Pátek 12. listopadu 1965

Přijaté usnesení proto povede k dalšímu rozvoji jednotné zastupitelské soustavy v ČSSR, neboť jak to vyjádřil ve svém úvodním slově soudruh Chudík, jen v bratrském soužití Čechů a Slováků, dvou rovnoprávných národů, je záruka svobodného rozvoje našeho života.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. dr. Škodovi. Soudružky a soudruzi, soudruh Škoda konstatoval, že nedošly pozměňovací připomínky k návrhu usnesení, který máte v rukou. Přesto se ptám, zdali někdo má pozměňovací nebo doplňovací návrh k návrhu usnesení. Nikdo.

Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Není tomu tak. (Potlesk.)

Národní shromáždění schválilo usnesení ke zprávě o činnosti Slovenské národní rady jednomyslně.

Přistoupíme nyní k šestému bodu pořadu, kterým je

6. Zpráva vlády o přijatých opatřeních na odstranění škod způsobených povodní na jižním Slovensku a o postupu prací na obnově.

Dříve než přistoupíme k projednávání této zprávy, doporučuji vzhledem k očekávaným podnětům vytvoření komise, která by zpracovala návrh usnesení. Došel mi návrh, aby složení komise bylo: předseda komise s. posl. Tymeš, členové poslanci Dvorský, Gabriška, Kodaj a Šejna.

Je nějaký doplňovací nebo jiný návrh? Nemá.

Kdo souhlasí s návrhem na vytvoření komise a s jejím složením? (Všichni.) Děkuji, tím je komise schválena.

Prosím nyní členy komise, aby připravili návrh usnesení.

Prosím ministra zemědělství a lesního hospodářství s. Buriana, aby přednesl zprávu.

Ministr zemědělství a lesního hospodářství s. inž. Burian:

Vážené soudružky a soudruzi poslanci,

byl jsem pověřen, abych na dnešním zasedání podal zprávu vlády o přijatých opatřeních na odstranění škod, způsobených povodní na jižním Slovensku a o postupu prací na obnově.

Letošní povodeň na Dunaji byla jak z hlediska příčin jejího vzniku, průběhu, tak i ve svých zhoubných následcích zcela mimořádná. Na území Žitného ostrova vniklo přes 1 miliardu m3 vody. Ničivost letošní povodně byla způsobena především protržením dunajských hrází, a to 15. června u Patinců a zejména průtrží mezi obcemi Klúčovem a Číčovem, ke které došlo 17. června. Pracovní skupina, složená z členů a spolupracovníků komise pro vodní hospodářství Československé akademie věd, došla k závěru, že technickou příčinou obou průtrží byla oslabena stabilita podloží dunajských hrází, která byla buď narušena sufózí, tj. vyplavováním drobných půdních částic dlouhotrvajícím prouděním při vysokém stavu vody, anebo prolomením pokryvné vrstvy u vzdušné paty hráze, které vzniklo rovněž dlouhodobým působením vysokého stavu vody.

Na jaře tohoto roku došlo ke vzájemné kombinaci značných dešťových srážek v povodí Dunaje a tání sněhu v alpské oblasti. To mělo za následek, že od března do června byly v Dunaji trvalé vysoké vodní stavy, které se projevily již na horním toku Dunaje, např. známými zátopami západoněmeckého města Pasova, záplavami a poškozením hrází na území Rakouska. Na našem území byla situace zhoršena tím, že současně došlo k rozvodnění přítoků Dunaje (řeky Moravy, Váhu. Nitry, Hronu a lplu) , jejichž velké vody obvykle odtékají asi s jednoměsíčním předstihem před velkými vodami v Dunaji.

Charakter letošní povodně ukazuje dlouhodobé srovnání vodních stavů na Dunaji v Komárně, kde máme přesné údaje od roku 1897. Z něho vyplývá, že v celém tomto období vysoké stavy vody a doba jejich trvání nemají obdoby. Např. povodňový stav vody přes 5 metrů trval letos 86 dnů, z čehož stav přes 6 metrů trval 47 dní. Stav přes 7 metrů se za celé toto období téměř 70 let vyskytl pouze dvakrát:

- v roce 1954, kdy trval 6 dnů

a v letošním roce, kdy trval 12 dnů.

Nepříznivý vliv měly i tzv. vnitřní vody na Žitném ostrově, které již v průběhu března vystoupily nad terén. Jejích rozsah se postupně zvětšoval se stoupajícími hladinami Dunaje a Váhu. Tak došlo k dlouhodobému promočení podloží tělesa hrází. V červnu a červenci zaplavily vniklé vody na Žitném ostrově postupně zhruba 64 000 ha zemědělské půdy, 46 obcí, 250 km cest, desítky km železnic a způsobily značné národohospodářské škody. Bylo nutno evakuovat přes 60 000 obyvatel.

Naše socialistická společnost udělala vše pro to, aby ztráty byly co nejmenší. Rozsah těchto opatření nemá u nás obdoby, neboť při žádné akci v naší republice nebylo dosud soustředěno tolik prostředků a osob na pomoc postiženému území a obyvatelstvu jako tomu bylo letos v případě záplav na jižním Slovensku. Záchranných prací se zúčastnilo asi 11 000 vojáků a 1500 příslušníků ministerstva vnitra a téměř 48 000 civilních osob. Bylo nasazeno 5700 nákladních aut, 400 autobusů, 200 traktorů, více než 100 buldozerů a velké počty autobagrů, nakladačů, jeřábů, transportérů a dalších mechanizmů. Na záchranných pracích velmi aktivně spolupracovali příslušníci požární ochrany všech okresů Západoslovenského a některých okresů Jihomoravského kraje. Pomoc nám poskytla i sovětská armáda se svými příslušníky a obojživelnými přepravními prostředky a přišli na pomoc i příslušníci maďarské lidové armády se sedmi obojživelnými přepravními prostředky.

Všechna tato rozsáhlá záchranná opatření, prováděná v krátkém čase, ve dne i v noci, byla zvládnuta a považuji za nutné podtrhnout, že se v této složité a nesmírně obtížné situaci podařilo zabránit ztrátám na životech ohroženého obyvatelstva.

Od samého vzniku katastrofy, jejíž rozsah přerostl možnosti okresních a krajských orgánů, věnoval ústřední výbor KSČ, ústřední výbor KSS , vláda naší republiky a Slovenská národní rada veškerou péči řešení situace. Okamžitě byla organizována všechna potřebná opatření. Pro zásadní řešení všech nezbytných problémů a pro koordinaci všech opatření byla zřízena vládni komise se širokou pravomocí.

Vládní komise ihned rozvinula intenzívní péči v řešení všech otázek vyvolaných záplavami a vytyčila tyto hlavní cíle své činnosti:

- uzavřít průtrž hráze u Klúčovce, odčerpat a odvést vody ze zaplaveného území, obnovit hráze a zvýšit jejich bezpečnost;

- zajistit plynulé zásobování obyvatel všemi potřebami a umístit děti z evakuovaných rodin v rekreačních zařízeních a pionýrských táborech mimo zaplavené území;

- provést všechna potřebná asanační a hygienicko-epidemiologická a veterinární opatření;

- připravit územní řešení pro novou výstavbu a obnovu zaplaveného území;

- zjistit v nejkratší době rozsah škod a stanovit konkrétní postup při likvidaci a obnově komunikací, spojů, bytového fondu, zemědělské výroby a všech ostatních hospodářských a občanských zařízení;

- řešit finanční otázky a náhrady.

Díky opatřením, která byla podepřena hlubokým pochopením a iniciativou všech pracovníků a funkcionářů při zajišťování úkolů a opatření na všech stranách bez výjimky, mohu vám dnes podat uspokojivou zprávu o postupu obnovy na území, které bylo postiženo tak katastrofální povodní.

Protržená hráz na Dunaji u obce Klúčovec byla uzavřena 5. července pomocí obchvatné hráze. Po opadnutí vody na Žitném ostrově se přikročilo k obnově vlastního tělesa hráze. Potřebný materiál zajišťuje nový korečkový bagr, který byl urychleně nasazen v blízkosti protržené hráze. Dne 18. září byla průrva v hrázi zasypána natolik, že hráz může znovu ochránit území na Žitném ostrově před velkou vodou. V pracích se intenzívně pokračuje a budou zcela dokončeny do konce listopadu. Rovněž i postup stavebních prací na obnově protržené hráze u Patinců pokročil natolik, že úplné dokončení obnovy hráze se předpokládá v nejbližších dnech.

Na ochranných hrázích na Váhu, které byly na několika místech protrženy uměle, aby se urychlil odtok záplavové vody, došlo již všude k jejich uzavření a novému nasypání tělesa hráze natolik, že chrání území před velkou vodou. Urychlení těchto prací bylo umožněno i tím, ze vládní komise uložila ministru stavebnictví přesunout potřebné kapacity ba tyto práce i na úkor jiných staveb. V současné době i zde jsou práce na obnově hrází těsně před dokončením.

Nutnost zajistit ochranu území před velkými vodami vyžaduje provést nezbytná opatření, která jsou připravena zhruba ve dvou etapách:

Úkolem prvé etapy bylo uzavřít průtrže hrází, odvést vniklou vodu, obnovit funkci odvodňovacích kanálů a čerpacích stanic a zajistit zásobování pitnou vodou. Jako investor pro tyto práce bylo určeno Krajské vodohospodářské rozvojové a investiční středisko v Bratislavě. Rozsah prací prováděných v této etapě včetně rozšíření funkce odvodňovacích kanálů a čerpacích stanic, představuje cca 175 mil. Kčs, z čehož značná část má být provedena do jarních vod roku 1966. Rozhodující úkoly byly splněny; průtrže hrází byly uzavřeny, záplavová voda byla odvedena. Práce na obnově odvodňovacích kanálů pokračují. Dosavadní průběh prací svědčí o tom, že stanovené úkoly na tomto úseku budou splněny.

Úkolem druhé etapy bude urychleně provést ty investiční akce, které přispějí k podstatnému vylepšení vodohospodářské situace v postižené oblasti a ke zvýšení bezpečnosti dosavadního ochranného a odvodňovacího systému. Provedení těchto prací zabezpečovalo ministerstvo zemědělství, lesního a vodního hospodářství prostřednictvím Ředitelství vodohospodářského rozvoje v Bratislavě. Na pracích, plánovaných v této druhé etapě, se prostaví do konce roku 1965 asi 15 mil. Kčs, a to především na úpravě ochranné hráze mezi Číčovem a Komárnem, Obidem, Močou a na rekonstrukci odvodňovacího systému v oblasti Číčov - Komárno.

Pro evakuované obyvatelstvo bylo v obcích, do kterých bylo přemístěno, zajištěno hromadné stravováni a zásobování potravinami, pitnou vodou a nejnutnějším průmyslovým zbožím v plném rozsahu a bez vážnějších nedostatků. K řešení problémů hromadného stravování evakuovaných obyvatel účinně přispěli i příslušníci armády nasazením polních kuchyní. Evakuované děti byly po dobu prázdnin v poctu více než 8600 umístěny v rekreačních zařízeních průmyslových závodů a pionýrských táborech ROH. Závodní výbory jim ze svých prostředků opatřily nové prádlo, teplákové soupravy, letní obuv, hračky apod. Podobně bylo postupováno i po 1. září u dětí, které byly umístěny v dočasných školách, umístěných v rekreačních zařízeních ROH v Západoslovenském, Středoslovenském, Východoslovenském a Severomoravském kraji. Opatření odborových orgánů a jejich organizátorská činnost v průběhu celé akce, vytvořily spolu s péčí závodů dětem v rekreačních zařízeních vesměs velmi příznivé, ve většině případů přímo vzorné podmínky, takže děti v táborech brzy zapomněly na přestálé hrůzy a utrpení. Návštěvy rodičů, funkcionářů národních výborů i novinářů vesměs zjistily, že o děti bylo dobře postaráno. Většina dětí tak strávila dobu, která byla v jejich obcích nejkritičtější, ve zdravém prostředí, kde nehrozilo nebezpečí infekce a zároveň tím byla ulehčena situace v přechodném ubytování obyvatel. Úspěšné a rychlé provedení této akce zároveň umožnilo rodičům dětí, aby se mohli zapojit do obnovovacích prací.

Považuji při této příležitosti za povinnost poděkovat všem našim občanům, kteří se zúčastnili záchranných prací a kteří se postarali o rychlé umístění dětí v rekreačních táborech po dobu prázdnin, za jejich velkou práci, trpělivost a často i osobní příklad, kterým pomohli strhnout ostatní, kteří váhali nebo odmítali provést opatření k ochraně svých dětí.

Zvláštní péči věnovala vládní komise, zdravotnické a veterinární orgány od začátku evakuace zdravotnickým, hygienickým a veterinárním opatřením. Když vezmeme v úvahu všechny nepříznivé okolnosti, jako rozsah zaplavené plochy , množství uhynulé zvěře a dobytka, a to všechno v teplém letním počasí, je možno bez nadsázky říci, že naši zdravotníci a veterináři ve spolupráci s jednotkami armády, ministerstva vnitra a požární ochrany dokázali splnit svoje úkoly takovým způsobem, že nedošlo k žádnému výskytu vážnějších onemocnění nebo epidemie. Všichni nemocní byli včas ošetřeni a trvale invalidní a přestárlí občané byli umístěni v zařízeních sociální péče. Mimoto za široké pomoci vodohospodářských pracovníků z celé republiky bylo zajištěno přechodné zásobování postižených obcí nezávadnou pitnou vodou. Úkol, který vládni komise stanovila - zabránit všemi prostředky vzniku epidemických chorob - byl splněn.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP