Středa 24. března 1965

Zvýšenie starostlivosti o investičnú výstavbu v mestách úzko súvisí s predpokladaným presunom investícií z niektorých výrobných úsekov na úsek spoločenský, za ktorý sú zodpovedné národné výbory.

Pri prejednávaní prípravy 4. päťročného plánu vo výbore pre investičnú výstavbu poslanci jednoznačne podporili stanovisko Štátnej komisie pre investičnú výstavbu, aby sa ešte výraznejšie posilnil podiel spoločenských investícií, pretože v tom vidíme základ k odstráneniu disproporcií v sídliskovej a mestskej výstavbe.

V doterajšej praxi naše mestá vítali každú investíciu, ktorá sa ponúkala, dokonca bojovali o umiestnenie nových veľkých závodov na území mesta. Pôjde o to, aby sme i pri výstavbe miest prešli od extenzívneho rozvoja ku kvalitatívnym hľadiskám, aby sme zaistili komplexnosť nielen u obytných sídlisk, ale komplexnosť vyššiu, v celomestskom meradle, aby sme mestá budovali ako organické celky so správnymi proporciami nielen u bytovej výstavby a občianskej vybavenosti, ale i v proporciách a v súlade s možnosťami celomestskej energetiky, dopravy, vodného hospodárstva a pod.

Podmienkou pre takýto prístup k výstavbe miest zo strany národných výborov je získanie istoty, že dohodnuté proporcie nebudú narušované, teda pevný plán investičnej výstavby. Preto sme v investičnom výbore s určitými obavami vypočuli informáciu, že investície v pripravovanom päťročnom pláne budú pevné len na roky 1966 - 1967 a ďalšie roky sa budú ďalej upresňovať.

Súčasný stav vo výstavbe našich miest v značnej miere vyplynul z centrálneho a rezortného rozhodovania o investíciách bez dostatočného zladenia so skutočnými potrebami mesta, teda bez uplatnenia oblastných hľadísk.

O proporciách na území mesta nerozhodovali národné výbory, ale tieto proporcie vyplynuli zo súčtu investícií pripravovaných rezortne. Bude potrebné národné výbory veľkých miest vybaviť právomocou, aby mohli rozhodovať o investíciách komunálnej povahy, o proporciách v rámci investičných globálov, zverených národným výborom. Za dnešného stavu ústredného rozhodovania je ťažko presadzovať napr., aby sa v predstihu budovala vo väčšom rozsahu vybavenosť, aby sa sústredili kapacity v určitom roku na dobudovanie komplexnosti a prípadne v ďalších rokoch aby sa dali prostriedky na zvýšený rozsah bytovej výstavby a podobne podľa miestnych potrieb a podľa miestnych podmienok. Miestne podmienky si často vyžadujú odlišný prístup k niektorým otázkam. Napr. v Bratislave sme sa pokúsili riešiť záchranu historického jadra tým, že nebudeme rekonštruovať nákladne schátralé byty znovu na byty, ale že dané prostriedky použijeme na nové, lacnejšie byty a starý uvoľnený domový fond použijeme výhodne na iné prevádzky. Ide o presun z generálnych opráv na investície a o hmotné zainteresovanie stavebných organizácií na takejto výstavbe. Takéto riešenie je však spojené s veľkými ťažkosťami a prieťahmi a naráža na bariéru predpisov a smerníc. Vítame preto rozhodnutie vlády o zriadení komisie pre koordináciu právnych predpisov, ktorá má uvoľniť cestu k uplatneniu nových zásad riedenia v praxi.

Pri dnešnom rezortnom prisunovaní investícií sa nám napr. v Bratislave stáva, že v centre mesta, na Kamennom námestí, budú vybudované dve protiľahlé časti vyprojektovanej budovy, obchodný dom a hotel, zatiaľ čo stredná časť, blok služieb, pre nedostatok rezortných prostriedkov zostane ako preluka, a vrátime sa k výstavbe až vtedy, keď budú k dispozícii prostriedky iného rezortu. Je zaujímavé, že nie sú prostriedky na výstavbu celého komplexu v tak komerčne exponovanom mieste, ako je centrum Bratislavy, hoc pozemok je tu poskytovaný zadarmo. Stojí za zmienku uviesť paradox, že v centre mesta sa poskytujú pozemky zadarmo, zatiaľ čo na okraji, na periférii, podľa uznesenia o ochrane pôdy stojí 1 ha milión korún. Mohol by som uviesť cely rad ďalších rozporov medzi rezortným a mestským pohľadom na investície. Budujú sa napr. veľké chemické závody v Bratislave, ale nie sú zabezpečené prostriedky na dopravu do týchto závodov. Podniky sa necítia zodpovedné za spoluinvestorstvo výstavby jasiel, školiek, sociálnych zariadení a pod. Zriaďujú sa rezortné inštitúcie, riaditeľstvá, ale nie sú zabezpečené administratívne budovy pre tieto investície. Stavajú sa rezortné investície s vyvolanou asanáciou , ako napr. stavebná fakulta, ale nie sú zabezpečené vyvolané investície na náhradné byty a investície za zrušené prevádzky. Za takejto situácie rastú jednostranne požiadavky na národný výbor, vznikajú disproporcie, ktoré ohrozujú kvalitu obytného prostredia.

V rámci uvedeného prieskumu práce národného výboru budeme musieť riešiť správnu väzbu medzi ústredným plánovaním a miestnym - oblastným, ktoré v podmienkach miest nadobúda mimoriadny význam. Bude treba urýchliť pripravované oblastné oddelenia pri plánovacích komisiách, hlavne u veľkých miest, aby sme už teraz, pri rozpracovaní päťročného plánu, mohli položiť základ pre zdravý rozvoj našich miest.

Předseda NS Laštovička: Děkuji posl. Hladkému. Hovoří posl. Černý Josef.

Posl. Josef Černý: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Ve zprávě o plnění programového prohlášení vlády věnoval náměstek předsedy vlády s. inž. Šimůnek kromě jiného také značnou pozornost dalšímu zlepšování služeb obyvatelstvu. Ve svém vystoupení se zaměřím na tu část služeb, které poskytují podniky místního hospodářství a podniky výrobních družstev. Z řad obyvatelstva slýcháme velmi často kritické připomínky a stížnosti se tykají zpravidla tří základních nedostatků. Je to v prvé řadě nedostatečná kvalita provedené práce, dále příliš dlouhé termíny oprav a prací a v některých případech neúměrné a nesolidně stanovené ceny. V mnoha případech jsou tyto připomínky zcela oprávněné, a my všichni jsme měli možnost poznat ve svých volebních obvodech tyto stížnosti v praxi. Chtěl bych však ukázat několik příkladů, kde se plně osvědčily některé experimentálně zaváděné zásady nové soustavy řízení a plánování národního hospodářství.

Hlavním cílem experimentálního ověřování bylo vyzkoušení zásad nové soustavy v odlišných podmínkách podniků místního hospodářství a také vyzkoušení metodiky a dopadu v nejrůznějších oblastech řízení a ekonomiky. Zkušenosti získané v II. pololetí minulého roku v několika podnicích jsou dobré a poznatků bylo již použito při zavádění experimentu v dalších 38 podnicích na úseku místního hospodářství po 1. lednu t. r.

Výsledky dosažené experimentujícími podniky ve II. pololetí minulého roku dokazují, že zásady zaváděné a ověřované nové soustavy řízení a plánování národního hospodářství jsou správné. Při správně zaměřené hmotné zainteresovanosti se dociluje dobrých hospodářských i kvalitativních výsledků. Současně dochází k zvyšování nároků na kvalitu vnitřního řízení podniků, a to naprostou většinou zaměstnanců podniků, což je dalším velmi cenným kladem této nové soustavy. Hlavním cílem, který sleduje nová soustava, je lepší zabezpečení potřeb společnosti. V podmínkách podniků místního hospodářství to znamená širší sortiment služeb a oprav a jejich zvýšenou kvalitu. Zkušenost ukazuje, že jsou více uspokojovány takové práce a opravy, které podniky dříve odmítaly provádět pro jejich nízkou produktivitu, případně pro jejich nízkou rentabilitu. Zlepšila se rovněž pohotovost a včasnost služeb.

Zkušenost dále ukázala, že bylo dosaženo ve všech experimentujících podnicích vyšších tržeb od obyvatelstva ve srovnání se skutečností stejného období roku 1963. Příznivých výsledků, překročení bilančního zisku bylo dosaženo jednak překročením výkonů v průměru na 110%, jednak úsporami na úplných vlastních nákladech.

Dalším kladem je skutečnost, že naprostá většina ztrátových oborů, případně provozoven, dosáhla v průběhu ověřování snížení ztrátovosti, nebo se tyto obory staly ziskovými.

Dále to ukazuje, že systém ukazatelů nové soustavy dostatečně zajišťuje plnění úkolů a že bude možné v budoucnu přikročit v některých případech i ke snížení počtu direktivních ukazatelů a nahradit je ukazateli informativními.

Jeden z podniků, ve kterém bylo započato s ověřováním zásad nové soustavy v II. pololetí minulého roku ve Středočeském kraji, byl podnik Komunální služby města Příbrami. Výsledky tohoto podniku jsou všestranně uspokojivé. Podnik plnil v II. pololetí minulého roku všechny ukazatele průměrně vysoko nad 100 %, jak proti plánu ve II. pololetí 1964, tak proti docílené skutečnosti ve II. pololetí 1963. Tak např. podnik poskytl obyvatelstvu proti původnímu předpokladu za 329 000 Kčs služeb navíc. Většina tržeb docílených navíc byla realizována v oborech, ve kterých dříve nebyly požadavky obyvatelstva uspokojovány pro nízkou produktivitu a rentabilitu požadovaných prací.

Zásluhou zavedení nové soustavy plánovitého řízení v podniku podařilo se snížit a do konce roku odstranit např. ztrátovost v potahové dopravě. Nejpronikavěji se projevily klady nového způsobu řízení v provozu prádelny a čistírny, kde bylo dík iniciativě zaměstnanců poskytnuto o plných 48 % služeb více proti stanovenému plánu. Četná opatření jako např. zavedení tzv. prodloužené směny, zlepšila ve srovnání s minulým obdobím hospodářský výsledek těchto oborů.

Kladně je nutno v tomto směru hodnotit i zvláštní zapojení některých pracovišť, která až dosud byla jednak ztrátová, jednak z hlediska organizace a kontroly těžko řiditelná a kontrolovatelná. Jde o malá, detašovaná pracoviště s jedním nebo s dvěma pracovníky. Nová forma umožňuje dobře řídit tato malá pracoviště a řeší i problém kontrolovatelnosti jejich tržeb. Tento způsob bude potřeba v budoucnu dále rozvíjet. Je pozoruhodné, že po zavedení tohoto zvláštního zapojení došlo na všech těchto pracovištích uvedeného podniku k odstranění ztrátovosti. Zde je vidět, že i za daných okolností lze podstatně změnit úroveň a kvalitu poskytovaných služeb. Nyní půjde o to, aby Ústřední správa pro rozvoj místního hospodářství dokázala plně využit všech nově získaných poznatků a v rámci zavádění celé nové soustavy do všech svých podniků promítla tyto nové zkušenosti. Jsem přesvědčen, že potom nastane rychlý obrat v kvalitě, v rychlosti, v provádění a v kulturnosti poskytovaných služeb.

Je zde však ještě jeden problém, který je bolavou skutečností celého našeho národního hospodářství delší dobu a který nemůže a ani není schopna vyřešit sama Ústřední správa pro rozvoj místního hospodářství, ani Ústřední svaz výrobních družstev. Je to materiálně technické zásobování těchto podniků, a z toho nejbolavější jsou zejména dodávky náhradních dílů pro opravy zařízení a předmětů dlouhodobé potřeby v našich domácnostech, v zemědělství i v průmyslu.

Náměstek předsedy vlády s. inž. Šimůnek řekl ve svém referátu, že vláda bude i nadále věnovat pozornost výrobě náhradních dílů. Jistě i zde nové formy řízení a plánování pomohou k postupnému vyrovnání této disproporce, avšak pokládám v současné době tento problém za tak důležitý vzhledem k tomu, že zasahuje do všech odvětví našeho národního hospodářství, že by se jím měla komplexně zabývat vláda republiky, aby vytvořením ekonomicko-organizačních podmínek mohla se nová soustava řízení a plánování plně a rychle rozvíjet.

Soudružky a soudruzi poslanci! Nás, představitele vůle našeho lidu, čeká ještě v tomto roce další veliký úkol, a to, abychom ve svých volebních obvodech vyvinuli co největší úsilí k mobilizaci všeho našeho lidu za splnění a za překročení plánovaných úkolů v letošním roce.

Příležitostí v roce 20. výročí osvobození republiky budeme mít více než dost. Dobré plnění úkolů v roce 1965 stává se totiž nezbytným předpokladem k dobrému nástupu pro plnění náročných úkolů čtvrtého pětiletého plánu, který bude znamenat další rozvoj naší socialistické ekonomiky.

Domnívám se, že náš pracující lid je schopen zvládnout i sebenáročnější úkoly, zejména dokážeme-li se opřít o jeho bohaté zkušenosti, ale hlavně dokážeme-li tyto jeho dobré zkušenosti včas promítnout do nových forem řízení a plánování našeho národního hospodářství. (Potlesk.)

Předseda NS posl. Laštovička: Uděluji slovo s. ministru Davidovi.

Ministr David: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte, abych vás stručně informoval o návštěvě předsedy vlády s. Jozefa Lenárta v Indii a v SAR, která se na pozvání příslušných vlád uskutečnila v Indii ve dnech 2. - 7. a v SAR ve dnech 7. - 10. března t.r.

Indie a SAR patří k nejvýznamnějším z rozvojových zemí. Vlády obou těchto států usilují vnitropolitický o sociální pokrok a o hospodářský rozkvět svých zemí a o zajištění trvalého zvyšování životní a kulturní úrovně svého lidu. V oblasti zahraniční politiky se stala výrazem jejich nezávislosti politika neangažovanosti. Jejich postoj má velký význam při řešení mezinárodních problémů a v boji za zachování a upevnění světového míru.

Lid obou těchto zemí pojí s lidem Československa tradiční svazky přátelství, které se datují ještě z doby boje jejich národů za nezávislost. Československý lid manifestoval nejednou v minulosti své sympatie s bojem těchto národů proti kolonizátorům. Na druhé straně představitelé indického a egyptského lidu vyjadřovali solidaritu s naším lidem v době Mnichova a nacistické okupace.

Od doby, kdy Indie a SAR získaly nezávislost, zvláště pak v posledních letech probíhá intenzívní vzájemně prospěšný rozvoj našich vztahů s oběma těmito zeměmi. V oblasti mezinárodní politiky nás spojuje společný boj za zajištění světového míru a mezinárodní bezpečnosti, za všeobecné a úplné odzbrojení a snížení mezinárodního napětí, za prosazení zásad mírového soužití, proti imperialismu, za vítězství národně osvobozeneckého hnutí a konečnou likvidaci kolonialismu ve všech jeho formách. Spojuje nás společný boj za právo každého národa na nezávislý politický a hospodářský rozvoj a svobodnou volbu společenského zřízení, úsilí za urychlené překonání zaostalosti rozvojových zemí a zvyšování životní úrovně lidu na celém světě, za spravedlivou mezinárodní dělbu práce, za odstranění všech forem diskriminace, za společenský pokrok.

V současné době dosáhl rozsah našich vzájemných styků s oběma zeměmi takového stupně, že se ukázala potřeba dohodnout nové vyšší formy spolupráce, které by vytvářely předpoklady pro její další rozvoj. S předsedou vlády SAR byla tato otázka projednávána už při jeho loňské podzimní návštěvě v Praze. Při naší návštěvě v SAR byla dále konkrétněji propracována. S předsedou indické vlády a dalšími představiteli Indie byly nové formy další spolupráce projednávány při naší nedávné návštěvě.

Jak v Indii, tak v SAR byly dosavadní vzájemné styly s uspokojením oboustranně hodnoceny jako velmi dobré a vzájemně prospěšné a byl projeven zájem o jejich další všestranné prohlubování a rozšiřování.

Při projednávání vztahových otázek byla přirozeně hlavní pozornost soustředěna na problematiku obchodní, hospodářské a vědecko-technické spolupráce.

V obou zemích se ČSSR účastní na výstavbě řady významných závodů, důležitých z hlediska plánovaného hospodářského rozvoje obou těchto států. V Indii jsme navštívili také Rančí, kde se za pomoci ČSSR a SSSR buduje velká základna indického metalurgického a strojírenského průmyslu. Prožili jsme srdečné setkání se stovkami našich odborníků a jejich rodin a s indickými pracujícími, kteří se k nám chovali jako ke svým dobrým přátelům. Potěšilo nás, že práce našich odborníků v Rančí a jejich vztah k indickým lidem je z indické strany vysoce oceňována. Podobně je oceňována činnost našich expertů i v SAR. Naši lidé plněním svých důležitých úkolů, mezi něž patří i zaškolování místních kádrů, prakticky prokazují upřímnost přátelství našeho lidu k lidu rozvojových zemí.

Během cesty jsme měli příležitost osobně se přesvědčit o úspěších, kterých bylo v Indii a v SAR dosaženo při industrializaci výstavbou řady moderních a výkonných podniků, produkujících výrobky, které se svou kvalitou plně vyrovnají výrobkům průmyslově vyspělých zemí. Přesvědčili jsme se o tom, že obě země dosáhly ve svém průmyslovém rozvoji stupně, který umožňuje, abychom ve vzájemné obchodní a hospodářské spolupráci pokročili do vyšší fáze - vytváření předpokladů pro účelnou, rovnoprávnou a vzájemně výhodnou dělbu práce. Dohodli jsme se koordinovat naše dlouhodobé hospodářské plány právě z tohoto hlediska. ČSSR bude vedle dosud dovážených surovin a polotovarů odebírat z obou zemí v rostoucí míře i průmyslové výrobky. Prozkoumáme též možnosti racionální kooperace a v rámci oboustranných možností přistoupíme k jejímu postupnému uskutečňování. Úkoly, vyplývající z těchto jednání budou řešit společné mezivládní výbory pro hospodářskou a vědeckotechnickou spolupráci. Z hlediska dalšího rozvoje čs. hospodářství znamenají tato naše ujednání s Indií a SAR významný příspěvek ke specializaci naší průmyslové výroby a napomáhají též vypracování perspektivního plánu. Spolupráce přispěje k obohacení našeho trhu o nové kvalitní výrobky, jež rozšíří sortiment naší výrobní i osobní spotřeby, což přispěje ke zvýšení životní úrovně našeho obyvatelstva. Na druhé straně pro Indii a SAR rozšíření trhu pro jejich průmyslové výrobky vytváří jednu z důležitých podmínek jej i další industrializace, růstu zaměstnanosti a zvyšování životní úrovně lidu. Celkově spolupráce s ČSSR posiluje pozice obou těchto zemí v jejich obchodních a hospodářských vztazích s kapitalistickými státy a prospívá nezávislému rozvoji jejich hospodářství.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP