Čtvrtek 24. září 1964

Ďalej ma na týchto zásadách upútalo to, čo sa už dnes uplatní pri prerokúvaní zákona o nepremlčaní trestných činov, že totiž tieto návrhy má odôvodňovať spravidla ten, kto ich predkladá. Tým budeme mať možnosť častejšie tu vypočuť ministrov ako doteraz. Doteraz spravodajskú úlohu vykonávali spravodajcovia, čo nevylučuje ani nový zákon, ale iste je správne, že členovia našej vlády budú bezprostredne povinní a zodpovední za každý návrh, pretože vychádza od nich, oni k nemu dávajú impulz, oni sú odborníci, oni majú rezort na starosti a je teda skutočne správne, že zdôvodnenie počujeme od nich. To môžeme len vítať.

Myslím, že môžeme kladne hodnotiť tiež to, že nový zákon o rokovacom a pracovnom poriadku nám dáva výraznejšie úkoly, ako sme mali doteraz. Pôjde o to, aby sme tieto úkoly pre dobro nášho ľudu a pre rozvoj nášho národného hospodárstva i kultúry a pre prekonanie ťažkostí mohli v mieri a v dobrom zdraví splniť. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. Žiakovi. Dále se hlásí do diskuse s. posl. Mockovčiak.

Posl. Mockovčiak: Súdružky a súdruhovia, chcel by som povedať niekoľko slov k tým problémom spolupráce, ako o tom už hovoril s. posl. Vaculík. Ide o to, aby sme konkretizovali našu snahu pomôcť riešiť aktuálne požiadavky voličov. Ukážem to na konkrétnom probléme zo svojho volebného obvodu. Ide o požiadavky na s. ministra Indru. Ide o výstavbu čakárne v obci Dlhé nad Cirochou. Táto obec vzrástla za 10 rokov najmenej trojnásobne. Výstavbu čakárne na zastávke v tejto obci urgoval poslanec Slovenskej národnej rady v roku 1954. Bolo mu prisľúbené, že bude postavená. Keď táto obec pripadla pod bývalú Košickú dráhu, bolo im povedané, že nie sú prostriedky a čakáreň bude postavená do roku 1960. V roku 1960, pred voľbami, sa voliči s touto požiadavkou obrátili na mňa. Už vtedy som túto vec urgoval. Teraz som tam kandidoval znova a tak sa voliči i MNV obrátili znovu na mňa, pretože je to už prakticky 10 rokov od tej doby, čo táto čakáreň mala byť postavená, ale doteraz sa tak nestalo. Obrátil som sa v tejto veci na s. náčelníka Východoslovenskej dráhy Vrťáka (hlas z pléna: Takové věci se staví svépomocí), ktorý mi prisľúbil, že to zariadi. Nakoniec mi oznámil, že nemôžu čakáreň postaviť a že stavbu odkladajú na neurčito. Obrátil som sa na s. ministra Indru, ktorý dal pokyn, aby to bolo zariadené a okamžite riešené. Dostal som odpis tohto pokynu. Pokyn dostal i s. Vrťák, ktorý ma mal tiež informovať. Sú to už 4 mesiace, s. Vrťák ma neinformoval a tiež v obci sa nič nestavia. To svedčí o tom, že snaha u ministra je, ten vyjde poslancovi v ústrety, ale výkonné orgány si robia čo chcú.

Ešte jeden príklad z úseku dopravy. Ešte keď bol ministrom dopravy s. Vlasák, v dobe, keď sa zvyšovali úkoly pre Východoslovenský kraj, prišiel do obehu nový typ lietadla Il 18. Súdruh minister Vlasák vtedy sľúbil pre Východoslovenský kraj, priamo pre prepravu medzi Košicami a Prahou jedno lietadlo. Toto lietadlo tam síce lieta, ale my z neho prakticky nemáme nič, pretože lieta cez Bratislavu a cesta teraz trvá o 3/4 hodiny dlhšie ako priama linka. Súdruh Vlasák ako minister rozhodol, že sa tak stane, ale Aerolínie povedali niečo iné. Dnes, keď prídete v Košiciach do cestovnej kancelárie Aerolínií a budete chcieť do Prahy letenku, tak ju nedostanete. Mám zistené, že každý deň najmenej 20 ľudí žiada o letenku a nemôže im byť vyhovené. Obdobne je to z Prahy do Košíc. Ide o najdlhšiu linku a pritom je tak zanedbaná. Je treba vziať v úvahu, že napr. linka do Prešova bola zrušená a jej úlohu prebrala linka do Košíc. To som chcel povedať ako príklad k otázke spolupráce poslancov s ministrami a k otázke snahy o riešení problémov. Ministri snahu majú, ale rezorty, ktoré to majú previesť do života, tieto požiadavky neplnia. Mám samozrejme na mysli len požiadavky oprávnené. Viem, že požiadavky neoprávnené máme vedieť vysvetliť, a prípadne také, ktorým nemôžeme vyhovieť, zamietnuť. Myslím, že o tom sa budeme musieť tiež dohodnúť, keď minister niečo rozhodne, tak aby to rezort naozaj vybavil.

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. posl. Mockovčiakovi a dále se hlásí o slovo s. posl. Icha.

Posl. Icha: Vážené soudružky a soudruzi, na zítřejším zasedání přikročíme k volbě soudců Nejvyššího soudu a soudců z povolání vojenských soudů. Při této příležitosti chci upozornit na závažnou otázku, která je našimi pracujícími stále přetřásána. V poslední době byly nejhledanější knihou na našem trhu Mňačkovy "Opožděné reportáže". Našim občanům je již vcelku známa doba, kdy události popisované v této knize probíhaly. Pozastavují se však nad jednou připomínkou v těchto reportážích, kde se hovoří o tom, že ještě řada těchto soudců, kteří tak hrubě porušovali zákonnost v našem státě, zastává dále svou funkci a rozhoduje o osudu našich občanů. Ve svých diskusích hovoří občané o tom, že řada našich nejlepších příslušníků národa položila své životy za ideály svobody a demokracie, avšak tito soudci, i když mnohdy pod tlakem, hrubě porušovali zákonnost jen pro zabezpečení osobní materiální existence. Tato okolnost narušuje myšlení mnoha občanů a co navíc, je silnou zbraní pro ty, kteří našemu zřízení nepřejí. Má-li být důvěra v naše soudnictví obnovena v plné šíři bez dalších pochybností, bylo by třeba i tyto otázky osvětlit a pomocí účinné propagace seznámit s nimi široký okruh našich občanů. Když jsme dovedli našim občanům vysvětlit příčiny tohoto stavu, je naší povinností informovat je i o likvidaci důsledků, zvláště když jsou takovým masovým způsobem na ně upozorňováni. V souvislosti s tímto příspěvkem se domnívám, že by se měl předseda Nejvyššího soudu ve své zprávě na tuto připomínku zaměřit.

Posl. Vítězslav Krejčí: Soudruzi poslanci, s. Mockovčiak zde hovořil, jaké trápení má se zajišťováním výstavby železniční zastávky, nebo nějaké čekárny. Myslím, že to je takový jeden příklad, kdy by každý poslanec měl vědět co spadá do jeho kompetence, co by měl řešit v rámci svého volebního obvodu, zda řešil otázky MNV nebo ONV, aby si to všechno porovnal a řekl si: přece nebudu řešit v Národním shromáždění otázky, které patří do kompetence národního výboru nebo ONV, ale sem přijdu s takovými otázkami, které jsou opravdu pro celou společnost a celý náš stát důležité.

Tak jako např. bych chtěl ukázat, že by s. Mestek nám zde měl říci, jak bude bojovat proti takové administrativě a proti takovým zbytečnostem, které otravují nakonec lidi, kteří vyrábějí potraviny. Představte si, dnes je bramborová sezóna. Výkupní organizace vykupují od družstevníků brambory, tito je navážejí buďto přímo do "Zeleniny" nebo je skladují v rámci výkupních závodů. Výkupní závody proúčtují toto dovezené množství a nyní se administrativní cestou účtují tyto brambory další složce, jako je "Ovoce a zelenina". Tato, aniž by mnohdy viděla toto zboží, účtuje je zase administrativní cestou,,Pramenu" anebo "Jednotě" a tato teprve až je převezme, dá příkaz svým vozidlům, aby je převezly do některých prodejen.

Myslím, ze by se měl změnit tento systém a mělo by se zařídit, aby pěstitelé bramborů je zavezli přímo k vojákům, do nemocnic, do "Jednot" atd. a tím ušetříme národnímu hospodářství během příštího roku třeba 50 mil. Kčs.

Dále bych měl velmi vážný dotaz na s. ministra potravinářského průmyslu Krutinu. Nejsem spokojen s odpovědí, kterou s. Krajčír uváděl ve své zprávě, a to, že malé skládky nemohou být mechanizovány. Nevím, jak si vůbec v řepařské oblasti kdo představuje malou skládku, která myslím, není nikde menší, než 50 tis. q a máme skládky, které představují 100 tis. q. Jestliže nikdo o tom neuvažuje, abychom alespoň těmto lidem, kteří dojíždějí a mají normu 120 q cukrovky, usnadnili aspoň hodnotnější nebo základní mechanizaci, je to tím, že není informován, jak to vypadá dole u skládky. A totéž myslím že je i ve skládkách v cukrovarech. Chtěl bych říci, že je to jedině iniciativním řešením ředitelů těchto cukrovarů dáváno do pořádku. U nás na okrese Kroměříž jsou např. rozdílné cukrovary. Např. v cukrovaru Všetuly se ředitel o to stará a také tam družstevníci velmi rádi jezdí a bývají brzo odbaveni. Máme však také cukrovar Hulín, kde s tím nemůžeme pohnout, kde se vymlouvají na ministra, že nedostanou více než 10 % prostředků na obnovu základních prostředků. Každý si stěžuje, že jsou tam veliké prostoje. Pokládám tyto věci za základní a měly by se celostátně řešit. Stejně jako by měl s. ministr říci, jak jsou všechny cukrovary připraveny na bitvu o bílé zlato. Cukrovar Všetuly, o němž jsem se zmínil, měl zahájit výrobu. My politicky organizujeme všechny pěstitele aby 25. září byla zahájena cukrovarská kampaň, ale ministerstvo nechává věci klidně běžet, je bezstarostné, zda se zahájí, nebo ne. Pravděpodobně neprovedli kontrolu. Měli dodat do Všetul řetěz na difusi a stalo se tak teprve po urgenci na ústředním výboru. Myslím, že to není správné, že to mělo ministerstvo vědět, že tam je špatný řetěz. Tyto věci je třeba řešit, jestliže chceme, aby družstevníci 25. září zahájili kampaň.

To jsou některé momenty, které naše národní hospodářství stojí veliké škody. S. ministr by měl říci, jak se vůbec odpovědně připravuje zahájení provozu ve všech našich cukrovarech.

Máme také velké problémy v cukrovarech s pracovními silami. Hovořil jsem o tom několikrát ve výborech. Ovšem neudělalo se nic. Je třeba, aby nám s. ministr řekl, jak připravili nějaké lepší zabezpečení, aby lidé měli lepší pracovní i finanční podmínky, aby rádi při výrobě cukru pracovali, protože každý ví, jak je cukr velmi důležitý pro náš vývoz.

Posl. Dupovec: Soudružky a soudruzi poslanci, dovolte, abych využil této příležitosti a upozornil na dvě závažné věci. Můj volební obvod je v pohraničí, na severní Moravě, Jesenice, okr. Šumperk. Ve Vápenném máme veliké přírodní bohatství vápence. Ve vápence pracuje několik lidí a problém je vůbec získat lidi. Ovšem co nám to všechno pomůže, když vápno vypálíme, a nemáme vagóny, abychom je mohli odvézt, přičemž je to velmi kvalitní vápenec, který potřebují naše strojírenské závody. Vagóny jsou tehdy, když vedoucí závodu vezme vůz a jede někdy na jaře prosit orgány, aby obdržel vagóny k odvozu vápna. Tehdy vagóny přijdou, jezdí v pořádku asi 2-3 dny, ovšem jakmile se zapomene, jakmile se ztratí z očí, ztratí se i vagóny. Na závodě mluví zaměstnanci asi takto: "Je to pohraničí a nikoho nezajímá, jak zde žijeme, zda máme vůbec podmínky k tomu, abychom na závodě mohli pracovat".

Druhým problémem, který se opakuje každý rok, je zpracování ovoce. Na šumperském okrese, stejně jako na celém území naší republiky se letos urodila veliká spousta ovoce. Ovšem je tu stejná odpověď, že na některé druhy nebo na konzervované ovoce není odbyt. Dříve si občané dovezli do těchto závodů spadané nebo trhané ovoce, bylo jim zpracováno a stát na tom vydělal. Mám zato, že když nemůžeme ovoce průmyslově zpracovat, měly by ho aspoň tyto závody zpracovat, anebo umožnit občanům, aby jim bylo zpracováno ovoce, které si do těchto závodů nebo provozoven přinesou a tímto způsobem aspoň bychom zamezili nespokojenost občanů. Jestliže dovedeme vypálit ze švestek slivovici, měli bychom umět zpracovat také spadané ovoce.

Letos v podzimním období byly na Šumpersku velké větry a všechno ovoce, které bychom měli uskladnit, leží na velikých hromadách a není možné, aby ho alespoň dobytek zkrmil. Když se začalo sbírat ovoce, vozilo se až do Košic. Kdo ví, jak dlouho vydrží spadané ovoce, dovede si představit, že ho v Košicích vozili někam na hromadu.

Posl. Sopr: Soudružky a soudruzi poslanci, odpusťte, nechtěl jsem vystoupit v diskusi, ovšem průběh jednání mě k tomu donutil. Domníval jsem se totiž, že budeme projednávat návrhy tak, jak jdou za sebou v programu. Ovšem většina našich soudruhů mluvila o místních věcech. Domníval jsem se, že bude skutečně projednán návrh zásad o prohloubení činnosti NS. Já sám k němu připomínek nemám, pokládám ho za důkladný a promyšlený, kontrolní činnost je nutná a bereme si z ní tolik, kolik sami můžeme při své práci uplatnit. Myslím, že s tím můžeme všichni souhlasit. Domnívám se, že nebudou zásadní námitky a také nebyly. Ovšem domnívám se, že bod 10 našeho pořadu nám říká, že budeme mít interpelace na s. ministry a že budeme vznášet dotazy. Toto již od nynějška probíhá. Ovšem myslím, že se plně nehovořilo k programu, který zde byl. Chtěl bych krátce využít připomínky s. předsedy, který říkal, že se můžeme vrátit k vládnímu prohlášení, které zde učinil s. náměstek Krajčír.

Chtěl bych k tomu říci několik slov. Ministerstvo zemědělství provádí kontrolu bytové výstavby, shání se podklady kolik by toho bylo třeba, ovšem nemáme k tomu žádné typové stavby, které by se mohly stavět. Oběhal jsem všechny krajské instituce a tyto podklady jsem nesehnal. Proto bych žádal, aby se ministerstvo zemědělství přesvědčilo, kolik z toho, co nám zde bylo řečeno, bylo uskutečněno.

Dále bych se chtěl zmínit ještě o informovanosti poslanců, jak to bylo již několikrát řečeno. Pokud bychom nedostali informace od krajských orgánů a okresních orgánů, byli bychom skutečně chudě informováni. Nestačilo by to k tomu, abychom uspokojili žádosti našich voličů, kteří nás do funkce poslanců zvolili.

Posl. Šorec: Vážené Národné zhromaždenie, súdružky a súdruhovia. Dovoľte, aby som niečo povedal zo svojho volebného obvodu. Zastupujem okres Zvolen, pôdohospodársku časť. Zakotvil som pri potulkách po meste Zvolene v Stredoslovenských zvolenských mliekárňach, ktoré sú hrdé na svoje tradície tým, že vyrábajú kvalitné tavené i tvrdé syry a iné mliečne výrobky. Závod vybudoval Witman za tzv. slovenského štátu - mliekáreň - a vykupovalo sa tam denne 40 tis. litrov mlieka. Teraz závod vykupuje 120 tis. litrov mlieka a z neho tam vyrábajú mäkké a tvrdé syry. Vzhľadom na to dali Združené mliekárne v Prahe návrh Stredoslovenským mliekárňam vo Zvolene, aby žiadali o postavenie mraziarne a sociálnej budovy pre 160 zamestnancov, ktorí tam pracujú. Po problémoch, ktoré trvajú dva roky, konečne k tomu došlo a ONV, ako i MsNV dali súhlas k postaveniu budovy pri mliekárni, ktorá je pri Hrone. Čo sa ale stalo? Dala sa na to vypracovať projekcia, ktorá stála 200 tis. Kčs, vyrobené pätky stáli 100 tis. Kčs, úpravy stáli 50 tis. Kčs a penalizácia, že sa nepracuje, 45 tis. Kčs, čo činí dohromady 395 tis. Kčs. Zvolenský architekt mestského výboru sa postaviť proti a povedal, že tam žiadna stavba nebude. Materiál sa nevozí. Súdruhovia z mliekárne ma žiadali, aby som o tom hovoril.

Vážené súdružky a súdruhovia, myslím, že takéto veci by sa u nás teraz nemali robiť, i keď sa v minulosti robili. Je treba, aby minister potravinárskeho priemyslu s ministrom stavebníctva vec rozriešili, aby sa započatá stavba do akcie dala.

Předseda NS Laštovička: Hlásí se ještě někdo o slovo? (Nikdo)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, prosím s. zpravodajku o doslov.

Zpravodajka místopředsedkyně NS Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci. Soudruzi, kteří vystupovali v diskusi k Zásadám o prohloubení práce Národního shromáždění, přinesli užitečné připomínky, které se týkají jejich provádění. Nebyly podány žádné konkrétní návrhy na změny a doplnění. V diskusi byl tedy vysloven souhlas. Doporučuji takový postup, abychom připomínky, které zde poslanci k Zásadám o prohloubení práce NS vznesli, předali předsednictvu NS.

Jde zejména o informovanost, jak bylo zdůrazňováno. Myslím, že to je velmi důležitá otázka, kterou se budeme muset zabývat. Dále bych chtěla zdůraznit, co tu hovořil s. posl. Krejčí, k interpelačnímu právu v NS. Říkáme v Zásadách, že podle potřeby budeme uplatňovat interpelační právo vůči vládě a jejím členům v záležitostech, které nebylo možno vyřídit přímo v místech, okresech nebo krajích, nebo které nepatří do pravomoci nižších orgánů. Myslím, že to je vcelku návod, jak a jaké stížnosti a připomínky máme v interpelačním právu v Národním shromáždění přednášet.

K připomínce, že je třeba odstraňovat formalismus, chtěla bych vyslovit přesvědčení, že poslanci byli zvoleni jako jedni z nejlepších, že jsou pod přímou kontrolou téměř 40 000 obyvatel svého volebního obvodu, nehledě na ostatní kontrolu, a to je předpoklad k tomu, že svou práci budou vykonávat odpovědně a dobře. Odstraňování formalismu v našem jednání je otázkou počínání každého z nás a jistě každý takovou vůli má.

Chtěla bych ještě zdůraznit připomínku s. posl. Vaculíka, který hovořil, že je třeba, aby i kontrolní právo bylo věcné, abychom se nepostavili jen do pozic kritiků. My si dáváme v Zásadách doslovně toto: "Kontrolní funkci NS je nutno chápat jako práci spojenou s aktivním prosazováním politiky strany a se zabezpečováním z ní vyplývajících úkolů". Tzn., že nebudeme jen kritizovat, ale budeme se spolupodílet na odstraňování kritizovaných nedostatků podle svých možnosti jak ve svém volebním obvodu, tak v orgánech NS.

Soudružky a soudruzi poslanci, připomínky, které zde byly vzneseny na ministry jednotlivými soudruhy poslanci, budou vyřízeny příslušnou cestou v odpovědích ministrů. Protože nebyly žádné připomínky nebo doplnění k předloženým Zásadám o prohloubení práce NS, doporučuji, aby byly schváleny podle tištěného návrhu.

Předseda NS Laštovička: Děkuji a prosím o doslov s. dr. Kyselého.

Spravodajca podpredseda NZ dr. Kyselý: Vážené Národné zhromaždenie, pokiaľ ide o prerokovanie návrhu zákona a rokovacom a pracovnom poriadku NZ, s. poslanci vyslovili svoj súhlas. Je tu doplňovací návrh posl. Homolu, ktorý tvrdí, že proti zneniu ústavného článku 41 je koncepcia § 4 zúžená pokiaľ ide o činnosť pléna NZ.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP