Středa 14. prosince 1966

K docílení efektivnosti využívají výrobní družstva místních surovin, materiálů i průmyslových odpadů jako zdrojů pro další výrobu. Ovšem nelze celou paletu výroby plně zajistit pouze z místních zdrojů, nýbrž je nutno nakupovat též potřebné materiály. Zde bych řekla - a prosím, aby se to nebralo jako moje osobní obhajoba výrobních družstev -, že dodavatelé podceňují tento úsek národního hospodářství, což se projevuje v dodávkách méně kvalitních surovin nebo v jejich nedostatečném množství. Je to zejména v autoopravárenství, kde družstva nemohou včas a kvalitně provést opravu vozidla pro nedostatek náhradních dílů. Přesto se však uvažuje o výstavbě více než 50 autoopraven a o další rekonstrukcí a modernizací dosavadních provozů. Jsem přesvědčena, že nová soustava zavede v budoucnosti do celé naší zásobovací situace na základě ekonomických stimulů pružnější nabídku a lepší uspokojení poptávky a že se tím postupně i v této sféře dosáhne žádoucího zlepšení.

Soudružky a soudruzi, chtěla bych ještě říci pár slov k projednávání a k přípravě vládního návrhu zákona o důchodové dani družstevních a jiných organizací.

Zásady tohoto zákona nám byly známy již před půl rokem, a tak bylo umožněno důkladně projednat ve volebních obvodech s pracovníky družstev i se společenskými organizacemi hlavní směry a zaměření budoucí právní normy. Řeknu zde otevřeně, že ne všude se přijímala navržená opatření příznivě a že se vyskytovalo mnoho námitek a snášely se četné argumenty ke snížení odvodů, k docílení zvýhodnění apod. Měla jsem sama příležitost absolvovat několik schůzek k této otázce a přesvědčit se o nutnosti upravení vztahů družstevních a ostatních organizací nestátního charakteru ke státnímu rozpočtu za výkon hospodářské činnosti. Vždyť si to přímo vyžaduje zdokonalená soustava řízení, neboť svaz výrobních družstev se usnesl na formě hmotné zainteresovanosti z hrubého důchodu. Podle dosud platných předpisů v důchodové dani družstev je zdaňován zisk dosažený ve zdaňovacím období příslušnými sazbami, které jsou uvedeny v zákoně. Proto nová daňová úprava družstev doplňuje ostatní ekonomické nástroje, které budou od 1. ledna 1967 uplatňovány v řízení národního hospodářství a vytvoří stejné výchozí podmínky pro zdravou socialistickou soutěž našich výrobních systémů.

V závěru bych ještě zdůraznila, že u výrobních družstev se upustilo od zvýšení daně o přirážku z maloobchodního obratu všech jejich prodejen ve městech zejména z toho - důvodu, že zisk dosažený těmito prodejnami je součástí hrubého důchodu družstev. Zde pak mohou výrobní družstva prokázat v obchodní činnosti svou pružnost, pohotovost a ochotu v uspokojení zákaznické poptávky. Na adresu výrobních družstev bych doporučovala, aby se více přizpůsobila potřebám zákazníků, aby se služby poskytovaly po pracovní době, na vesnicích v sobotu a v neděli, aby se plně uplatňovala volná soutěž ve výrobě mezi podniky jak místního hospodářství, tak i družstev a v prodeji pak se státním obchodem. Soutěž by měla probíhat zejména v kvalitě a v komplexnosti provedených prací ve prospěch všech našich obyvatel.

Důchodová daň družstevních a jiných organizací je nedílnou součástí ekonomických opatření prováděných k rychlému zavedení zdokonalené soustavy plánování a řízení, a proto budu pro její přijetí hlasovat, a také doporučuji Národnímu shromáždění, aby vládní návrh schválilo.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Kulíčkové. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? - Nikdo se nehlásí.

Prosím soudruha Dvořáka, má-li nějakou poznámku k rozpravě.

Ministr financí Dvořák: Soudružky a soudruzi poslanci, během projednávání jsem byl upozorněn na jazykovou nesprávnost v předloženém návrhu.

Vzhledem k tomu, že dnes ráno v rozhlase v jazykovém koutku se upozorňovalo na nesprávné používání slova "dopad", prosím, abyste souhlasili s úpravou na str. 9, 10 a 11 tohoto slova na slovo "dosah" a s příslušnými navazujícími úpravami. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. ministrovi. Prosím s. Černého o závěr.

Zpravodaj posl. Černý: Soudružky a soudruzi, můj závěr bude velmi jednoduchý. Diskuse, ve které vystoupila pouze jedna soudružka poslankyně, byla v souladu s předloženým návrhem.

Chtěl bych v závěrečném slovu znovu zdůraznit, že čtyři výbory, které se zabývaly projednáváním zásad k tomuto vládnímu návrhu zákona a potom samotným návrhem zákona, vynaložily veliké úsilí při ověřování a konzultacích. Neobávám se říci, že ne každý zákon byl tak důsledně projednáván jako tento.

Se zřetelem k tomu, že není rozporů, doporučuji NS, aby předložený vládní návrh zákona o důchodové dani družstevních a jiných organizací odhlasovalo.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji zpravodaji posl. Černému. Přistoupíme nyní k hlasování.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona o důchodové dani družstevních a jiných organizací podle zprávy výborů ústavně právního, pro národní výbory, pro plán a rozpočet a pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství, služby, obchod a spoje, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Také nikdo.

Národní shromáždění schválilo návrh zákona o důchodové dani družstevních a jiných organizací podle Společné zprávy čtyř výborů jednomyslně.

Soudružky a soudruzi, přerušuji nyní schůzi do 9 hodin zítřejšího dne.

(Schůze přerušena v 19.22 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP