Středa 19. prosince 1956

Nejvyšší dozor na přesné dodržování a zachovávání zákonů a jiných právních předpisů přísluší generálnímu prokurátoru. Nový zákon o prokuratuře umožňuje, aby prokurátoři vykonávali dozor nad socialistickou zákonností ještě účinněji než tomu bylo dosud. Každý, kdo socialistickou zákonnost porušil, musí být volán k odpovědnosti, bez ohledu na to, jakou funkci zastává.

Nový zákon o prokuratuře upravuje velmi podrobně všeobecný dozor, jímž se rozumí dozor nad správným a jednotným používáním a zachováváním zákonů a jiných právních předpisů národními výbory, ministerstvy, pověřenectvy, úřady, podniky, družstvy i jednotlivými občany. Velmi podrobně je také upraven dozor prokurátora při výkonu vazby nebo trestu odnětí svobody.

Socialistická zákonnost má dalekosáhlý význam pro další výstavbu našeho státu a budování socialismu, takže nejenom prokurátoři, ale všechny státní orgány musí její zachovávání prosazovat. Významná úloha zde připadá i národním výborům.

Pro upevnění socialistické zákonnosti na úseku trestního řízení má značný význam nový trestní řád. Jeho účelem je zajistit, aby každý trestný čin byl odhalen a jeho pachatel podle zákona spravedlivě potrestán. Vytyčuje řadu zásad trestního řízení, jimiž se musí orgány činné v trestním řízení bezpodmínečně řídit, aby tak byla chráněna práva a svobody občanů. Jednou z nejdůležitějších je zásada, která ukládá všem orgánům činným v trestním řízení náležitě objasnit všechny okolnosti významné pro rozhodnutí, při čemž jsou povinny přihlížet jak k okolnostem svědčícím proti obviněnému, tak i k těm, které svědčí v jeho prospěch. To platí i v případě doznání obviněného. Za pachatele trestného činu nelze považovat obviněného, dokud jeho vina není plně a nepochybně prokázána a vyslovena rozsudkem. Tato zásada, tak zvaná presumpce neviny, zabezpečí úspěšný boj proti kriminalitě, neboť povede orgány trestního stíhání k vysoké kvalitě a všestrannosti vyšetřování. Zárukou dodržení socialistické zákonnosti v trestním řízení je v trestním řádu provedená zásada vzájemné prověrky práce orgánů činných v trestním řízení, to je orgánů ministerstva vnitra, prokuratury a soudů. Zavádí se nově instituce vyšetřovatelů v rámci prokuratury a ministerstva vnitra. Dozor nad vyšetřováním vykonává prokurátor, který je oprávněn dávat všem vyšetřovacím orgánům závazné pokyny, vyžadovat od nich zprávy a prověřovat jejich práci, zúčastnit se provádění vyšetřovacích úkonů, vracet věc vyšetřovacím orgánům k došetření, rušit jejich nezákonná a neodůvodněná rozhodnutí a odejmout kteroukoli věc příslušnému vyšetřovacímu orgánu a svěřit ji jinému. Prokurátor může také sám osobně provést vyšetřování kteréhokoliv případu. Prokurátoru se svěřuje rozhodování o nejzávažnějších otázkách v průběhu vyšetřování, jako je na příklad uvalení vazby, zastavení trestního stíhání, podání obžaloby, a rozhodovat o stížnostech proti opatřením vyšetřujících orgánů.

V novém trestním řádu je zajištěna a prohloubena důsledná obhajoba obviněného. Při zahájení trestního stíhání určité osoby se vyžaduje, aby vyšetřovací orgán proti ní vznesl obvinění a seznámil ji s obsahem obvinění. Tím je dána obviněnému i jeho obhájci možnost plné obhajoby v trestním řízení.

Významným ustanovením nového trestního řádu je předběžné projednávání obžaloby soudem, kdy soud sám rozhoduje o tom, zda věc je výsledky vyšetřování dostatečně objasněna. To povede ke zkvalitnění práce vyšetřovacích orgánů a prokuratury a k urychlení trestního řízení.

Ochrana práv občanů je zajištěna též stanovením lhůt pro skončení vyšetřování a zejména pro trvání vazby.

Všechna ustanovení nových zákonů upevní socialistickou zákonnost, jejíž porušování hrubým způsobem poškozuje zájmy pracujícího lidu. V této souvislosti je třeba zejména zdůraznit ochranu majetku v socialistickém vlastnictví, jakožto základu blahobytu našich občanů. Poškozování národního a družstevního majetku brzdí ještě rychlejší postup ve zvýšení životní úrovně pracujících. Ochrana socialistického vlastnictví není však pouze úkolem bezpečnostních orgánů, prokuratury a soudů, ale i jiných, zejména hospodářských orgánů a odborových organisací. Značné množství činů proti socialistickému vlastnictví nás musí vést k nejvyšší bdělosti a ostražitosti. Rozsáhlou výchovnou a propagační prací je třeba vysvětlit každému význam a důležitost majetku v socialistickém vlastnictví pro další rozvoj našeho hospodářství. Schvalované zákony dávají širokou možnost uplatnění výchovy i represe při jakémkoliv útoku proti socialistickému vlastnictví a jsou nástrojem boje proti škůdcům národního a družstevního majetku.

Boj proti porušování socialistické zákonnosti není myslitelný bez nejširší účasti pracujících mas. Z toho vyplývá povinnost seznámit pracující s našimi lidově demokratickými zákony. Dosavadní práce vykonaná na tomto poli je malá. Do této důležité práce jsou ještě v nedostatečné míře zapojeni prokurátoři, soudci i soudci z lidu, vědecké instituce, poslanci Národního shromáždění a Slovenské národní rady a členové národních výborů. Pouze ti občané, kteří znají naše zákony, mohou je důsledně dodržovat a také vyžadovat jejich plnění. Poněvadž boj proti přežitkům kapitalistické morálky můžeme vést jenom za nejširší účasti mas, má výchova našich občanů k plnění zákonů prvořadý význam.

Soudruzi poslanci Národního shromáždění, vláda je přesvědčena, že nové zákony vyjadřující vůli našeho pracujícího lidu přispějí k tomu, aby lidově demokratická Československá republika, jako pevný článek zemí socialistické soustavy, se i nadále upevňovala ku prospěchu všech mírumilovných lidí na celém světě. (Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Děkuji soudruhu ministrovi spravedlnosti za jeho projev.

Do společné rozpravy se přihlásili poslanci: dr Bartuška, Haško, Červený, dr Krofta, dr Berák, Šebík, Leflerová a dr Hulínský.

Dávám slovo poslanci dr Bartuškovi.

Generální prokurátor posl. dr Bartuška: Soudružky a soudruzi,

dovolte mi, abych jako poslanec Národního shromáždění, který ve funkci generálního prokurátora Československé republiky je odpovědný vládě za nejvyšší dozor nad zachováváním socialistické zákonnosti v našem státě, připojil několik pozná - mek v rozpravě k novému zákonu o prokuratuře.

Schválením zákona o prokuratuře se v podstatě dovršuje proces výstavby socialistické prokuratury v našem státě. Generální prokurátor a jemu podřízení prokurátoři dozírají na správné a jednotné používání a zachovávání zákonů a jiných právních předpisů v celé republice bez ohledu na jakékoliv místní odlišnosti a na jakékoliv místní vlivy. Orgány prokuratury jsou nezávislé na jakýchkoliv místních orgánech. Při veškeré své činnosti se prokuratura opírá o iniciativu pracujícího lidu a jeho organisací a postupuje v součinnosti s nimi. Tak v novém zákoně jsou důsledně ztělesněny leninské ideje o výstavbě a úkolech socialistické prokuratury.

Dodržování socialistické zákonnosti je základní methodou v činnosti všech orgánů našeho státu. Náš lidově demokratický stát, který je nástrojem pracujících za vedení dělnické třídy, netrpí a také nebude trpět žádnou svévoli a nezákonnost. Všechny vztahy mezi státními orgány a občany jsou založeny na důsledném dodržování zákonů, na soustavné ochraně práv občanů, na přísném rozdělení funkcí mezi státní orgány, na jasně vymezených právech a povinnostech úředních osob, na přesně stanovených normách, zajišťujících soudní a správní ochranu práv občanů a socialistických organisací. Nikdo si nemůže osobovat nějaká práva, která nejsou stanovena právními normami a nikdo nemůže v rozporu s těmito normami přehlížet práva jiných osob. Z takového pojetí socialistické zákonnosti, základní methody v činnosti našeho státu, důsledně vychází nový zákon o prokuratuře.

Soustavné upevňování socialistické zákonnosti posiluje náš lidově demokratický stát, upevňuje nerozborný svazek dělnické třídy a pracujícího rolnictva, ochraňuje socialistickou hospodářskou soustavu a socialistické vlastnictví a tak pomáhá úspěšnému plnění úkolů budování socialismu v naší zemi. Když všechny státní orgány, všechny úřední osoby a všichni občané bez výjimky přesně plní zákony a své povinnosti, rozvíjí se správné prostředí, které je příznivé pro růst politické a výrobní činnosti pracujících, pro výchovu občanů v duchu socialistického poměru k práci a socialistickému vlastnictví, pro zesílení boje proti byrokratismu a jiným nedostatkům v práci státního aparátu, pro správné spojování iniciativy a místní aktivity s jednotným řešením zásadních otázek, pro rozvinutí demokratického centralismu v řízem a správě státu a pro prohloubení socialistického demokratismu v celém našem životě. To je smysl boje za upevnění socialistické zákonnosti a tak je třeba chápat směrnice o upevňování socialistické zákonnosti.

Důsledné dodržování socialistické zákonnosti je nezbytnou podmínkou správného řízení hospodářské a kulturní výstavby státu. Se socialistickou zákonností úzce souvisí státní kázeň. Jedním z důležitých úkolů současné doby je prohloubení jednotné státní kázně v celém mechanismu našeho lidově demokratického státu. Normy našeho práva jsou také důležitým nástrojem výstavby socialistické ekonomiky. Nedbání těchto norem způsobuje našemu hospodářství nemalé škody a zpomaluje jeho rozvoj. Stačí ukázat na porušování norem plánovací, smluvní a pracovní kázně, norem upravujících pracovní vztahy, financování, úvěrování a pod. Úsilí za upevnění socialistické zákonnosti pomáhá řešit a plnit základní úkoly socialistické výstavby v naší zemi. To ukazuje, že požadavek jejího upevňování, zahrnující v sobě požadavek uvědomělé a důsledné státní kázně, má velký význam pro soustavný rozvoj našeho národního hospodářství.

Soudružky a soudruzi! Nyní půjde o to, aby nový zákon o prokuratuře byl co nejrychleji uveden v život a přísně dodržován. K zajištění tohoto cíle je třeba opřít se o iniciativu pracujících a jejich organisaci, uvědomit si správné postavení a působnost prokuratury v soustavě státních orgánů, namířit úsilí za upevnění socialistické zákonnosti proti hlavním příčinám dosavadních nedostatků a znát, kde je těžiště současného úsilí za upevnění socialistické zákonnosti.

Socialistická zákonnost v sobě zahrnuje jak tvorbu práva, tak zachovávání právních norem, totiž uskutečnění práva státní moci. Socialistická zákonnost se nemůže ve státě rozvinout bez aktivní účasti širokých mas pracujících. Z toho vyplývá, že úsilí o upevnění socialistické zákonnosti nesmí se vyčerpávat jen činností prokuratury jako nejvyššího strážce nad dodržováním socialistické zákonnosti, nýbrž je věcí celé lidově demokratické zastupitelské soustavy a počíná tvorbou zákona - Národního shromáždění, Slovenské národní rady a národních výborů, věcí všech soudů a orgánů státní správy, věcí všeho lidu.

Základní formou účasti pracujících v úsilí za upevnění socialistické zákonnosti jsou dopisy, stížnosti a jiné podněty pracujících. Musí se stát přední povinností každého prokurátora zajistit včasné a správné projednání stížnosti pracujících. Prokurátoři však musí provádět dozor i nad tím, zda je plněno usnesení vlády o projednávání stížností pracujících v jiných úřadech. Touto cestou se rozšíří spojení prokurátorského aparátu s pracujícími, neboť pracující se stanou aktivními pomocníky prokuratury. Prosím poslankyně a poslance o pomoc v úsilí za včasné vyřizování stížností pracujících v celém našem státním aparátě.

Každý občan má právo obracet se na prokuraturu se stížnostmi, návrhy, podněty a doporučeními v zájmu upevnění socialistické zákonnosti. Je však třeba, aby občané si uvědomili skutečné postavení a působnost prokuratury v této činnosti. Orgány prokuratury jsou strážci socialistické zákonnosti a nikdy jim nepřísluší uskutečňovat vlastní soudní, administrativní nebo jinou činnost ostatních státních orgánů. Jejich postup při vykonávání prokurátorského dozoru - vedle preventivní a výchovné činnosti - směřuje k tomu, aby vyvolaly rozhodnutí příslušného orgánu, a to u soudu podáním žaloby, stížnosti pro porušení zákona, po případě vstupem do soudního řízení a u místních orgánů státní moci a ostatních orgánů státní správy pomocí prokurátorského protestu nebo prokurátorského upozornění. Dbát přísně postavení a působnosti prokuratury v soustavě státních orgánů je značně důležité jak pro prokurátorský aparát, který často jeví tendence nahrazovat nebo zastupovat jiné státní orgány, tak pro občany, kteří se dožadují často přímo na prokuratuře rozhodnutí ve věci samé.

V úsilí za upevnění socialistické zákonnosti je důležité znát, jaké jsou hlavní příčiny dosavadních nedostatků. Takovými příčinami jsou:

Především nesprávné chápání otázek třídních vztahů a třídního boje, které vedlo k přeceňování síly třídního nepřítele a podceňování síly vlastní. To se projevilo jak v zjednodušeném nazírání na třídní boj jako na administrativní, prokurátorskou a bezpečnostní záležitost, tak v podceňování výchovné úlohy státu, zatlačování do pozadí výchovné práce bezpečnostních orgánů, prokuratury a soudu.

Bylo to opožděné vydávání některých právních norem, když to vyžadují změny v ekonomice a struktuře naší společnosti. Jako příklad lze uvést i dnešní projednávání zákonů trestního řádu a trestního zákona. Zbývá ještě oblast pracovního práva, předpisy o pracovních vztazích, bezpečnosti práce a donedávna zde nebylo opatření o hospodaření s byty. Je samozřejmé, že s vývojem socialistické společnosti některé zákony pozbývají své účelnosti. Nelze však dát jednotlivým úředním osobám možnost rozhodovat podle vlastního uvážení o účelnosti toho či onoho zákona. Dokud zákon není zrušen nebo pozměněn, je třeba jej důsledně plnit. Proto je v zájmu upevňování socialistické zákonnosti třeba včas nové zákony vydávat nebo je pozměňovat.

V neposlední řadě bylo to i podceňování úlohy práva se strany některých pracovníků státního aparátu. To se dosud projevuje - a je to třeba říci otevřeně, v činnosti některých pracovníků bezpečnostních orgánů, to se dosud projevuje v činnosti některých výkonných orgánů národních výborů.

K odstranění těchto příčin je třeba soustředit pozornost všeho lidu. V úsilí za upevňování socialistické zákonnosti je třeba vycházet z výchovné úlohy socialistického státu a v té souvislosti rozvíjet všechny prostředky prokurátorského dozoru, které mohou tuto výchovnou funkci státu v konkrétních podmínkách socialistické výstavy také rozvinout.

Není správné, že problém upevnění socialistické zákonnosti se často spojuje jen s činností prokuratury, bezpečnostních orgánů a soudů. Přehlíží se celá oblast naší státní správy, kde také dochází k porušování socialistické zákonnosti. Rozhodné zlepšení stavu zákonnosti vyžaduje - bez podceňování ostatních prokurátorských dozorů, aby v celé šíři byly rozvinuty prostředky všeobecného dozoru, především v oblasti činnosti výkonných orgánů národních výborů, a dozoru nad zákonností v trestním řízení, především pak v přípravném řízení soudů.

Dovolte mi, abych aspoň krátce zdůraznil hlavní směry, kterými chceme docílit uvedení tohoto zákona do života. Ve všeobecném dozoru - a já prosím o pomoc všechny poslance a poslankyně - je třeba soustředit pozornost na dodržování postupu stanoveného pro řízení ve věcech správních; jeho porušování je nejčastější příčinou nezákonnosti rozhodnutí výkonných orgánů národních výborů a ostatních orgánů státní správy.

V oblasti trestního řízení v současné době do popředí vystupuje dozor nad zákonností v činnosti orgánů přípravného řízení trestního s cílem přísně dodržovat předpisy trestního řádu. Základní methodu dozoru prokurátora spatřujeme v osobní prověrce a osobní účasti při provádění vyšetřovacích úkonů. S tohoto hlediska budeme věnovat zvýšenou pozornost práci vyšetřovatelů prokuratury a vyšetřovatelů ministerstva vnitra.

Nemenší pozornost v současné době bude prokuratura věnovat dozoru nad místy, kde se vykonává vazba, trest na svobodě, ochranná výchova a ochranné léčení. Úkolem tohoto dozoru bude, aby byly dodržovány předpisy. pro výkon trestu, převýchova se prováděla prací, odpovídající schopnostem odsouzeného, aby byly dodržovány předpisy o bezpečnosti práce a konečně aby včas bylo zabezpečeno pracovní uplatnění každé osoby propuštěné z trestu.

V současném rozvoji národního hospodářství důležité místo náleží dopravě. Proto soustřeďujeme pozornost k dozoru nad zákonností v železniční dopravě. Předním úkolem dopravních prokurátorů bude zvýšit úsilí v boji proti nehodovosti a zajistit dodržování železničního přepravního řádu, zejména pomáhat v odstranění hlavních poruchových jevů, jako je zdržné a nepřistavování vagonů.

Všichni si uvědomujeme, že o úspěchu nerozhodují právní a organisační opatření, ale lidé a jejich poctivá práce. Proto musíme věnovat soustavně pozornost zvyšování politické a odborné úrovně prokurátorů a vyšetřovatelů a správně je rozmisťovat. Socialistický prokurátor musí být člověk bezvýhradně oddaný lidově demokratickému zřízení a Komunistické straně Československa, naprosto čestný, zásadový a nesmiřitelný v boji za zachování socialistické zákonnosti, musí se umět orientovat i ve složitých jevech našeho společenského života, správně chápat politiku strany a vlády a dovést se usilovně bít za její provádění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP