Středa 28. června 1967

Ďalej sa rozširuje právomoc národných výborov v otázkach bytovej a občianskej výstavby ako dôležitej súčasti životnej úrovne a vytvárania životného prostredia. Zákon vytvára možnosť skutočne samostatnej hospodárskej činnosti národných výborov v súlade s aplikáciou zásad zdokonalenej sústavy riadenia vo sfére hospodárstva, ktoré spravujú, a dáva široký priestor aj procesu prehlbovania socialistickej demokracie.

Toto všetko spolu s kultúrnovýchovnou funkciou a upevnením socialistickej zákonnosti, ako to zákon stanovuje, posilňuje zodpovednosť národných výborov voči celej spoločnosti vôbec a voči ich voličom zvlášť.

Poslanci nášho výboru mali kritické pripomienky pri prerokúvaní, že spolu s návrhom zákona o národných výboroch sme mali v tomto období dostať a posúdiť niektoré ďalšie dokumenty k výkonu zákona, konkrétne k vytváraniu odborov NV, k úprave odmien a náhrad poslancov a členov komisií, k štatútu mestských národných výborov atď. Súčasne treba povedať, že návrhy týchto dokumentov sú už dané k dispozícii poslancom Národného zhromaždenia.

Návrh zákona o národných výboroch predpokladá aj plnšie zapojenie Slovenskej národnej rady do riešenia úloh a problémov, ktoré stoja pred národnými výbormi na Slovensku. Podľa zákona sa má vytvoriť komisia SNR pre národné výbory. Jej osobitný význam je vtom, že komisia SNR pre NV bude iniciatívnym, kontrolným a výkonným orgánom SNR pri riešení problémov v rozvoji činnosti NV na Slovensku podľa zásadných smerníc vlády.

Súhrn týchto dokumentov spolu so zákonom o správnom konaní bude predstavovať koncepciu ďalšieho rozvoja národných výborov, zvýšenie ich spoločenskej úlohy a prehlbovanie socialistickej demokracie.

Avšak treba otvorene povedať, že tieto významné úlohy sa neuskutočnia len schválením týchto zákonov. Treba počítať s postupným zložitým procesom a treba počítať s nevyhnuteľnou pomocou a s vytváraním podmienok dobrej práce NV.

Dovoľte mi, súdružky a súdruhovia, podčiarknuť niektoré hlavné úlohy národných výborov a z toho vyplývajúce zložité problémy.

Nový zákon pre prácu národných výborov vytvára nové možnosti na úseku ekonomiky, ktorú spravujú. Poslaním ich ekonomickej samostatnosti sa majú vytvárať podmienky na odkrývanie a využitie všetkých rezerv miestnych zdrojov, finančné a materiálové zdroje, predovšetkým na uspokojovanie obyvateľstva na úseku služieb, výstavby a údržby bytového fondu, zvlášť pri individuálnej bytovej výstavbe, úprave miest a obcí, zásobovaní podnikov miestneho hospodárstva atď. Ide teda o rozvoj takej socialistickej podnikavosti a iniciatívy, aby boli uspokojené predovšetkým tie potreby obyvateľstva, o ktoré je najväčší záujem.

Na úseku poľnohospodárskom JRD, ŠM, STS sú bezprostredne riadené výrobnými poľnohospodárskymi správami. Zdokonalená sústava na úseku poľnohospodárskom ďalej prehlbuje systém riadenia. Teda pre národné výbory nie je rozhodujúce formálne prerokovávanie výrobných plánov v poľnohospodárskych závodoch, ako tomu bolo doteraz. Sú to ďalšie veľké zložité úlohy národných výborov v pomoci poľnohospodárstvu. Napr. ochrana a využívanie pôdneho fondu, dodržovanie predpisov o ochrane rastlín, bezpečnosti práce, utváranie priaznivých bytových a kultúrnych podmienok pre prácu a život ľudí na dedine, pomoc pri zabezpečovaní mladej pracovnej sily pre poľnohospodárstvo, udržovanie verejného poriadku, opatrenia proti rozkrádaniu a poškodzovaniu majetku poľnohospodárskych závodov.

V našom výbore sme hovorili aj o rozšírení pôsobnosti národných výborov v smeroch, ktoré tvoria súčasť náplne práce nášho výboru. Sú to hlavne otázky oblastného plánovania, bytová výstavba a vytváranie životného prostredia, zásahy proti znečisťovaniu ovzdušia, stanoviská k investičným zámerom, výber stavenísk pri investíciách. Veľmi dôležitú úlohu budú mať národné výbory vtom, aby rozvoj miest a dedín zodpovedal potrebám ďalšieho rozvoja socialistickej spoločnosti. Ide hlavne o to, aby prestavbe štruktúry nášho osídlenia bola venovaná náležitá pozornosť, najmä pri rozpracovaní a spresňovaní územných plánov, menších územných celkov a smerných územných plánov miest a dedín. Predpoklady pre túto činnosť sú v súčasnej dobe už vytvárané aj zriaďovaním útvarov hlavných architektov na KNV a niektorých ONV, spracovávaním koncepcií vybraných miest, ochrany krajiny i v oblasti legislatívnej. To všetko sú zložité úlohy, ktoré vyvstávajú pre národné výbory.

Pri pondelňajšej schôdzi nášho výboru k bytovej otázke sme si znova potvrdili, aká významná a dôležitá je úloha NV práve v tejto citlivej oblasti pre život našich občanov. V zosilnení politicko-organizátorskej úlohy národných výborov vidíme možnosť prekonať súčasné nesplnenie bytovej výstavby a poskytnúť účinnejšiu pomoc stavebníkom rodinných domčekov a výstavbe bytov pre poľnohospodárov.

Zvýšená právomoc a ekonomická samostatnosť národných výborov má byť uplatnená v súčinnosti s ďalším rozvojom masovopolitickej, kultúrnovýchovnej práce národných výborov. V zákone je zdôrazňovaná popri ekonomickej funkcii národných výborov aj ich organizátorská a kultúrnovýchovná funkcia. Chceme, aby sa prostredníctvom národných výborov ďalej prehlbovala spoločenská aktivita ľudu a ďalej rástla jeho účasť na správe štátu a riadení hospodárstva. Preto sa národné výbory musia veľmi významne podieľať na výchovnom pôsobení, účinnejšie využívať všetky prostriedky výchovy, ideologického a morálneho vlyvu pri formovaní socialistického myslenia ľudu.

Súdružky a súdruhovia, všetky tieto významné úlohy národných výborov, vyplývajúce zo zákona, podčiarkujem tu preto, aby som sústredil pozornosť na naliehavú požiadavku k vytváraniu kádrových podmienok na prípravu ľudí, funkcionárov pre národné výbory, ktorí budú schopní uviesť do života zákon a všetky zo zákona vyplývajúce úlohy. To si vyžaduje, aby aj ostatné inštitúcie a organizácie s plnou zodpovednosťou upravovali svoje vzťahy k národným výborom, aby sa nestávali prípady, že sa vynesú rozhodnutia, ktoré vo výkonnej činnosti NV všetku vinu prenesú na národné výbory aj vtedy, keď nie národné výbory zapríčinili nesprávne rozhodnutie.

Ďalšia veľmi vážna požiadavka je systematické školenie a výchova kádrov pre národné výbory. Slovenská národná rada pre funkcionárov veľkých obcí pripravuje od 1. septembra tohto roku inštitút vo voľných kapacitách Ústrednej straníckej školy v Bratislave. To nám však veci nevyrieši. Ukazuje sa potreba vytvoriť systém výchovy funkcionárov národných výborov na úrovni kraja, kde by uvedený inštitút zabezpečil metodickú pomoc, samozrejme s úzkou náväznosťou s inštitútom pri Ministerstve vnútra.

Oveľa väčšiu starostlivosť bude treba venovať aj zvyšovaniu kvalifikácie pracovníkov a funkcionárov NV popri zamestnaní. Dávam ďalej na uváženie vytvoriť strednú nadstavbovú školu s ekonomickoprávnou administratívnou náplňou pre národné výbory. Zatiaľ je situácia taká, že pre národné výbory, až na náhodné vysielanie do škôl a kurzov, sa systematicky kádre nepripravujú. Keď staviame tak vážne úlohy pre národné výbory, je potrebné k tomu vytvárať aj kádrové predpoklady. Len tak môžeme s kľudným svedomím odhlasovať zákon o národných výboroch, ktorý má priniesť všestranné zlepšenie ich činnosti k spokojnosti našich pracujúcich. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Hanzlíkovi. Promluví posl. Kopecký Zdeněk.

Posl. Kopecký Zdeněk: Soudružky a soudruzi poslanci! Předložený návrh zákona o národních výborech byl projednán ve výborech a připomínky a návrhy poslanců v tomto návrhu jsou zakotveny. Je jistě správné, že bylo ponecháno dostatek času, aby návrh mohl být prodiskutován na všech stupních národních výborů. Proto budu pro předložený návrh zákona hlasovat.

Zákon sám však nemůže působit, protože pro jeho realizaci v praxi je třeba lidí, a k tomu mi dovolte několik slov, i když poslanci přede mnou již k tomuto problému hovořili. Myslím, že je to jistě správné, protože se projevuje starostlivost o to, jak se bude realizovat tento zákon v praxi, a o to, aby byl do všech důsledků skutečně zaveden až na místní národní výbory s důsledky pro všechny funkcionáře a poslance, jak si všichni přejeme.

Realizátory v praxi budou především národní výbory všech stupňů, to znamená poslanci, pracovníci NV, lidé různé kvalifikace a schopností. Naplnění zásad odpovědnosti a pravomoci bude otázkou kádrů, umět znát a řešit odborné problémy, např. ve střediskových obcích a vůbec umět poradit a pomoci národním výborům v jejich práci. Formy mohou být různé a je možno jíti cestou podle návrhu našeho ONV v Hradci Králové, který byl předložen výboru pro NV. Jedná se o vybudování ekonomického útvaru pro řízení všech hospodářských problémů na pracovištích a závodech, které jsou řízeny přímo. NV.

Zde vidíme, že se budeme muset v souvislosti s projednávaným zákonem zamyslet nad kvalitou našich pracovníků i funkcionářů. V současné době vzrůstá vzdělání pracovníků NV, desítky vystudovaly nebo studují, a snaží se tak získat nebo doplnit si co nejvíce jak teoretických, tak i praktických vědomostí. Tím se zvyšuje celková jejich kvalifikace tak, jak je tomu v průmyslu. Náročnost však stále stoupá, zejména v souvislosti snovou soustavou řízení. Uvedeným faktům v náročnosti na jejich práci však neodpovídá dnešní systém odměňování. Dochází k tomu, že řada schopných pracovníků, obětavých, zkušených organizátorů se snaží odejít nebo již odchází do průmyslu, poněvadž odměňování je dnes pod úrovní podniků, i těch, které přímo řídí.

Uvedu příklad: Ředitel OSP má zhruba plat 3000 Kčs plus prémie a vedoucí odboru výstavby 2600 Kčs bez prémií. Přitom tento pracovník NV je vlastně nadřízeným orgánem pro uvedený podnik.

Mohl bych uvést další příklady. Je tomu tak stejně např. u ředitele RaJ, kde vedoucí odboru pro obchod je na tom stejně. Další přiklad - ředitel OÚNZ má zhruba o 1600 Kčs větší plat než předseda ONV. Horší situace je na úseku odměňování instruktorů organizačního odboru, kteří přímo pomáhají MNV. Instruktor má plat 1650 Kčs, to znamená, že má mnohem méně než uvolněný předseda některého NV. Právník na tomto úseku má jen kolem 1900 Kčs, ale právník OÚNZ má o 300 Kčs více. Musíme tuto nivelizaci v NV zaměnit denivelizací jako v průmyslu.

Na základě této nedobré situace odchází stále větší počet pracovníků NV a je nebezpečí, že ti schopní nám postupně všichni odejdou, a jak potom bude vypadat řízení státního aparátu, jehož význam za socialismu dále roste, neboť volené orgány a jejich aparát tvoří jeden celek. Z vlastní praxe vidím, že je velmi důležité, aby na místech pracovníků například KNV, ONV, Měst NV a MNV byli schopní lidé. Podle jejich úrovně pak bude vypadat řízení až na MNV a to jak v menších, tak i ve větších obcích.

Dnes přistupujeme ke slučování obcí a k přípravě nových voleb do NV, na které nebude lehké provést výběr kandidátů. Kvalitní provedení voleb a postavení nových výborů a příprava na novou soustavu řízení bude v mnoha případech závislá na kvalitě řízení z vyšších stupňů.

Uvedl jsem několik problémů které by mohly způsobit, že zákon bude uváděn do života pomalu a sama nová soustava řazení též nebude působit v plném rozsahu.

Zhoršujícím vlivem, který působí nemalé potíže pří různých druzích podnikání NV je nedostatek stavebního materiálu a dalších materiálů, které jsou zapotřebí pro plnění závazků našich obcí ke zvelebování sídlišť apod. To zde bylo několikrát řečeno. A nejde jen o stavební materiál. Řada obcí uzavírá závazky k 50. výročí VŘSR a naráží na tyto nedostatky a jejich iniciativa je prakticky umrtvována. Obracím se proto na vládu, aby tento problém se všemi zainteresovanými resorty řešila, poněvadž nejde jen o stavební materiál, ale např. o radiátory, různé potrubí, kotle, fitinky, podlahoviny, cement, vápno atd. Jedině tak je možné zajistit, aby občané přistupovali na rekonstrukce svých domků, a to hlavně v zemědělských obcích. Toto bude součástí stabilizace pracovníků v zemědělství a zastavení úniku lidí i funkcionářů z obcí do měst. Podle mého názoru je třeba znát, jaká opatření budou přijata, abychom soustavně neslibovali, že již příští rok nebo v dalším roce se to či ono na tomto úseku zlepší. Podle praxe víme, že je situace v této oblasti rok od roku horší včetně stoupajících cen stavebního materiálu. Jedině tak pomůžeme NV v jejich práci a získáme důvěru občanů, že prováděná opatření na různých úsecích našeho života jsou ku prospěchu a jsou v praxi cítit a nebude jen holou frází, že to či ono nám nová soustava vyřeší.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Kopeckému, promluví posl. Voráč.

Posl. Voráč: Soudružky a soudruzi poslanci! Kdo sleduje a prožívá vývoj NV, zejména v posledních dvou letech, musí ocenit veliké změny, které se ve prospěch činností NV udály. Předtím se dlouho nedělo nic podstatného. Jaká byla situace v posledních dvou letech, před rokem, ba ještě před několika měsíci. My, kteří pracujeme na úseku NV, jsme naříkali právě na přemíru směrnic a nařízení, které nedovolovaly národním výborům samostatný krok. Měli jsme řadu problémů s direktivními plány a rozpočty znemožňujícími jakoukoliv pravomoc NV. Byla řada připomínek, že zákon o NV je překonán současným vývojem. Byly zde požadavky na rozvoj místní výroby stavebních hmot a materiálů bez nebezpečí, že budou odčerpány do celostátních bilancí. Bylo zde volání po východisku ze stavu, v němž největším uměním funkcionářů NV bylo projít spletí směrnic bez vážnějšího úrazu.

V této situaci byla svolána celostátní konference zástupců NV. Následovalo plenární zasedání ÚV KSČ k otázce národních výborů, Xlll. sjezd a jeho rezoluce o NV a letos v březnu opět plénum ÚV KSČ, které se zabývalo otázkou NV, vedle řady důležitých zasedání a usnesení naší vlády. Problematikou NV se zabývaly všechny orgány NS, o tom zde bylo hodně řečeno, byla provedena řada průzkumů, rozborů, aktivů, konzultací s funkcionáři NV. Na to my, kteří jsme kolem přípravy pracovali, velmi rádi vzpomínáme. Ze všech konzultací, ať byly v Bardějově, v Olomouci, v České Lípě či jiných okresech, jsme přiváželi mnoho cenných poznatků, které byly potom zpracovány do stanovisek při tvorbě zásad a návrhů zákona o NV. Velkou pomocí pro pracovníky praxe byly i konzultace s pracovníky vědy.

Výslednicí této mnohostranné přípravy jsou dnes předkládané návrhy zákonů. Kolem jejich příprav bylo mnoho poctivého vzruchu, mnoho snahy vložit do nich poznání vědy i bohaté zkušenosti praxe. Výsledky máme dnes, zítra i pozítří posoudit a máme se k nim vyjádřit.

Vyslovuji názor, že zákon o národních výborech je tak, jak zněly požadavky, jednoduchý sdostatkem místa pro iniciativu národních výborů, především však pravomoc a samostatnost místních a městských národních výborů je výrazně vyjádřena. Myslím si také - a mám o tom dostatek praktických důkazů, o nichž konečně hovořil přede mnou s. Červinka, že velká aktivita národních výborů rozvíjená na počest 50. výročí VŘSR má své příčiny i v dnes projednávaném zákonu o národních výborech. Ten na rozdíl od nové soustavy řízení sice ještě neplatí, ale působí, zatímco jsme slyšeli z úst s. Černíka, že tam je to obráceně, že nová soustava řízení platí, ale nepůsobí, že toho starého vlečeme pořád ještě mnoho s sebou. Zákon o národních výborech, i když tedy neplatí, velmi se prosazuje, funkcionáři národních výborů ho dobře chápou, přirozeně s většími či menšími potížemi vlastního poznávání.

Chtěl bych, soudružky a soudruzi, jako pracovník z úseku národních výborů a praktik, říci - a omlouvám se našim teoretikům, kteří mezi námi sedí -, že ta praxe byla vždycky těžší než teorie a že praktické uplatňování zákona o národních výborech nebude výjimkou. Přirozeně, že uvést ho do praxe znamená zvládnout především teorii - samozřejmě dobře ho uvést do praxe. K tomu bych chtěl říci několik poznámek, které se týkají praktické činnosti na úseku národních výborů.

První poznámka se týká toho, že ne všechny národní výbory budou mít dostatek možností pravomoc a samostatnost využít. Půjde především o malé obce, kde máme 50, 100, 200 obyvatel; soudružka Turečková zde o tom hovořila. Rozbor, který jsme si ve výboru NS pro národní výbory v souvislosti s přípravou zákona o národních výborech dělali, ukazuje, že okresů s touto problematikou nemáme mnoho, počet těchto okresů v republice může být 15-20, které mají mnoho malých obcí, ovšem těchto obcí máme několik tisíc v republice, obcí s malým počtem obyvatel. Z vlastních zkušeností v okrese, ve kterém pracuji, kde máme 199 MNV, potvrzují podstatu problému uplatňování pravomocí a samostatností, uplatňování socialistické demokracie, kterou zákon umožňuje a předpokládá v plné šíři. O jaké problémy jde v těchto malých obcích?

Jde přirozeně o obce s neuvolněnými funkcionáři, bez odborného aparátu. Na funkcionářích zde leží velká tíha odpovědnosti. To je důvod, který jim často brání - i těm dobrým, které v malých obcích jistě máme - vodvaze funkci vykonávat. Občan musí často volit cestu na okres, dovolávat se věcí, které mu má vyřídit jeho MNV, protože tam si netroufají problémy řešit. Říkají "běž na okres, když ti to povolí, my to uděláme", ovšem pravomoc k tomu mají oni.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP