Středa 24. března 1965

Uplatnění specializace výroby mimo ČSSR se projevuje v růstu dovozu osobních vagónů, dřevařských strojů, strojů pro míchací techniku ve stavebnictví, statických silničních válců, vrtných souprav, elektrických pecí obloukových aj., které byly dříve ve výrobním programu ministerstva těžkého strojírenství. Podle dohod z konzultací ukazují se budoucí možnosti dovozů transformátorů distribučních a silových, což nám pomůže řešit obtíže naší výrobní základny.

Otázkami další specializace strojírenské výroby v rámci prací v RVHP se budou nadále zabývat jak obě strojírenská ministerstva, tak československé části zřízených mezivládních komisí pro hospodářskou spolupráci i Vládní výbor pro hospodářskou a vědeckotechnickou spolupráci a dále potom také čs. delegace ve všech příslušných orgánech RVHP.

Pokud jde o chemický průmysl rozvíjel se v loňském roce rychleji než celková průmyslová výroba. Přírůstek chemické výroby činil 7,6 % proti roku 1963. Obtíže se však projevovaly v zajišťování výroby na některých nových kapacitách, i v důsledku některých havárií, jako v Chemických závodech v Záluží, v Urxových závodech a v Chemických závodech v Novákách.

V letošním roce je plánováno uvést do provozu 56 jmenovitě schvalovaných kapacit (např. výroba močoviny, čpavku, louhu sodného, přípravků na ochranu rostlin, superfosfátů, polyetylénu, fenolu a acetonu) bude třeba investiční výstavbu v chemickém průmyslu zajišťovat mnohem důsledněji.

Vláda je si plně vědoma velké úlohy chemického průmyslu v budoucím hospodářském rozvoji. Spoléhá na iniciativu pracujících v chemickém průmyslu a bude důsledně dbát toho, aby všechna hospodářská odvětví kvalitně a včas plnila své povinnosti vůči chemii.

Usnesením XII. sjezdu i vládní prohlášení zdůrazňují nutnost rozvíjet průmyslové odvětví zpracovávající domácí suroviny, tedy též sklářskou a keramickou výrobu. V letošním roce bude dokončena rekonstrukce některých závodů na užitkové sklo (ve Zlatně, Katarinské huti a Josefodole), a uvede se do provozu nový závod na výrobu bižutérie v Jablonci n. N. Ve výstavbě jsou ještě další závody. Bude však třeba zajistit, aby stanovené investiční plány ve sklářství a keramice byly plněny lépe, než tomu bylo v loňském roce.

Také využití dřevní hmoty pokročilo. V loňském roce byly uvedeny do provozu linky na dřevotřískové desky v Hodoníně, Lipt. Hrádku a Zarnovici. V letošním roce zahájí zkušební provoz linky ve Volarech, Krasnu a Suchdole nad Lužnicí. Rovněž v letošním roce bude dokončena výstavba linek na pazdeřové desky v Humpolci a Sladkovičově, takže v I. čtvrtletí 1966 se plánuje zahájení provozu.

Spotřební průmysl jako celek plánované úkoly loňského roku překročil. Byly zvýšeny dodávky kožené obuvi, konfekce, šitého prádla a pleteného ošacení na vnitřní trh. Současně spotřební průmysl ve spolupráci s obchodem provádí opatření ke zvýšení výroby nedostatkových druhů zboží. Podařilo se uspokojit požadavky na některé druhy ložních tkanin, dále pletené prádlo z umělého hedvábí, flanel, smyčkové ručníky, bavlněné pracovní oděvy a jiné. Opatření k lepšímu uspokojení poptávky u některých dalších druhů zboží pokračují i nadále.

V potravinářském průmyslu umožnila příznivá situace v nákupu živočišných výrobků spolu s dobrým přísunem surovin z dovozu podstatné zlepšení zásobování trhu potravinářským zbožím. Byla zlepšena kvalita některých výrobků, byl upraven sortiment a receptury chleba. V těchto opatřeních se bude pokračovat i letos podle možností daných vývojem v zemědělské výrobě.

Vláda si je vědoma toho, že některé problémy v potravinářském průmyslu nebylo dosud možno dořešit. Loňského roku se například plně nepodařilo pokrýt např. spotřebu piva v období letních měsíců, ačkoliv dodávky piva se zvýšily o více než 1,3 mil. hektolitrů; rovněž letos přes zvýšení výroby o dalších 700 tis. hektolitrů bude krytí letní poptávky vyžadovat mimořádné úsilí a zvýšenou operativnost. Jde také o to, aby u výrobků některých oborů, např. mlékárenského, rybného atd., se rychleji než dosud zlepšovala kvalita a aby byl zlepšován rozvoz některých potravin především při zásobování venkovských míst.

Významnou pozornost v souladu s usnesením XII. sjezdu KSČ věnovala vláda rozvoji zemědělství. Šlo především o to, nastoupit důsledně cestu intenzifikace, a to především chemizací, melioracemi, zvýšením účinnosti investic a rozšiřováním služeb. Přestože jde o dlouhodobější úkoly, bylo již v průběhu minulého roku dosaženo určitých výsledků, a to zejména v živočišné výrobě. Zatímco celková hrubá zemědělská produkce v r. 1964 stoupla proti roku 1963 o 0,6 %, v živočišné výrobě stoupla produkce o 5,7 % a dokonce i plánovaný objem byl překročen o 0,5 %. Nákup masa byl splněn na 104 %, nákup vajec na 108,6 % a mléka na 98,6 %, přičemž je důležité, že se průměrná dojivost krav proti roku 1963 zvýšila o 155 litrů. Důležité ovšem je, že tento příznivý vývoj pokračuje i v letošním roce. Časový plán nákupu je u masa k 20. březnu plněn na 117,1 %, mléka na 106 % a vajec na 104,8 %. Na tomto úspěšném plnění v letošním roce, které představuje navíc asi 31 tis. tun masa, asi 30 mil. litrů mléka a přes 19 mil. kusů vajec ve srovnání s plánem (a zároveň i značný přírůstek ve srovnání se stejným obdobím minulého roku) - se podílely prakticky všechny kraje. Těchto výsledků je dosahováno především zvyšováním užitkovosti hospodářských zvířat, což svědčí o tom, že jde o zdravý vývoj zvyšování produkce a nákupu. K zajištění odběru zvýšené živočišné produkce, především masa, činila vláda některá opatření k regulaci zásob, aby bylo možno podle zpracovatelských a skladovacích kapacit v maximální míře uspokojivě řešit nabídku zemědělských závodů.

Nepříznivé byly v loňském roce výsledky v rostlinné výrobě, a to přes dobré předpoklady, které byly vytvořeny v průběhu loňských jarních prací. Jednou z hlavních příčin bylo sucho v hlavním vegetačním období, které postihlo více než polovinu okresů. Plánovaná rostlinná výroba byla splněna pouze na necelých 89 %. Ve srovnání s rokem 1963 byla nižší o 4,4 %. Hektarové výnosy u všech hlavních zemědělských plodin, s výjimkou brambor, nedosáhly plánované výše.

V loňském roce byla již uskutečněna některá opatření k intenzifikaci rostlinné výroby, která přispěla k zmírnění dopadu sucha na celou zemědělskou výrobu. Tak v roce 1964 se zvýšila celková plocha pod závlahou na více než 83 000 ha. Přesto bude však nutno v roce 1965 toto úsilí ještě zvýšit. Vláda proto již učinila některá opatření pokud jde o dodávky souprav pro zavlažování a náhradních dílů a také na úseku pracovních sil a zvýšení jejich kvalifikace. V letošním roce bude nutno také důsledně uskutečňovat budování malých vodních nádrží.

V popředí našeho zájmu musí zůstat péče o ochranu půdního fondu. Přes všechna provedená opatření se i v r. 1964 snížila výměra zemědělské půdy o dalších 24 800 ha. Vláda bude soustavně kontrolovat již přijatá opatření a hodlá zvýšit jejich účinnost provedením dalších ekonomických zásahů k hospodárnému zacházení s půdou.

Vláda stanovila pro rok 1964 dodávky průmyslových hnojiv v čistých živinách ve výši 112 kg na 1 ha zemědělské půdy. Přestože došlo v loňském roce k výpadku ve výrobě dusíkatých hnojiv v závodě Duslo Šaľa, podařilo se zajistit zejména zvýšeným dovozem dodávky ve výši 107 kg čistých živin na každý hektar zemědělské půdy, což představuje proti roku 1963 zvýšení o více než 20 kg na 1 ha. Byla také zvýšena i chemická ochrana rostlin a sníženy tak ztráty. V letošním roce bude vláda nadále věnovat pozornost chemizaci zemědělství a zejména bude sledovat stav budování chemických závodů Duslo v Šaľe, aby bylo zabráněno nedostatkům ve výrobě dusíkatých hnojiv.

Pro zlepšení mechanizace polních prací byly zemědělským závodům v roce 1964 dodány další výkonné mechanismy, a to více než 16 000 traktorů, přes 2800 obilních kombajnů, přes 1000 souprav na dělenou sklizeň cukrovky, přes 1300 nákladních automobilů a celá řada dalších strojů.

K zabezpečení plynulosti polních prací v letošním roce byla koncem února přijata vládou opatření k zajištění náhradních dílů a stanoveny závazné termíny pro plnou provozuschopnost zemědělských strojů pro jednotlivé etapy polních prací.

Na dobrých výsledcích v živočišné výrobě se bezesporu projevilo i úsilí o rozvoj krmivářského průmyslu. V roce 1964 bylo již vyrobeno téměř 1 810 000 tun krmných směsí a plán výroby krmných směsí byl splněn na 105,6 %. V rámci celkového značného dovozu krmiv bylo v minulém roce pro zlepšení správné skladby těchto směsí dovezeno 145 000 tun krmných pokrutin, přes 63 000 tun živočišných mouček a asi 20 000 tun některých dalších doplňkových krmiv. Upozorňujeme ovšem naše výrobce krmiv, že i pro ně plně platí požadavek kvality, který podle názoru zemědělců v četných případech není respektován.

K dobrým výsledkům přispěla i některá opatření na úseku hmotné zainteresovanosti. Tak byla vydávána krmiva na dodávky mléka diferencovaně s přihlédnutím k výsledkům v předcházejícím roce, upraveny ceny mléka, hovězího masa a užitkového skotu a zavedeny prémie při zvyšování tržní produkce mléka. Tato opatření i v letošním a příštích letech budou mít jistě další kladný vliv na rozvoj zemědělské výroby.

V roce 1964 se zlepšila rovněž situace v plnění plánu investic v zemědělství. Celkový objem investic byl splněn na 101 %, zatímco v roce 1963 byl splněn pouze na 95 %. Je ovšem třeba vidět, že tohoto plnění bylo dosaženo zejména u strojů a zařízení, zatímco stavební práce a generální opravy přes dosažené zlepšení zůstaly pod plánem. Bude proto třeba v roce 1965 vyvinout úsilí především k zajištění stavebních kapacit a odstranění nedostatků v zásobování investiční výstavby, též pokud jde o množství i kvalitu cihel, drenážních trubek atd.

Stále vážným problémem je nábor mladých lidi do zemědělství, který zůstal i v minulém roce značně pod plánem. Také nábor pracovníků do STS k zajištění zvýšené pomoci JZD nebyl splněn. Jako hlavní úkol k zajištění dostatku pracovních sil v zemědělství vidí vláda zajišťování rychlejšího postupu v mechanizaci zemědělských prací a bytové výstavby na vesnici. V roce 1965 vstupují též v platnost nové formy bytové výstavby, které zvýhodněnými podmínkami jistě napomohou získávání pracovníků do zemědělství a jejich stabilizaci.

Úspěšné plnění úkolů ve výrobě a nákupu živočišných výrobků je především zásluhou dobré ošetřovatelské a organizační práce. V nastávajícím období bude nutno zesílit úsilí všech pracovníků i na úseku rostlinné výroby, a to tím spíše, že bude třeba překonávat hned od počátku nepříznivé důsledky dlouhotrvající zimy.

Vážné úkoly čekají též pracovníky v lesním hospodářství. Koncem listopadu vznikla v lesích rozsáhlá větrná kalamita, jejíž rozsah spolu se zbytkem starých kalamit činí 4 700 000 plm dřevní hmoty. Vláda již přijala řadu opatření k zajištění předpokladů pro zpracování kalamity, a to jak hmotných a finančních, tak i na úseku pracovních sil a dopravy. Vláda očekává, že pracující v lesním hospodářství učiní za pomoci ostatních úseků národního hospodářství a národních výborů vše, aby kalamita byla zpracována do konce června letošního roku a zajištěna přitom maximální hospodárnost.

Soudruzi, je možno dále konstatovat, že hospodářský rozvoj v minulém roce se mohl opírat i o zlepšenou práci dopravy. Po delším období neplnění byl překročen plánovaný objem veřejné dopravy. Příznivým jevem bylo, že došlo k předzásobení průmyslových podniků pro zimní období důležitými surovinami a materiály a obyvatelstva palivem.

Značně překročila své úkoly veřejná silniční doprava a spolu s vodní dopravou vyrovnala schodek železniční dopravy. Zvlášť vydatně se tato pomoc projevila při dopravě uhlí z mosteckého a sokolovského revíru.

Technická základna dopravy a její modernizace rostla rychlejším tempem než tomu bylo dosud. Vysoko byly překračovány úkoly na stavbě trati o širokém rozchodu na východním Slovensku. Bylo dodáno téměř 4 tisíce nákladních vozů, 65 elektrických lokomotiv, 190 kusů motorových lokomotiv a 118 motorových jednotek a vozů.

Ne zcela uspokojivě však bylo plněno vládní usnesení o dalším rozvoji technické a opravárenské základny užitkových vozidel v silniční dopravě a pomalu je plněno též vládní usnesení o koncepci dlouhodobého rozvoje silniční sítě a místních komunikací.

Zlepšena byla také situace lodní dopravy, a to jak dodávkou nových lodí, tak i mechanizačních prostředků pro překládkové práce.

V souvislosti s oslavami 20. výročí osvobození a konáním III. celostátní spartakiády je rozvíjena mezi pracovníky dopravy socialistická soutěž ke zlepšení kultury cestování. Taková soutěž je nesporně velmi žádoucí, neboť úroveň cestování je stále předmětem velmi časté kritiky cestující veřejnosti, i když ministerstvo dopravy učinilo již celou řadu opatření ke zlepšení stavu, zejména pokud jde o čistotu nádraží, osobních vozů a zlepšení vlakových přípojů.

Pro příští období je třeba, aby doprava věnovala úsilí především plnění ukazatelů kvalitativních, plně využila moderní techniky, kterou je vybavována a podstatně zvýšila zejména rychlost přepravy. V tyto závěry také vyznívají společná opatření ministerstva dopravy a ústředního výboru Odborového svazu zaměstnanců dopravy a spojů k zajištění úkolů státního plánu rozvoje dopravy na rok 1965.

*

Také v oblasti spojů bylo docíleno dalšího rozvoje. Počet telefonních stanic vzrostl v r. 1964 téměř na 1 400 000; plánované úkoly byly vesměs překročeny, přesto však zájem občanů o telefon není zdaleka uspokojen. Podstatně stoupla automatizace místního a meziměstského telefonního provozu, byly rozšířeny kapacity meziměstské sítě včetně mezinárodní.

Pracovníci spojů usilují i o zhospodárnění společenské práce poskytováním dalších služeb obyvatelstvu, jaké například představuje společné inkaso opakujících se plateb.

Jedním z klíčových úseků rozvoje národního hospodářství, na který orientovala pozornost vláda ve svém prohlášení, je nesporně investiční výstavba.

K dosažení cílů, stanovených na úseku investiční výstavby, byla provedena v průběhu roku 1964 řada opatření, a to jak v oblasti přímého řízení, tak v oblasti hmotné zainteresovanosti.

Bylo posíleno centrální řízení realizace jmenovitých staveb Státní komisí pro investiční výstavbu a dodavatelskými a investorskými ministerstvy. Zdokonalení celého systému řízení a kontroly na všech stupních řízení bylo dosaženo souběžně s jeho zjednodušením. Posílena byla kontrola zejména přednostně zabezpečovaných jmenovitých staveb.

Současně s technickoorganizačními opatřeními byla posílena hmotná zainteresovanost pracovníků na nejdůležitějších, přednostně zajišťovaných stavbách. To se týká především stavebnictví. Byl dále zvýšen podíl akordní mzdy. V oblastech soustředěné investiční výstavby a na přednostně zabezpečovaných jmenovitých stavbách byly uplatněny preferenční příplatky.

I když povaha úkolů, stanovených vládním prohlášením pro oblast investiční výstavby, předpokládá jejich realizaci v delším časovém období, je možno konstatovat, že již v roce 1964 se projevila provedená opatření některými kladnými výsledky. Objem stavebních prací na přednostně zabezpečovaných jmenovitých stavbách byl splněn na 102,3 % při celkovém splnění plánu stavebních prací na 95,5 %.

Podstatně lepších výsledků bylo ve srovnání s minulými léty dosaženo v dokončování rozhodujících staveb. Zatímco v roce 1962 bylo na rozhodujících stavbách uvedeno do provozu pouze 71 % a v roce 1963 celkem 78,5 % plánovaných kapacit, bylo v roce 1964 uvedeno do provozu 96,6 % plánovaných kapacit.

Přesto je třeba konstatovat, že požadavek zvýšení efektivnosti investiční výstavby zůstává nadále velmi naléhavým úkolem. Mimořádnou péči je nutno věnovat zajištění vysoké kvality, bezporuchovosti provozu a dosažení projektovaných parametrů na nově budovaných stavbách. Pozornost musí být soustředěna na 363 přednostně zabezpečovaných staveb.

S ohledem na současnou rozestavěnost, stálý růst rozpočtových cen, stále dlouhou dobu výstavby a další nežádoucí jevy, byl zpřísněn režim výběru staveb, které mají být nově zahajovány. Vláda již v průběhu sestavování státního plánu na letošní rok omezila rozsah staveb, které byly uvažovány k zahájení v roce 1965.

Státní komisi pro investiční výstavbu je uloženo, aby ve spolupráci s ústředními investory a ostatními centrálními orgány všestranně posoudila každou novou jmenovitou stavbu před jejím zahájením a nepovolila zahájení té stavby, u níž nebudou splněny podmínky hospodárného provedení v optimální lhůtě. Zpřísněno bylo též posuzování žádostí o zvýšení rozpočtových cen staveb.

Při zabezpečování investičního programu technologickým zařízením bude brán náležitý zřetel na vzrůstající možnosti dovozu strojů a zařízení z ostatních socialistických zemí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP