Středa 26. června 1968

Jsme tedy v rozporu mezi tím, jak řešit obecně cíle, jak obecně formulovat finanční politiku a jak konkrétně jednotlivé případy řešit.

Vůbec bych chtěl říci, že v současné době, jestliže se požaduje mnoho věcí od státu, je správné, abychom se řídili vašimi slovy, podporujícími náročnější finanční politiku. Vůbec bych chtěl říci, že tu jde o polarizaci finanční politiky, že je potřeba na jedné straně kalkulací, které budou stavět podniky a pracovníky podniků pod zřetelnější ekonomický tlak, a na druhé straně, že z toho pro stát vyplynou další zdroje, které umožní nepoměrně více zabezpečit potřeby v kultuře a sociální politice.

Nakonec bych vás chtěl ještě ubezpečit, že jsme si plně vědomi toho, a to jak ministerstvo financí, tak vláda, že si můžeme získat důvěru NS jen důslednou politikou, která bude směřovat k dosažení ekonomické rovnováhy.

Pokud tu zazněl hlas během jednání, jak projednávat výsledky hospodaření i během roku, já se domnívám, že - a byl to posl. Ing. Gudrich, - by k tomu mohla být řada příležitostí. Takový kurs jsme již nastoupili v průběhu loňského roku. Myslím, že k tomu může přispět i struktura zprávy, o které hovořil, a analýza, o které byla řeč v projevu s. Gašparíka. Navíc bude k tomu bezprostřední příležitost, až se bude NS zabývat inventurou stavu hospodářství, analýzou stavu hospodářství a jeho vývoje, jak to bylo požadováno a o níž se předpokládá, že bude uzavřena ve vládě v polovině července. Jde nejen o tuto analýzu, nýbrž i o to, jaké závěry vyvodit pro další práci. Chtěl bych říci, že sledujeme zejména závěry týkající se dalšího rozvoje společenské produktivity práce, rozvoje reálných mezd, uplatňování výsledků vědeckotechnické revoluce, včleňování jich do moderní dělby práce, účinnější podpory mobility pracovních sil a mobility celé ekonomiky, zabezpečování motivace pro jednání a podnikání, dalšího rozvíjení nové soustavy řízení, posilování trhu odběratele a trhu náročného zákazníka atd.

Znovu vám, soudružky a soudruzi, děkuji za pozornost, kterou jste věnovali závěrečnému účtu za r. 1967, i za podněty a připomínky pro další práci, k nimž přihlédneme. Znovu prosím jménem vlády, aby v souladu s návrhem, který byl předložen, byl státní závěrečný účet za r. 1967 NS schválen. (Potlesk.)

Předseda NS Smrkovský: Děkuji ministru Suchardovi, dávám závěrečné slovo zprav. posl. Ing. Rapošovi.

Sprav. posl. Ing. Rapoš: Vážené Národné zhromaždenie, súdružky a súdruhovia poslanci, dovoľte mi na záver tri stručné poznámky.

1. V diskusii vystúpilo 13 diskutérov a domnievam sa, že diskusia sa niesla v tom duchu, ako boli prednesené úvodné referáty, aj v tom duchu, ako bola prednesená moja spravodajská správa. Myslím, že v diskusii šlo najmä o to, kriticky posúdiť a pričiniť sa o posúdenie

a) stavu našej ekonomiky v minulom roku,

b) hospodárskej politiky vlády v minulom roku.

2. K pripomienke posl. inž. Pokornej by som chcel povedať jednu poznámku najmä preto, že sa to týka prakticky obecnejších problémov záverov z jednotlivých výborov. Ja som vo svojej správe mal pripravený zoznam problémov, ktoré boli prednesené a spracované v záveroch jednotlivých výborov, ovšem pre úsporu času som to vynechal.

Chcel by som k tomu povedať len toľko, že výbory NZ pri prejednávaní štátneho záverečného účtu vypracovali celý rad konkrétnych pripomienok atď. My sme usilovali práve v našom záverečnom materiáli, ktorý budeme schvaľovať, na ôsmej stránke v siedmom bode zahrnúť - tzn. v tej časti, kde sa ukladá vláde - , aby príslušné orgány vlády informovali výbory NZ o svojich stanoviskách k námetom, ktoré výbory NZ prejednali v súvislosti s prejednávaním finančného hospodárenia za rok 1967, pokiaľ ide o niektoré kapitoly štátneho rozpočtu. Čiže prakticky všetky pripomienky, námety a doporučenia výborov sú zahrnuté v tomto siedmom bode.

3. Konštatujem, že v diskusii nebol prednesený žiadny doplňujúci návrh k predloženému uzneseniu. Písomne mi prišla jedna pripomienka, od posl. dr. Sekaninovej. Na str. 2 ods. hore, kde sa hovorí o tom, že NZ ČSSR po prejednaní štátneho záverečného účtu za rok 1967 a na základe stanoviska ÚKĽK atď. navrhuje posl. dr. Sekaninová zameniť slová "na základe" slovami: "s prihliadnutím na". lde o formulačnú záležitosť. Doporučujem ju akceptovať, pretože je fakt, že sme toto stanovisko vypracovali nielen na základe, ale predovšetkým sme prihliadali k stanovisku ÚKĽK.

Na str. 7 minister dr. Vlasák doporučuje, aby sme v bode 2 (v časti 4), kde sa ukladá vláde vypracovať v súlade s vládnym prehlásením konsolidačný program národného hospodárstva a predložiť ho atď., medzi slová "hospodárstvo" a "predložiť" vložili ešte slová "na rok 1969.". Potom by celý odsek znel takto: "vypracovať v súlade s vládnym vyhlásením konsolidačný program národného hospodárstva na r. 1969 a predložiť ho NZ súčasne s návrhom zákona o štátnom rozpočte na r. 1969."

To sú všetky moje pripomienky. Ďakujem za pozornosť a záverom ešte raz doporučujem, aby NZ schválilo správu Výboru pre plán a rozpočet, tlač 178, s dvoma pripomienkami, ktoré som doporučil na schválenie.

Ďakujem za pozornosť.

Předseda NS Smrkovský: Děkuji posl. inž. Rapošovi.

Podle návrhu zprav. posl. inž. Rapoše má NS schválit usnesení, které je formulováno ve zprávě výboru pro plán a rozpočet v tisku 178 s malými doplňky, které právě citoval.

Před hlasováním konstatuji, že účast je 2O1 poslanců.

Dávám o tomto návrhu hlasovat. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, jímž NS schvaluje podle čl. 41 ústavy státní závěrečný účet ČSSR za rok 1967 ve znění zprávy výboru pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Tím Národní shromáždění schválilo podle příslušných ustanovení státní závěrečný účet za uplynulý rok.

Než přeruším schůzi chci sdělit toto: poslanci, kteří jsou členy redakční komise v pracovní skupině posl. Rapoše a kteří jsou členy pracovní skupiny s. Vodsloně a Zupky, zúčastní se jednání těchto skupin po skončení dnešního zasedání tak, jak bylo uvedeno na pozvánkách, které dostali. Redakční komise posl. Rapoše se sejde půl hodiny po skončení dnešní schůze v místnosti za předsednickou tribunou. Pracovní skupiny s. Vodsloně a Zupky se sejdou čtvrt hodiny po skončení dnešní schůze zde v Španělském sále.

Upozornil jsem již během jednání, že v pátek chceme skončit ve 12 hodin. Ale během jednání mne řada poslanců upozornila, že se na pátek omlouvá. Mám obavy, že bychom v pátek nebyli schopni usnášení vzhledem k různým konferencím a jiným povinnostem. Kdo se ještě chce na pátek omluvit, prosím, aby tak učinil buď dnes po schůzi nebo zítra ráno, abychom ráno měli bilanci a věděli, že v pátek nebudeme schůzovat zbytečně.

Posl. Nový prosil o dvou až tříminutovou informaci týkající se Meziparlamentní unie. Prosím ho, aby to nechal na ráno. Jako první na ty minuty slovo dostane.

Přerušuji schůzi. Začínáme zítra v 9 hod.

(Konec schůze v 18.33 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP