Pátek 12. listopadu 1965

Po důkladných rozborech vzorků půdy ze zaplaveného území bylo zajištěno potřebné množství průmyslových hnojiv a dodáno 2170 tun dusíkatých hnojiv, 1170 tun fosforečných, přes 1200 tun draselných a přes 1200 vagónů hnojiv organických. Přísun některých druhů hnojiv i nadále pokračuje.

V roce 1966 se počítá s nižší produkcí především zrnin. Důvodem je trvající zamáčení asi 2900 ha půdy, kterou bude možno oset až v letních měsících příštího roku. Dále je to stav půdy po povodni a potřeba zajistit krmivo pro dobytek, které vyžaduje, aby v příštím roce byla přechodně rozšířena plocha krmných plodin.

V živočišné výrobě se úsilí soustřeďuje na rozvoj chovu hovězího dobytka. Předpokládá se, že ještě letos bude dosažen počet krav jaký byl před povodní na základě nákupu telných jalovic. Celkový stav hovězího dobytka jaký byl před povodní, bude dosažen až ke konci příštího roku. Stavy vepřového dobytka budou obnoveny ještě v tomto roce.

Při obnově živočišné výroby se přihlíží k uvažovaným záměrům na specializaci a rajonizaci chovu hospodářského zvířectva. Také na tomto úseku jsou nápomocny ve velké míře patronátní okresy. Příslušné investice i pro tyto účely byly již zahrnuty v rámci jmenovitého seznamu investic a stavební kapacity budou pro ně zajištěny. Tak budou vytvořeny předpoklady pro další zvýšení užitkovosti tohoto kraje, který z hlediska zemědělské výroby má pro naše národní hospodářství značný význam.

Jedním z důležitých úkolů bylo zabezpečit rychlé zjištění rozsahu škod v postiženém území a vyplacení pojistných náhrad a vydání příslušných předpisů, jak postupovat v těch případech, kdy občané svůj majetek neměli pojištěný.

Mimořádný rozsah této živelné kalamity vyžádat si také mimořádného způsobu řešení otázky finančního zajištění poškozených občanů tak, aby se jim umožnil urychlený návrat do této oblasti a v co nejkratším čase obnovit normální hospodářský a společenský život.

K tomu vydalo ministerstvo financí směrnice pro poskytování finanční pomoci postiženým občanům. Jejich vůdčí myšlenkou bylo vytvořit za nejširší účasti národních výborů a celé společnosti finanční předpoklady především pro urychlenou obnovu poškozeného bytového fondu i pro novou výstavbu náhradního ubytování obyvatelstva.

Podle těchto směrnic tvoří potřebné finanční zdroje jednak pojistné náhrady, jednak státní podpora a další finanční výhody jako bezúročné, podmíněné nenávratné půjčky a úrokově i splatností zvýhodněné půjčky státních spořitelen. Tímto způsobem byla skutečně velkoryse a přitom politicky i ekonomicky uváženě finančně zajištěna obnova celé zaplavené oblasti při zachování nezbytně nutné diferenciace mezi pojištěným a nepojištěným majetkem.

Zjištěním rozsahu škod jak na pojištěném, tak i nepojištěném nemovitém majetku občanů, jednotných zemědělských družstev, výrobních a spotřebních družstev a společenských organizací byla z důvodu účelnosti pověřena Státní pojišťovna. Státní pojišťovna byla rovněž pověřena provádět výplaty státních podpor přiznaných podle směrnic ministerstva financí národními výbory.

Zjišťování výše škod na pojištěných i nepojištěných stavbách bylo v podstatě skončeno k 31. srpnu 1965. Státní pojišťovna vyplatila dosud za 9175 zničených nebo poškozených budov v okresech Komárno, Dunajská Streda, Nové Zámky, Galanta a Bratislava-město 109 958 000 Kčs a na státních podporách bylo vyplaceno 54 195 000 Kčs.

Zjišťování škod na věcech movitých bylo provedeno do 15. října. Státní pojišťovna vyplatila do 31. října t. r. pojištěným 20 875 000 Kčs a postoupila národním výborům 3907 podkladů pro poskytnutí státní podpory.

Nezávisle na zjišťování škod na majetku občanů je prováděno určování výše škod na majetku jednotných zemědělských družstev, spotřebních a výrobních družstev a společenských organizací, které bude skončeno do 20. listopadu 1965. Podle předběžného odhadu bude výše škod u jednotných zemědělských družstev činit asi 400 mil. Kčs, u ostatních družstev a organizací 25 mil. Kčs.

Ve spolupráci s Ústřední radou odborů byly podniky a organizace orientovány na to, aby k pomoci postiženým oblastem využily podnikových a pobídkových fondů pracujících, a to především k úhradě nákladů spojených s péčí o postižené obyvatelstvo, umístěné v rekreačních zařízeních podniků, k poskytování sociálních výpomocí, výpomocí na úpravy bytů, rodinných domků, jejich vybavení atd.

Vedle prostředků z podnikových a pobídkových fondů pracujících přispěla Ústřední rada odborů ve prospěch postižených oblastí částkou 50 mil. Kčs, z níž se hradí především náklady na pobyt a nutné vybavení evakuovaných dětí, které zůstanou i nadále ubytovány mimo své domovy.

Státní spořitelny zastavily úrokování a splácení poskytnutých půjček a stanovily řadu úlev při výběrech vkladů a poskytování půjček.

K zajištění bezporuchového provozu podniků, JZD a organizací provedla Státní banka operativní opatření při úvěrování nákladů na obnovu, opravy a rekonstrukci zničených budov a základních prostředků JZD a zemědělských organizací. Na tato opatření jsou poskytovány bezúročné úvěry. Tyto úvěry mohou být čerpány i na výplatu pracovních jednotek do plánované výše.

Obdobná opatření byla provedena v úvěrování průmyslových organizací jak těch, které pracují v postižené oblasti, tak těch, které mimo postiženou oblast přispívají k odstranění následků škod.

Na přechodnou dobu bylo upuštěno od uplatňování úvěrových a jiných bankovních sankcí.

Náš stát převzal celou tíhu škod, ke kterým v důsledku povodně na jižním Slovensku došlo a které je možno postiženým občanům finančně nebo jinak nahradit, zcela na sebe.

Postižení občané na jižním Slovensku plně uznávají péči a pomoc, která jim byla poskytnuta na základě rozhodnutí ústředního výboru Komunistické strany a vlády.

Soudružky a soudruzi, i pro příští rok zůstávají v platnosti tři základní úkoly při odstraňování následků záplav, a to:

- zabezpečit ochranu území,

- dát všem postiženým střechu nad hlavou,

- zabezpečit dostatek pracovních příležitosti.

Proto hlavní pozornost nutno zaměřit na tato rozhodující opatření:

- dokončit práce na obnově protržených ochranných hrází; současně urychlit práce, které zajistí zvýšení bezpečnosti celého systému ochranných opatření československého území při Dunaji;

- urychlit dokončení rozestavěných a zahájení nových bytů, zemědělských a průmyslových staveb; rozsah těchto úkolů dát do souladu s materiálovými a technickými možnostmi a začlenit jej do plánu pro příští rok; i za těchto předpokladů budou práce na urychlené obnově bytů vyžadovat pomoc řady odborníků i dodávek speciálních a dokončovacích materiálů; zvládnutí úkolů rovněž vyžaduje provádět mimořádná opatření na úseku železniční přepravy a k urychlené vykládce vagónů, velmi bedlivě sledovat postup výstavby a s tím i související ubytování postižených občanů v obnovených domcích nebo v zařízeních, která byla k tomu účelu vybrána nebo jako provizoria vybudována; stejnou pozornost věnovat postupu na opravách školních budov nebo urychlenému uvolnění těch budov, které slouží přechodně jiným účelům tak, aby děti, umístěné v jiných krajích, se mohly co nejdříve vrátit ke svým rodičům do nových domovů a škol;

- do prací na obnově zapojit i nadále všechny práceschopné obyvatele, pokud nebudou vázáni prací ve výrobních odvětvích a ve službách.

Soudružky a soudruzi, z toho, co jsem zde uvedl vyplývá, že mnoho již bylo na obnově vykonáno - v podstatě za 2-3 měsíce, které uplynuly od doby, kdy byla odvedena a odčerpána voda ze zaplaveného území. Dokončit to, co bylo úspěšně započato a vybudovat řadu dalších investic, obnovit zcela zemědělskou výrobu, která je na Žitném ostrově hlavním zdrojem zaměstnání, to všechno si vyžádá mnoho úsilí, práce lidí a obětavosti.

Dosavadní průběh prací a pomocí je výrazem solidarity národů našeho státu, která se projevila s upřímným nadšením pro pomoc při obnově.

Očekává nás ještě mnoho náročných úkolů, při jejichž plnění se budeme setkávat s řadou problémů. Vláda očekává, že se nám za účinné pomoci všech občanů naší republiky podaří úspěšně zvládnout jak tyto, tak i zbývající náročné úkoly. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Burianovi. Zahájíme rozpravu. Dávám slovo posl. Halászovi.

Posl. Halász: Vážené Národné zhromaždenie, súdružky a súdruhovia poslanci! Vo svojom vystúpení chcem v prvom rade poďakovať súdruhom z centrálnych orgánov, členom vládnej komisie, ktorí sú vo väčšine prípadov poslancami Národného zhromaždenia, vysloviť im úprimnú vďaku za veľmi správne hodnotenie vývoja obnovy južného Slovenska, ako i za neoceniteľnú pomoc, ktorú podľa uznesenia ÚV KSČ a vlády poskytujú.

Žijem a pracujem medzi pracujúcimi v okrese Komárno a denne mám možnosť sa presvedčovať o veľkorysej pomoci, ktorá sa nám poskytuje. Keď takto hodnotím súčasný vývoj, nehovorím len za seba, ale tlmočím poďakovanie drtivej väčšiny nášho obyvateľstva. Osobitne považujem za potrebné okrem poskytnutej pomoci vyzdvihnúť mimoriadne organizátorské úsilie miestnych orgánov štátnej moci a funkcionárov národných výborov, ktorí neľutujú svoje osobné voľno a venujú sa problémom postihnutého občianstva a v mnohých prípadoch pracujú denne 14 - 16 hodín.

Orgány štátnej moci miestneho národného výboru, okresného národného výboru a vyšších sú každodenne postavené pred rad mimoriadne dôležitých úloh bez praktických skúseností z minulosti. Súčasná situácia ukazuje, že funkcionári i obyvateľstvo, ktorých činnosť bola v minulosti zameraná na zabezpečenie poľnohospodárskej výroby, dnes zabezpečujú okrem úspešného zvládnutia poľnohospodárskej výroby, ako bolo v referáte hodnotené, i rozsiahlu investičnú činnosť, ktorá nemá obdoby v našom štáte.

Keď porovnávame minulé roky v okrese Komárno, vidíme, že priemerne na 1 rok sme zabezpečovali približne 200 rodinných domkov a investičnú výstavbu v rozsahu 25 mil. Kčs. V tomto roku za necelé 4 mesiace bol realizovaný taký rozsah úloh v individuálnej bytovej výstavbe, čo zodpovedá za normálnych okolností štvorročnej úlohe. Iste by mohol každý postaviť otázku, odkiaľ čerpáme sily a možnosti na tak rozsiahle úlohy v rámci obnovy, ktorú uskutočňujeme.

Preto mi dovoľte, aby som sa osobitne vo svojom diskusnom príspevku zaoberal pomocou celého štátu, osobitne veľmi dobre osvedčenými metódami, najmä čo sa týka patronátnej pomoci krajov a okresov našej republiky. Tu sa výrazne prejavuje sila nášho socialistického zriadenia najmä v tom, že bez nejakých zvláštnych príkazov a smerníc, ale na podklade vyspelosti našej spoločnosti sa v praktickej činností dokazuje internacionálna povinnosť, na ktorú nás komunistická strana sústavne upozorňuje a ku ktorej nás vedie.

V okrese Komárno, ako už bolo v referáte spomínané, z celkového rozsahu obnovovacích prác u novozahajovaných bytov - 800 rodinných domkov zabezpečujú úplne dodávateľsky, alebo čiastočné dodávateľsky patronátne okresy a závody v celej republike. Okrem toho patronátne okresy už úplne opravili 620 rodinných domkov. Podľa nášho prehľadu z patronátnych okresov pracuje na obnovovacích prácach 1560 odborníkov, hlavne murári, tesári, elektrikári a ostatné profesie. V rámci patronátnej činnosti nám bolo poskytnutých 150 miešačiek na betón - rôzneho typu, 90 nákladných automobilov a 40 rôznych ťažkých strojov, ako sú buldozéry, autožeriavy a iné strojné zariadenia.

Takúto rozsiahlu a neoceniteľnú pomoc si mnohí naši občania na začiatku ani nepredstavovali, čo treba otvorene priznať, a dnes môžeme zodpovedne prehlásiť, že i tí, ktorí nám neprajú, zostali bez argumentov a musia uznať, že sila nášho zriadenia je veľká a že nemožno dielčími argumentami deformovať názory našich občanov, najmä čo sa týka našej budúcnosti.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP