Středa 22. dubna 1953

A jaký je společný jmenovatel těchto všech nových vzájemných vztahů a zájmů našich i sovětských lidí? Tyto vztahy mají svého společného jmenovatele, který je ovšem zcela protichůdný snahám a zájmům, které existují mezi zeměmi kapitalistickými. Vládcové těchto zemí si sice také navzájem říkají přátelé, ale jejich přátelství je přesně takové, jak je diktuje jejich zákon nejvyššího zisku jedněch na účet druhých. Je to přátelství farizeů, pohotových zničit jeden druhého při první možnosti. Jako dovedli vůbec vše dobré jen zkarikovat a zneužít, tak učinili také s ušlechtilým příkazem lásky k bližnímu. Ohánějí se stále křesťanstvím, ale jednají zcela nekřesťansky a lásky neznají ani mezi sebou navzájem. Naproti tomu společným jmenovatelem zájmů a vztahů socialistického světa, kde láska k bližnímu platí jako neskreslená skutečnost, je uskutečnění Stalinem precisně formulovaného základního ekonomického zákona socialismu o zabezpečení maximálního uspokojováni neustále rostoucích kulturních a hmotných potřeb celé společnosti. (Potlesk.) To je základ a kořen oněch nebývalých vztahů přátelství a lásky mezi příslušníky tábora demokracie a socialismu. A v tom je stále rostoucí síla proletářského internacionalismu a socialistického vlastenectví a to je též pevný základ pro naše vztahy k Sovětskému svazu. (Potlesk.)

K tomu ovšem, abychom zajistili a dosáhli uskutečnění tohoto zákona, je třeba jedné nezbytné podmínky, a tou je mír. Proto pod vedením a po boku Sovětského svazu naše lidově demokratická republika a ostatní lidově demokratické státy bojují za zachování světového míru. Proto bojuje náš lid za ukončení barbarské imperialistické války proti nevinnému korejskému lidu, proto stojíme v předních řadách stamilionového hnutí obránců míru, proto posilujeme obranyschopnost naší vlasti a proto jsme jednotně, celá obrozená Národní fronta Čechů a Slováků, pro mír a proti imperialistické válce. (Potlesk.) A na druhé straně proto také náš pracující občan z duše nenávidí interventy, kteří se nad slzami a mrtvolami novorozeňat v Koreji, ve Vietnamu a v Malajsku jen cynicky usmívají. Naši lidé a s nimi též pracující lidé v jejich vlastních zemích jejich zločinů nikdy ne-zapomenou a neodpustí. Dnes nelze již pochybovat, že všichni ti, kteří se dnes opět chápou podle slov Kollárových "berly železné", a to již ne jenom na šíji Slavie, nýbrž na šíji všeho svobodymilovného pracujícího lidstva, kteří se odvazují proti Sovětskému svazu a proti nám vést své štvanice, dokonce pod rouškou křesťanství, budou smeteni a neujdou spravedlivé odplatě lidu.(Potlesk.) A tím větší běda těm Zenklům, Majerům, Ducháčkům, které tentýž Kollár odsoudil jakožto "zaslepence, kteří na své plémě zlobu kydají"

Přátelství našich národů s národy Sovětského svazu, které je výrazem našich nejpokrokovějších tradic a nejtvořivějším činitelem naší mírové i budovatelské politiky, bylo zpečetěno společně prolitou krví u Sokolova, Kyjeva, Bílé Cerkve, Dukly na našem území. Připomenout si tato slavná jména znamená tudíž znovu přísahat, že nikdy, za žádných okolností nelze jít jinam než kupředu, k zářivé metě socialismu, nelze jít jinak než se Sovětským svazem ruku v ruce, bok po boku. (Potlesk.) Tuto krásnou skutečnost si upřímně uvědomuje spolu s ostatními občany též veškeren náš poctivý a dobrý věřící lid. Jeho vroucí náboženská víra se pojí s neméně vroucí láskou k vlasti. A jestliže "sto věků bludných hodlalo" podle slov Kollárových jej obalamutit a opříst sítí různých lží, dnes vidí jasně: od Sovětského svazu, sovětského lidu, sovětské myšlenky jej již nikdy nic ne-odvrátí. Budovatelské a mírové úsilí, k němuž nás vede bratrská nezištná sovětská pomoc a jemuž nás učí zářivý příklad sovětských lidí, je též vlastní záležitostí všech našich věřících, je náplní tužeb v jejich srdcích a ohlasem jejich nejvnitřnějšího přesvědčení a svědomí.

Proto též náš věřící a zbožný lid přísahá věčné přátelství a věrnost bratrskému lidu Sovětského svazu a plně se připojuje k československé přísaze věrnosti odkazu velikého Stalina a jeho velikého žáka, Klementa Gottwalda. Ze srdcí všech promluvil tehdejší předseda vlády, námi všemi milovaný nynější president Antonín Zápotocký, když zdůraznil, že věčně zůstane žít v našich myslích a srdcích památka na velikého člověka našeho věku, Josefa Vissarionoviče Stalina, kteroužto památku nejlépe uctíme tím, že zachováme trvalou věrnost budování socialismu, věrnost přátelství a spojenectví se Sovětským svazem. (Potlesk.) A naše přísaha nad rakví Klementa Gottwalda - toť čestný slib všech příslušníků Národní fronty Čechů a Slováků, přes všechny překážky a potíže pod praporem Lenina a Stalina jít vítězně dál k socialismu cestou Gottwaldovou! (Potlesk.)

Místopředseda Štětka: Dalším řečníkem je posl. Burda. Dávám mu slovo.

Posl. Burda: Slavné Národní shromáždění, soudružky a soudruzi!

Za čísly našeho státního rozpočtu se rýsují smělé perspektivy mírového rozvoje našeho národního hospodářství i další výstavby naší krásné vlasti. Rok od roku je naše země bohatší a krásnější. Znovu a znovu se potvrzuje, že od osvobození naší vlasti hrdinnou Sovětskou armádou zahájil český a slovenský národ novou, nejslavnější a nejsvětlejší epochu svých dějin, epochu skutečné národní svobody a nezávislosti, za niž tak dlouho bojoval, epochu vlády lidu a výstavby socialismu. Osvobozen slavnou Sovětskou armádou zúčtoval náš lid se zrádci a kapitalistickými pijavicemi a zahájil velkolepou výstavbu své vlasti. Pod pilnýma rukama pracujících vyrostly ve všech koutech naší země nové továrny, dopravní spoje, nové školy, byty pro pracující, zdravotnická i kulturní střediska. Nadšeně buduje náš lid velkolepé stavby socialismu v Ostravě, na Slovensku, mohutné hutě, elektrárny, údolní přehrady, otevírá nové doly, neustále rozšiřuje a zvyšuje výrobu. Díky usilovné a tvůrčí práci všeho lidu již dnes vyrábíme dvakrát více, než dokázali v kterémkoli roce za předmnichovské republiky vyrobit kapitalisté. Ještě nikdy neprošla naše země obdobím takového hospodářského rozmachu jako za 8 let výstavby od roku 1945.

Již dnes se naše republika řadí mezi deset nejprůmyslovějších států na světě. Rostoucí výroba umožňuje soustavný růst blahobytu a kulturní úrovně pracujících, neboť vše, co děláme, je pro blaho člověka. Neustále vzrůstá spotřeba potravin i průmyslového zboží. Divadla, biografy, školy, večerní kursy, to vše dnes slouží pracujícím. Ve statisícových nákladech jsou vydávány spisy velikánů naší historie, Jiráska, Hviezdoslava i jiných. Za veliké pomoci Sovětského svazu a pod vedením své rodné komunistické strany se zařadil náš lid mezi nejpokrokovější síly světa, po bok lidových demokracií a Sovětského svazu do prvních řad těch, kdož zahájili výstavbu socialismu ve své vlasti, kdož otevřeli novou epochu lidských dějin, kdož mezi všemi národy stojí jako jedna z úderných brigád světového míru a pokroku. Náš lid je hrdý na svou krásnou, svobodnou a kvetoucí vlast, které svou prací píše novou, slavnou historii. Z horoucí lásky k rodné zemi, k věci míru vyrůstá i nezlomná vůle lidu dál budovat šťastný život ve své zemi. A v tomto duchu buduje i obranu své země, svou armádu. Právem nazývá lid svou armádu armádou míru a ochránkyní jeho svobody a nezávislosti. Naše armáda se rodila v boji za svobodu vlasti, po boku slavné Sovětské armády v boji proti fašismu, v boji za světový mír. Hrdě navazuje na revoluční tradice svých slavných předků, husitů, kteří směle, nelekajíce se nepřátel ani obětí, hájili svou zemi před náporem nepřátel.

Naše armáda je vychovávána v onom duchu přátelství k jiným národům, k pracujícímu lidu celého světa, v duchu oddanosti věci míru, kterým je prodchnut všechen náš pracující lid. Vojáci naší armády jsou uvědomělými a plnoprávnými občany své vlasti. Plně se zúčastňují politického i kulturního života. Bedlivě sledují práci našeho lidu. Radují se z jeho úspěchů a pomáhají mu všude, kde potřebuje pomoci, na šachtách, při špičkových polních pracech, na stavbách i na jiných úsecích socialistické výstavby. Téměř každá vojenská posádka má družbu se závody, JZD i školami. V rámci těchto družeb vojáci a pracující se vzájemně navštěvují a vzájemně si pomáhají. Při každé události vidíme vojáky mezi lidem. V den 1.máje, na schůzích, slavnostech, mírových manifestacích a při každé příležitosti, která se týká otázek výstavby nebo boje za mír. Naše armáda žije společným životem se vším pracujícím lidem, je prodchnuta společnou myšlenkou výstavby socialismu a upevnění míru. Vřelé, bratrské pouto je mezi armádou a lidem. A náš lid, hrdý na svou armádu, dává jí vše, čeho k bojové a politické přípravě potřebuje. (Potlesk.) Za veliké podpory lidu vyrostla naše armáda v úctyhodnou vojenskou sílu, která v bojové družbě se slavnou Sovětskou armádou je s to bránit a ubránit svobodu a nezávislost své vlasti. (Potlesk.) Pozoruhodného růstu bojové síly naší armády mohlo být v krátké době dosaženo proto, že naše armáda byla přebudována podle vzoru neporazitelné Sovětské armády a za veliké pomoci Sovětského svazu a osobně soudruha Stalina. (Potlesk.) V současné době život v naší armádě probíhá již obdobně jako v Sovětské armádě. Bojová a politická příprava vojáků je prováděna podle sovětských vojenských řádů a v témže duchu. Nyní, kdy reorganisace naší armády je v podstatě ukončena, jsou otevřeny všechny cesty k dalšímu růstu její vojenské síly. V zájmu svobody a ne-závislosti své vlasti dá náš lid i v budoucnu své armádě vše, čeho k úspěšné obraně své vlasti potřebuje.

Konkrétním dokladem lásky našeho lidu ke své armádě i jeho vůle upevnit obranu své vlasti je vznik a růst Svazu pro spolupráci s armádou. Za krátkou dobu své činnosti vyrostl Svaz pro spolupráci s armádou v silnou masovou organisaci, v níž si desetitisíce pracujících osvojují nebo prohlubují vojenské znalosti. Ve Svazu pro spolupráci s armádou se připravují branci pro službu v armádě. Svaz dává možnost vojákům, poddůstojníkům a důstojníkům v záloze, aby neustále prohlubovali své vojenské znalosti. Svaz pro spolupráci s armádou je mladá organisace. Leckde jsou dosud organisační nedostatky. Avšak při pomoci strany, masových organisací a za nadšené práce svých členů vyroste záhy v silnou vlasteneckou organisaci onoho typu, jakou je v Sovětském svazu Dosaaf. Je však třeba, aby příkladu prvních tisíců členů Svazu pro spolupráci s armádou následovali další, všichni, kdož pochopili, že není větší cti pro občana republiky než být připraven na obranu své vlasti. (Potlesk.) V témže duchu je třeba budovat i naši civilní obranu, zajišťovat, aby ve všech závodech a místech byly ustaveny a pracovaly skupiny a družstva určená k civilní obraně. Obranu naší vlasti nelze zužovat jen na armádu anebo na jednotlivé vojenské orgány. Tak jako sovětští lidé, i my nesmíme zapomenout kteroukoli otázku naši výstavby současně zkoumat i s hlediska obrany vlasti. Jen za široké a aktivní účasti lidu, za pomoci všech složek Národní fronty, hospodářských i státních orgánů bude možno vybudovat takovou obranu naší vlasti, jakou k zabezpečení svobody a nezávislosti republiky potřebujeme.

Současně s péčí o upevňování obranyschopnosti naší vlasti je třeba bděle střežit naše závody, města i vesnice před záškodnickou činností nepřátelských agentů i domácí reakce. V denní budovatelské práci nesmíme ani na okamžik ztratit se zřetele, že mezi námi žijí bývalí fabrikanti, bankéři, statkáři a ostatní vykořisťovatelé, kterým jsme vzali politickou i hospodářskou moc.

A ti se nikdy nesmíří se svou porážkou. Nechtějí se vzdát naděje, že se opět budou moci usadit ve svých bankách, v továrnách a velkostatcích a opět vykořisťovat a zotročovat náš lid. Úspěchy naší výstavby jsou jim solí v očích. Neopomenou jediné příležitosti k tomu, aby poškodili naši výstavbu, rozsévali nedůvěru v budoucnost a narušovali pokojnou budovatelskou práci našeho lidu. Po únoru 1948 ztratili navždy naději, že se jim podaří uskutečnit návrat starých kapitalistických časů vlastními silami. Proto stále více hledají pomoc v kapitalistických státech a odtud jim velmi ochotně nabízejí pomocnou ruku reakční emigranti, kteří v únoru 1948 a po něm utekli před hněvem a soudem lidu. Příslušníci české a slovenské reakční emigrace, vyškolení a připravení ke špionáži a záškodnictví, různými cestami pronikají na naše území a spolu se zbytky poražené domácí reakce se pokoušejí škodit našemu lidu. Ještě přednedávnem překročit hranice naší vlasti nebylo pro tyto zločince nikterak obtížné. Proto bylo nutno provést patřičná opatření k zabezpečení našich státních hranic. Dnes se nepřátelským agentům do Československa již hůře cestuje. A jestliže většina z nich skončila navždy své zločinecké poslání již na hranicích naší vlasti, pak na tom mají zásluhu bdělí a stateční strážci našich hranic - příslušníci pohraniční stráže. (Bouřlivý potlesk.) Daleko od domova, ve dne i v noci, v dešti i v mrazu bedlivě střeží hranice naší vlasti před nepřítelem, nelekajíce se ani námahy, ani nebezpečí, ani oběti. Za to jim patří dík a úcta všeho našeho lidu. Činnost pohraničních stráží zasluhuje podpory lidu a zejména obyvatel pohraničních okresů. "Proto - jak řekl nám. předsedy vlády soudruh Bacílek - ať se podle tradic slavných Chodů, předchůdců našich pohraničníků, slavných Psohlavců, naplní srdce našeho lidu v pohraničí svatým hněvem k zahraničním i domácím nepřátelům, aby ten, kdo naruší posvátnost našich hranic, nenašel nikde opory, a aby pracující lid pomáhal našim orgánům tak, aby každý nepřátelský agent byl co nejrychleji dopaden a po zásluze odměněn. Nechť si zaprodanci z české i slovenské buržoasie uvědomí, že budeme bránit republiku a její národy tak, že každé překročení hranic se zrádným a nepřátelským úmyslem bude znamenat jejich zkázu."(Hlučný potlesk.) Nepřátelští agenti a s nimi spojená domácí reakce se v boji proti našemu lidově demokratickému zřízení neštítí ani těch nejhnusnějších prostředků. Svědčí o tom případy vražd pokojných občanů v Babicích a v Řevničově, zločinecká činnost bandy Slánského i série dalších zločinů, které u nás napáchali. V roce 1952 pracovala na př. na Moravě illegální špionážní organisace, která prostřednictvím nepřátelské špionážní služby sloužila imperialistům. Skupina shromažďovala výbušniny i zbraně a připravovala atentát na nejvyšší představitele strany a vlády. Jejich zločinné dílo se jim však nepodařilo dokončit. Tak jako již na řadu škůdců, tak i na ně dopadla včas tvrdá pěst bdělých příslušníků naší státní bezpečnosti. (Potlesk.) Zneškodněním nepřátelských agentů, dopadením různých šmelinářů a škůdců našeho hospodářství zachránili příslušníci Sboru národní bezpečnosti našemu lidu stamilionové hodnoty. Těchto úspěchů v boji s nepřáteli republiky příslušníci naší státní a národní bezpečnosti dosáhli proto, že náš lid jim důvěřuje a všestranně je podporuje. Leckterý z nepřátelských agentů i z domácích nepřátel byl odhalen a dopaden díky úzké spolupráci Sboru národní bezpečnosti s lidem. Bezpečnost našich závodů, podniků, jednotných zemědělských družstev, měst i vesnic vyžaduje, aby náš lid neustále zvyšoval svoji bdělost a ostražitost vůči nepřátelům lidu a republiky, a SNB ve společném boji s těmito nepřáteli napomáhá.

Největším morem na reakci je plnění a překračováni úkolů našeho 5LP v závodech i na vesnicích, přísné dodržování státní a pracovní discipliny, pořádku v závodech, dodržováni technologických procesů, bezpečnostních předpisů a vládních usnesení. Čím silnější bude naše hospodářství a celá naše republika, o to menší naději na návrat starých kapitalistických časů u nás budou mít domácí i zahraniční nepřátelé lidu. Oč přísněji bude všude dodržována státní a pracovní disciplina, oč přísněji budou dodržovány naše zákony, vládní usnesení a bezpečnostní předpisy, o to hůře se u nás bude nepřátelům jejich zločinné dílo dařit a o to účinněji bude moci naše národní a státní bezpečnost proti nepřátelům lidu a republiky bojovat. Špionům, záškodníkům a sabotérům se nejsnáze pracuje tam, kde je nepořádek, neodpovědnost a lajdáctví. Tam, kde není disciplina a pořádek, lze těžko rozeznat, kde končí nedbalost a kde začíná sabotáž. Nejhůře se však nepřátelům pracuje v prostředí pořádku a organisovanosti, tam, kde hospodářští a političtí pracovníci nepřecházejí mlčením porušování státní a pracovní discipliny a kde všichni pracující pochopili, že bez pořádku, kázně a organisovanosti nelze řádně plnit žádný obtížnější úkol. Při ostraze závodů před úklady nepřátel a v boji s nepřátelskými agenty i domácí reakcí vykonali velikou obětavou a záslužnou práci příslušníci lidových milicí. Řada příslušníků lidových milicí byla v den 5. výročí únorového vítězství vyznamenána za statečnost a zásluhy v boji s nepřáteli lidu. Nechť vědomí, že brání a chrání své závody, svá pracoviště, vede i nadále lidové milice k tomu, aby zvyšovaly svou bojovou a politickou připravenost, účinně pomáhaly na poli branné výchovy a přípravy lidu a bděle střežily své závody, svá pracoviště před úklady nepřátel, před všemi škůdci, sabotéry i rozkrádači národního majetku. Náš pracující lid soustřeďuje všechny své síly k tomu, aby splnil úkoly 5. roku Gottwaldovy pětiletky. Nepřeje si nic jiného než v klidu dál budovat svou krásnou vlast. Hluboce si váží své svobody a nezávislosti a přeje ji i jiným. Nabízí přátelskou ruku všem, kdož chtějí v míru a přátelství žit. Je však pevně odhodlán rozdrtit a zneškodnit každého z vnitřních i zahraničních nepřátel, kdo by chtěl narušovat jeho mírovou práci. (Potlesk.) Náš lid, semknutý v nerozbornou jednotu půjde i nadále přes všechny úklady a útoky nepřátel neochvějně kupředu cestou míru a budovatelské práce k svému štěstí a blahobytu, k dalšímu rozvoji a nové slávě své vlasti, jist si svým vítězstvím. Je si jist svým vítězstvím proto, že jej Gottwaldovou cestou vede zocelená, v boji s nepřáteli lidu vyzkoušená a zakalená KSČ. (Potlesk.) Je si jist svým vítězstvím, neboť se opírá o nepřemožitelnou sílu světového tábora míru, vedeného Sovětským svazem. (Potlesk.) Pod vedením své rodné Komunistické strany, v pevném přátelství se Sovětským svazem a za jeho po-moci přemění náš lid svou vlast v bohatou, krásnou a kvetoucí zemi, v nezdolnou a neporazitelnou tvrz míru a socialismu. (Potlesk.)

Místopředseda Štětka: Přerušuji schůzi na 15 minut.

(Schůze přerušena v 10 hod. 58 min. - Opět zahájena v 11 hod. 27 min.)

Místopředseda Fiala (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi. Dávám slovo posl. Holičkovi.

Posl. Holička: Vážené Národné shromaždenie, súdružky a súdruhovia!

Vládnym vyhlásením bola nám daná perspektíva pre náš postup vpred pri dokončení úloh Gottwaldovej päťročnice. Ako vyplýva z vládneho vyhlásenia, považuje vláda za svoju hlavnú úlohu všestranne zabezpečiť ďalší mohutný rozvoj výstavby, ďalší rozmach priemyselnej a poľnohospodárskej výroby ako materiálnej základne rýchleho rastu blahobytu, kultúry a vzdelanosti socialistickej spoločnosti. Preto sa bude vláda i naďalej starať s najväčším úsilím o plánovitý rozvoj nášho hutníctva, ťažby uhlia, nafty a rúd.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP