Středa 26. března 1952

K provádění rozpisu výrobního plánu a výkupu živočišných výrobků bych měl některé poznámky. Především je nutno konstatovat, že rozpis byl proti minulým rokům lepší, a to proto, že rolníci měli o rozpis větší zájem a sami si ho z valné části prováděli. V mnoha obcích však vesničtí boháči vyvinuli velmi živou účast, chtějíce být nápomocni v místních rozpisových komisích, a v nich pak řídili rozpis podle svého.

Tak ku př. v obci Měrůvkách na okrese Kroměříž vnikl do místní rozpisové komise vesnický boháč Skácel a zde si počínal tak, že se snažil co nejvíce zatížit drobné rolníky a nadržoval sobě a několika velkým rolníkům. Ovšem, že postižení rolníci nebyli s tím srozuměni; podali stížnost k ONV a ten svým zásahem učinil pořádek. Podobně tak tomu bylo v obci Rakové, okres Gottwaldov, kde v místní rozpisové komisi řádil podle svého vesnický boháč Tureček. A mohl bych jmenovat řadu dalších obcí jako Martinice, Roštění v okrese Holešov atd., kde všude "blahodárně", ovšem ve svůj prospěch, působili vesničtí boháči, avšak bdělostí a ostražitostí drobných a středních rolníků byli zavčas odhaleni a z místní rozpisové komise vyloučeni. V obcích, kde při sestavování místní rozpisové komise bylo dbáno směrnic a pak se práce podle nich řídila, nemuseli míti obav o zdárný výsledek. Uvedu pouze jednu obec, a to svou rodnou obec Vracov, okres Kyjov, kde jako člen místní rozpisové komise jsem byl sám velmi přesný na dodržování daných směrnic. A výsledek? Z 983 zemědělských závodů se všichni dostavili k podpisu smluv a také své výrobní a dodávkové úkoly podepsali. Důvod? Jeli jsme podle směrnic. Veřejná schůze, schválení rozpisového plánu, jednání s každým zemědělcem, veřejné vyvěšení rozpisů - a výsledek, jak jsem uvedl, zaručen. V některých obcích však nezdarem rozpisu nebyla vinna přímo místní rozpisová komise, nýbrž instruktor okresu, který ji nesprávně instruoval. Proto napříště musí být lépe provedena instruktáž, instruktoři pro rozpis musejí znát směrnice a okresy musejí sledovat jakost rozpisů již během rozpisové kampaně. Největší závadou letošní rozpisové kampaně pak bylo, že se rozpis prováděl pozdě, kdy se již plnily dodávky živočišných výrobků na první čtvrtletí letošního roku. Bude třeba, aby příště byl rozpis prováděn již v listopadu a v prosinci a uzavřen koncem roku.

Hlavní podmínkou rovnoměrnosti plnění a splnění výkupního plánu je reálný rozpis, a ten - můžeme konstatovat - proveden byl. Je však třeba nejen u výkupních skladů, ale i u MNV zlepšit evidenci o plnění dodávkových úkolů, aby sloužila výkupní organisaci k rychlému přehledu o stavu výkupu na obci a k operativnímu výkupu u jednotlivých zemědělců. Je třeba evidenci všude řádně založit, provést zápisy všech dosavadních dodávek a nadále je vést denně.

Za tím účelem se znovu zavádějí evidenční záznamy jak v plnění živočišné, tak i rostlinné výroby, kteréžto plnění bude zároveň potvrzováno zemědělcům do zvláštních knížek pro vlastní potřebu, jako průkaz pro nárok na potravinové lístky a jako průkaz k prodeji na volném trhu z titulu plnění dodávkových úkolů. Tímto opatřením zaručeně odpadnou nesrovnalosti, kterých jsme byli svědky v lednu při náhradním plnění, kde zemědělci zjišťovali, že to či ono nemají poznamenáno jako splněné, ač měli v rukou doklady o splnění.

Pokud jde o plnění výkupních úkolů po Novém roce, nutno konstatovat, že s výsledky nemůžeme být spokojeni. Za prvé 2 měsíce, do 23. února, byl čtvrtletní úkol v jatečním skotu splněn v celostátním měřítku na 71,2 %, u jatečních prasat na 56,9 %, u mléka na 51,2 % a u vajec na 14,5 %. K nesplnění vajec bych chtěl připomenout, že při posuzování čtvrtletního dílčího plnění, které má mít vliv na další výdej potravinových lístků a šatenek, by měla být brána v úvahu pozdě přišlá zima, mráz a sníh, které hodně ovlivnily nosnost slepic.

Velkou péči musejí MNV věnovat plnění dodávek dobytka, zvláště prasat. Podle usnesení strany a vlády o zvýšení živočišné výroby přísluší národním výborům v rámci jejich působnosti zajišťovat denní plnění dodávek státu. Národní výbory zajišťují stálou kontrolu plnění týdenních, měsíčních a čtvrtletních plánů dodávek a v rámci těchto plánů zajistí rovnoměrnost v plnění dodávkových úkolů, zvláště u vesnických boháčů.

MNV v rámci přesné evidence musí kontrolovat zástav skotu, vepřů - hlavně prasnic - a všeho ostatního. Musí vést v přesné evidenci březivost skotu a prasnic. Musí zjišťovat důvody nebřezivosti, pomáhat ji odstraňovat a pomáhat při nákupu dalších plemenic. Všude, kam jen jeho pravomoc sahá, musí se starati o dostatečný zástav mladého a zdravého chovného dobytka.

Bude-li tato evidence přesně vedena, pak se nebudou stávat takové věci, jako případ vesnického boháče Paura v obci Lisky na Slánsku, který hlásil na MNV, že prasnice, které chová, nemohou být zapuštěny, že jsou zakrslé a že prostě nemá krmiva. A také během roku neodvedl do hospodářského družstva ani 1 sele. MNV se podíval, jak to u tohoto chudáka vypadá a zjistil, že prasnice nechce zapustit, že má krmníka o váze 250 kg a na půdě měl 700 kg ječmene. A když dal MNV podle zákona č. 55 prasnice do JZD a tam byly připuštěny, bylo docíleno vrhu v průměru u každé prasnice 12 selat. A takovýchto případů je celá řada a bude záležitostí MNV, aby v rámci přesné evidence byly odstraněny. Jak podstatně se zjednoduší práce při rozpisech výrobních a dodávkových úkolů, jak jednoduchá bude evidence, až přejdou z obcí a okresů ne stovky, ale desetitisíce zemědělských závodů do socialistické velkovýroby a bude jeden plán zemědělské výroby, jeden výrobní a výkupní úkol a jeden záznam o evidenci tohoto se jménem JZD!

Bohužel evidence u mnoha národních výborů není na žádoucí výši, ale doufejme, že se zlepší zapracováním místních tajemníků.

Významným činitelem ke zlepšení výkupu, k upevnění státní discipliny v dodávkách a při výkupu jsou v krajích a okresech plnomocníci ministerstva vnitřního obchodu pro výkup zemědělských výrobků. Jejich prvořadým úkolem je zajištění výkupu plánu dobytka. Z jejich úkolů bych položil důraz na dodržování jakostních tříd dodávaného dobytka a výkupních cen. Jsem pevně přesvědčen, že ministerstvo vnitřního obchodu učinilo a učiní vše, aby zlepšilo práci aparátu, zejména v evidenci plnění dodávek, a zajistí tak plynulé zásobování obyvatelstva masem a masnými výrobky, jak je sleduje citované usnesení strany a vlády.

Řekli jsme, že reálný rozpis je hlavní podmínkou plnění a splnění výkupního plánu. Ovšem jen rozpis by nepostačil. Rozpis, plán je nutno uvést ve skutek. Je třeba, aby JZD, státní statky, malí a střední rolníci výrobní plán nejen splnili, ale snažili se jej překročit zvýšenými hektarovými výnosy obilnin a okopanin a zvýšenou užitkovostí hospodářských zvířat podle zkušeností sovětských kolchozníků.

To však nemůže ani zdaleka stačit. Je třeba, aby se opatření neschvalovala jenom slovy, ale aby se k jejich zajištění i provedení přiložila ruka k dílu. Namísto všeobecných slov je třeba se v každém kraji, okrese a obci postarat, aby JZD vládou stanovené úkoly podrobně rozpracovala. I na okrese je třeba určit, co se komu ukládá a v jaké lhůtě, a kontrolovat, jak se jednotlivé úkoly plní. Vedle toho, že se postaráme o to, aby byly splněny stavu dobytka do výše stanovené plánem, je třeba pečovat o to, aby byly splněny podmínky, aby bylo zajištěno krmivo, aby byly využity všechny zdroje, zejména pokud jde o krmiva.

Musíme zlepšit kvalitu vykupovaného dobytka, jehož váha během posledních dvou let neustále klesala. Zavádí se nové oceňování a započítávání dobytka, které přinese dobrým JZD a řádným hospodářům výhody, zatím co dosavadní způsob zvýhodňoval ty, kteří místo masa dodávali pouze kůži a kosti.

Velký význam pro výstavbu socialismu na vesnici, pro podporu pokroku vesnice k vyšším výrobním formám a konečně pro utužení bratrského svazku dělníků a rolníků má správné zásobování vesnice průmyslovým zbožím. Řádné zásobování vesnice je jednou z významných podmínek zlepšení životní úrovně pracujících na vesnici.

Posláním socialistického obchodu je zcela odstranit rozdíl mezi městem a venkovem, přiblížit životní úroveň vesnického člověka úrovni obyvatel měst. Velký kus práce pro zlepšené zásobování vesnice udělaly zájezdy pojízdných prodejen národních podniků a družstev, které zásobovaly vzdálené oblasti a přednostně zásobovaly průkopníky socialismu na vesnici, jednotná zemědělská družstva vyšších typů, jejich členy a příslušníky rodin družstevníků. Jen večerní pojízdné prodejny spotřebních družstev, které se loňského roku začaly organisovat a rozvíjet, uskutečnily během roku 1951 9550 zájezdů. Mimo to se družstva zúčastnila 24.389 stánkových akcí. Pojízdné prodejny prodaly zboží v celkové částce 355,064.000 Kčs. Společně pak se stánkovými akcemi prodaly zboží za 955,268.000 Kčs. V akci vzájemného výměnného obchodu bylo v roce 1951 vykoupeno 2,901.464 kg zemědělských přebytků a 273.796 q ovoce a lesních plodin.

Dobré zásobování venkova průmyslovými výrobky a dobré zásobování měst zemědělskými výrobky zpevní a utuží bratrský svazek rolníků a dělníků, který je základem našeho lidově demokratického zřízení. Je však třeba, aby naši rolníci si vzali příklad z dělníků, z jejich stupňování produktivity práce, z jejich soutěžení a snažili se co nejvíce vyrobit na polích a stájích, neboť zatím se dostává na naši vesnici více průmyslového zboží, než vesnice vrátí potravin do města. Je třeba, aby společným úsilím, zemědělskou družstevní velkovýrobou naši rolníci zajistili lepší zásobování pracujících ve městě a aby společnou prací s dělnickou třídou usilovněji budovali základy pro zlepšení životní úrovně pracujících a po vzoru sovětských rolníků co nejvíce přispěli k zajištění a stoupání socialistické hojnosti v našem státě. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Dávam slovo posl. Machačovej-Dostálovej.

Posl. Machačová-Dostálová: Paní a pánové, soudruzi a soudružky!

Při projednávání našeho státního rozpočtu chtěla bych se zmínit o některých otázkách, souvisejících se zásobováním našeho pracujícího lidu. Jsou to otázky spadající do resortu ministerstva vnitřního obchodu. A bude proto dobře připomenout si při této příležitosti, že jsme také za předmnichovské republiky měli ministerstvo obchodu, které zde ovšem bylo proto, aby chránilo zisky kapitalistických podnikatelů na úkor spotřebitelů, na úkor pracujících lidí.

Tak chápal funkci ministerstva vnitřního obchodu i po osvobození pan ministr Pietor, který s oblibou prohlašoval, že jeho ministerstvo je ministerstvem nepolitickým. Ministerstvo bylo nepolitické, ale my na jeho politiku doplácíme ještě dnes.

V listopadu r. 1945 dostali všichni tehdejší obchodníci 500 Kčs, se kterými začínali jako všichni ostatní občané. Za krátké tři roky, do roku 1948, dokázala velká část z nich pod patronací a péčí tehdejšího ministerstva obchodu nadělat z těchto 500 Kčs statisíce, zatím co pracující lid byl na úseku distribuce odírán všemožnými způsoby o plody a hodnoty vytvářené jeho vlastní prací v národních podnicích.

Tuto dobu si musíme připomínat proto, abychom mohli dostatečně zhodnotit onen zásadní obrat, který nastal, když také za ministerstvo vnitřního obchodu převzala odpovědnost KSČ a postavila je do služeb budování socialismu, t. j. do služeb pracujícího lidu.

Únor 1948 zamezil naší reakci její protilidové rejdy také na úseku zásobování. Během čtyř krátkých let se nám podařilo přebudovat celé pojetí a celou organisaci našeho vnitřního obchodu a převést jej do socialistického sektoru bez jakýchkoliv otřesů a vážnějších poruch.

Koncem roku 1951 činí soukromý sektor v distribuci pouhého půl procenta.

My jsme si však vědomi, že je to jen prvá část úkolů, které musíme splnit. Nyní jde o to, prokázat převahu socialistického obchodu nad kapitalistickým a prokázat ji tak, aby to pociťoval náš pracující lid ve svém každodenním životě, aby to pociťoval jako přímý důsledek neustálého zvyšování životní úrovně.

Náš socialistický obchod přes všechny potíže a překážky tuto svoji funkci nesporně splnil. Splnil ji přes to, že právě v uplynulém roce došlo k určitému omezení a zdražení volného trhu. Čísla o prodeji zboží v roce 1951 sama o sobě nejlépe potvrzují, že životní úroveň skutečně dále rostla.

Podle zprávy Státního úřadu statistického o prodeji zboží na vázaném i volném trhu bylo prodáno v roce 1951 proti roku 1950 více másla o 23 %, sádla o 2.6 %, tuků a cukru o 8 %, čaje o 19 %, cukrovinek o 20 % a zeleniny o 26 %. A ještě jasnější řečí mluví čísla o vzrůstu spotřeby některých druhů průmyslového zboží v uplynulém roce. Tak na příklad prodej volného textilu stoupl o 76 %, prodej volné obuvi o 36 %, volná konfekce dokonce o 97 %. Vysavačů bylo prodáno více o 56 %, šicích strojů o 36 %, kuchyňských robotů o 15 % a hodinek o 745 % více než v roce 1950.

Tyto předpoklady nám zajistila socialistická výstavba naší republiky a tato čísla jsou také nejlepší odpovědí těm, kteří měli obavy, že výstavba těžkého průmyslu zabrzdí růst výroby spotřebního a potravinářského zboží. Naopak dá se plným právem říci, že bez růstu těžkého průmyslu by nebylo ani růstu životní úrovně tak, jak se odrazí v těchto několika číslech.

Naše vláda učinila v uplynulém roce řadu opatření k odstranění nedostatků a ke zlepšení zásobovací situace našeho lidu. Přes všechno štvaní naší i zahraniční reakce celý vývoj potvrzuje, že tato opatření byla učiněna ve prospěch pracujícího lidu a k jeho ochraně před záměrným rozvracením plynulého zásobování našimi nepřáteli.

Bylo třeba odstranit ten stav, že místo omezování vázaného trhu, jak zněla linie IX. sjezdu, docházelo neustále k jeho rozšiřování neodpovědným vydáváním přídavkových lístků, lístků pro nemocné, nedostatečnou kontrolou výdaje a podobně. To šlo tak daleko, že nakonec místo rozšiřování volného trhu došlo k jeho omezování.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP