Středa 26. března 1952

Súdružky, súdruhovia, rok 1952 je rokom ďalšieho rýchleho hospodárskeho rozmachu a výstavby. Bude treba urýchlene dokončiť a začať stavať ďalšie priemyslové haly, byty, nové železnice, družstevné poľnohospodárske stavby atď. Plnenie týchto úloh kladie zvýšené požiadavky na všetky úseky nášho hospodárstva. Jednou z prvoradých úloh je zabezpečiť a vyškoliť tisíce nových pracovných síl. Zvyšovanie odbornej vyspelosti a politického uvedomenia pracujúcich formou závodného a politického školenia je najdôležitejším predpokladom zvyšovania kvalifikácie kádrov. Mnohé závody dosiahli v tomto smere dobré výsledky. Vďačíme za to nášmu veľkému priateľovi, Sovietskemu sväzu. Návštevám vynikajúcich sovietskych stachanovcov v našich priemyselných závodoch môžeme ďakovať aj za to, že si naše závody osvojujú nové formy školenia, ktoré napomáhajú zvyšovať kvalifikáciu kádrov v priemysle.

Aký význam má pre náš priemysel zvyšovanie kvalifikácie, ak sa jej venuje zvýšená starostlivosť, poukážem na príklade: V závode Kovosmalt v Trnave v minulom roku započali so školením techminima, v ktorom robotníci mali získať tie najnevyhnutnejšie technické vedomosti pre svoj odbor. V samých začiatkoch kurzov nemali však ešte pravú predstavu, ako správne školenie pripraviť. Začali s veľkým počtom účastníkov, bez akéhokoľvek triedenia dľa odborov. Ukázalo sa, že tento postup je nesprávny. Učebná látka neposkytovala všetkým tie vedomosti, ktoré ich práca vyžadovala. Preto mnohí účastníci školenia zanechali. Chyba bola tiež v učebnej osnove, ktorá bola príliš všeobecná a obsahovala niektoré dosť ťažké lekcie. Toto boly vážne problémy, ktoré bolo treba zdolať. Súdruhovia v závode Kovosmalt sa nedali odradiť a poznané chyby a nedostatky im pomohli pri uvádzaní nového a lepšieho spôsobu školenia v techminime. V prvom rade rozdelili kurzy a učebnú osnovu dľa odborov. Zlepšenie dochádzky zaistili tým, že pred započatím školenia dali účastníkom výťahy z prednášok. Účastníci, ktorí sa nemohli do kurzov dostaviť, lebo pracovali na smenu, boli povinní naučiť sa lekcie súkromne z učebných pomôcok a za pomoci technikov zo svojich oddelení. Na záverečnú skúšku sa musí každý účastník dostaviť, lebo táto bola smerodajná pre kvalifikáciu. V tejto forme techminima pripravujú školenie, aby sa rozšírila stachanovská metóda súdružky Nazarovej z Uralmašu, ktorá znamená prevzatie stroja do socialistickej opatery a vyžaduje od robotníka, aby sa naučil stroj nielen ovládať, ale aj šetriť a prevádzať drobné udržovacie práce. Keď v závode začali rozvíjať masové hnutie za komplexnú úsporu kovov podľa vzoru kolektívu moskovskej automobilky J. V. Stalina, mohli dosiahnuť úspechov, lebo majstri prešli už školením o metódach Rosijského, mali už kádre robotníkov, ktoré prešli školením techminima, mali robotníkov, ktorí prešli inými odbornými a politickými školami. Na tomto príklade, súdružky a súdruhovia, vidíme, čo znamená správne pochopenie a zvýšená starostlivosť o zvyšovanie kvalifikácie robotníkov.

Ešte väčšie nedostatky vidíme v školení žien. Pred nami stojí v tomto roku úloha zväčšiť počet zamestnaných žien o trojnásobok. Splniť túto úlohu znamená venovať oveľa väčšiu pozornosť zvyšovaniu kvalifikácie našich už zamestnaných žien. Náš drahý prezident s. Gottwald postavil túto úlohu delegácii žien, ktorú prijal 8. marca, ako jednu z najnaliehavejších úloh, keď povedal, že "potrebujeme priamo masové hnutie žien na získanie odbornej kvalifikácie." Tieto slová s. Gottwalda nás všetkých zaväzujú, aby sme urobili všetko pre masové získavanie žien na odborné školenie v našich závodoch, aby sme im venovali oveľa väčšiu starostlivosť, ako tomu bolo doteraz. Nech nám i v tomto smere pomáhajú skúsenosti zo Sovietskeho sväzu, kde v potravinárskych a textilných závodoch je už až 80 % žien-majsteriek. V závodoch nášho kraja sú to len ojedinelé prípady, ktoré sú dôkazom toho, že tejto otázke sme nevenovali dostatočnú pozornosť. Ešte stále veľmi nesmelo vyzdvihujeme ženy na vedúce funkcie v závodoch, hoc svojou prácou najlepšie dokazujú, že by si toho zaslúžili. Napríklad v Odevných závodoch Viliama Širokého pracuje už 12 rokov s. Galovská Vilma, ktorá nemá ani jednu neomluvenú hodinu a dosahuje výkonu 160 %. Pracuje podľa metódy sovietskych novátorov, s. Čutkina a Korabelnikovej. V závode Merina v Trenčíne pracuje s. Ružena Holá na 4 tkáčskych stavoch a k Medzinárodnému dňu žien si dala záväzok splniť 4. rok päťročnice do 1. mája. Takýchto príkladov by som mohla uviesť viac skoro z každého závodu nášho kraja. Budú nás viesť k tomu, aby sme otázke zvyšovania kvalifikácie žien venovali väčšiu pozornosť a pomohli im priblížiť sa k ich veľkému vzoru - sovietskym hrdinským ženám.

A je to ešte otázka starostlivosti o náš pracujúci dorast. V minulom roku bol plán dorastu v našom bratislavskom kraji splnený na 124 %. Naproti tomu plán dorastu v Lánskej akcii len na 90 %. Hlavný nedostatok, že plán dorastu v Lánskej akcii nebol splnený, bol v tom, že nábor bol prevádzaný len pracovníkmi V. referátov ľudovej správy bez pomoci složiek Národného frontu, bez správneho politického vysvetľovania, prečo je cťou, aby sa mladý chlapec stal baníkom. Nesprávne pochopený nábor bol často len honbou za skoré číselné splnenie plánu a vymstil sa nám na výsledkoch.

Ponaučení z týchto skúseností prevádzame nábor novými formami. Na školách nášho kraja zakladáme za pomoci žiakov zo štátneho banského učilišťa v Handlovej banícke krúžky, v ktorých žiakov soznamujeme so životom a prácou baníckych učňov a baníkov. Do týchto krúžkov prichádzajú banícki učni a hovoria o svojej práci. Takýmto spôsobom nám rastie záujem žiakov voliť si toto najčestnejšie povolanie. V. referát KNV zorganisoval do Handlovej zájazd 100 učiteľov, ktorí o svojich skúsenostiach hovoria na schôdzkach sdružení rodičov a priateľov školy a tým získavajú rodičov pre správnu výchovu detí, pre voľbu ich povolania. Takýmto spôsobom chceme zlepšiť nábor dorastu v našom kraji.

Veľké nedostatky máme však ešte v samotných strediskách pracujúceho dorastu, hlavne v radoch vychovávateľov a inštruktorských sborov. Napríklad v zaučovacom stredisku ťažkého strojárenstva v Trnave donedávna pri 450 chlapcoch pôsobili ako inštruktori živnostníci a súkromní podnikatelia. Títo nijako nemohli byť zárukou, že vychovajú zdravý dorast pre náš socialistický priemysel. Nedostatky sa ďalej prejavujú v činnosti našich závodných skupín ČSM v strediskách pracujúceho dorastu, ktoré dosiaľ nevedia správne využiť voľný čas chlapcov a dievčat k ich výchove a učiť ich osvojovať si sovietske metódy práce, poznávať život komsomolcov v Sovietskom sväze a vzbudiť v nich skutočnú túžbu priblížiť sa svojmu žiarivému vzoru. Slová s. Širokého, ktoré povedal na zasadnutí rozšíreného predsedníctva Ústredného akčného výboru, že "veľký podiel slovenskej mládeže na úlohách výstavby socializmu nás oprávňuje žiadať od našich sväzákov, aby sa stali priekopníkmi stachanovských metód práce, aby boli predchnutí radostným úsilím byť tam, kde sú najťažšie úlohy výstavby socializmu", musia preniknúť do mysli každého sväzáka a sväzáčky a byť mocnou vzpruhou pre skutočné zlepšenie ich práce. Prvé výsledky, ktorých dosahujeme, nás k tomu oprávňujú. Sväzákovi Mišo Vdoviakovi zo závodu Slovenská armatúrka na Myjave napríklad štúdium sovietskych skúseností pomohlo rýchlo si osvojiť nové metódy práce a dosiahnuť takých výsledkov, že dnes už pracuje na 4. roku druhej päťročnice.

Našou úlohou bude ďalej, aby sme nové pracovné metódy uplatňovali nielen vo výrobných strediskách, ale aby boly zanášané aj do učňovských dielní, kde inštruktori majú oboznámiť a zaučiť na nové pracovné metódy učňovský dorast. Tým dosiahneme najmä to, že súdruhovia už od začiatku svojho učenia sú oboznámení s novými pracovnými metódami a po vyučení sa dostanú do dielní už s potrebnými znalosťami.

Učiť socialistickým metódam práce, to musí byť perspektíva výchovnej práce v boji o nového človeka proti všetkému starému, čo mu prekáža splniť 4. rok Gottwaldovej päťročnice a úspešne bojovať za mier a socializmus. (Hlučný potlesk.)

Podpredseda Žiak: Prerušujem schôdzu na 20 minút.

(Schôdza prerušená o 11. hod. 27 min. - opäť zahájená o 12. hod.)

Podpredseda Žiak: Pokračujeme v rokovaniu. Ku slovu je prihlásený pán minister poľnohospodárstva Nepomucký. Prosím pána ministra Nepomuckého, aby sa ujal slova.

Ministr zemědělství Nepomucký (přivítán potleskem): Kolegové poslanci, soudružky a soudruzi!

Tak jako celý náš rozpočet, nese i jeho zemědělská kapitola pevné a nezvratné důkazy a znaky velkého úsilí mírového budování naší vlasti. Je výrazem další velké péče vlády obrozené Národní fronty o rozvoj výroby rostlinné i výroby živočišné. Stejně tak jest i výrazem v předmnichovské republice nikdy nebývalé podpory zemědělského výzkumnictví a školství i řešení všech kulturních a sociálních otázek a potřeb pracující české i slovenské vesnice. Celý náš státní rozpočet i jeho zemědělská část jsou ve srovnání číslic i účelu jejich použití s předválečnými rozpočty agrárních velkostatkářských mocipánů a jejich kumpánů z ostatních t. zv. koaličních stran nejpřesvědčivějším důkazem pro statisíce malých a středních rolníků i jejich žen, že se jim vyplatilo a vyplácí být pevným partnerem svazku dělníků a rolníků pod vedením dělnické třídy a jejího předvoje, rodné komunistické strany, a pod vedením Gottwaldovým.

Nyní jde a půjde o to, jak použít tohoto velkého kapitálu, aby co nejhospodárněji a nejúčinněji sloužil svému úkolu, t. j. potřebám malých a středních rolníků v budování socialismu na vesnici. Tento úkol a jeho plnění zajistíme, budeme-li ještě daleko více než dosud používati všech bohatých zkušeností sovětských kolchozníků, sovětské vědy a techniky a budeme-li tyto bohaté zkušenosti uvádět v život a v dennodenní praxi v našich JZD, STS i v hospodářstvích státních statků. Tím a tak nejlépe vybudujeme tisíce příkladů a důkazů pro všechny poctivé malé a střední zemědělce, pro jejich ženy v celé republice, abychom je získali pro myšlenku společné družstevní socialistické zemědělské velkovýroby, o níž tak přesvědčivými slovy hovořil znovu ve svém novoročním projevu president republiky soudr. Klement Gottwald.

V uplynulém roce docílil socialistický zemědělský sektor dalších velkých úspěchů a podal nezvratné důkazy své převahy jak ve výrobě rostlinné, tak i v užitkovosti skotu nad soukromě hospodařícím sektorem.

Byla to zvláště JZD vyšších typů, která dokázala vyrobit na scelených družstevních lánech více pšenice i ostatního obilí docílením hektarových výnosů daleko vyšších, nežli tomu bylo v letech předválečné minulosti, která ve společných stájích a drůbežárnách dokázala rozšířit chovy i výrobu masa, mléka, vajec i jatečné drůbeže i plnění dodávky státu ve větším množství, nežli se dokázalo dříve, kdy v těchto obcích hospodařili dnešní členové JZD individuálně. V těchto JZD došlo také i k politickému a hospodářskému zpevnění, zvýšení produktivity práce i ke zjakostnění výrobků.

Stejně potěšitelných a velmi podstatných úspěchů docílila hospodářství státních statků, která jsou vzorem socialistické zemědělské velkovýroby. Zvlášť významných úspěchů docílily celé stovky hospodářství státních statků ve šlechtění a množení dobrých osiv, sadby i v chovatelství, a to jak pro potřeby vlastní, tak i pro potřeby JZD, ano i pro hospodářství malých a středních zemědělců. Zvlášť významných úspěchů bylo docíleno v rybářství státních statků, kde výrobní úkoly byly splněny na 123,6 % a dodávkové úkoly pak na 124,4 %.

Tento velký a úspěšný rozvoj JZD i hospodářství státních statků byl umožněn dalším dovozem velkých mechanisačních prostředků z bratrského Sovětského svazu, i rozšířenou výrobou našich průmyslových závodů na hospodářské stroje. Dík této veliké pomoci Sovětského svazu a naší dělnické třídy dostalo se našim malým a středním rolníkům sdruženým v JZD takových strojů, o kterých jen snívali v předmnichovské minulosti. Tyto mechanisační prostředky ulehčují dnes jejich práci a umožňují jim docilovati daleko větších hektarových výnosů.

Strojní a traktorové stanice a tisíce jejich brigád na území celé republiky, jimž dělnická třída a vláda svěřily tyto miliardové hodnoty socialistického majetku, jsou rozhodujícím činitelem jak v zemědělské velkovýrobě, tak i v další cestě budování socialismu na vesnici. Bez jejich existence nelze si již dnes vůbec hospodaření JZD ani představit.

Proto je tak důležité, jak strojně traktorové stanice a jejich brigády pracují, jak plní své úkoly a smlouvy v každém JZD a i jak hospodaří se svěřeným socialistickým majetkem.

Je proto důležitá i ta skutečnost, že i na tomto nejmladším úseku v zemědělství bylo docíleno a je zvláště nyní docilováno v dobré připravenosti na jarní práce dobrých výsledků. V r. 1951 bylo pomocí brigád STS obděláno téměř třikrát tolik půdy jako v r. 1950. Zásluhu o to má zvláště velká delegace sovětských kolchozníků a pracovníků ze slavných MTS, která byla u nás loňského roku a od niž naše STS a jejich brigády se poučily a získaly velmi mnoho drahocenných rad a zkušeností.

Všech těchto úspěchů a dobrých výsledků dosáhla JZD, STS i hospodářství našich státních statků dík velké a dennodenní pomoci celé dělnické třídy, péči naší vlády a hlavně dík houževnaté a obětavé práci naší rodné komunistické strany a především pak dík moudrému presidentu Klementu Gottwaldovi. (Potlesk.)

Nesplnila se ta četná proroctví západních imperialistických válečných štváčů a jejich lokajů z řad zrádců českého a slovenského národa, kteří tolik úsilí ve výrobě svých lží a pomluv věnovali právě budování socialistické zemědělské velkovýroby na české i slovenské vesnici. Používáme-li této velké příležitosti, kterou jest debata ke státnímu rozpočtu v Národním shromáždění k tomu, abychom mluvili o úspěších v zemědělské politice a v zemědělské výrobě, neznamená to, že i na tomto úseku nemáme velmi závažné nedostatky. Byly zde a jsou. Byly a jsou v JZD, STS a jejich brigádách a jsou i v hospodářstvích státních statků a proto je nutné, abychom se jimi kriticky a hlavně sebekriticky zabývali nejen zde na půdě Národního shromáždění, ale ve všech složkách obrozené Národní fronty, v ministerstvu zemědělství, lidové správě a hlavně pak v každém JZD, STS a jejich brigádách, v hospodářstvích státních statků, mezi jejich členy a zaměstnanci.

Možno říci, že základním nedostatkem jak JZD, STS, tak i v hospodářství státních statků je, že jsme ještě s větší důkladností a soustavností neuplatňovali v plné míře bohaté výsledky a zkušenosti sovětské vědy a techniky, že jsme nešli po pevné linii zhospodárnění jejich provozu. že jsme se nedovedli ještě důkladně vypořádávati na všech těchto třech úsecích s třídními nepřáteli budování socialismu na vesnici - s vesnickými boháči - a se všemi nepřátelskými živly, kterým se podařilo na mnoha místech jak do JZD, STS, tak i do hospodářství státních statků a jejich vedení vniknouti. Že jsme plně nezajistili potřebné odborné i politické školení vedoucích funkcionářů v JZD a vedoucích pracovníků STS a státních statků, jak je to naléhavě nutno pro všechny tyto tři vedoucí sektory velkých socialistických hospodářství.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP