Pátek 12. listopadu 1965

K obnově hospodářského života bylo třeba přistoupit na základě dokonalé územní přípravy. Územní řešení výstavby bylo připravováno velmi intenzívně už v době, než se podařilo odvést a odčerpat záplavové vody z území. Přípravu prováděl technický štáb vládní komise za účasti Západoslovenského krajského národního výboru a příslušných okresních národních výborů, ve spolupráci s odbornými orgány pro územní řešení. Základním podkladem pro územní přípravu byl projekt organizace výstavby pro okres Komárno a Dunajská Streda, vypracovaný Státním ústavem pro rajónové plánování ve spolupráci s Krajským projektovým ústavem v Bratislavě a v Nitře. V zájmu urychlení územní přípravy byla vládní komisí povolena zkrácená forma územních podkladů. Rada Západoslovenského krajského národního výboru schválila plán výstavby v postižené oblasti, v rámci něhož bude prováděna nová výstavba asi 1500 rodinných domků na jiných, výše položených místech, než stály domky před povodní. Nová výstavba se podle těchto zásad územního řešení již rozbíhá. Přesto, že ve většině obcí je územní řešení pro obnovu dodržováno, došlo v některých obcích k odporu obyvatel zahájit výstavbu na nově určených pozemcích především z důvodu majetkoprávních vztahů. Řešení těchto otázek bylo například v obcích Klúčovec a Iža příčinou pozdějšího zahájení výstavby rodinných domků, přičemž okresní národní výbor řešil nakonec tyto případy kompromisně tak, že dal souhlas k výstavbě nových domků na místech, kde stávaly před povodní, trval však na tom, aby výška podezdívky byla provedena až do úrovně stanovené na 111 m n. m.

V rámci schváleného plánu výstavby byla schválena i výstavba vodních zdrojů a veřejných studní včetně příslušných rozvodů. Z těchto vodních zdrojů, které budou jímat vodu z hlubinných a tím zdravotně lépe vyhovujících vrstev, bude zásobováno 60 obcí a osad a zajistí tak zdravotně nezávadnou pitnou vodu jejich obyvatelům. Až doposud je z celkového množství plánovaných vodních zdrojů již vybudováno 34 studní a na 8 dalších se pracuje.

Před vlastním zahájením prací na obnově provedly technické komise a pracovníci Státní pojišťovny zjištění škod na všech poškozených objektech v okresech Komárno, Dunajská Streda, Nové Zámky, Galanta a Bratislava-město.

Podle údajů ke konci října bylo v okresech Komárno, Dunajská Streda, Nové Zámky, Galanta a Bratislava-město zničeno 3530 rodinných domků a vážně poškozeno bylo 5969 domků. K největšímu poškození došlo v okrese Komárno, kde bylo poškozeno 4319 domků a zcela zničeno 3247 domků. Při povodni utonulo 524 kusů hovězího dobytka, 2324 kusů prasat, 10 koní, 194 ovcí a koz a větší počet domácí drůbeže.

Rozsáhlá akce zjištění a ohodnocení vzniklých škod, která byla provedena s maximálním urychlením pracovníky Státní pojišťovny ve spolupráci s technickými komisemi Západoslovenského krajského národního výboru, přispěla k tomu, že řada občanů bude ještě v roce 1965 v zimním období ubytována již ve svých opravených a nově vybudovaných domcích.

Obnova bytového fondu se provádí z největší části svépomocí občanů za aktivní pomoci patronátních okresů. V některých případech bude kombinována forma svépomocné výstavby s dodavatelskou, zejména při pomoci patronátních okresů a potom při pracích, které budou zajišťovány okresními stavebními podniky v Dunajskej Strede a Komárně.

Pomoc, kterou poskytují některé okresy občanům při výstavbě nových obydlí, je obdivuhodná. Dovolte, abych se zde zmínil o jednom dobrém příkladě za všechny ty patronátní okresy, které význam svojí pomoci řádně zvážily a dobře svoji pomoc zajišťují.

Okres Gottwaldov převzal patronát nad výstavbou obce s Vyslal tam stavbyvedoucího soudruha Pastyříka a 15 odborníků a ti se pustili do práce. Jejich prvním úkolem bylo přesvědčit občany, kterým povodeň zcela zničila jejich domky, že jim částky z pojišťovny nebo státní podpory na výstavbu budou stačit, budou-li sami na stavbě pracovat. Nechci věc široce rozvádět, ale k 20. říjnu stálo již v nové ulici 15 nových domků, zastřešených, napojených na elektrickou energii, domky mají nasazená okna a dveře a pracuje se uvnitř na dokončovacích pracech. Přitom se s novou výstavbou začalo a ž 20. srpna, když byla odčerpána záplavová voda. Tento příklad nám ukázal, jak dobrá organizace práce, podchycení zájmu lidí a bratrská pomoc překonává i ty nejtěžší překážky. Stavbyvedoucí, zkušený organizátor a politický pracovník zde vytvořil kolektiv, jehož práce za uplynulé dva měsíce chodí obdivovat ze sousedních obcí i z jiných patronátních okresů.

Soudružské vztahy a aktivní pomoc všeho lidu ihned po protržení hrází v červnu až do současné doby, to jsou snad nejkladnější poznatky z této velmi neradostné události. Hned v prvních dnech docházely tisíce nabídek na pomoc finanční, byly nabízeny stavební materiály, osobní potřeby pro obyvatelstvo, dětem rekreační tábory, řada lidí a závodů se přihlásila, že pomůže při obnově nebo provede urychleně potřebné dodávky apod. Finanční pomoc, pro níž byly zřízeny v Praze a Bratislavě sběrné účty, představovala k 6. listopadu t. r. celkem 223 558 000 Kčs. Pracující ve všech krajích odpracovali ve prospěch postižených oblastí mnoho brigádnických hodin, přebírali výrobní úkoly postižených závodů. Mimoto věnovali na fond pomoci jedno i více procent ze své mzdy. Nabídnutá materiálová pomoc činila více než 80 miliónů Kčs a ohromné bylo i množství nabídnutých strojů a zařízení zdarma nebo za úplatu.

Nabídky pomoci bylo nutno sledovat centralizovaně proto, aby byl celkový přehled o tom, které potřeby bude možno pokrýt z nabídnuté pomoci a které bude třeba zajišťovat ze státních zdrojů, v nadplánu apod. Velmi v této akci pomohly všechny krajské národní výbory, které zřídily komise pro pomoc jižnímu Slovensku a zajistily i projednávání a sledování veškeré pomoci, která byla nabídnuta. Úloha krajských národních výborů se však znásobila poté, když byly projednány a přijaty nabídky jednotlivých okresů, že převezmou patronát v jednotlivých obcích při obnově a pomohou v dodávkách některých materiálů, zapůjčí stroje a pomohou i odbornými pracovníky individuálním stavebníkům při opravách a nové výstavbě rodinných domků. Sousední okresy a okresy ve Středoslovenském kraji pomohly umístit dobytek z postižených oblastí. V mnoha případech v republice zvýšily zemědělské závody dodávky zemědělských výrobků ve prospěch jižního Slovenska, nabídly pomoc při zkvalitnění a doplnění základních stád dobytka, věnovaly seno a slámu, pomohly při dodávkách nejrůznějších potřeb apod.

Soudružky a soudruzi, vytvoření podmínek pro vhodné ubytování poškozených obyvatel před příchodem zimy považovala vládní komise od počátku své činnosti za rozhodující úkol, v rámci kterého byla zabezpečena následující opatření:

- opravit všechny poškozené byty ještě do příchodu zimy tak, aby byly schopné užívání. Opravy, které nebrání užívání bytů, budou provedeny na jaře příštího roku. Ze 4319 poškozených bytů v okrese Komárno byly počátkem listopadu zahájeny opravy na 2303 bytech a z toho u 1164 bytů byly již opravy dokončeny;

- v rámci individuální bytové výstavby bude svépomoci postaveno 770 domků ještě do konce roku 1965. Dnes už je nová výstavba zahájena na všech těchto domcích a práce rychle pokračují. Předpokládá se, že letos bude zahájena výstavba ještě asi 300 domků , které budou dokončeny na počátku příštího roku. Za pomoci patronátních okresů bude do konce roku postaveno asi 500 rodinných domků;

- do 15. listopadu bude dokončena výstavba 435 dřevěných chat, dovezených ze Sovětského svazu. Budou v nich ubytovány rodiny, které před povodní bydlely v nájmu u soukromníků nebo ve státních bytech;

- do konce roku bude postaveno dodavatelským způsobem 180 rodinných domků v řadové zástavbě; jejich výstavba byla již zahájena;

- asi pro 900 osob však bude třeba zajistit v letošní zimě ještě provizorní ubytování. Budují se k tomu účelu objekty, které v budoucnu budou sloužit jako distribuce, společenská zařízení, stravovny apod.

Při splnění všech těchto úkolů - a dosavadní průběh nás přes řadu obtíží naplňuje přesvědčením, že úkoly budou ještě překročeny, zejména v individuální bytové výstavbě a ve výstavbě prováděné za pomoci patronátních okresů - budou všichni občané i v komárenském okrese přes zimu ubytováni.

Vládní komise ve spolupráci s příslušnými ústředními orgány, resorty, Západoslovenským krajským národním výborem a oběma postiženými okresy připravila již v době, než byla odčerpána voda ze zaplaveného území, příslušné opatření k zajištění materiálů a stavebních kapacit. I přes velkou pomoc, která byla nabídnuta ve stavebních materiálech ze všech míst naší republiky, bylo nutno zajistit ohromná množství materiálů ze státních zdrojů a další značná množství zajišťovat z dovozu. Tak bylo pro jižní Slovensko zajištěno mimo rozepsaný plán z centrálních fondů nebo přerozdělením 39,5 tis. tun cementu, 15,2 tis. tun vápna, 40,6 tis. m3 stavebních dílců, 69,7 mil. cihelných jednotek, zdících materiálů, 651,8 tis. m2 osinkocementové krytiny, 306 tis. m2 tašek a řada dalších materiálů v potřebných množstvích. Uvedl jsem, soudružky a soudruzi, jen některá namátkově vybraná čísla stavebních materiálů pro lepší představu o těch ohromných množstvích materiálů, které je třeba do okresů Komárno a Dunajská Streda dopravit, vyložit z vagónů a dodat je právě tam, kde tyto materiály nejvíce potřebují. Zejména o cihly byl doposud největší zájem. To kladlo nároky na to, aby dodávky byly do oblasti postižené povodní uskutečněny v co nejkratší době.

Při těchto ohromných kvantech různorodého materiálu, potřebného pro zajištění obnovovacích prací, dochází přes stálou pozornost vládní komise a příslušných orgánů k řadě nedostatků a obtíží. Vyplývají z toho, že vybilancované materiály nejsou výrobními organizacemi plněny v dohodnutých termínech a v příslušném sortimentu. Další příčinou je, že kapacita železnice není v této oblasti vybudována na tak ohromná množství přepravovaného materiálu a jeho rychlou vykládku. K odstranění vážných obtíží v dopravě byla proto provedena mimořádná opatření označováním vagónových zásilek pro akci Dunaj, které mají přednost v přistavování požadovaných vagónů i v urychlené přepravě do stanic určení. Na hlavních vykládacích stanicích bylo provedeno osvětlení tak, aby bylo možno provádět vykládku vagónů i v noční době, byly rozšířeny vykládací koleje, do oblasti nasazeny další dieselelektrické lokomotivy, které zajišťují permanentně posun vyložených vagónů a přistavují k vykládce vagóny plné a v celé oblasti zřízen železniční dispečink a obsazen zkušenými pracovníky ministerstva dopravy, vybavenými náležitou pravomocí. Byla dohodnuta i opatřeni k zabezpečení plynulé vykládky materiálů ustavením stálých vykládacích čet a určením dalších pohotových pracovníků při nárazovém přísunu vagónových zásilek. Záruku za plynulou vykládku převzaly příslušné okresní národní výbory a Západoslovenský krajský národní výbor. K zajištění přepravy těchto materiálů byla posílena i automobilová přeprava zvýšením bilančních přídělů ještě pro rok 1965 v počtu 197 nákladních automobilů a 92 nákladních přívěsů. Na základě rozhodnutí vládni komise byly dodávky nákladních automobilů podle jednotlivých typů pro ostatní kraje zastaveny do doby, než budou dodávky automobilů pro Západoslovenský krajský národní výbor splněny.

I když nechci nikterak opomíjet nedostatky v zásobování obnovy na jižním Slovensku, ke kterým v některých případech došlo a ještě dochází, musím s uznáním ocenit práci všech, kteří se ve štábu pro zásobování na Západoslovenském krajském národním výboru v postižených okresech, na ústředních orgánech, resortech, všech krajských národních výborech, patronátních okresech a podnicích i závodech postarali o takový přesun potřebných materiálů, který umožnil zahájení obnovy v tak širokém rozsahu, který nemá u nás obdoby.

Pokud jde o obnovu u ostatních nebytových investic, byly zajištěny potřebné stavební kapacity pro jejich výstavbu v celém rozsahu schváleného jmenovitého seznamu staveb, vypracovaného za spolupráce všech resortů Slovenskou plánovací komisí. V některých případech nejsou ještě odstraněny rozpory, které dodavatelské stavební organizace vedou s investory při uzavírání hospodářských smluv z důvodu naplněného plánu jinými stavbami, které již byly rozestavěny. Vládní komise řešila i tyto případy a uložila ministru stavebnictví zajistit výstavbu jednotlivých staveb podle schváleného jmenovitého seznamu i na úkor staveb již rozestavěných.

Pro výstavbu na jižním Slovensku je velkou pomocí schválená 10 % mzdová preference a zvýšené odlučné pracovníkům vybraných stavebních organizací, kteří v postižené oblasti provádějí obnovovací práce. Tato opatření umožnila zvýšit stavební kapacity náborem pracovníků přímo v postižené oblasti i v ostatních krajích naší republiky tak, že se předpokládá, že bude do konce roku představovat 30 mil. Kčs stavebních prací. Ostatní potřebné kapacity jsou zajištěny přesunem z jiných staveb a na úkor jiných krajů a představují asi 160 mil. Kčs.

Úspěšně se rozvíjí i obnova zemědělské výroby, o čemž svědčí to, že okres Dunajská Streda hlásil jako první a okres Komárno jako druhý v Západoslovenském kraji splnění podzimní orby a setí ozimů. Zemědělci v obou okresech využili nejen vlastní, ale i další přidělené mechanizmy a traktory a pomoc patronátních okresů a přistoupili k obdělávání polí všude tam, kde to vysychající půda dovolila. K některým níže položeným místům se museli pro nadměrné rozbahnění vracet i několikrát. Výsledek jejich práce však dokazuje, že i oni pochopili, jak je důležité pro náš stát, aby zaplavená půda, na které se sklízí v průměru 2 % naší rostlinné produkce, byla opět co nejdříve využita k zemědělským účelům. Tak bylo již v okrese Dunajská Streda a Komárno zaseto na plochách zaplavených při povodni více než 15 tisíc ha ozimé pšenice, 1043 ha ozimého žita, víc než 3500 ha ozimých směsek a některé další plodiny. Potřeba osiv pro podzimní osev byla plně vykryta. Rovněž jsou zabezpečeny osiva a sadba pro jarní práce.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP