Čtvrtek 2. května 1968

Naša vláda sa obracia na národné výbory s výzvou, aby sa bezodkladne venovali všetkým svojím úlohám, aby najmä spracovali svoje volebné programy v duchu Akčného programu strany.

V našom okrese ideme dôsledne podľa tejto línie. Navštevujeme každý miestny národný výbor a vedieme orgány miestnych národných výborov k aktivite a k zotrvaniu vo svojich funkciách až do zvolenia nových orgánov.

Musíme však otvorene povedať, že horšia situácia je v obsahovej náplni volebných programov. Akčný program strany dáva síce bohatstvo myšlienok, nad ktorými sa zamýšľame a rozpracovávame ich na podmienky okresu. Lenže v jednotlivých obciach sa musíme vyporiadať s veľmi konkrétnymi a naliehavými úlohami a problémami. Ide o riešenie bytovej výstavby, školskej výstavby, obchodnej siete, vodovodov, miestnych komunikácii atď.

Treba všeobecne priznať, že naše obce sú vo výstavbe a vo vybavenosti značne zaostalé. Každodenne musíme prijímať delegácie a riešime oprávnené požiadavky týkajúce sa vybavenosti. Ako som už povedal, týka sa to konkrétnych požiadaviek.

Uznávame, že finančne materiálové možnosti nášho štátu nie sú také, aby tieto požiadavky mohli byť uspokojené na konto štátneho rozpočtu. Privítali sme usmernenie z centra. Bolo to po celoštátnej konferencii funkcionárov NV vo februári 1965, na ktorú nadväzovalo uznesenie vlády 106/66 o zvýšení právomoci MNV a mestských národných výborov, v ktorom bola zakotvená rozumná zásada o spoločnom budovaní verejne prospešných zariadení, ako združených investícií NV a miestnych podnikov a závodov. V mnohých prípadoch sa podarilo uzavrieť aj dohodu a pripraviť združenú výstavbu všeobecne užitočných zariadení. Lenže realizácia narazila na ďalšiu prekážku, a to v obstaraní limitu novozahajovanej stavby. Takáto administratívna zábrana znechucuje našich funkcionárov v mestách i na dedinách a nová vláda by rozhodne mala v tomto smere urobiť nápravu.

Navrhujem, aby do harmonogramu úloh vyplývajúcich pre vládu z jej programového prehlásenia bola zakotvená úloha vydať ešte v tomto štvrťroku alebo v ďalšom štvrťroku smernice o združených investíciách NV. V združených investíciách vidíme veľkú pomoc pri riešení rôznych vecných problémov životného prostredia obyvateľov našich miest a obcí, a preto prosím, aby vláda tejto otázke venovala mimoriadnu pozornosť.

Ďalej treba povedať, že vláda správne hľadá zdroje úspor aj vo verejných výdavkov. V tomto smere by sme mali dostať prehľad o týchto výdavkoch, aby i NZ mohlo posúdiť jednotlivé výdavkové položky a ich spoločenskú nutnosť.

K postaveniu NV by som chcel ešte dodať, že by sa okrem predpokladaných zmien v ich sústave, vyplývajúcich z nového štátoprávneho usporiadania, mali previesť zmeny aj v ich funkčnej náplni a právomoci. V minulom období sa veľmi často prevádzali reorganizácie i v NV a tieto reorganizácie sa veľmi nepriaznivo a škodlivo prejavili i v celej činnosti NV a do značnej miery zavinili zníženie autority NV v očiach občanov a narušovali vzájomné vzťahy zastupiteľských orgánov. Rozhodne boli nesprávne a predčasné teórie o prechode na všeľudový štát, v ktorom by sa mala uplatniť tzv. samospráva za pomoci dôchodcov, dobrovoľných pracovníkov a pod. Myslím, že vládne prehlásenie i na to dáva jednoznačnú odpoveď, keď zdôrazňuje, že v štátnom aparáte a v NV musia pracovať politicky a odborne na výši stojaci ľudia a že si musíme svoju kvalifikáciu stále doplňovať. K tomu iste bude viesť vláda i inštitút nedávno vytvorený pri Ministerstve vnútra a na Slovensku pri SNR.

Ďalej vidím vážny problém vo výbere poslancov a najmä funkcionárov v malých a stredných obciach. Počas výkonu funkcie v NV takí funkcionári stratili odbornosť vo svojom pôvodnom zamestnaní, pričom na druhej strane nezískali ani kvalifikáciu pre prácu správneho zamestnanca. Po skončení každého volebného obdobia alebo dvoch volebných období z funkcie odchádzali a pritom mali veľké ťažkosti dostať sa do pôvodného zamestnania a zaradenia - na druhej strane potom zase vyťahujeme zo závodov a pod. do funkcie aspoň na jedno alebo dve volebné obdobia ďalších súdruhov. Takýto spôsob častej fluktuácie funkcionárov NV veľmi nepriaznivo ovplyvňuje ich činnosť.

Je iste správne, že sa NV zbavia bezprostredného operatívneho riadenia hospodárstva a priamej zodpovednosti za jeho výsledky, za nedostatky, ktoré sa v ňom vyskytujú, a že sa im poskytne viac času a priestoru pre výkon štátnej moci a správy a pre zabezpečovanie štátnej politiky, ako aj celkového perspektívneho rozvoja obcí, miest a okresov. Iste by stálo za úvahu, aby sa teoreticky rozpracoval návrh, ktorý na Slovensku stále viac preniká, aby sa oddelil výkon štátnej moci od štátnej správy aj v sústave NV. V tomto prípade by šlo o očistenie práce volených orgánov od nepríslušných úloh a o vybudovanie odborne zdatného správneho aparátu i na najnižších stupňoch NV za predpokladu, že by sa neviazal len na riešenie jednej obce. Pri takej deľbe práce a organizačnom usporiadaní nemuseli by byť v takom rozsahu uvoľňovaní funkcionári MNV ako doteraz a určité úspory by mohli byť využité na skvalitnenie výkonného aparátu.

Záverom by som chcel ešte poznamenať, že treba vysoko hodnotiť tú skutočnosť, že - citujem - "vláda pokladá za svoj prvoradý úkol výrazne prispieť podľa svojej právomoci a zodpovednosti k novému usporiadaniu štátoprávnych vzťahov medzi oboma národmi. Zvláštnu pozornosť bude vláda venovať tomu, aby federatívne usporiadanie štátu sa prejavilo v oblasti riadenia ekonomiky - Podčiarkujem toto "v riadení ekonomiky". To považujem za veľmi vážnu otázku v novom usporiadaní. Preto bude treba, aby tieto vzťahy boli veľmi dôkladne rozpracované, a to tak, aby boli maximálne využité materiálové a ľudské zdroje a rezervy v celej republike, a najmä na Slovensku, na prospech celej našej spoločnosti, ako o tom hovoril podpredseda SNR inž. Marko na aprílovom zasadaní NZ.

Pokiaľ ide o reorganizáciu hospodárstva doteraz riadeného NV, súhlasím s návrhom, aby sa rozvíjali rôzne formy podnikania a povoľovali aj remeselnícke živnosti. Bude však treba domyslieť radikálne zjednodušenie obsahu riadenia jednoduchým systémom dane alebo odvodov a na druhej strane tiež prevedením rozhodného obratu v otázkach zásobovania materiálom.

Hovorím to preto, že samotné naše podniky riadené národnými výbormi majú akútny nedostatok materiálových zdrojov, ktoré u dodávateľov uplatňujú. Napr. len v tomto roku boli také materiály, ako je krytina, obkladačky, dlaždice, telesá na kúrenie, kotle, podlahoviny a murovacie materiály krátené v priemere o 40 až 50 %, takže naše podniky nemajú ani v základných stavebných materiáloch vytvorené podmienky pre rýchlejší rozvoj svojich kapacít. Bude potrebné aj tejto otázke venovať maximálnu pozornosť i napriek tomu, že sme informovaní o tom, že vláda v tomto smere previedla radikálne opatrenia.

Záverom chcem zdôrazniť, že realizácia jednotlivých závažných otázok a problémov zakotvených v programovom vyhlásení vlády bude ďalším konsolidačným faktorom nášho spoločenského života a rozvíjajúcej sa socialistickej demokracie v našej krajine.

Preto je našou svätou povinnosťou na všetkých úsekoch nášho politického, hospodárskeho a kultúrneho života tento program vlády uvádzať v život. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předseda NS s. Smrkovský: Soudružky a soudruzi poslanci, uděláme si nyní dvacetiminutovou přestávku. Jako první v diskusi vystoupí posl. Illa.

(Schůze NS přerušena v 16.52 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 17 hod. 12 min.)

Předseda NS s. Smrkovský (zvoní): Soudružky a soudruzi poslanci, pokračujeme v jednání. Slovo má posl. Illa, připraví se posl. Ircing.

Posl. Illa: Vážené Národní shromáždění! Jmenování nové vlády ČSSR a jí předložené programové prohlášení plénu NS vlévá znovu naději i víru do srdcí a myslí všech poctivých a čestných občanů tohoto státu bez rozdílu politické příslušnosti a bezpartijních. Chceme všichni ještě jednou znovu uvěřit, že se již konečně pohne z místa řešení všech naléhavých problémů v našem politickém i hospodářském životě, které se v minulých letech nahromadily a k jejichž řešení nenacházelo bývalé vedení státu odvahu, ba spíše před nimi strkalo jako pštros hlavu do písku v domnění, že je tak sprovodí že světa.

Pracuji ve funkci poslance NS již čtrnáctý rok. Do své práce na tomto úseku jsem si přinesl poctivé úmysly pomáhat hlavně na zemědělském úseku tomuto společenskému zřízení a zdravý selský rozum. Ne vždycky bylo možno v minulých letech jej tady uplatnit. Do parlamentu jsem přišel v r. 1954 jako soukromě hospodařící osmihektarový zemědělec, příslušník Čs. strany lidové. Již tenkrát jsem byl přesvědčen o přednostech a výhodách socialistické zemědělské velkovýroby, kteréžto myšlence jsem pak v následujících letech věnoval všechny své odborné znalosti i organizační schopnosti. Vycházel jsem vždycky z toho názoru, že bude-li dobře hospodařit převážná většina JZD a státních statků i naše znárodněné továrny, bude-li dobře hospodařit celý čs. stát, že budou spokojeni jeho občané a že tyto skutečnosti budou nejlepším odrazovým můstkem pro provádění čs. zahraniční politiky a nejsolidnější základnou pro mezinárodní postavení naší republiky.

Do r. 1960 se nám, poslancům NS, dobře vystupovalo na veřejných schůzích a shromážděních voličů. Argumentů, jimiž jsme mohli dokazovat přednosti našeho socialistického zřízení, jsme měli víc než dost a jimi jsme přesvědčovali i ty, kteří s námi nesouhlasili. Horší situace však pro nás všechny nastala, když jsme i přes varovné hlasy našich předních teoretiků ekonomické fronty nadále udržovali v platnosti starý, v té době naprosto nesprávný direktivní systém řízení, až se nám jako domeček z karet zhroutily nereálné plány třetí pětiletky. Ani to nás však dostatečně nepoučilo. Už tenkrát všichni rozumní lidé v tomto státě chápali, že ukazatel objemu hrubé výroby je v této době naprosto nesprávný a že je zapotřebí co nejrychleji jej opustit a přejít k ukazatelům ekonomickým, spojit výrobu s trhem, dostat ji pod kontrolu a tlak zákazníka, ať tuzemského nebo zahraničního.

Již v této době nás přední teoretik ekonomické fronty prof. Šik, dnes místopředseda vlády, poukazoval na to, že je u nás vynakládáno zbytečně veliké množství živé i zhmotnělé lidské práce, energie i materiálu naprosto neúčelně a náprava že je jedině možná v bezprostředním spojení výroby s trhem, které jako jediná cesta v poměrně krátké době je schopno ozdravit naši kulhající ekonomiku.

Kolik nepochopení, kolik nedůvěry, kolik zlých úmyslů bylo tomuto člověku připisováno těmi, kteří v závětří na vedoucích místech si dobře žili, aniž by namáhali svůj mozek nebo ruce. Ať to dopadlo v minulých letech se státním rozpočtem nebo s bilancí zahraničního obchodu jakkoli, tito lidé se vždycky dobře měli a přišli si na své za všech uvedených okolností.

Chtěl bych po řeči předsedy vlády s. inž. Černíka nabýt přesvědčení, že naše nová vláda, vycházejíc z těchto poznatků, v nejkratší možné době stanoví jako hlavní ukazatel pro výrobu realizovaný hrubý důchod, a to ať pro podniky státního nebo družstevního sektoru.

Chci věřit, že nová vláda připraví brzy zákonná opatření, aby podniky na základě vlastních ekonomických úvah mohly vystoupit že sdružení nebo z oborového podniku, osamostatnit se a v budoucnu pak se mohly sdružovat při naprosté dobrovolnosti.

Proč tak hovořím? Mám velké zkušenosti z práce ve vedoucí funkci v JZD. My zemědělci jsme od prvních nesmělých, často nepřízní a nepochopením provázených kroků jednotných zemědělských družstev neznali v ekonomice jiný ukazatel než realizovaný hrubý důchod. Podívejte se, kam jsme za poměrně krátkou dobu při takovém ohromném přerodu vesnice, který nepoznala historie, došli. A pracovali jsme hlavně po založení JZD za daleko horších podmínek. Ceny za naše výrobky byly vždycky pevně stanoveny státem, my jsme je nikdy nemohli libovolně zvyšovat a tak udržovat nepořádek ve výrobě, jak se to stalo v posledních dvou letech v průmyslu. A nyní dotace, které ve skutečnosti přes faktury průmyslem vystavěné za výrobky nám dodané figurují ve státním rozpočtu jako dotace pro zemědělství. Konečné výsledky naší práce jsou ovlivňovány počasím, pracujeme s živým materiálem, což všechno vyžaduje daleko svědomitější a odpovědnější přístup k vykonávané práci, ať už u pracovníků ve vedení či ve výrobě. A když se nám pak z jakýchkoliv příčin - mám na mysli buďto neschopné funkcionáře a někdy i nepřízeň počasí - neurodilo, my jsme nevyrobili a nemohli jsme prodat, pracoval zemědělský družstevník za nízkou odměnu a nikdo se nad tím nepozastavil. Mám za to, že tento dvojí způsob odměňování, jeden v průmyslu a druhý v zemědělství, byl jednou z hlavních příčin útěku mladých lidí z vesnice, kde nám dnes chybí celá jedna generace. Byla to také jedna z hlavních příčin, která narušila svazek dělníků a rolníků, který měl být základním pilířem tohoto státu. A přece přes všechny obtíže, které jsme na této cestě museli překonat, českoslovenští zemědělští družstevníci nezklamali. Situace na trhu potravin je toho dnes nejlepším dokladem.

Když vysvětluji na schůzích nebo pohovorech s občany správnost návrhů prof. Šika na zavedení nové, nezdeformované ekonomické soustavy, často se setkávám s obavami, že její důsledné uplatnění ve výrobě přinese s sebou nezaměstnanost. Nemylme se. Jsme socialistický stát. Do své ústavy jsme zakotvili právo na práci pro každého občana. Ta jistota tady je. Ale naprosto otevřeně je již dnes potřeba říci, že při řešení našich ekonomických těžkostí, kterých není málo, se mnozí lidé budou muset smířit s tím, že opustí své dosavadní, třeba i výhodné zaměstnání a budou muset přejít na jiné pracoviště, tam, kde jejich práce bude potřebnější a pro společnost prospěšnější. Bude to pro mnohé lidi velká změna v dosavadním způsobu jejich života, a proto je třeba k tomuto problému přistupovat šetrně, lidsky a s pochopením.

Je potřeba co nejrychleji zkvalitnit a zlevnit výrobu. Proto je nutné na nejvyšší možnou úroveň pozvednout organizaci a řízení výroby. Tam se musí uskutečňovat ten zásadní obrat ve vývoji naší ekonomiky, na který všichni netrpělivě čekáme. A je to v prvé řadě otázka kádrů, schopných lidí, a to nejen ve výrobě, ale také v obchodě. Když dobře vyrobíme a špatně prodáme, tak jsme zase tam, kde jsme nechtěli být.

Je nutné všechno to, o čem jsem hovořil, dobře se naučit dělat, vytvořit rezervy v našem národním hospodářství, aby naše republika nebyla hříčkou v rukách mocných a bohatých států, abychom nežili ze dne na den a z ruky do úst. Životní úroveň není a nikdy nebyla a v budoucnu nebude výsledkem toužebných přání vedoucích politiků, je vždycky jenom odrazem skutečných poměrů ve výrobě - jsou to spojité nádoby.

Dokázali jsme toho hodně za uplynulých 20 roků - i na našich vesnicích je to vidět na každém kroku. Mohli jsme však být ještě dále, kdybychom na vedoucích místech měli vždycky a všude schopné lidi. Je potřeba si jenom přát, aby tento obrodný proces, který prožíváme, alespoň dnes, byť i se zpožděním, je tam vynesl.

Soudružky a soudruzi poslanci, jsem si vědom, že problémy, které naše nová vláda svým programovým prohlášením chce řešit, nejsou jednoduché a že pro mnohé naše občany budou i nepříjemné. Myslím si však, že současná situace si přímo vynucuje takový postup. Dnes je nadále neúnosné, aby objektivní zákonitosti v ekonomice byly nadále deformovány z obavy před některými negativními sociálními dopady. Jsem přesvědčen, že budeme-li lidu hovořit pravdu, třeba nepříjemnou, že nás pochopí a pomůže naplňovat ekonomický obsah vládního programového prohlášení.

Chtěl bych ujistit Národní shromáždění, že tak jako doposud nebudu šetřit svých sil pro získáni důvěry našich občanů v poctivé úmysly nové vlády jak ve volebním obvodě, tak na svém pracovišti.

(Potlesk.)

Předseda NS s. Smrkovský: Slovo má posl. Ircing.

Posl. Ircing: Soudružky a soudruzi poslanci, nechci vystoupit s nějakým dlouhým diskusním příspěvkem, ale pouze s několika připomínkami, poněvadž celá řada věcí, o kterých jsem chtěl hovořit, byla již zde řečena, a ne jedním diskutujícím, ale celou řadou diskutujících.

Chtěl bych jenom připomenout, že na lednovém zasedání jsem z tohoto místa hovořil o poznatcích skupiny poslanců výboru NS pro plán a rozpočet, které získali z prováděného průzkumu v pohraničních okresech a v málo vyvinutých oblastech Slovenska. Upozorňoval jsem již tehdy, tj. před více než 3 měsíci, že problémy, které vznikly v těchto oblastech, narůstaly nerealizováním celé řady usnesení jak státních, tak i stranických orgánů o rozvoji pohraničí a málo rozvinutých oblastí Slovenska, a místo aby se tyto problémy řešily, dále narůstají. Upozornil jsem na to, že se prohlubují disproporce v životní úrovni obyvatel těchto oblastí v porovnání s obyvateli vnitrozemských a průmyslových oblastí. Upozorňoval jsem dále na to, že nechci rozebírat všechny nedostatky a problémy, které jsme průzkumem zjistili, ale upozorňuji pouze na ty nejzávažnější s tím, že výbor Národního shromáždění pro plán a rozpočet výsledky průzkumu zapracuje do souhrnné zprávy a předloží ji předsednictvu Národního shromáždění a vládě. Upozorňoval jsem na to, že budeme od vlády požadovat, abychom dostali jasnou a konkrétní odpověď, jak a kdy budou problémy řešeny.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP