Pátek 12. listopadu 1965

V průběhu 47 let svého trvání zaznamenávala ČTK bouřlivý organizační a technický rozvoj i neustálý růst objemu informací, jak z domova tak i ze zahraničí. V současné době je ČTK významnou mezinárodní zpravodajskou organizací v rámci zemí socialistického tábora i v rámci jiných evropských agentur a význačně se podílí v soutěži mezinárodních i světových agentur na úseku zpravodajství. Má nyní 28 stálých zpravodajů ve čtyřech kontinentech a 19 místních zpravodajů ve všech důležitých zemích světa. Zvláště silná je naše zpravodajská siť v socialistických zemích, ve vyspělých kapitalistických státech a na africkém kontinentě. Lze také konstatovat, že podíl našich stálých zpravodajů na všech vydaných materiálech ze zahraničí neustále roste. Na objemu celkového zahraničního zpravodajství pro potřeby našeho tisku se dnes podílejí naši korespondenti 40 procenty. Ještě loni to bylo 28 - 30 procent.

Na základě smluv založených na komerční základně nebo na výměně zpravodajství máme dnes spojení s 45 světovými, mezinárodními a národními agenturami. Denní objem zpravodajství přinášejícího aktuální zprávy ze světa je 700 000 slov.

Třem světovým agenturám za zpravodajství platíme - je to Reuter, AFP a AP. Od ostatních světových agentur, jako např. TASSu a jiných, dostáváme zpravodajství na základě vzájemné výměny.

Naše zpravodajství ze zahraničí slouží denním potřebám tisku, rozhlasu a televize a významným politickým a vládním orgánům. Velká jeho část se využívá rovněž pro potřeby redakce informací do zahraničí - našeho exportu, zejména pro oblasti Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Zahraniční zpravodajství se zpracovává formou denních dálnopisných zpráv a v řadě bulletinů. Toto zpravodajství dostáváme dálnopisem, radiodálnopisem a jinými technickými spojovacími prostředky. Máme přímé spojení se socialistickými agenturami, významnými světovými agenturami a v poslední době jsme navázali také přímé oboustranné 24 hodinové dálnopisné spojení s našimi zpravodaji z nejdůležitějších politickohospodářských míst ve světě, jak v socialistických zemích tak i kapitalistických. Celkový objem našeho zpravodajství zaznamenává neustálý růst, nejen pokud jde o počet, sortiment a rozsah informací, ale i počet a rozsah vydávaných bulletinů.

Na úseku domácího zpravodajství, které přináší informace o všech úsecích života Československé socialistické republiky, máme kromě hlavní centrály v Praze ještě druhou významnou zpravodajskou centrálu v Bratislavě. Zpravodajská síť je propojena stálým dálnopisným okruhem se všemi kraji, kde jsou naše krajské redakce. V roce 1962 měla domácí redakce 52 redaktorů a vydávala měsíčně 2122 politických, hospodářských, kulturních a sportovních zpráv. V letošním roce má 41 redaktorů a vydává průměrně 3200 zpráv měsíčně.

Významnou zpravodajskou složkou ČTK je obrazová redakce. Podobně jako zahraniční redakce má i naše fotooddělení rozsáhlé spojení se zahraničními agenturami. Spolupracuje nyní s více než 80 agenturami na celém světě, od nichž dostáváme obrazové materiály radiofotní a telefotní technikou. V rámci socialistických zemí jsme letos vytvořili zvláštní organizaci Photo lnternational s centrálou v Praze. Měsíčně dostáváme ze zahraničí průměrně 5000 snímků, z toho 300 telefot, vydáváme 3500 snímků, z toho 200 telefot. Význam této obrazové zpravodajské složky se bude zvyšovat zejména růstem rozsahu našeho tisku. V současné době. je důležitým odběratelem naší fotoslužby zejména Čs. televize.

Rozsáhlé úkoly plní Československá tisková kancelář na úseku rozšiřování informací do zahraničí a v celostátní propagační činnosti. Tyto úkoly plní naše redakce informací do zahraničí, jak my říkáme export, a naše článková služba - Pragopress. Denně vysíláme do světa asi 60 000 slov v hlavních světových jazycích.

Důležitou úlohu má naše zpravodajství zejména na africkém kontinentě, kde naše vysílání přijímá deset tiskových agentur. Boj na úseku informací, politický a ideologický, svádíme v oblastech severní, západní i východní Afriky, především v bývalých anglických a francouzských koloniích. V řadě tamějších států se vedle světových agentur jako TASS, Reuter, AFP, AP v poslední době začíná úspěšně prosazovat také zpravodajství ČTK. V některých afrických zemích se nám dokonce podařilo rozbít zpravodajský monopol velkých západních agentur a stát se jedním z hlavních informačních zdrojů. V poslední době zaznamenáváme dobré výsledky i v některých asijských státech. Významně kryjeme i potřeby Prensy Latiny na Kubě. V jiných zemích Latinské Ameriky je naše pozice zatím slabá, vzhledem k tomu, že tam neexistují místní tiskové agentury a zpravodajství ovládají v podstatě americké agentury AP nebo UPI.

Rozsáhlá je naše činnost i na úseku exportu článků, reportáží, fotoreportáží a jiných materiálů, které rozesíláme na několik set adres téměř do všech končin světa a zásobujeme všechny zastupitelské úřady naší republiky. Na tomto úseku přecházíme stále více na komerční prodej našich materiálů. Podařilo se nám rovněž využít některých zajímavých publicistických možností jako vydání tajných nacistických dokumentů nalezených na území ČSSR nebo některých materiálů o spartakiádě, jejichž publikace měly nejen velký politický význam, ale znamenaly pro naše hospodářství i devizový přínos.

Slabinou práce ČTK donedávna bylo, že jsme zpracovávali ze světa prakticky jen politické, kulturní a sportovní zpravodajství, a velmi málo jsme se zabývali hospodářským zpravodajstvím. Letošního roku jsme vytvořili samostatnou hospodářskou redakci, která zpracovává denní hospodářské zpravodajství z celého světa, vydává různé bulletiny i samostatné publikace. Příští rok přejdeme na dálnopisné vysílání hospodářského zpravodajství, jak pro potřeby našeho tisku, rozhlasu a televize, tak pro potřeby hospodářských orgánů a jednotlivých podniků. Pokládáme toto nejmladší pracoviště za jeden z nejvýznamnějších úseků našeho zpravodajství pro potřeby československého národního hospodářství.

Návrh zákona nám umožní v rámci naší působnosti plnit řadu dalších úkolů na úseku propagandy a částečně i na úseku vlastní hospodářské činnosti. Nemohu vyjmenovávat všechna odvětví a celou činnost ČTK, nicméně se chci zmínit aspoň o některých našich významných akcích.

Československá tisková kancelář již pátý rok organizuje Mezinárodní školu agenturního novinářství a techniky. Z této školy vyšlo dosud 100 absolventů - novinářů a techniků, zejména z Afriky, z nichž většina pracuje nyní v agenturách nebo na úseku tisku a někteří zastávají významné státní a politické funkce. Tuto školu organizujeme v těsné spolupráci s TASS ADN a PAP.

Československá tisková kancelář má v současné době tak rozsáhlou zpravodajskou síť a dostává takové množství informačního materiálu, že není prostě možné využít je pro denní zpravodajství, ani pro četné naše publikace a bulletiny. Proto ČTK přistoupila v poslední době k vydávání některých nových časopisů jako 100+1 zahraniční zajímavost, Made in 65 a Svět v obrazech. Tyto časopisy, v jejichž redakcích je poměrně malý počet pracovníků, mají vedle svého politického významu i vysoký hospodářský efekt.

ČTK je rozpočtovou organizací. V celé své historii neměla ČTK nikdy vyrovnaný rozpočet a vždy byla vysoce dotována. Pokládáme tento stav za nesprávný a proto jsme hledali cesty Jak tyto dotace soustavně snižovat a v konečném stadiu se jich vůbec zříci. Dosavadní naše výsledky ukazují, že cesta, kterou jsme nastoupili, přináší již první úspěchy. Při soustavném zkvalitňování a rozšiřováni sortimentu zpráv jsme snižovali počty pracovníků na redakčních i technických úsecích. Za účinné pomoci vlády a příslušných ministerstev jsme zavedli pořádek do naší cenové politiky vůči našim odběratelům. Tato cenová politika se od roku 1945 prakticky neměnila, přestože zpravodajský servis ČTK neustále vzrůstal. Ovšem žádná úprava cen, a to jsou zkušenosti světových agentur, nemůže úplně hradit celková vydání za zpravodajskou a propagační činnost. Proto jsme hledali některé jiné cesty, které nám umožňují dotace postupně snižovat. Kromě vydávání časopisů, které jsem již jmenoval, je to i rozsáhlá činnost našeho Pressfota, tj. vydávání pohlednic. Na tomto úseku máme velké možnosti vzhledem k našim rozsáhlým archívům a bohatým aktuálním materiálům, které nám docházejí. Tato činnost, kterou jsme zahájili po řadě překážek, se nyní velmi úspěšně rozvíjí. V roce 1963 činil odbyt různých pohlednic Pressfota 1 600 000 Kčs; 6. listopadu letošního roku jsme splnili celoroční plán odbytu na tomto úseku v celkové částce 14 700 0O0 Kčs. Přitom je to služba, která podporuje cizinecký ruch a pomáhá posilovat státní rozpočet. Začínáme také vydavatelskou činnost, která je spjata s prací našich redakcí. Jde zejména o publikace přinášející informace o problémech světového hospodářského vývoje, o ekonomickém, vědeckém a technickém pokroku v zahraničí. Značný devizový přínos zaznamenává rovněž naše reklamní organizace Made in Publicity.

My Četkaři, soudružky a soudruzi poslanci, jsme si plně vědomi, že hlavním posláním Československé tiskové kanceláře je, jak je to také formulováno v návrhu zákona, plnit především zpravodajské úkoly. Jsme si také vědomi, vycházejíce z usnesení naší strany a vlády, že je potřeba, abychom uměli rovněž hospodařit se státními prostředky a především snižovali tlak na státní rozpočet ve formě soustavných dotací. Proto jsme hledali způsoby, jak získat finanční prostředky lepším využitím kapacity naší organizace a docílit ve velmi krátké době vyrovnání našeho rozpočtu.

Soudružky a soudruzi poslanci, předložený vládní návrh zákona o Československé tiskové kanceláři upravuje v zájmu úspěšného rozvoje ČTK její právní poměry, politické, kulturní a hospodářské poslání a umožňuje prohloubit a rozšířit naši dosavadní činnosti. Dovolte mi, abych na této schůzi Národního shromáždění tlumočil jménem všech pracovníků Československé tiskové kanceláře, že jsme si plně vědomi úkolů a povinností, které z navrhovaného zákona vyplývají, a že neustálým zvyšováním celkové úrovně naší práce budeme usilovat o další rozvoj tohoto zpravodajského orgánu Československé socialistické republiky. Jsme si také vědomi, že mimořádně prudký rozvoj Československé tiskové kanceláře byl umožněn především plnou podporou našich politických a vládních orgánů. Proto bych chtěl v závěru poděkovat za pomoc, kterou nám politické orgány poskytují, poděkovat státním, hospodářským, společenským, kulturním a vědeckým organizacím, s nimiž denně spolupracujeme a které nám umožňují zvyšovat rozsah našeho zpravodajství. Chtěl bych zde rovněž poděkovat našim ministerstvům, Slovenské národní radě, krajským národním výborům a vám, soudružky a soudruzi poslanci, kteří našim redaktorům v jejich denní práci pomáháte. My jsme si vědomi že bez této spolupráce a pomoci bychom nikdy nemohli naše úkoly úspěšně plnit.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Sulkovi. Jménem výborů přednese zprávu posl. Skála.

Zpravodaj posl. Ivan Skála: Soudružky a soudruzi poslanci! Přistupujeme dnes k projednání zákona o Československé tiskové kanceláři, instituci, s jejímž jménem a s jejíž činností se denně setkáváme. Říkám-li setkáváme, mám tím na mysli především milióny československých občanů, kteří čtou denní tisk, kteří poslouchají rozhlas, kteří přihlížejí televiznímu programu. Neboť zpravodajství všech těchto významných prostředků masového působení se opírá ve značné míře o zpravodajskou síť a zpravodajskou činnost ČTK a je tedy ve značné míře závislé na rozsahu a kvalitě její práce.

Ale činnost ČTK nezajišťuje pouze domácí a zahraniční zpravodajství pro potřeby naší země, ale jejím prostřednictvím se šíří zpravodajství o životě a práci naší země za hranice, do tisku, rozhlasu a televize jiných zemí, a tak se s činností ČTK denně setkávají ve značném množství i čtenáři a posluchači zahraniční.

A konečně ČTK plní i řadu dalších zpravodajských a publikačních činností, z části obecnějšího, z části odborného charakteru. Jistě není třeba hovořit podrobně o významu vydavatelské činnosti ČTK, k níž patří několik časopisů, např. Svět v obrazech a 100 + 1 zahraniční zajímavost, které se těší široké čtenářské oblibě a jejichž rostoucí náklady, vyvolané zájmem čtenářů, mají svou hranici v omezených možnostech přídělu papíru.

Do sféry těchto dalších zpravodajských i publikačních činností spadá vydávání přehledů světového tisku, zvláštního zpravodajství, "obdeníku" Světové hospodářství a dalších odborných přehledů hospodářských, zemědělských, vědecko-technických a jiných, hospodářsko-propagačního časopisu Made in, který je spjat s propagační angeturou ČTK Made in Publicity. ČTK dále poskytuje fotoagenturní služby u nás i do zahraničí, vydává pohlednice a seriály fotografií ve svém útvaru Pressfoto.

I tento další komplex činnosti ČTK má široký okruh působnosti a velký společenský význam.

Konečně myslím, že není možno dosti docenit onu část činnosti ČTK, kterou představuje její pomoc rozvojovým zemím a svazky s nimi, neboť aktivní role našeho zpravodajství v těchto zemích, jakož i naše technická pomoc při odborné přípravě jejich vlastních kádrů má nejen značný aktuální význam, ale i velký význam perspektivní.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP