Čtvrtek 29. června 1967

Aby resort získal podrobnější přehled o počtech, kvalifikaci a místech bydliště uvolněných pracovníků, zpracovává podrobnou studii, která má dát odpověď na otázku, kolik lidí uvolněných ze šachet a provozu resort zaměstná na jiných pracovištích ve vlastním resortu a kolik pracovníků podle profesí a místa trvalého bydliště nabídne za přímé spolupráce s národními výbory ostatním resortům.

Bude však třeba, aby vláda a zejména pak SPK (odbor oblastního plánování) účinně pomohly resortu a národním výborům tuto obtížnou situaci překonat. Očekávám, že resort hornictví najde u všech orgánů a institucí potřebnou podporu.

Ve spojitosti s projednáváním státního závěrečného účtu za rok 1966 chci znovu připomenout svůj námět na vertikální integraci, který jsem přednesl na patnáctém zasedání NS. Domnívám se, že účelnou vertikální integrací možno ještě dále zlepšovat hospodaření ve všech resortech národního hospodářství.

V resortu hornictví je prováděna nyní organizovaná příprava k experimentálnímu vytvoření kombinátu Úžín sloučením dolu Antonín Zápotocký s tlakovou plynárnou Úžín od 1. 1. 1968. Dále pak kombinát Vřesová sloučením národního podniku 25. únor ve Vintířově s národním podnikem Vřesová od 1. 1. 1968.

Rozvíjení další vertikální integrace např. začleňováním elektráren do uhelných kombinátů naráží na nesouhlas Ústřední správy energetiky. Doporučuji proto, aby vláda zajistila vypracování zásad pro vertikální integraci a vytváření kombinátů u Státní komise pro řízení a organizaci. Po projednání těchto zásad ve vládě by měl být zpracován Státní komisí pro řízení a organizaci komplexní materiál, který by tak závažnou problematiku řešil.

Náš národní podnik Důl čs. armády v ostravsko-karvinském revíru je také schopen v nejkratší době převzít do správy elektrárnu a koksovnu v Karviné a řádně je provozovat. I když v současné době nemáme provedeny všechny ekonomické propočty, jsme přesvědčeni, že to přinese prospěch národnímu hospodářství.

Také cenová oblast má nemalý význam v hospodaření podniků, tvorbě a užití důchodů a pro vývoj mzdových relací. Doporučuji proto, aby při tvorbě cen bylo dbáno zásady, že stejný sortiment výrobků musí mít také stejnou cenu. Mám na mysli skutečnost, aby vyšší řídící stupně neurčovaly přímo, do které obchodní skupiny má být zařazeno to které zboží, ale aby stanovovaly pouze metodicky zásady tvorby cen. Bylo by účelné zvážit, aby podnikům byla dána vyšší pravomoc v rozsahu snižování cen od jejich platné úrovně, zejména u výrobků, kde jde o kategorii pevných cen. Tato skutečnost povede k vyššímu tlaku na snižování nákladů u podniků, které vyrábějí sortiment ve stejné obchodní skupině.

Na závěr svého diskusního příspěvku doporučuji schválit státní závěrečný účet za rok 1966 a doufám, že některé moje náměty přispějí k řešení stávající situace. Děkuji.

Mpř. NS s. Škoda: Děkuji posl. Monczkovi a přerušuji nyní schůzi NS do zítřka do 9. hod.

(Schůze NS přerušena v 16.15 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP