Středa 10. března 1954

Čo toto znamená pre zvýšenie starostlivosti o zdravie obyvateľstva na Slovensku, netreba hovoriť.

Toto je teda cesta, ktorou sa Slovensko dostáva na úroveň vyspelejších českých krajov, ktorou sa odstraňuje jeho všestranná zaostalosť v minulosti.

Je len prirodzené, že by sa Slovensko z vlastných síl nikdy nemohlo dostať na jednu úroveň s českými krajmi, čo by sa ako namáhalo. A že sa k nej takto rýchlo približuje, za to vďačí bratskému českému ľudu, českej robotníckej triede. Český lúď nikdy ani za prvej republiky nehľadel na svojho slovenského brata podľa porekadla, že chudobný príbuzný hotová oštara. A slovenský pracujúci človek to dobre vedel. Preto sa pred 10 rokmi pozdvihol do ozbrojeného boj a za obnovenie svojej spoločnej domoviny s českým bratom, za obnovenie Československej republiky. Víťazstvo Sovietskej armády splnilo jeho túžby a dnes zo spoločnej bratskej práce Čechov a Slovákov za pomoci ich osloboditeľa Sovietskeho sväzu vyrastá sila a sláva ich krásnej vlasti, sila a česť jednej z úderných brigád mierového socialistického tábora.

Rastie hospodárska moc našej republiky a k jej ďalšiemu upevneniu prispieva i rozpočet na rok 1954. Priemyselná výroba v roku 1953 vzrástla o
10 % oproti roku 1952 a z toho výroba strojárenská, ktorá má rozhodujúci význam pre ďalšiu výstavbu a prestavbu nášho hospodárstva, až o 20,5 %. V roku 1954 vzrastie o 5,1 % oproti roku 1953, čo znamená ďalší vzrast i štátnych príjmov i vzrast dôchodku a kúpnej sily obyvateľstva. Slovensky uvedomelý robotník vie, čo znamená pomoc českého brata pre nebo i pre jeho národ. Preto hľadá spôsob, ako čo najviacej úspechov dosiahnuť pri rozvoji národného hospodárstva. Svedčí o tom i chozrasčotné hnutie, ktoré sa začína šíriť po závodoch na Slovensku. Ide o to, aby sa toto hnutie ujalo vo všetkých závodoch a pomocou chozrasčotu sa tak mobilizovali všetky skryté rezervy a vytvorili ďalšie zdroje pre rozvoj našej výroby.

Náš rozpočet na rok 1954 počíta s výdavkami o 18 % vyššími oproti roku 1953. Pritom treba si povšimnúť, že 4/5 štátnych príjmov, t. j. 80,6 %, sú príjmami zo socialistického sektora a skoro 72 % všetkých príjmov je z akumulácie našich podnikov.

Aj keď z toho odpočítame príjmy prameniace z našich podnikov a závodov, ktoré sme vybudovali od februára 1948, a keď odpočítame aj výdavky na prevádzku atď., predstavme si len, za akými ťažkými miliardami to nariekajú neboráci zenklovci, lettrichovci, ripkovci, ďurčanskovci a všetci ostatní vo vysielačoch zo všetkých kútov sveta, do ktorých sa pred hnevom nášho ľudu rozprchli. Bodajže by neštekali a nevyli na všetky psie spôsoby, keď vidia, ako sa ich niekdajšie príjmy, ktoré sa sypali voľakedy do ich vrecák, obracajú na ďalší rozvoj nášho hospodárstva, na ďalšiu výstavbu nášho priemyslu a ako sa tým z roka na rok, z mesiaca na mesiac, zo dna na deň na večnosť rozplýva ich pochabá nádej, že sa ešte niekedy vrátia za "pánov" českému a slovenskému národu. (Predsedníctvo prevzal podpredseda Harus.)

A náš štát veru celých 55 a pol percenta svojich rozpočtových príjmov obracia v roku 1954 na rozvoj svojho hospodárstva. Takto zabezpečuje rozvoj svojich výrobných síl a hospodárske upevnenie našej republiky a tým blahobyt obyvateľstva. To je prvou úlohou nášho rozpočtu, ako rozpočtu štátu, v ktorom vládne ľud, oslobodený od kapitalistických vyžieračov. To je prvou a hlavnou úlohou rozpočtu štátu skutočne rovnoprávnych bratských národov, štátu Čechov a Slovákov, v srdciach ktorých popri vďake národom Sovietskeho sväzu za oslobodenie horí veľká ctižiadosť: v bratskom zápolení na poli výstavby svojej vlasti prispieť čím viac k upevneniu mieru medzi národmi na celom svete.

Voľby do národných výborov, ku ktorým sa československý ľud pripravuje, sú ďalšou príležitosťou, keď československý ľud ukáže svoju odhodlanosť isť neohrozene pevným krokom k svojmu veľkému cieľu - k socializmu. (Potlesk.)

Místopředseda Harus: Dávám slovo posl. Bínovi.

Posl. Bína: Vážené soudružky, soudruzi, paní a pánové!

Náš mírový rozpočet, který dnes projednáváme, zajišťuje finanční prostředky pro plnění státního národohospodářského plánu, umožňuje další rozvoj výrobních sil a pomáhá k odstranění disproporcí zejména v palivech, energetice a zemědělství. To je možné provést, díky našemu k socialismu spějícímu zřízení, na základě významných výsledků v naší průmyslové výrobě v Gottwaldově pětiletce a odpovídá to usnesení strany a vlády ze dne 15. 9. 1953. Plníme tak v praxi usnesení strany a vlády o zajištění stále stoupající životní a kulturní úrovně společnosti. Je to jedině možné díky výsledkům prvé naší pětiletky.

Uvádějíce ve skutek generální linii naší strany, dosáhli jsme v našem hospodářství, zejména v průmyslu, grandiosního, nikdy netušeného rozmachu nejen co do objemu výroby, ale zejména sortimentů výrobků předtím dovážených z kapitalistické ciziny. V průběhu pětiletky jsme zbavili naše hospodářství závislosti na kapitalistické cizině, ba co víc, naše hospodářství nepodléhá vlivům krisového kapitalistického hospodářství, vybavili jsme v průběhu 5 let naši armádu nejmodernějšími zbraněmi, a tak jsme zajistili obranyschopnost naši vlasti proti pokusům jakýchkoliv agresorů. Celý rozvoj našeho národního hospodářství v pětiletce a zejména v průmyslu se tak stal značným přínosem k boji milionových mas pokrokových lidi o uhájení míru. Prohloubením a upevněním spolupráce se zeměmi lidových demokracií a zejména se Sovětským svazem zajistili jsme trvalý odbyt výrobků našeho průmyslu, a tím jsme navždy zbavili naše pracující přízraku nezaměstnanosti jako průvodního zjevu kořistnického kapitalistického systému. Úspěchy, dosažené v první Gottwaldově pětiletce, vytvořily pevnou základnu pro zajištění stále stoupající materiální i kulturní úrovně pracujících a celé společnosti.

Usnesení strany a vlády ze dne 6. ledna 1954 o urychleném. Rozvoji palivové a energetické základny, jakož i odstranění disproporcí mezi jednotlivými odvětvími našeho průmyslu neznamená, že by u nás v průběhu 5 let těžba uhlí jako základní suroviny nestoupla. Tak těžba kamenného uhlí v průběhu pětiletky vzrostla o 2,704.872 tun, hnědého uhlí o 10,213.000 tun. Zejména v těžbě hnědého uhlí zaznamenáváme velký pokrok na úseku mechanisace výroby. Tak byly do provozu dány velkostroje naší vlastní výroby, a to velkozakladač typu Z-53, který založí za rok cca 7,5 mil. m3 zemin a nahradí práci 9.400 lidí. Mimo to jsou v provozu v Severočeském hnědouhelném revíru sovětské kráčející exkavátory typu EŠ-1 s výkonem 900.000 m3 ročně.

Čím dál ve větší míře se uplatňují skvělé sovětské kombajny Donbas, které podstatnou měrou odstraňují příslovečnou fysickou dřinu našich havířů. Výkony našich kombajnérů se pomalu přibližují výkonům sovětských kombajnérů. Tak na př. na dole Čs. armády bylo kombajnem Donbas dosaženo 9.238 tun měsíční těžby. V poslední době byl uveden do provozu výrobek našich konstruktérů, techniků a dělníků, kombajn Ostravan-500, speciálně upravený pro nízké sloje v ostravsko-karvínském revíru. Mechanisace nakládání v hlubinných dolech severočeského revíru dosáhne v letošním roce 89 % celkové těžby proti 69 % v minulém roce. Práce podle grafu cykličnosti bude zavedena v ostravsko-karvínském revíru v letošním roce na 230 stěnách. Značných úspěchů bylo dosaženo i na úseku rychloražení, ve kterém s. Kosina ze severočeského revíru v listopadu 1953 vyrazil se svou osádkou 574,7 metrů chodby a osádka s. Puka. z OKR v profilu D-12 vyrazila za měsíc 426 metrů. Výkony těchto našich významných pracovníků v báňském průmyslu, t. j. s. Koťátka, Kosiny a Puka, překonal na velkodole Čs. armády kolektiv Silvestra Szafarczyka, který v únoru prorazil 507,5 metrů chodeb v uhelné sloji. Je to dosud nejlepší výkon v republice a je to výkon světové úrovně.

I na úseku energetickém, ve kterém máme v poslední době řadu nedostatků, stoupla výroba elektrické energie za prvou pětiletku o 150 %. Přikročili jsme v souvislosti s nedostatkem elektrické energie, který plyne z bouřlivě stoupající spotřeby, k výstavbě velkých energetických zdrojů jak parních, tak i vodních. Z vodních děl je to dobudování "Váhostroje" a ke konci se blížící výstavba mohutné přehrady ve Slapech. Kapitalisté tvrdili, že podobná díla nepřijdou pro naše skromné poměry nikdy v úvahu. V průběhu pětiletky bylo elektrisováno 1.700 obci, čímž jsme odstranili zanedbání, které nám zanechal kapitalistický režim.

Na úseku naší metalurgie a těžby rud bylo dosaženo nebývalých výsledků. Průměrné roční tempo růstu výroby činilo u základních výrobků přibližně 10 %, u hrubé výroby 16 %. Podstatně vynikne mohutný rozmach československé metalurgie ve vzájemném srovnání výsledků mezi rokem 1937, který byl vrcholným rokem kapitalistické produkce, a rokem 1953. Tak výroba koksu vykazuje proti roku 1937 vzrůst o 152 %, výroba surového železa stoupla o 66 %, výroba surové oceli vzrostla proti roku 1937 o 80 % a překročila 300 kg vyrobené oceli na jednoho obyvatele v Československu. V tomto ukazateli, který je bezesporně ukazatelem politické a ekonomické síly kteréhokoliv státu, jsme předstihli kapitalistické země se široce rozvinutou metalurgickou výrobou, a to jak Francii a západní Německo, tak i Anglii.

Válcované zboží vykazuje proti r. 1937 vzestup o 65 %. Podstatné zvýšení se projevilo zejména v těžbě manganové rudy, a to o 138 %. Ve výrobě pyritových koncentrátů, které jsme před válkou u nás vůbec nevyráběli, stoupla výroba proti r. 1948 o 155 %.

Značných úspěchů bylo dosaženo zejména ve výrobě nových výrobků. Je to osvojení si technologie výroby hliníku, feroslitin a řady speciálních ocelí, které jsme před válkou vůbec nevyráběli a byli tak odkázáni na dovoz z kapitalistické ciziny.

V souvislosti s projednáváním rozpočtu v našem Národním shromáždění chtěl bych ukázat na investiční činnost v našem metalurgickém průmyslu. Pouze v tomto jediném odvětví bylo proinvestováno v průběhu 5 let 9.282,210.000 Kčs. Úkoly státního plánu na rok 1954 - a těm je určen rozpočet tohoto resortu - spočívají v zaměření finančních prostředků především na dostavbu Nové huti Klementa Gottwalda v Kunčicích a Kovohutí v Kríži nad Hronom.

Značně se urychluje činnost na úseku geologického průzkumu, zejména v úseku rudných dolů, zajištění těžby a zkvalitnění stávajících rud. Rovněž je počítáno s rozšířením rudné základny barevných kovů, zejména povrchového dolu manganové rudy v Michalové, a zajištěním geologického průzkumu pro těžbu barevných kovů.

Jestliže právem nazýváme těžbu paliv klíčovým sektorem našeho národního hospodářství, pak platila v prvé pětiletce a zůstává i nadále v platnosti skutečnost, že sloupem našeho průmyslu je naše strojírenství, protože ono se dotýká všech našich výrobních i nevýrobních odvětví a na jeho zdárném vývoji závisí úspěšný rozvoj všech našich průmyslových odvětví. Také na tomto úseku jsme dosáhli v průběhu první pětiletky dalekosáhlých a významných úspěchů.

Uvedu pouze krátký, zdaleka ne vyčerpávající přehled nejdůležitějších nových druhů výrobků a strojů, aby z něho vynikla právě na tomto úseku ohromná úloha, která s přestavbou a výstavbou našeho hospodářství souvisela a na niž mělo strojírenství podstatný vliv, a možno směle tvrdit, že vliv rozhodující.

Tak v průběhu prvé pětiletky byly vyrobeny těžní stroje pro hloubky až 1.000 metrů. V hutní kovárně Vítkovických železáren Klementa Gottwalda se dokončuje montáž hydraulického lisu 12.000 tun o váze 3.000 tun, vysokého cca 15 metrů a schopného zpracovávat ingoty o váze 250 tun. Pro stavbu hydro-centrály ve Slapech byla konstruována turbina pro spád vody 56 metrů, která představuje světový úspěch našich konstruktérů, dělníků i techniků, neboť podobný typ turbiny není dosud na celém světě nikde postaven. Vyrábíme lokomotivy o váze 80 tun, které jsou schopny dopravovat vlaky rychlostí 120 km. Tyto lokomotivy jsou konstruovány na spalování uhelných prachů a méně hodnotného paliva. S pýchou a hrdostí jsme sledovali první výpust osobních lodí s Diesel-elektrickým pohonem, vybavených nejmodernějším zařízením pro bezpečnost a pohodlí cestujících. Jde o lodi pro Sovětský svaz vyrobené v Komárenských loděnicích. Prakticky představuje tato loď plující hotel pro 700 cestujících. Další zařízení vyráběná v našich loděnicích, t. j. říční remorkéry o výtlaku 490 tun, jsou dodávány pro velká vodní díla v Sovětském svazu právě tak jako mohutné sací bagry, a jsou visitkou našeho průmyslu v Sovětském svazu a dokladem vysoké kvalifikace a dovednosti našich konstruktérů, techniků a dělníků.

Prototyp Diesel-elektrické lokomotivy s naftovým motorem 700 koní vzbudil veliký zájem na lipském veletrhu. V současné době provádíme ve strojírenství závěrečné zkoušky s pojízdnými elektrárnami, s t. zv. energovlaky. Tato pojízdná elektrárna je schopna zásobovat průmyslové město o 10.000 obyvatelích a 25.000 domácností ve večerní špičce. Závody ministerstva strojírenství daly do provozu obrovský turbogenerátor s vodíkovým chlazením o výkonu 62.500 kW. Příznačné jsou pokroky na úseku svářecích strojů, kde byla dána do provozu celá řada svářecích lisů, úplných automatů pro svážení lehkých slitin, výrobků, které taktéž u nás nikdy vyráběny nebyly. Celá slaboproudá elektrotechnika byla při kompletaci v minulosti závislá na součástkách dovážených z ciziny. I tento stav jsme odstranili. Vyrábíme vysilače různých výkonu a typů, které jsou schopny, co do jakosti, konkurence na světové úrovni. Jistě je všem známo. že už v minulých měsících bylo přikročeno k vybudování vlastních televisních přístrojů. Celý komplex jednotlivých součástek nutných pro tato zařízení počínaje studiem a konče hotovým přijímačem, je tuzemské výroby.

Naše fotoaparáty jsou velmi hledaným tovarem v kapitalistických státech a zvláště zvětšovací přístroje u nás vyráběné jsou označovány jako nejlepší na světě.

K tomu všemu bylo nutné zahájit výrobu zcela nových mohutných a vysoce výkonných obráběcích a svářecích strojů. Největší velikost těchto strojů je schopna soustružit kusy přes 20 tun těžké speciálními noži vysoké řezné rychlosti. Jedinou směnou nebo i méně než jedinou směnou nahrazuje se tu práce 4-5 směn kvalifikovaného soustružníka. Vyrobili jsme 6 velikostí těžkých universálních soustruhů, kde u největších je možné soustružit odlitky přes 3 m v průměru a do 15 m délky i více. Takový stroj unese mezi hroty a v podpěrách váhu 2 lokomotiv i s tendry. Svou rychloběžností jsou tyto stroje na světových trzích bez konkurence. Bylo vykonstruováno několik velikostí svislých soustruhů, t. zv. karuselů, z nichž dosud největší je schopen soustružení odlitků v průměru až 5 m a váhy přes 100 tun. Úplným unikátem bude karusel na soustružení kusů do průměru 14,5 m. Tento stroj sám váží 600 tun, což představuje vlak materiálu s 30 těžce naloženými vagony. Pracuje se na prototypu horizontky s průměrem vřetena 250 mm o váze 110 tun.

Také ve výrobě textilních strojů se nám podařilo zbavit náš textilní průmysl závislosti na kapitalistické cizině a naše stroje v řadě případů předčí kvalitou i výkonem stroje z ciziny a jsou naopak i na západ vyváženy.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP