Středa 10. března 1954

Druhým základním problémem k odstranění disproporcí v rozvoji našeho národního hospodářství je problém zemědělské výroby - rostlinné i živočišné. Je jasné, že bez strojírenství a široké komplexní mechanisace nemohlo by naše zemědělství plnit poslání, které v našem lidově demokratickém zřízení má. Už v průběhu pětiletky byly vyrobeny kultivační traktory do 35 koní a zároveň vlečné i orebné nářadí, jakož i kultivační nářadí. V r. 1953 byly už vyráběny 3-5radličné závěsné pluhy a v příštích letech jsou připravovány nejtěžší pluhy za nový traktor Z-35, jehož předností zůstává, že může být proveden kolovým i pásovým způsobem. Dále třířádkový řepný kombajn, vyrobený podle sovětské dokumentace, o výkonu cca 1 ha za 31/2 hod., který umožňuje zmechanisování nejobtížnějších sklizňových prací. Jsou to dále rozmetadla chlévské mrvy, celý seriál stavebních strojů, lopatové nakladače, dempry, výkonné míchačky, pojízdné drtiče, třídiče silničního materiálu atd., které znamenají v řadě případů úplné pojízdné továrny na výrobu silnic a vozovek.

Naše veliká vodní díla, jako jsou Slapy a ostatní přehrady, nebylo by možné uskutečnit ve stanovených termínech bez komplexně automatisovaných betonárek, které pomáhají urychlit i zkvalitnit naši stavební výrobu.

Celkově bylo v pětiletce vyřešeno asi 100 nových typů strojů normálních a 200 typů strojů speciálních, při čemž jde o značný počet strojů těžkých. Mnoho strojů je ve stadiu vývoje a konstrukce a budou vyřešeny v nejbližší době. Jde zejména o stroje pro hromadnou výrobu ložisek.

Ve vývoji jsou vrtná zařízení do různých hloubek pro urychlení geologického průzkumu, aby tak byl dosažen předstih na tomto důležitém úseku. Strojovým parkem byly vybaveny nové závody hutní, první hliníkárna, závody chemické, cementárny, potravinářské závody a ostatní. V letecké a pozemní dopravě bylo dáno do seriové výroby několik nových typů. Automobilová výroba přijde s novým, v provozu vyzkoušeným automobilem Š-1500 a po prvé byl vyroben prototyp lidového vozu Spartak, který se u nás bude ještě v tomto roce vyrábět. Dále jsou vyráběny těžké nákladní automobily různých tonáží, typů a rychlostí, traktorové přívěsy a ostatní vozidla. Převážná část našich vozidel se umístila na zahraničním trhu přes značnou konkurenci s úspěchem a jejich kvalita dobře representuje náš automobilový průmysl.

Naše vstřikovací čerpadla vlastní výroby mají proti dováženým přednost ve snížení váhy cca o 40 % a 10 % úsporu paliva.

Vysoká racionalisace výroby motocyklů znamená další široké možnosti upevnění našeho exportu na zahraničních trzích. Vyrábíme celé úplné roentgenologické ordinace vestavěné do autobusu, které mohou provádět všechny běžné způsoby šetření a snímkování.

Na úseku pracích, počítacích i statistických strojů je významný zejména kalkulační děrovač, který provádí všechny druhy komerčních výpočtů a také roztřídění a shrnutí vypočítaných hodnot několikrát rychleji než známé americké hollerity. Tento stroj provádí velmi složité výpočty technické. To, k čemu potřebuje kvalifikovaný technik několik týdnů provede tento stroj během několika minut.

I ve spotřebním zboží bylo dosaženo neobvyklých úspěchů a výsledků, zejména v jeho sortimentu. Vyrábějí se pračky, žehlicí stroje, zařízení pro velkokuchyně, domácnosti, domácí roboty, vyssavače, vařiče, sporáky a různé elektrické spotřebiče.

Úspěšně se řeší šetření deficitních materiálů a jejich nahrazování jinými hmotami, aniž by to mělo vliv na funkci a trvanlivost výrobku. Tak bylo během 5 let nahrazeno 840 tun měděných slitin, 152 tun hliníkových slitin, 160 tun legovaných oceli. 1245 tun uhlíkových ocelí, 114 tun ocelolitiny a 267 tun olova.

Chemický průmysl bude zařízen a vybaven strojně na úseku nové výroby čpavku a dusíkatých hnojiv.

Pro rudný průmysl bylo dodáno zařízení pro těžbu a úpravu kyzů ve Chvaleticích. Dále je možno uvésti několik mlékáren, sušáren mléka, mrazíren a celou řadu jiných objektů potravinářského průmyslu. Pro exportní dodávky byla vyrobena a dodána celá řada těžkých investičních celků a strojového zařízení.

Tak by mohla defilovat před našima očima řada našich technických úspěchů, nových strojů, nově zavedených výrob. A celou tuto pilnou, krásnou a usilovnou práci tisíců a desettisíců dělníků, techniků a inženýrů je nutno vidět za stručným statistickým záznamem, který říká, že strojírenská výroba se proti r. 1948 zvýšila na 3,3 násobek a že podíl strojírenství na výrobě celého průmyslu stoupl v téže době ze 16 na 26 %.

Na úseku chemického průmyslu bylo dosaženo taktéž značných úspěchů a odstraněna do značné míry závislost na kapitalistické cizině. Během r. 1952 a v prvé polovině r. 1953 bylo polyamidovými nebo vinylovými hmotami nahrazeno 320 tun mosazi, 5 tun hliníku, 61 tun bronzu, 320 tun cínu a 20 tun legovaných ocelí.

Zvýšenému rozmachu strojírenské výroby i ostatních hospodářských resortů musila přirozeně odpovídat zvýšená investiční výstavba prováděná z převážné části ministerstvem stavebnictví. Tak v průběhu pětiletky odevzdalo naše stavebnictví průmyslu 7 milionů m2 halových ploch. V r. 1952 a 1953 byly v Kunčicích v Nové huti Klementa Gottwalda dány do provozu 2 vysoké a 3 Siemens-Martinské pece. K nynějšímu dni je rozestavěno nebo skončeno celkem 28 vodních přehrad, které budou dávat miliony kWh ročně, nehledě k velikému hospodářskému významu vodních nádrží. Přesto, že zaostáváme v bytové výstavbě, bylo ministerstvem stavebnictví v průběhu pěti let dáno do užívání 130.000 bytových jednotek. Kromě toho byly postaveny školy pro 28.000 žáků, nemocnice s 4.000 lůžek, domovy mládeže o 124.000 m2. O rozsahu stavebních prací svědčí, že v prvé pětiletce bylo přemístěno stavebními mechanismy 155 milionů m3 zemin, což se rovná 257 % rozsahu v roce 1948. Ve stejném období bylo provedeno 10,5 milionů kubíků betonu, t. j. vzrůst o 241 % proti r. 1948. Pouze z cihelen, patřících ministerstvu stavebnictví, byly vyzděny 32 miliony m3 zdiva. Stavebnictví zaznamenává značný pokrok na cestě k zprůmyslnění, o čemž svědčí růst výroby prefabrikátů, která je čtrnáctkrát větší než v r. 1948.

Úspěšně se rozvíjí geologický průzkum a těžba domácích surovin a hmot, z nichž celá řada byla dovážena ze zahraničí. Jde zejména o těžbu a výrobu žáruvzdorných lupků a o těžbu a výrobu bentonitů, které jsme dováželi ze západního Německa.

Úměrně rozvoji našeho hospodářství byly poskytovány příslušné investice ze státního rozpočtu. Plán na rok 1954 a projednávaný rozpočet zvyšuje příděly zejména tam, kde se projevila úzká místa v naší průmyslové výstavbě a vytvořeny disproporce. Jde zejména o zajištění rozvoje palivové a energetické základny a posléze o rozšíření surovinové základny a výroby na úseku zemědělském.

K odstranění disproporcí a zaostávání rozvoje uhelného a energetického průmyslu bude třeba důsledně realisovat usnesení strany a vlády ze 6. ledna letošního roku. Jde v prvé řadě o to získat urychleně potřebný počet pracovníků do našeho uhelného průmyslu, těžbu uhlí v roce 1954 podle uvedeného usnesení v plném rozsahu zmechanisovat a urychleně dokončit všechna rozestavěná energetická díla, ať parní nebo vodní. Ruku v ruce s tím je nutno upevnit režim hospodárnosti ve spotřebě uhlí i elektrické energie.

Pokud jde o hutní výrobu, je třeba urychleně dokončit výstavbu NHKG v Kunčicích, dodržovat přísně technologické předpisy, snížit zmetkovitost a soustavně provádět likvidaci všech nadnormativních zásob.

Z národohospodářského plánu na rok 1954 vyplývá, že v průběhu r. 1954 bude dosaženo značného předstihu v geologickém průzkumu vlastních surovinových zdrojů, ať už jde o železné rudy, rudy barevných kovů a celou řadu surovin vlastního domácího zdroje, které v důsledku nedostatečného předstihu geologického průzkumu nejsou v dostatečné míře těženy. Důkazem toho je zvýšení investic pro geologický průzkum o 24 % proti roku 1953.

Za tímto růstem, vyjádřeným suchými čísly, je ovšem nutno vidět růst životní úrovně v celé naší společnosti. Plnění úkolů, vyjádřených těmito čísly, umožnilo úplnou likvidaci nezaměstnanosti, odstranilo z našich ulic žebráky, zlikvidovalo pověstné pastoušky v našich obcích, zaručilo všem práce neschopným a přestárlým občanům důstojné živobytí. Za těmito čísly je nutno vidět stovky dětských jeslí, škol, různých typů ambulatorií a zdravotních zařízení, ve kterých se zvýšenou péčí pečujeme o náš nejcennější statek, t. j. o zdraví našich pracujících. Za těmito čísly je nutno vidět stovky vesnických kin, závodních klubů a jiných kulturních zařízení. Za nimi jsou radostné úsměvy naší mládeže, mající ke svému kulturnímu a sportovnímu vyžití tisíce hřišť a tělocvičen.

Plněním plánovaných úkolů v pětiletce dali jsme naší mládeži smělé a radostné perspektivy. Konečně plněním úkolů, vyjádřených uvedenými čísly, poskytujeme našim rolníkům a JZD dalekosáhlou finanční pomoc pro rozvoj našeho zemědělství. Splnění úkolů naší pětiletky umožňuje radostný, spokojený a bezstarostný smích na rtech všech našich čistě oděných a dobře živených dětí.

Tak na příklad, co je za číslem 110.000 bytových jednotek: jistě je to počet pro požadavky našich pracujících nedostatečný a přece představuje skutečnost, že jsme umístili během pětiletky do těchto zdravotně nezávadných a moderních bytů bezmála půl milionu našich pracujících, kteří opustili nezdravé sklepní brlohy a nouzové kolonie, kam je zahnal nemravný kapitalistický společenský řád.

Přitom je nutno vidět vážnou okolnost, že při plnění těchto opravdu grandiosních a radostných úkolů vyrostli i naši lidé, ať technici, konstruktéři, dělníci. Tisíce stranických a odborářských schůzí - to jsou vpravdě sněmy hospodářů a uvědomělých budovatelů socialismu. Naší hospodářští vedoucí by měli více přihlížet k jednáním a výsledkům schůzí našich pracujících a rychleji uvádět jejich praktické a konkrétní připomínky v život. V rozhovoru s delegací ministerstva stavebnictví SSSR, vedenou náměstkem ministra, soudruzi svorně se shodli na tom, že naši dělníci mají zlaté ruce. Velmi kladně hodnotili i tu skutečnost, že více než polovina našich pracujících pracuje samostatně z výkresů. Shodli se i na tom, že dovednost našich dělníků, spojenou s jejich nevyčerpatelnou iniciativou a oddaností straně a věci socialismu, neumíme vždycky dostatečně využít a usměrnit ve prospěch našeho budování.

Soudruh ministr Ďuriš ukázal ve svém projevu na nedostatky některých resortů a podniků na úseku zhospodárnění naší výroby. Máme, díky úsilí naší strany, dost dělníků, inženýrů i techniků, politicky i ekonomicky vzdělaných, kteří vědí, že plnění plánu výroby je hlavním pramenem růstu národního důchodu, kteří však také vědí, že rostoucí nadnormativní zásoby, zvyšování výrobních nákladů, neplnění plánu akumulace a zpomalení oběžných prostředků snižuje náš národní důchod a tím brzdí rychlejší růst životní úrovně. Vědí, že všechny naše úkoly můžeme financovat pouze z vlastních zdrojů a že rozdělovat můžeme jen to, co jsme vyrobili. Proto nezdolnou tvůrčí iniciativu, nacházející odraz v socialistickém soutěžení, musí naši hospodářští činitelé i odborová organisace zaměřit k tomu, aby bylo co nejúčinněji využito všech finančních prostředků a aby jejich použití přineslo ty výsledky, jež jsou určeny státním národohospodářským plánem pro rok 1954.

Je jisté, že na základě dosažených výsledků stoupá den ze dne odhodlání a nadšení milionových mas našich pracujících, prodchnutých jedinou myšlenkou - plnit ještě daleko úspěšněji výrobní úkoly roku 1954, překonávat všechny překážky, které se nám postaví v cestu, a tak připravit podmínky pro rozkvět naší lidově demokratické vlasti. K plnění těchto úkolů vede nás naše rodná Komunistická strana Československa a vláda Národní fronty Čechů a Slováků. V tomto boji se opíráme o nezištnou a bratrskou pomoc a spolupráci se Sovětským svazem. A proto výsledky, kterých jsme dosáhli, dávají pevné základy pro další nástup do vítězných a radostných bojů osvobozené práce, práce zbavené kapitalistického vykořisťování, tvůrčí práce ve prospěch celé společnosti budující socialismus, ve prospěch míru. (Potlesk.)

Místopředseda Harus: Dávám slovo posl. Bohušovi.

Posl. Bohuš: Slávne Národné zhromaždenie!

Zo skutočnosti, že lesy tvoria v celoštátnom meradle vyše 30 % z celkovej plochy - na Slovensku až vyše 35 % - vyplýva, že lesy sú dôležitým činiteľom v našom národnom hospodárstve. Dávajú nám nenahraditeľnú surovinu: drevo, o iných produktoch, ako o zveri a lesných plodinách ani nehovoriac. Hodnota tohto dreva len ako suroviny je veľkým prínosom do nášho hospodárstva. Hodnota dreva zvýši sa mnohonásobne jeho spracovaním vo forme nábytku, papieru a umeleckých predmetov.

Náš drevársky priemysel nábytkový, stavebníctvo a papierníctvo kladú veľké požiadavky na naše lesné hospodárstvo. Spotreba dreva v stavebníctve a stolárstve zvyšuje sa roku 1954 až o 60 % proti roku 1953. Len plán nábytku predpokladá zvýšenie o 12 %, čo predstavuje 884 miliónov Kčs. Výroba celulózy sa zvyšuje o 3,2 %, výroba papieru vzrastá na 102,7 %.

Napriek uvedeným zvýšeným nárokom nášho drevárskeho priemyslu všetkého druhu pripadá nášmu lesnému hospodárstvu veľká úloha, a to znížiť ťažbu dreva a zalesňovaním zvyšovať ročný prírastok, aby rovnováha medzi ťažbou a prírastkom bola zachovaná. Škody v nezalesnených plochách prevzala naša ľudovodemokratická republika ešte z kapitalistickej republiky z čias prvej pozemkovej reformy. Boli prípady, že z prvej pozemkovej reformy boli prideľované lesné pásy novým uchádzačom len preto, aby nový vlastník pod titulom zmeny kultúry mohol les vyrúbať, zhrnúť veľké sumy peňazí a pozemok už Jaso ornú pôdu nechať ľadom alebo predať inému. No najväčšie škody zdedilo naše lesné hospodárstvo z čias okupácie. Takýto stav mal by - a už aj má - neblahé následky národohospodárske, ale aj klimatické a vodohospodárske.

Naše lesné hospodárstvo toto vie a preto plánuje tak, že kde len môže, znižuje spotrebu dreva. Piliarska výroba sa znižuje roku 1954 o 6 % proti roku 1953, preglejkárska o 5 % a tesárska o 25 %. No toto opatrenie samo o sebe by nepostačilo vyrovnať a vyrovnávať nepomer medzi ťažbou a prírastkom. Musí sa pomáhať aj iným spôsobom. Hlavne treba šetriť drevom na každom mieste. Ďalej riadnym zvozom dá sa veľa dreva ušetriť, ale aj získať. Aby zvoz bol úspešný, treba venovať väčšiu starostlivosť lesným cestám a zvážať vtedy, keď sa zvážať dá. Výstavbou lesných ciest do neprístupnejších častí našich lesov dalo by sa mnoho dreva získať a v prístupných a bližšie položených miestach zase ušetriť. Je potrebné, aby lesná správa obrátila pozornosť týmto smerom. Úprava doterajších ciest a stavba nových sa iste vyplatí. Zvoz dreva ešte dnes deje sa na 52 % pomocou súkromného sektora. Je potrebné, aby lesná správa zvýšila zvoz dreva vlastnými prostriedkami a prostriedkami socialistického sektora.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP