Pátek 25. září 1964

I když poslední odhad teprve zpracováváme, zdá se, že jsou předpoklady pro nákup cukrovky kolem 95 % plánovaného množství při cukernatosti 17,3 - 17,4 %. Cukernatost se jeví letos vcelku příznivě.

Byl též dotaz na pracovní síly pro cukrovarskou kampaň. K 20. 9. t. r. jsme měli smluvně zajištěno 93,3 % kampaňových pracovníků. Chybějící pracovníci jsou převážně v českých cukrovarech. Na Slovensku a na Moravě mají cukrovary v podstatě nutný počet pracovníků zabezpečen. Soustřeďujeme se nyní na získání zbývajícího počtu pracovníků v českých cukrovarech. I když skladba pracovníků se každoročně zhoršuje, nebudou pracovní síly překážkou pro zajištění kampaně. Chybějí nám však pracovníci na fyzicky náročnou práci, neboť letos budou v cukrovarech pracovat ze 44 % důchodci a z 30 % ženy. Zatím se daří, aby svoz cukrovky probíhal podle svozových plánů, které zajišťují využití kapacity příjmu a dopravy během celého dne. Budeme se snažit udržet tento vzájemně výhodný průběh sklizně a dodávek i nadále.

Posl. s. Krejčí uvedl, že není spokojen s odpovědí s. Krajčíra, pokud se týká možnosti mechanizace malých přejímacích míst na cukrovku. Přitom uvedl, že skládky nejsou nikde menší než 50 000 q, nejčastěji na 100 000 q. Nahlédl jsem do protokolu a chtěl bych především citovat tu část projevu s. Krajčíra, která se týká uvedeného problému. S. Krajčír řekl, že existuje velký počet malých přejímacích míst, na kterých je naprosto neekonomické budovat stálá - podtrhuji stálá - mechanizační zařízení. Proto se ministerstvo potravinářského průmyslu snaží situaci zlepšit zaváděním pohyblivých mechanizačních prostředků, jako jsou vyklápěcí můstky, dále ve zvýšené míře používat autobagry, mechanické lopaty apod., které si také cukrovary na kampaň vypůjčují od jiných podniků.

Myslím, že toto vysvětlení s. Krajčíra je správné. Sám bych k tomu chtěl dodat, že v řepařských oblastech jsou skutečně skládky zpravidla větší než 50 000 q. Tak tomu bude též na Kroměřížsku. Řepa však bude letos přijímána na více než tisíci přijímacích míst. A z těchto míst má řada kapacitu menší než 50 000 q. Na těchto malých skládkách kolem 10 000 q je skutečně rentabilní používat pouze menší mechanizaci, jak bylo o tom hovořeno.

Na větším počtu cukrovarských skládek byl v poslední době zpevněn terén, na větších skládkách nasazeny sklopné můstky, v některých případech nakladače HON, a ve všech případech jsou skládky vybaveny transportéry. Není ovšem možné vyhovět požadavku na zřizování daleko většího počtu pobočných skládek, jak je někde požadováno. Nesehnali bychom ani tolik mechanizačních prostředků, ani počet pracovníků, které by tyto skládky vyžadovaly. Ve výhledových cukrovarech provádíme takové rekonstrukce, abychom docílili komplexní mechanizace skládek pomocí těžkých vykladačů, ať již vagónů nebo těžkých nákladních aut, a elfového zařízení, aby se povoz nezdržel déle než 10 minut.

Pokud se týče připravenosti cukrovarů, mohu ujistit soudruhy poslance, že ministerstvo potravinářského průmyslu věnuje této věci každoročně mimořádnou pozornost a že tomu bude tak i letos. Připravenost cukrovarů na letošní kampaň byla včera projednána na podkladě mé zprávy ve vládě. Ve zprávě jsem nepokrytě uvedl i řadu případů, kdy včasné zahájení kampaně bylo ohroženo pozdními dodávkami některých zařízení od strojírenských závodů, a proto je třeba zajišťovat dodávky pro cukrovary přednostně, jak to už bylo uloženo vládou.

Pokud jde o konkrétní připomínku, týkající se řetězu k difúzi v cukrovaru ve Všetulech, ministerstvo se m. j. tímto problémem zabývalo. Máme přehled o všech problémech, které se v strojním vybavení cukrovarů vyskytují a každoročně je sledujeme vedle ředitele, který samozřejmě po své linii sleduje zejména menší věci. Ministerstvo požádalo o souhlas k dovozu 5000 kusů speciálních čepů z Francie, neboť šlo o difúzi dovezenou z Francie. Dovoz však byl pozastaven s tím, že Hradec Králové čepy vyrobí. Vzhledem k havarijním poruchám v tomto závodě dodají ZVÚ čepy tak, aby cukrovar mohl zahájit kampaň k 5. říjnu.

S. Doupovec přednesl námět, jak zužitkovat ovoce, které nemohou konzervárny převzít, protože nemají pro hotové výrobky zajištěn odbyt. Dal námět, aby se toto přebytečné ovoce vyměňovalo pěstitelům za hotové výrobky obdobně jako je tomu u pěstitelského pálení. Je to zajímavý námět, který v praxi nebyl uplatněn, s výjimkou zpracování určitého přebytku pro potřebu členů v družstvech a zahrádkářských organizacích. Ve státním průmyslu se taková praxe dosud neprováděla, protože konzervárny od pěstitelů ovoce přímo nekupují, ani přímo hotové výrobky neprodávají. Přesto však tento námět společně s obchodními organizacemi a spotřebními družstvy přezkoumáme.

Posl. Šorec měl dotaz, pokud jde o rekonstrukci zracích sklepů na sýry a bytové jednotky v hodnotě 7 mil. Kčs. K rozporu mezi architekty města Zvolenu a investorem opravdu došlo. Otázka byla projednána na ÚV KSS a bylo rozhodnuto ve stavbě dále pokračovat. Dnes je o tom závěrečné jednání ve Zvolenu. Další kapacitní problémy v tomto obvodu budou řešeny výstavbou nové mlékárny v Dolní Krupině.

Ostatní připomínky, pokud byly, jsem soudruzi poslanci, vyřídil ústně.

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. ministru Krutinovi. Prosím poslance Krejčího, Doupovce a Šorce, zda mají ještě doplňkové dotazy?

Posl. Doupovec: Bylo zvykem za dřívějších časů, že si spotřebitel do lihovaru nebo tam, kde se zpracovávalo ovoce, přinesl toto ovoce a lihovar mu vrátil mošt. To není nová věc, je to věc stará. Bukovice ve Slezsku tyto věci dělala a dělaly to všechny moštárny, které byly na bývalém kraji Olomouc. Dnes to odmítají proto, že na to nemají mzdové fondy.

Posl. Vítězslav Krejčí: Když to bude tak, jak říká s. ministr, budeme spokojeni a bude to v pořádku.

Posl. Šorec: Námet som podal preto, že som bol požiadaný riaditeľom závodu a videl som sám, že panely, ktoré boli na túto stavbu dovezené, odvážali späť. Keď došlo k riešeniu na ÚV KSS a teraz vo Zvolene, verím, že sa to dorieši.

Posl. Nepomucký: Mně asi nebude moci s. ministr odpovědět proto, že tento dotaz teprve dávám v úvahu, ale ze zprávy s. Mesteka je zřejmé, že maximální kapacita na ošetření a usušení brambor je 300 000 tun, tj. asi 10 % celkové sklizně. S. Krutina by měl zvážit, když na něj apel byl dělán, abychom v lihovarech z brambor vařili špiritus, to je po mém soudu nesmysl při situaci, v jaké jsme s krmivy. Když nemáme dostatek krmiv v zrninách, měli bychom mít maximálně objemné krmivo. Tím jsou brambory i v sušeném stavu.

Myslím, že by s. Krutina měl zvážit, jestli jeden nebo dva cukrovary by neměly být vyřazeny z provozu na zpracování cukrovky na cukr a přeorientovat je rychlým způsobem nejen na brambory, které potřebujeme rozkrouhat a usušit. Stejně tak na cukrovku, která byla zaseta na krmení.

Upozorňuji, že když to nezabezpečíme, že nám hrozí velké ztráty zvláště u brambor, které v suchých oblastech, kde přišly srpnové deště, omladily tak, že vypadají dnes jak rané brambory a kdo je zakrechtuje do země, bude počítat na jaře, že má 50 % ztrát. Je třeba, aby s. Krutina zvážil, zda by se nemohlo přikročit k tomu, využít v oblastech, o které se jedná, jednoho dvou cukrovarů k tomu, aby pomohly krouhat a sušit jak cukrovku, tak brambory.

Byl jsem na veletrhu v Brně; tam je zemědělských strojů dost, avšak převážně stále jen starý sortiment, traktory a secí zařízení. Na silážování a paření píce tam není nic. Staré pařící kolony se zlikvidovaly opotřebováním. To se dělá vždycky ze tří jedna, pomalu to vypadává z provozu. Radíme zemědělcům, ale tam, kde je potřeba organizovat pomoc výrobou zařízení na silážování, se to nedá odbýt tím, co mně bylo řečeno včera, že se dá pařit na valnících. Pařit na valníku se dá, ale musí být k tomu parní kotel a valník musí být zabezpečen igelitovou plachtou. Protože nemáme jedno ani druhé, zbývá to, co by po mém soudu mohl udělat s. Krutina.

Ministr Krutina: Uvedl jsem, že přezkoumám námět s. Doupovce. Bude to třeba přezkoumat i s družstvy.

Ostatní otázky strojního i stavebního charakteru jsem odpověděl. Je třeba říci, že i my jsme závislí na strojírenství.

Pokud se týká příspěvku s. Nepomuckého, máme 8 bubnových sušáren v našich cukrovarech, kde sušíme řízky. V období, kdy řízky nesušíme, dáváme tuto sušící kapacitu k dispozici zemědělství - především s. Mestekovi. Pokud jsme měli určitou sušárenskou kapacitu navíc, delimitovali jsme ji pro s. Mesteka. Tím jsme vlastně vyřešili veškeré možnosti. Pravda, máme ještě určité sušárny, ale ty pracují v době zpracování brambor na škrob nebo na některé jiné produkty, jako např. na bramborovou moučku, která jako nový produkt má přijít na trh.

V současné době musíme otevřít lihovary. Nechal jsem připravit více než 100 zemědělských lihovarů, abychom vyšli vstříc zemědělcům, pokud budou dodávány havarované brambory, které nemohou ležet na hromadách, protože by se kazily. Tyto brambory budou páleny na líh. K tomu ovšem musí ještě zpracovat bilanci lihu SPK. Je pravda, že bramborový líh není efektivní, syntetický je jistě efektivnější, ale využijeme pro národní hospodářství i tohoto lihu, zvláště též za situace, kdy s výrobou syntetického lihu jsou stále v chemickém průmyslu provozní problémy. Možná, že lihovary nebudeme potřebovat v každém kraji, ale v každém kraji jsme je připravili a připravujeme, aby byly k dispozici, kdyby takové brambory bylo nutné zpracovat. My také nemůžeme škrobařům dávat brambory, které leží na haldách do února, do března a někdy i déle, protože brambory začínají hnít a dochází ke ztrátám. Proto chceme vyjít zemědělcům vstříc. Při kombajnové sklizni vzniká též určité množství poškozených brambor, které je třeba využít. Družstvo je však zkrmit nestačí a nemohou je schovávat nebo zčásti silážovat, sušit nebo používat jiným způsobem. Tento problém, který vzniká, budeme muset pravděpodobně společně řešit.

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. Krutinovi. Prosím ministra Dvořáka, aby se ujal slova.

Ministr Dvořák: Soudružky a soudruzi poslanci! S. posl. Jiránek se ptal, zdali se předvídá na příští rok stejná instituce rezervy pro některé akce v místním hospodářství.

V této fázi přípravy rozpočtu s tím počítáme. Výše ještě není stanovena, záleží od našich možností, které budeme mít, i od některých zkušeností, které si ještě zhodnotíme do uzavření rozpočtových prací.

K jeho další poznámce, že se o vytvořené rezervě a jejím využití národní výbory dověděly pozdě: Při schvalování rozpočtu bylo zveřejněno, že je tato rezerva povolena. Příčiny průtahu váhavého využití rezervy byly především v tom, že většina národních výborů nešla podle principu, že se má - velmi jednoduše řečeno - za korunu vloženého nákladu dostat alespoň koruna zpět. Věřím, že letošní zkušenosti přispějí k tomu, že to v příštím roce při využití podobných možností půjde lépe.

K dotazu posl. Macho: Některé problémy, které měl na mysli, se v letošním roce již řeší. Bylo přijato usnesení, o kterém jsem se zmínil ve svém vystoupení. Chtěl bych zdůraznit, že některé výrobní závody toho již používají. Mám na mysli konkrétně Tatru Kopřivnice, která podle této nové zásady již vyrobila navíc nákladní automobily, které ještě do konce roku půjdou na export.

Pokud jde o noční příplatek, nemohu dnes odpovědět. Odpovím s. poslanci zvlášť.

Ministr Vlasák mě upozornil během přestávky, že v připravovaných návrzích zdokonaleného řízení se předvídá řešení asi v tom smyslu, jaké měl na mysli s. poslanec.

K připomínce s. posl. Lukačoviče, pokud se týká praxe banky, mohu říci toto: Banka dala všeobecně svým pobočkám pokyn, že je třeba úvěrovat za předpokladu, že je výroba odbytově zajištěna letos nebo v roce 1965. Pro krátkost doby jsme to nemohli prověřit, myslím, že je tato linie správná. Není ovšem vyloučeno, že se pobočka odchýlila od stanovené zásady. To dám přešetřit. S. poslanec sám řekl, že to ještě nemá ověřeno. Myslím, že bychom si to mohli vzájemně ověřit a vysvětlit. Chtěl bych k tomu dodat jenom to, že banka nesmí dovolit vznik nových nadnormativních zásob. A proto právem odmítá poskytovat úvěr na výrobu, která by šla na sklad.

Poslední připomínka s. posl. Lukačoviče se týká nedostatečné individuální výstavby. S. poslanec měl na mysli, že je individuální bytová výstavba proti předchozím letům nižší. Přesto však myslím, že jsou poučná čísla, která dala k dispozici Ústřední komise lidové kontroly a statistiky. Tato čísla říkají, že od ledna do srpna letošního roku bylo na Slovensku v individuální výstavbě: v Západoslovenském kraji dokončeno 2277 bytů, zahájeno 2877; ve Středoslovenském kraji dokončeno 1698, zahájeno 2542; ve Východoslovenském kraji dokončeno 1260 a zahájeno 2464. Úhrnem tedy bylo letos ve slovenských krajích za prvních osm měsíců v individuální výstavbě dokončeno 5235 a zahájeno 7883 bytů. Za tutéž dobu v roce 1963 bylo dokončeno 6348, tj. o 1113 bytů více než letos a zahájeno 7677, tj. o 206 bytů méně než v roce 1964. Nechci nijak polemizovat, ale můžeme konstatovat zatím alespoň tento obrat v zahajovaných stavbách na Slovensku.

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. Dvořákovi. Prosím soudruhy poslance, zda mají nějaké vysvětlení.

Posl. Jiránek: Souhlasím s odpovědí.

Posl. inž. Macho (z miesta): S odpoveďou som spokojný, mal by som len dotaz, ako je to s OTK. Ak je to správny návrh, ako hovorí s. minister, myslím, že by bolo účelné zvážiť a zaistiť skoršiu realizáciu než od r. 1966, kedy sa v celom národnom hospodárstve uplatní nový spôsob plánovania a riadenia. Malo by to totiž odraz vo zvýšení kvality našich výrobkov už v budúcom roku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP