Středa 24. června 1964

Napríklad v priemysle ústredne riadenom v našom kraji, pri plnení vlastných nákladov bol hospodársky výsledok dosiahnutý na 97,6 %, pričom straty z nekvalitnej výroby, najmä na začiatku roku predstavujú 15 651 000 Kčs.

Najväčším podielnikom na uvedených stratách sú podniky všeobecného strojárenstva, ktoré vykazujú čiastku 9403 tis. Kčs na stratách z nekvalitnej výroby i keď pri prekročení vlastných nákladov hospodársky výsledok splnili. Táto skutočnosť ukazuje na značné zdroje, ktoré bolo možné reálnou mierou využiť v prospech hospodárskeho výsledku. Podniky ťažkého strojárenstva i popri úspešnom plnení kvalitatívnych ukazovateľov vykazujú na stratách z nekvalitnej výroby za I. štvrťrok 1920 tis. Kčs. Obdobne podniky stavebníctva vykazujú 2700 tis. Kčs. V podnikoch spotrebného priemyslu sa prejavuje popri prekročení vlastných nákladov splnenie hospodárskeho výsledku len na 92,5 %, pritom straty z nekvalitnej výroby predstavujú 790 tis. Kčs.

V ostatných podnikoch, i keď sú vykázané straty nižšie, jednako však negatívne ovlivňujú dosiahnuteľný hospodársky výsledok.

Ďalším nepriaznivým zjavom sú stavy zásob hotových výrobkov odbytovo nezabezpečených. I keď otázka likvidácie zásob súvisí s celou radou problémov, ktoré sa súčasne riešia, predsa len vykázané skutočnosti ukazujú na nedostatočnú pružnosť zodpovedných orgánov.

Veď len v našom kraji tieto zásoby hotových výrobkov v strojárenských podnikoch a spotrebnom priemysle vykazujú 10,200 tis. Kčs.

Nebudem hovoriť o príčinách tohoto stavu, keďže sú všeobecne známe a tieto javy nemajú len krajovú platnosť, som presvedčený aj o tom, že nebolo možné v priebehu pol roka odstrániť nejednotnosť pôsobenia ekonomických nástrojov, zvlášť pokiaľ ide o tvorbu cien, mzdovú a úverovú politiku, že nebolo možné už od 1. januára zaviesť nové tovaro-peňažné vzťahy. Rozhodne však bolo možné operatívne ovplyvniť napríklad také zásoby v potravinárskom priemysle, kde podstatnú časť predstavujú kompóty a konzervovaná zelenina. Veď túto výrobu nemôžeme považovať za nežiadúcu, i keď zásoby sú vykázané ako odbytovo nezabezpečené. Na úseku obchodu, vzhľadom na pomerne nízku spotrebu týchto tovarov, mali byť oveľa skoršie prevedené opatrenia, aby sa včas uvolnili skladové priestory v priemysle a zvýšil sa tak záujem predovšetkým spracovateľského podniku o kvalitný zber úrody, či sa jedná momentálne o čerešne, či o zeleninu. Otázka vodnej i hrabavej hydiny sa rieši, avšak nedostatok mraziarenských priestorov negatívne vplýva na nákup i na výrobu.

V rovnakom svetle stoja i niektoré výrobky spotrebného priemyslu. Nemienim však známe skutočnosti opakovať, chcem len zdôrazniť, že na prvých predvolebných zhromaždeniach sme vypočuli veľa oprávnenej kritiky v tomto smere.

Naši pracujúci s veľkým záujmom sledovali priebeh celoštátnej konferencie predsedov závodných organizácií a celozávodných výborov strany.

V diskusii na pracoviskách i na predvolebných zhromaždeniach bola vyslovovaná veľká podpora úsiliu Ústredného výboru strany o ďalšie zdokonalenie metód riadenia, plánovania o posilnenie perspektívnosti spolu s dôsledným uplatňovaním hmotnej zodpovednosti a s využitím tovarovo-peňažných vzťahov.

Drvivá väčšina pracujúcich si uvedomuje, že stav, ktorý na mnohých podnikoch vládne, kde sa dôsledne neprihliada na akosť a hospodárnosť, je zapríčinený predovšetkým tým, že podnik nehradí straty spôsobené národnému hospodárstvu.

Všetkým, čo na úseku materiálnej výroby pracujeme ide o to, aby nový systém riadenia pomáhal vytvoriť predpoklady pre zdravú socialistickú podnikavosť. Ak bude voči podniku uplatňovaná dôsledná zodpovednosť a na druhej strane bude zainteresovaný na dobrých výsledkoch, nepochybne stúpne záujem pracujúcich na dôslednom dodržiavaní technologickej i pracovnej disciplíny, záujem na odvedení čo najkvalitnejšej práce. Kolektívy i jednotlivci na úseku výroby musia mať možnosť spočítať si hmotný dopad svojho konania a nebudú chcieť vyrábať výrobky nepotrebné, zmätky, prípadne výrobky zastaralé. Nik nebude chcieť plytvať s investičnými ani prevádzkovými prostriedkami, ktoré by musel splácať.

Najväčším svedectvom veľkých možností využitia iniciatívy našich pracujúcich je prínos aktívnych opatrení k úlohám tohto roku. Zvlášť pokiaľ ide o zvýšenie výroby žiadaných výrobkov a zabezpečenie exportu, len v našim okrese bude vyrobené napríklad 12 000 ks práčok Vírena v závode Kovosmalt Trnava v hodnote 6,120 tis. Kčs. V Slovenských sladovniach v Trnave je to 2780 ton sladu a 5000 hl piva. V Spojených cukrovaroch Trnava bude dodané naviac 953 ton cukru, 120 ton konzervárenských výrobkov. Celý rad podnikov i závodov v našom kraji prináša miliónové hodnoty žiadúcej nadplánovanej výroby.

Závažnou okolnosťou i pri plnení aktívnych opatrení, najmä na úseku technického rozvoja, je tá skutočnosť, že i akcie dodávateľsky zabezpečené sa časovo neplnia v dôsledku komplikovaných administratívnych dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Často sa stáva, že dodávateľ sa zbaví povinnosti záväzného plnenia dodávky strojov či zariadenia s odvolaním sa na nutnosť zabezpečenia vývozu bez hlbšieho skúmania reálnych možností obojstranného uspokojenia. Pri hlbšom skúmaní príčin sa v niektorých prípadoch ukázalo, že hlavným dôvodom neplnenia je nutnosť duplicitnej dodávky pre vývoz či tuzemsko v dôsledku reklamácii špatnej kvality pôvodnej dodávky.

Okrem nepriaznivého ekonomického dopadu takéto neseriózne jednanie zvyšuje nedôveru medzi podnikmi navzájom, podráža autoritu aktívnych opatrení, ktoré vyšli z iniciatívy pracujúcich.

Je len samozrejmé, že sa dnes už ťažko vysvetľuje zainteresovaným kolektívom odberateľa aj také neplnenie, ktoré vzniklo v dôsledku neodvratiteľných okolností, ku ktorým sa dodávateľ včas a s úprimnou snahou predchádzať ďalším stratám priznal.

Pri zdokonaľovaní riadenia musíme predovšetkým vytvoriť také podmienky organizácie výroby, aby sme sa v budúcnosti s podobnými prípadmi už nestretli a dodržiavanie už schváleného hospodárskeho zákonníka na každom úseku vyžadovali.

Vážené súdružky, súdruhovia poslanci! Dovoľte mi ešte niekoľko slov k práci Národného zhromaždenia. Je len prirodzené, že v súvislosti s novým prístupom k riadiacej a organizátorskej činnosti na všetkých úsekoch života našej spoločnosti dochádza ku zmenám metód práce Národného zhromaždenia.

Okrem vyslovenia súhlasu s prijatými uzneseniami doporučujem, aby sa práca výborov Národného zhromaždenia, ktoré budú zahrňovať oblasť priemyselnej výroby, zamerala predovšetkým na kvalitatívne stránky výroby.

Vychádzam zo skúsenosti práce priemyselného výboru Národného zhromaždenia, ktorá bola v minulom období zameraná na pomoc pri riešení základných problémov rozvoja výroby nevyhnutnej pre plné uspokojovanie potrieb národného hospodárstva. S potešením možno konštatovať, že celý rad zásadných doporučení i z našej strany bolo vládou a jej výkonnými orgánmi prijatých a do praxe uvedených. Táto skutočnosť dáva predpoklad, že v nových podmienkach práce výborov i pléna Národného zhromaždenia budú naše skúsenosti a poznatky z denného života nášho ľudu v činorodej práci ústredných riadiacich orgánov ešte účinnejšie využívané pre plnšie uspokojovanie potrieb celej spoločnosti, pre splnenie spoločných cieľov vládnym prehlásením vytýčených. Súdružky a súdruhovia, na dnešnej schôdzke výboru pre potravinársky a spotrebný priemysel, obchod, miestne hospodárstvo a spoje bol vyslovený jednomyseľný súhlas s vládnym vyhlásením. Z rokovania výboru vyšla veľká iniciatíva aktívne sa podieľať na zavedení do života všetkých opatrení, zameraných na kvalitné uspokojovanie každodennej potreby našich pracujúcich. Chceme sa účinne podieľať na pomoci pri rozvoji spracovateľských odborov potravinárskeho a spotrebného priemyslu, pri rozvoji služieb, kultúrnosti predaja a celkovej úrovne obchodu, na zvýšenie kvality služieb spojov. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Přerušuji nyní schůzi na 1 hodinu. Schůzi zahájíme ve 14 hodin. Všem soudružkám a soudruhům přeji dobrou chuť!

(Schůze přerušena ve 12 hod. 59 min. a opět zahájena ve 14 hod. 2 min.)

Předseda NS Laštovička (zvoní): Soudružky a soudruzi poslanci, pokračujeme v diskusi. Uděluji slovo posl. Gemrotovi.

Posl. Gemrot: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Vládní prohlášení, které jsme včera měli možnost vyslechnout, shrnuje úkoly, jež bude naše socialistická společnost řešit v nadcházejícím údobí. Jde sice o úkoly velmi náročné a složité, avšak zcela reálné a splnitelné. Tvůrčí iniciativa lidu je zdrojem síly, který nám už nejednou pomohl překonat vážné obtíže a překážky a který nám i v budoucnu umožní kráčet k nejsmělejším cílům. Jsme proto pevně přesvědčeni, že plány a záměry, vyjádřené ve vládním prohlášení, se díky činorodé pracovní aktivitě občanů brzy stanou radostnou skutečností dne. Pozornost všech pracujících se musí zaměřit zejména na otázky dalšího rozvoje národního hospodářství. Dosaženou kvantitu naplnit novou, vyšší kvalitou tak zní úkol dne. Uskutečněním kvalitativních přeměn v naši ekonomice, jak to uložil XII. sjezd Komunistické strany Československa, vytvoříme předpoklady k dalšímu upevnění hospodářské síly republiky a ke zlepšení životních podmínek obyvatelstva.

Mimořádné nároky, klademe na rozvoj zemědělství. Zájmy harmonického rozvoje naší ekonomiky vyžadují, abychom pozvedli zemědělství na úroveň průmyslu. V této souvislosti přikládáme mimořádný význam starostlivému hospodaření s půdním fondem. V naši republice, kde na jednoho obyvatele připadá něco málo přes jednu třetinu hektaru orné půdy, si nemůžeme dovolit nechat půdu ležet ladem. Právě tak nemůžeme připustit, aby tak nejlepší půda sloužila za staveniště. Nemenší význam má úprava vodohospodářských poměrů. Právě tato suchá léta, jež prožíváme. Dokazují, jak je nezbytné hospodařit s vláhou. Pokud jde o výživu půdy, nemůžeme se spokojit jen s konstatováním, že dodávky strojených hnojiv se rok od roku zvyšují, ale musíme usilovat o to, abychom jich co nejefektivněji využívali.

V oblasti rostlinné výroby se naše pozornost zaměří zejména na stupňování produkce zrnin. Je třeba po pravdě říci, že jsme ještě zdaleka nevyužili všech rezerv, které v produkci obilí máme. Přínosem pro rozvoj živočišné výroby se zase stane moderní krmivářský průmysl, jehož vybudování je úkolem nejbližšího údobí. Rozvoj zemědělství je podmíněn činností mnoha dalších odvětví. Připomeňme v této souvislosti zejména odpovědnost pracovníků ve strojírenství za řádné a včasné zásobování zemědělství technicky dokonalými a kvalitními stroji. Vládní prohlášení právem zdůrazňuje, že činnost průmyslových odvětví spjatou s potřebami zemědělství nelze pokládat za pomoc zemědělství, ale za rovnoprávnou kooperaci. Naše zemědělství není a nesmí být chudým příbuzným, kterému je třeba pomáhat, ale rovnocenným partnerem, který slouží naší socialistické společnosti. Třebaže do popředí pozornosti tak výrazně vystoupila problematika zemědělství, musí se také pracující v průmyslu vyrovnat s velkými nároky, jež před ně postaví příští měsíce a léta. V příštím roce se počítá s růstem průmyslové produkce o 4-5 %. Obtížnost úkolů spočívá v tom, že uvedený vzestup je třeba zajistit převážně na základě růstu produktivity práce a při výrazném zdokonalování kvality, omezování zmetkovitosti a snižování nadměrných zásob. Chceme upevnit plynulost vztahů mezi jednotlivými hospodářskými odvětvími, posílit kvalitativní prvky naší ekonomiky a vytvořit předpoklady pro postupné uskutečnění zásadních strukturálních změn v národním hospodářství.

Každé průmyslové odvětví má svoje vlastní, specifické problémy, avšak mnohé úkoly jsou všem odvětvím společné. Patří k nim zejména rychlejší a ráznější uplatňování nových poznatků vědy a nových technických prostředků ve výrobě, jak se už tady dnes v diskusi o tom hovořilo. V podmínkách socialismu musí být vzestup produktivity práce zabezpečen především vědeckým a technickým pokrokem. Proto přikládáme takovou důležitost cílevědomému rozvíjení technické iniciativy a zkracování cest, jež od vědeckého objevu nebo vynálezu vedou k jejich praktickému uplatnění v průmyslu, ve výstavbě či v jiných odvětvích národního hospodářství. Je zřejmé, že dnešní struktura průmyslových provozoven nemůže vyhovovat požadavkům koncentrace výroby a její specializace. V nadcházejícím údobí bude tedy třeba pokračovat v soustřeďování výroby do nejlépe vybavených provozů a v účelném prohlubování dělby práce mezi jednotlivými podniky. Pokroky, jichž bylo dosaženo v tomto úsilí, se jistě projeví i na hospodárnosti výroby. I nadále platí to, co počátkem roku připomněl president republiky a první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný, když řekl: "Musíme prodávat své výrobky, abychom mohli kupovat to, co pro rozvoj země a zabezpečení životní úrovně potřebujeme. Musíme být při tom schopni konkurence nejen lácí svých výrobků, ale hlavně jejich kvalitou a vysokou technickou úrovní." Jistě není třeba připomínat, že právě ve výrobě v průmyslu i v zemědělství, právě tak jako v oblasti investiční výstavby se rozhoduje i o příštích možnostech uspokojování hmotných i kulturních potřeb našeho obyvatelstva. Růst životní úrovně i nadále zůstává základním cílem naší politiky. Jak rychle a jak úspěšně budeme moci kráčet při zlepšování životních podmínek, to závisí na pracovních výsledcích, na hospodářském rozvoji, to závisí na tvůrčí aktivitě každého z nás. Je třeba zdůraznit, že uspokojování potřeb obyvatelstva mohou svou činností výrazně ovlivňovat i národní výbory. Musíme konstatovat, že v minulosti se v práci národních výborů vyskytovala řada vážných nedostatků. Pro papírování a byrokratickou agendu někteří pracovníci a funkcionáři národních výborů neviděli živého člověka, jeho starosti a potřeby. Ve vládním prohlášení se o těchto věcech hovoří a právem se zdůrazňuje i fakt, že národní výbory projevovaly malý zájem zasahovat do palčivých, avšak v kompetenci národních výborů řešitelných otázek, dotýkajících se širokých vrstev občanů. Je pochopitelné, že bude nutno z těchto zkušeností vyvodit konkrétní závěry pro další činnost národních výborů.

Národní výbory jako orgány státní moci v krajích, okresech a místech mají široká práva, ale také velkou odpovědnost. Přáli bychom si, aby nově zvolení členové národních výborů usilovali o rychlé, operativní a pružné řešení problémů, jež denní život přináší. Iniciativa lidu, jež se rozvíjí v souvislosti s přípravami oslav 20. výročí osvobození republiky Sovětskou armádou, by měla být mocným podnětem ke zlepšení všeho, co se v obcích i městech bezprostředně dotýká života lidu. Jsme přesvědčeni, že připravovaný dokument o práci národních výborů bude významnou pomocí statisícům nově zvolených poslanců národních výborů a členů jejich komisí. Náročné úkoly, které si vytyčujeme do budoucna, můžeme splnit jen v podmínkách mírového života. Usilovně proto bojujeme a pracujeme pro věc míru a dorozumění mezi národy. Vděčně oceňujeme všechny kroky, jež vedly k uvolnění mezinárodního napětí. Jsme hrdi, že to byla právě mírumilovná politika Sovětského svazu a dalších socialistických zemí včetně Československé socialistické republiky, která přivodila tento příznivý vývoj mezinárodní situace. V zahraničně politické orientaci naší republiky se budeme i nadále opírat o pevné spojenectví s bratrským Sovětským svazem. Jsme si vědomi toho, že Sovětský svaz je díky své moci a síle garantem míru ve světě, činitelem, jehož existence kříži nekalé záměry nepřátel míru a dodává národům sílu a elán k boji za národní svobodu, za vybudování socialismu.

Vládní prohlášení hovoří ze srdce nás všech, když konstatuje, že spojenectví se Sovětským svazem je spolehlivou, osvědčenou a trvalou zárukou naší bezpečnosti a jistoty. Toto spojenectví budeme nadále posilovat a upevňovat. Slova "Se Sovětským svazem na věčné časy nejsou jen heslem, ale zároveň i výrazem nejhlubších citů přátelství a praktickou směrnicí naší zahraniční politiky. Je tomu tak proto, že ušlechtilé a neúnavné mírové úsilí Sovětského svazu plně odpovídá zájmům a potřebám našeho lidu i národů celého světa. S vděčností oceňujeme, že Komunistická strana Československa a vláda naší socialistické republiky aktivně podporují všechny iniciativní kroky vlády Sovětského svazu a že se tak můžeme podílet na soustavném zlepšování situace v mezinárodních otázkách. Považujeme tudíž i my, členové Čs. strany lidové, za svoji mravní povinnost a závazek svědomí podporovat ze všech sil zahraniční politiku vedoucí síly Národní fronty, Komunistické strany Československa. I když s radostí konstatujeme určité zlepšení mezinárodního ovzduší, nepřehlížíme skutečnost, že odpůrci míru ještě nesložili zbraně. V tomto názoru nás utvrzuje pohled přes západní hranice. Militaristické a revanšistické síly významně ovlivňují politiku Německé spolkové republiky a vytvářejí tak v Evropě ohnisko napětí. Vyjadřujeme naději, že západoněmecká vláda zreviduje některá svá nerealistická stanoviska a přizpůsobí se změněné situaci ve světě. Jsme pevně přesvědčeni, že věc míru získá další vítězství, že zítřek lidstva bude patřit socialismu a komunismu. Pro uskutečnění těchto perspektiv, pro jejich naplnění nebudeme litovat sil. Chtěl bych zdůraznit, že Čs. strana lidová se plně ztotožňuje s předneseným vládním prohlášením. Jsme přesvědčeni, že vyjadřuje zájmy a potřeby našeho lidu. Všichni členové a funkcionáři naší strany budou aktivně a iniciativně pracovat pro uskutečnění smělých záměrů a cílů, které vládní prohlášení vytyčuje. Vyjadřujeme svou bezvýhradnou podporu politice Komunistické strany Československa. Náš lid, pevně semknut v Národní frontě, vykročí vpřed k novým úspěchům při budování vyspělé socialistické společnosti. A proto i všichni poslanci Čs. strany lidové budou s nadšením hlasovat pro přednesené vládní prohlášení. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP