehčení naší dopravě pracujících, jak se má po socialisticku pracovat a stavět. Prodlužujeme tramvajové tratě, jak se to stalo elektrifikaci dráhy Ostrava-Hlučín, rozmnožujeme autobusové linky, prodlužujeme elektrické sítě až do nejzažších končin kraje. Problémy dolů, hutí, výživy, zásobování, zemědělství, STS, pomáhají nám řešit vládní dokumenty a usnesení. Řeší se za pomoci strany, vlády a celé Národní fronty řada dalších úkolů. Jsou to na př. ostravské nemocnice, jejichž počet a rozsah naprosto nestačí rostoucím potřebám města.

Soustřeďujeme na Ostravsko tisíce mladých budovatelů socialismu, brigádníků a jiných pracovníků. Tato mládež, která na SMBS plní plán v průměru na 140 %, nemá bohužel dostatek hřišť, tělocvičen, které bude třeba urychleně zřizovat a budovat. Ostravská mládež kromě několika krátkých měsíců nemá kde se koupat i plavat a není tu místo pro potřebnou rekreační a brannou tělesnou výchovu, která se má stát masovou záležitostí při zajišťování zdravosti a zdatnosti pracujících. I když nám rostou nové ZSJ, je třeba jim pomáhat. Znáte přece, paní a pánové, hnutí desetitunařů na ostravských šachtách, jehož iniciátorem je Sokol úderník s. Gavlas. Proto je potřebí podpory ZSJ, aby zdravost a zdatnost našich pracujících stoupla a projevila se ve zvýšených pracovních výkonech.

Mých několik poznámek ke státnímu rozpočtu zavedlo vás, paní a pánové, do našeho hospodářsky rozmáchlého života na naší Ostravě. Pan president republiky Klement Gottwald dostal při své návštěvě NDR od německých kováků krásnou kovadlinu s nápisem: "My kováme mír." Dovolte mi proto, paní a pánové, abych pod dojmem tohoto krásného symbolu německých kováků vás poprosil o ještě větší podíl práce krajů, které zastupujete, aby co nejsilněji zazvonil o kovadlinu Ostravy, kde pro mír a štěstí nás všech kováme ocelové jádro naší vlasti. (Potlesk.)

Až přijdete k nám do Ostravy, přijďte na Stavbu mladých budovatelů socialismu. Větry všech ročních období roznášejí do všech stran jejich písně, písně mladých budovatelů. Nikdo už nikdy neumlčí jejich hlas. Tyto písně slyší zástupy našich pracujících, které zlomily národní i panské jařmo a únorem obrátily svou vlast ke slunci. Za hlasem nepřemožitelných zástupů rostou továrny a města a s hukotem turbin a strojů splývá bojový pochod pracujících. Zdar všemu pracujícímu lidu, který seskupen kolem svého presidenta Klementa Gottwalda zvedá svojí prací a dílem svůj život ke štěstí, jehož jméno je socialismus. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo posl. Haduchovi.

Posl. Haduch: Vážené súdružky, súdruhovia, panie a páni!

V čísliciach nášho rozpočtu na rok 1952, ktorý práve prejednávame, vidieť radostný obraz budovateľského úsilia a úspechov nášho pracujúceho ľudu. Za číslicami nášho rozpočtu sa rýchlo rozvíja industrializácia Slovenska. Za týmito číslicami vidieť blahobyt, šťastie a mier.

Kým náš rozpočet je zárukou zabezpečenia radostnej cesty nášho pracujúceho ľudu k socialistickej šťastnej budúcnosti, rozpočty kapitalistických štátov znamenajú pravý opak. Znamenajú ochranu kapitalistického vlastníctva, sú nástrojom financovania organizovaného útlaku a vykorisťovania pracujúcich. Tieto rozpočty sú pravým obrazom tváre kapitalistických vojnových štváčov, sú rozpočtom vojnových príprav, sú rozpočtom horúčkovitého zbrojenia a nemilosrdného vykorisťovania pracujúcich, ktorí trpia hladom a biedou.

Vo Veľkej Británii napr. dôsledkom nesmyselného zbrojenia je hospodárska kríza, ktorá - ako to prehlásil minister financií Butler - zapríčinila schodok v štátnom rozpočte roku 1951 v hrozivej výške 570 mil. libier.

Náš socialistický rozpočet mierového budovania v roku 1952 končí značným prebytkom.

Výsledky hospodárskej "pomoci", ktorú americkí imperialisti poskytli Francúzsku podľa Marshallovho plánu, znamenajú, že každý francúzsky občan zaplatí za rok viac ako 36.000 frankov na zbrojenie. Obrovské miliardové vojnové výdavky zosilňujú infláciu francúzskej meny a ožobračujú francúzsky pracujúci ľud.

V kapitalistických krajinách pracujúci ľud urputne bojuje proti biede, hladu a nezamestnanosti. U nás životná úroveň pracujúcich sa stále zvyšuje a máme nedostatok pracovných síl temer v každom odvetví priemyslu.

Slovensko prežíva socialistickú industrializáciu, v ktorej hrá veľkú úlohu rozvoj ťažkého priemyslu. Táto industrializácia má svoju najmocnejšiu oporu vo vyspelom priemysle českých krajín a je umožnená práve tým, že české krajiny plnia industrializáciu Slovenska ako jednu z najdôležitejších častí päťročného plánu.

Pracujúci ľud Slovenska prejavuje hlbokú vďačnosť svojej rodnej Komunistickej strane za všetko to úsilie, ktoré doteraz bolo vynaložené na povznesenie životnej úrovne ľudu na Slovensku, a za tú starostlivosť, s ktorou sa prevádza socialistická industrializácia Slovenska. Pracujúci ľud na Slovensku plne chápe svoje poslanie pri tomto veľkom diele a s neutuchajúcim nadšením, nezlomnou energiou a boľševickým elánom bude pracovať na uskutočnení socializmu v svojej krajine.

Jednou zo stavieb socializmu na Slovensku je stavba Hutníckeho kombinátu na východnom Slovensku. Význam tejto stavby je tak ďalekosiahly, že si už dnes každý pracujúci uvedomuje skutočnosť, že Hutnícky kombinát bude trvalou zárukou zabezpečenia vysokej životnej úrovne všetkých pracujúcich v tejto časti našej vlasti.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP