Čtvrtek 23. dubna 1953

Tak tomu bylo v posledním týdnu v JZD v Heřmánkovicích v okrese Broumov. Výsledky hospodaření loňského roku nebyly dobré. Pracovní jednotka byla dokonce ztrátová a musela být kryta úvěrem. Ke kritice přispěla i skutečnost, že jejich sousední družstvo Vížňov, které má stejné půdní i ostatní podmínky, dobře vyjelo a letošního roku má stanovenou hodnotu pracovní jednotky na 88 Kčs.

Příčin neúspěchu Heřmánkovic bylo několik. Vysoké položky na nákup zvířat, hlavně selat, vysoká vydání provozu. Nejzávažnější však bylo: kulaci uvnitř družstva. Kulak Pola, který velko-hubě omračoval družstevníky svou odborností v chovu slepic v nově postavených drůbežárnách, kde byl vedoucím, zruinoval chov tak, že velká část slepic uhynula a snůška nedosáhla ani 70 vajec na jednu nosnici. Při tom jeho záhumenkové slepice nesly prvotřídně a na volný trh si od nich také prodal nejvíce vajec. Další dva kulaci Juráskové škodili v chovu dobytka a v rostlinné výrobě. Když byli tito výtečníci loňského roku z družstva vyloučeni, povolila dusná atmosféra nedůvěry, rozvratu a otravování i zneklidňování poctivých členů družstva.

Celoroční výrobní plán byl v Heřmánkovicích znovu přepracován. Při tom bylo s vedoucími skupin a s jednotlivými družstevníky hovořeno o všech skrytých možnostech, jak zvyšovat hektarové výnosy a užitkovost dobytka, prasat, slepic, ovcí a kontrolovaného chovu klisen. Zrodily se osobní závazky ke zlepšení práce. Rozvíjí se soutěž. Na rušné členské schůzi byly osobní závazky znovu projednány. S opravdovým zájmem sledovali členové výklad a celý rozbor celoročního výrobního plánu. Vidí, že základ úspěchů leží v jejich rukou, v jejich snažení a práci. Na číslech výrobního plánu poznávají teď prostou pravdu, ukrytou v přísloví: "Jen tak se členům daří, jak sami dobře v družstvu hospodaří." Důležité a rozhodující je, že Heřmánkovičtí pochopili a našli onu jedině správnou cestu. I když si dnes zatím mohou vyplácet jen Kčs 20 zálohy na pracovní jednotku, všechny jarní práce jdou úspěšně a rychle dopředu. Zatím co loňského roku sázeli brambory ještě v polovici června, mají dnes už téměř polovinu úkolu, 63 ha bramborů, v zemi, a jak situace ukazuje, skončí letos sázení brambor do 1. máje. "Slova zní, ale příklad hřmí." Po vzoru Heřmánkovic projednávají celoroční výrobní plán už také v Ruprechticích, Verneřovicích a i tady se hýbou úspěšně dopředu.

Tak si v praxi všichni ověřujeme hlubokou pravdivost slov s. Gottwalda v dopise zaslaném celostátnímu sjezdu družstev: "Upřímně řečeno", praví soudruh Gottwald, "žádné stanovy na světě nejsou a nebudou nic platné bez poctivé práce, bez přemýšlení při práci i bez potu!"

Na dalším příkladu pak si připomeňme stejně závažnou nutnost, jak nás s. Gottwald nabádá: abychom při práci v družstvu nezapomínali na ženy.

Nejlepší z našich JZD v okrese Hradec Králové, Hvozdnice dosahuje skvělých úspěchů, protože v čele všech důležitých prací jdou ženy. Předseda JZD, s. Špicar, o tom říká: "Jestliže naše družstvo má provedeny všechny jarní práce, jestliže se můžeme pochlubit tím, že nám řádkuje mák a cukrovka, je-li splněn čtvrtletní plán dodávek mléka na 117 %, vajec na 156 %, jestliže dokončujeme stavbu vepřína a novostavbu kravína dokončíme v červenci, pak hlavní příčinu úspěchu máme v tom, že u nás se staly ženy nejen prvními pracovnicemi v manuální práci, ale hlavně funkcionářkami JZD. (Potlesk.) Vedoucími pracovnicemi všech skupin jsou jen ženy. Není jednoho týdne aby mezi vyhodnocenými nejlepšími pracovníky nebylo několik žen. V posledním týdnu jsou to družstevnice Havlíková, Rábová a Kramářová starší." A co říkají samy ženy tomuto úspěšnému a rychlému tempu radostné práce? Žena předsedy s. Špicarová říká za všechny: "Čím dřív bude všechno postaveno, čím dřív bude výroba zorganisována tak, jak podle stanov má být, tím dřív a více času nám pak zbude na naši domácnost a na naše děti."

Ukázal jsem tady v krátkém rozboru, jak dodržování a plnění vzorových stanov a celoročního výrobního plánu jsou úhelným kamenem úspěšné práce družstev na cestě zvyšování výroby a tím zámožnosti a spokojenosti družstevníků.

Úkoly dané stanovami a celostátním výrobním plánem jsou však nemyslitelné bez spolupráce a skloubení všech prací v družstvu s pomocí a prací STS. S růstem, rozvojem a zpevňováním JZD se stále více ukazuje nutnost věnovat zvýšenou pozornost našim státním traktorovým stanicím. STS jsou přímým a hlavním pomocníkem JZD. Jsou nástrojem agrotechniky. Domysleme až do konce nesmírný význam a důležitost STS. Nejen že pomáhají JZD, ale přímo ovlivňují a vedou celou rostlinnou výrobu. Kontrolují dodržování agrotechnických lhůt, přejímají odpovědnost za kvalitu obdělávání půdy. Zasahují přímo do průběhu sklizně. Zajišťují prostě růst rostlinné výroby, která je základem výroby živočišné. Tím se také stávají fakticky rozhodujícím činitelem i ve výrobě živočišné.

Průběh letošních jarních prací ukazuje další zlepšení organisace i kvality práce STS. Vyplývá to z celkového stavu scelování pozemků. Zatím co v r. 1952 byla průměrná velikost obdělávané parcely v okrese Hradec Králové 1,5 ha, je to na jaře letošního roku již 8 ha a podle růstu hospodářsko-technických úprav bude činit na podzim r. 1953 nejméně 15 ha. I tady však musíme vidět, že dosažení úspěchů, zvládnutí problémů a obtíží je věcí lidí. Musíme vidět, že agronom STS spolu s agronomem JZD jsou přímými a hlavními organisátory vysokých a stále stoupajících sklizní. Tím také vystupuje do popředí a důležitou se stává úloha agronomů KNV a ONV. Agronom NV určuje směr agrotechniky a agronom STS jej organisačně zajišťuje. Podmínkou a zárukou úspěchu je však nejužší spolupráce s JZD.

Proto takovou váhu klademe na uzavření celoročních smluv na výnos mezi STS a JZD a hlavně na získání traktoristů z řad družstevníků, jak to také požaduje usnesení strany a vlády o STS. Máme celou řadu dobrých příkladů rychlého průběhu a skončení jarních prací obsazením druhých směn na traktorech STS traktoristy z JZD.

V JZD Neděliště, okres Hradec Králové, pracovali traktoristé Janák a Verner na Škodovce 30 HP z STS, středisko Předměřice. Zařídili technickou údržbu přímo na poli a Janák, který jezdil na noc, každý den po třetí hodině odpoledne s koněm a lehkým valníkem přivážel na pole naftu a mazadla, takže prakticky traktor celých 10 dnů nemusel jet domů a tak ani krok zbytečné cesty nebyl ztracen a všechen čas plně využit pro urychlení polních prací. Proto bylo setí skončeno již 4. dubna a dnes končí všechny polní práce. Vedle druhých směn je podmínkou úspěchu časné ranní vyjíždění na polní práce. Vzorným příkladem je traktoristka soudr. Trubačová ze střediska Praskačka, okres Hradec Králové. Je matkou dvou dětí. Pracuje na Škodovce 30 HP. Její výkon a kvalita práce jsou z nejlepších v kraji. Traktor soudr. Trubačové vždycky již před 6. hodinou ráno bafá na oranici. Postup její práce je nejen vzorem, ale současně upozorněním nejen pro všechny traktoristy v republice, ale také hlavním vedoucím STS a všem brigadýrům, že v zemědělské práci stále platí a musí platit moudré lidové přísloví: "Ranní ptáče dál doskáče, nežli pozdní uletí ..." Dobrých příkladů je dost. Ale je i celá řada špatných a celá řada nedostatků, nejen v práci traktoristů, ale také v názorech vedoucích STS, kteří mnohde zapomínají, že STS je pomocníkem JZD, a vykládají si práci STS tak, jakoby JZD zde byla proto, aby stanice plnila plán průměrných hektarů a akumulace.

Pracovníci NV, brigadýři, traktoristé a stejně i funkcionáři JZD si musí uvědomit, že traktorová brigáda je základní organisační jednotkou pro zajištění výroby v družstvu.

Dále je to dosud nevyužití tažné síly traktorů, zejména pásových. Příčina tkví hlavně v nedostatku strojů a těžkého závěsného nářadí. A tady je třeba se vší vážností upozornit, že mechanisační rada ministerstva zemědělství by měla daleko jinak postupovat při určování strojů do výroby. Nově zřízený přejímací inspektorát při mechanisační radě při ministerstvu zemědělství musí zlepšit svoji práci a hlavně zpřísnit přejímací podmínky při přejímání strojů od výroby.

V STS Jaroměř byly v minulých dnech po krátkém použití vyřazeny 3 sazeče, kterým se vylila ložiska, protože mazací otvory nebyly dovrtány až na nápravku. Minule dny byly dodány do STS Hradec Králové nové úzkořádkové secí stroje a smyky. Secí stroje jsou stále starých typů, hodících se spíše pro kulacká hospodářství než na práci na velkých plochách JZD. Také nové prosekávače na cukrovku jsou teprve nyní kompletovány a je třeba učinit vše, aby nebyly dodány STS až po skončení ručního jednocení cukrovky.

Náš státní rozpočet dává letošního roku další zvýšené částky na investiční výstavbu společných zařízení JZD, dává zvýšené částky i na odborné školení nových pracovníků JZD a STS. Má stamilionové částky na výrobu a rozšíření strojového parku STS. Máme tudíž všechny předpoklady rozvoje a růstu zemědělské výroby, dané nám naší Komunistickou stranou Československa a vládou. Všechno ostatní je pak už v naší moci, v našich hlavách, v našich rukou.

Vykročíme proto ještě rychlejším tempem, abychom v duchu vládního prohlášení svoje úkoly ve výstavbě socialistické zemědělské velkovýroby splnili a šli tak stále vpřed k slunci socialismu a míru. (Potlesk.)

Místopředseda Fiala: Dávám dále slovo posl. Danišovi.

Posl. Daniš: Vážené Národné shromaždenie, súdružky a súdruhovia!

Rozpočtové položky, určené nášmu poľnohospodárstvu, svedčia o mimoriadnej starostlivosti našej strany a vlády o tento dôležitý, ba rozhodujúci úsek nášho hospodárstva. Uvedomujeme si to najmä my v Žilinskom kraji, v tom kraji rozličných pôd a rozličných klimatických podmienok, teda aj rozličných výrobných možností. 127 a pol milióna korún, približne o 11 milión korún viac ako lanského roku, dáva tohoročný štátny rozpočet poľnohospodárstvu v našom Žilinskom kraji. To je iste dostatočná položka, ktorá umožňuje upraviť veľa z tej zdanlivej nezmeniteľnosti - ako sa u nás hovorievalo - osudovosti. Tie milióny znamenajú cestu k novému poľnohospodárstvu, poľnohospodárstvu, ktoré podľa vzoru najvyspelejšieho svetového poľnohospodárstva sovietskeho môže dosahovať rovnako krásne výsledky.

Je pochopiteľné, že nie iba v tej pomoci miliónov je východisko. Treba budovať predpoklady tejto novej cesty, a to tak isto v družstvách, ako na štátnych majetkoch. Jedným z hlavných cieľov nášho poľnohospodárstva musí byť zvyšovanie hektárových výnosov a zvyšovanie úžitkovosti hospodárskeho zvieratstva.

Na zasadnutí ÚV KSČ vo februári 1951 s. Klement Gottwald, hovoriac o štátnych majetkoch, označil tieto za dôležitú složku našej poľnohospodárskej veľkovýroby, ktorá obhospodáruje značnú časť našej poľnohospodárskej pôdy. Vo svojom významnom prejave na celoštátnej konferencii v decembri m. r. kládol nám na srdce nutnosť nastúpiť cestu zvyšovania hektárových výnosov a cestu zvyšovania úžitkovosti hospodárskeho zvieratstva.

Tento odkaz si v rozbehu tohoročných prác pracovníci na štátnych majetkoch plne uvedomili a uvedomujú. Je im jasné, že práve štátne majetky to musia byť, ktoré musia podstatne zlepšiť svoju činnosť, keď má byť v plnom rozsahu splnené usnesenie strany a vlády z apríla m. r., týkajúce sa zlepšenia hospodárenia na štátnych majetkoch. Už toto usnesenie predstavovalo veľmi závažné smernice, ktoré znamenaly súčasne veľkú pomoc. Ďalším dôležitým činiteľom sa stáva nové ministerstvo štátnych majetkov a spolu s vytvorením tohto ministerstva uskutočnená nová organizácia celého tohoto sektora.

V posledných mesiacoch a týždňoch máme možnosť si overiť, ako na našich štátnych majetkoch kolektívy i jednotlivci uvedomele pristupujú k plneniu svojich úloh. Boli to zamestnanci štátneho majetku Tábor, ktorí vo februári sa v liste súdruhovi prezidentovi Klementovi Gottwaldovi zaviazali zlepšiť pomocou súťaženia a desiatok hodnotných konkrétnych záväzkov hospodárenie tohto majetku. Zaviazali sa na počesť 1. a 9. mája jednak zvýšiť hektárové výnosy u väčšiny poľnohospodárskych plodín a podobne aj v živočíšnej výrobe se postarať o to, aby bola zvýšená priemerná dojivosť a prírastky na váhe.

Je všeobecne známe, aký ohlas mala táto táborská výzva. Takmer 100 štátnych majetkov už doteraz výzvu prijalo. Je medzi nimi s Táborom súťažiaci statok Kout na Šumave, statok v Raduni na Ostravsku, štátny majetok v Hlohovci a v Žilinskom kraji Martin a Bolešov. Mnohé záväzky sú odvážne, avšak natoľko reálne, že možno ich splniť i prekročiť. Lanské skúsenosti a výsledky nášho poľnohospodárstva dosvedčujú, že všade tam, kde sme si osvojili skúsenosti sovietskych majstrov vysokých úrod, sme mali veľké úspechy, a to aj v klimaticky nepriaznivých podmienkach. Iste tu pomohla aj socialistická súťaž, uskutočnená v celoštátnom meradle.

V tejto súvislosti možno sa zmieniť o prosenickom hnutí a o jeho výsledkoch. Roku 1952 sa do súťaže zapojilo okolo 1.900 jednotiek, no pozornosť bola venovaná a sledované bolo iba približne 100 jednotiek a z tých iba 9 dosiahlo potrebný limit 100 q cukru z 1 ha. A tu sa ukazuje, že nedostatky nevyplývajú z vlastnej organizácie hnutia, ale že iniciatíva, prichádzajúca zdola, nenachádza vždy dostatok pomoci tam, kde by riadiace orgány maly sledovaním súťaže a všestrannou pomocou uplatniť nadšenie, pohotovosť a iniciatívnosť našich poľnohospodárskych pracovníkov.

V našom Žilinskom kraji nemôžeme sa pochváliť mimoriadnymi úspechmi, no aj tu súťaž štátnych majetkov ukázala, koľko iniciatívy je u našich pracovníkov, napríklad na majetku v Bolešove alebo v Lednickom Rovnom. Aj tu sme v mnohých prípadoch podstatne zvýšili hektárové výnosy, či už u pšenice, jačmeňa alebo iných plodín. Podobne aj dojivosť mlieka, ktorá vlani velmi zaostávala, zvýšená bola na priemernú dojivosť 8,1 litra. Bola to práve bolešovská živočíšna čata súdruha Krajčoviča, ktorá - plniac svoj dlhodobý záväzok - dosiahla dojivosť 9 litrov proti plánovanému 7,5 litra. Ošetrovateľka teliat na hospodárstve v Lednickom Rovnom Zuzana Fúsikova vzdušným odchovom dosiahla odchovať 80 zdravých teliat od 100 kráv. Tieto výsledky pochopiteľne nepredstavujú najlepší stupeň rastlinnej a živočíšnej výroby. Bude to tohoročná súťaž a najmä táborská výzva, čo na našich majetkoch prispeje k ďalšiemu a prenikavému zlepšeniu výsledkov. Treba si predovšetkým uvedomiť to, že sa nemožno izolovať od praxe druhých štátnych majetkov a pridržiavať sa iba teoretických poznatkov, prípadne výsledkov vlastnej práce. Treba v miere čo najširšej spolupracovať s pracovníkmi vedeckými, s našimi výskumnými ústavmi, a to najmä pokiaľ ide o produkciu osiva, sadív a iných druhov semien. Je nevyhnutné, aby to boly práve štátne majetky, ktoré nabudúce budú zásobovať naše poľnohospodárstvo najkvalitnejšími druhmi osív a sadív. Práve kvalitné osivá a sadivá prinášajú zvýšenie hektárových výnosov, teda jeden z predpokladov našich úspechov. Keď sa takto rieši otázka kvality sadív a osív, znamená to so strany štátu ďalšiu významnú pomoc. Znamená to, že naše klimaticky odlišné kraje budú mať možnosť získať pre svoje podmienky najodolnejšie, najlepšie osvedčené odrody, a to i obilia, technických plodín, zeleniny atď.

Podobne tomu je aj u produkcie živočíšnej. Sú to štátne majetky, ktoré majú najlepšie možnosti uplatniť sovietske skúsenosti čo do výberu jednotlivých plemien a tak výberom a správnym krížením s plemenami u nás najlepšie aklimatizovanými dosahovať u hovädzieho dobytka, koní, ošípaných, oviec a hydiny druhy tak kvalitné, že už sama táto skutočnosť bude zabezpečovať zvýšené výnosy.

Nezištne a v tak širokej miere nám sovietskym poľnohospodárstvom odovzdávané skúsenosti nevyužili sme až doteraz v takej miere, ako to bolo možné. Vychádzajúc z týchto skúseností, dosahujeme na mnohých štátnych majetkoch dobré výsledky. Zostáva to však akosi obmedzené na jeden štátny majetok a my nedostatočne popularizujeme tieto výsledky od jedného majetku k druhému. Tiež nevieme dostatočne zabezpečiť predpoklady úspechu tým, že zabezpečíme celý komplex podmienok. Nestačí totiž pristúpiť napr. k uplatňovaniu metódy súdružky Malininovej a nepostarať sa dostatočne o všetky podmienky, ktoré jej plnenie umožňujú. Je to súťaž, ktorá nam všestranne prináša zlepšenie. No, aj tu sa vec zužuje často na konštatovanie číselné alebo percentuálne bez toho, že by sa podrobne ukázalo, ako sa to kde prakticky urobilo a ako sa tieto výsledky dosahujú. V tomto smere, podobne ako čo do hlbšieho poznávania a popularizovania sovietskeho materiálu, musia propagačné skupiny pri národných výboroch oveľa lepšie, pohotovejšie, podľa časového plánu pracovať. Treba uplatňovať a používať všetky propagačné prostriedky aj čo do popularizácie činnosti štátnych majetkov. Ich prácou v kladnom i zápornom smere sa musí sústavne zaoberať naša tlač, a to najmä Okresné roľnícke noviny.

Je isté, že celý rad nedostatkov, ktoré sme zaznamenali, vyplýva aj z otázky obsadenia niektorých vedúcich miest na štátnych majetkoch. Niekde záškodnícka činnosť Smrkovského zanechala ešte zlé dedičstvo. Bolo treba urobiť očistu od nežiadúcich živlov, od kulakov, statkárov a nájemcov. To, s čím sme sa ešte nevedeli vyrovnať, je fluktuácia mnohých vedúcich pracovníkov. Týka sa to tak isto riaditeľov majetkov, ako agronomov, zootechnikov, podnikových hospodárov a pod. Je to zjav takmer celoštátny, že na majetkoch sa vedúci pracovnici veľmi často striedajú, že na svojom pôsobisku zostávajú iba niekoľko mesiacov a nie sú výnimkou prípady, že za jediný rok sa na jednom majetku vedúci vymenia tri až päťkrát. Uvediem typický prípad: Na štátnom majetku v Chomutove od r. 1949 je už tretí riaditeľ, štvrtý politický zástupca, štvrtý agrotechnik a siedmy mechanizátor. Na hospodárstve Holetice od r. 1949 je už desiaty vedúci. V r. 1951 na štátnom majetku Chomutov z priemerného počtu 570 pracovníkov bolo novo prijatých 481 pracovníkov a prepustených 582 pracovníkov. Je pochopiteľné, že za podobných okolností nie každý z novo vymenovaných vedúcich pracovníkov má dosť odborných i praktických skúseností v poľnohospodárskej výrobe, najmä vtedy, keď prichádzajú z iných pracovných úsekov. Preto majú iste počiatočné ťažkosti, ktoré vyrovnávajú svojou uvedomelou prácou, elánom a úsilím pracovať čo najlepšie. Prekonanie týchto počiatočných ťažkostí si vyžaduje istý čas. Nesmie to byť preto dôvodom k podceňovaniu a v dôsledku toho k odvolaniu z funkcie a k novej výmene. Práve naopak. V tomto období má sa týmto pracovníkom dostať čo najväčšej pomoci, aby si mohli osvojiť potrebný prehľad znalostí a skúseností. Iba v krajnom prípade - a to iba vtedy, ak sa o nevhodnej voľbe plne presvedčíme - máme pristúpiť k odvolaniu niektorého pracovníka.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP