Středa 9. prosince 1964

Předhonit Spojené státy ve výrobě oceli na 1 obyvatele nebylo lehké. Stálo to hodně potu a úsilí. Bude stát i nyní hodně potu a úsilí, abychom zvítězili na frontě kvalitativních ukazatelů. Ale my tu zvítězit musíme.

Nakonec chtěl bych ještě vyslovit uznání hutníkům i osobně ministru ing. Krejčímu za jeho péči o zemědělství.

Práce Kunčic, Třince a dalších závodů se státními statky, lehké trubkové kůlny z Chomutova pro uskladňování strojů a zařízení, dodávky síranu amonného, mleté vysokopecní strusky jako hnojiva, práce konstruktérů na vypracování lehkých elementů staveb, z nichž si budou moci zemědělci sešroubovat vhodné objekty - a jak s. ministr říkal, má to být též laciné - to svědčí o správném chápání problému zemědělství jako problému celého národa a průmyslu především. Vždyť investice v zemědělství - to je průmysl. Mechanizace - to je průmysl. Umělá hnojiva - to je průmysl. Herbicidy - to je průmysl. Nutno si uvědomit, že zvýší-li se úroveň našeho zemědělství, vytvoří se tím i devizové zdroje pro zvýšení úrovně našeho průmyslu.

Soudružky a soudruzi poslanci, resort hutí je na rok 1965 řádně připraven. Jeho úkoly jsou reálné a jsou rozpočtově zabezpečeny.

Jsem přesvědčen, že resort bude v příštím roce pracovat úspěšně a přispěje svým dílem ke zdárnému splnění plánu a rozpočtu celého národního hospodářství. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji posl. Bichlerovi. Promluví posl. Sopr.

Posl. Sopr: Soudružky a soudruzi, chtěl bych říci několik slov k plnění plánu roku 1964 a reálnosti plánu na rok 1965 na zemědělském úseku, jak se nám to jeví u nás, v mém obvodu, na našem okrese i v zemědělském výboru Národního shromáždění.

My, zemědělci, můžeme cítit uspokojení nad tím, jak jsou zde kvitovány výsledky roku 1964, kdy se nás dotklo veliké sucho, které skutečně překvapilo a způsobilo značné snížení naší výroby; přesto se s úkoly, které jsme měli před sebou, čestně vyrovnáme.

Při projednávání úkolu plánu na rok 1965 se nám jeví tento plán jako reálný, a to nejen zde, ale i na pracovištích, v okrese i v místě mého obvodu.

Domnívám se, že čísla, která v plánu jsou, jsou splnitelná i přesto, že dopad sucha se nám bude projevovat ještě v příštím roce. Domnívám se, že plán byl dobře projednán s okresními výrobními správami a v mém obvodě se všemi zemědělskými závody. Zemědělské závody jej berou za svůj a tvrdí, že se ze všech sil přičiní tento plán splnit a také jej splní.

Máme však i některé věci, které je potřeba si ještě vyjasnit a kterým, i když v plánu jsou zařazeny tak, jak je tam zařazeny mít chceme, i když ne na 100 %, je přece jen potřeba věnovat zvláštní pozornost.

Soudruzi, než jsem přijel sem, byl jsem na školení předsedů JZD našeho okresu. Špatně na nás působí a špatně můžeme zdůvodňovat tuto situaci. Myslím, že by bylo dobré, až budeme zdůvodňovat plnění plánu roku 1965, abychom nemuseli znovu takovéto věci tady zdůvodňovat, nejen tady, ale hlavně ve svých obvodech. Předseda JZD Chříč, jednoho z největších ekonomických celků v našem okrese, řekl vedoucímu výrobní správy: "Soudruhu vedoucí, my jsme od r. 1959 až do r. 1960 zvýšili výrobu v našem závodě o 47 %. V letošním roce jsme měji obdržet 92 kg NPK na 1 ha, ale místo toho dostáváme pouze 82 kg, tj. 90 % z přídělu. Soudruzi, z čeho máme dále zvyšovat?" Hledali jsme rezervy a budeme je hledat i dále. Ale co uděláme dále? Vždyť nám bylo řečeno, že v letošním roce dostaneme 100 % NPK. Nehovořím o tom proto, že bych se chtěl do někoho strefovat, ale proto, že je nutné, až budeme zdůvodňovat plán r. 1965, abychom ho zdůvodňovali všichni. My, zemědělci, že splníme úkoly na nás kladené, ale i příslušná místa a resorty, které nás zásobují, se s tím musí jednou vyrovnat, aby naši lidé na vesnici nepřestali věřit v reálnost plánu, nejen toho, co mají vyrobit, ale i toho, co mají dostat. Říká se, že vyrábíme málo mléka na krávu. Máme stejný počet krav na 100 ha jako v Německé spolkové republice, tam dostávají 265 kg NPK na 1 ha a my dostáváme od 80, 90 maximálně 100 kg. To neznamená, že nemáme rezervy. Máme je na našich lukách. Pereme se s tím a chceme je zúrodňovat. Naše družstvo, které bylo jedno z nejchudších na našem okrese, chce dostat pod závlahu celkem 50 procent našich pozemků v období 2 - 4 let. Ale co nám bude platná voda na našich pozemcích, když pozemky nemohou dostat to, co potřebují, což je můžeme s vodou zhodnotit?

Myslím, že splníme úkoly plánu na rok 1965, které jsou vytyčeny pro zemědělství. Věřím, že je splníme. Ale připomínám to proto, až budeme končit rok 1965, abychom všichni mohli říci, že jsme své úkoly splnili a převážně splnili pro naše zemědělství, neboť tam je kámen toho, co potřebujeme trochu obrátit. Nepotřebujeme jenom vyrábět, ale potřebujeme vyrábět levně. Vyrábět levně budeme tehdy, když budeme vyrábět velkovýrobně a velká množství z jednoho hektaru. K tomu potřebujeme pomoc naší chemie. Můj předřečník řekl, že s radostí kvituje to, co dělá hutní průmysl pro zemědělství. Je to pravda, spousta našich závodů hodně udělala pro naše zemědělství, individuálně i v širším měřítku. Ale komplexně se projevují nedostatky. Je to speciálně u chemie, kde rok od roku slyšíme čísla, ale tato čísla plněna nejsou. V zúrodnění naší půdy leží těžiště obratu zemědělské výroby a její zlevnění. Jestliže zlevníme zemědělskou výrobu, pak také zlevníme chléb a všechny základní životní potřeby pro všechny naše pracující ve městech a všude jinde. Domnívám se, že to jsou jedny z nejdůležitějších otázek. Připomněl to také s. posl. Tymeš ve svém výkladu, že plnění úkolů jiných resortů a jiných odvětví pro zemědělství se stává základním kamenem plnění našich úkolů vůbec. Chtěl bych to opakovat proto, že je to věc potřebná.

Na úseku zemědělství se připravují zemědělské stavební závody, od nichž očekáváme značné zlepšení. V zemědělství vcelku potřebujeme stavět, i když v plánu jsme souhlasili s tím, co tam bylo. Není to jenom otázka peněz, ale otázka vybudování kapacit. Věříme, že zemědělské stavební závody, které se mají připravovat, pomohou v průběhu roku 1965 k tomu, aby plán zemědělské investiční výstavby na rok 1966 mohl být lepší. Abychom tak plnili svou funkci ve snížení pracovních sil, ke kterému neustále v našem zemědělství dochází a se kterým souhlasíme za předpokladu, že je skutečně nahradíme novou technologií. Aby se nám to skutečně v zemědělství projevilo. Čekáme, že zemědělské stavební závody skutečně zaujmou takový postoj k ostatním představitelům, aby smlouvy a závazky vůči zemědělství na úseku investic byly skutečně plněny.

Totéž se týká i další věci. Dostáváme stroje, a na jejich rozdělování se bude přímo podílet ministerstvo strojírenství. Očekáváme, že nám to přinese zlepšení současného stavu, že se nám skutečně projeví v praxi komplexnost našich linek a jejich zdůvodnění, to znamená zlepšení výroby.

Věřím, že dáme-li všichni hlavy dohromady, včetně příslušných činitelů, a zaměříme-li se na to, aby se naše výroba rozjela, že plán na rok 1965 splníme na všech úsecích i v našem zemědělství. (Potlesk)

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. poslanci Soprovi.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi nyní, abych mimo schválený pořad vám předložil některé informace a návrhy. Soudružky a soudruzi, zítra, 10. prosince se dožívá prezident naší republiky a první tajemník ÚV KSČ s. Antonín Novotný 60 let svého věku. Chci informovat Národní shromáždění, že předsednictvo ÚV KSČ i předsednictvo Národního shromáždění navrhuje, aby s. Antonínu Novotnému byl za dlouholetou obětavou a záslužnou práci pro věc strany a Československé socialistické republiky a v mezinárodním komunistickém hnutí udělen titul "Hrdina socialistické práce" spojený s právem nosit zlatou hvězdu "Hrdina socialistické práce". (Potlesk.)

Podle zákona č. 62 ze dne 5. července 1962 může být prezidentu republiky titul "Hrdina socialistické práce" udělen usnesením Národního shromáždění. Navrhuji proto Národnímu shromáždění, aby při hodnocení celoživotních zásluh s. Antonína Novotného o vítězství věci naší dělnické třídy a socialismu, jeho zásluh o rozvoj naší socialistické společnosti, o upevnění sil socialismu a našeho spojenectví se Sovětským svazem vyhovělo návrhu předsednictva ÚV KSČ a předsednictva Národního shromáždění a s. Antonínu Novotnému udělilo titul "Hrdina socialistické práce" s právem nosit zlatou hvězdu "Hrdina socialistické práce".

Národní shromáždění před 4 týdny vřele ocenilo zásluhy s. Antonína Novotného o budování a rozvoj naší Československé socialistické republiky, když ho volilo prezidentem republiky na nové funkční období. Oceňujeme vedle velkých zásluh ve veřejném životě i houževnatost a pracovní výkony s. Novotného, jeho neúnavnost při prosazování progresívních způsobů řízení a organizace naší společnosti, progresivních metod práce a jeho podíl na výsledcích, jichž se naše společnost dopracovala.

Soudružky a soudruzi poslanci, vycházím z ocenění, kterého se s. Novotnému dostalo při volbě prezidentem republiky dne 12. listopadu t. r., a proto dávám přímo hlasovat: Kdo souhlasí, aby prezidentu Československé socialistické republiky a prvnímu tajemníku ÚV KSČ s. Antonínu Novotnému byl udělen titul "Hrdina socialistické práce" s právem nosit zlatou hvězdu "Hrdina socialistické práce", nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Konstatuji, že souhlas Národního shromáždění je jednomyslný. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi poslanci, blahopřeji s. Antonínu Novotnému k nejvyššímu státnímu vyznamenání, které mu jménem všeho lidu Národní shromáždění právě udělilo, a přejeme mu hodně zdraví a svěžích sil k další práci pro blaho našeho lidu a naší socialistické společnosti. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, předsednictvo ÚV KSČ a předsednictvo Národního shromáždění navrhlo dále, abych odevzdáním nejvyššího vyznamenání prezidentu republiky s. Antonínu Novotnému byl pověřen já z titulu předsedy Národního shromáždění.

Je jiný návrh? (Nebyl.)

Není. Dávám hlasovat: Kdo souhlasí s návrhem? (Hlasuje se.)

Děkuji. Konstatuji, že návrh byl schválen.

Dále navrhuji, aby Národní shromáždění ze své zítřejší schůze vyslalo na Pražský hrad delegaci, která by blahopřála prezidentu republiky, a to ve složení: místopředsedkyně Národního shromáždění poslankyně Leflerová (je v nemocnici, zítra má půldenní propustku), dále předseda výboru pro plán a rozpočet poslanec Tymeš, předseda výboru zemědělského poslanec Kučera, poslanci Valo, Pospíšil, Fiala, Žiak a Štefánik.

Soudružky a soudruzi poslanci, má někdo jiný návrh? (Nikdo.)

Nemá, dávám hlasovat: Kdo souhlasí s návrhem? (Hlasuje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.)

Konstatuji, že návrh byl schválen jednomyslně.

Nyní budeme pokračovat v diskusi. Dávám slovo poslanci Poledňákovi.

Posl. Poledňák: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci. Ve státním rozpočtu na příští rok představují výdaje na vzdělání a výchovu mládeže, na rozvoj kultury a sociální opatření celkem 41,6 % celkových výdajů státního rozpočtu na rok 1965. Z toho je 11,5 miliard určeno pro resort ministerstva školství a kultury včetně finančních prostředků plánovaných pro jednotlivé KNV. Tato částka představuje zvýšení proti plánu letošního roku, jak se o tom zmínil generální zpravodaj posl. Tymeš, o 7,7 %.

Přesto mi dovolte, abych v úvodu položil otázku, zda vyjadřují tyto plánované prostředky všechny potřeby dalšího rozvoje vzdělání a výchovy naší mládeže, rozvoje školství všech stupňů, rozvoje kultury a umění. ÚV KSČ na svém říjnovém zasedání stanovil další směry zkvalitňování výuky a výchovy mládeže a pracujících. Jsou to úkoly velmi náročné na úroveň výuky, na kvalifikaci učitelů, jsou to velmi náročné úkoly pro celou školskou správu. Vzdělání a zvyšování kvalifikace patří neoddělitelně k základním rysům rozvíjení socialistické společnosti. Je přímo spjato s její ekonomikou.

Vzdělání a kvalifikace nepatří k luxusu. Naopak, bylo by neodpustitelným luxusem, který si naše republika nemůže dovolit, nemít vysoce vzdělané a kvalifikované pracovníky. Posuzujíce dnešní stav školství všech stupňů, akcentujíce jednotlivé stránky jeho dalšího růstu a rozvoje a vyjadřujíce je finančními prostředky, které náš stát pro tuto oblast poskytuje, rozhodujeme a určujeme do značné míry budoucí vývoj našeho národního hospodářství. Jsou to prostě řečeno investice, které jsou rentabilní v budoucnosti. Takto je musíme posuzovat, toho si musíme být také vědomi. Národní hospodářství bude mít v budoucnosti o to progresívnější rysy, bude o to racionálnější, bude používat o to efektivnějších postupů, bude prostě o to na vyšší úrovni, oč vzdělanější, oč kvalifikovanější, oč připravenější po všech stránkách budou dělníci a zemědělci, technici a inženýři, lékaři a vědci, které vychováváme.

Přestože vláda ve svém rozpočtu pro příští rok počítá se zvýšením finančních prostředků pro výchovu a vzdělání, pro kulturu a umění, nejsou některé problémy této důležité součásti života společnosti řešeny v tom rozsahu, jak byl stanoven vývoj XII. sjezdem strany a dalšími dokumenty. Tím spíše je nutno postupovat velmi promyšleně a soustřeďovat pozornost i prostředky na rozhodující, na hlavní úseky a nepřipustit, aby se rozptylovaly. V tom smyslu považuji za velmi naléhavé posílit v připravovaném novém systému ekonomického řízení centrální direktivnost ukazatelů pro celou oblast školství a kultury.

V příštím roce bude na našich školách všech stupňů více než 3,5 mil. žáků. Je to asi jedna čtvrtina obyvatel naší země. O jejich výchovu a vzdělání bude pečovat kolem 300 000 pracovníků. To je velmi početný oddíl naší inteligence, které svěřujeme velmi odpovědné poslání.

Největší podíl z celého objemu finančních prostředků v ústředním rozpočtu připadá na rozvoj vysokého školství. Růst výdajů pro rok 1965 je proti roku 1964 vyšší o 11,1 %. Vysoké školství stojí před náročnými úkoly a před zásadními kvalitativními změnami. Říjnové plénum ÚV KSČ vyzvedlo otázky podstatného prohloubení metod výuky, prohloubení teoretických základů tak, aby absolventi mohli tvůrčím způsobem přistupovat k řešení praktických otázek apod. Tím spíše vystupuje do popředí naléhavost vybavení těchto škol. Pro vysokoškolskou výuku nestačí tabule a křída a nějaký obrázek. To je dnes málo i pro elementárky. Studenti se musí seznamovat s moderními přístroji, musí se naučit dokonale jich využívat.

Naše vysoké školy jsou takovými přístroji vybaveny zatím nedostatečně. Zvláště pak fakulty technického učení, fakulty lékařství, chemie apod. Takový stav snižuje kvalitu výuky. Není-li zatím dostatek prostředků na vybavenost vysokých škol, je nutno využívat všech cest a možností praktických cvičení, zácviku přímo v provozech, závodech, laboratořích a jiných pracovištích. Ministerstvo školství a kultury musí zintenzívnit výrobu těchto zařízení ve svých vlastních vývojových dílnách při vysokých školách. Bylo by velmi prospěšné, kdyby i ostatní resorty, zvláště pak strojírenství, k těmto potřebám přihlédly a posoudily možnost určité kooperace. V nezbytných případech pak bude nutné zabezpečovat tato zařízení dovozy.

Nelze se tu zmiňovat o dalších velmi složitých problémech dalšího zkvalitnění práce vysokých škol. Snad k tomu bude více příležitosti při projednávání novely zákona o vysokých školách v nejbližších měsících. Přesto bych však rád upozornil alespoň na jednu věc, na ubytování vysokoškolských studentů a výstavbu kolejí. V roce 1965 bude přijato do l. ročníku vysokých škol 24 560 studentů vedle asi 14 000 studujících při zaměstnání. Opět vzniknou problémy s jejich ubytováním. To není záležitost jen finanční. Tady jde o vážné výchovné problémy. Ministerstvo považuje za nutné zvýšit kapacitu vysokoškolských kolejí o 8100 lůžek. Chtěl bych tento požadavek podpořit. Současně však bude nutné nově zpracovat typové projekty vysokoškolských kolejí, vycházející z nejnovějších pedagogických poznatků. Koleje nejsou a nemají být hotely kategorie A. Střídmost a jednoduchost zařízení a prostředí má rovněž svůj výchovný význam. Pak by bylo možné snad i zvýšit kapacitu lůžek.

Vysoké školy sehrávají významnou úlohu ve vědeckém výzkumu. Tato činnost je zabezpečena prostředky o 30 % vyššími než v tomto roce. V resortu ministerstva školství a kultury jsou pak další vědeckovýzkumné ústavy a zařízení pověřené rozvojem výzkumné práce. Bylo by velmi žádoucí, aby jejich výsledky a jejich hlavní záměry vycházely ze skutečných potřeb našeho školství a pomohly prakticky řešit problémy. Chci však při této příležitosti požádat vládu, aby se velmi vážně zabývala problémy informovanosti vysokoškolských a výzkumných pracovníků vůbec. Světový vývoj ve všech oblastech jde velmi rychle kupředu. Není to příjemný pocit pro žádného vědeckého pracovníka pracovat s vědomím, že asi objevuje Ameriku. Já vím, je to velmi nákladné, stojí to devizové prostředky, při jejich vydávání se velmi zvažuje, co je potřebnější dovézt, ale tady nesmíme být krátkozrací.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP