Středa 24. března 1965

Při naší zákonodárné činnosti chceme vyvinout úsilí, aby zákony byly v budoucnu co nejstručnější, nejsrozumitelnější každému pracujícímu, aby byly široce a včas publikovány i popularizovány v tisku, rozhlase i televizi. Proto v plánu úkolů ústavně právního výboru a předsednictva NS je pamatováno na projednávání obecných problémů tvorby právních předpisů s cílem dospět k větší stabilitě zákonů a tak k upevnění socialistické zákonnosti.

Úkoly vytyčené v plánu práce NS a publikované ve Zprávách pro poslance se provádějí. Pouze ve třech případech dochází k odložení na duben pro zpoždění podkladových materiálů.

V oblasti zákonodárné činnosti jsme projednali v tomto období návrhy zákonů, které jsou dnes předkládány plénu NS ke schválení. Výborům NS připadá v nastávajícím období projednat právní aspekty vyplývající ze zdokonalené soustavy řízení a plánování. Jde o to, aby byly odstraněny právní zábrany pro plné uplatnění zdokonalené soustavy a vytvořeny příznivé podmínky pro užití ekonomických nástrojů při realizaci našich hospodářských plánů. Sděluji, že vláda ustavila komisi pro koordinaci hospodářsko-právních předpisů.

Všechny orgány NS rozvíjejí podle plánu kontrolní činnost. Výsledky a závěry jsou uveřejňovány průběžně ve Zprávách pro poslance NS, proto o nich nebudu dále hovořit.

Chci ještě informovat NS, že předsednictvo NS projednalo výhledový plán plenárních zasedání na r. 1965. Předpokládá se pět zasedání v letošním roce. Březnové s programem, který jste právě schválili, květnové k 20. výročí osvobození naší republiky Sovětskou armádou, které bude společné se zasedáním ÚV KSČ a ÚV NF a vlády ČSSR.

Třetí bude zasedání červnové, v němž budou projednány některé významné zákonné předlohy a zprávy o plnění úkolů vyplývajících z dokumentu strany o prohloubení činnosti NS v duchu socialistické ústavy.

Další zasedání bude v září nebo v říjnu, kdy bude zejména projednána zevrubně zpráva o činnosti Slovenské národní rady, dále státní závěrečný účet, stabilizace pracovních sil na Ostravsku a některé zákonné předlohy. Konečně bude zasedání v prosinci, jehož hlavní náplní bude projednání a schválení plánu a rozpočtu na r. 1966.

Soudružky a soudruzi poslanci, na základě zkušeností z prvního pololetí činnosti nově zvoleného NS jsme došli k závěru, že intenzitu výborových schůzí a schůzí předsednictva NS je nutno uvést do souladu s praktickými možnostmi realizace závěrů. Proto jsme doporučili, aby schůze výborů NS se konaly jednou měsíčně, schůze předsednictva NS jednou za tři týdny. To umožní pečlivěji připravovat schůze a lépe zajišťovat realizaci závěrů.

Chtěl bych vyzdvihnout, že při náročné práci vlády jsou veškeré připomínky a náměty poslanců přednesené v orgánech NS zodpovídány jednotlivými soudruhy ministry, stejně jako učiněná doporučení jsou respektována a zodpovídána. Tento velmi kladný vztah vlády k činnosti orgánů NS přináší obecný prospěch a svědčí o tom, že vláda a její členové plní své úkoly v součinnosti a spolupráci s NS a jeho orgány, jak to vyžaduje čl. 70 ústavy. Sílící soudružská spolupráce mezi NS a vládou odpovídá politické jednotě našeho lidu.

V zahraničně politické činnosti předsednictvo NS schválilo telegram adresovaný Spolkovému sněmu NSR, ve kterém bylo tlumočeno stanovisko NS k promlčení nacistických a válečných zločinů. Předsednictvo NS přijalo též rezoluci adresovanou členským státům Ženevské konference a Meziparlamentní unii k vývoji situace ve Vietnamské demokratické republice v souvislosti s agresívními akcemi amerických ozbrojených sil. Obsah telegramu i rezoluce byl zveřejněn v denním tisku.

Představitelé NS se setkali se zahraničními představiteli - s dr. Marcellem Simonaccim, předsedou italsko-československé parlamentní skupiny, s vídeňským starostou Jonasem, s poslancem kolumbijského parlamentu dr. Gustavem Garanito.

V dubnu uvítáme návštěvu parlamentní delegace Sjednocené arabské republiky, kterou povede předseda jejího Národního shromáždění pan Anvar Sadad. Po návštěvě předsedy naší vlády v SAR to bude další významná událost na cestě upevňování přátelských vztahů mezi oběma našimi státy.

Dovolte nyní, abych stručně informoval NS o návštěvě naší parlamentní delegace v Bulharské lidové republice, která byla vykonána ve dnech 11. - 20. března 1965. Cílem návštěvy bylo seznámení se s prací Lidové sněmovny, jejích výborů a poslanců, seznámení se s prací celé soustavy zastupitelských orgánů v Bulharské lidové republice i s některými problémy rozvoje bulharské společnosti.

Naše delegace byla přijata předsedou prezidia Bulharského lidového shromáždění s. Jiřím Trajkovem, předsedou byra Lidového shromáždění soudruhem Ferdinandem Kozowskim, za účasti členů byra, předsedů stálých komisí a některých členů presidia Lidového shromáždění. Dále byla přijata ministrem zemědělství soudruhem Marinem Vačkovem a konečně na závěr I. tajemníkem Bulharské komunistické strany a předsedou vlády Bulharské lidové republiky soudruhem Todorem Živkovem. Delegace navštívila též předsedu městského sovětu Sofie soudruha Jiřího Petkova.

Delegace navštívila celkem osm krajů, šest průmyslových závodů a elektráren, dvě jednotná zemědělská družstva, vystoupila na šesti shromážděních a zúčastnila se dvou besed na krajských národních výborech.

Přijetí naší delegace, ať nejvyššími představiteli strany a státu či funkcionáři v krajích, místech, pracujícími na závodech a jednotných zemědělských družstev, bylo neobyčejně srdečné a otevřené a každé naše setkání s pracujícími se stalo manifestací československo-bulharské družby.

Mohli jsme konstatovat značný rozvoj bulharské společnosti a pronikavé změny v životě bulharského lidu, které jsou patrné na nových závodech, na výsledcích jednotných zemědělských družstvech, na vzhledu měst a vesnic, v nichž většinou jsou nové domy výstavné a dobře zařízené a na značné nové výstavbě ve všech krajích, kterými jsme prošli.

Bulharští pracující manifestovali hluboké bratrství k našemu lidu a k naší republice, opřené o četné přátelské svazky v minulosti, zesílené nyní společenstvím zájmů při socialistické výstavbě a plnou shodou názorů na základní problémy politického a hospodářského vývoje mezi vedoucími silami našich společností - našimi komunistickými stranami.

Seznali jsme, že současné bratrské Bulharsko má mnoho problémů podobných nebo i shodných s námi a že v nynější fázi vývoje obou našich zemí vzrůstá význam a užitečnost vzájemné výměny zkušeností. Získali jsme některé cenné poznatky užitečné i pro naši práci, pokud jde o činnost zastupitelských sborů, zejména při plodné besedě na Krajském národním výboru ve Varně a v Ruse. Podrobné informace podá naše delegace předsednictvu a výborům NS.

Chtěl bych ještě z tribuny NS znovu poděkovat bulharským přátelům za všechna slova lásky a uznání našemu lidu a naší republice, která jsme nesčetněkrát slyšeli za naší cesty. Heslo, které nás provázelo od začátku až do konce, nejčastěji aklamované bulharskými pracujícími bylo "Ať žije a sílí nerozborná družba bulharského a československého lidu!"

Navrhuji, aby zprávu o činnosti předsednictva a výboru NS za dobu od schůze NS dne 9. - 11. prosince 1964 vzalo NS se souhlasem na vědomí.

Táži se, zda někdo z poslanců nebo poslankyň má nějaké připomínky nebo dotazy ke zprávě předsednictva. (Nikdo se nehlásil.) Nikdo. Kdo tedy souhlasí s návrhem, aby Národní shromáždění vzalo na vědomí zprávu předsednictva, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím Národní shromáždění vzalo zprávu předsednictva Národního shromáždění se souhlasem na vědomí.

Dalším bodem pořadu je

3. Zpráva o činnosti vlády

Prosím místopředsedu vlády s. inž. Šimůnka o přednesení zprávy.

Místopředseda vlády s. inž. O. Šimůnek: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci! Vláda mě pověřila, abych jejím jménem podal Národnímu shromáždění zprávu o činnosti a o plnění programového prohlášení, se kterým Národní shromáždění vyslovilo souhlas na své ustavující schůzi v červnu r. 1964.

Soudružky a soudruzi, dovolte především, abych se zabýval výsledky hospodářské činnosti v roce 1964. Vláda je hodnotí jako významný pokrok v plnění základních úkolů stanovených loňským lednovým zasedáním ústředního výboru KSČ. Byl obnoven růst společenské výroby. Lepší využití vnitřních zdrojů umožnilo lépe uspokojit potřeby národního hospodářství, zlepšilo zásobování vnitřního trhu. Zahraniční obchod dosáhl lepších výsledků než s jakými počítal plán. Soustředění sil a prostředků přineslo zlepšení ve výstavbě a v dokončování rozhodujících rozvojových investic. Kladně nutno hodnotit i zvýšení produktivity práce a snížení vlastních nákladů, i když výsledky na tomto úseku dosud nelze považovat za žádoucí zásadní změnu ve vývoji kvalitativních stránek rozvoje našeho národního hospodářství.

Plán průmyslové výroby byl v loňském roce splněn na 101,9 % a proti roku 1963 byl zajištěn růst o 4,1 %. Rychlejším tempem rostla výroba v surovinových odvětvích, což přispělo ke zvýšení plynulosti zásobování národního hospodářství surovinami, zejména kovy, palivy a elektrickou energií.

Růst průmyslové výroby, což je velmi důležité, pokračuje i v roce 1965. Plán průmyslové výroby byl za prvé dva měsíce letošního roku splněn na 101,5 % a její objem byl o 5,9 % vyšší než ve stejném období loňského roku.

Příznivá je situace také v zásobování národního hospodářství palivy. Naši horníci dokázali po celý loňský rok překračovat plán těžby a úpravy uhlí; celková těžba v roce 1964 - 102,8 mil. tun uhlí - je dosud největší, jaké kdy bylo u nás v Československu dosaženo. Příznivý vývoj těžby pokračuje i v letošním roce.

Ve svém prohlášení loňského roku si dala vláda za cíl nejen rozšiřovat těžbu uhlí, ale také racionálněji využívat paliv a snižovat jejich měrnou spotřebu. Je možno konstatovat, že se již projevily první výsledky prováděných opatření. V elektrárnách byla v loňském roce snížena měrná spotřeba paliva o 4 % proti roku 1963; ve výrobě surového železa ve vysokých pecích byla snížena spotřeba koksu o 36 kg/t proti plánu.

Díky příznivému plnění plánu, snižování spotřeby uhlí, jakož i díky vcelku mírnější zimě zvýšily se zásoby uhlí jak u spotřebitelů, tak na odbytových skládkách. V letošním roce bude možné vytvořit zvýšené rezervy paliv u železnice, cukrovarů i jiných spotřebitelů.

Je možno dále konstatovat, že také zásobování elektřinou se v minulém roce zlepšilo a od dubna již bylo zajišťováno plynule bez omezování. Při překročení plánu se zvýšila spotřeba velkoodběratelů o 9,4 % a maloodběratelů o 11 %. Zlepšil se také provoz celé soustavy zejména tím, že byl stabilizován výkon turbosoustrojí 100 a 110 MW v elektrárnách Tisová II a Tušimice. Klesla také poruchovost u parních a vodních elektráren. Zlepšily se hydrologické poměry, které dovolovaly při plném respektování plánovaných režimů na vodních kaskádách podstatně zvýšit výrobu na vodních elektrárnách. Bylo rovněž účelně využito mezinárodní energetické spolupráce.

Podstatné zlepšení v zásobování národního hospodářství palivy a energií nesmí však nikterak vést k tomu, aby byla oslabována pozornost k intenzívnějšímu využívání paliv a energie. Naopak je nutno po loňských zkušenostech zintenzívnit úsilí o nahrazování tuhých paliv topnými oleji, kterých třeba letos podstatně více využívat v dopravě, v chemickém průmyslu, v hutích a ve stavebnictví.

Aby byla udržena příznivě energetická bilance i v letošním zimním období, bude třeba zajistit včasné uvedení do provozu elektráren Ledvice a Vojany. Tento závažný úkol vláda soustavně sleduje a vede všechny zúčastněné resorty a organizace k překonávání důsledků některých průtahů, které ve výstavbě nastaly.

Vláda rovněž soustavně sleduje výstavbu první jaderné elektrárny v Bohunicích s cílem dokončit výstavbu jak bylo dohodnuto v Moskvě v roce 1968. Pro zvládnutí této obtížné a náročné stavby jsou vytvářeny potřebné předpoklady.

Dále se také značně zlepšilo zásobování národního hospodářství kovy. Pracující v hutnictví vyrobili nad stanovený plán přes 90 000 tun železa, přes 250 000 tun oceli, na 240 000 tun válcovaného materiálu a přes 30 000 tun trubek. Dosáhli podstatného zlepšení také při plnění sortimentu. V loňském roce zůstalo nevyřízeno pouze kolem 1 % převzatých poukázek, což je nejnižší množství za poslední léta. Úkoly vývozu byly nejen překročeny, ale bylo dosaženo i zlepšení kvality a reklamace poklesly o 1/3 proti roku 1963. Významných úspěchů bylo dosaženo v intenzifikaci výrobních pochodů a přistupuje se k výrobě dalších progresivních materiálů; např. od letošního roku budou hutě dodávat kompletní řady hospodárných I-profilů do 160 mm a U-profilů do 180 mm a současně budou postupně zaváděny do výroby hospodárné I-profily s paralelními přírubami a široko- přírubové H-nosníky.

K dosažení těchto výsledků přispělo, že v řadě hutních podniků již v loňském roce přešli na hodnocení práce na základě kvalitativních ukazatelů. Hmotná zainteresovanost pracujících byla podnícena tím, že čerpání mzdových fondů bylo vázáno na plnění sortimentu a nikoliv hrubé výroby; odměňování bylo prováděno též podle jakosti sortimentu vyráběného materiálu. Je ovšem třeba, aby vzestup kvality práce v metalurgii soustavně a cílevědomě pokračoval v letošním i dalších letech.

V uplynulém roce došlo konečně také k obratu v investiční výstavbě v hutích; po 4 letech se poprvé tento plán podařilo splnit a překročit ve všech ukazatelích. Na naší největší stavbě - Východoslovenských železárnách v Košicích - byly překročeny úkoly ve stavebních pracích i v dodávkách a montáži technologického zařízení. Celkový objem 1,5 mld. Kčs, který byl v loňském roce v Košicích realizován, je zatím největší, jaký byl dosud v našich podmínkách ba v jednom místě a v jednom roce proveden.

Ve Východoslovenských železárnách jsou tak vytvořeny předpoklady, aby hlavní agregáty tvořící ve svém souhrnu uzavřený hutní cyklus byly uváděny postupně v technologické návaznosti do provozu v období od 1. 5. 1965 do 1. 7. 1967.

*

V těžkém strojírenství došlo v roce 1964 k určitému zlepšení dodavatelské kázně v tuzemské investiční výstavbě, kde celoroční plán dodávek byl splněn na 100,3 %. Rovněž dodávky pro vývoz ministerstvo těžkého strojírenství překročilo. Nastalo též částečné zlepšení v jakosti výroby a ztráty ze zmetků byly sníženy na 1,50 % z nákladů na hrubou výrobu, zatímco v roce 1963 činily 1,65 %. Je možno dále říci, že poklesly i náklady na reklamace.

Obdobně ve všeobecném strojírenství došlo k překročení dodávek pro investice, tržní fondy a zahraniční obchod. Podařilo se výrazněji zhospodárnit výrobní proces. Spotřeba materiálu na 1000 Kčs hrubé výroby, která v roce 1961 činila 470 Kčs, poklesla na 436 Kčs, a to nejen v důsledku strukturálních změn, nýbrž i materiálových úspor.

V uplynulých dvou letech se podařilo podstatně zvýšit výrobu náhradních dílů. V těžkém strojírenství např. byly v roce 1962 dodány náhradní díly v hodnotě 600 mil. Kčs, v roce 1964 však již téměř 1 miliardy 200 mil. Kčs. Ve všeobecném strojírenství vzrostla např. výroba náhradních dílů u nákladních vozidel z 354 mil. Kčs v roce 1960 na 618 mil. Kčs v roce 1964; podobně u traktorů ze 182 mil. Kčs na 310 mil. Kčs. Přírůstek výroby náhradních dílů pokračuje i v roce 1965.

Přesto však nutno konstatovat, že není dosud plně uspokojována potřeba náhradních dílů ani pro tuzemskou spotřebu, ani pro vývoz. Vláda bude dalšímu zvyšování výroby náhradních dílů věnovat nadále svou plnou pozornost.

V některých oborech strojírenství zůstává ještě vážný úkol vyřešit problém stabilních výrobních programů.

Pokud jde o mezinárodní dělbu práce ve strojírenství, byly zatím dosaženy sice dílčí, přesto však významné výsledky, které povedou k ekonomicky významné koncentraci některých výrob u nás, zejména u dodávek pro SSSR. Týká se to především chemického zařízení, kde budou čs. závody dodávat opakovaně vyráběná technologická zařízení na výrobu hnojiv, umělých hmot a různých chemických výrobků, dále v potravinářském zařízení, kde jde o mlékárenské a pivovarnické provozní komplety, a o gumárenská zařízení.

Úspěšnou dohodou je sjednání dodávek tramvají do NDR a SSSR, což nám umožní specializovat dosavadní výrobní základnu na užší sortiment. Stoupne značně sériovost výroby elektrických lokomotiv, dieselových motorů, plnicích turbodmychadel a průmyslových armatur.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP