Čtvrtek 23. dubna 1953

Časté výmeny, nesprávny pomer k novým kádrom je nielen vecou toho-ktorého jednotlivca, ale znamená to aj oslabenie dôvery a autority jednotlivých vedúcich pracovníkov, a to aj tých, ktorí do svojich funkcií prichádzajú. A to sa pochopiteľne odzrkadľuje v celkovej práci štátnych majetkov. A tu chcem znovu poukázať na hospodárske výsledky na štátnych majetkoch v Chomutove. Kým na hospodárstve Ahnikov sa urodilo z 1 ha 32 q pšenice, na hospodárstve Bílenice naproti tomu len 4,5 q pšenice. Na hospodárstve Všestudy na 18 ha cukrovky urodilo sa 320 q z 1 ha, naproti tomu na hospodárstve Bílenice na 30 ha cukrovky len 53 q z 1 ha. Tieto príklady ukazujú, že výsledok dobrého hospodárenia vo veľkej miere závisí od schopných kádrov a celkovej organizačnej práce na našich majetkoch. Všestranne tu pomáha práve spomínaná socialistická súťaž. Keď jednotlivé štátne majetky prijímaly svoje záväzky, keď neskoršie na dalších majetkoch boly rozoberané jednotlivé výzvy, tu častejšie odznelo prirovnanie dnešného života k životu minulému. Súdruhovia zo štátneho majetku v Hlohovci vo svojom liste vyslovili súdruhovi prezidentovi a vláde svoju vďaku za spokojný a šťastný život a za vytýčenú cestu k socializmu a k trvalému mieru.

Pri týchto slovách natíska sa pripomienka niektorých skutočností a niektoré porovnania. V r. 1934 venoval štátny rozpočet poľnému a rybničnému hospodárstvu na údržbu a investície pre celú republiku 2,825.000 korún. A tohto roku iba v našom Žilinskom kraji určuje rozpočet na poľnohospodárstvo 127 milión korún. Od základu sa preto menia životné podmienky pracovníkov na štátnych majetkoch. Ako rozdielne sú riešené sociálne a bytové otázky! Už nie je možné niečo podobného, ako boly tie hrozné koniarne, o ktorých píše súdruh Zápotocký vo svojom románe Vstanou noví bojovníci. Každým rokom sú zvyšované položky, určené na zlepšenie postavenia pracovníkov na štátnych majetkoch. Ide o to, aby ďalšie zlepšenie materiálnych a kultúrnych možností na štátnych majetkoch sa opieralo o zlepšené výsledky čo do výnosov a čo do úžitkovosti. Každý metrický cent obilia z hektáru navyše, zvýšená dojivosť a väčšie váhové prírastky, to sa odzrkadlí v celkových výsledkoch vlastného štátneho majetku, štátnych majetkov ako celku a pochopiteľne aj v celom našom zásobovaní a v zvýšenej životnej úrovni všetkých.

A tu pred štátnymi majetkami stoja na prvom mieste tieto hlavné úlohy: Treba postupne riešiť otázku vytvorenia veľkých súvislých pôdnych celkov, na ktorých možno plne využiť mechanizáciu a uplatniť socialistickú organizáciu práce. V rámci štátnych majetkov totiž 53 % jednotiek sú doteraz menšie ako 100 ha. Treba sa sústavne starať o zvyšovanie politickej a odbornej úrovne všetkých pracovníkov štátnych majetkov od riaditeľov cez technické a strednotechnické kádre až k ošetrovateľom atd., Postarať sa o plné využitie všetkých mechanizačných prostriedkov a postupne zaviesť komplexnú mechanizáciu v rastlinnej a živočíšnej výrobe. A konečne dôsledne zaviesť socialistickú organizáciu práce a odmeňovania za prácu. (Predsedníctvo prevzal podpredseda Žiak.)

Splnenie týchto hlavných úloh prenesie naše štátne majetky o značný kus ďalej. Mnohé krásne konkrétne výsledky na našich štátnych majetkoch, pracovný elán a pohotovosť ukazujú, že sme tu do posledného roku prvej Gottwaldovej päťročnice nastúpili proti minulým rokom lepšie pripravení. V radoch pracovníkov štátnych majetkov v celej republike nám vyrástli krásni noví ľudia, hrdinovia práce. Boli medzi tými, ktorí boli vyznamenaní za úspechy v minuloročnej súťaži. Budú medzi najlepšími pracovníkmi republiky. A títo ľudia, ktorí s nadšením a láskou za nových, radostnejších podmienok pracuj ú na svojom úseku, nie iba splnia svoje záväzky, ale postarajú sa aj o ich prekročenie. Sľub, daný drahému s. Gottwaldovi, je pre nich dnes prísahou. A túto prísahu, ako veríme, čestne a do posledného písmena pracovníci štátnych majetkov v celej republike splnia! (Potlesk.)

Podpredseda Žiak (zvoní): Ďakujem posl. Danišovi, teraz sa ujme slova posl. Klícha.

Posl. Klícha: Vážení přátelé, soudružky a soudruzi!

Ministr financí soudruh Kabeš ve svém projevu k rozpočtu na rok 1953 - a také včerejší i dnešní rozprava - ukázali, jakým mohutným a bouřlivým tempem pokračuje rozvoj celého našeho hospodářství, zvláště pak rozvoj naší průmyslové výroby, která v krátké době pouhých 7 let se zdvojnásobila.

Kapitalistické státy v době svého největšího rozmachu potřebovaly ke zdvojnásobení své průmyslové kapacity celá desetiletí. I to však již patří dávné minulosti. Kapitalistické státy již dávno v rozvoji své průmyslové kapacity nejdou dopředu, nýbrž zpět.

Ještě v roce 1946 hlavní kapitalistické státy v čele s USA, Anglií, Francií a západním Německem soustřeďovaly ve svých rukou 63 % světové průmyslové produkce. Avšak již v r. 1951 snížil se jejich podíl na světové průmyslové produkci o 10 %, t. j. klesl na 53 %, zatím co ve stejné době podíl na světové průmyslové produkci u lidově demokratických zemí v čele se Sovětským svazem o těchto 10 % stoupl.

Od r. 1951 velmi značně stoupla průmyslová produkce nejenom v naší Československé republice, nýbrž stejně i ve všech ostatních lidově demokratických zemích a především opět v SSSR. Naplňuje se tak heslo V. I. Lenina, dohnat a předehnat kapitalistické státy v průmyslové produkci.

Přes tyto veliké a ohromující úspěchy v naší socialistické výstavbě nepodléháme pocitu sebeuspokojování, neodpočíváme na vavřínech, netočí se nám hlava z úspěchu. Jsme si vědomi velikého, ale radostného úkolu, který stojí před námi, dobudovat urychleně socialismus v naší zemi, abychom po příkladu Sovětského svazu mohli i u nás nastoupit slavný a vítězný pochod k vytčenému cíli - ke komunismu.

Proto nejsme a nebudeme s dosaženými úspěchy spokojeni. Proto se budeme řídit směrnicí předsedy vlády soudruha Viliama Širokého, vytyčenou ve vládním prohlášení. Budeme tvrdí a neoblomní v odstraňování překážek a nedostatků, budeme houževnatí a neúnavní ve svém boji za splnění úkolů uložených stranou a vládou tak, jak nás to učí sovětští lidé. Budeme vždy pamětlivi odkazu soudruha Klementa Gottwalda, který nás učil, že v tomto státě platí zákony pro každého. V duchu tohoto odkazu řekl ve svém vládním prohlášení předseda vlády soudruh Široký, že vláda bude nesmiřitelně přísná vůči sobě, současně však náročná vůči všem pracovníkům státních, lidových a hospodářských orgánů.

Náš státní aparát od osvobození v r. 1945 a zvláště pak od února 1948 změnil úplně svoji podobu a tvárnost a především se naprosto změnila organisačně politická náplň a duch tohoto aparátu. Po bývalém buržoazně byrokratickém státním aparátu není již ani stopy. Náš nový státní aparát přestal být vrchností a stal se přímým řídícím a kontrolním orgánem celého našeho národního hospodářství.

Již na podzim r. 1951 na podkladě osvědčivších se zkušeností v organisaci státního aparátu v Sovětském svazu přistoupili jsme k vytvoření ministerstev podle výrobních nebo správních resortů a uvnitř ministerstev podle výrobních nebo správních resortů a uvnitř ministerstev jsme podřídili jednotlivé výrobní sektory přímému řízení hlavních správ. Tato provedená změna se již v prvém roce svého trvání osvědčila jako správná a účelná.

Rychlými a operativními zásahy ministerstev mohlo být zabráněno mnohým velmi značným škodám, které byly v naší výrobě záškodnicky plánovány zločineckou bandou Slánského, Franka, Goldmana, Frejky a jiných kumpánů.

Zkušenost Sovětského svazu nám však opět ukázala, že rozčleněnost operativních ministerstev si vyžaduje ke svému řízení koordinační a kontrolní orgán po vzoru předsednictva rady ministrů. Tento orgán byl vytvořen zřízením předsednictva vlády, na jehož zřízení a obsazení se podílel soudruh Klement Gottwald.

V předsednictvu vlády v nynějším jeho složení z nejbližších a nejvěrnějších spolupracovníků soudruha Klementa Gottwalda se soudruhem Viliamem Širokým v čele máme orgán, který skýtá plnou záruku, že splní úkoly naň kladené tak, jak byly manifestačně proklamovány předsedou vlády soudruhem Viliamem Širokým v jeho vládním prohlášení. (Potlesk.)

Je to úkol nemalý. Víme, že máme ještě dosti nedostatků, obtíží a těžkostí, které se nám při našem díle socialistické výstavby staví v cestu a toto naši výstavbu ztěžují a zpomalují. Nezakrýváme tyto naše těžkosti a obtíže ani před sebou navzájem ani před očima celého světa. Známe příčiny těchto těžkostí a obtíží. Tyto příčiny vyplývají z bouřlivého růstu a rozvoje našeho hospodářství, z naší vítězné výstavby spějící mílovými kroky k socialismu.

A právě v tom, že své těžkosti a obtíže, o nichž zde celá řada soudruhů a soudružek mluvila zcela otevřeně, před nikým nezakrýváme, je ona naše veliká sebedůvěra a jistota, že nám již nikdo na světě, ani váleční paliči z Wall-Streetu nemohou zabránit v dokončení započatého díla výstavby socialismu v naší zemi. (Potlesk.)

Mluvíme o našich těžkostech a obtížích zcela otevřeně proto, abychom je mohli důsledněji a energičtěji odstraňovat a jít tak ještě rychleji vpřed.

Víme, že obtíže a těžkosti spočívají v nás samých, v našich chybách a nedostatcích. Víme, že každé usnesení strany a vlády je správné a proveditelné. Zajišťovat jejich přesné a důsledné plnění má především náš nový státní aparát. V tom směru má však náš státní aparát ještě velmi mnoho nedostatků. Na mnohých našich ministerstvech projevuje se dosud příliš povrchní a formální poměr k zajišťování a plnění usnesení strany a vlády.

Termíny, stanovené usnesením strany a vlády, ať již jde o investiční výstavbu, zajištění těžby uhlí a rud, nebo zabezpečení živočišné neb rostlinné produkce, jsou mnohdy lehkovážně překračovány a ještě lehkovážněji jsou pak vládě předkládány návrhy na nové vládní usnesení s odsunutými termíny. Nejsou řídké případy, že i tyto odsunuté termíny nejsou opětně dodržovány.

Takovýto nevážný a ledabylý poměr k usnesení strany a vlády musí být na našich ministerstvech a na jejich hlavních správách i všech ústředních úřadech vypleněn do posledního kořínku.

Kdo má nevážný a lajdácký poměr k usnesení strany a vlády a k zabezpečování jeho plnění, nemůže mít na našich ministerstvech a ústředních úřadech místa! Kdo toto usnesení neplní proto, že k tomu nemá politických a organisačních schopnosti, musí postoupit své místo schopnějším. Kdo přes své schopnosti neplní toto usnesení z nedbalosti a lajdáctví, musí být pohnán k zákonné odpovědnosti. "Kádry rozhodují vše". Tak nás tomu učil soudruh Stalin. A my se budeme touto stalinskou poučkou neúchylně řídit. Při tom však budeme pomáhat každému, kdo se poctivě snaží své chyby a nedostatky překonávat, své politické a odborné znalosti zvyšovat a obtíže a těžkosti zdolávat.

K tomuto úkolu především je zaměřena činnost ministerstva státní kontroly. Prověřováním odhalovat závady a nedostatky, zjišťovat příčiny těchto závad a nedostatků a na podkladě shromažďování nejlepších zkušenosti dělnické třídy a všeho pracujícího lidu pomáhat radou a pomocí k jejich odstraňování. Tentýž úkol, který plní ministerstvo státní kontroly po stránce výrobní a hospodářsko-finanční, plní naše prokuratura nového typu po stránce dodržování naší socialistické zákonnosti. I ona upozorňuje a radí všude tam, kde dochází k porušování naší zákonnosti bez zlého úmyslu, z neznalosti. To jsou nové formy výchovy nového socialistického člověka. Jen tam, kde dochází k porušování socialistického státního vlastnictví, k poškozování naší výroby neb k porušování naší zákonnosti z třídně nepřátelských a zločineckých záměrů, stává se státní kontrola i naše nová prokuratura tvrdou pěstí dělnické třídy, která předává dopadeného záškodníka a zločince našemu lidovému soudu k spravedlivému potrestání.

Ovšem proti záškodnickým, zločineckým elementům nestačí jen holá pěst. K tomu je zapotřebí, aby tato dělnická pěst byla dobře ozbrojená. A takovouto ozbrojenou dělnickou pěstí, která je postrachem všem zločineckým diversantům, sabotérům a vrahům, posílaným k nám ze západu, je naše zdatná národní bezpečnost. Ona spolu s naší lidově demokratickou armádou je mohutnou hrází proti všem, kdož by chtěli naši vítěznou výstavbu socialismu jakkoli rušit. V našem lidově demokratickém řádu dáváme každému člověku dobré vůle možnost ke spokojenému a šťastnému životu, nevyjímaje ani bývalé příslušníky buržoasních vrstev, pokud jsou ochotni živit se poctivou a čestnou prací. Nelámeme hůl ani nad těmi, kteří se nezbavili různých zlořádů z kapitalistického dědictví a dostávají se tak do rozporu s naší socialistickou zákonností.

Naše lidové soudnictví svými novými výchovnými methodami i z těchto lidí vychovává nové řádné občany, kteří po odpykání nápravných a výchovných trestů, během nichž pracují jako jiní dělníci za stejný plat, s plnými nároky na sociální a nemocenské pojištění, platné též pro příslušníky jejich rodin, mají otevřenou cestu k tomu, aby se stali plnoprávnými občany naší lidově demokratické společnosti.

Takovéto jsou úkoly našeho nového státního aparátu. Hospodářsko-organisační, řídící, kontrolní a výchovné a proto vysoce odpovědné. Tyto veliké úkoly kladou na každého pracovníka našeho státního aparátu vysoké požadavky po stránce politické vyspělosti, odborné zdatnosti, organisační schopnosti a morální čistoty.

Jen takoví pracovníci jsou schopni splnit onen veliký a čestný úkol, vést všechen náš lid ke splnění úkolů pátého roku Gottwaldovy pětiletky, zvýšení životní a kulturní úrovně našeho lidu, zesílení obranyschopnosti naší země a tím upevnění míru ve světě.

Tento úkol pracovníci našeho státního aparátu splní, budou-li se neúchylně řídit směrnicemi naší rodné Komunistické strany Československa, budou-li čerpat zkušenosti z nevyčerpatelné studnice marx-leninské vědy, budou-li pozorně naslouchat hlasu našeho lidu, budou-li důsledně plnit přísahu danou soudruhu Klementu Gottwaldovi a řídit se moudrými radami jeho nejbližšího spolupracovníka, našeho milovaného presidenta Antonína Zápotockého. (Potlesk.)

Podpredseda Žiak: Ďakujem poslancovi Klíchovi, dávam slovo posl. Pavlovičovi.

Posl. Pavlovič: Vážené súdružky a súdruhovia!

Posledný rok Gottwaldovej päťročnice ukladá nám zvýšené, ale radostné úlohy. Svedčia o tom aj čísla rozpočtu, ktorý práve prerokovávame, kde vidíme, že na výdaje všetkých krajov je rozpočtované 70 miliárd 86 milión korún. Z tejto položky pripadá na Žilinský kraj proti roku predošlému položka podstatne vyššia. Najväčšie zvýšenie zaznamenáva kapitola vnútornej správy, a to v súvislosti s novými úlohami, vyplývajúcimi zo starostlivosti o miestny priemysel a komunálne hospodárstvo, ako aj v súvislosti s presunom niektorých nových úloh, týkajúcich sa napríklad miestnej komunikácie. Ďalej je tu školstvo, ktoré dostává o 158 miliónov viac proti lanskému rozpočtu, a zdravotníctvo so zvýšením o 205 milión korún. Na týchto dvoch úsekoch majú národné výbory najväčšie, ale súčasne najvďačnejšie úlohy. Rozpočet štedro umožňuje uskutočňovať veľkú zásadu, ktorú nás učil s. Gottwald a ktorú nám znovu pripomenul na decembrovej celoštátnej konferencii, keď hovoril, že je potrebné, aby sme nezabúdali, že na konci všetkého nášho snaženia stojí človek, starosť o jeho dobro. Stámiliónové položky, venované navyše školstvu a zdravotníctvu, umožňujú národným výborom budovať nové školy, na ktoré mnohé obce a mestá v minulosti darmo čakaly. Umožňujú rozšíriť starostlivosť o vybavenie školstva, zlepšiť zariadenia, umožniť exkurzie, zájazdy v štátnych kurzoch pre prípravu na vysoké školy, umožniť našim pracujúcim štúdium na vysokých školách atď. Táto štedrosť umožňuje na úseku zdravotníctva, najmä teraz po nových usneseniach strany a vlády, ešte viac zlepšiť starostlivosť o zdravie pracujúcich. A to - okrem iného - výstavbu nových nemocníc, najmä nemocnice v Považskej Bystrici, dokončenie výstavby nemocnice v Palúdzke pri Liptovskom Mikuláši a nového pavilónu v Žiline.

Jednou zo základných funkcii ľudovodemokratického štátu je hospodárskoorganizátorská a kultúrne výchovná funkcia orgánov ľudovodemokratického štátu. Tu naše národné výbory musia ešte uvedomelejšie, sústavnejšie a pohotovejšie nasledovať náš žiarny vzor: soviety, ktoré nám v každom smere odovzdávajú nezištne svoje bohaté skúsenosti. Je nevyhnutne treba postarať sa na všetkých stupňoch ľudovej správy o sústavné štúdium literatúry o sovietoch, materiálu pravidelne v prekladoch u nás vychádzajúceho. Tam, kde toto štúdium je pravidlom v práci funkcionárov a pracovníkov ľudovej správy, tam sme všade mohli zaznamenať všestranné zlepšenie celkovej činnosti ľudovej správy. Je potrebné, aby tomu tak bolo na všetkých národných výboroch.

Vyplýva z najvlastnejšieho poslania krajského národného výboru ako mocenského orgánu ľudu, ktorý spravuje rozpočet, že spolu so všetkými národnými výbormi nižších stupňov je strážcom finančného hospodárenia. KNV tak popri dozeraní na prísne dodržanie štátnej a pracovnej disciplíny sleduje aj dôsledné dodŕžanie disciplíny finančnej. Je pochopiteľné, že tak závažnú úlohu môže ľudová správa plniť iba v tesnej spolupráci a za plnej účasti pracujúcich v mestách i na dedinách.

Preto už základ výstavby, t. j. príslušný rozpočet, musí sa stať vždy predmetom pozornosti najširších vrstiev. Práve v tomto bode môžeme zistiť podstatný rozdiel medzi kapitalistickým a socialistickým ponímaním rozpočtových otázok. V minulosti bol rozpočet tej ktorej obce vecou niekoľkých jednotlivcov, predstaviteľov tried, ktorým rozpočet v každom smere slúžil. Veľmi dobre sa pamätáme, ako sa u nás na Slovensku aj v tomto prípade uplatňovalo povestné véto pánov notárov. My dnes prerokovávame otázky rozpočtu za plnej účasti všetkých pracujúcich, ktorých pozývame, aby nám pomohli sostaviť rozpočet čo najlepšie, aby sme vylúčili nedostatky a prípadné omyly. Práve toto verejné prerokovávanie zvyšuje záujem občianstva o plnenie plánovaných úloh, sverených tej-ktorej obci. Pochopiteľne sa tým zvyšuje aj záujem a kontrola finančného hospodárenia podľa štátneho rozpočtu. Práve v tomto smere masovo politická práca národných výborov musí naďalej hľadať najlepšie formy, ako túto účasť čo najviac rozšíriť. Naše lanské skúsenosti ukazujú, že hovory s občanmi, a to o všetkých otázkach, medzi nimi aj o rozpočtoch národných výborov, boly jednou z najúspešnejších foriem. Desiatky tisíce občanov sa zúčastnily na týchto hovoroch. Na rozhovoroch o rozpočtoch sa zúčastnilo 20.000 občanov. V tejto súvislosti najkladnejším poznatkom je skutočnosť, že naše občianstvo sa aktívne účastní pri riešení jednotlivých otázok. V diskusii sú podávané iniciatívne pripomienky, návrhy a zlepšenia, čo všetko vedie k odstráneniu niektorých nedostatkov a k zlepšeniu rozpočtov. No i pri tomto kladnom poznatku nemožno ešte hovoriť o tom, že by hovory s občianstvom plnily všetky tie úlohy, ktoré sú v ich možnostiach. Iba čiastočne sa staly napríklad miestom, kde funkcionári predkladajú občianstvu na posúdenie výsledky svojej práce, keďže každý funkcionár a národné výbory ako celok sú za svoju činnosť zodpovedné pracujúcemu ľudu. V tomto smere sa nesporne musíme ešte viac priblížiť forme tesného styku funkcionárov s širokými masami pracujúcich, ako tomu je v prípade vzájomného styku poslancov všetkých stupňov sovietov s pracujúcimi v Sovietskom sväze.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP