Úterý 15. března 1966

V zájmu zefektivnění výroby, přihlížejíce k vývoji ve světě, budeme usilovat o další zlepšení činnosti Rady vzájemné hospodářské pomoci, zejména o prohlubování mezinárodní socialistické dělby práce při zvyšování úlohy specializace a kooperace výroby. Budeme se zaměřovat na takové formy spolupráce, které jsou prospěšné jak jednotlivým členským státům, tak celému společenství států RVHP.

Neochvějným základem zahraniční politiky socialistického Československa je pevné přátelství, nerozborné spojenectví a všestranná spolupráce se Sovětským svazem. Právě uplynulý rok 20. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou byl pro naše národy příležitostí znovu manifestovat a utvrdit tento svazek věrného přátelství a spojenectví, který je zárukou naší samostatnosti, bezpečnosti a úspěšného budování nového společenského řádu.

Pro další rozvoj čs.-sovětské spolupráce měla velký význam jednání naší stranické a vládní delegace v Moskvě loni v září, jakož i setkání soudruhů Novotného a Brežněva v říjnu minulého a v lednu letošního roku.

Nedávná návštěva ministra zahraničních věcí SSSR soudruha A. A. Gromyka v Československu umožnila vyměnit si podrobně názory na důležité mezinárodní problémy a jejich řešení a projednat některé otázky vzájemných vztahů.

Prvořadou důležitost má pro nás spolupráce se Sovětským svazem v oblasti hospodářské jak to znovu potvrdilo nedávné zasedání čs. sovětské mezivládní komise v Praze - a na úseku zahraničního obchodu. Sovětský svaz rozhodující měrou pomáhá uspokojovat potřeby našeho národního hospodářství - především dodávkami surovin, strojů, zařízení a potravin, zvláště obilí, a zajišťovat odbyt výrobků našeho zpracovatelského průmyslu. Nová dlouhodobá obchodní dohoda na léta 1966-1970, uzavřená loni v říjnu, je důležitým činitelem dalšího rozvoje naší ekonomiky. Stále intenzívněji rozvíjíme také čs.-sovětskou vědeckotechnickou spolupráci, která podstatně přispívá k modernizaci naší výroby a přináší našemu hospodářství velké úspory. Rovněž na úseku vědeckých, kulturních, školských, turistických a jiných styků mezi oběma našimi zeměmi hledáme nové možnosti a cesty k jejich dalšímu rozvíjení a upevňování.

V plném souladu s přáním, jednoznačnou vůlí a zájmy našich národů bude vláda ČSSR usilovat o další všestranné rozšiřování a prohlubování čs.-sovětských vztahů a věnovat jim i nadále prvořadou pozornost a péči. (Potlesk.)

Na základě socialistického internacionalismu, soudružské pomoci, rovnosti a vzájemné výhodnosti rozvíjíme naše vztahy s Polskou lidovou republikou, Německou demokratickou republikou, Maďarskou lidovou republikou, Rumunskou socialistickou republikou, Bulharskou lidovou republikou a se Socialistickou federativní republikou Jugoslávie. V duchu tradičního bratrského přátelství budeme nadále soustavně usilovat o to, aby se všestranná spolupráce s těmito zeměmi neustále upevňovala a rozšiřovala.

K tomuto cíli významně napomáhají návštěvy význačných stranických, vládních a parlamentních delegací a představitelů, jako byla výměna návštěv presidenta Československé socialistické republiky a I. tajemníka ÚV KSČ soudruha A. Novotného a presidenta Socialistické federativní republiky Jugoslávie a generálního tajemníka Svazu komunistů Jugoslávie soudruha J. Broz-Tita, jednání čs. stranické a vládní delegace vedené prvním tajemníkem ÚV KSČ a presidentem republiky s. A. Novotným s delegací Maďarské lidové republiky v čele s prvním tajemníkem Maďarské socialistické dělnické strany s. J. Kádárem, setkání soudruha A. Novotného s prvním tajemníkem Polské sjednocené dělnické strany soudruhem W. Gomulkou a návštěva delegace našeho Národního shromáždění, vedené jeho předsedou s. B. Laštovičkou, v Bulharské lidové republice. Další vzájemné návštěvy na nejvyšší úrovni se připravují.

S Mongolskou lidovou republikou se uskutečňuje úzká a všestranná přátelská spolupráce, jež byla významně posílena výsledky loňské návštěvy prvního tajemníka Mongolské lidové revoluční strany a předsedy rady ministrů soudruha J. Cedenbala v Československu.

Úspěšně se rozvíjejí naše styky s Kubánskou republikou, první zemí amerického světadílu budující socialismus, s její revoluční vládou a statečným svobodymilovným kubánským lidem. Jednání místopředsedy vlády s. O. Šimůnka na Kubě a vzájemné návštěvy jiných členů vlád přispěly k jejich dalšímu upevnění.

O naší podpoře a pomoci Vietnamské demokratické republice v jejím boji proti americké agresi jsem již hovořil. Tyto a další otázky vzájemných styků byly podrobně projednány s místopředsedou vlády Vietnamské demokratické republiky s. Le Thanh-Nghi při jeho návštěvě ČSSR v červnu minulého a počátkem ledna letošního roku.

Naše vztahy s Korejskou lidově demokratickou republikou se rozšiřují a jsou předpoklady pro jejich další rozvoj ku prospěchu obou našich zemí.

Vláda ČSSR - přes existující politickoideologické rozpory - usiluje také o rozvíjení mezistátních styků s Čínskou lidovou republikou na základě rovnosti a vzájemné výhodnosti. Tato snaha nepřinesla však dosud uspokojivé výsledky. Naše návrhy zvýšit vzájemnou výměnu zboží a umožnit rozšíření hospodářské spolupráce uzavřením dlouhodobé obchodní dohody nesetkaly se na čínské straně s porozuměním. Na velmi nízké úrovni stagnuje také naše vědeckotechnická spolupráce i kulturní styky s Čínskou lidovou republikou.

Vztahy s Albánskou lidovou republikou v důsledku jejího známého postoje se omezují nyní v podstatě na výměnu zboží.

Soudružky a soudruzi poslanci! Důležitým činitelem v boji proti imperialismu a kolonialismu, za mír a společenský pokrok je národně osvobozenecké hnutí. Jeho rozmach v posledních letech vedl k rozpadu koloniální soustavy imperialismu a ke vzniku řady nových nezávislých států. Rozvojové země tvoří v současné době více než polovinu členů Organizace spojených národů. Jejich váha při řešení závažných mezinárodních problémů značně vzrostla. V současné době usilují o překonání zaostalosti a zvýšení životní úrovně lidu, o spravedlivější mezinárodní dělbu práce a odstranění jakékoli diskriminace. Bojují za nezávislý politický a hospodářský rozvoj a za právo na svobodnou volbu společenského zřízení.

Agresívní kruhy Spojených států amerických a dalších imperialistických mocností ve snaze zvrátit pokrokový vývoj v tzv. "třetím světě" stupňují nápor proti národně osvobozeneckému hnutí. V zemích, které jsou dosud v koloniálním područí, potlačují všemi prostředky spravedlivý boj vlasteneckých a demokratických sil za sebeurčení. V rozvojových zemích, které usilují o upevnění politické a dosažení hospodářské nezávislosti, imperialisté vynakládají velké prostředky k podněcování odporu proti nezbytným sociálněekonomickým přeměnám a na organizování spiknutí ke svržení pokrokových a demokratických vlád. Ve snaze usměrnit tyto země na kapitalistickou cestu vývoje a dostat je do svého područí zneužívají i vážných hospodářských obtíží, které musí většina z nich v současné době překonávat jako neblahé dědictví po kolonialistech. Snaží se zabránit společnému postupu zemí "třetího světa", rozložit jejich solidaritu a klást překážky upevňování spojenectví národně osvobozeneckého hnutí se socialistickými státy. Přes některé dočasné úspěchy narážejí snahy imperialistů na rostoucí odpor národů a jsou odsouzeny k nezdaru. Historický proces osvobození národů z koloniálního i neokoloniálního útlaku bude pokračovat. Imperialisté budou muset ustoupit pod tlakem národně osvobozeneckého hnutí a všech pokrokových sil. Byť by používali seberafinovanějších metod, nepodaří se jim zabránit úplnému rozpadu systému koloniálního útlaku a vykořisťování. Národy Asie, Afriky a latinské Ameriky překonají - dříve či později - nynější potíže a postupně vyřeší problémy upevnění své nezávislosti a státní svrchovanosti. V této obtížné a složité situaci však potřebují, víc než kdy jindy, podporu všech pokrokových a mírumilovných sil.

ČSSR poskytuje národně osvobozeneckému hnutí účinnou podporu. Naše vzájemné vztahy s rozvojovými zeměmi se v posledních letech upevnily a rozšířily. Dále se prohloubila naše spolupráce s nimi při úsilí o řešení důležitých mezinárodních otázek v našem společném zájmu. S převážnou většinou rozvojových zemí udržujeme vzájemně výhodné obchodní styky a s mnohými rozvíjíme hospodářskou a vědeckotechnickou spolupráci. Společně s nimi budeme hledat cesty, jak tuto spolupráci dále rozšiřovat a prohlubovat. Řadě zemí poskytujeme podle našich možností pomoc při výchově jejich vlastních odborných kádrů, ať už přijímáním stipendistů a praktikantů, nebo vysíláním našich techniků, lékařů, profesorů a učitelů. Další technickou pomoc poskytujeme rozvojovým zemím v souvislosti s dodávkami strojů a zařízení. Tyto země naši pomoc vysoce oceňují, neboť přispívá - podobně jako obchodní a hospodářská spolupráce s námi - k řešení naléhavých úkolů jejich rozvoje a k vymaňování z jednostranné závislosti na imperialistických mocnostech. Účastníme se rovněž různých programů technické pomoci, poskytované rozvojovým zemím prostřednictvím OSN a jejích příslušných orgánů.

V Asii máme nejrozsáhlejší přátelskou spolupráci s Indickou republikou. V posledním období došlo k jejímu dalšímu všestrannému rozvoji a prohloubení. Výrazem toho byla i návštěva předsedy vlády s. J. Lenárta v Indii a indického presidenta Rádhakrišnana u nás.

Úspěšně se dále rozvíjejí naše tradiční dobré vztahy s Barmou. Afganistánem, Kambodžou a Cejlonem.

Zlepšují se tak naše styky, zejména obchodní, s Iránem, Pákistánem a Tureckem.

V uplynulých letech dosáhly značného rozsahu rovněž naše styky s Indonésií. V této velké zemi po rozpoutání rozsáhlého teroru proti vlasteneckým silám dochází nyní k dalším vážným událostem, jež bedlivě sledujeme. Je v zájmu samotné Indonésie, která sehrála významnou roli v boji proti imperialismu, aby její lid odolal imperialistickým úkladům a uchránil si své revoluční vymoženosti.

V posledních letech se rozšířily naše politické, obchodní a hospodářské i kulturní styky s řadou arabských zemí, zejména se Sjednocenou arabskou republikou. Během návštěvy předsedy vlády s. J. Lenárta v Sjednocené arabské republice, která přispěla k dalšímu prohloubení přátelských vztahů mezi oběma našimi zeměmi, došlo k podepsání nové dohody o hospodářské spolupráci. Také s Alžírskou lidovou a demokratickou republikou probíhá příznivý rozvoj vzájemné spolupráce.

V tropické Africe se nejvíce rozvinuly naše styky s Guineou a Mali. Prohlubovaly a rozšiřovaly se rovněž naše vztahy s Etiopií, Tanzanií, Kongo-Brazzaville a dalšími státy.

Úspěšně se rozvíjely i naše styky s Ghanou, která prováděla pokrokovou vnitřní i zahraniční politiku a která se stala významným činitelem v boji proti všem zbytkům kolonialismu v Africe, proti neokolonialistické politice imperialismu, jakož i v úsilí o upevnění africké jednoty. Není proti divu, že nedávný převrat v Ghaně vyvolal značné znepokojení mezinárodní pokrokové veřejnosti. Rada afrických zemí vyjádřila ústy svých představitelů, shromážděných na konferenci Organizace africké jednoty v Addis Abebě, rozhodný odpor proti zesíleným úkladům imperialistických mocností na africkém kontinentě, jejichž cílem je zvrátit pokrokový vývoj v afrických zemích, nasadit jim neokolonialistické jho a narušit jejich jednotu.

ČSSR má zájem na rozvíjení oboustranně prospěšných styků s nezávislými africkými zeměmi a bude jim v rámci svých možností nadále poskytovat podporu v jejich úsilí o upevnění nezávislosti.

Naše vláda rozhodně odsoudila nezákonné vyhlášení rasistického státu v Jižní Rhodesii. Zastáváme stanovisko, že je třeba poskytnout zemi skutečnou nezávislost na základě demokratické ústavy a v souladu s přáním lidu Zambabwe. Budeme i nadále podporovat všechna účinná opatření, která tomu napomáhají.

S Jihoafrickou republikou, jejíž vláda provádí politiku apartheidu proti domácímu obyvatelstvu, přerušili jsme v souladu s rezolucí OSN veškeré styky.

Československo udržuje tradiční, především obchodní a kulturní styky s řadou latinskoamerických zemí, zejména s Mexikem, Brazílií, Argentinou a Uruguayí. Nedávno došlo k navázání diplomatických styků s Chile. USA v rozporu se zásadami Charty OSN stupňují nátlak na jednotlivé latinskoamerické vlády a pokoušejí se je přimět k přerušení nebo alespoň k omezení styků se socialistickými státy. Československá vláda je ochotna rozšiřovat rovnoprávné a vzájemně výhodné vztahy se všemi latinskoamerickými zeměmi, které o to mají zájem a vytvářejí vhodné podmínky pro takový rozvoj.

Ve vztazích s vyspělými kapitalistickými státy vycházíme z osvědčených zásad leninské politiky mírového soužití zemí s různým společenským zřízením. Naší snahou je rozvíjet styky s těmito státy na základě rovnosti, plného respektování svrchovanosti, nevměšování a vzájemné výhodnosti.

Příznivé výsledky je možno zaznamenat v našich vzájemných vztazích s Francií, v nichž nyní nejsou žádné sporné problémy. Uskutečňují se setkání politických představitelů obou zemí, rozšiřují se a prohlubují hospodářské a kulturní styky, jakož i spolupráce v oblasti vědy a techniky. Přístup Francie k některým mezinárodně politickým otázkám dává možnosti pro spolupráci i v této oblasti.

Československá vláda vítá tento vývoj v čs.- francouzských vztazích a je ze své strany připravena k jeho dalšímu posilování. Čs. vláda usiluje o další rozvoj a prohlubování styků se sousedním neutrálním Rakouskem. Značné možnosti vidí zejména v oblasti hospodářské. Jako dosud i nadále máme zájem na vyřešení otevřených otázek.

Úspěšně se aktivizují naše styky se severskými státy. Svědčí o tom i setkání ministrů zahraničních věcí ČSSR a Dánska a připravovaná další jednání s některými severskými zeměmi na vládní úrovni.

Celkem pozitivní vývoj se projevuje v našich stycích s Itálií, zejména v oblasti obchodní, vědeckotechnické a kulturní, jakož i se státy Beneluxu a Švýcarskem.

Značně rozvinuté máme obchodní, kulturní a vědeckotechnické styky s Velkou Británií. Brzdícím činitelem dalšího vývoje je britská podpora americké agrese ve Vietnamu a zahraničně politického kursu vlády Německé spolkové republiky.

Zlepšují se naše styky s Kanadou a Austrálií. Na dalším rozšíření, zejména v obchodní oblasti, máme zájem.

Udržujeme a přejeme si rozšířit styky i dalšími kapitalistickými státy.

Naproti tomu naše vztahy s USA jsou hluboce ovlivněny americkou agresí ve Vietnamu a podporou poskytovanou Spojenými státy militaristické a revanšistické politice bonnské vlády. USA zaujímají stále negativní postoj v otázce uvolnění československého měnového zlata uloupeného nám nacisty a odmítají podepsat již dohodnuté řešení vzájemných hospodářských a finančních otázek.

S Německou spolkovou republikou dosud nemáme - její vinou - diplomatické styky. Naše návrhy na normalizaci zůstaly bez patřičné odezvy. Příčina tkví ve strnulém nereálném setrvávání vlády NSR na zdiskreditované Hallsteinově doktríně, podle níž si bonnská vláda protiprávně osobuje nárok na výlučné zastupování všeho německého lidu. Spolková vláda spojuje i částečnou normalizaci s nepřijatelnými podmínkami, jak o tom svědčí i průběh obchodně politických jednání, zahájených počátkem prosince 1964 a přerušených v březnu loňského roku.

Vláda ČSSR je nadále přesvědčena, že normalizace vztahů mezi Československou socialistickou republikou a Německou spolkovou republikou by přispěla ke zlepšení celkové politické atmosféry v Evropě a k využití dalších možností pro rovnoprávné a vzájemně výhodné vztahy v mnoha oblastech. Je však třeba, aby vláda Německé spolkové republiky nastoupila kurs odpovídající reálné situaci a potřebám upevnění míru a bezpečnosti v Evropě.

Soudružky a soudruzi poslanci! Dynamický vývoj ve světě, v němž si razí cestu pokrokové tendence, se projevuje i v mezinárodních organizacích. Tento proces neprobíhá automaticky, nýbrž je výsledkem neustálého boje protiimperialistických sil, které krok za krokem překonávají odpor reakce, odrážejí pokusy o ochromení a zneužití těchto organizací a vytvářejí předpoklady pro to, aby se staly efektivním nástrojem užitečné spolupráce států v politické, hospodářské, kulturní a sociální oblasti.

Organizace spojených národů a další mezinárodní organizace mají přes existující nedostatky své důležité místo a poslání v současných mezinárodních vztazích.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP