Středa 26. června 1968

3. den - středa 26. června 1968

(Začátek schůze v 9.00 hod.)

Přítomno 204 poslanců podle prezenční listiny.

(Jednání zahájeno v 9.06 hod.)

Předseda NS Smrkovský: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, ústavně právní výbor, který se sešel dnes ráno, právě skončil svoje jednání o záležitosti tiskového zákona. Vyřešil ji a se s. Švecem se dohodl. Je shoda názorů a soudruzi hned přijdou, jenom udělají písemnou zprávu, jeden odstaveček.

Prosím ještě o maličké strpení, několik vteřin, abychom nemuseli měnit jednání, abychom mohli tiskový zákon vyřešit teď a přejít potom k dalšímu programu.

(Po příchodu členů ústavně právního výboru)

Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji přerušenou schůzi.

V sále je do této chvíle přítomno 204 poslanců. Národní shromáždění je tudíž schopné usnášení.

Včera byla ukončena rozprava k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon 81/66 Sb. o periodickém tisku a ostatních hromadných informačních prostředcích s tím, že výbor ústavně právní a kulturní na společné schůzi za účasti poslanců NS a s. Švece projedná jeho pozměňovací návrh. To se stalo dnes ráno a informaci o výsledcích nám podá předseda ústavně právního výboru posl. akad. Knapp, kterého prosím, aby se ujal slova.

Posl. akad. Knapp: Vážené Národní shromáždění, my jsme, jak právě sdělil předseda NS projednali ráno - výbor ústavně právní a kulturní - na společném zasedání za přítomnosti posl. inž. Švece jeho včerejší návrh a po velmi zevrubné diskusi jsme došli k jednomyslnému stanovisku, které si vám dovolím sdělit a s nímž se ztotožnil také posl. inž. Švec, takže přednáším návrh, který byl učiněn v dohodě s navrhovatelem původního návrhu, o který šlo. Oba výbory sdílejí i názor posl. inž. Švece, že dosavadní systém ochrany práv jednotlivce, zejména jeho cti, je nejednotný a také velmi měkký, zejména i v porovnání se stavem v některých cizích zemích, že tedy vyžaduje tento systém revizi a v tom směru byla - jak vyplynulo z vystoupení zástupců Svazu novinářů - i shoda názorů se Svazem novinářů, že tedy by bylo třeba tento systém zrevidovat.

Ovšem v diskusi se znovu, tak jako včera na plénu, ukázalo, kolik je s tím spojeno různých problémů, zejména právních, které je zcela nemožné vyřešit svědomitě v takovém spěchu jako byl, tzn. za hodinu jednání. Proto jsme se dohodli i s inž. Švecem na některých doporučeních. To znamená, že odpadá nutnost hlasovat o návrhu, který podal posl. inž. Švec včera. Snad by bylo dobré, kdyby potom jedním slovem potvrdil, že takto věrně reprodukuji naše jednání. Doporučujeme, aby NS přijalo takovéto závěry, a prosím s. zpravodajku, aby je vzala za své a navrhla jejich přijetí:

Za prvé, NS naléhavě doporučuje vládě ČSSR, aby v souvislosti s návrhem nového tiskového zákona, který má být předložen Národnímu shromáždění na podzim t. r., vyřešila problematiku ochrany práv a cti občana, odpovědnost za pravdivost sdělovaných informací a navrhla stanovení příslušných sankcí, zejména sankci peněžitou.

Za druhé, pokud jde o peněžitou sankci, ukládá NS ministru kultury a informací, aby ve spolupráci s ministrem spravedlnosti vyřešil zejména tyto otázky: jakého druhu sankce má být, tzn. zejména zda občanskoprávní či trestní, dále ve kterém zákoně ji upravit, kdo jí má být postižen, komu má zaplacená peněžitá sankce připadnout a jaký bude její vztah k dosavadnímu právnímu systému ochrany práv občanů.

Za třetí, NS ukládá ministru spravedlnosti, aby v této souvislosti přezkoumal efektivnost dosavadního trestně právního systému ochrany osobnosti, zejména efektivnost dosavadních ustanovení o pomluvě a aby též zhodnotil efektivnost ustanovení občanského zákoníka o ochraně osobnosti, zejména účinnost sankcí podle § 13 občanského zákoníka a podle potřeby uvažoval o jeho změně.

To jsou doporučení obou výborů, která byla přijata jednomyslně, opakuji v dohodě s posl. inž. Švecem.

Předseda NS Smrkovský: Prosím posl. Švece o vyjádření.

Posl. lng. Švec: Súhlasím.

Předseda NS Smrkovský: Posl. Švec konstatuje, že souhlasí s tím, jak referoval posl. Knapp. Děkuji. Ptám se, zda někdo z poslanců má ještě dotaz nebo jestli se hlásí ještě do rozpravy.

Posl. Hanzlík: Súdružky a súdruhovia, mám faktickú poznámku a prosím, aby som byl prítomnými zástupcami tlače omlúvený. Počul som včera v rozhlase komentár k nášmu zasadaniu a prosím, keby hovorili i písali pravdivo, ako veci v Národnom zhromaždení prebiehajú. Žiadnu inú požiadavku nemám. Všetci poslanci, ktorí vystúpili, sa vyslovili jednoznačne pre zrušenie cenzúry. Na druhej strane všetci - môžem to tak povedať - sa vyslovili pre ochranu osobnosti a cti človeka. Na týchto dvoch základných otázkach možno dokumentovať to, čo sa tu včera odohrávalo a ako to vyznelo. Ale komentátorka uvádzala, že poslanci hovorili všeobecne. Ja som nehovoril všeobecne, uvádzal som konkrétne príklady a ak je treba, prečítajte si ich v dnešnom Rudom práve, ako sa nepravdivo písalo o tom, že súdruh Lenárt požiadal, aby ho delegovali na zjazd. Čo to je? Nemám žiadnu inú požiadavku, ale hrajme poctivo a čestne! (Dlhotrvajúci potlesk.) Rozhodne treba konštatovať, že buď súdruh Lenárt a baníci nemajú pravdu, alebo ten, kto uvádzal onen výrok, klamal. Myslím, že keď hovoríme o zrušení cenzúry, nemáme obavu, práve tak nemá obavu poctivý a čestný novinár, že bude postihnutý. Ide však o to, písať pravdivo! (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Konstatuji, že v prezenční listině je zapsáno již 231 poslanců, přičemž prosím všechny soudruhy poslance, aby se skutečně zapisovali, protože jsou potom z toho podivné řeči. A právě v této souvislosti se hlásí o slovo k faktické poznámce posl. mpř. Zedník.

Mpř. NS Zedník: Soudružky a soudruzi poslanci, včera při zahájení jednání jsem sdělil, a to ještě zápisy v prezenční listině pokračovaly, protože jsem zprávu dostal před zahájením schůze, že je přítomno 209 poslanců v sále. Hned při zahájení diskuse jsem opravil toto číslo podle zjištění na prezenčních listinách sdělením, že je přítomno 259 poslanců. Dnes vezmu do rukou Mladou frontu a tam se hovoří o číslu 209 a je tam otazník, kde byla ta třetina poslanců. Myslím, že je třeba objektivně informovat a že by soudruzi novináři měli bedlivě poslouchat všechno to, co se na tomto fóru sděluje. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. O slovo se hlásí s. posl. Kolder.

Posl. Kolder: Soudruzi poslanci, plně souhlasím a ztotožňuji se s doporučením, které tlumočil s. posl. akademik Knapp, i se žádostí, aby Národní shromáždění přijalo usnesení, ve kterém se mění formulace, že se naléhavě žádá vláda, aby s ohledem na prázdniny byla přijata mimořádná opatření, aby tiskový zákon ve své komplexnosti byl v co nejkratší době předložen. Myslím, že máme toto právo to na vládě žádat s ohledem na mimořádnost situace. Já se chci odvolat nejenom na dnešní článek v Rudém právu, ale chtěl bych, kdyby byla prošetřena záležitost posl. Biľaka a posl. SNR Benčiče, kde byla v neděli ve 22 hodin sdělena v rozhlase nepravdivá informace, že těmto soudruhům na schůzi novinářů slovenské sekce byla vyslovena nedůvěra, a to není pravda. Někdo rozeslal anonym a soudruzi tuto otázku na svém zasedání vůbec neprojednávali, ale v rozhlase to bylo publikováno. Proto žádám, aby bylo přijato přes prázdniny mimořádné opatření, aby tiskový zákon byl v nejkratší době předložen, protože určití lidé nebudou mít záruku, že nebudou předmětem otevřeného "odstřelu", a že jejich osobnost bude chráněna. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Přihlásil se s. posl. Hečko.

Posl. Hečko: Vážené Národní shromáždění, vzhledem k včerejší diskusi, která zde obšírně probíhala k novele tiskového zákona, považuji za nutné se přihlásit a sdělit, bude-li Národním shromážděním přijato znění, jak je navrhoval soudruh akademik Knapp, myslím, že by nás mohlo uspokojit pro přechodnou dobu, to je do doby, než bude zpracován a vydán nový tiskový zákon, což má být na podzim, a že by úkol pro vládu mohl v jisté míře pomoci zajišťovat ochranu osobnosti a přispět, aby objektivnost a pravdivost zpráv publikovaných v hromadných sdělovacích prostředcích byly na přijatelnější úrovni. Pro navržené znění s tímto doporučením budu osobně hlasovat v naději, že v příštích dvou nebo třech měsících bude skutečně nový tiskový zákon po všech stránkách připraven a budeme moci být ušetřeni mnohých nechutných každodenních útoků.

Ještě bych chtěl poprosit, abychom se přece jen pokusili v naší demokratické diskusi nevkládat jeden druhému do úst to, co neřekl nebo neměl na mysli říci. Já např. jsem neměl na mysli při obšírném projednávání novely tiskového zákona ať ve výborech nebo v plénu nějaké zlehčování věci nebo obcházení nebo dokonce snahu, abychom vodili jednoho nebo druhého za ručičku.

Já jsem viděl velkou snahu a úsilí přispět dobré věci, udělat věc dobře. Viděl jsem u všech poslanců snahu zhostit se úkolu s plnou zodpovědností, i když na druhé straně není myslím pro nikoho tajemstvím, že ten, kdo nešetří obecných, paušálních chvalozpěvů na adresu sdělovacích prostředků, ještě na tom neprodělal. (Smích v sále.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. O slovo se přihlásil mpř. vlády dr. Colotka.

Podpredseda vlády dr. Colotka: Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, chcem za vládu informovať Národné zhromaždenie, že vláda, resp. jej predsedníctvo už prijalo uznesenie v záujme urýchlenej prípravy tlačového zákona. Máme rozpracovaný harmonogram, máme ho v týchto dňoch prejednať a je naším záujmom a úlohou urobiť to skutočne čo najskôr.

Na druhej strane by sme však prosili - a to nielen v prípade tohto zákona, ale aj ostatných noriem - aby sme neboli vystavovaní enormným tlakom pri ich príprave, pretože jednu vec dosiahneme, že normu urobíme a odhlasujeme, ale je otázka, ako bude norma pôsobiť v praxi. Sledujeme oba záujmy. Záväzok na seba berieme, tzn. urobiť to čo najskôr, ale chceme predložiť kvalitnú normu. Norma by mala byť do jesene pripravená a predložená Národnému zhromaždeniu na posúdenie.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Kdo se dále hlásí o slovo? Nikdo. Než předám slovo zprav. Posl. Turečkové, chci učinit dotaz na předsedu ústavněprávního výboru akad. Knappa, zda chce zaujmout stanovisko k návrhu posl. Koldera. (Nechce.) Hlásí se posl. Kodaj.

Posl. gen. Kodaj: Súdružky a súdruhovia, mám faktickú poznámku. Ide o malú novelu, o prechodné obdobie, ale toto prechodné obdobie je veľmi dôležité. V tejto hre vidím nielen otázku slobody tlače, ale sloboda tlače je aj rafinovaným spôsobom zneužívaná. Tak si musíme postaviť túto otázku. Tento parlament má povinnosť zabezpečiť slobodu občana, aby nebol odstreľovaný, ako bolo povedené, aby nebol znevažovaný. Každý občan v tejto demokratickej republike má právo toto požadovať. A ak také prípady sú - a ono ich neni málo - tak my potom sme vystavení dotazom v prostredí, v ktorom žijeme, prečo je to tak, ako je to možné.

Prikláňam sa k pripomienke k včerajšej relácii. To bola neobjektívna a skreslená informácia o priebehu rokovania parlamentu. Nesúhlasím ani s tým, čo je napísané k s. Švecovi v Rudom práve, pretože je to neobjektívne a nepravdivé. Skreslene to líči atmosféru, v ktorej sa tu rokuje.

Sme pred zjazdom KSČS. Kto bude robiť politiku? Ota Plávková, ktorá viac-menej na nátlak a za podivných okolností pred dvoma rokmi bola prijímaná do strany? Súdruh Cvik by to mohol vysvetliť, on sa osobne angažoval v tom, aby bola do strany prijatá. Poznám jej sociálny profil, kto je Ota Plávková, ktorá sa vydáva za veľkú bojovníčku za demokraciu, za socializmus, ako keby zrežírovala a pripravila dve socialistické revolúcie.

Hovorím to s pocitom zodpovednosti, som za to, aby bola sloboda tlače, ale aby boli pravdivé informácie, aby sme neurobili chybu. Keď už naši novinári nemôžu, alebo nemajú toľko smelosti alebo odvahy, aby si veci medzi sebou vydiskutovali a požičiavajú stránky aj nekalým, nečestným a neserióznym informáciám, potom musíme urobiť nejaké opatrenie. Skutočne pochybujem, či aj v tomto prechodnom období, vzhľadom na to, že je veľmi dôležité, by sme nemali zabezpečiť aj na toto prechodné obdobie slobodu občana, aby ho nikto neurážal a aby ho nikto nemohol zneuctiť. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Protože se už nikdo nepřihlásil o slovo, předávám závěrečné slovo zprav. posl. Turečkové.

Zprav. posl. Turečková: Soudružky a soudruzi poslanci, my jsme závěrečná slova, ministr i já, pronesli včera. Ve výborech nebylo rozdílných názorů v tom, že je třeba

1. za prvořadou věc politické důležitosti považovat zrušení cenzury;

2. zabezpečit dostatečně silnou ochranu práv a cti občanů. Při potřebách návaznosti na občanský zákoník, trestní zákoník a jiné naše dosud platné zákony jsme se domnívali, že nelze v tak krátké době všechno vyřešit. Domnívám se, že zde v podstatných věcech není rozporů mezi stanovisky výborů a mezi stanoviskem pléna.

Proto mi dovolte, abych doporučila ke schválení:

1. Přijetí vládního návrhu zákona s úpravami obou výborů, jak byly předloženy zčásti písemně, zčásti ústně ;

2. mimo zákon schválit návrh usnesení k zabezpečení ochrany práv a cti občanů ve znění, které navrhly oba výbory a přednesl předseda ustavně právního výboru akad. Knapp.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji. Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 81/1966 Sb. o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích ve znění společné zprávy výborů ústavně právního a kulturního a ústní zprávy zprav. posl. Turečkové, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Kdo je proti? (Ověřovatelé sčítají hlasy.) Konstatuji, že proti přijetí novelizace zákona se vyslovilo 30 poslanců. Kdo se zdržel hlasování? (Ověřovatelé sčítají hlasy.) 17 poslanců se zdrželo hlasování.

Konstatuji, že potřebnou většinou byla novelizace zákona přijata.

Národní shromáždění schválilo návrh zákona, kterým se mění zákon č. 81/1966 Sb. o periodickém tisku a o ostatních hromadných informačních prostředcích podle zprávy výborů ústavně právního a výboru kulturního. Nyní, soudruzi poslanci, dám hlasovat o návrhu na usnesení, které zde přednesl jménem obou výborů, ústavně právního a kulturního, předseda ústavně právního výboru akad. Knapp, týkající se doporučení vládě, jak zde bylo předneseno, s doplněním poslance Koldra.

Ptám se soudruha Knappa, jestli připomínka posl. Koldra je v souladu.

Posl. akad. Knapp: Já se domnívám, že návrh posl. Koldra není v rozporu s návrhem, který podávají oba výbory, poněvadž, jestli jsem dobře rozuměl - já také špatně slyším, neboť tady je skutečně velmi špatná akustika - tak posl. Kolder doporučoval, aby navíc ještě vláda udělala mimořádná opatření, aby zákon mohl být přijat ve velmi krátké době, což nijakým způsobem nekoliduje s tím, co jsme navrhovali my. Myslím, že ze strany výborů, i když nelze zjišťovat jednotlivě stanoviska jejich členů, nemůže být námitek, a pokud vím, tak zpravodajka navrhla také, aby tento doplněk byl přijat, jestli jsem dobře slyšel. Ne-li, měla by se k tomu zpravodajka ještě vyjádřit.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP