Úterý 31. července 1956

Je třeba věnovati více pozornosti iniciativě pracujících, ji podporovati a zainteresovati do tvořivé účasti na výstavbě nového života v naší vlasti. Měli bychom více také i ty občany, kteří už bydlí, vychovávati k větší vážnosti ke společnému majetku domovnímu, k zájmu o dobrou údržbu bytů, domů a tím nakonec i o celkový pěkný vzhled našich obcí. Naši občané mají hodně dobré vůle, je třeba jen ji podchytit, a zde čeká národní výbory velké pole působnosti, jak zainteresovati ještě více občanů o údržbu našeho domovního majetku. Musí ovšem také i náš vnitřní obchod být pružnější a včas a v dostatečném množství zajišťovati stavební hmoty pro údržbu bytů a domů.

Pětiletý plán počítá nejméně s 250.000 bytovými jednotkami ve státní investiční výstavbě; tento počet však nestačí a bylo by třeba toto číslo hodně překročiti. Bude to možné, budeme-li důsledně odstraňovati všechny chyby minulosti, využívati nové methody práce, ale hlavně když budeme umět zainteresovati do otázky bytové výstavby všechny naše občany a přesvědčiti je, že bytový problém tím lépe a rychleji bude vyřešen, čím lépe a svědomitěji bude každý občan plnit svoji občanskou povinnost při uskutečňování našeho druhého pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství. Vládní prohlášení ukazuje nám cestu a je naší povinností vyvinout všechno úsilí, aby úkoly vytyčené vládou Národní fronty byly dobře splněny a náš život byl ještě radostnější. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Dávam slovo ďalšiemu prihlásenému rečníkovi, ktorým je posl. Bureš. Prosím, aby sa ujal slova.

Posl. Bureš: Vážený soudruhu presidente, vážení soudruzi a soudružky!

V návrhu směrnic k II. 5LP, obsaženém ve včerejším projevu předsedy vlády s. V. Širokého, je mimo jiné navrženo zvýšit zemědělskou výrobu zhruba o 30 % při rychlejší výrobě masa a mléka. Je to úkol poměrně velký, který je možno splnit pouze za určitých předpokladů. Podívejme se, jak vypadá situace dnes. K 1. X. 1955 bylo v ČSR 6.484 JZD III. a IV. typu, která obhospodařovala 1,807.497 ha zemědělské půdy. Po zasedání ÚV v červnu zvýšil se počet JZD o 320 družstev s výměrou zemědělské půdy 273.000 ha. Tato JZD oproti dřívějším družstvům, která postupně procházela II. a III. typem, přijala většinou provozní řád III. typu. Je to zajisté úspěch a potvrzení naší správné zemědělské politiky, ale současně s tím vznikla i celá řada problémů, jež je třeba řešiti a na některé z nich bych chtěl ukázat. Společné družstevní hospodaření ve III. typu předpokládá především mimo řadu jiných opatření, soustředění dobytka do společných stájí a vybavení JZD potřebnými stroji, protože dosavadní stáje jsou malé, nevhodné a totéž platí o strojích, které družstevníci vlastní. A zde právě začínají problémy. Je třeba urychleně postavit společné stáje, vybavit je mechanisací. Ovšem to tak rychle a lehko nejde podle dosavadního způsobu a formy investiční výstavby v JZD. Musí se dát stavba do plánu, musí být schválena ONV, vypracovány projekty a projektová dokumentace, zajištěna voda, vytyčen stavební obvod, vydáno stavební povolení, zajištěn stavební materiál, a nemůže-li JZD tuto stavbu zajistit svépomocí, hledat stavební firmu, se kterou je třeba uzavřít smlouvu a která by stavbu postavila. To je ovšem pro prosté družstevníky veliký kus neznámé práce to vše zajišťovat, protože TPČ u AGP, která je má sama zajišťovat, tak nečiní. Je zde ještě další problém. Přesto, že výstavba společných stájí se provádí již 6 let, nemáme dosud vhodné typy pro ustájení různých druhů dobytka, které by vyhovovaly potřebám družstevníků.

Stavěly se více kravíny K 1, K 2, K 3, které řešily společné ustájení dojnic pouze s hlediska postavit stáj co nejlevněji. A tak byly tyto kravíny bez skladovacího prostoru, bez nějaké podstatné mechanisace a družstevníci vynaloží ročně daleko větší náklady na přivážení krmiva a steliva, než ušetřili na tom, že v tomto kravíně není skladovací prostor. Totéž platí i o mechanisaci. Proto také se tyto typy již během provádění stavby opravovaly, dodělávaly se skladovací prostory atd., při čemž se dělala celá řada základních chyb. A přece je předloženo dokumentační komisi při ministerstvu zemědělství 17 návrhů typů různých stájí, z nichž bohužel není zatím ani jeden schválen, ačkoliv jistě v těchto navrhovaných typech je daleko méně základních chyb, než u staveb, které se v JZD živelně a svépomocí stavějí.

Myslím, že k odstranění těchto obtíží by bylo správné, aby se sešli projektanti z AGP spolu s pracovníky z výzkumného ústavu zemědělských strojů a za spolupráce zástupců dokumentační komise navrhli vhodné typy stájí. Máme již mnoho zkušeností z výstavby společných stájí, které by se v těchto návrzích byly jistě uplatnily. Pak by bylo možno přikročit i k tomu, aby pro tyto typy byl vyráběn sériově jak stavební materiál ve formě celých bloků, panelů, překladů atd., tak i mechanisační zařízení. Tím pochopitelně by se i podstatně snížily náklady na stavby, výstavba by se urychlila a tak by bylo možno zvládnout daleko lehčeji ten obrovský úkol investiční výstavby v JZD.

Obdobný problém v těchto JZD je i strojové vybavení. V soukromém hospodářství stačily pro zvládnutí prací drobné stroje a málo strojů. Převládala zde ruční práce. Stačily koňské sekačky, ruční řezačky, píce se skládala ručně podávkami atd. Toto dnes ovšem nestačí. Pravda, STS jsou vybaveny stroji a to hlavně těžkými, pásovými traktory, kombajny atd. Ale do JZD schází mechanisace, výfukové řezačky, senomety, zrnomety, lisy, traktory se sklápěčkami, potahové valníky a řada dalších strojů. I když se tyto stroje vyrábějí, vyrábějí se pomalu, v JZD scházejí a tím vzniká celá řada obtíží. Dříve zemědělec si těch 20 či 30 q obilí dokázal odnésti na sýpku na zádech, ale chtějme dnes, aby družstevníci odnášeli na zádech desítky vagónů obilí! A to vyřeší takový dobrý výkonný zrnomet.

Rovněž jsou nedostatky ve výrobě náhradních součástek ke strojům. Často se stává, že výkonný stroj stojí proto, že není náhradní součástka. Na tento nedostatek bylo již často poukazováno a zatím není vidět zlepšení. I samotná kvalita materiálu není dostačující a často se nové stroje po krátkém používání pro tuto příčinu poškodí. Bylo by dobré, aby podniky, které stroje vyrábějí, dávaly na ně aspoň jednoroční záruku. Pak by jistě vyráběné stroje byly lepší kvality.

Tyto dvě otázky - investiční výstavba a mechanisace - mají nesmírnou důležitost nejen pro stávající JZD, pro zproduktivnění jejich práce, ale i pro zakládání nových JZD. Až ukážeme rolníkům komplexní sklizeň obilí, kdy bude pomocí kombajnů vybavených lisy a plevníky rychle a beze ztrát sklizeno zrní, plevy a sláma beze zbytku, obilí na sušičce řádně usušeno, až uvidí, že hnůj i kompost lze nakládat i jinak než vidlemi a lopatou, pomocí drapákových nakládačů, že silážní plodiny lze bez námahy a rychle sklízet silážními kombajny, až uvidí i celou řadu ostatních mechanisačních zařízení, pak otázka přesvědčování jich ke vstupu do JZD či založení JZD bude daleko snazší.

Dále v návrhu směrnic k druhému pětiletému plánu se ukládá obdělat 230.000 ha orné půdy v pohraničí. Je to velký úkol a k jeho zvládnutí je třeba se řádně připravit. Již dříve na výzvu strany a vlády odešli mládežníci do pohraničí, kde obdělali tisíce hektarů půdy a to mnohdy za velmi obtížných podmínek. Můžeme proto plným právem hovořiti o nadšení a hrdinství mládežníků. Ale ne všude dobře pochopili, že akce mládeže do pohraničí není pouze nějakou nárazovou akcí, že to není jedno či dvouletá brigáda, nýbrž že je třeba vytvářet podmínky pro to, aby se naše mládež trvale v pohraničí usídlila, založila rodiny. Mnohdy nebyly brigádám mládeže dáni spolehliví vedoucí, zdravotníci, hygienické a bytové podmínky byly nedostačující, samotný poměr domácích lidí k mládežníkům nebyl správný. A připočteme-li k tomu i často špatné komunikační spojení, nemožnost kulturního vyžití a často i špatné platové podmínky, nemůžeme se divit, že řada mládežníků po skončení jednoroční brigády odcházela zpět, chudší o nesplněné sny a ideály. Vždyť i my často hartusíme na naši mládež, že nemá dobrý poměr k práci, že by se chtěla jen bavit, zpívat, tancovat. Nebylo by třeba, abychom trochu náš názor zrevidovali? Přece každý z nás byl také mlád a řekněme si upřímně, jací jsme byli tenkrát? Jaký my jsme měli poměr k práci? A byly horší podmínky, protože každá koruna, i když byla vydělána mladými lidmi, byla dobrým a potřebným přínosem. A přece i my jsme nebyli nadšeni, když jsme měli pracovat na poli do západu slunce nebo dokonce v neděli. Také jsme se snažili zmizet někam mezi ostatní mladé lidi, zpívat, tancovat, pěstovat sport. A byli jsme proto špatní? Nebyli! Dnes má naše mládež daleko lepší podmínky v zemědělství než kdykoliv před tím a není třeba, aby ze zemědělství odcházela. Bude třeba jen vytvořit tam takové podmínky, aby i při zemědělské práci mohla kulturně žít, pěstovat sport, veselit se, zpívat. Správné by bylo z mladých lidí utvořit komplexní brigády, nebát se svěřit jim odpovědnost za určitý úsek výroby. Mládež je plna elánu, chtějí dělat hrdinské činy, chtějí soutěžit. A k tomu všemu jim musíme dát příležitost. Musíme přesvědčit rodiče, že jejich děti mají v zemědělství právě takové - ne-li lepší - vyhlídky na šťastný život, jako kdekoliv jinde, musíme se postarat o to, aby byl změněn názor učitelů, že do zemědělství patří pouze děti se špatným prospěchem, jak se dosud děje. A musíme se také postarat o to, aby se i dále vzdělávali, protože naše vlast potřebuje vzdělané, vyspělé občany. Jen ti mohou být zárukou úspěšného vybudování socialismu.

Ještě o některých problémech z rostlinné i živočišné výroby bych se chtěl zmínit. I když u nás, v porovnání s celou řadou států, nemáme špatné výsledky v rostlinné i živočišné výrobě, přece jen s tím nemůžeme býti spokojeni. Porovnáme-li ovšem naše výsledky s tím, jakých dosahují v některých jiných zemích, na př. v NDR, vidíme, že máme ještě mnoho dohánět. Jako základ je zde správné a dostatečné hnojení půdy. Svého času byla vyhlášena akce HBK - humus, brambory, kukuřice. Podle této akce měly být na střediscích STS vytvořeny výživářské čety na dělání kompostů. Bohužel, zůstalo pouze při usnesení, kompostů se dělá málo, proto se i nedostatečně hnojí, humus v půdě ubývá. To se projevuje i na půdní struktuře a výnosy se pouze zvolna zvyšují na úkor ubývání humusu. Nemáme dosti humusu v půdě. A přece na mnohých místech, zvláště v pohraničí, leží nevyužity spousty výborné rašeliny, která by mohla naše pole zúrodnit. A bez řádného hnojení, bez zvyšování obsahu humusu v půdě, těžko budeme zvyšovat hektarové výnosy. A na tom přece závisí i celá živočišná výroba, která je závislá na výrobě krmiv, tak i náš spotřební průmysl. V některých státech je této otázce věnována daleko větší péče, rovněž i zužitkování městských odpadů, kde nám mnohdy nežádoucně odtékají veliká množství cenných živin, které pak draze platíme. Zde by měla naše zemědělská věda říci své slovo a navrhnout vyřešení těchto důležitých otázek.

Na vyřešení této otázky závisí i celá živočišná výroba, kde stále bojujeme o zvýšení výroby krmiv. Zde je náš nejužší profil, který brzdí zvyšování užitkovosti.

Soudruzi a soudružky, je ještě mnoho problémů, o kterých by se mohlo hovořit a jež bude třeba odstranit. Bylo by ovšem nesprávné domnívat se, že máme pouze problémy, nedostatky a potíže. Ano, jsou, ale máme také dobré výsledky, docílili jsme velkých úspěchů ve výstavbě, rozšiřování a upevňování našich JZD. Dnes je družstevní forma hospodaření na venkově všeobecně uznávanou, stabilní formou. Celá řada našich JZD nejen že dosahuje výroby stanovené v průměru ke konci roku 1960 v návrhu plánu druhé pětiletky, ale dokonce ji překračuje. A právě to nám ukazuje, co je v zemědělství skrytých reserv. Nebylo by ovšem také správné, aby nám tyto úspěchy zatočily hlavu a my nabyli přesvědčení, že je vše dobré, že není třeba nedostatky odstraňovat. Zde právě je ještě mnoho nezorané půdy a to obrazně i doslovně. Neobávám se říci, že právě na tomto úseku je nejvíce skrytých reserv.

A proto je nutno problémy řešiti, ukazovat na obtíže a nedostatky a podávat návrhy na jejich odstranění. Jen správným a rychlým řešením problémů, odstraňováním chyb a nedostatků, můžeme za pomoci našeho vyspělého průmyslu splnit úkoly dané druhým pětiletým plánem.

V průmyslu máme před sebou úkol: v nejkratší době ve výrobě na hlavu předhonit nejvyspělejší kapitalistické průmyslové země. Domnívám se, že stejně reálné možnosti má i naše zemědělství: dohnat a předehnat ve výrobě produktů nejvyspělejší státy.

Máme bohatou tradici v zemědělství, vzdělané a pracovité rolníky, vyspělý průmysl, máme velikou pomoc naší strany a vlády. Nyní záleží pouze na nás. Bude třeba dát dohromady nejen své ruce, ale mozky a srdce, zapálené pevným odhodláním tyto úkoly splnit. Jen tak budeme hodni odkazu všech těch, kteří za to, co nyní budujeme, položili své životy. Jen tak zajistíme krásný a bohatý život všem pracujícím naší vlasti a budeme ukazovat správnou cestu všem těm, kteří dnes ještě na tuto cestu nevykročili. (Potlesk.)

Podpredseda Valo: Ďalším prihláseným rečníkom je posl. Štefánik. Prosím, aby sa ujal slova.

Posl. Štefánik: Vážený pán prezident, vážené Národné zhromaždenie, vážení hostia!

Pán predseda vlády vo svojom vyhlásení nám znova priblížil veľké a radostné perspektívy našej najbližšej budúcnosti. Perspektívy všestranného rozvoja národného hospodárstva, rastu kultúrnej úrovne nášho obyvateľstva, perspektívy takého posilnenia našej ľudovodemokratickej republiky, že nás to všetkých napĺňa pocitom radosti a hrdého zadosťučinenia.

Máme pred sebou veľký cieľ a veľké zodpovedné úkoly: vybudovať v socializme spokojný a blahobytný domov pre všetkých občanov našej vlasti a vytvoriť z nej skutočnú pevnosť mieru. To je úloha, do plnenia ktorej treba vložiť veľa lásky, budovateľského nadšenia a veľa pevnej viery v slávne víťazstvo našej spravodlivej veci. Je to úloha, ktorá ešte viac a ešte hlbšie sa stane vecou všetkého nášho ľudu, lebo slúži výhradne jeho záujmom a jeho budúcnosti. Ak je ľud tvorcom histórie - a tým on je - tak je teda aj neodškriepiteľným tvorcom novej, socialistickej spoločnosti. Bez priamej uvedomelej účasti všetkého nášho ľudu nie je možné socializmus vybudovať a je treba, aby sa všetok náš ľud ešte účinnejšie zúčastňoval na správe svojho štátu, na politickom, hospodárskom a kultúrnom dianí. Treba, aby si ešte jasnejšie uvedomil svoje veľké práva, ale zároveň aj svoje zaväzujúce povinnosti.

V desiatom článku Ústavy 9. mája vyslovená skutočnosť, že nositeľom štátnej moci v obciach, okresoch a krajoch, ako aj strážcom práv a slobôd ľudu sú národné výbory, plne vystihuje podstatu a silu ľudovodemokratického štátneho zriadenia. Ľudovodemokratický štátny aparát je zase mocným nástrojom robotníckej triedy pri budovaní socializmu a pri uskutočňovaní jeho krásnych cieľov. Tento aparát však, ktorý za ťažkých podmienok vykonal doteraz kus záslužnej a priekopníckej práce, v súčasnej dobe v úrovni svojej práce zaostal a nestačí držať krok s potrebami a podmienkami ďalšieho búrlivého rastu nášho hospodárskeho života.

Centralistický spôsob riadenia a plánovania národného hospodárstva aj pri svojich chybách má za sebou mnohé úspechy, no súčasným rozvojom je už prekonaný a v dôsledku toho si organizácia, riadenie a plánovanie vyžadujú účinné a dobre uvážené zmeny, ako o tom bolo hovorené vo vládnom vyhlásení.

Celoštátna konferencia vedúcej sily nášho Národného frontu, Komunistickej strany Československa, podrobne skúmala túto situáciu a jej rokovania a uznesenia ukázali cestu, ktorá umožní ešte aktívnejšiu a činorodejšiu účasť širokých ľudových más pri spravovaní štátu, pri odstraňovaní ťažkostí a prekážok. Ich uplatnením prispejeme k tomu, že sa míľovými krokmi priblížime k vytýčenému cieľu. Na tejto konferencii bola prijatá aj zásada potrebnej decentralizácie, ktorá sa výrazne prejaví najmä vo zvýšenej právomoci miestnych orgánov štátnej moci - národných výborov všetkých stupňov.

Decentralizácia pomôže odstrániť nielen mnohé prekážky, ale čo je hlavné, dá mocný impulz tvorivým silám a schopnostiam nášho ľudu v miere oveľa väčšej ako doteraz. Miestne orgány moci ľudu dostanú dostatočnú právomoc najmä na úseku poľnohospodárskom, miestneho hospodárstva, školstva, kultúry, dopravy, štátneho obchodu i zdravotníctva, ako i pri riadení práce štátnych majetkov, STS i lesného hospodárstva.

Veľkou právomocou vybavené národné výbory budú sa starať priamo o najdôležitejšie úseky hospodárske, kultúrne i zdravotnícke. Im budú zverené aj doteraz tak často kritizované podniky miestneho hospodárstva, opravárske a údržbárske služby, miestna doprava i rozhodovanie v otázke tak citlivej a súčasne zodpovednej, ako je výstavba bytov. Nastanú predpoklady, že občania nebudú musieť v tak mnohých prípadoch putovať so svojimi žiadosťami i sťažnosťami z inštitúcie na inštitúciu, ale prostredníctvom svojich volených zástupcov v národných výboroch budú mať možnosť dožadovať sa vybavenia svojich oprávnených potrieb a želaní.

Opatrenia, ktoré smerujú k tak podstatnému zvýšeniu právomoci národných výborov, sú svedectvom toho, že zodpovední činitelia skutočne držia ruku na tepne nášho verejného života. V novom živote našej slobodnej vlasti prešiel náš ľud dobrou školou a jeho politická vyspelosť a uvedomenie narástli tak, že je schopný jasne vidieť a správne konať. Túži po mieri a priateľstve medzi národmi, vie čo má robiť, aby si zabezpečil vo víťaznom socializme blahobytný a spokojný život. Robíme iste užitočnú vec tým, že jeho tvorivým schopnostiam dávame takéto široké možnosti. Hospodársky a politicky silný štát sa skladá z hospodársky silných obcí, miest a krajov, kde bývajú usilovní ľudia, ktorí svojou prácou podporujú úsilie o krajší a blahobytnejší život. Keď si uvedomíme, že hospodársky a kultúrny rast a úspech každej, i tej najmenšej obce v našej republike je posilou pre celý štát, najlepšie vidíme, čo vo svojich dôsledkoch značia a budú značiť nové opatrenia.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP