Čtvrtek 10. prosince 1964

Návšteva delegácie Ľudovej snemovne NDR bola potrebná nie preto, že sme snáď odstraňovali rozpory medzi nami, ale naopak, aby dobrá spolupráca, ktorá medzi našimi socialistickými štátmi po roky existuje na všetkých úrovniach politického, hospodárskeho a verejného života, bola ešte prehĺbená a na jednotlivých úsekoch konkretizovaná a upresnená.

Už svojím zložením delegácia naznačovala, že ide o významnú štátnu návštevu, pretože ju viedol predný činiteľ Jednotnej socialistickej strany Nemecka a jej členmi boli predstavitelia všetkých parlamentných frakcií LS NDR. Okrem vedúcej sily NDR - JSSN boli v delegácii zastúpené svojimi poslancami všetky politické strany, odbory, výrobné družstvá, hnutie žien a mládeže a kultúrni pracovníci. Svojím postavením vo verejnom živote predstavovali členovia delegácie nielen politických pracovníkov, ale rad z nich bol i významnými odborníkmi a znalcami hospodárskych problémov, lebo medzi delegátmi boli dvaja riaditelia veľkých priemyslových trustov, napr. Kombinátu Mansfeld na výrobu koncentrátov z medených rúd, takže i z tohto hľadiska posudzované, význam delegácie spočíva nielen v tom, že išlo o prehĺbenie súčinnosti našich najvyšších zákonodarných zborov, ale i v tom, že sme mohli na vysokej úrovni posúdiť a vymeniť si názory na aktuálne otázky hospodárske a zoznámiť sa s pripravovanými novými metódami riadenia národného hospodárstva, ktoré sú práve v tomto období stredom nášho záujmu.

Tak napr. V Brne pri besede so zástupcami kraja a mesta prehovoril v mene delegácie vedúci tajomník KV strany z Drážďan s. Krolikowski, ktorý zoznámil našich pracovníkov s najbližšími úlohami, ktoré stoja pred NDR v oblasti ekonomiky. Obšírne hovoril o revolúcii v technickom rozvoji. Pritom poukázal na to, že cieľ tu nespočíva len v dosiahnutí špičkových technických výkonov, ktoré boli vo svete docielené, lebo tým by sme vlastne stále len doháňali, ale že musíme ďaleko predstihnúť i tie najvyspelejšie krajiny, aby sme mohli splniť poslanie socialistického štátu: vysokú životnú a kultúrnu úroveň našich pracujúcich.

Delegácia absolvovala pomerne náročný program s neutíchajúcim záujmom a sústredenou pozornosťou. Okrem rozhovorov o otázkach, ktoré zaujímali obidve strany a ku ktorým došlo jednak v Prahe u prezidenta republiky, u úradujúceho podpredsedu vlády a s predsedom a členmi predsedníctva Národného zhromaždenia i v individuálnych rozhovoroch s poslancami, jednak s predsedom a členmi predsedníctva SNR na Slovensku, mala delegácia možnosť stretnúť sa s mnohými našimi pracujúcimi, s technikmi, architektmi, vedeckými pracovníkmi i s pracovníkmi národných výborov, takže naši hostia mali naozaj možnosť urobiť si ucelený obraz o živote u nás. Je samozrejmé, že sme boli voči našim milým hosťom otvorení a úprimní, ako len medzi dobrými priateľmi to už býva zvykom. A tak sme ich mohli zoznámiť nielen s našimi úspechmi, ale radiť sa s nimi i o problémoch a nedostatkoch a získať ich skúsenosti z riešenia obdobných problémov a otázok.

V tomto smere zaujímavá bola napr. návšteva v Automobilových závodoch v Mladej Boleslavi. Vedúci delegácie s. Matern tu poukázal nato, že keby automobilový priemysel ČSSR a NDR bol už dávno v minulosti nadviazal užší kontakt a keby bolo dovedené do konca riešenie typu tatraplánu a ten v spoločnej spolupráci bol vylepšený a v kooperatíve rozvinutá veľká sériová výroba, že sme už dávno v ľudových vozoch doslova mohli ovládnuť svetový trh. A s. Matern práve na tomto príklade ukázal, ako je potrebná blízka spolupráca zvlášť v oblasti ekonomického a technického rozvoja a ako je škodlivé, keď tu každý štát ide svojou vlastnou cestou.

Práve NDR so svojím vysoko vyspelým priemyslom, i ČSSR, ktorá má, pokiaľ ide o priemysel, asi rovnakú úroveň ako NDR, že práve to už samo osebe predurčuje k tomu, aby obidva naše susediace štáty prehĺbili svoju spoluprácu v rámci RVHP a zdvojnásobili svoje úsilie v spoločnej hospodárskej komisii, o práci ktorej obidve strany s uspokojením konštatovali, že sa úspešne rozvíja a objem vzájomnej výmeny tovaru medzi NDR a ČSSR je podstatne väčší než medzi mnohými kapitalistickými štátmi navzájom.

Okrem týchto otázok všeobecného charakteru, ktoré sú mimo užší rámec činnosti zastupiteľských orgánov, bola využitá každá príležitosť k rozhovorom o námetoch, ako zlepšiť spoluprácu a výmenu skúseností medzi oboma našimi najvyššími zastupiteľskými zbormi.

Na schôdzke členov delegácie s predsedami a podpredsedami výborov nášho Národného zhromaždenia po vzájomnej výmene informácií a skúseností bol za obojstranného súhlasu prijatý návrh, aby v najbližšej budúcnosti nepočetné študijné delegácie jednotlivých výborov nadviazali kontakt a na mieste študovali metódy práce a vymieňali si skúsenosti.

Pri všetkých rozhovoroch bol vždy znova a znova podtrhovaný význam spolupráce vedeckých pracovísk oboch krajín a bolo konštatované, že i široké styky obyvateľstva oboch našich republík v rámci rozvoja turistického ruchu majú veľký politický význam a budú vládami i zastupiteľskými orgánmi v budúcich rokoch všestranne podporované.

Bolo konštatované, že obe snemovne stoja na začiatku svojho volebného obdobia a teda výmena delegácií a nadviazanie osobných stykoch práve v tejto dobe ich činnosti je veľmi šťastná a povedie k rozvinutiu úzkej spolupráce.

Táto úzka spolupráca a bratské vzťahy medzi obidvoma našimi krajinami sú najpádnejšou odpoveďou na revanšistické hlasy, ktoré sa ozývajú v druhej časti Nemecka. U nás na konci vojny boli vyslovované pochybnosti, či je možné nemecký národ, vychovávaný po storočia v militaristickom duchu prevychovať. Príklad a skúsenosti NDR ukazujú, že v historicky pomerne krátkej dobe pod vedením revolučných robotníckych strán inšpirovaných ušľachtilými humanistickými myšlienkami, bolo v uvedomení najširších vrstiev ľudu oboch krajín dosiahnuté vysoko kladným výsledkov, o čom sa presvedčujú v každodennom styku naši pracujúci za pobytu v NDR, kde sa stretávajú s dobrou vôľou a pochopením a čo je najzávažnejšie, je tomu tak i medzi tými, ktorí presídlili z nášho pohraničia do NDR a tam získali svoje nové domovy. Vláda a Jednotná socialistická strana v čele všetkých strán a zložiek Národného frontu NDR tu vykonali veľké politické dielo a zaslúžili sa o konsolidáciu pomerov v strednej Európe, s čím príkro kontrastuje zneužívanie presídlencov k revanšistickým a militaristickým cieľom, ktoré sleduje vláda NSR.

Z tohto stručného hodnotenia návštevy delegácie Ľudovej snemovne možno urobiť záver, že to bola návšteva užitočná a plodná. Naši poslanci a naši pracujúci sa môžu presvedčiť, že existencia NDR, jej mierová politika i jej vzťah k susedom môžu slúžiť za vzor pre mierové spolunažívanie s inými národmi a za značný prínos pre vec mieru vo svete.

Ďalej prosím, aby som smel predniesť návrh ako predseda zdravotného výboru, aby minister - predseda Ústrednej komisie ľudovej kontroly a štatistiky s. Majling na budúcom plenárnom zasadnutí Národného zhromaždenia podal správu o tom, aké má skúsenosti z previerky kvality chleba a pečiva v jednotlivých okresoch. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji s. poslanci dr. Kyselému. Nyní promluví poslanec Jiránek.

Posl. Jiránek: Vážené Národní shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Místopředseda vlády s. Černík a ministr financí s. Dvořák i někteří diskutéři hovořili právě o službách. Předsednictvo NS na své poslední schůzi se též zabývalo zprávou Ústřední komise lidové kontroly a statistiky o dodržování cen prací a služeb poskytovaných obyvatelstvu organizacemi řízenými národními výbory a výrobními družstvy. Prověrku provedla ÚKLKS podle svého plánu hlavních úkolů na II. pololetí letošního roku, které schválilo předsednictvo NS.

Podle poznatků, které náš výbor má, byla celá akce dobře organizována za účasti širokého aktivu členů různých orgánů a odborníků, který byl do prověrky zapojen. Prací se zúčastnili též poslanci - členové výboru NS pro potravinářský a spotřební průmysl. Výsledky se shrnuly do zprávy, v níž se nezůstalo pouze u konstatování nedostatků, jak se totiž často v podobných případech stává, nýbrž rozebraly se příčiny a ukázaly se cesty k tomu, co je nutné v daných případech dělat.

Na prvém místě se zdůrazňují ekonomická opatření, na základě kterých se musí podstatně zvýšit účinnost cen, musí se nastolit taková cenová politika, která by vymezila podnikům volnost pro rozvoj služeb, vedoucí k maximálnímu uspokojování potřeb obyvatelstva jak co do kvality, tak i kulturnosti při zachování úměrných cen. Dosavadní cenová politika je neuspokojivá též z toho důvodu, že úroveň cen je převzata z let kolem roku 1950, kdy ekonomická základna byla značně rozdílná proti naší dnešní skutečnosti - nezapomeňme, že v tehdejší době byl u nás přídělový systém. Proto také jsou tak značné rozdíly v rentabilitě jednotlivých oborů služeb a prací a dnešní soustava není téměř ničím odůvodněna, ani společenskými náklady, ani vztahem nabídky a poptávky. Sám náš dnešní život si přímo vynucuje urychlení žádoucí úpravy, vezme-li se v úvahu, že orientační čísla plánu 1966 - 1970 počítají s pronikavým zvýšením prací a služeb pro obyvatelstvo.

Kromě cenových relací má velký vliv na úroveň služeb také způsob dosavadního řízení jak ze strany národních výborů, tak i výrobních družstev. Máme dnes vážné závady v evidenci, v kalkulacích, v samotných předpisech, neprovádí se účinná kontrola a v neposlední řadě je to i kvalifikace pracovníků národních výborů a podniků. Tyto skutečnosti pak vedou k tomu, že opravy a služby se neprovádějí kvalitně, zaměstnanci často pracují na "vlastní účet" -lidově je nám to všem známo jako melouchaření - nehospodaří se s materiálem a nezřídka dochází i k rozkrádání majetku. V diskusi, která se k této otázce rozvinula v předsednictvu NS, bylo poukázáno např. na dlouhé lhůty u fotografických závodů za vyvolání nebo zvětšení filmu, na nevhodně umístěné provozovny (holiče), na čistírny oděvů, kde mají vyvěšenu cedulku "neručíme za vyčištění", na to, že za provedené opravy se někde nepřijímá záruka (další oprava se potom musí znovu platit), na nesmírnou složitost ceníků, na dobu čekání, než se žádaný úkon provede (malíři, klempíři, pokrývači a další údržbáři), dále pak na nemožnost vlastní kontroly účtované opravy přímo zákazníkem, a tak bych mohl uvádět celou řadu dalších závad a nedostatků. Předsednictvo NS navrhlo výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje, aby celou složitou problematiku služeb a prací poskytovaných obyvatelstvu komplexně posoudil a přišel s iniciativním návrhem, co by mohly pro věc udělat orgány NS a celou akci zkoordinovat s prací ÚKLKS. Při této činnosti by výbor mohl dále rozvíjet svoji práci v rámci zásad o prohloubení činnosti NS právě tím, že by pouze nehodnotili předloženou zprávu, ale přímo by se aktivně podílel na konkrétním řešení celého komplexu problémů spojených v této důležité oblasti. Naše stálá komise pro místní hospodářství u výboru se ujme tohoto úkolu, vypracuje postup prací a předloží během měsíce ledna svůj návrh, který po projednání ve výborech bude přednesen v předsednictvu NS. Naším cílem v práci orgánu musí být snaha dovést projednávanou problematiku, ať je z kteréhokoli oboru, vždy do konce. To znamená, neukončit jednání výboru usnesením nebo závěrem, ale stále kontrolovat jeho splnění, vracet se znovu k danému problému, běžně informovat předsednictvo NS do té doby, až se náprava projeví přímo u nejnižších článků, tj. v našem případě u jednotlivých závodů na úseku služeb a prací pro obyvatelstvo.

Soudružky a soudruzi, při celé této akci, jak jsem již v úvodu řekl, spolupracovali s ÚKLKS též poslanci NS - členové našeho výboru. Mohu zde potvrdit, že tato forma spolupráce se plně osvědčila a náš výbor v ní bude i nadále pokračovat a dále ji ještě rozvíjet. Z tohoto hlediska jsme již také projednali pracovní plán na I. pololetí 1965 se zástupci příslušných odborů ÚKLKS, aby byla vzájemná koordinace spolupráce. Jsem rád, že mohu z tohoto místa oznámit plnou podporu ÚKLKS.

Nyní bych se ještě krátce zmínil o tom, jak se opatření, která se na základě zprávy předložené předsednictvu navrhují příslušným vedoucím orgánům, zajistí. Opatření navržená v usnesení ÚKLKS, které vám dnes bylo rozdáno, přijala jak Ústřední správa pro rozvoj místního hospodářství, tak i Ústřední svaz výrobních družstev a ministerstvo stavebnictví. Jmenované orgány rozpracovávají již nyní ve svých orgánech uložené úkoly a v těchto dnech předloží návrh na jejich realizaci. Předpokládám, že se již přistoupí se vší rozhodností k postupnému odstraňování všeho toho, o čem jsem se již zmínil a co brání zavedení pořádku jak v kvalitě, tak i v dodacích lhůtách a dodržování cen. ÚKLKS pak nezůstane stranou a bude orientovat celou svou soustavu orgánů lidové kontroly k důslednému provádění přijatých opatření v jednotlivých provozovnách služeb a prací pro obyvatelstvo.

Vzhledem k tomu, že celá tato problematika je i význačnou politickou otázkou, neboť se týká prakticky všech našich občanů, pokládám za správné, že se předsednictvo NS tímto problémem zabývalo. U nás již jednou musíme docílit toho, aby služby "skutečně sloužily" všem našim pracujícím.

Soudružky a soudruzi poslanci, proto doporučuji vám všem, abyste se plně zapojili do aktivní spolupráce, ve svých volebních obvodech k realizaci návrhů, uvedených v usnesení. Jistě, že za pomoci vás všech a všeho obyvatelstva se podaří řadu nedostatků, které ve službách máme, odstranit. Pak budeme mít takové služby, které skutečně budou odpovídat naší socialistické společnosti. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda NS Laštovička: Děkuji posl. Jiránkovi.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, do této chvíle promluvilo 31 poslanců a přihlášeno je ještě 10 řečníků. Podle schváleného rozvrhu ukončíme dnes jednání. Přerušuji proto schůzi do zítřka do 8 hodin.

(Schůze přerušena v 15 hod. 20 min)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP