Středa 22. dubna 1953

Elektrifikace je základem nevídaného růstu výrobních sil země k zajištění blahobytu všeho pracujícího lidu. Elektrifikace ulehčuje pracovní podmínky, vytváří hygieničtější pracovní prostředí. Rozvoj socialistického průmyslu nelze zajistit bez široce provedené elektrifikace. Z tempa růstu výroby elektrické energie můžeme bezpečně soudit na postup celého hospodářství vpřed.

Proto banda sabotérů v čele se Slánským soustředila svoji pozornost na naši energetiku. Ve svých výpovědích doznali, že brzdili rozvoj naší energetiky. Přes klacky, které nám házeli pod nohy, se jim nepodařilo zabrzdit rozvoj výroby elektrické energie.

Výroba elektrické energie vzrůstá rychlým tempem. Letos vyrobíme tři a půlkráte tolik elektrické energie než v r. 1937. V období od r. 1950 vzrůstá výroba elektrické energie o více než 50 %. Při tomto prudkém tempu růstu výroby klesaly náklady, vzrůstala produktivita a klesala spotřeba paliva na jednotku vyrobené energie.

Přes tento neobvyklý vzrůst výroby elektrické energie naše elektrárny nestačí krýt potřeby našeho hospodářství. President republiky s. Klement Gottwald na prosincové celostátní konferenci strany pravil:

"Druhá příčina našich obtíží na průmyslovém úseku spočívá ve značných disproporcích v rozvoji jednotlivých průmyslových odvětví, hlavně pak v disproporcích mezi surovinovou, energetickou základnou a zpravodajskými odvětvími průmyslu."

Naše strana a vláda se již v prosinci 1951 zabývaly situací v naší energetice a k podpoře a zajištění rozvoje tohoto důležitého odvětví bylo vydáno "Usnesení strany a vlády o opatřeních ke zlepšení práce elektráren a rozvodných zařízení a k zajištění nových elektráren a rozvodných zařízení ze dne 3. a 11. prosince 1951."

Tehdy bylo konstatováno:

"...že v práci elektráren a rozvodných zařízení jsou velké nedostatky. Elektrárny neplní plány výroby elektrické energie a nezajišťují kvalitní a spolehlivou dodávku elektrické energie národnímu hospodářství a obyvatelstvu. Systematické a každodenní omezování dodávek elektrické energie narušuje chod průmyslu a život občanstva. Nové objekty energetiky nejsou uváděny do provozu podle plánu.

Hlavní příčinou nespolehlivé a nekvalitní dodávky energie je vysoká poruchovost zařízení v elektrárnách a v rozvodných zařízeních.

"Proti stavu, který byl konstatován v usnesení strany a vlády z prosince 1951, nastala zlepšení a byla snížena poruchovost v elektrárnách a sítích díky použití sovětských zkušeností; usnesení strany a vlády však důsledně splněno nebylo. Trvá stav, že elektrárny nezajišťují kvalitní a spolehlivou dodávku elektrické energie národnímu hospodářství a obyvatelstvu. Omezování dodávek elektrické energie narušuje dále chod průmyslu a život občanstva.

Bylo dosaženo některých pěkných výsledků ve zkracování doby oprav zařízení. Tak ku př. v Ervěnicích byla na počest narozenin presidenta Gottwalda pracujícími zkrácena revise kotle, která jindy trvala 35 dní, na 14 dnů, a na počest narozenin generalissima Stalina u dalšího kotle pak na 13 dnů při sníženém počtu zaměstnanců. (Potlesk.) Avšak ne všude se pracuje s takovým úspěchem.

Poslanec Svoboda z Ostravy uvedl při projednávání rozpočtu ve výborech, že u elektrárny IX. sjezdu zůstává nevyužit výkon přes 50 MW pro poruchovost turbin. Opravu těchto turbin má provést n. p. ČKD Stalingrad a lopatkový materiál mají dodat Spojené ocelárny n. p. Kladno a Chomutov. Poruchovost zařízení v našich elektrárnách by bylo možno podstatně snížit, kdyby podniky ministerstva těžkého strojírenství a ministerstva hutního průmyslu a rudných dolů, a to: Závody vítězného února v Hradci Králové, První brněnské strojírny, Vítkovické železárny Klementa Gottwalda, ČKD Stalingrad, Závody V. I. Lenina v Plzni a další dodávaly včas a v dostatečném množství náhradní dílce a součástky pro opravu elektrárenských zařízení jak elektráren ministerstva energetiky, tak i elektráren závodních.

Dále trvá stav, o kterém hovořil president republiky soudruh Gottwald na celostátní konferenci strany v prosinci loňského roku, když upozornil na rozptýlenost výstavby energetických děl, z nichž jen malá část mohla být ve stanovené době dokončena, když upozornil na nesladěnost výroby strojního zařízení pro nové elektrárny s jejich stavebním programem.

Zůstává proto jedním z nejvážnějších a nejdůležitějších úkolů soustředit se na urychlení výstaveb našich elektráren, a to především v Novákách, Hodoníně, Třebovicích a dalších. Rychlé skončení výstaveb a rychlé uvedení do provozu je vlasteneckou povinností všech zaměstnanců energetiky, stavebních závodů a především ministerstva hutního průmyslu a rudných dolů a ministerstva těžkého strojírenství. Nepochybujeme, že dělníci, technici a inženýři Vítkovických železáren Klementa Gottwalda, Spojených oceláren Kladno a Chomutov, První brněnské strojírny, ČKD Stalingradu, Závodů V. I. Lenina Plzeň, Závodů vítězného února Hradec Králové, ČKD Dukly, Modřanských strojíren, Transporty Chrudim, Moravsko-slezské armaturky, Severočeské armaturky, n. p. Potrubí, Fučíkových závodů v Brně, Energostavu a stavebních organisací ministerstva stavebního průmyslu splní svoji povinnost vůči vlasti. Na vás všech v prvé řadě záleží, zda bude vypínán elektrický proud či ne.

Velmi závažnou brzdou v dodávkách zařízení z ministerstva těžkého strojírenství je, že jednotlivé závody neplní své subdodávky pro druhé podniky. Takováto subdodávka nepředstavuje mnohdy ve výrobním plánu podniku mnoho; často však způsobuje, že se nemůže dokompletovat veliké zařízení, které stojí desítky i stovky milionů. Tak ku př. nebylo možno dokompletovat jeden kotel v elektrárně v Novákách proto, že Východoslovenské strojírny v Košicích nedodaly malé převodové skříně.

Další vážnou brzdou rozvoje výroby energetických zařízení, zvláště výroby kotlů a turbin, je nedostatečná kapacita našich kováren a sléváren ocelolitiny a zpožďující se dodávky tlustých plechů a legovaných trubek ze závodů ministerstva hutního průmyslu a rudných dolů. Proto jedním z předpokladů rozvoje výroby energetických zařízení je zlepšit práci v našich kovárnách a slévárnách ocelolitiny a v hutních závodech, zameziti v těchto výrobách zmetkům, které jsou zde časté, a plniti dodávky včas. Tak ku př. zpoždění některých turbin v elektrárnách v Novákách je způsobeno pozdě dodanými a částečně zmetkovými výkovky z Vítkovických železáren Klementa Gottwalda.

Montéři, technici a inženýři na našich výstavbách elektráren nemohou plně rozvinout svou pracovní iniciativu, neboť jim závody nedodávají v dostatečném množství stroje a zařízení. Tak ku př. montéři na výstavbě elektrárny v Hodoníně volají, aby Závody vítězného února v Hradci Králové a ČKD Stalingrad lépe plnily své dodávky, aby mohli rozvinout socialistické sou-těžení za zkrácení výstavby. Závody V. I. Lenina v Plzni dodaly včas turbinu, ale ČKD Stalingrad zpozdil výrobu turbogenerátorů o celé měsíce.

Při jednání výborů bylo poukázáno na to, že s elektrickou energií se dobře nehospodaří. Poslanci ukázali, že v soustružnách a textilkách se používá zbytečně silných elektromotorů, které pak pracují nejen s velkými ztrátami, ale běhají mnohdy zbytečně naprázdno. Podniky dále nerozdělují provoz rovnoměrně na tři směny, aby se snížily špičky a dosáhlo rovnoměrného zatížení elektráren. Ministr energetiky Šrámek ve svém závěru řekl: "Situace energetická by mohla býti daleko lepší, jen kdyby se na našich velkoodběratelských závodech lépe hospodařilo."

A tak situace v dodávkách elektrické energie by se mohla podstatně zlepšit, kdyby se zbytečně neplýtvalo elektrickou energií, ať již zbytečně svítícími žárovkami, naprázdno zapjatými elektrickými spotřebiči, stroji a lepším hospodařením ve všech našich závodech.

Poslanci ve výborech poukázali, že jsou zde i další nevyužité zdroje elektrické energie, které nelze podceňovati. Jsou to malé starší vodní elektrárny. Poslanec Plechatý ukázal, že se jim v Libereckém kraji podařilo mobilisovat postupně v těchto starších elektrárnách výkon 8.500 KW. Náklady na obnovu těchto děl nebyly velké. Pro jejich uváděni do provozu zřídili menší krajský závod. Počítáme-li i menší využití těchto elektráren, pak mobilisace těchto 8.500 KW znamená úsporu na hnědém uhlí neméně než 15.000 tun, t. j. celých 1.500 vagonů za jeden rok. Podobné pěkné výsledky místní iniciativy v uvádění do chodu menších starších elektrických centrál z jižních Čech ukázala soudružka posl. Prokopová.

Náš socialistický průmysl jde od úspěchu k úspěchu, od vítězství k vítězství. Takový rozvoj by byl nemožný, kdyby se nám nedařilo zvyšovat neustále výrobu elektrické energie a výrobu zařízení pro elektrárny.

Dělníci, technici a inženýři, pracující v elektrárnách, v rozvodných zařízeních elektrické energie, ve strojírenských a elektrotechnických závodech v duchu odkazu soudruha Gottwalda rozvinují a prohlubují socialistické soutěžení za zvýšení výroby elektrické energie, za dodržení a zkrácení dodávek pro výstavbu našich elektráren.

Středoslovenské elektrárny, Povážské elektrárny a elektrárna v Handlové se zavazují ke zvýšení výroby elektrické energie nad plán a jejich příkladu následují další elektrárny.

Pracující První brněnské strojírny se zavazují zkrátit průběžné doby výroby kotlů a turbin pro Nováckou elektrárnu.

Četa soudruha Šimka ze Závodů vítězného února v Hradci Králové zkrátila plánovaný termín u zakázky 8 mlýnů pro elektrárnu Hodonín o 14 dní.

Zaměstnanci dílny 3245 ČKD Stalingrad se zavazují pracovat na zakázce pro elektrárnu Slapy nepřetržitě ve třech směnách a zvýšit výkony. Lepší organisaci práce za využití zlepšovacího návrhu zkracují dobu výroby turbogenerátorů pro Třebovice o 5 dnů.

Úsilí našich dělníků, techniků a inženýrů v energetice i ve strojírenských a elektrotechnických závodech, vyrábějících energetická zařízení, je závazným příslibem naší vládě a presidentu republiky s. Zápotockému, že veliké úkoly, před které jsou pracovníci energetiky a strojírenství postaveni, budou splněny k prospěchu naší socialistické vlasti. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Ďakujem poslanci inž. Šmokovi. Ďalej prehovorí posl. Bína.

Posl. Bína: Vážené soudružky a soudruzi, paní a pánové!

K zajištění bouřlivého růstu našeho národního hospodářství a v prvé řadě těžkého průmyslu jako ekonomické základny socialismu je nutné a nezbytné urychlovat a zhospodárňovat naše stavebnictví, aby tak mohl náš průmysl dostat všechny potřebné objekty, které pro stoupající plánované úkoly potřebuje.

Souběžně s tím musí naše stavebnictví plnit směrnici s. Gottwalda o tom, že na konci našeho snažení je člověk a péče o jeho dobro, a tudíž urychlenou výstavbou bytových jednotek uspokojovat požadavky našich pracujících.

Také naše stavebnictví, díky lidovědemokratickému zřízení, díky moudré politice strany a vlády a zejména s. Gottwalda, prodělalo ve svém vývoji bouřlivé, v kapitalismu neuskutečnitelné změny.

Potvrzuje to v prvé řadě základní skutečnost, že zbavujeme naše stavebnictví čím dále tím úspěšněji jeho sezónnosti, a že jsme zbavili armádu stavebních zaměstnanců strachu z bídy a nezaměstnanosti, která je v kapitalistickém pořádku nezbytně provázela.

Tím jsme rozbili v trosky také kapitalistickou tradici o tom, že se dají prováděti betonářské práce maximálně do 5 stupňů mrazu. Názorným dokladem je ta skutečnost, že jsme na vodním díle ve Slapech betonování ani na okamžik nepřerušili, ale naopak jsme betonářské práce prováděli nepřetržitě celou zimu.

Druhým dokladem je samotné plnění plánu. Podle výkazu Státního úřadu statistického splnilo naše stavebnictví plán minulého roku na 97 %. Není to splnění 100%ní, ale je to nejvyšší plnění v průběhu celé pětiletky, jakého naše stavebnictví dosáhlo, a svědčí a potvrzuje přednosti našeho znárodněného stavebnictví a svědčí o nezadržitelném vývoji našeho stavebního průmyslu od jeho znárodnění. Tak za minulý rok bylo odevzdáno do provozu našemu hospodářství silnic 287 km, železnic 200 km, mostů 1.316 běžných metrů, výrobních hal 1,073.865 m 2, vodní a tepelné elektrárny s kapacitou cca 8,000.000 KW, vodovodů a kanalisace 599 km bez přípojek, bytových jednotek bylo postaveno 24.095, což představuje 1,085.557 m2 obytné plochy, školy pro 10.655 žáků, nemocnic s kapacitou 3.000 lůžek, různých prodejen 6.382 m2, cihelen s roční kapacitou 12,000.000 cihel, tunelů v celkové délce 873 m a dálkového topení v délce 24 km.

Kapacita energetických zdrojů našich vodních děl, které máme rozestavěny, bude činit v roce 1960 více, než celková výroba elektrické energie roku 1948. (Potlesk.)

Výstavbou našich staveb socialismu a velkých vodních děl nejen že dáváme našemu hospodářství levnou elektrickou energii, nýbrž po příkladu sovětských staveb komunismu přetváříme i přírodu a co hlavní, přetváříme a vychováváme na našich stavbách nového člověka, uvědomělého budovatele socialismu.

Názorným dokladem toho je stavba Oravské přehrady, kterou uvedeme do provozu k velikému svátku pracujících 1. máji, se zkráceným termínem o 7 měsíců. (Potlesk.) Uvedu několik dat právě z této přehrady, jak o nich hovoří jeden z nejlepších pracovníků na stavbě Oravské přehrady, s. Moravčík, vyznamenaný řádem práce. Říká: "Betonáž provádíme i za 26stupňového mrazu a beton je tak kvalitní jako v létě."

Zkrácení termínu odevzdání hydrocentrály do provozu jsme mohli dosáhnout jenom proto, že socialistická soutěž na této stavbě je široce rozvětvena. Ve svorné spolupráci vedení stavby, závodní organisace strany i závodní rady se podařilo přeorientovat myšlení oravského člověka, a naučit ho s chutí a oddaností pracovat na tomto vodním díle a co hlavní - vytvořit z budovatelů přehrady dobrý a stmelený kolektiv dělníků, mistrů a techniků.

Měli jsme případy, že pracující sami navrhli zkrácení termínu, na př. v říjnu minulého roku při betonážích měli betonáři závazek položit za měsíc 12.400 kubíků betonu. Jaké bylo překvapení druhý den; k závazku bylo připsáno: 12.400 se nebojíme a 13.000 urobíme. A tento závazek splnili, ba i překročili, neboť zabetonovali k uvedenému termínu 16.230 metrů3 betonu. (Potlesk.).

Také budovatelé přehrady ve Víru na Svratce, jejichž úkol byl 98.000 m3 betonu, to je tolik, jako dali za celá předcházející 3 léta, byl splněn ke 14. 12. m. r. Kromě toho si parta soudruha Málka na této přehradě, u níž stoupl výkon na hlavu a směnu z 9 m3 na 11.5 m3, dala závazek, že do konce roku uloží ještě 2.000 m3 nad plán a také tento závazek byl splněn. K 1. máji se zaměstnanci Vírské přehrady zavázali splnit plán I. pololetí na 105 %.

1.máje uvádíme do provozu první hutě na výrobu hliníku v Kříži na Hronu a tím zbavujeme republiku závislosti na dodávkách ze zemí kapitalismu. Tento úspěch je umožněn díky bratrské spolupráci s lidově demokratickým Maďarskem.

Na počest 1. máje bude též proražena směrová štola Jablunkovského tunelu na Trati družby, která při svém dokončení daleko zkrátí spojení naší země s naším nejlepším přítelem, osvoboditelem a spojencem SSSR.

Máme některé dobré výsledky na bytové výstavbě a chtěl bych uvést pouze jediný příklad z výstavby bytových jednotek Hlavní bytové výstavby v Rači u Bratislavy.

Na tomto staveništi byly vytvořeny komplexní čety, stavba prováděna podle grafu cyklů s těmito výsledky: spotřeba práce na 1 m3 obestavěného prostoru činila přibližně 0,4 směny proti 0,8 směny při původním způsobu. Na jednu bytovou jednotku v hrubé stavbě bylo spotřebováno 122 pracovních hodin proti 220 hodinám v původním způsobu. Náklady na mzdy klesly o 33 % proti původním a průměrný výdělek bez prémií v této komplexní četě byl o 20 % vyšší než před tím. Produktivita práce v četě se zvýšila o 71 % a činila až 340,- Kčs na hlavu a hodinu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP