Středa 16. března 1966

Diskuse též přinesla cenné náměty a připomínky, které všechny důkladně projednáme a o přijatých závěrech bude Národní shromáždění informováno.

Dovolte, soudružky a soudruzi poslanci, abych vám závěrem srdečně poděkoval za podporu, kterou jste vyjádřili činnosti vlády v oblasti zahraniční politiky. Snahou vlády je, aby její činnost ve všech oblastech odpovídala zájmům a vůli našeho pracujícího lidu. Je proto potěšitelné, že diskuse potvrdila shodu stanovisek vlády a Národního shromáždění jako představitele našeho lidu na hodnocení současné mezinárodní situace a na úkoly zahraniční politiky našeho státu.

Mohu ujistit Národní shromáždění a jeho prostřednictvím všechen náš lid, že vláda bude i nadále vyvíjet všestranné úsilí v zájmu důsledného provádění zahraničně politické linie Československé socialistické republiky a k splnění úkolů, které budou vytyčeny XIII. sjezdem Komunistické strany Československa. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji ministru soudruhu Davidovi.

Navrhuji, aby Národní shromáždění přijalo toto usnesení ke zprávě vlády k otázkám zahraniční politiky Československé socialistické republiky:

"Národní shromáždění projednalo zprávu vlády k otázkám zahraniční politiky Československé socialistické republiky a postup vlády při uskutečňování zahraničně politické linie Komunistické strany Československa, jejíž správnost uplynulá léta plně potvrdila.

Poslanci Národního shromáždění se v rozpravě vyslovili k zahraniční politice vlády Československé socialistické republiky kladně. Zvláště oceňují, že zahraniční politika Československé socialistické republiky byla aktivní, že iniciativně vnesla na pořad mezinárodních jednání závažné návrhy a přispěla k užitečným výsledkům ve prospěch mírumilovných národů světa.

Národní shromáždění vyslovuje plnou důvěru a podporu vládě Československé socialistické republiky, souhlasí s její zprávou k otázkám zahraniční politiky a přeje si, aby vláda navazujíc na svou dosavadní činnost i nadále vyvíjela úsilí, aby se v mezinárodním životě posilovala bezpečnost, nezávislost a svoboda národů, mír a mírové soužití, přátelství a spolupráce mezi národy a tím i bezpečnost budovatelské práce našeho lidu na rozvoji Československé socialistické republiky. Záruku úspěchu tohoto zahraničně politického kursu vidíme především v pevné semknutosti zemí socialistického tábora a zvláště v naší úzké spolupráci se SSSR a ve sbližování našich ekonomik."

Soudružky a soudruzi, a pak je zde návrh poslankyně Molnárové, aby Národní shromáždění přijalo výzvu k parlamentům světa ve věci Vietnamu. Jelikož jde o závažnou otázku, navrhuji Národnímu shromáždění, aby pověřilo předsednictvo Národního shromáždění vyřízením tohoto návrhu a aby konkrétně přijalo toto usnesení:

"Národní shromáždění ukládá předsednictvu NS, aby projednalo podnět posl. s. Molnárové a rozhodlo o něm."

Předseda NS s. Laštovička: Soudružky a soudruzi poslanci! Kdo má připomínku nebo pozměňovací návrh k navrženému usnesení? (Nebyly.)

Nikdo. Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s oběma body navrženého usnesení, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Děkuji. Konstatuji, že návrh usnesení je přijat. (Potlesk.)

Přistoupíme k projednání druhého bodu pořadu, kterým je

2. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za dobu od poslední schůze Národního shromáždění.

Předseda NS s. Laštovička: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, od prvních týdnů letošního roku se politická aktivita našich pracujících soustřeďuje na přípravu XIII. sjezdu Komunistické strany Československa.

Příprava XIII. sjezdu a teze ústředního výboru KSČ ovlivňují významnou měrou i činnost orgánů Národního shromáždění. Schůze předsednictva i výborů Národního shromáždění nesou v současné době pečeť předsjezdového období. Z tezí k XIII. sjezdu KSČ vychází především již plán práce orgánů Národního shromáždění, který schválilo předsednictvo Národního shromáždění a který je uveřejněn ve Zprávách pro poslance NS.

Teze k XIII. sjezdu KSČ byly ve výborech NS projednávány velmi intenzívně v uplynulých dvou měsících. Poslanci NS přinášeli ze svých pracovišť a volebních obvodů nové podněty i doklady o tom, že sjezdové teze jsou přijímány našimi pracujícími s aktivním přístupem a pracovními závazky. Závěry výboru k tezím předloží v nejbližších dnech po jejich projednání předsednictvo Národního shromáždění souhrnně ústřednímu výboru Komunistické strany Československa.

Projednávání tezí k XIII. sjezdu KSČ nechápeme jako jednorázovou záležitost. Základní myšlenky tezí budou prostupovat činností orgánů Národního shromáždění v celém průběhu přípravy sjezdu. Stejně tak sjezdová usnesení se stanou východiskem činnosti orgánů NS v období posjezdovém.

Předsjezdová kampaň zvýšila nároky na politickou činnost poslanců ve volebních obvodech. Vyžaduje, aby poslanci všestranně vysvětlovali politiku komunistické strany, bojovali za realizaci přijatých usnesení a závěrů. K živým otázkám ekonomiky, k problémům 4. pětiletého plánu a zavádění nové soustavy plánovitého řízení organizovalo proto předsednictvo Národního shromáždění v polovině února společnou schůzi výborů, na které podal zprávu místopředseda vlády a předseda SPK s. Černík a kde poslanci měli možnost vyjasnit si problémy, s nimiž se setkávají ve volebních obvodech.

Poslanci a orgány Národního shromáždění se v rámci předsjezdové kampaně podíleli na přípravě celostátní konference předsedů krajských, okresních a vybraných městských a místních národních výborů. Konference se zabývala zejména otázkami rozvoje působnosti národních výborů a využila též návrhy na posílení samostatnosti, pravomoci a odpovědnosti národních výborů nižších stupňů, které rozpracoval a doporučil výbor NS pro národní výbory. Výbor Národního shromáždění pro národní výbory spolu s ostatními výbory bude v další své činnosti napomáhat realizaci přijatých usnesení a dbát o to, aby závěry, které přijme XIII. sjezd KSČ, tvořily základ návrhu zákona o národních výborech.

Národní shromáždění a jeho orgány, zejména zemědělský výbor, se podílely také na další významné celostátní akci - na celostátní konferenci pracovníků jednotných zemědělských družstev a státních statků, na které byly projednány zásady zdokonaleného plánovitého řízení zemědělství. Jednání konference se zúčastnil zemědělský výbor Národního shromáždění a další poslanci z řad zemědělců.

Předsednictvo Národního shromáždění schválilo postup projednávání plánu rozvoje národního hospodářství na léta 1966-1970 v orgánech Národního shromáždění. Jednotlivé výbory zaměřují podle tohoto postupu svou činnost tak, aby prověřily, jakou měrou resortní návrhy 4.pětiletky zabezpečují dosažení nejdůležitějších postupných cílů programu konsolidace a rekonstrukce našeho národního hospodářství, obnovení rovnováhy mezi tvorbou a užitím jeho zdrojů v co nejkratší době a zejména obnovení výrazného růstu národního důchodu.

Výbory Národního shromáždění se v této své činnosti opírají o svá dřívější usnesení a o teze XIII. sjezdu strany.

Podle usnesení 8. schůze NS ze dne 11. a 12. listopadu 1965 ke zprávě o činnosti Slovenské národní rady se dále úspěšně rozvíjí spolupráce Národního shromáždění se SNR. Pracovní plány Národního shromáždění a Slovenské národní rady na tento rok jsou lépe koordinovány. Slovenská národní rada svými podněty přispěla k výběru otázek, jimiž se bude v letošním roce zabývat předsednictvo a plénum Národního shromáždění.

Předsednictvo Národního shromáždění schválilo podle zákona o jednacím a pracovním řádu plán činnosti Ústřední komise lidové kontroly a statistiky na rok 1966. Sledovalo přitom, aby nejvyšší státní orgán lidové kontroly byl účinně zaměřen na klíčové otázky hospodářského a kulturního rozvoje v souladu se zásadami nové soustavy plánovitého řízení. Vlastní plánovaná kontrolní činnost orgánů NS je s tímto systémem kontrol spjata. Využívá výsledků prověrek a rozborů lidové kontroly a statistiky, jak se to osvědčilo v praxi minulých let.

Projednali jsme též usnesení předsednictva Ústřední rady odborů o prohloubení spolupráce Revolučního odborového hnutí s orgány a poslanci Národního shromáždění. Přivítali jsme iniciativu Ústřední rady odborů a ocenili podněty ke spolupráci mezi Národním shromážděním a Revolučním odborovým hnutím. Jsme si vědomi, že zejména při průzkumech působnosti zákonů a prováděcích předpisů mohou orgány Revolučního odborového hnutí účinně signalizovat nedostatky jednotlivých právních norem a že tato součinnost může být pro Národní shromáždění významným zdrojem zkvalitnění legislativní práce. Spolupráce s ROH má podstatný význam při uplatňování důležitých právních předpisů, jako je např. zákoník práce. Tato součinnost bude rovněž prospěšná při parlamentní kontrole působení nové soustavy plánovitého řízení a jiných důležitých celospolečenských úkolů.

V činnosti výborů v uplynulém období přineslo cenné závěry jednání průmyslového výboru pro hlavní výrobní odvětví a dopravu a zdravotního výboru k problematice zlepšení životního prostředí, zejména k zlepšení čistoty ovzduší.

Palčivou problematiku místního stavebnictví a údržby bytového fondu projednala společná schůze tří výborů Národního shromáždění, a to výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví, výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství služby, obchod a spoje a výboru pro národní výbory. Vzhledem k závažnosti a naléhavosti této problematiky, dotýkající se důležitých zájmů obyvatelstva a ochrany velkých hospodářských hodnot které představuje domovní fond, byl materiál po výsledcích jednání postoupen vládě a jednotlivými výbory resortním ministrům.Předsednictvo Národního shromáždění současně výborům uloží, aby sledovaly realizaci svých doporučení a zabývaly se dále hlouběji podmínkami práce místního stavebnictví v krajích a okrese. V zájmu věci budou průběžně sledována opatření v místním stavebnictví a v údržbě bytového fondu až k podstatnému zlepšení.

Předsednictvo žádá poslankyně a poslance NS, aby se s materiálem seznámili (bude otištěn ve Zprávách pro poslance) a v jeho smyslu vyvíjeli činnost ve svých volebních obvodech.

Ve své kontrolní činnosti projednaly příslušné výbory zprávu odpovědných resortů o stavu zajištění tržních fondů vnitřního obchodu pro letošní rok a v oblasti školství zprávu o stavu výroby, vydávání a distribuci školních učebnic.

Ústřední komise lidové kontroly a statistiky podala zprávu průmyslovému výboru pro hlavní výrobní odvětví a dopravu, výbor a poslanci mohli zasvěceněji sledovat a kontrolovat úsilí o zlepšení kvality výroby.

Průběžně se podílí většina výborů ve spolupráci s vládní misí pro koordinaci hospodářských právních předpisů na zjednodušování právního řádu, jeho očišťování od předpisů, které jsou překonány.

Výbory Národního shromáždění se v prvních měsících letošního roku zabývaly některými návrhy na opatření v různých oblastech řízení a správy, které se teprve připravují, a kde jej zpracovatelé - vláda a její orgány, chtějí předem znát stanovisko zastupitelského orgánu. Zemědělský výbor v této souvislosti prodiskutoval důkladně připravované změny v plánovitém řízení zemědělské výroby, ústavněprávní výbor projednal informaci o zajišťování socialistické zákonnosti ve státní správě a kulturní výbor za účasti pracovníků národních výborů projednal zásady dalšího rozvoje a organizačního zajištění kulturně výchovné činnosti a posoudil návrh opatření na rozmisťování absolventů středních všeobecně vzdělávacích škol.

V legislativní oblasti se výbory podrobně zabývaly vládním návrhem zákona o vysokých školách; jejich společná zpráva spolu s výkladem ministra školství a kultury je předmětem jednání dnešní plenární schůze. Z nově připravovaných norem byly posouzeny zásady nové právní úpravy organizace znalecké činnosti.

Veškerá činnost výborů i předsednictva NS probíhala v úzké spolupráci s vládou a jejími orgány, z nichž zejména také nově vytvořené odborné orgány vlády navázaly dobré pracovní kontakty s příslušnými výbory. V duchu usnesení prosincového pléna ÚV KSČ sledovalo přitom NS uplatnění nových prvků ve výstavbě a metlách práce státních orgánů.

V oblasti mezinárodních vztahů jsme s upřímnou radostí přivítali oznámení, že Lidové shromáždění Bulharské lidové republiky přijalo naše pozvání k návštěvě Československé socialistické republiky; tato návštěva se uskuteční v druhé polovině dubna. Budeme mít možnost využít přátelského setkání s bulharskými soudruhy k výměně zkušeností budovatelských úspěchů lidu našich bratrských zemí i z práce obou zastupitelských orgánů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP