Čtvrtek 23. dubna 1953

Jednou z nejdůležitějších částí dokumentu strany a vlády jest pak část týkající se řízení a kontroly zdravotní služby. A tu hodnotíme-li dosavadní výsledky, stojí stále ještě v celostátním měřítku před naší lidosprávou odpovědný úkol zajistiti aktivisaci stálých zdravotních komisí plen národních výborů, neboť pokud jsou tyto zřízeny, neplní zcela svůj úkol, kterým jest kriticky hodnotit organisaci řízení a poskytování zdravotní péče a přispívat tak k odstranění nedostatků, které dosud ve zdravotnictví máme. S aktivisací stálých zdravotních komisí úzce souvisí i zřizování a aktivisace kroužků spolupráce u zdravotnických zařízení, které jsou pomocným orgánem zdravotních komisí a umožňují nejširším vrstvám našeho obyvatelstva dohled a kontrolu na naše zdravotnická zařízení. Řádný chod zdravotní služby ve zdravotnických zařízeních nelze si představit bez soustavné a důsledné kontroly, a proto započali jsme v našem kraji s komplexními zdravotnickými průzkumy Ústavů národního zdraví, které jsou novou formou kontroly. Průzkum má pak za účel nejenom zjistit nedostatky, ale také na místě po dohodě s místními činiteli stanoviti způsob k jejich odstranění.

V celostátním měřítku je nutno také věnovati větší pozornost správnému chodu administrativy našich zdravotnických zařízení a sledovati, zda tyto dobře hospodaří. Za tím účelem provedeme u nás v kraji během tohoto roku podrobné revise ve všech zdravotnických zařízeních, abychom zabránili opakování závad, které se také u nás v poslední době v tomto směru vyskytly.

Dotkl jsem se ve svém projevu jen zajištění plnění některých nejdůležitějších části usnesení strany a vlády s hlediska Ústeckého kraje, avšak problematika, kterou jsem uvedl, se týká i většiny druhých krajů. V celostátním měřítku dosáhli jsme ve zdravotnictví značných úspěchů, o kterých neodvážili by se ani sníti pracující v kapitalistických státech. Ovšem socialistické pojetí péče o člověka klade zdravotnictví daleko jiné úkoly než pojetí kapitalistické. A proto musíme si říci, že máme v našem zdravotnictví ještě některé nedostatky, které musíme odstraniti, a že se také nesmíme spokojiti s dosaženými výsledky, ale musíme se snažiti stále zlepšovat úroveň zdravotní péče o naše pracující. Směrnicí k tomu budou nám slova našeho presidenta republiky Antonína Zápotockého, který mluvě na schůzi rozšířeného předsednictva ROH o dokumentech strany a vlády řekl, že "všechna odvětví, jichž problémy dokumenty řeší, je musí pečlivě prostudovat, rozpracovat na jednotlivé závody, vzít za své přikázání a důsledně provádět". Tímto příkazem se musí řídit všichni naši zdravotničtí pracovníci při plnění dokumentu strany a vlády a rozpočet na r. 1953 dává jim k tomu všechny hmotné předpoklady.

Proto mi dovolte, abych na konci svého projevu vyslovil pevné přesvědčení, že za pomoci pracujícího lidu, za pomoci vedoucí strany KSČ a celé Národní fronty a za šlechetné, obětavé pomoci Sovětského svazu naše zdravotnictví nejen splní svůj úkol, ale bude růst ke své konečné metě, socialistickému zdravotnictví, které nejen zajistí zdraví našeho lidu, ale přispěje také k uskutečnění základního ekonomického zákona socialismu v oboru péče o lid a přispěje tak i k zachování světového míru. (Potlesk.)

Místopředseda Štětka: Přerušuji schůzi na 15 minut. V 11,30 hod. budeme pokračovati v jednání.

(Schůze přerušena v 11 hod. 15 min. - opět

zahájena v 11 hod. 30 min.)

Místopředseda Štětka (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi. Jako další je ke slovu přihlášen posl. Koktán. Dávám mu slovo.

Posl. Koktán: Slavná sněmovno, soudruzi a soudružky, sestry a bratři!

V dokonalém vybudování péče o pracující na všech úsecích je po Sovětském svazu naše lidové demokratická republika na nejpřednějším místě na světě. Máme široce založenou bezplatnou péči a službu pracujícím a obyvatelstvu vůbec. Jde o péci o matky a děti, o hygienicko-epidemiologickou službu, o využití volných chvil při placené dovolené v rekreačních střediscích, o vyplácení rodinných přídavků a širokou preventivní péči zdravotní a sociální. Naše zabezpečení pracujících z titulu národního pojištění nemocenského a důchodového v případě nemoci, invalidity i stáří patří mezi vzorná opatření v péči o pracující. Nesmíme ovšem zapomínati na základní věc.

Tato naše nejširší péče o pracující a všechno obyvatelstvo je možná jen ve státě, který zdárně buduje své socialistické hospodářství. A nejde jen o materiální stránku všestranného sociálního zabezpečení, v níž Sovětský svaz a lidově demokratické země mají obrovskou převahu nad překonaným a kořistným světem kapitalistickým. Náš rozpočet na rok 1953 určuje zhruba 45 miliard Kčs na peněžité dávky nemocenského, na rodinné přídavky a důchodové zabezpečení. Přitom je potřebí vidět, že v nemocenském pojištění a rodinných přídavcích plně, v důchodovém zabezpečení zčásti si s tímto velkým podílem našeho národního důchodu hospodaří dělníci a pracující sami. Nemocenské pojištění bylo podle zákona č. 102/1951 Sb. přeneseno na odbory. Odbory zajišťují, aby nemocenské pojištění přešlo do závodů a stalo se záležitostí všech pracujících. V současné době 87 % zaměstnanců si hospodaří s penězi, určenými pro všechny druhy dávek národního nemocenského pojištění. Do poloviny roku 1953 bude přeneseno na všechny závody a pracoviště. A není toho málo. V roce 1937 činily nemocenské dávky 358,000.000, v roce 1950 5 miliard a současný rozpočet počítá se 7 miliardami 614 miliony. To je více než 21násobek.

A je zvláště zajímavé, jak pracující s těmito prostředky hospodaří. Musíme říci, že až na sporé výjimky dobře. Pracující dobře vědí, že vysoká absence z důvodů nemocnosti a úrazovosti poškozuje nejen zaměstnance závodu, ale celé naše budovatelské úsilí. Bojuje se proti profesionálnímu marodérství. Dělají se závazky a návrhy, jak péči o pracující zlepšit, aby nemocnost a úrazovost klesla na minimum. V současných dnech, při předmájovém soutěžení, je nutno znovu na podobné akce pamatovat. Tak na př. komise nemocenského pojištění závodu Buzuluk v Komárově organisuje s úspěchem soudružské návštěvy. Ne ovšem ty staré trestající návštěvy revisorů nemocenských pojišťoven. Soudružské návštěvy sledují pomoc nemocnému v jeho potřebách, aby léčení bylo dokonalejší a úspěšnější. Tento způsob soudružských návštěv v Buzuluku pomohl. V dubnu 1952 činila nemocnost 6,7 %, v prosinci pouze 3,54 %. Ve středoslovenských sklárnách n. p. Málince dovedla komise nemocenského pojištění snížit absenci vhodným zlepšením v péči o zdraví pracujících se 7 % na 1,7 %.

Jiný případ byl na dole Jeremenko v ostravském revíru. Absence v důsledku nemocnosti a úrazovosti byla stále v průměru 12 %. Komise nemocenského pojištění se závodním lékařem zjistila, že převážná část nemocnosti je pro onemocnění zažívacích orgánů. Byla učiněna opatření v závodní kuchyni, zavedena dietní jídla. Za jeden měsíc klesla nemocnost s 12 % na 7,6 %. Chtěl bych při této příležitosti upozornit závodní rady a správy závodů, příp. i kuchyňský personál, aby častěji a důkladněji dohlížely na provoz závodních kuchyní. Překládaným jídlům by mohla být věnována větší péče. Z materiálu, který je k disposici, se dají při dobré vůli upravit chutnější jídla, než se dosud v mnoha případech děje. To platí i o vaření v nemocnicích. Není přece třeba, aby se jídla podávala studená anebo stále stejná. Náprava v této věci by byla velikým přínosem v otázkách zdravotní péče i udržení fysických sil.


Dobrou péči o pracující zavedly dílenské komise nemocenského pojištění v Nové huti Klementa Gottwalda v Kunčicích. Starají se o lepší sociální a zdravotní opatření na pracovištích, a tím docilují snížení procenta absence. Máme ovšem také některé nedostatky v přenášení nemocenského pojištění do závodů. Některé závody se zpěčují zapojit administrativu nemocenského pojištění do celozávodní administrativy a vyčleňují ji zvlášť. Tím vytvářejí naprosto nesprávně pobočku nemocenské pojišťovny v závodě a zbytečně rozšiřují aparát. I komise nemocenského pojištění v závodech potřebují v řadě případů zlepšit svoji činnost. Musí pracovat dokonaleji, hospodárněji, odpovědněji a především více politicky. Dostat nemocenské pojištění do svých rukou, to byl přece starý požadavek dělnictva, za nějž se těžce bojovalo. A dnes je splněn zásluhou Komunistické strany Československa a naší vlády. Jde vpravdě o revoluční vymoženost.

Miliardy, jež procházejí v péči o pracující rukama dělníků a zaměstnanců, jsou výsledkem trvalého vítězství dělnické třídy a pracujícího lidu a výsledkem péče naší vlády. A můžeme napojovat další a další kapitoly vzorné péče o pracující a všechno občanstvo. Jsou to naše ženy a děti. Dovolte předem krátké porovnání. V Anglii bylo sníženo vydání na zdravotnictví, péči o matku a dítě o 150 mil. liber. Ulice měst Francova fašistického Španělska se hemží žebrajícími dětmi. Naproti tomu u nás dobře vybavené poradny a ústavy zachycují 71 % všech dětí a 95 % všech těhotných žen. Kolem 70 % žen používá lůžek v dobře vybavených porodnicích s lékařskou péčí. Děti od 3 do 15 let jsou nejméně jednou ročně prohlédnuty lékařem. Náklady na rodinné přídavky na děti stoupají rok od roku. V r. 1946 bylo vyplaceno 2469 mil., letošní rozpočet počítá s částkou 6677 mil. na rodinné přídavky na děti.

A nejen mládež, ale každý náš pracující je účasten velké péče, která přispívá k soustavnému zvyšování životní úrovně. Každý má zajištěnu pracovní příležitost. Podle toho, jak se v budování socialistického řádu uplatňuje, jak ke zvyšování národního důchodu přispívá, rozšiřují se pro něho možnosti používání všech sociálních vymožeností. Velkému počtu poctivých pracovníků jsou otevřena všechna letoviska, lázeňská místa i hory naší krásné vlasti. Rekreační akce ROH pro pracující se již tak vžila, že si sotva kdo bez ní dovede představit svoji letní nebo zimní dovolenou. Dokonce i mnoho závodních rad se stará o vlastní rekreační chaty a místnosti pro zaměstnance, kteří tam střídavě jezdí po celý rok. Při tom se rekreační akce ROH každým rokem rozšiřuje a je dotována desítkami milionů korun, aby byla všem přístupná. V roce 1947 se zúčastnilo rekreační akce ROH 81.685 pracujících, v roce 1952 již 302.924 a na letošní rok se počítá se 340.000 účastníků. Celkem prošlo 1,295.991 pracujících v rámci akcí ROH našimi lázněmi. A dovolte opět jen malou připomínku: v západních kapitalistických státech počítají na miliony nezaměstnané. My, budovatelé socialismu, počítáme na miliony pracující, kteří prožili krásnou a levnou dovolenou v lázních. (Potlesk.)

Největším úsekem péče o pracující u nás je důchodové pojištění. Můžeme konstatovat, že reorganisace a zřízení Státního úřadu důchodového zabezpečení se osvědčilo. Poskytování důchodů není již byrokratické a mechanické. Přihlíží postupně ke všem potřebám při budování socialistického hospodářství. I v důchodech se jde do nejkrajnějších mezí, přípustných platným zákonem, v přiznávání důchodů s hlediska třídního a socialistického, to jest podle zásluhy. Po prvé v dějinách naší republiky jsou důchodově zabezpečení všichni, i samostatně hospodařící a spolupracující členové jejich rodin. Se zvláštním zvýhodněním jsou důchodově pojištění členové JZD.

Nelze ovšem zastírat, že vysoké náklady na důchodové zabezpečení jsou břemenem tíživým. V r. 1937 bylo důchodců všech kategorií celkem 1,134.281. Náklad na důchody těchto poživatelů činil zhruba 4 miliardy. Letošní rozpočet počítal s 1,858.700 důchodci a s nákladem cca 30 miliard. Je pochopitelné, že tak veliký počet důchodců a tak veliké náklady na péči o invalidy a přestárlé musí procházet určitou kontrolou našich pracujících. Tak jako bylo nutno převést nemocenské pojištění do správy odborových organisací v závodech, bude třeba přikročit i k demokratisaci důchodového pojištění. Stane se to tím, že postupně od 1. května t. r. bude důchodová agenda okresních národních pojišťoven součástí úkolů lidové správy v krajích i okresech. V současné praxi se totiž ukázalo, že značný počet případů vyřízení důchodů vyžaduje pružné spolupráce různých činitelů, jíž nelze dost včasné obsáhnout ústředním úřadem. Ostražitost vůči příživnictví je zvlášť důležitá při vyřizování žádosti o invalidní důchody. Proto již loni podle sovětské praxe byly v okresech zřízeny posudkové komise důchodového zabezpečení. Tyto demokratické orgány, složené ze dvou lékařů, zástupce ROH, nemocenské pojišťovny a zástupce referátu pracovních sil, posuzují spravedlivě podmínky pro přiznání invalidního důchodu. A v souvislosti s invalidními důchody bych chtěl učinit velmi vážnou připomínku. V r. 1952 bylo přiznáno 71.000 nových důchodů a z toho je téměř 50 % invalidních důchodů, přiznaných občanům ve věku od 50 do 59 let. To je varovný signál. Vysoká nemocnost a vysoká úrazovost nám k velké škodě nejen předčasně vyřazuje pracovníky z práce, ale zatěžuje nám podstatně náklady na nemocenské a důchodové zabezpečení. Vezmeme-li v úvahu, že lékařská posudková služba pro přiznání invalidního důchodu, jak jsem již uvedl je velmi přísná, ukáže se nám, že správy závodů nepřihlížejí vždy dost svědomitě k tomu, aby pracovník v určitém směru zdravotně vadný byl přeřazen k práci, kde by ještě mohl být delší čas využit. A kontrola plnění dokumentů strany a vlády v částech, týkajících se zdravotnických a hygienických opatření, která mají v závodech provádět správy závodů, by určitě zjistila řadu nedostatků. Počítám v to i opatření v úrazové zábraně v závodech, dolech, při svozu dřeva, dopravě a pod. Každému pracujícímu musí být jasno, že ochrana před nemocí a hlavně před úrazem je v prvé řadě zájmem a povinností zaměstnanců. Sem je nutno zaměřit výchovnou a uvědomovací práci. To je však pouze jedna podstatná stránka věci. Naše ministerstva, hlavní správy a vedení závodů mají také povinnost vytvářet bezpečnostní podmínky a odstraňovat příčiny, které způsobují zvyšování úrazovosti. V Sovětském svazu musí být každý smrtelný úraz ihned telefonicky hlášen příslušnému ministru. Toto opatření působí psychologicky na správu závodu a vede ji k opatrnosti. Ovšem některá naše ministerstva nemají ani předepsaného bezpečnostního technika, který by se o snižování úrazovosti v resortu staral. A když jej mají, tedy mu pro tento úkol uvolňují pouze 30 %, ale také jen 20 % jeho pracovního času. Tentýž, ne-li horší stav, je v mnoha závodech; a přijde-li do závodu inspektor ochrany a bezpečnosti práce, musí mnohdy bojovat, aby ho tam pustili, poněvadž správa závodu ví, že nemá všechno v pořádku.

Sněmovní výbory řekly k těmto zjevům mnohá kritická slova. Budou jistě vodítkem k hledání a provádění nápravy.

l v pobírání důchodu máme případy zneužívání, které se ovšem soustavnými kontrolami odstraňují. Je to obyčejně zatajení zaměstnání při pobírání důchodu, aby důchod nebyl krácen. Máme ovšem i zjevy poctivosti a obětavosti, a těch je více. Mohu vám oznámil, že kolem 40.000 pracujících důchodců odpovědělo na výzvu předsedy vlády, dnes presidenta republiky Antonína Zápotockého, aby hlásili své příjmy do konce ledna t. r., aby mohlo být provedeno krácení důchodů.

A ještě jeden krásný zjev. Důchodce Ladislav Dvořáček z Horní Hynčiny, pošta Březová nad Svitavou, oznámil Státnímu úřadu důchodového zabezpečení, že se zříká ze svého důchodu 821 Kčs částky 321. Kčs ve prospěch bombardovaných v Koreji. (Potlesk.) Uvádí, že si vydělá nějaký groš pracemi v lesní školce a sbíráním lesních plodin. Píše: "Střechu mám nad hlavou, ale Korejci nikoliv. Vzpomínám na presidenta Gottwalda, který již v roce 1937 prohlašoval, že boj o Madrid je zároveň bojem o Prahu. Vím, že boj o Koreu je též bojem o Prahu, Moskvu a státy lidových demokracií." A že naše důchodové pojištění jde cestou socialistických zásad, ukazuje nedávný případ, kdy horníku Karlu Větrovcovi z dolu Antonín Zápotocký v Kladně byl přiznán důchod v částce 8437 Kčs měsíčně.

Tyto a tisíce jiných krásných zjevů budou a musí nám být zdrojem síly a energie, která nás po příkladu Sovětského svazu přenese přes všechny obtíže k největším metám lidské touhy a snažení: k věčnému míru, blahobytu a socialismu v naší milé vlasti. (Potlesk.)

Místopředseda Štětka: Dalším přihlášeným řečníkem je posl. Drda. Prosím, aby se ujal slova.

Posl. Drda: Vážené Národní shromáždění!

Pátý rok Gottwaldovy pětiletky, jehož rozpočet v těchto dnech projednáváme, je rokem základního a rozhodujícího významu také pro naše lidově demokratické školství. Především uplynulo pět let od vyhlášení základního školského zákona, a právě zítra budeme projednávat školský zákon nový, který znamená začátek další, vyšší etapy rozvoje našeho školství v souladu s velikým, tvořivým rozmachem naší socialistické výstavby. Sám fakt, že po nedlouhé době pěti let se nespokojujeme dílčími reformami zákona z roku 1948, ale že směle přistupujeme k vytvoření zákona nového, jenž naplno zajistí socialistickou výchovu nového našeho pokolení, ukazuje, jakým bouřlivým rozvojem jsme prošli od vítězného února, jak rychle vyrůstáme z dětských střevíců také v našem školství, které v dobách buržoasní republiky bylo popelkou, ale které se pod láskyplným a chápavým vedením naší lidové vlády v pravdivém duchu J. A. Komenského proměnilo v jednu z nejsvětlejších a nejradostnějších stránek našeho nového života. Rozzářené tváře našich dobře živených a dobře oblečených dětí, jejich ušlechtilá pionýrská smělost, opravdovost i uvědomělá kázeň, jejich potěšující pracovní výsledky a celé radostně oduševňující prostředí naší nové školy, které tak mocně působí nejen na zahraniční návštěvníky, ale i na nás, kteří jsme v Československu prožili školu starou - to všechno jsou nezvratné důkazy o tom, že jenom dělnická třída a pracující lid jako nový hospodář země dovede zaručit všem dětem šťastné, radostné a bohaté dětství, že jenom nový společenský řád může proměnit školu ve velikou dílnu lidskosti, že jenom životadárné učení marxismu-leninismu je schopno zajistit a podnítit bohatý a všestranný rozvoj všech tvořivých schopností v člověku, ušlechtilý růst a vývoj jeho charakteru, pravdivé rozvití všech lidských ctností. A také tu, jako ve všech jiných oborech našeho nového života, platí zákon, který pro nás objevil a který nám ozřejmil náš nesmrtelný učitel soudruh Gottwald: "Stále širší a hlubší využívání sovětských zkušeností a tedy stále větší přibližování se sovětskému příkladu, toť jeden z hlavních zákonů rozvoje lidově demokratických zemí. Tedy každé těsnější přiblížení se k sovětskému vzoru, k společnosti, která již vybudovala socialismus a která i za nás vytrpěla mnohé bolesti hledání, zkoušení a nalézání nových forem života, je naším úspěchem, je významným pokrokem na cestě k socialismu."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP