Úterý 25. října 1966

Zprav. posl. dr. Němec: Soudružky a soudruzi poslanci! Rozprava potvrdila souhlas s návrhem, který předložil ústavněprávní a kulturní výbor. Nemám proto, co bych k ni dodal.

Chci vás však informovat, že v průběhu jednání jsem obdržel návrh na další úpravu formulace, a to § 23. V § 23, v poslední jeho části, je v tisku 94, který jsme dostali, tato formulace: " ... může ministerstvo školství a kultury zakázat, porušuje-li jejich obsah zákonem chráněné zájmy společnosti nebo mezinárodní dohody."

Návrh je toho smyslu, že tedy nemá jít o možnost, ale že tady má jít o povinnost, a doporučuje tedy, aby § 23 zněl tak, že v závěru bude tento text:

"... ministerstvo školství a kultury zakáže, porušuje-li jejich obsah zákonem chráněné zájmy společnosti nebo mezinárodní dohody."

Myslím, že s tímto návrhem je možno vyslovit souhlas.

Předkládám tedy Národnímu shromáždění návrh výboru ústavněprávního a výboru kulturního na vydání zákona o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích ve znění, jak byl poslancům rozdán v parlamentním tisku č. 94, s tím, že § 14 odst. 2 bude znít takto:

"Šéfredaktor je povinen uveřejnit stanovisko státního orgánu, instituce nebo organizace ve vhodné formě a odpovídajícím rozsahu po vzájemné dohodě v periodickém tisku v jednom z nejbližších připravovaných vydání, v rozhlase a televizi v jednom z nejbližších obdobných vysílání, a to zpravidla do 1 měsíce."

Dále pak, že §15 odst. 2 bude znít takto:

"Vzájemnou spoluprací vytvářejí státní orgány a vydavatelé podmínky pro úspěšný výkon novinářské práce redaktorů a napomáhají tak k tomu, aby svaz novinářů mohl podle svých stanov plnit své poslání."

A konečně § 23 bude znít takto:

"Dovoz a rozšiřování zahraničního periodického tisku vytištěného nebo rozmnoženého v cizině, rozšiřování zahraničního periodického tisku vytištěného nebo rozmnoženého v Československé socialistické republice zahraničním vydavatelem nebo na jeho příkaz, jakož i rozšiřování zpravodajství zahraničních zpravodajských agentur (jiných obdobných zahraničních hromadných informačních prostředků) ministerstvo školství a kultury zakáže, porušuje-li jejich obsah zákonem chráněné zájmy společnosti nebo mezinárodní dohody."

S těmito změnami doporučuji návrh ústavněprávního a kulturního výboru ke schválení.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Němcovi. Přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem zákona o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích ve znění a s úpravami přednesenými zpravodajem posl. Němcem, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo se nehlásil.) Také nikdo.

Návrh zákona o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích je schválen jednomyslně.

Přikročíme k projednání čtvrtého bodu pořadu, kterým je

4. Volba člena předsednictva NS, předsedy zdravotního výboru a členů výboru NS.

Zprávu k tomuto bodu přednese posl. Besserová. Prosím, aby se ujala slova.

Posl. Kleňhová-Basserová: Soudružky a soudruzi poslanci! Předsednictvo Národního shromáždění se na své schůzi, konané dne 13. října 1966, usneslo, aby byly provedeny podle § 22 odst. 1 zákona o jednacím a pracovním řádu Národního shromáždění volby do předsednictva Národního shromáždění a podle § 31 odst. 4 a 38 odst. 1 téhož zákona volby do některých výborů NS a volba předsedy zdravotního výboru.

Předsednictvo NS vyhovělo na své schůzi dne 8. září t. r. žádosti posl. dr. Jozefa Kyselého a uvolnilo, vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, z funkce člena předsednictva NS a předsedy zdravotního výboru NS. Současně předkládá Národnímu shromáždění návrh, aby členkou předsednictva a předsedkyní zdravotního výboru NS byla zvolena posl. Antonia Petrusová.

Soudružka Petrusová je sekundární lékařka dětského oddělení nemocnice a polikliniky v Lučenci. Je to aktivní poslankyně, která své odborné znalosti a zkušenosti využívá v práci zdravotního výboru. Svým politickým rozhledem i odborným zaměřením má dobré předpoklady pro vykonávání navrhované funkce.

Při doplňovacích volbách do NS byl ve volebním obvodu č. 300 zvolen poslancem NS s. Ján Koscelanský, vedoucí tajemník krajského výboru KSS Východoslovenského kraje, a ve volebním obvodu č. 54 s. Jaroslav Kalkus, podnikový ředitel velkovýkrmny - státní statek v Třeboni.

Předsednictvo NS předkládá po dohodě s oběma poslanci návrh, aby posl. Ján Koscelanský byl zvolen za člena výboru pro plán a rozpočet a posl. Jaroslav Kalkus za člena výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje.

Současně předkládá předsednictvo NS návrh, aby bylo vyhověno žádosti posl. dr. Jozefa Kyselého, aby byl uvolněn ze zdravotního výboru a byl zvolen za člena výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje.

Dále navrhuje předsednictvo NS, aby podle § 31 odst. 4 zákona o jednacím a pracovním řádu NS byly nově schváleny počty členů některých výborů NS, kde došlo během doby ke změnám. Jedná se o tyto výbory: mandátový výbor bude mít 12 členů, výbor pro národní výbory 23 členy, zahraniční výbor 21 členů, výbor pro plán a rozpočet 26 členů, výbor pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje 29 členů a zdravotní výbor 25 členů.

Doporučuji plénu, aby předložené návrhy byly Národním shromážděním schváleny.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Besserové. Má někdo dotaz nebo připomínku k přednesenému návrhu? - Nemá.

Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí, aby posl. Jozef Kyselý byl uvolněn z funkce člena předsednictva NS a předsedy zdravotního výboru, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Konstatuji, že NS vyslovilo souhlas. Posl. Jozef Kyselý je tedy uvolněn z funkce člena předsednictva a předsedy zdravotního výboru NS. Soudružky a soudruzi, myslím, že mohu jménem nás všech poděkovat posl. dr. Kyselému za jeho úsilí a výkon funkce předsedy zdravotního výboru a za aktivní účast na práci předsednictva NS.

Přistoupíme k hlasování o návrhu, aby posl. Antonia Petrusová byla zvolena členkou předsednictva NS a předsedkyní zdravotního výboru. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji, Je někdo proti? - Nikdo. Konstatuji, že posl. Antonia Petrusová je zvolena jednomyslně členkou předsednictva NS a předsedkyní zdravotního výboru NS. Blahopřejeme posl. Petrusové ke zvolení. (Potlesk.)

Kdo souhlasí se změnami v počtu členů jednotlivých výborů NS tak, jak byly uvedeny ve zprávě posl. Besserové, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji, to je naprostá většina. Změny v počtu členů výborů NS jsou schváleny.

Kdo souhlasí, aby posl. Ján Koscelanský byl členem výboru pro plán a rozpočet a posl. Jaroslav Kalkus členem výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje a posl. Jozef Kyselý, aby byl uvolněn ze zdravotního výboru a stal se členem výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství, služby, obchod a spoje, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Posl. Turečková: Je možno, když nesložil posl. Koscelanský slib, aby byl volen do výboru?

Předseda NS s. Laštovička: Jakmile byl ověřen jeho mandát, může být zvolen a slib složí na nejbližší plenární schůzi. Jakmile byl ověřen jeho mandát, stal se plnoprávným poslancem. Jde nyní o hlasování se zařazením poslanců do výborů. Kdo souhlasí s návrhem, který jsem přečetl, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji a konstatuji, že návrhy jsou přijaty.

5. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za dobu od poslední schůze Národního shromáždění.

Předsednictvo NS předložilo zprávu o činnosti předsednictva a výborů NS písemně (příloha str. 269). Navrhuji, aby schůze NS vzala zprávu o činnosti předsednictva a výborů NS na vědomí se souhlasem. Má někdo k předložené zprávě dotazy nebo připomínky? - Nemá.

Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s tím, aby zpráva byla vzata se souhlasem na vědomí, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Národní shromáždění vyslovilo souhlas s předloženou zprávou.

Přistoupíme k projednání 6. bodu pořadu, kterým je

6. Zpráva předsedy Národního shromáždění podle článku 60 odstavce 2 ústavy o vydaných opatřeních předsednictva Národního shromáždění.

Zprávu přednese posl. dr. Škoda.

Mpř. NS dr. Škoda: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci! Od poslední schůze Národního shromáždění přijalo předsednictvo Národního shromáždění jen dvě opatření na úseku mezinárodních úmluv.

Na své 43. schůzi dne 11. srpna 1966 vyslovilo předsednictvo Národního shromáždění souhlas s tím, aby Československá socialistická republika přistoupila k Úmluvě o výsadách a imunitách mezinárodních odborných organizací, schválené Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 21. listopadu 1947.

Uvedená úmluva byla předsednictvem Národního shromáždění přijata podle návrhu vlády, která doporučila její přijetí s výhradou oddílu 24 a 32, které předpokládají obligatorní pravomoc Mezinárodního soudního dvora pro spory vzniklé z Úmluvy. Podle našich zásad uznáváme, a také to tak, je v návrhu schvalovacího usnesení, že k tomu, aby určitý spor byl předložen k vyřešení Mezinárodnímu soudnímu dvoru, je v každém jednotlivém případě nezbytný souhlas všech stran ve sporu.

Náš přístup k Úmluvě usnadní a zjednoduší styky s mezinárodními odbornými organizacemi na území našeho státu.

Ustanovení Úmluvy se budou provádět jen vůči těm organizacím, jichž je naše republika členem, to jest vůči Světové poštovní unii, Mezinárodní telekomunikační unii, Světové meteorologické organizaci, Mezinárodní organizaci pro civilní letectví, Mezivládní námořní poradní organizaci, organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu, Světové zdravotnické organizaci a Mezinárodní organizaci práce.

Předloženou úmluvu projednal výbor zahraniční a výbor ústavněprávní. Oba výbory doporučily vyslovit s úmluvou souhlas. Předsednictvo Národního shromáždění vyslovilo pak po jejich projednání s úmluvou souhlas.

Dále vyslovilo předsednictvo Národního shromáždění na své 44. schůzi dne 8. září 1966 souhlas s Dodatkovou úmluvou k Mezinárodní úmluvě o přepravě cestujících a cestovních zavazadel po železnici z 25. února 1961, týkající se odpovědnosti železnice za usmrcení a zranění cestujících, sjednanou v Bernu dne 26. února 1966. Také tato úmluva byla přijata podle vládního návrhu s výhradou k článku 1 § 2 Dodatkové úmluvy; výhrada obsahuje právo Československé socialistické republiky nepoužít ustanovení Úmluvy na své občany nebo na osoby, které mají své obvyklé bydliště v ČSSR, pokud utrpí úraz na jejím území.

Dodatková úmluva obsahuje jednotnou mezinárodní úpravu odpovědnosti železnic za usmrcení a zranění cestujících. Vytváří předpoklady pro unifikaci předpisů v železniční dopravě.

Podle čl. 60 odst. 2 ústavy je třeba, aby tato opatření předsednictva byla schválena Národním shromážděním na jeho nejbližší schůzi. Proto předsednictvo Národního shromáždění předkládá tato opatření Národnímu shromáždění ke schválení.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Škodovi. Má někdo dotazy k předloženým opatřením předsednictva Národního shromáždění? Nemá. Dám tedy hlasovat: Kdo souhlasí s opatřením předsednictva Národního shromáždění, kterým vyslovilo souhlas s Úmluvou o výsadách a imunitách mezinárodních odborných organizací, schválenou Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 21. listopadu 1947 s výhradou k oddílům 24 a 32 Úmluvy:

Kdo dále souhlasí s opatřením předsednictva Národního shromáždění, jímž vyslovilo souhlas s Dodatkovou úmluvou k Mezinárodní úmluvě o přepravě cestujících a cestovních zavazadel po železnici z 25. února 1961 sjednanou v Bernu dne 26. února 1966 s výhradou čl. 1 § 2 Dodatkové úmluvy, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Obě předložená opatření předsednictva Národního shromáždění plenární schůze Národního shromáždění schválila.

Soudružky a soudruzi, projednávání dalších bodů pořadu, tzn. zprávy vlády o plnění plánu v roce 1966 a návrh zákona o 4. pětiletém plánu rozvoje našeho národního hospodářství zahájíme zítra v 9 hod. Dnes odpoledne zde bude podána podrobná zpráva o nedávné konferenci v Teheránu a bude pojednáno o činnosti jednotlivých skupin naší celkové skupiny Meziparlamentní unie, o jejich pracovních výkonech. Předpokládám, že schůze potrvá od 15 do 17 hod. Od 17.30 hod. v této zasedací síni by bylo setkání s představiteli ministerstva zemědělství na žádost mnoha poslanců, aby byly podrobněji prodiskutovány otázky nové soustavy řízení v zemědělství. Soudružky a soudruzi, kteří mají o tuto otázku zájem, mohou se této schůzky zúčastnit. Bude zde přítomen s. ministr Burian a jeho náměstci. V případě, že nebude přítomen s ministr, budou zde jeho náměstci, kteří mohou zasvěceně příslušné dotazy zodpovědět a podat potřebná vysvětlení.

Přerušuji nyní schůzi do 9 hod. zítřejšího dne s tím, že odpoledne od 15 do 17 hod. je schůze Meziparlamentní unie a pak beseda o nové soustavě řízení v zemědělství.

(Schůze přerušena ve 12.17 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP