Středa 26. března 1952

Jsou však i jiné a neméně závažné nedostatky, které je nutno v zájmu dalšího úspěšného budování socialismu na vesnici rychleji a soustavněji odstraňovat.

Jaké jsou na př. základní nedostatky mnohých JZD, které jsou brzdou ještě úspěšnějšího jejich rozvoje a upevňování? Je to především nedostatečná a mnohde i špatná organisace práce a opomíjení socialistické zásady při odměňování členů a členek podle zásluhy a účasti, množství a kvality vykonané práce.

Místo ve stálých brigádách a četách, pracujících na svěřených úsecích a honech, pracuje se mnohde nahodile a bez odpovědnosti za dobré provedení svěřených úkolů a odměna není měřena normou výkonu, nýbrž časem, stráveným u přidělené práce. Tento stav pak vede k tomu, že se nedodržují ani základní agrotechnická opatření, což má za následek menší hektarové výnosy ve výrobě rostlinné a pokles užitkovosti ve výrobě živočišné. V těchto JZD je pak nevyhnutelným důsledkem špatná pracovní morálka, je narušován vztah družstevníků k JZD a jeho majetku a jsou ohroženy hospodářské výsledky družstva. V takových družstvech nejen nedosahují zvýšených výnosů a užitkovosti, ale mnohde dokonce těžko nebo špatně plní dodávkovou smlouvu se státem a nemají ani potřebné množství peněz a naturálií na odměňování svých členů.

Mnohé zkušenosti ukázaly, že téměř v každém takovém případě to byli vesničtí boháči, kteří se ať zvenčí, či zevnitř rafinovanými formami třídního boje snažili znemožnit upevnění a rozvoj JZD v naději, že se jednotná zemědělská družstva zhroutí a že oni znovu dosáhnou svého vlivu a komanda nad malými a středními zemědělci. Tyto skutečnosti a zkušenosti musí nás vésti ještě k větší a důkladnější bdělosti a ostražitosti v každém JZD, aby jejich rozvoj byl i ve stoupajícím zuření třídních nepřátel zajištěn a zabezpečen.

Jen těchto několik uvedených příčin ukazuje, že hlavní práce a úkoly v jednotných zemědělských družstvech jsou před námi a že je nutno vést poctivé členy JZD k tomu, aby se s nimi co nejdříve vypořádali.

Jednou z hlavních pák, jak pomoci jednotným zemědělským družstvům, jejich upevňování a dalšímu jejich rozvoji, jsou státní traktorové stanice a jejich brigády. Aby se mohly těmito pákami stát a mohly ještě lépe svou funkci vykonávat, musí se především samy oprostit od svých závad a nedostatků, které vyrůstají v mnohých případech ze stejných příčin, jako je tomu v jednotných zemědělských družstvech, z činnosti třídního nepřítele. I když jednotlivé stanice a jejich brigády, jako na př. STS v Olešné, brigáda s. Prince v STS Chabařovice, brigáda s. Kytlause v STS Mnichov, na Slovensku pak v STS Štvrtok na Ostrovech a v STS Galanta dosáhly velmi dobrých úspěchů, přece jen přes všechny tyto úspěchy našich strojních brigád i jejich jednotlivců naše STS jako celek pokulhávají za rozvojem JZD a v nejednom případě byly příčinou jejich potíži při včasném obdělání půdy v agrotechnických lhůtách.

Usnesení strany a vlády o opatřeních ke zlepšení práce STS je jistě dobrou rukovětí k tomu, co a jak je třeba dělat, aby státní strojní stanice a jejich brigády zlepšily svou práci pro jednotná zemědělská družstva a aby se staly dobrým pomocníkem při budování socialismu na vesnici. Aby se tak stalo co nejdříve, za to odpovědnost nesou pracovníci ministerstva zemědělství, všech složek lidové správy a ředitelé STS v každém okrese. V rámci rozpočtu ministerstva zemědělství je pamatováno na vybavení STS dalšími mechanisačními prostředky, jak dovozem z bratrského Sovětského svazu, tak i z výroby našich závodů, aby STS a jejich brigády mohly úkoly, před kterými stojí, plnit ještě úspěšněji, než tomu bylo až dosud.

To, co bylo řečeno o STS, platí i o hospodářstvích státních statků na adresu všech jejich zaměstnanců a hlavně vedoucích činitelů od shora až dolů. Nebylo žádnou náhodou, že třídní zavilý nepřítel domácí stejně tak jako západní reakční síly zaměřují své úsilí, aby se s pomocí zrádců a špionů zmocnili vlivu a vedení na tomto úseku, pro budování socialismu v naší vlasti i pro zásobování všech pracovníků tak důležitém. Tyto zákeřné plány byly dík ostražitosti strany a bdělému oku presidenta Klementa Gottwalda včas zkříženy a zmařeny.

Je však nutné, aby za pomoci desítek tisíc poctivých zaměstnanců v hospodářství státních statků byla tato hospodářství úplně důsledně očištěna od všech zjevných i zakuklených nepřátelských živlů, aby se hospodářství státních statků, za používání v dennodenní práci bohatých zkušeností sovětských sovchozů, stala v plné své síle vzory socialistické zemědělské velkovýroby.

Jak jsem již uvedl, je velmi citelným nedostatkem celého našeho socialistického úseku zemědělství stálý nedostatek dobrých, odborně kvalifikovaných vedoucích všeho druhu. Podařilo se sice již vyškolit v krátkodobých i dlouhodobých kursech stovky předsedů, účetních, agronomů, mechaniků, brigadýrů pro jednotná zemědělská družstva, kombajnérů, traktoristů i vedoucích pro státní traktorové stanice a stejně tak i pro státní statky. Avšak to všechno zdaleka nestačí, nemluvě ani o veliké a stoupající potřebě odborníků s vysokoškolským a středoškolským vzděláním do všech těchto tří úseků i pro potřeby lidové správy jako řídícího místa celé naší zemědělské výroby.

V rozpočtové kapitole ministerstva zemědělství - jak jste se mohli přesvědčit - je mnohamilionovými položkami i na tuto stoupající potřebu dalšího školení pamatováno. Je však naléhavě třeba, aby naši učitelé a profesoři z vysokých i středních škol i jejich zdatní a schopní žáci pomohli nám v masovém školení všech členů JZD i zaměstnanců STS a státních statků, neboť socialistická zemědělská výroba potřebuje schopných a odborně zdatných pracovníků všech.

Před odpovědné, velké, ale i radostné úkoly staví potřeba socialistické zemědělské velkovýroby všechny poctivé, s lidem a s republikou dobře smýšlející výzkumníky a pokusníky ve výrobě živočišné a rostlinné. Je však nutno, aby po vzoru sovětských lidí z tohoto oboru vyšli i oni na družstevní lány a státní hospodářství, aby zde spojovali s praxí a s masami členů své dobré odborné vědomosti i nabyté sovětské zkušenosti a pomáhali tak upevňovat jednotná družstva, tyto naše tvrze socialismu na vesnici a v nich spokojený a šťastný život jejich členů.

Váženi kolegové, soudruzi a soudružky, stojíme před plněním úkolů 4. roku Gottwaldovy pětiletky v zemědělství, o jejímž významu mluvil ve svém novoročním projevu president republiky Klement Gottwald. Nechci rozvádět čísla, která jsou vám všem dobře známa. Organisačním zajištěním těchto úkolů se zabývala v několika usneseních naše strana a vláda. Jisté je, že tyto úkoly nejsou malé ani snadno splnitelné. Jsou však reálné a uskutečnitelné za předpokladu, že rozvineme na všech úsecích rostlinné a živočišné výroby úsilí o jejich dosažení a o možné překročení.

Na otázky, kdy a jak se nám to podaří, je nutno dáti si hned odpověď. Bude to tehdy, až pro plnění daných úkolů a pro proměnění usnesení strany a vlády v čin získáme všechny členy a členky JZD, všechny zaměstnance STS a státních statků a všechny poctivé malé a střední zemědělce v každé chalupě a v celé republice; když v každém JZD, STS a jejich brigádách a státním statku a konečně v každé vesnici rozplánujeme podrobně plnění všech dalších úkolů, zajistíme organisační opatření a stálou kontrolu jejich provádění a plněni; když v každém JZD, STS a státním statku a konečně i v každé vesnici rozvineme velkou socialistickou a vlastenecko-budovatelskou soutěž za splnění a překročení daných plánů ve výrobě rostlinné i živočišné; když ve zvýšené bdělosti a ostražitosti znemožníme jakékoliv rejdy a pokusy vesnických boháčů důsledným jejich omezováním, vytlačováním z vlivu na dění na vesnici a když je přitlačíme k plnění všech výrobních i dodávkových úkolů.

Klíčem k úspěšnému řešení a zajištění všech daných úkolů je včasné zvládnutí všech jarních prací, které jsou již v těchto dnech v celé řadě krajů v plném proudu. Jedno staré přísloví říká: "Jak si usteleš, tak si lehneš - jak zaseješ, tak budeš sklízet."

Nuže, učiňme vše, abychom sklízeli dobře. Není třeba pochybovat o tom, že tomu, co poctivě chceme a oč všichni společně usilujeme, všichni naši malí a střední zemědělci, jejich manželky i vesnická mládež dobře rozumějí a že s tím také souhlasí. Že tomu tak je, svědčí tisíce závazků a usnesení, která jsou přijímána na všech poradách, na valných hromadách a na konferencích, tam, kde se scházejí naši příslušníci JZD, stejně jako zaměstnanci STS nebo státních hospodářství. Že tomu tak je, o tom svědčí i stoupající a zuřivá nenávist, ozývající se i v jazyce českých zrádců a žoldáků západních imperialistických válečných štváčů ze všech těch t. zv. "svobodných hlasů" ze západu. Tento zuřivý skřek válečných štváčů není ukázkou síly, nýbrž je ukázkou strachu, strachu ze skutečnosti, která je taková, že stále větší a větší, milionové masy všech pokrokových a pracujících a mírumilovně smýšlejících lidí v kapitalisty ovládaných zemích poznávají, že v tomto velikém zápase dvou světů má pravdu Sovětský svaz, že má pravdu veliký Stalin a ne Truman, Churchill a ostatní imperialističtí váleční štváči. Proto naše společné úsilí: Ještě semknutěji do velkého úkolu na zajištění všech budovatelských plánů socialistické výstavby, jejíž součástí je i splnění všech výrobních úkolů zemědělského plánu a získání dalších tisíců poctivých malých a středních rolníků pro socialistickou družstevní velkovýrobu, bude naší odpovědí.

Tak upevníme ještě více svazek dělníků a rolníků, tak zajistíme štěstí, spokojenost a blahobyt všech pracujících i další posílení naší vlasti pod vedením Gottwaldovým a velkého světového tábora míru pod vedením Sovětského svazu - pod vedením Stalinovým. (Hlučný potlesk.)

Podpredseda Žiak: Ďakujem pánu ministru Nepomuckému za jeho reč. Teraz prehovorí posl. Navračič.

Posl. Navračič: Vážená snemovňa, súdružky a súdruhovia!

Rozpočet, ktorý teraz prerokovávame, je výrazom rozvoja nášho hospodárstva a vôle nášho ľudu, ktorý nastúpil cestu k socializmu. Za týmito veľkými číslami stoja naši pracujúci, ktorí svojou vôľou, svojou odhodlanosťou chcú si vybudovať krajší zajtrajšok pre seba, pre svoje rodiny a týmto činom zabezpečiť i svetový mier.

Ja by som chcel hovoriť o časti tohoto rozpočtu, ktorá súvisí s rozvojom nášho poľnohospodárstva a zvlášť rastlinnej výroby, ktorá je základom nášho poľnohospodárstva. Suma 1.369,000.000 Kčs, ktorou zabezpečujeme rozvoj rastlinnej výroby, je plne dostačujúca, keď ju rozumne použijeme, aby sme zabezpečili zvýšenie plánu rastlinnej výroby v tomto roku o 15 %.

Je však pravda, že táto suma môže byť plne využitá len na družstevných lánoch a lánoch československých štátnych majetkov. Nemôžeme túto sumu využiť u súkromno hospodáriacich roľníkov, lebo naši súkromno hospodáriaci roľníci sú už u konca svojej výrobnosti, ako na poliach, tak i v chlievoch. Naši roľníci nemôžu po starom na svojich malých parceliach zvyšovať výnosy. Keď však máme zvýšiť poľnohospodársku výrobu rastlinnú o 15 %, musíme sa zamerať na socialistickú poľnohospodársku veľkovýrobu pri JRD. Pritom zatiaľ čo sú hlasy o únave a vyčerpaní pôdy, skutočnosti hovoria pravý opak. Keď členovia JRD vo Vištuku hospodárili v roku 1950 individuálne, namlátili podľa záznamov bývalého roľníckeho strojného družstva, ktoré mlatbu prevádzalo, 860 q obilnín. V roku 1951, keď títo členovia začali hospodáriť spoločne, rozorali medze, zasiali šľachtené osivo, plne prihnojili umelým hnojivom a dodržali agrotechnické doby, namlátili z tej istej výmery 26 vagónov obilnín. To znamená, že sa výnos zvýšil viac ako trikrát. To samé bolo i v krmovinách. Jednotné roľnícke družstvo vo Vištuku po rekultivácii pasienkov, kde predtým sa temer seno nekosilo, skľudilo zo 7 ha 450 q prvotriedneho sena. Po tejto skúsenosti družstevníci osiali v r. 1951 34 ha ďatelinotráv a 22 ha čistých ďatelín, aby zabezpečili krmovinovú základňu. Takéto a ešte lepšie výsledky dosiahlo niekoľko desiatok družstiev v Bratislavskom kraji. Tieto výsledky družstevníkov sú názorným príkladom pre ostatných roľníkov na celom okolí o prevahe družstevnej poľnohospodárskej veľkovýroby. Z tohoto príkladu je vidieť, kde sa suma, ktorú dávame na zveľadenie poľnohospodárskej výroby, bude rentovať.

Aby naši roľníci-družstevníci mohli zabezpečiť usnesenia našej strany a vlády o zvýšení rastlinnej výroby, bude potrebné, aby dodržali všetky agrotechnické opatrenia, to znamená, že ihneď, ako počasie dovolí, treba zasmykovať všetky hony, ktoré pripadajú pre jarný osev, aby sme tým zabránili unikaniu zimnej vlahy, ktorá má nesmierny význam pre zabezpečenie úrody. Tak isto treba previesť rýchly osev jarín s použitím v čo najväčšej miere technických možností našich traktorových staníc. Bude potrebné, aby sme ihneď, ako to počasie dovolí, prezreli, prihnojili a vylepšili ďatelinové a ďatelinotrávne hony a ihneď po zasiatí jarín zasiali cukrovú repu, zemiaky a kukuricu. V okopaninách bude potrebné bránením, plečkovaním, valcovaním dľa potreby zabraňovať tvoreniu škralup, lebo tieto opatrenia sú rozhodujúce pri výške úrody.

Zvýšenie úrody závisí tiež na tom, ako budeme vedieť zvládnuť boj s plevelom. Lebo mnohokrát, i keď sme dodržali všetky agrotechnické opatrenia pri siatbe, môže nám plevel snížiť a mnohokrát i zničiť úrodu. Ako príklad by som uviedol susednú obec Veľké Čanikovce, kde MNV vo vlastnej réžii zasial 18 ha ovsa, ktorý temer úplne zničila ohnica, a namlátil z 18 ha 65 q nie ovsa, ale špiny. JRD vo Vištuku však skľudilo z 18 ha 386 q ovsa - to znamená 6X toľko - ktorý bol použitý ako osivo. V tomto prípade rozkvitnuté polia ľahodia síce milovníkom prírody a sú krásne pre maliara, ale v poľnohospodárskej výrobe znamenajú, že zlato na poli - prázdne stodoly.

Boj s plevelom sa dá ľahšie zvládnuť na veľkých lánoch. Na veľkých lánoch je možno plevel za niekoľko rokov úplne vyničiť, čo však je vylúčené na úzkych parcielkách súkromno hospodáriacich roľníkov. Lebo medzi súkromno hospodáriacimi roľníkmi vždy sa nájdu roľníci nedbalí, ktorí ničeniu plevela nevenujú pozornosť a svojou nedbalosťou zaplevelujú pozemky ostatných roľníkov. U súkromno hospodáriacich roľníkov je plevel, ohnica, repnica, pýr, bodliač temer nezničiteľný. Avšak na družstevných lánoch tento plevel, keď sa mu venuje pozornosť pri ničení, dá sa ľahko vyničiť. Pri ničení plevelu nám veľmi pomáhajú osevné postupy a ich dodržovanie a zvlášť ďatelinotrávne hony, po ktorých je plevel úplne zničený. Treba zdôrazniť, že stálym semenišťom plevelu, zvlášť pýru, tak ako i plemenišťom myší a škodlivého hmyzu, sú medze. Len tým, že sa zrušia medze, mžeme podstatne zvýšiť našu rastlinnú výrobu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP