Čtvrtek 18. dubna 1968

Soudružky a soudruzi, dovolte, abych tímto jménem vás všech poděkoval upřímně soudruhu Laštovičkovi za jeho práci, kterou zde na půdě NS vykonal a abych mu popřál do dalších let hodně zdraví, hodně elánu, dobré duševní pohody a mnoho úspěchů ve všem, co bude podnikat, mnoho úspěchů v jeho práci, která ho čeká na jiném pracovišti. (Potlesk.)

(K soudruhu B. Laštovičkovi přistupuje I. tajemník ÚV KSČ s. Alexander Dubček, podává mu ruku a děkuje mu.)

Přistoupíme nyní k volbě nového předsedy Národního shromáždění. Návrh přednese předseda ústředního výboru Národní fronty s. František Kriegel. Prosím soudruha Kriegla, aby se ujal slova.

Posl. MUDr. Kriegel: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, jménem ústředního výboru Komunistické strany Československa a jménem ústředního výboru Národní fronty navrhuji, aby Národní shromáždění zvolilo do funkce svého předsedy soudruha Josefa Smrkovského. Jak je naší veřejnosti známo, doporučil soudruha Smrkovského jako kandidáta na toto významné místo ústřední výbor Komunistické strany Československa.

Ústřední výbor Národní fronty za účasti představitelů svých složek kandidaturu poslance Smrkovského projednal a jednomyslně ji podporuje.

Soudruha Josefa Smrkovského znají poslanci Národního shromáždění i naši občané velmi dobře. Od svého mládí pracoval aktivně v komunistické straně, mládežnickém hnutí, později v různých stranických funkcích. S jeho jménem je spojeno pražské povstání v květnu 1945, v jehož vedení soudruh Smrkovský pracoval jako člen posledního ilegálního ústředního výboru komunistické strany z doby okupace.

Po osvobození působil v řadě vysokých státních a stranických funkcích. V roce 1964 byl znovu zvolen poslancem Národního shromáždění, z funkce náměstka předsedy Ústřední komise lidové kontroly přešel do vedení Ústřední správy vodního hospodářství a krátce na to byl jmenován ministrem lesního a vodního hospodářství. V nedávné době byl s. Smrkovský zvolen členem předsednictva ÚV KSČ.

Bohaté politické a životní zkušenosti s. Smrkovského a jeho osobní vlastnosti jsou zárukou, že bude dobře plnit významnou funkci předsedy Národního shromáždění.

Prosím, soudruhu předsedo, abyste dal o návrhu na kandidáta na předsedu Národního shromáždění hlasovat.

Předsedající posl. Fierlinger: Chce někdo z poslanců Národního shromáždění zaujmout k návrhu stanovisko? Prosím, s. Fleyberk.

Posl. Fleyberk: Vážené Národní shromáždění, stranická skupina poslanců Čs. strany socialistické se na své včerejší schůzi usnesla volit jako předsedu Národního shromáždění kandidáta Národní fronty s. Smrkovského.

S. Smrkovský je ve veřejnosti známý jako významný a dlouholetý funkcionář a veřejný pracovník. Na vlastní kůži pocítil výsledky potlačování principů humanismu a socialistické demokracie v době kultu osobnosti. Mimořádně aktivně vystoupil a vystupuje v boji o prosazení a dovršení obrodného procesu v naší společnosti. I svými osobními vlastnostmi je podle našeho názoru vhodným kandidátem na funkci předsedy Národního shromáždění. Vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem a ke svým osobním a charakterovým vlastnostem je schopen podle našeho přesvědčení plnit funkci, do které je navrhován.

Prohlašuji proto jménem stranické skupiny poslanců Čs. strany socialistické, že pro s. Smrkovského jako předsedu Národního shromáždění ČSSR budeme hlasovat. (Potlesk.)

Předsedající posl. Fierlinger: Děkuji. Nyní dávám slovo posl. Pospíšilovi a připraví se posl. Štefánik.

Posl. Pospíšil: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych jménem Čs. strany lidové vyslovil stanovisko k návrhu na funkci předsedy NS a současně i dalších členů předsednictva NS ČSSR.

Naše stanovisko projednané skupinou poslanců-členů Čs. strany lidové vychází především z toho, že je třeba posílit v současné době význam Národního shromáždění jako svrchovaného orgánu lidové moci v našem socialistickém státě. Tento význam byl zdůrazněn i v minulosti, avšak skutečnost tomu v plném rozsahu neodpovídala.

Teprve široká demokratizace celého našeho veřejného života, inspirovaná komunistickou stranou, dává záruku plného uplatnění úlohy NS. Může ji ovšem splnit pouze tehdy, bude-li tu výkonný orgán NS vyjadřovat rostoucí úlohu naší NF k sjednocování všech vrstev a skupin lidu na její demokratické základně. Tato nová forma a náplň práce v NF se uplatnila již při volbě presidenta republiky a při jednání o sestavení a dotváření vlády a jejích orgánů.

Také při jednání o předsednictvu NS jsme měli možnost zaujmout stanovisko na základě doporučení předneseného předsedou ÚV NF s. dr. Františkem Krieglem a toto naše stanovisko je shodné s návrhem KSČ a dalších složek.

Plně souhlasíme s návrhem na zvolení s. Josefa Smrkovského do funkce nového předsedy NS. Známe jeho dosavadní činnost, jeho úsilí, které projevil již v letech zkreslování dějin našeho lidu a v jeho boji za svobodu vyvíjel s. Smrkovský snahu, aby byla zajištěna a beze zbytku uplatněna historická pravda. Od samého počátku demokratizace politického života stal se s. Smrkovský neohroženým mluvčím pokrokového proudu v našem státě. jeho oblibu v širokých vrstvách lidu, jeho autoritu, jeho jednoznačné demokratické názory považujeme i my za záruku správného vedení Národního shromáždění.

Ze stejných hledisek se vyslovujeme i pro ostatní poslance doporučované do vedoucích funkcí. Ve složení celého předsednictva NS vidíme rovněž výraz politické konsolidace, uplatnění zásad spolupráce v NF a zároveň zvýšené odpovědnosti za činnost nejvyššího zákonodárného a kontrolního orgánu.

Působením naší strany i prací všech jejích poslanců chceme podporovat nové předsednictvo NS a práci celého NS v novém duchu - v duchu věcného sjednocování upřímných a poctivých názorů, vedeni jednotící snahou o společný cíl - rozkvět naší socialistické společnosti. (Potlesk.)

Předsedající posl. Fierlinger: Děkuji posl. Pospíšilovi. Nyní dávám slovo posl. Štefánikovi.

Posl. Štefánik: Vážené Národné zhromaždenie, vážené súdružky a súdruhovia, v týchto vážnych chvíľach, kedy stojíme pred úlohou vyjadriť svoje stanovisko k predloženým návrhom na doplnenie zloženia Predsedníctva NZ a vedenia najvyššieho zastupiteľského orgánu v tomto štáte, z poverenia predsedníctva Strany slobody a našej straníckej skupiny vyslovujem súhlas a plnú podporu v prvom rade kandidatúre s. Smrkovského do náročnej a zodpovednej funkcie predsedu tohto vysoko zodpovedného zastupiteľského zboru.

K tomuto rozhodnutiu vyslovujem i na tomto fóre, ako sme vyslovili svoje rozhodnutie a svoj súhlas pri rokovaní na pôde NF, podporu tejto kandidatúre preto, že som presvedčený, že toto Národné zhromaždenie a jeho vedenie, pred ktorým stoja náročné a nebývale ťažké povinnosti, v navrhovanom zložení za účinnej pomoci nás všetkých, bez ohľadu na politickú príslušnosť, zvládne jemu prislúchajúcu ústavnú úlohu a že bude stáť v popredí pracovného šíku za všetko nové, o čo nám všetkým spoločne ide a o čo všetci budeme zo svojich síl usilovať. (Potlesk.)

Předsedající posl. Fierlinger: Děkuji posl. Štefánikovi. Kdo se hlásí dále o slovo? Soudruh Lacina. Dávám mu slovo.

Posl. dr. Lacina: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych jménem skupiny poslanců bez politické příslušnosti řekl několik slov k předloženému návrhu, který zde uvedl předseda ÚV NF s. dr. Kriegel.

Na posledním zasedání této skupiny poslanců bez politické příslušnosti jsme projednávali návrh na kandidaturu s. Josefa Smrkovského a shodli jsme se na názoru, že budeme jeho volbu podporovat zejména pro jeho osobní a přátelský, úzký vztah především ke všem poslancům, pro jeho rozhodnost a proto, že se snažil při všem svém jednání propagovat a prosazovat všechno nové, progresívní.

Věříme, že pod jeho vedením za spolupráce všech skupin poslanců se podaří to, oč usilujeme všichni - postavit Národní shromáždění na takovou úroveň a svěřit mu funkci, která mu v našem státě přísluší. (Potlesk.).

Předsedající posl. Fierlinger: Děkuji posl. Lacinovi. A nyní se táži, má-li ještě někdo nějakou poznámku nebo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.) Nemá.

Je tedy soudruh Smrkovský jediným kandidátem na funkci předsedy Národního shromáždění.

Než přistoupíme k volbě, seznámím vás s postupem provádění voleb předsedy a členů orgánů Národního shromáždění. Předsednictvo Národního shromáždění navrhuje, aby volby předsedy Národního shromáždění, místopředsedů, předsedů výborů a členů předsednictva Národního shromáždění byly tajné. Volba členů výboru branného a bezpečnostního aby byla provedena aklamací.

Hlasovací lístky vám budou pořadateli rozdány podle seznamu. Můžete si je upravit v místnosti za předsednickou tribunou. Vcházet do této místnosti se bude dveřmi po levé straně. Volební urna je umístěna před předsednickou tribunou. V hlasovacích lístcích můžete, pokud nebudete s navrženými kandidáty souhlasit, jméno navrženého kandidáta škrtnout a na jeho místo - budete-li pociťovat tuto potřebu - napsat toho kandidáta, který by byl případně navržen z pléna.

K provedení tajných voleb navrhuje předsednictvo Národního shromáždění zvolit komisi z ověřovatelů Národního shromáždění. Soudružku Petrusovou jako předsedkyni komise a soudruhy Bubníka, Červinku, Holáně, Hrabala, Lapárovou, Lukačoviče a Tomášika za členy komise.

Kdo souhlasí s navrženým způsobem provádění voleb a ustavením komise pro provedení voleb a navrženými členy, nechť zvedne ruku!

(Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo se nehlásil.) Není. Děkuji.

Národní shromáždění schválilo způsob provádění voleb a zvolilo komisi pro provedení voleb do orgánů Národního shromáždění, jejímiž členy jsou s. Petrusová, Červinka, Holáň, Hrabal, Lapárová, Lukačovič a Tomášik.

Komise po provedení voleb sečte hlasy v místnosti za předsednickou tribunou a předsedkyně komise oznámí výsledek volby.

Prosím, aby pořadatelé rozdali poslancům hlasovací lístky, a to nejdříve poslancům, kteří jsou na předsednické tribuně, potom poslancům podle volebních obvodů, a to nejdříve v pravém bloku podél oken a pak v druhém bloku.

Prosím poslance Národního shromáždění, aby po obdržení hlasovacích lístků přistoupili k volbě předsedy Národního shromáždění.

Zahájíme volbu.

(Volba zahájena v 9.53 hod.)

Předsedající posl. Fierlinger (zvoní):

Prosím předsedkyni komise pro provedení volby soudružku Petrusovou, aby oznámila Národnímu shromáždění výsledek volby.

Posl. dr. Petrusová: Zápis o voľbe predsedu Národného zhromaždenia, konanej dňa 18. apríla 1968.

Komisia poslancov Národného zhromaždenia v zložení predsedníčka dr. A. Petrusová, členovia František Bubník, Jan Červinka, Emil Holáň, dr. Václav Hrabal, Magdaléna Lapárová, dr. Jozef Lukačovič a Ferdinand Tomášik, ktorú stanovilo Národné zhromaždenie na dnešnej schôdzi pre voľbu predsedu Národného zhromaždenia, oznamuje, že bolo poslancom vydaných celkom 259 hlasovacích lístkov, pretože počas zasadania pléna ešte niektorí poslanci prišli.

Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdaných celkom 256 platných hlasov. Z toho bolo odovzdaných pre navrhnutého kandidáta súdruha Josefa Smrkovského 188 hlasov. Proti kandidatúre bolo 68 poslancov.

Komisia Národného zhromaždenia konštatuje, že poslanec NZ Josef Smrkovský bol zvolený za predsedu Národného zhromaždenia.

V Prahe dňa 18. apríla 1968. (Potlesk.)

Předsedající posl. Fierlinger: Děkuji s. Petrusové a prosím nově zvoleného předsedu Národního shromáždění, aby zaujal své místo. (Nově zvolený předseda NS s. Smrkovský se ubírá na předsednické místo, kde mu předsedající posl. Fierlinger a dosavadní předseda NS posl. Laštovička blahopřejí.)

Předseda NS Smrkovský: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! Nejdříve bych se chtěl připojit k poděkování s. Laštovičkovi za obětavou práci, kterou vykonal v Národním shromáždění. Soudr. Bohuslav Laštovička odchází ze své funkce. Jsem však přesvědčen, že se bude nadále činně podílet na úsilí učinit z Národního shromáždění skutečný zastupitelský orgán lidu, spjatý se životem a vskutku ovlivňující život lidu a státu. Ještě jednou, soudruhu Laštovičko, upřímný dík za všechnu tvou práci, za všechno tvé úsilí.(Potlesk.)

Za svou povinnost považuji poděkovat při této příležitosti i všem odstupujícím členům předsednictva NS a popřát jim mnoho zdaru v další poslanecké práci.

Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! S hlubokým dojetím děkuji za důvěru, která mi byla projevena do funkce předsedy Národního shromáždění. Chápu tento akt jako svůj závazek a svou odpovědnost vůči tomuto sboru a vůči celé socialistické republice a všem jejím občanům. Nebudu litovat svých sil, abych tuto důvěru nezklamal. Prosím, abyste při této příležitosti přijali mé ujištění a slib, že za každým svým činem budu vždy vidět zájem všech občanů naší země, zájem všech složek naší společnosti. Že budu dbát ústavy a šetřit zákonů republiky, vážit si a respektovat názory poslanců jakožto zákonných zástupců lidu. Že se vynasnažím, aby Národní shromáždění mělo onu vážnost, úctu a respekt, které mu jako nejvyššímu zákonodárnému orgánu tohoto státu náleží.

Dnešní velká doba, kterou naše republika prožívá, staví Národní shromáždění před neobyčejně významné, náročné a - řekl bych - v pravdě historické úkoly. V dějinách našeho parlamentarismu, stejně jako v celém dosavadním vývoji socialismu nalezneme pro tyto úkoly jen stěží obdobu a nadto je nám pro jejich splnění vyhrazena omezená a poměrně krátká lhůta. K řešeni velmi závažných problémů dostává se toto shromáždění bohužel až na sklonku svého volebního období. Dostává se k nim po dlouhé době, během níž - zvoleno v jiných podmínkách, s jinými nároky a s jinými potřebami - zůstalo přes všechno úsilí poslanců a výborů mnohé dlužno svému skutečnému poslání jakožto nejvyššímu orgánu státní moci.

Pro každého z nás, pro všechny orgány tohoto parlamentu a pro Národní shromáždění jako celek nebude snadné těmto velkým potřebám dostát. Jiné cesty však není. V této zemi neexistuje jiný orgán, který by ústavou určenou funkci tohoto vysokého shromáždění mohl nahradit a splnit. Přítomnost ani dějiny by nám nikdy neodpustily, kdyby tento parlament a každý jeho člen zvlášť svou odpovědnost nepřevzali a kdyby ji se ctí nesplnili.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP